[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
A T-90M-re már a frissen mobilizáltakat ültetik rá.:)))))))))))))))))))
Nektek úgysincs értelmes meglátásotok, csak mindenre rá kell mondjátok, hogy szar ha orosz. Mert ha T-72-est küldenek vagy régebbit, akkor régi szarok, ha a csapatok kapják az újat és a DNR a régit, akkor a szakadárokat támogatják és a hadsereget nem, ha a sereg kapja az újat akkor lám lám leszarják a szakadárokat. Ha régi tank megy ki akkor fogynak ki a tankokból s a múzeálisokat küldik a harctérre, ha új tank megy ki, akkor kifogytak mindenből s a protokat küldik a harctérre, ha a veteránok kapnak T-90-est akkor az újoncokat elküldik megdögleni a régiben, ha az újoncok kapják az új tankot, mert jut oda is, akkor meg ilyen posztok vannak.
Egyszerűen szánalmas, hogy nem az információközlés vagy információigény hoz titeket ide, hanem az oroszok lebőgése bármilyen lépést is tesznek és az amcsik felszopása. Ennyit tudtok.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
A brit védelmi minisztérium jelenti: az oroszoknak már annyira nincs lőszerük, hogy gyalogsági ásóval indulnak rohamra. Forrás: telex.hu :D
Nem az a baj , hogy ásóval rohamoznak, hanem hogy így is felülkerekednek!!!
Én azt hallottam az ásó is elfogyott, faágakat törnek le, és azzal rohamoznak...

Na igen ez az égő ukrajna számára nem a faláb.

Eddig az volt a kérdés hogy kapnak-e nyugati fegyvereket szerencsétlen ukránok, de elnézve a sok besorozott gyereket meg nagyapót elfáradt menekülő leharcolt ukrán katonát már az a kérdés lesz-e értelme: védett tárolás, muníció, logisztika, kiszolgálás, fenntartás, képzés, használat tudnak biztosítani? Ha tudnak is, de még, ha mindenre személyzetet is kapnának már akkor is kiért meg miért lenne értelme? Lóf.szt lesz ott KF51 párduc gyártás! Még az is kérdés miből fizetnék vissza azt a lassan 100 milliárd dollárt amiről "óriási meglepetésre mindenki legnagyobb megdöbbenésére" kiderült, hogy mégsem INGYEN van!
Szerintem Putyin már kurvára meg sem áll a magyar határig. Ha kimaxolja a szakikat, felszámolja az ukrán sereget a Dnyeszterig, akkor miért is álljon meg?? Hogy 10 év múlva megint menjen egy újabb kör? Inkább már az ellenállás nélküli megmaradt régiókat pont mikor ők meg a felfűtött hadiiparukkal sorozásukkal maxon lesznek lerohanja mint a szart.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 064
9 002
113
Ez az EU komform elképzelés. Szerintem meg simán elcsatolták volna magukhoz teljes Kelet-Ukrajnát a Dnyeppertől Keletre és a Fekete-tenger teljes partvidékét. Nem lett vona elég csak egy oroszbarát bábkormány, mert akkor egy idő után úgy jártak volna ahogy 2014-ben amikoris "önálló életre kelt" Ukrajna és elfordult tőlük. Nem álltak volna meg egy bábkormánynál, függővé is tették volna a maradék Ukrajnát Oroszországtól, mert ha valakitől függsz akkor nehezebben fordítasz vagy fordíttatnak hátat veled.
Találgatsz. Volna, meg ilyenek. Ehhez képest Kijevet, Harkovot, és a szakadár területeket támadták/foglalták. Ma már világos, hogy bizony oroszbarát kormányt akartak a kokainos helyett. 2014-es Majdan CIA esemény volt, erre lépett Putyin a Krím elfoglalásakor. Ha nem vagy szuperhatalom akkor valakitől függeni fogsz. Sőt, az egész EU usa csatlós. És a hoholoknak is ezt szánták. Annyi történt, hogy az oroszok megelégelték a nyugati nyomulást mert az ukrik után az Ő feldarabolásuk (puccsokkal, lázadással, polgárháborúval) következett volna. Logikus, hogy nem akarták megvárni.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 919
113
Lengyelország elkezdte visszatoloncolni a katonakorú ukrán férfiakat, 4000-et már át is adtak
Ez egyelőre fake.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 911
16 793
113

Samantha Power, az USAID vezetője elismerte, hogy az USA háborúban áll Oroszországgal, "de az ukránok vannak a fronton"​

2023. március 05. - 14:44

A CNN múlt heti panelbeszélgetésében Samantha Power, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) vezetője néhány igen árulkodó szót mondott az orosz-ukrán háborúról - mutat rá a Bennfentes.net.

Ebben elismerte, hogy az USA háborúban áll Oroszországgal, de "az ukránok harcolnak".
Szavai a CNN "városházi" rendezvényén hangzottak el, amelyen Jake Sullivan, Biden nemzetbiztonsági tanácsadója is részt vett, az orosz invázió egyéves évfordulója alkalmából.

Kifejezetten egy közönségből érkező kérdésére válaszolt, aki azt kérdezte: "Milyen létfontosságú érdeke van az USA-nak Ukrajnában?" Egy ponton a válasz megformálásakor valóban azt mondta, ami a legnevetségesebben leegyszerűsítő közhelyek közé tartozik, amelyeket a washingtoni politikusok néha hangoztatnak - hogy Amerika szembeszáll a "zsarnokokkal".

"Azt hiszem, az amerikaiak megértik a zsarnokok jelentőségét és annak fontosságát, hogy szembeszálljanak a zsarnokokkal" - mondta.

De itt mondta ki hangosan a csendes részt, elárulva, hogy bizonyos értelemben az USA Ukrajnára úgy tekint, mint egy bábura a nagyobb geostratégiai játékban, amely Oroszország végső legyőzésére irányul: kifejtette, hogy széles körű koalícióra van szükség, hogy megmutassuk: "Ez nem csak az Egyesült Államok és Oroszország... ez valójában az ukránok a fronton, ukránok harcolnak...".


A Biden-adminisztráció egyik vezető tisztségviselőjének e kijelentése mögött meghúzódó feltételezések sora nagyon árulkodó, bármennyire is véletlenül csúsztatta be.


Az elmúlt bő egy év történései alapján határozottan kijelenthetjük, hogy az usa és a nato vívja a háborúját Oroszországgal szemben.
Sokan nevezik ezt proxy háborúnak mivel csak "áttételesen" vesznek részt benne. Miről is van itt szó. Ukrajna államiságának fenntartása a pénzügyi források biztosításával. Amint megszüntetnék a pénzügyi támogatást, az ukrán állam összeomlana. Fegyverek, fegyverrendszerek küldése. Kezdetben csak a védekezés segítésére, de most már ott tartunk hogy támadó fegyvereket is kapnak az ukránok. Műholdas felderítési adatok átadása, stratégiai tervek kidolgozása helyi szinten nyugati katonai tanácsadók bevonásával. A Starlink rendszer használatának biztosítása nemcsak polgári célra. Úgynevezett külföldi "zsoldosok" nagyszámú jelenléte és közvetlen részvétele a harci cselekményekben. Ezek között feltűnően sok a különleges katonai művelet kitörése után a hivatásos állományból leszerelt katona aki megjelent a fronton. Az információ cunami ellenére ami nap mint nap ránk ömlik és ember legyen a talpán aki kiigazodik benne ezeket az információkat tényként kezelhetjük.
De lépjünk egy lépést hátra és próbáljuk e tények fényében összerakni, hogy tulajdonképpen mi történik és miért. Ennek a konfliktusnak sokkal tágabb aspektusai vannak, mint hogy itt megy a napi már elnézést kérek faszméregetés. Hány kilőtt tank, hány halott katona, lassan haladnak az oroszok vagy éppen vereséget szenvednek. Ezen kár rugózni, mert mindkét oldal dezinfóra játszik és releváns információja még az angol hírszerzésnek sincs ami már többször bebizonyosodott! :)
Ami a lényeg és már lehet hogy sokaknak unalmas az Georg Friedman híres,hirhedt Chicagói bszéde. Ez kell hogy legyen a kiinduló pont, ha meg akarjuk érteni mi is történik körülöttünk.


Mindenki felejtse el azt az narratívát, hogy az usa a szabadság, a demokrácia zászlóvivője és ő a lehető legjobb ami az emberiséggel történhet, mert megvéd a gonosztól és mindenkinek elhozza a jólétet és a gondtalan életet. Ez csak egy szirupos cukormáz ami eddig megpróbálta elfedni az igazi janus arcát ahogy a világ többi feléhez viszonyul. Csak is az egyéni érdek, a hatalomvágy és kizárólagosság az ami ezt az országoz jellemzi. Katonai erejét felhasználva győzi meg a világ országait, hogy csak az a helyes út amit ő jelölhet ki és aki erről az útról letér az velejéig romlott és elpusztítandó. A pikáns a dologban az, hogy ezt a katonai és gazdasági forrást tulajdonképpen egy "nem létező" erőközpont irányítja ami az usa pénzügyi erőforrásait túszul ejtette. Erre utalt J.F.Kenedy elnök is a híres rádiós beszédében is amiért azután az életével fizetett.

https://www.youtube.com/watch?v=DW-AWh-d3r0

Ez a magánpénz birodalom az aki kirobbantotta ezt a konfliktust. Mindenképpen vissza kell menni az időben 2014-ig az időben és össze rakva a mozaikokat minden világossá válik.
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 845
9 665
113
Az oroszok semmit nem mondanak arról, hogy mégis mi a bűbánatot akarnak. Nácitlanítás, lefegyverzés, oroszországot megtámadni képes haderő leamortizálása annyira, hogy erre már ne legyen képes. Ez mind marhaság. Teljesen nyilvánvaló, hogy Oroszország területet akart szerezni és egy bábállamot a saját határai mentén.
Ez azért nem ilyen egyszerű, bármennyire is kényelmes neked azt hinni.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113
Ez az EU komform elképzelés. Szerintem meg simán elcsatolták volna magukhoz teljes Kelet-Ukrajnát a Dnyeppertől Keletre és a Fekete-tenger teljes partvidékét. Nem lett vona elég csak egy oroszbarát bábkormány, mert akkor egy idő után úgy jártak volna ahogy 2014-ben amikoris "önálló életre kelt" Ukrajna és elfordult tőlük. Nem álltak volna meg egy bábkormánynál, függővé is tették volna a maradék Ukrajnát Oroszországtól, mert ha valakitől függsz akkor nehezebben fordítasz vagy fordíttatnak hátat veled.

Mert nektek az a vágyálmotok, hogy az orosz hadsereg erős, de nem az! Erősebb mint a francia amit afrikai papucsosok kergetésére kondicionálnak? Igen. Erősebb mint a német amit arra kondicionálnak, hogy nem lesz háború, de a terhes katonanőknak legyen kényelmes egyenruhája? Igen. De ha az erősséget nem valaki máshoz képest határozod meg, hanem ahhoz képest, hogy önmagában milyen potenciálja van, akkor kiderül, hogy az orosz hadsereg az nem más mint az a szenvedés amit Ukrajnában művelnek. Az orosz hadsereg azt érte el egy év alatt, hogy az általa elfoglalt ukrán területek 30%-ról kizavarták őket (itt meg azt hazudják, hogy önként vonultak ki, épp csak ez az önként kivonulás valahogy egybeesik az ukrán hadsereg támadóműveleteivel. Milyen érdekes...). A fő hadműveleti irányként meghatározott Donbaszban pedig képtelenek értékelhető előrehaladást felmutatni mindezt olyan brutális erőfölény mellett, amitől heti kétszer élveztek a padlóra.
Sokan kérdezgetik, hogy miért nem bombázta le az orosz légierő a Dnyepper-hidakat, vagy a nyugati katonai szállítmányokat. Hát azért nem mert még a front felettt sem vívták ki vagy csak nagyon neccesen a 100%-os légiuralmat (pont a napokban lőttek le orosz gélpet), Ukrajna egész területe felett pedig még légifölényük sincs. Úgy nem lehet beküldeni a bombázókat mélységi csapásmérésre, hogy nincs meg a légifölényed. Nem tűnt még fel, hogy CM-en kívül semmivel még csak meg sem próbálták támadni Ukrajna mélységét? Nem tűnt még fel, hogy eszükbe nem jutott embervezette repülővel berepülni akárcsak pár 100km-re az ukrán mélységbe?

Persze megyarázhatjuk ezt valamiféle orosz mestertervvel, csak ne várjátok el, hogy ezt a nyilvánvaló hülyeséget amit az elvakultság szül mindenki kérdés nélkül elhiggye. Az oroszok pár hét alatt le akarták rendezni ezt az egészet, csak nem volt elég erős hozzá az orosz hadsereg, most meg szenvednek azzal, hogy egy olyan háborút kell megvívniuk amire egyáltalán nincsenek felkészülve.
Nekem a mai napig sok minden nem tiszta ezzel a "különleges hadművelettel" kapcsolatban. Az egyértelmű, hogy az elején az oroszok villámháborút terveztek, mert azt hitték, hogy Ukrajna összeomlik pár nap alatt. Valószínűleg mint a titkosszolgálat, mint az ukrajnai kollaboránsok túl szép képet fedtettek Putyinnak aki elhitte, hogy ez még mindig a 8 évvel ezelőtt a szakik által is elvert ukrán hadsereg.
Ettől függetlenül szerintem nyugati támogatás nélkül már vége lett volna.
Amit nem értek, hogy mindenki látja, hogy ez egy háború, az orosz emberek sem hülyék, minek ez a "különleges művelet" baromság. Az ukránok utálják a ruszkikat, még is még mindig úgy bánnak velük mint a hímes tojással...
Az orosz valamiért mindig így kezd háborúzni, de a végére belejönnek. Behívtak 300 ezer tartalékost, szerintem még egy mozgósítást nem úsznak meg, ha eredményt akarnak (alkotmányba foglalták a 4 ukrán megye elcsatolását, abból nem engedhetnek).
A háború felszínre hozta az orosz hadsereg összes hibáját, korrupció Wagner-hadsereg ellentét, lassú modernizáció. De most már az üzemek ontják a modern fegyvereket, szerintem többszörösét adják át, mint előtte évekig.
Hatalmas áldozatokkal, de a háború végére lesz egy valóban veszélyes, modern orosz hadsereg. A veszteségek is inkább európai szemmel nagyok, a legfrissebb amerikai becslések valami 16 ezres veszteséget emlegetnek, ha ebben a Wagner és a szakik nincsenek is bennt, az látszik, hogy a hibák ellenére is óvják amennyire lehet a hivatásosok életét, de szerintem a győzelemhez ez kevés lesz, kérdés mekkora mozgósítás lenne elég?
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Az oroszok semmit nem mondanak arról, hogy mégis mi a bűbánatot akarnak. Nácitlanítás, lefegyverzés, oroszországot megtámadni képes haderő leamortizálása annyira, hogy erre már ne legyen képes. Ez mind marhaság. Teljesen nyilvánvaló, hogy Oroszország területet akart szerezni és egy bábállamot a saját határai mentén.

A mértékadó források nem foglalkoznak Oryxa-l mert nyilvánvalóan túloz. Ami az orosz harckocsi veszteségeket illeti ott az 1000 körüli érték a legvalószínűbb. Ha ennél lényegesen kevesebb lenne, akkor nem kéne nekik felhúzni a semmiből 2 harckocsijavító üzemet és nem kellene reaktíválniuk a T-62-eseket. Az ukránok pedig kb ott tartanak, hogy azt amivel a háború előtt rendelkeztek már nagyrészt elhasználták és jórészt már csak az van amit külföldről kaptak.

60km-es oszlop. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy az első teherautótól az utolsóig egy egybefüggő kocsisor és nem is csak teherautók alkották, hanem a védelmükre rendelt lövész alegységek harcjárművei is. Miből állt ez a 60km-es oszlop? Többek közt egy komplett tábori reptérből amit a helikoptereiknek vittek az oroszok teherautón, hisz vasúti csomópontot nem sikerült elfoglalni emiatt nem maradt más választásuk mint teherautóra rakni az egészet.

Tüzérség. A logisztikai szállítókapacitás nagyjából 70%-át a tüzérségi lőszer teszi ki egy konvencionális háborúban. Tehát nagyon primitíven számolva 10 teherautóból 7 tüzérségi lőszert visz, mintahogy 10 vagonból 7 is tüzérségi lőszerrel van megrakva. Ki szállítja? Nem véletlen van az, hogy egy modern hadseregben egy harcosra 5-7 nem harcoló jut. Ez még az oroszoknál is legalább 1 a 4-hez arány.
Írsz valamit ami amúgy nem indul rosszul ! Utána belöksz egy ilyet :
Ha ennél lényegesen kevesebb lenne, akkor nem kéne nekik felhúzni a semmiből 2 harckocsijavító üzemet és nem kellene reaktíválniuk a T-62-eseket.
Baszki ezt hogyan érted ? Nem kellett ott semmit felhúzni csak beröffenteni az évtizedek óta meglévőt !
60km-es oszlop. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy az első teherautótól az utolsóig egy egybefüggő kocsisor
Az értelmező olvasás még mindig nem az erősséged . Nem az összetételét hanem a fizikai méreteit cáfolta @MangaMonguz !
Tüzérség. A logisztikai szállítókapacitás nagyjából 70%-át a tüzérségi lőszer teszi ki egy konvencionális háborúban. Tehát nagyon primitíven számolva 10 teherautóból 7 tüzérségi lőszert visz, mintahogy 10 vagonból 7 is tüzérségi lőszerrel van megrakva. Ki szállítja? Nem véletlen van az, hogy egy modern hadseregben egy harcosra 5-7 nem harcoló jut. Ez még az oroszoknál is legalább 1 a 4-hez arány.
Már esment azt kell mondanom , hogyha ezt írtad akkor a kérdést se értetted ! Te %-ról beszélsz @MangaMonguz meg nagyságrendekről ! Nézz utána mi a különbség !
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 414
6 896
113
Ha valamire nincs szüksége az orosznak, az a terület
a terület itt nem cél hanem eszköz
a cél az, hogy ukrajna ne jelentsen többé veszélyt oroszországra
ezt a célt azzal akarták elérni ukrajna nagyobb részének tekintetében hogy kijevben lecserélik a zelit valami saját emberre, másrészt - mivel az emberek jönnek és mennek - a legkritikusabb részekre be is ülnek
tehát az is igaz hogy nincs szükségük a területre az is igaz hogy nincs területi céljuk és az is igaz, hogy a donbaszon kívül annektálták volna zaporozsjét odesszát szumit kharkovot és csernihivet is, emlékezzünk az egyik legelső napra amikor bevonultak konotopba és letárgyalták a helyi polgármesterrel hogy milyen pozíciót fog kapni a népszavazás után, tehát azok a népszavazások akkor már elő voltak készítve, ezek valósultak meg aztán később herszonban és zaporozsjéban
ehhez a célhoz rendelték az ismert létszámú erőt, két, az autokratikus rendszerekre jellemző hibával: egyrészt az ukrán lakosság a hadsereg ellenállását és a nyugati támogatást alá becsülték, a saját hadsereg képességeit meg fölé, ld. még hofit a malac ellési tervvel és annak megvalósulásával, mire az információk felérnek a putyóig azokat mindenki úgy fogja alakítgatni hogy az az elvárásoknak megfeleljen, tehát a döntéshozó totál vágyvezérelt alapon hozza a döntéseit a realitások ismeretének hiányában
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 514
113
1950. március 5-én a Lvov melletti Belogorscsa faluban a Szovjetunió MGB tisztjei, mint egy kutyát agyonlőtték az SS Hauptman Roman Suchevicset, aki kiugrott az egyik tábor második emeletének előcsarnokából és megpróbált elmenekülni.

Az OUN- UPA büntetők parancsnoka, Shukhevics részt vett zsidók és lengyelek lemészárlásában, együttműködött a náci Németországgal 1939-1942-ben, az Abwehr titkos iskolájában tanult, a Harmadik Birodalom fegyveres egységeiben szolgált, helyettes volt. a Nachtigal különleges egység parancsnoka Hauptmann rangban, majd 1941 novembere óta a Schutzmannschaft 201. zászlóaljának (németül Schutzmannschaft Bataillon 201; a banderisták által létrehozott "Ukrán légió" - az SS-en alapuló német alárendeltség parancsnokhelyettese.).


tI410Xo_eXo.jpg



Nem ám most is agyonlövöldözik nackók vezéreit,meg a yenkibérenc politikusokat....:rolleyes::D
Elég antidemokratikus lenne, biztos cikkezne a nyt,talán még a wsj is,szegény Putyin meg ott zokogna az irodájában,hogy miket ír róla a mértékadó nyugati sajtó.
:rolleyes::)
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 450
113
Pár kérdést tisztába kellene rakni, pártállástól és oldal-szimpatizánsoktól függetlenül.

Elöljáróban annyit, hogy meglátásom szerint mindkét oldal kissé át van verve, teljesen felesleges vérre menő vitákba bonyolódni és minősíteni bárkit is, nehogy a vége az legyen, hogy mindegyik oldal a pofázmányára esik.

Az első dolog, hogy én a mai napig sehol sem találok olyan orosz forrást, ahol az orosz vezetés és Putyin bármikor is két dolgot kijelentett volna: az egyik az, hogy gyors és rövid lesz a háború, a másik az, hogy Ukrajnát akarják elfoglalni. Akárhogyan is keresgélek, 2022. februárjában Moszkvában senki sem mondta, hogy a cél Ukrajna megszállása és Peszkov is csak annyit mondott a médiának, amikor az újságírók a különleges hadművelet tervezett időtartamáról kérdezték, hogy az „addig fog tartani, ameddig az elnök jónak látja”.
Ha bárkinek van hiteles orosz forrása ennek cáfolatára, kérem, hogy ne tartsa magában.
A hadműveletekből nyilvánvaló hogy mire készültek az oroszok és nyilvánvalóan nem is sikerült nekik ezért vonultak ki északról.

Bár az is lehet hogy a putyini mesterterv része volt szétveretni magukat Kijevnél.
 

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
297
1 810
93

Ezekből kell jó sok.

Hihetetlen számomra, hogy a háború előtt nem fogták fel, mekkora potenciál van ebben.

Ez az UBAP-1500 eléggé speciális fegyver, ami úgy van kialakítva, hogy nagy sebességgel érkezzen a célba, ezért van a viszonylag alacsony hatótávolság.
Ránézésre szerintem átvisz 2-3 méter vasbetont.
 

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
337
1 945
93
Elvileg igazad is lehetne. Két dolog kellene ehhez:
  • Egy erős Európa.
  • Oroszország hadserege eltakarodjon Belaruszból, Ukrajnaból Moldáviából, Grúziaból, stb.,
:)


Nem. A seregben az értelmesebb, bölcsebb gondolkodásnak is vannak képviselői.
A világ nem fekete vagy fehér. Az ukrán -orosz háború sem a jó és a gonosz küzdelme.
Fogadd el, hogy másnak is lehet véleménye, esetleg még igaza is.



Igazad van. A kérdés, hogy augusztus óta betöltötte e Bahmut azt a szerepét, hogy akadályozza, felőrölje az orosz erejét?
Biztos, hogy mindkét oldalon súlyos veszteségek vannak.
Ha feladják, lesz e mögötte jól kiépített védelem? Fél év mire volt elég az Ukránnak.
Ha beveszi a ruszki, lesz e ereje Kramatorszkig eljutni? Mikorra, ebben a sárban? Májusra? Júliusra?Akkor Kramatorszkot mikorra tudja bekeríteni? Szeptember? Elfoglalni?
Ez mennyi ember és anyagi veszteséggel jár? Van ennyi feláldozható harckocsi, katona?
Bahmut szerepét, az elszenvedett veszteségek szempontjából lehet megítélni.

És még nincs elfoglalva.

A nyugat sem adja fel:

https://www.portfolio.hu/global/20230304/kiszivargott-ketszer-tobb-challenger-2-t-kap-ukrajna-600892



Mert mást nem tud már tenni kínjában. Merész terv volt, nem jött be. Ennyi lehetősége maradt: körbe nézett, mi van neki ehhez, kiszámolta, hogy meddig bírja a kölcsönös darálást. Bízik benne, hogy a nyugat megijed, feladják. Úgy tűnik, hogy nem.
Ezért a vereség nagynak ígérkezik, bárki is veszít.

Ezeket a kérdéseket egy évvel korábban kellett volna feltenni az oroszoknak. Putyin hitte azt, hogy sikerülhet, nem a NATO volt ekkora ökör. :D

Nagy volt az arc, most meg mindenki hibás a kudarcért, a ruszkik meg hősök.
Nem zavar, hogy az ukrán egy éve ellenáll, ti meg álmodoztok a hugyos ágynemüben forgolodva, egymás hazugsagainak tapsikolva. Várjátok a csodát, majd a végén, majd Berlinben....
Augusztus óta Bahmutnál vannak elakadva.



Mikor is veszi be Kramatorszkot?
:D
8 hónapja Bahmutnál darálodik. ;)
Elvileg igazad is lehetne. Két dolog kellene ehhez:
  • Egy erős Európa.
  • Oroszország hadserege eltakarodjon Belaruszból, Ukrajnaból Moldáviából, Grúziaból, stb.,
:)


Nem. A seregben az értelmesebb, bölcsebb gondolkodásnak is vannak képviselői.
A világ nem fekete vagy fehér. Az ukrán -orosz háború sem a jó és a gonosz küzdelme.
Fogadd el, hogy másnak is lehet véleménye, esetleg még igaza is.



Igazad van. A kérdés, hogy augusztus óta betöltötte e Bahmut azt a szerepét, hogy akadályozza, felőrölje az orosz erejét?
Biztos, hogy mindkét oldalon súlyos veszteségek vannak.
Ha feladják, lesz e mögötte jól kiépített védelem? Fél év mire volt elég az Ukránnak.
Ha beveszi a ruszki, lesz e ereje Kramatorszkig eljutni? Mikorra, ebben a sárban? Májusra? Júliusra?Akkor Kramatorszkot mikorra tudja bekeríteni? Szeptember? Elfoglalni?
Ez mennyi ember és anyagi veszteséggel jár? Van ennyi feláldozható harckocsi, katona?
Bahmut szerepét, az elszenvedett veszteségek szempontjából lehet megítélni.

És még nincs elfoglalva.

A nyugat sem adja fel:

https://www.portfolio.hu/global/20230304/kiszivargott-ketszer-tobb-challenger-2-t-kap-ukrajna-600892



Mert mást nem tud már tenni kínjában. Merész terv volt, nem jött be. Ennyi lehetősége maradt: körbe nézett, mi van neki ehhez, kiszámolta, hogy meddig bírja a kölcsönös darálást. Bízik benne, hogy a nyugat megijed, feladják. Úgy tűnik, hogy nem.
Ezért a vereség nagynak ígérkezik, bárki is veszít.

Ezeket a kérdéseket egy évvel korábban kellett volna feltenni az oroszoknak. Putyin hitte azt, hogy sikerülhet, nem a NATO volt ekkora ökör. :D

Nagy volt az arc, most meg mindenki hibás a kudarcért, a ruszkik meg hősök.
Nem zavar, hogy az ukrán egy éve ellenáll, ti meg álmodoztok a hugyos ágynemüben forgolodva, egymás hazugsagainak tapsikolva. Várjátok a csodát, majd a végén, majd Berlinben....
Augusztus óta Bahmutnál vannak elakadva.



Mikor is veszi be Kramatorszkot?
:D
8 hónapja Bahmutnál darálodik. ;)
Teljesen mindegy mikor veszik be Kramatorszkot, a probléma amit jeleztem, onnantól áll fenn.
 

ibanez de bobadilla

Well-Known Member
2019. szeptember 5.
856
2 691
93

Samantha Power, az USAID vezetője elismerte, hogy az USA háborúban áll Oroszországgal, "de az ukránok vannak a fronton"​

2023. március 05. - 14:44

A CNN múlt heti panelbeszélgetésében Samantha Power, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) vezetője néhány igen árulkodó szót mondott az orosz-ukrán háborúról - mutat rá a Bennfentes.net.
mennyire hülyére veszi a közönséget!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 839
113
Oroszországnak nem még 100.000km² kell, hanem a Donyeck medence ásványkincsei, a Dél-Ukrán termőföldek és a Fekete-tenger teljes partvidéke. Ezélrt kellenek neki területek, nem a számháború miatt, hogy mégnagyobb az ország.
Ez azért nem ilyen egyszerű, bármennyire is kényelmes neked azt hinni.
Kíváncsian várom az okfejtésed.
Találgatsz. Volna, meg ilyenek. Ehhez képest Kijevet, Harkovot, és a szakadár területeket támadták/foglalták. Ma már világos, hogy bizony oroszbarát kormányt akartak a kokainos helyett. 2014-es Majdan CIA esemény volt, erre lépett Putyin a Krím elfoglalásakor. Ha nem vagy szuperhatalom akkor valakitől függeni fogsz. Sőt, az egész EU usa csatlós. És a hoholoknak is ezt szánták. Annyi történt, hogy az oroszok megelégelték a nyugati nyomulást mert az ukrik után az Ő feldarabolásuk (puccsokkal, lázadással, polgárháborúval) következett volna. Logikus, hogy nem akarták megvárni.
Hol mondasz ellent annak amit én állítok? Vagy ez megerősítés akar lenni?
Nem az a baj , hogy ásóval rohamoznak, hanem hogy így is felülkerekednek!!!


Na igen ez az égő ukrajna számára nem a faláb.

Eddig az volt a kérdés hogy kapnak-e nyugati fegyvereket szerencsétlen ukránok, de elnézve a sok besorozott gyereket meg nagyapót elfáradt menekülő leharcolt ukrán katonát már az a kérdés lesz-e értelme: védett tárolás, muníció, logisztika, kiszolgálás, fenntartás, képzés, használat tudnak biztosítani? Ha tudnak is, de még, ha mindenre személyzetet is kapnának már akkor is kiért meg miért lenne értelme? Lóf.szt lesz ott KF51 párduc gyártás! Még az is kérdés miből fizetnék vissza azt a lassan 100 milliárd dollárt amiről "óriási meglepetésre mindenki legnagyobb megdöbbenésére" kiderült, hogy mégsem INGYEN van!
Szerintem Putyin már kurvára meg sem áll a magyar határig. Ha kimaxolja a szakikat, felszámolja az ukrán sereget a Dnyeszterig, akkor miért is álljon meg?? Hogy 10 év múlva megint menjen egy újabb kör? Inkább már az ellenállás nélküli megmaradt régiókat pont mikor ők meg a felfűtött hadiiparukkal sorozásukkal maxon lesznek lerohanja mint a szart.
Ha lesz neki 1-2.000.000 katonája Ukrajna területén akkor elgondolkozhat azon, hogy meg se álljon a magyar határig. Ha nem, akkor meg eszébe sem juthat. Ukrajna 600.000km², egy ekkor országot nem lehet néhány 100.000 emberrel elfoglalni.
Nektek úgysincs értelmes meglátásotok, csak mindenre rá kell mondjátok, hogy szar ha orosz. Mert ha T-72-est küldenek vagy régebbit, akkor régi szarok, ha a csapatok kapják az újat és a DNR a régit, akkor a szakadárokat támogatják és a hadsereget nem, ha a sereg kapja az újat akkor lám lám leszarják a szakadárokat. Ha régi tank megy ki akkor fogynak ki a tankokból s a múzeálisokat küldik a harctérre, ha új tank megy ki, akkor kifogytak mindenből s a protokat küldik a harctérre, ha a veteránok kapnak T-90-est akkor az újoncokat elküldik megdögleni a régiben, ha az újoncok kapják az új tankot, mert jut oda is, akkor meg ilyen posztok vannak.
Egyszerűen szánalmas, hogy nem az információközlés vagy információigény hoz titeket ide, hanem az oroszok lebőgése bármilyen lépést is tesznek és az amcsik felszopása. Ennyit tudtok.
Milyen modern eszközök? Vannak az oroszoknak modern eszközeik, úgy hívják őket, hogy T-14, T-15, T-16, 2S35, Bumerang. Csak ezeket nem gyártják sőt néhánynak még a fejlesztése sem fejeződött be. Az amiket most gyártanak T-90M, BMP-3 stb, azok messze nem modernek, csak modernizáltak.
 

TID

Well-Known Member
2022. március 2.
110
831
93

Ukrajnában „trójai falót” – az internetes források automatikus blokkolásának központosított rendszerét – hoznak létre​

A Távközlési Hálózatok Operatív és Műszaki Irányításának Országos Központjának 2023. január 30-i, 67/850 számú, „Az adathalász tartományszűrő rendszer bevezetéséről” szóló rendelete értelmében az ukrán internetszolgáltatóknak telepíteniük kell a webhez való hozzáférést blokkoló rendszert. forrásokat március 2-ig. Egy ilyen rendszer 15 percenként automatikusan letölti a szolgáltató szerverére az automatikus blokkoláshoz szükséges internetcímek listáját (stoplista), amely az Erőforrás-rendelésben van megadva.

A "tiltott" forrásokhoz hozzáférni próbáló felhasználóra vonatkozó információkat automatikusan rögzítik és továbbítják az illetékes állami hatóságoknak.
És bár a rendszer deklaráltan az adathalászat elleni küzdelemnek minősül, tetszőleges számú internetes forrás blokkolására használható.

Bővebben a cikkben (google fordítóval fordítot) :


-A Pulitzer-díjas riporter mélyinterjút ad az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat vezetékek szabotázsáról szóló riportjáról, és arról, hogy miért gondolja úgy, hogy Joe Biden elnök jóváhagyta a robbantást.


-A "O" csoport rohamosztagosok rajtautése ukrán allásokon.