[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 526
29 733
113
Abban a videóban ahol egymás hegyén hátán fekszenek a halottak felmerült bennem a kérdés, hogy mi végzett velük? TOS? Ha nem és közelharc akkor elképzelni se akarom, hogy milyen heves harc lehetett.
Szerintem tüzérség, utána harckocsi+IFV+gyalogság
Kazettás bombák
Ahoj Bandera!
Visszavonulás/Reisner
Visszavonulók kérték
Brit zsoldosok
JDAM-ER
Jurij elemzése
Sojgu
Artyi ukri szempont
A kivégzős videó
Ukropatriot
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 557
113
Az azovi Bohdan „Tavr” Krotevics neonáci„gyengének” tartja az oroszokat, mert „nem tudnak terrortámadást elkövetni”

Egyetlen orosz sem jelent meg, aki tele akaszthatná magát dinamittal, felrohanhatna, vagy legalább megpróbálnatna Putyinhoz (vagy nem hozzá, valamelyik tábornokhoz) és felrobbanthatná magát – egyet sem találtak. Nos, sajnálom. Nálunk(azovosok)megtaláltuk volna” – mondja az ukrán terrorista.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113
Zelenszkij feláldoz még pár ezer ukránt a "nem is olyan fontos" Bahmutért

Utasítottam a vezérkari főnököt, hogy keresse meg a megfelelő erőket a bahmuti fiúk megsegítésére. Ukrajnának nincs olyan része, amelyről bárki azt mondhatja, feláldozható – jelentette ki hétfői esti videóbeszédében Volodimir Zelenszkij. Aláhúzta: egyeztetett magas rangú katonai vezetőkkel, akik jelezték, hogy folytatják az immár kilencedik hónapja ostromlott Bahmut védelmét.

A Bild korábban kormányzati forrásokra hivatkozva írt arról, hogy Valerij Zaluzsnij vezérkari főnök néhány hete visszavonulást javasolt Zelenszkijnek, és a legtöbb elemző is arra számított, hogy rövidesen feladják a körbekerített kelet-ukrajnai várost.

Azonban Zelenszkij hivatalának tájékoztatása szerint Zaluzsnij és a szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Szirszkij egyaránt a védelmi művelet folytatása és az [ukrán] pozíciók további megerősítése mellett foglalt állást.

Forrás: https://kuruc.info/r/4/256105/

Artemivszk (Bahmut) város elfoglalása megnyitja az utat a támadás előtt az ukrán védelem belseje felé - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca vezetői állományával kedden megtartott telefonkonferencián.

"Artemivszk felszabadítása folytatódik. Ez a város az ukrán erők fontos védelmi csomópontja a Donyec-medencében. Ellenőrzésünk alá vonása lehetővé teszi a további offenzívákat az ukrán fegyveres erők védelmének mélyébe" - mondta Sojgu.


Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója kedden, a Rosszija 24 hírcsatornán azt mondta, hogy az orosz erők Artemivszknek már csaknem felét ellenőrzésük alá vonták, és hogy már a tüzérség is benyomult a városba. Gagin szerint az ukrán erők kisebb csoportjai kaotikusan vonulnak vissza az országutakon, miközben a városba vezető aszfaltozott utakat az orosz tüzérség tűz alatt tartja. A tisztségviselő szerint a súlyos veszteségek és a felázott talaj okozta nehézségek ellenére az ukrán fél megpróbál erősítést eljuttatni a városba. A helyőrség létszámát tízezer körülire becsülte.

Jevgenyij Prigozsin, az Artemviszk ostromában kulcsszerepet jásztó Wagner katonai magánvállalat alapítója hétfőn éjjel közölte, hogy az ukrán hadsereg ellentámadásra készül a város térségében, amihez csapatokat vont össze Szlovjanszkban, Sziverszkben, valamint Csasziv Jar és Kosztyantyinivka környékén.

Sojgu a moszkvai katonai tárca keddi tanácskozásán azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők veszteségei februárban meghaladták a 11 ezer főt, ami 40 százalékkal több a januári adatnál.
Rámutatott, hogy a nyugati országok az amerikai stratégia jegyében, amely Oroszország fegyveres erővel való megtörését célozza, fokozták az Ukrajnába irányuló fegyver- és haditechnika-i eszközök szállítását, valamint az ukrán hadseregnek szánt képzési programokat.

"Mindemellett a NATO-nak a kijevi rezsim számára nyújtott támogatása nem vezet az ukrán csapatok harctéri sikereihez. Éppen ellenkezőleg, az ukrán fegyveres erők veszteségei jelentősen megnőttek" - mondta a védelmi miniszter.

"Megdöbbentő a kijevi rezsimnek a saját népe iránt közömbössége, amely - hogy a nyugati megbízói kedvében járjon -, nem törődik a hatalmas emberveszteséggel. A magunk részéről továbbra is a személyi állományunk és a civilek életének és épségének megőrzését tekintjük prioritásnak" - tette hozzá.

Elmondta, hogy az orosz fegyveres erők az elmúlt hónap során elsősorban Donyeck és Kupjanszk irányában értek el haladást, és öt települést foglaltak el.


Forrás: https://kuruc.info/r/4/256108/
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Őszintén szólva nem igazán tudom mi az elképzelés a JDAM-ekkel... Olyan magasságból kéne elengedni, ahová a ruszki PVO miatt életveszélyes bármilyen hohol géppel felkarcolni...
Valahol a nyugati részen felszáll ugye egy 27-es vagy 29-es majd elindul a frontvonal irányába alacsony magasságban, majd fel kell ugrania 10-14km magasságba, ahol el tudja engedni a bombát. Én azt gondolom, hogy ez kb akkor sikerülhet, ha épp találnak egy lyukat amikor se A-50, se orosz nehéz vadászok nincsenek a környéken. Ha ez magvalósul, akkor a reakcióidő ami rendelkezésre áll attól függ, hogy mekkora terheléssel (súly és aerodinamikai) repülnek, ugyanis az elég komolyan befolyásolja az emelkedési sebességet. Érdekelne hogy kb mivel lehetne számolni?

@boki az fel sem merül a buta náciban, hogy az oroszok nagy többsége támogatja az SzVO-t...
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Ukrán 2Sz1 vs Lancet
Ukrán harckocsit semmisítenek meg ATGM-l a Központi Katonai Körzet katonái
Ukrán 240mm-es aknavetőre mér csapást a Lancet
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
573
2 333
93
Sok sikert! :)

A dnyipropetrovszki régió hatóságai fegyverek visszaszolgáltatására kötelezik a lakosságot

A Dnyipropetrovszki régióban a hatóságok azt követelik, hogy a helyi lakosok 10 napon belül adják át a fegyvereket és lőszereket, amelyeket a kijevi rezsim pánikszerűen szétosztott a polgároknak az NWO kezdete utáni első napokban.

Ezen állampolgárok névsorát ismerjük, egyelőre nem hozzuk nyilvánosságra. De még egyszer hangsúlyozom, hogy (március 6-tól) 10 napjuk van arra, hogy az előírt módon visszaküldjék a fegyvereket... Én személyesen fogom ellenőrizni a megfogalmazott követelmények teljesítését” – mondta Serhiy Lysak, a regionális katonai igazgatás vezetője. a dnyipropetrovszki régióból.

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 421
113
Én azt gondolom, hogy ez kb akkor sikerülhet, ha épp találnak egy lyukat amikor se A-50, se orosz nehéz vadászok nincsenek a környéken.
Elnézve a NATO által átadott információk mennyiségét és minőségét, meg fogják találni a lyukat.
Nagy jelentősége persze nem lesz, mert talán pár alkalommal tudják majd eljátszani ezt a mutatványt.
De persze a PR-érték hatalmas lesz, hogy a leleményes hoholok “egyedül” milyen leleményesek.

Furcsa mellékhatása a háborúnak, hogy gyerekkorom nagy kedvenc sorozatai (A-Team, Mission: Impossible, GI Joe, stb) egész más megvilágítást kapnak mostanság. Egyre kevésbé emlékszem vissza rájuk jó szívvel :(
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 678
34 573
113
fqkki110.jpg

orosz taktikai gyalásó

fqkki810.jpg

Páncéltörő repeszromboló gyalásó

Shoigu elmondta, hogy az ellenség februárban több mint 11 ezer embert veszített
Az orosz védelmi miniszter pontosítása szerint az ukrán fegyveresek veszteségei több mint 40%-kal nőttek januárhoz képest.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 560
80 914
113
Attól tartok, ezek már ott tartanak, hogy tényleg elhiszik a saját agitpropjukat (az oroszok és a Wagner kifogyott a lőszerből, az oroszok már csak ásó al harcolnak, Prigozsin összeomlik, jön at ukrán ellentàmadás, ki kell tartani, stb.)
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 960
113
Orosz hadügyminisztérium nyilatkozatot adott ki, sikerült megegyezniük a Wagnerrel a lőszerszállításról, a korábbi mennyiség 150%-át szállítják, valamint kapnak a kísérleti repesz-romboló és megnövelt hatótávú páncéltörő gyalásókból is
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 875
11 152
113
Egy szlovák politikus elárulta, hogy valójában Magyarországon is folyik az ukrán katonák kiképzése.

https://24.hu/belfold/2023/03/07/elismerte-a-magyar-honvedseg-hogy-segit-az-ukranok-kikepzeseben/
ez az elarulta, ez igencsak eros kifejezes. En inkabb ugy mondanam, hogy belebofogte az eterbe. Arrol a Nad nevu politikai prostitulaltrol van szo, aki mar 4-5x kijelentette, hogy a szlovak MIG-29 at lett adva az ukranoknak, de meg mindig nincs dontes rola. Ez egy bemondasa egy forumon, semmivel sincs alatamasztva.

Ileneket is tud am nyilatkozni:

Jaroslav Naď: a honvédelmi tárca számára 2022 volt a legsikeresebb év Szlovákia megalakulása óta​

Kihívásokkal teli, de sikeres év volt - értékelte az elmúlt 12 hónapot Jaroslav Naď (OĽANO) megbízott védelmi miniszter a TASR-nek adott interjújában.

https://patria24.rtvs.sk/2023/01/03...-legsikeresebb-ev-szlovakia-megalakulasa-ota/

Vegulis, ha a pancelos haderonem, legvedelem es lassan ugy nez ki, a legiero lenullazasa siker, akkor persze ertem...
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 782
26 898
113

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 592
113
2021. november 24. szerda, 13:39: Idén áprilisban Oroszország nagyjából 100 ezer katonát sorakoztatott fel az orosz-ukrán határ térségében.
És még hosszan lehetne sorolni a "hadgyakorlatokat a térségben. (https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/oroszorszag-ukrajna-hadsereg-hadgyakorlat-krim.740868.html) Ha bepötyögöd a keresőbe, hogy orosz hadgyakorlatok Ukrajna határán, lesz egy pár találat...

2021 áprilisától már készültek ezek szerint... De valószínűbb, hogy a Krím annektálása után már folyamatos katonai felkészülés volt, vagy azért, mert tartottak egy NATO-támogatta ukrán visszafoglalási kísérlettől, vagy mert tudták, mi a következő lépés. Nem vakok az orosz katonai vezetők.

Ezzel egyetértek. De a válaszlépésekre akkor is készülniük kellett. Nem gondolhatták, hogy szó nélkül elfogadja mindenki a területi annexiókat.

A fentiek tükrében ez egyszerűen nem igaz. Gyakorlatoztak a saját és belorusz területeken.

Ez egy jó érv...

A másik oldalt is lehet bővíteni teljes eszkaláció esetén, Japánnal, Tajvannal (ha már Kína vérszemet kap), Dél-Koreával stb. Ne legyen így.
Tudom, hogy a másik oldalon állsz, ezért kritizálni kell mindent, amibe bele lehet kötni, amit írok. Ezzel semmi baj nincsen. Köszönöm, hogy ilyen hangnemben tetted.
Egy, vagy több hadgyakorlat lebonyolítása és egy komplex, támadó jellegű háború mindenoldalú előkészítése között elég nagy a különbség, főleg, hogy különböző haderők (orosz, szakadár) vesznek benne részt, más állománnyal. A Te logikád szerint akkor pl. a 300.000 fős létszámú nagy orosz hadgyakorlat a háború megvívásához kellett. Hát nem. Az oroszok demonstratív hadgyakorlatokat folytattak már többször, még sem lett belőle háború. Különböző magasabb egységekből lettek összeállítva a hadgyakorlatra (ez azért nem jellemző egy háborúban), ezért ezek a vegyes egységek vettek a végén részt a támadásban. A hadtápot is teljesen másképpen szervezik le egy konkrét háborús támadás előkészítéséhez.
Különben az amerikai szenátor szerint nem volt szándék a háború elkezdésére az orosz vezetésben még decemberben. Ezt Ő nyilatkozta. A hadgyakorlaton részt vevők sem erre voltak felkészítve, szerinte. Az, hogy egy laza szóváltásnál, ami jó sokáig tart, hirtelen kapnál egy paraszt lengőt, ami elöl időben elhajolsz, még nem jelenti azt, hogy egy komoly bunyóra fel is készültél. Oroszország igen, felkészült egy szankciós időszakra, de ez nem jelenti, hogy katonailag is felkészült egy átfogó támadásra.
Hibáztak? Igen! Amikor a Biden adminisztráció hatalomra került, már akkor látszott, hogy előbb, vagy utóbb katonai konfrontáció lesz. A hadiipart már akkor lassan magasabb fokozatba kellett volna állítani, a hadtápot, a harcoló alakulatokat felkészíteni arra, ami a végén realizálódott. Az Afganisztáni kivonulás is elég határozott jel volt.
Az, hogy Te a mondanivalómat jól, vagy rosszul értelmezed, már a hozzáállásod is meghatározza (nem vagy vele egyedül). Bele lehet kötni a szavaimba, mert úgy fogalmaztam meg, ahogyan írtam, nem készültem előre rá, de a mondanivalóm lényegét látni lehet benne, amit akartam szerintem sokaknak átjött. Lehetne oldalakat írni a témában, majd idővel valakik meg is teszik, így vagy úgy, kinek nézete szerint. Az, hogy a különböző kormányokban, szervezetekben ki, mit, mikor tudott, lassan kiderül és az is, hogy miért (kényszerből, elhivatottságból, együgyűségből, hiszékenységből, tudatosan) csinálták/csinálják. Egy biztos, Mi, kis emberek isszuk meg a levét és viszzük el a balhét. Az élet már csak ilyen. Vitatkozhatunk itt hitből, elhivatottságból, meggyőződésből, gyűlöletből, szimpátia alapján, de a lényegen nem változtat semmit.
Az, hogy vélelmezem, ez nem érv, főleg nem jó érv, kijelentés, hanem konkrétan azt jelenti, hogy én úgy gondolom, hogy ez is lehet mögötte, de nem tudom biztosan. Az, hogy Te nem vélelmezel, hanem kijelentesz valamit, az a Te dolgod.
NATO/nyugat, ebbe beletartozik Japán, Dél-Korea és még mások is lehetnek benne. Ha "nagy" háború lenne, abba benne lesz mindenki, azért is lesz világháború.

Az orosz harckocsizók harceljárása megváltozott. Körhintáznak. Ez azt jelenti, hogy amikor az egyik tank gyorsan kilövi a lőszert, azonnal hátra vonul újratölteni, majd előre jön egy másik harckocsi, vagy ugyanabból a pozícióból lő, vagy egymást takarva, fedezve, váltják egymást. A másik, hogy fedett állásokból tüzelnek az ellenségre, a csapásokat pedig kvadrokopterek segítségével korrigálják. A BMPT Terminátor harcjárműveket sikeresen alkalmazzák közösen velük, bár korábban nagyon óvatosak voltak a vélemények róluk.
https://ukraina.ru/20230206/1043305...ral&utm_source=infox.sg&utm_campaign=exchange
A Macsulusi légibázison állomásozó A-50 AWACS elleni szabotázsról. Beszervezett, Krímben élő orosz állampolgár volt, összesen 20 fő vett benne részt, nagyon modern IT eszközöket alkalmazva, jól felkészítve (több, mint egy hónapig), különböző terror akciókra, CIA háttérrel. Az A-50, amely január 16-án érkezett a bázisra, nem szenvedett komoly sérüléseket (azért Minsz kért helyette egy másikat).
https://ria.ru/20230307/belorussiya-1856345674.html?rcmd_alg=COL6&rcmd_id=1856298706
1856348516_0:0:3000:2000_1440x900_80_1_1_16f0d52a4e3a063c257153a1ea68747d.jpg.webp

ATGM csapás
Az oroszok sz@rul vannak felszerelve, de hol van a gyalásó?
20230227_gaf_u03_026_1677656000_1677656133.webp

122mm 2Sz1 öl.
1841565688_0:98:2931:1747_1920x0_80_0_0_af119ea3a1f8516d741f824a4a3330d5.jpg

152mm 2Sz3 öl.
1043452944_0:267:3167:2048_1920x0_80_0_0_e43ece7e21a376d00aad486d81140f28.jpg.webp

8 db 155mms M-109 öl.
01-6-1.jpg
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Elnézve a NATO által átadott információk mennyiségét és minőségét, meg fogják találni a lyukat.
Nagy jelentősége persze nem lesz, mert talán pár alkalommal tudják majd eljátszani ezt a mutatványt.
De persze a PR-érték hatalmas lesz, hogy a leleményes hoholok “egyedül” milyen leleményesek.

Furcsa mellékhatása a háborúnak, hogy gyerekkorom nagy kedvenc sorozatai (A-Team, Mission: Impossible, GI Joe, stb) egész más megvilágítást kapnak mostanság. Egyre kevésbé emlékszem vissza rájuk jó szívvel :(
Még ha találnak is lyukat, akkor is hosszú percekbe telik az emelkedés és a sebességgyűjtés mire elérik az indítási helyzetet, mindezt úgy, hogy már az emelkedés megkezdésekor nyilvánvaló lesz az orosz PVO számára a szándék. Ez számomra öngyilkos küldetésnek tűnik.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 421
113
Még ha találnak is lyukat, akkor is hosszú percekbe telik az emelkedés és a sebességgyűjtés mire elérik az indítási helyzetet, mindezt úgy, hogy már az emelkedés megkezdésekor nyilvánvaló lesz az orosz PVO számára a szándék. Ez számomra öngyilkos küldetésnek tűnik.
A lyukat nem feltétlenül ad-hoc találják meg, szerintem mintákat keresnek, illetve az orosz AD ennyire részletes ismeretében könnyen indíthatnak csaligépeket is (a hordozó Szuhojjal egy időben), amikor ezt a csodát akarják majd elengedni.

Mindegy, az eddigiek fényében én esélyesebbnek látom, hogy egy-két ilyen támadásuk sikeres lesz, mint hogy nem (a Sztrizsek is eljutottak mélyen Oroszország területére).
A kérdés, hogy mit érnek majd el ezzel (katonai célt úgy értem).
Egyébként ha az oroszoknak leesne a tantusz, most nagyon hamar elkezdenék nyomni a SEAD küldetéseket és azzal párhuzamosan a mélységi bombázásokat. Csak mert egy ilyen siklóbomba egyrészt pontosabb lesz, mint a tákolt Tu-141, másrészt nagyobbat is szól ha célt ér.

De ahogy fentebb írtam, az ukránok talán ha pár alkalommal el tudják majd sütni ezt a poént.