[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
921
2 659
93
1950. március 5-én a Lvov melletti Belogorscsa faluban a Szovjetunió MGB tisztjei, mint egy kutyát agyonlőtték az SS Hauptman Roman Suchevicset, aki kiugrott az egyik tábor második emeletének előcsarnokából és megpróbált elmenekülni.

Az OUN- UPA büntetők parancsnoka, Shukhevics részt vett zsidók és lengyelek lemészárlásában, együttműködött a náci Németországgal 1939-1942-ben, az Abwehr titkos iskolájában tanult, a Harmadik Birodalom fegyveres egységeiben szolgált, helyettes volt. a Nachtigal különleges egység parancsnoka Hauptmann rangban, majd 1941 novembere óta a Schutzmannschaft 201. zászlóaljának (németül Schutzmannschaft Bataillon 201; a banderisták által létrehozott "Ukrán légió" - az SS-en alapuló német alárendeltség parancsnokhelyettese.).


tI410Xo_eXo.jpg
Egy igazi aktuális hír. Érzem a frissesség illatát
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 065
9 010
113
Ki ne találjuk már, hogy az oroszok azért nem foglalták el Ukrajnát pár het alatt, mert nem is akarták. Értem én az elvakultságot, szimpátiát, oldalrahúzást stbt... De a hülyeségnek is van határa. Teljesen nyilvanvaló, hogy nem elhúzódó háborúra készültek. Annyira nem, hogy még Putyinnak is hazudtát, hogy nincsenek sorkatonák az inváziós erőkben...
Szerintem a többség (ahogy én is) azt írta és várta, hogy a háború gyors lesz, orosz győzelemmel végződik. Elfoglalni Ukrajnát nem tudták volna 200.000 katonával, de a terv az volt, hogy elszakítják az ismert szakadár területeket és oroszbarát kormányt kényszerítenek az ország élére Kevés áldozattal, megmaradt ukrán infrastruktúrával számoltak.
Ehelyett az angol-amerikai helytartó kiadta a parancsot, utolsó ukránig harcolni. És most ennek az őrült parancsnak a hatására az oroszok visszalövik az ukránokat a középkorba. Megérte.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 369
113
Állítólag ukrán pilóták az F-16-al ismerkednek.
Szerintem reális számot mondott.
Másfél év egy ilyen harceszközre elég lehet, de mivel vadászbombázóról beszélünk, ebbe még így is neccesen fér bele minden (AA, AG, SEAD és mindene egyéb feladatkör, mert ugye erre a hadszintérre minden kell). Oda minimum több reális hadgyakorlatot/turnust megjárt, sok száz órás hajózók kellenének - na és azt kifizetni...
A fő baj mégis az, hogy még így sincs meg az előny.
  • Az F-16 veszedelmes (AMRAAM/AIM-9X raksikkal), de nem adja meg a döntő előnyt, amire kéne a légifölényhez - és itt nem a Sz-35/57 vagy a MiG-31 a gond, hanem az a brutális légvédelem, ami az oroszoknak van (+az AWACS, nem csoda ki akarják szedni ezeket valahogy).
  • Mégis, sokkal nagyobb problémának látom az elképesztően harcedzett orosz hajózóállományt. Egy éve repülnek valódi fenyegetettség mellett éles bevetéseket - olyasmit, amit a Red Flag vagy a Top Gun sem ad meg milliárdokért a nyugati pilótáknak. Teljesen letisztultak a taktikáik, a vasak korlátait megértették, beléjük égett a rutin. Hihetetlen értékes állománya van most az orosz haderőnek, megkockáztatom, hogy up to date harci tapasztalatban az amerikai pilóták fölött vannak - egyszerűen mert annyit repülnek éles bevetést, legyen az terepkövető repülés, CAS vagy SEAD, és nem rongyosokat bombázva, hanem egy integrált (nyugati felderítéssel megtápolt) légvédelem ellen.

UPab 1500
Megerősítve a bevetése

Csak jó lenne már tényleg kisebb 250kg bombákkal és TGP járőrözni és szétcsapni vele az ukránokat ! Nagy lökést adna ez !


FqZxoz3XgAEFB5w
i11.jpg
Várható volt. Vagy iráni, vagy azokon keresztül kínai segítséget kellett kapjanak, nem hinném a saját ipar elegendő számban képes lenne ezt most kiontani. És nem is nagyon kell több, ha egy olyan nagy teljesítményű bombakamion, mint a Szu-30/34 megkapja ezt a hiányzó láncszemet, napi húsz vagon bombát elszórhatnak. És akkor (ha még a kínai sat felderítés is elkezdi őket adatokkal táplálni) baromi mindegy lesz, milyen erősre húzták a harmadik (statikus) védelmi vonalukat az ukránok. Kibombázzák az egész erődrendszert.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 795
75 855
113
Szerintem a többség (ahogy én is) azt írta és várta, hogy a háború gyors lesz, orosz győzelemmel végződik. Elfoglalni Ukrajnát nem tudták volna 200.000 katonával, de a terv az volt, hogy elszakítják az ismert szakadár területeket és oroszbarát kormányt kényszerítenek az ország élére Kevés áldozattal, megmaradt ukrán infrastruktúrával számoltak.
Ehelyett az angol-amerikai helytartó kiadta a parancsot, utolsó ukránig harcolni. És most ennek az őrült parancsnak a hatására az oroszok visszalövik az ukránokat a középkorba. Megérte.
Ez az EU komform elképzelés. Szerintem meg simán elcsatolták volna magukhoz teljes Kelet-Ukrajnát a Dnyeppertől Keletre és a Fekete-tenger teljes partvidékét. Nem lett vona elég csak egy oroszbarát bábkormány, mert akkor egy idő után úgy jártak volna ahogy 2014-ben amikoris "önálló életre kelt" Ukrajna és elfordult tőlük. Nem álltak volna meg egy bábkormánynál, függővé is tették volna a maradék Ukrajnát Oroszországtól, mert ha valakitől függsz akkor nehezebben fordítasz vagy fordíttatnak hátat veled.
Dudi, könyörgöm, szállj már le erről az oroszok annyira gyengék témáról.

Értjük, hogy ez a véleményed, tiszteljük, hogy ez a véleményed, de kezdesz egy elvakult egyetlen dolgot szajkózó emberré válni a szememben.

A múltkori posztod a védvonalakról sokkal értékesebb volt, és adott gondolkozni valót.

Ez a fenti meg….

Annyit még hagy tegyek hozzá, hogy azok a konkrét, számokat tartalmazó kérdéseket, amelyeket felteszek, valamiért soha, egyetlen szakértő sem igyekszik megválaszolni...
Mert nektek az a vágyálmotok, hogy az orosz hadsereg erős, de nem az! Erősebb mint a francia amit afrikai papucsosok kergetésére kondicionálnak? Igen. Erősebb mint a német amit arra kondicionálnak, hogy nem lesz háború, de a terhes katonanőknak legyen kényelmes egyenruhája? Igen. De ha az erősséget nem valaki máshoz képest határozod meg, hanem ahhoz képest, hogy önmagában milyen potenciálja van, akkor kiderül, hogy az orosz hadsereg az nem más mint az a szenvedés amit Ukrajnában művelnek. Az orosz hadsereg azt érte el egy év alatt, hogy az általa elfoglalt ukrán területek 30%-ról kizavarták őket (itt meg azt hazudják, hogy önként vonultak ki, épp csak ez az önként kivonulás valahogy egybeesik az ukrán hadsereg támadóműveleteivel. Milyen érdekes...). A fő hadműveleti irányként meghatározott Donbaszban pedig képtelenek értékelhető előrehaladást felmutatni mindezt olyan brutális erőfölény mellett, amitől heti kétszer élveztek a padlóra.
Sokan kérdezgetik, hogy miért nem bombázta le az orosz légierő a Dnyepper-hidakat, vagy a nyugati katonai szállítmányokat. Hát azért nem mert még a front felettt sem vívták ki vagy csak nagyon neccesen a 100%-os légiuralmat (pont a napokban lőttek le orosz gélpet), Ukrajna egész területe felett pedig még légifölényük sincs. Úgy nem lehet beküldeni a bombázókat mélységi csapásmérésre, hogy nincs meg a légifölényed. Nem tűnt még fel, hogy CM-en kívül semmivel még csak meg sem próbálták támadni Ukrajna mélységét? Nem tűnt még fel, hogy eszükbe nem jutott embervezette repülővel berepülni akárcsak pár 100km-re az ukrán mélységbe?

Persze megyarázhatjuk ezt valamiféle orosz mestertervvel, csak ne várjátok el, hogy ezt a nyilvánvaló hülyeséget amit az elvakultság szül mindenki kérdés nélkül elhiggye. Az oroszok pár hét alatt le akarták rendezni ezt az egészet, csak nem volt elég erős hozzá az orosz hadsereg, most meg szenvednek azzal, hogy egy olyan háborút kell megvívniuk amire egyáltalán nincsenek felkészülve.
 

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 370
2 568
113
Szerintem reális számot mondott.
Másfél év egy ilyen harceszközre elég lehet, de mivel vadászbombázóról beszélünk, ebbe még így is neccesen fér bele minden (AA, AG, SEAD és mindene egyéb feladatkör, mert ugye erre a hadszintérre minden kell). Oda minimum több reális hadgyakorlatot/turnust megjárt, sok száz órás hajózók kellenének - na és azt kifizetni...
A fő baj mégis az, hogy még így sincs meg az előny.
  • Az F-16 veszedelmes (AMRAAM/AIM-9X raksikkal), de nem adja meg a döntő előnyt, amire kéne a légifölényhez - és itt nem a Sz-35/57 vagy a MiG-31 a gond, hanem az a brutális légvédelem, ami az oroszoknak van (+az AWACS, nem csoda ki akarják szedni ezeket valahogy).
  • Mégis, sokkal nagyobb problémának látom az elképesztően harcedzett orosz hajózóállományt. Egy éve repülnek valódi fenyegetettség mellett éles bevetéseket - olyasmit, amit a Red Flag vagy a Top Gun sem ad meg milliárdokért a nyugati pilótáknak. Teljesen letisztultak a taktikáik, a vasak korlátait megértették, beléjük égett a rutin. Hihetetlen értékes állománya van most az orosz haderőnek, megkockáztatom, hogy up to date harci tapasztalatban az amerikai pilóták fölött vannak - egyszerűen mert annyit repülnek éles bevetést, legyen az terepkövető repülés, CAS vagy SEAD, és nem rongyosokat bombázva, hanem egy integrált (nyugati felderítéssel megtápolt) légvédelem ellen.


Várható volt. Vagy iráni, vagy azokon keresztül kínai segítséget kellett kapjanak, nem hinném a saját ipar elegendő számban képes lenne ezt most kiontani. És nem is nagyon kell több, ha egy olyan nagy teljesítményű bombakamion, mint a Szu-30/34 megkapja ezt a hiányzó láncszemet, napi húsz vagon bombát elszórhatnak. És akkor (ha még a kínai sat felderítés is elkezdi őket adatokkal táplálni) baromi mindegy lesz, milyen erősre húzták a harmadik (statikus) védelmi vonalukat az ukránok. Kibombázzák az egész erődrendszert.
Ez milyen bomba? Melyik suhojon?
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Ukránok ZU-23-ast tákolnak rá, ahhoz képest nagyobb tűzerő, hatótáv, ráadásul páncélozott...
Simán lehet wagneres szállítmány is, BMPT pótléknak amit még jó pár évig nem kaphatnak.


Ukrán hadifogoly, érdekes beszélgetés


Kremennaya, ukrán árok (nem komfi)


Wagner interjú, Bakhmut


Igor Chadszki


ukránok felrobbantották a hidakat, nem gond ledobunk ide egyet


plebbiten komoly viták mennek róla valódi-e...
Ion ágyúja van ! Tuti eredeti! LOL
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 455
18 692
113
Ez az EU komform elképzelés. Szerintem meg simán elcsatolták volna magukhoz teljes Kelet-Ukrajnát a Dnyeppertől Keletre és a Fekete-tenger teljes partvidékét. Nem lett vona elég csak egy oroszbarát bábkormány, mert akkor egy idő után úgy jártak volna ahogy 2014-ben amikoris "önálló életre kelt" Ukrajna és elfordult tőlük. Nem álltak volna meg egy bábkormánynál, függővé is tették volna a maradék Ukrajnát Oroszországtól, mert ha valakitől függsz akkor nehezebben fordítasz vagy fordíttatnak hátat veled.

Mert nektek az a vágyálmotok, hogy az orosz hadsereg erős, de nem az! Erősebb mint a francia amit afrikai papucsosok kergetésére kondicionálnak? Igen. Erősebb mint a német amit arra kondicionálnak, hogy nem lesz háború, de a terhes katonanőknak legyen kényelmes egyenruhája? Igen. De ha az erősséget nem valaki máshoz képest határozod meg, hanem ahhoz képest, hogy önmagában milyen potenciálja van, akkor kiderül, hogy az orosz hadsereg az nem más mint az a szenvedés amit Ukrajnában művelnek. Az orosz hadsereg azt érte el egy év alatt, hogy az általa elfoglalt ukrán területek 30%-ról kizavarták őket (itt meg azt hazudják, hogy önként vonultak ki, épp csak ez az önként kivonulás valahogy egybeesik az ukrán hadsereg támadóműveleteivel. Milyen érdekes...). A fő hadműveleti irányként meghatározott Donbaszban pedig képtelenek értékelhető előrehaladást felmutatni mindezt olyan brutális erőfölény mellett, amitől heti kétszer élveztek a padlóra.
Sokan kérdezgetik, hogy miért nem bombázta le az orosz légierő a Dnyepper-hidakat, vagy a nyugati katonai szállítmányokat. Hát azért nem mert még a front felettt sem vívták ki vagy csak nagyon neccesen a 100%-os légiuralmat (pont a napokban lőttek le orosz gélpet), Ukrajna egész területe felett pedig még légifölényük sincs. Úgy nem lehet beküldeni a bombázókat mélységi csapásmérésre, hogy nincs meg a légifölényed. Nem tűnt még fel, hogy CM-en kívül semmivel még csak meg sem próbálták támadni Ukrajna mélységét? Nem tűnt még fel, hogy eszükbe nem jutott embervezette repülővel berepülni akárcsak pár 100km-re az ukrán mélységbe?

Persze megyarázhatjuk ezt valamiféle orosz mestertervvel, csak ne várjátok el, hogy ezt a nyilvánvaló hülyeséget amit az elvakultság szül mindenki kérdés nélkül elhiggye. Az oroszok pár hét alatt le akarták rendezni ezt az egészet, csak nem volt elég erős hozzá az orosz hadsereg, most meg szenvednek azzal, hogy egy olyan háborút kell megvívniuk amire egyáltalán nincsenek felkészülve.
Még szerencse, hogy a NATO katonáink ilyen felkészültek az oroszok terveiből. :D Azt meg sem merem kérdezni, hogy mi lenne a NATO elképzelése egy töbszörösen erődített, erősen szabdalt és időnként járhatatlan terület elfoglalására, amit egy olyan hadsereg véd, amelyiket több tucat ország számolatlanul töm hadianyaggal és online NATO felderítési adatokkal. (ami ugye egy elég gerinctelen játék, hiszen az orosz valószínűleg lebaxhatná a kérdéses műholdakat, de annak ugye világháborús szaga lenne... Úgy könnyű izmozni, ha a másik nem üthet vissza...) Szóval egy fordított játszótéren ez a nagyon felkészült NATO kompánia mit játszana? :D
(Vagy, ha már ilyen konkrét szakértőről beszélünk, te hogy oldanád meg Artemovszk elfoglalását? Tudom, szarrá bombázással kezdenéd, de lent a terepen mi lenne? Ez nem sivatag és nem a papucsosok ellen kell vitézkedni... :D )
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 450
113
Szerintem a többség (ahogy én is) azt írta és várta, hogy a háború gyors lesz, orosz győzelemmel végződik. Elfoglalni Ukrajnát nem tudták volna 200.000 katonával, de a terv az volt, hogy elszakítják az ismert szakadár területeket és oroszbarát kormányt kényszerítenek az ország élére Kevés áldozattal, megmaradt ukrán infrastruktúrával számoltak.
Ehelyett az angol-amerikai helytartó kiadta a parancsot, utolsó ukránig harcolni. És most ennek az őrült parancsnak a hatására az oroszok visszalövik az ukránokat a középkorba. Megérte.
Te tényleg azt hiszed hogy az angolszászok parancsára harcolnak az ukránok? Tényleg ennyire nem értitek még mindig az ukrán népet?

Putyin a Krím megszállásával és a donbaszi háborúval még azokat az ukránokat is maga ellen haragította akik amúgy nem is akartak nyugatosodni. Putyin 8 év alatt megágyazott az ukrán nacionalizmusnak és a végén pont ez ütött neki vissza.

Semmi se kovácsol jobban össze egy nemzetet mint egy külső fenyegetés. Ez alapvető történelmi tanulság. Az se véletlen hogy a moszkovita propaganda nyugati fenyegetésről beszél. Csak ez kitaláció, míg az ukránokat valóban nyolc éve fenyegeti putyin.
 

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
337
1 945
93
Még szerencse, hogy a NATO katonáink ilyen felkészültek az oroszok terveiből. :D Azt meg sem merem kérdezni, hogy mi lenne a NATO elképzelése egy töbszörösen erődített, erősen szabdalt és időnként járhatatlan terület elfoglalására, amit egy olyan hadsereg véd, amelyiket több tucat ország számolatlanul töm hadianyaggal és online NATO felderítési adatokkal. (ami ugye egy elég gerinctelen játék, hiszen az orosz valószínűleg lebaxhatná a kérdéses műholdakat, de annak ugye világháborús szaga lenne... Úgy könnyű izmozni, ha a másik nem üthet vissza...) Szóval egy fordított játszótéren ez a nagyon felkészült NATO kompánia mit játszana? :D
(Vagy, ha már ilyen konkrét szakértőről beszélünk, te hogy oldanád meg Artemovszk elfoglalását? Tudom, szarrá bombázással kezdenéd, de lent a terepen mi lenne? Ez nem sivatag és nem a papucsosok ellen kell vitézkedni... :D )
Könnyen lehet, hogy ez a kérdés aktualizálódik. Abban az esetben, ha az orosz hadsereg beveszi Kramatorszkot, akkor az ukrán hadsereg kiszorul erről a hegyes völgyes terepről, és pont azokkal a nehézségekkel fog szembenézni, mint az orosz, csak lesz ott még egy masszív légvédelem is.
 

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 721
3 813
113
Ki ne találjuk már, hogy az oroszok azért nem foglalták el Ukrajnát pár het alatt, mert nem is akarták. Értem én az elvakultságot, szimpátiát, oldalrahúzást stbt... De a hülyeségnek is van határa. Teljesen nyilvanvaló, hogy nem elhúzódó háborúra készültek. Annyira nem, hogy még Putyinnak is hazudtát, hogy nincsenek sorkatonák az inváziós erőkben...
Most mi a bajod? Nézd távolabbról a fát és erdő lesz belőle!
Mind két állítás is igaz lehet.
Az első állítás, mely szerint nem is akarták elfoglalni egész Ukrajnát igaz is lehetett volna, ha az ukrik az első héten leteszik a fegyvert. Történelmi példa mikor a harmadik birodalom megszállta Dániát és nem elfoglalta.
Második állítással magaddal vitatkozól, mert én olyat nem olvastam itt, hogy a mackó elhúzódó háborúra készült.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Nem gondolod,hogy Európa népe jobban tudná élni az életét ha az usa hadserege eltakarodik haza a saját földrészére az 1945-óta megszállt Németországból,Sziciliából,Krétáról,ciprusról?

Elvileg igazad is lehetne. Két dolog kellene ehhez:
  • Egy erős Európa.
  • Oroszország hadserege eltakarodjon Belaruszból, Ukrajnaból Moldáviából, Grúziaból, stb.,
:)
Nalatok a seregben mindenki ilyen ukronaci pártoló?
Azert katonaknak nevezni azokat akiket embernek nem lehet, egy katonatol, Honvedtol elegge riasztó...

Olvasd el, nektek valo, tegnap irtak meg pentek volt.

A magyar ellenzek jobbik fele emeli a tetet a kormanynal.

Uj holmival kopogtatnak be az oroszok Zelieknek. Halalpontos.

Nem. A seregben az értelmesebb, bölcsebb gondolkodásnak is vannak képviselői.
A világ nem fekete vagy fehér. Az ukrán -orosz háború sem a jó és a gonosz küzdelme.
Fogadd el, hogy másnak is lehet véleménye, esetleg még igaza is.

A Bahmutból való kiszorítás és nem körbezárás margójára....

Véleményem szerint teljesen logikus dolog, hogy ezt az opciót választották, mert valószínűleg az összes megmaradt haditechnikát próbálják majd kimenteni, amit csak lehet (hiába a sok nyugati segítség, olyan jól nem állnak azért), és amit írtak, hogy adott a két előre nyomuló csoport közötti kb 5km-es folyosó vagy lyuk, az pont ideálisnak tűnő távolság a "kacsavadászathoz", igazából megoldható lenne Bahmut teljes lebombázása is, mivel azt a várost mindenképpen újra kell majd építeni, de ez a szándékos egérút biztosítása, mégis olcsóbb és hatékonyabb opciónak tűnik, de az biztos, hogy egyszerűbb, mint a "beásott", bujkáló ellenséget kitakarítani egy romvárosból.


stratégiai szempontból ha igazán nehezíteni akarnák az oroszok dolgát (bármennyire is szarul és értelmetlenül is hangzik) senkit és semmit nem kellene kivonni, hanem az utolsó emberig ott maradni, így a lehető legjobban lekötni és gyengíteni az oroszokat, amíg felállna és koncentrálódna az erő a második védelmi vonalon

persze ezt itthonról könnyű előadni ... kint meg a túlélés lenne a fontos nem a "stratégiai szempont"

Igazad van. A kérdés, hogy augusztus óta betöltötte e Bahmut azt a szerepét, hogy akadályozza, felőrölje az orosz erejét?
Biztos, hogy mindkét oldalon súlyos veszteségek vannak.
Ha feladják, lesz e mögötte jól kiépített védelem? Fél év mire volt elég az Ukránnak.
Ha beveszi a ruszki, lesz e ereje Kramatorszkig eljutni? Mikorra, ebben a sárban? Májusra? Júliusra?Akkor Kramatorszkot mikorra tudja bekeríteni? Szeptember? Elfoglalni?
Ez mennyi ember és anyagi veszteséggel jár? Van ennyi feláldozható harckocsi, katona?
Bahmut szerepét, az elszenvedett veszteségek szempontjából lehet megítélni.

És még nincs elfoglalva.

A nyugat sem adja fel:

https://www.portfolio.hu/global/20230304/kiszivargott-ketszer-tobb-challenger-2-t-kap-ukrajna-600892

Szerintem a többség (ahogy én is) azt írta és várta, hogy a háború gyors lesz, orosz győzelemmel végződik. Elfoglalni Ukrajnát nem tudták volna 200.000 katonával, de a terv az volt, hogy elszakítják az ismert szakadár területeket és oroszbarát kormányt kényszerítenek az ország élére Kevés áldozattal, megmaradt ukrán infrastruktúrával számoltak.
Ehelyett az angol-amerikai helytartó kiadta a parancsot, utolsó ukránig harcolni. És most ennek az őrült parancsnak a hatására az oroszok visszalövik az ukránokat a középkorba. Megérte.

Mert mást nem tud már tenni kínjában. Merész terv volt, nem jött be. Ennyi lehetősége maradt: körbe nézett, mi van neki ehhez, kiszámolta, hogy meddig bírja a kölcsönös darálást. Bízik benne, hogy a nyugat megijed, feladják. Úgy tűnik, hogy nem.
Ezért a vereség nagynak ígérkezik, bárki is veszít.
Még szerencse, hogy a NATO katonáink ilyen felkészültek az oroszok terveiből. :D Azt meg sem merem kérdezni, hogy mi lenne a NATO elképzelése egy töbszörösen erődített, erősen szabdalt és időnként járhatatlan terület elfoglalására, amit egy olyan hadsereg véd, amelyiket több tucat ország számolatlanul töm hadianyaggal és online NATO felderítési adatokkal. (ami ugye egy elég gerinctelen játék, hiszen az orosz valószínűleg lebaxhatná a kérdéses műholdakat, de annak ugye világháborús szaga lenne... Úgy könnyű izmozni, ha a másik nem üthet vissza...) Szóval egy fordított játszótéren ez a nagyon felkészült NATO kompánia mit játszana? :D
(Vagy, ha már ilyen konkrét szakértőről beszélünk, te hogy oldanád meg Artemovszk elfoglalását? Tudom, szarrá bombázással kezdenéd, de lent a terepen mi lenne? Ez nem sivatag és nem a papucsosok ellen kell vitézkedni... :D )

Ezeket a kérdéseket egy évvel korábban kellett volna feltenni az oroszoknak. Putyin hitte azt, hogy sikerülhet, nem a NATO volt ekkora ökör. :D

Nagy volt az arc, most meg mindenki hibás a kudarcért, a ruszkik meg hősök.
Nem zavar, hogy az ukrán egy éve ellenáll, ti meg álmodoztok a hugyos ágynemüben forgolodva, egymás hazugsagainak tapsikolva. Várjátok a csodát, majd a végén, majd Berlinben....
Augusztus óta Bahmutnál vannak elakadva.

Könnyen lehet, hogy ez a kérdés aktualizálódik. Abban az esetben, ha az orosz hadsereg beveszi Kramatorszkot, akkor az ukrán hadsereg kiszorul erről a hegyes völgyes terepről, és pont azokkal a nehézségekkel fog szembenézni, mint az orosz, csak lesz ott még egy masszív légvédelem is.

Mikor is veszi be Kramatorszkot?
:D
8 hónapja Bahmutnál darálodik. ;)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 575
113
Egy igazi aktuális hír. Érzem a frissesség illatát
Tőled és hozzád hasonlóktól nem is vártam, hogy megérti az összefüggést és az összefüggéseket 2014 óta.

Más
Bahmutot elhagyó ukrán katonák a legfontosabb eszközzel...


Utolsó út Bahmutból, ami az ukránok ellenőrzése alatt maradt


Volnovaha központja ukrán Himars támadás után (1 éve halt meg itt Zsoga) Nem keverni "Zsorával" ;)

HGHr6MujH1Y.jpg

xGLP6jdTIdU.jpg

bA8w6IJXHbY.jpg

9jyuNUyTlhs.jpg
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 367
8 851
113
Ez az EU komform elképzelés. Szerintem meg simán elcsatolták volna magukhoz teljes Kelet-Ukrajnát a Dnyeppertől Keletre és a Fekete-tenger teljes partvidékét. Nem lett vona elég csak egy oroszbarát bábkormány, mert akkor egy idő után úgy jártak volna ahogy 2014-ben amikoris "önálló életre kelt" Ukrajna és elfordult tőlük. Nem álltak volna meg egy bábkormánynál, függővé is tették volna a maradék Ukrajnát Oroszországtól, mert ha valakitől függsz akkor nehezebben fordítasz vagy fordíttatnak hátat veled.
Amennyiben, ezt az idézőjelbe tett - önálló életre kelt - Ukrajnát, az usa által, a legapróbb részletekig ellenőrzött és irányított Ukrajna szinonimájaként értetted, teljesen egyet tudok veled érteni.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
Ez az EU komform elképzelés. Szerintem meg simán elcsatolták volna magukhoz teljes Kelet-Ukrajnát a Dnyeppertől Keletre és a Fekete-tenger teljes partvidékét. Nem lett vona elég csak egy oroszbarát bábkormány, mert akkor egy idő után úgy jártak volna ahogy 2014-ben amikoris "önálló életre kelt" Ukrajna és elfordult tőlük. Nem álltak volna meg egy bábkormánynál, függővé is tették volna a maradék Ukrajnát Oroszországtól, mert ha valakitől függsz akkor nehezebben fordítasz vagy fordíttatnak hátat veled.

Mert nektek az a vágyálmotok, hogy az orosz hadsereg erős, de nem az! Erősebb mint a francia amit afrikai papucsosok kergetésére kondicionálnak? Igen. Erősebb mint a német amit arra kondicionálnak, hogy nem lesz háború, de a terhes katonanőknak legyen kényelmes egyenruhája? Igen. De ha az erősséget nem valaki máshoz képest határozod meg, hanem ahhoz képest, hogy önmagában milyen potenciálja van, akkor kiderül, hogy az orosz hadsereg az nem más mint az a szenvedés amit Ukrajnában művelnek. Az orosz hadsereg azt érte el egy év alatt, hogy az általa elfoglalt ukrán területek 30%-ról kizavarták őket (itt meg azt hazudják, hogy önként vonultak ki, épp csak ez az önként kivonulás valahogy egybeesik az ukrán hadsereg támadóműveleteivel. Milyen érdekes...). A fő hadműveleti irányként meghatározott Donbaszban pedig képtelenek értékelhető előrehaladást felmutatni mindezt olyan brutális erőfölény mellett, amitől heti kétszer élveztek a padlóra.
Sokan kérdezgetik, hogy miért nem bombázta le az orosz légierő a Dnyepper-hidakat, vagy a nyugati katonai szállítmányokat. Hát azért nem mert még a front felettt sem vívták ki vagy csak nagyon neccesen a 100%-os légiuralmat (pont a napokban lőttek le orosz gélpet), Ukrajna egész területe felett pedig még légifölényük sincs. Úgy nem lehet beküldeni a bombázókat mélységi csapásmérésre, hogy nincs meg a légifölényed. Nem tűnt még fel, hogy CM-en kívül semmivel még csak meg sem próbálták támadni Ukrajna mélységét? Nem tűnt még fel, hogy eszükbe nem jutott embervezette repülővel berepülni akárcsak pár 100km-re az ukrán mélységbe?

Persze megyarázhatjuk ezt valamiféle orosz mestertervvel, csak ne várjátok el, hogy ezt a nyilvánvaló hülyeséget amit az elvakultság szül mindenki kérdés nélkül elhiggye. Az oroszok pár hét alatt le akarták rendezni ezt az egészet, csak nem volt elég erős hozzá az orosz hadsereg, most meg szenvednek azzal, hogy egy olyan háborút kell megvívniuk amire egyáltalán nincsenek felkészülve.
Meg azok hidegháborús hidak.
A herszoni is meddig járható volt. Nem olyan egyszerű szétbombázni őket…. Eleve olyanok hogy ellenálljanak egy bombázásnak….
Inkább kiegészítésnek szántam. Időről-időre előkerül a téma… Azt hiszem Üveges Huba egyik videójában dolgozta fel. Talán a légierősben.