[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1711

Guest
Ez elcsattant


ukrán légvédelem


UR-77 kilövés


ukrán grad önmegsemmisíti magát


autisták számításai szerint Szevasztopol felé repült mikor jött a Flanker
ztLLkLX.jpg




Elég hülyén fordította le az ai, lényeg az ukrán hadirokkant nem kaphatja meg a rokkantnyugdíját amíg nem újítja meg a személyijét, de nem kap új személyit ujjlenyomat nélkül...
5az4n0k.jpg




36 pernyi ukrán kényszersorozás


2 óra 17 perc a végeredményről


Wagner takarít


The commander of the assault platoon, nicknamed "Mantis", who arrived in the PMC from prison, was awarded the highest award of the "Orchestra" - the Platinum Star of the Hero of the PMC.


Április 1-én kezdődik az aktuális tavaszi sorozási hullám Oroszországban, készüljetek a fos hisztérikus "híreire" újabb ~400.000 emberről a darálóba.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 983
113
Kiegészíteném egy kicsit, a nagyon is találó gondolatmenetedet.

Egy kis matek:
2021 januárban került ugyanennyibe a Urals Crude Oil .
2021.január - üzemanyag átlagár 386 HUF/l ; $/HUF árfolyam ~296 HUF/$
2023.március - üzemanyag átlagár 613 HUF/l ; $/HUF árfolyam ~370 HUF/$
A $/HUF árfolyam alapján indokolt üzemanyag ár: 483 HUF/l lenne.
Az indokolt és a tényleges közötti különbség: 130 HUF/l. Tehát literenként ennyi pénzt vesz el mindenkitől a háború. Ki lehet találni, hogy ezt a pénzt kiknek adjuk, kikre, mire fordítják. És ez csak az üzemanyag ára, ami megdrágít mindent is...
Na, ezért sem bántják az Ukránok a Barátság Kőolajvezetéket.

(Disclaimer:
Nem vagyok közgazdász. Várom az esetleges kiigazításokat.)
Bantani bantogatjak. Az utobbi egy hetben ket dronos tamadas is volt ellene Oroszorszag teruleten.
Szerintem, ahogy ertelmeztem olyan potyogtatos dron felek. Na de ettol meg az oroszbol is kinezem hogy jatszik vele, es ugye hozzank csak az egyik aga jon, a Kijev mellett Beloruszbol belépő. Szoval a napokban van arra mozgas, kerdes mi a cel, mert az ukran a felenk jovot barmikor robbanthatja.

Az ukran F 16-ról.

A lengyelek meg gyorsan vettek a helikoptereikre 800 Hellfire raketat, egy kisebb magyar miniszterium mukodesi koltsegeert.
En viszont a dronokat hianyolom a Nato erokbol. Illetve vannak mindenfelek, par darabok, jo dragan, de Lancatek, Geranok ezrei kellenenek meg egy ilyen diszhadseregnek is mint a mienk.

Lesz itt jövő, ukran gyerek kalassal.

Claire Daly. Erdekes hogy baloskent a mi jobbos kormanyunkkal egyezik a nezete ezugyben.

 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 575
113
Ki ölt civileket Irpinben?
Az ukrán katona elmeséli, hogy a megijedt trosnikok (TRO)hogyan dobtak gránátokat két nemzetőrre(NG), csak azért, mert oroszul válaszoltak. Ez csak egy az elhangzott esetek közül. Emlékeztetek arra, hogy ez az NWO kezdete, és Ukrajna központi régiói 2022 februárjáig nagyrészt továbbra is oroszul beszéltek.

Ez az egyetlen eset? Messze nem az egyetlen.
Kit fognak megbüntetni az ilyen esetekért? Mi tökéletesen tudjuk, hogy kit vádolnak meg minden bűnnel.


Más

Sikeres ejtés az RF fegyveres erők kvadrokopteréről az Ukrán Fegyveres Erők katonáira, akikből 300-as lett

Orosz operátor nem végzett a sebesültekkel. Míg az ukrán oldalon ez másképp van.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 143
113
A nyugati segítség nélkül Ukrajna pár hét alatt összeomlott volna.
S annyira segítség ez nekik, hogy konkrétan sokkal jobban jártak volna vele ha csak összeomlanak az első héten! Tudom hogy ebben sem fogunk egyetérteni, de jól rábasztak az ukránok erre a nagy nyugati SEGÍTSÉGRE!!! Rajtam így soha ne segítsen senki...
 
T

Törölt tag 133

Guest
S annyira segítség ez nekik, hogy konkrétan sokkal jobban jártak volna vele ha csak összeomlanak az első héten! Tudom hogy ebben sem fogunk egyetérteni, de jól rábasztak az ukránok erre a nagy nyugati SEGÍTSÉGRE!!! Rajtam így soha ne segítsen senki...

Azért várjuk már ki a sztori végét, még pörög a film...

Az fix hogy ha nem segít Ukrajnának a Nyugat, akkor kb Fehéroroszország 2. lenne.

Kiderül ennél jobb lesz-e nekik.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 905
48 437
113
Last edited by a moderator:

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Értékük annyi, hogy az orosz ellőjön ~30 R-37/R-77 raksit...
Azért félelmetes, mennyire építik le a nyugati haderőket - lassan öntik az orosz elé, hogy darálja be őket, totálisan vesztett helyzetben (légifölény az ellenfélnél). Érthetetlen, bár választásuk nincs sok. Persze nem így volt tervben, csak az orosz ugye megelőzően támadott (á'lá Hatnapos Háború), és nem épülhetett ki a haderő szovjetről nyugatira.

Viszont részemről baromi érdekes lenne (remélem nem lesz) azt vizsgálni, hogy a (hamarosan sajna úgyis érkező) nyugati vadászok hogy vizsgáznak egy egyenlő (mindkét oldalnak van AWACS/datalink/sat háttere) környezetben. Vagy inkább hátrányból. 73-ban volt utoljára ilyesmi, és azt IAF eléggé megemlegette, csakhogy itt attól is sokkal szarabb lesz a helyzet, mert az orosz készen vár, neki nem kell felépíteni az egészet (reptérre bevinni a gépeket, légvédelmet köré, stb...).
Az orosz minden spektrumban tud válaszolni - képes a reptereket támadni (nyugati légierős vezetés azt sem tudja milyen az), képes a Szu-57 képében magasabb szintű technikát korlátozott számban kiállítani (ez is újdonság lesz számukra az átadni szándékozott gépeket tekintve), illetve a hadszintér fölött légvédelmi fölényt biztosítani (S-400 messzire belát...). De mondjuk vannak nehézbombázói és iszonyat CM/BM/HM tüzérsége is bónusznak. Mindezt hazai bázisról, nem kell a kitelepülés hátrányaival szenvedni (logisztika).

Na ebben a környezetben a 4.th gen nyugati vadászok teljesítményére igen kíváncsi leszek (főleg, ha az AMRAAM is szerepet kap, de nincs tanker support), ahol nem ODS féle iszonyat túlerős lehengerlés, hanem pont ellenkezőleg, hátrányból való harctevékenység lesz jellemző. Ja, és olyan pilóták és légvédelmisek ellen, akik vita nélkül e pillanatban a világ legharcedzettebbjeinek számítanak (amit ők egy év alatt átéltek/megtapasztaltak, ahhoz képest a Red Flag csak lányos babazsúr).
Lényegében megkapjuk a HH elmaradt légiháborúját kicsiben, kissé elállított arányokkal (ami nem baj, mert az elmúlt 30 év légiháborúi is el voltak állítva/egyoldalúak voltak)...

Miért is amortizalodik a nyugat?
A MiG-29 helyett mindenhova érkezik az F-16, F-35. A régi F-16 helyett is jön az F-35.
Ezek átadása nem gyengíti a nyugatot, de akadályozza az oroszt. Egy éve szenved, semmilyen eredményt nem tud felmutatni.
Mindkét fél önti a technikát, anyagot, és mint látszik, mindig van folytatás.
Milyen légifölénye van az orosznak Ukrajnában? :)
Több, mint egy év után semmilyen.
Az orosz és a nyugati felderítő és vezetés irányítási rendszerek SZERINTED egyenértékűnek?
Az orosz a saját Glonassz rendszerét nem tudja kihasználni, mert nincs felderítő képessége és valós idejű információ kezelő képessége a kelet-ukrán harcterületől. Sem.
Oroszos magabiztossággal láttatod szerintem a helyzetet.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 427
12 113
113
Nem látták rajta a felségjelzést vagy mi?

Én inkább azt kérdezném meg, hogy miért volt kikapcsolva?

Amcsik azt hihették, hogy stealth a gép? Vagy mégis milyen megfontolásból?
Ha kikapcsolták milyen célzatból? Azt hihették, hogy majd úgysem látják? Mondjuk lehet a saját légi felderítésükből indultak ki.
Az meg ugye "bizonyított" drón méretben dél koreában is.
Ez számos kérdést felvet bennem....
Mit lehetett a terv?

Aztán lehet hogy már a fekete tenger közepétől nem Joenál volt az irányítás..
megkapta a spoofingolt m kódolt gps jeleket és parthoz vitték. Iráni mintára. Mondjuk csak úgy a miheztartás végett.
Kíváncsi lennék a sztorira.
A fejletlen irániak már szállítottak le mq9et is lopott mosógépchippes technikával?

De gondolom az áll, hogy a transzponder kikapcsolás azért történt, mert azt hihették nem fogják felderíteni. Aztán jól pofára estek.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 514
15 753
113
Folyadék-ütés az
Sejtettem hogy ketszeri kerozinozasnak oka volt. Magamban arra tippeltem hogy a kerozin mennyisege, tomege hajlitotta meg a legcsavar lapatjat. Ketszer ugyanugy jott be a gep, mintegy celzottan, es kerozin... Gyanus volt hogy ez egy harceljaras.
Vajon honnet tudtak a lapat specifikacioit?
Folyadék ütés az én tippem is.
 

Kecske

Well-Known Member
2020. május 24.
201
1 030
93
Egy blogger, Simplicius, azt irja, hogy a légcsavar lapja nem sérült, annak formàja a filmen a csavar és a felvétel kûlönböző sebességéből is származhat.
Ez így hülyeség. Képkockasebességből az fakadhatna hogy a légcsavar látszólag lassul/megáll/ellentétes irányba kezd forogni.

Amire ő gondolhat az a rolling shutter miatti torzulás, ami abból ered, hogy egy CMOS szenzor nem egyszerre exponálja az összes pixelét hanem soronként:
shutter_anim_01.gif


1849d7761593b0e527a33b71809996d5_w200.gif


A videóban minden lapáton látnunk kéne hasonló görbülést egy adott pozícióban, de láthatóan csak egy lapát van elgörbülve vagy inkább letörve.
Mellesleg katonai alkalmazásban CCD szenzorok dominálnak (CMOS előnyei mint a kis méret, fogyasztás, olcsóság nem relevánsak), ott egyszerre történik minden pixelen az exponálás és nincs ilyen torzítás.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 506
54 468
113
Ez így hülyeség. Képkockasebességből az fakadhatna hogy a légcsavar látszólag lassul/megáll/ellentétes irányba kezd forogni.

Amire ő gondolhat az a rolling shutter miatti torzulás, ami abból ered, hogy egy CMOS szenzor nem egyszerre exponálja az összes pixelét hanem soronként:
shutter_anim_01.gif


1849d7761593b0e527a33b71809996d5_w200.gif


A videóban minden lapáton látnunk kéne hasonló görbülést egy adott pozícióban, de láthatóan csak egy lapát van elgörbülve vagy inkább letörve.
Mellesleg katonai alkalmazásban CCD szenzorok dominálnak (CMOS előnyei mint a kis méret, fogyasztás, olcsóság nem relevánsak), ott egyszerre történik minden pixelen az exponálás és nincs ilyen torzítás.
Köszönöm a kimerítő választ. :)
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113
Ezt senki sem tudja biztosan.
Biztosan senki sem tudja, lehet sosem fogjuk megtudni...De szerintem a nyugat (legalábbis nyilvánosságnak szánt infókban) erősen alulbecsüli az ukrán halottak számát (kizárt hogy "csak" 100 ezer legyen), és erősen felülbecsüli az oroszokét (csak Bahmutnál mondanak 20-30 ezer orosz halottat)
 

TID

Well-Known Member
2022. március 2.
110
831
93
A hazaárúló szlovák kormány rálicitált a poljákokra az adakozásban. "
A kormány ma egyhangúlag úgy döntött, hogy 13 MIG-29-es vadászgépet és a KUB légvédelmi rendszerének egy részét Ukrajnának adja. Ezzel a lépéssel a történelem jó oldalára helyeztük magunkat. Számunkra a legnagyobb érték az ártatlan emberi életek védelme. A segítségünk védelmet és védelmet szolgál, nem pedig támadást.
Hangsúlyozni szeretném, hogy nem rángatjuk országunkat a háborúba, ahogy az ellenzék próbálja előadni. A legerősebb védelmi szövetség részei vagyunk, nem mi vagyunk az első ország, amelyik harcosokat adományoz, és partnerekkel koordinálunk. A repülőgépek és a KUB rendszer már nem használhatóak a védelmünkre. Ukrajna képzett pilótákat és meg tudja javítani ezeket a gépeket.
Szlovákia kétféleképpen is mehetett volna:
1️⃣
Tegye a harcosokat felbecsülhetetlen értékű múzeumi kiállításokra.
2️⃣
Adjuk őket a szomszédunknak, hogy életeket mentsünk.
A másik tény, hogy anyagi és anyagi kártérítést kapunk ezért a segítségért, ami tovább erősíti a védelmünket.
Köszönöm mindenkinek, aki gondoskodott arról, hogy Ukrajna továbbra is megvédhesse magát az agresszortól és megvédje az emberek életét."
A jelenlegi szlovák miniszterelnök E. Heger, aki most egy időben egészségügyiminiszer is, pénzügyiminiszter is, es miniszterelnök is egyben, pár napja a facebookon bejelentette egy posztban, hogy kilép az aktuális partból aminek köszönhetően bejutott a parlamentbe es kormányfő lett, es belép egy újonnan akkor még pár órája alapítót pártba ami a Demokrati (Demokraták) néven fog futni, de persze funkcióban marad továbbra is.
Továbbá jelenlegi szlovák kormány már 2-3 honapja fel van mentve a kormányzás alól, tehát még egy guriga WC papírt sem vehetne, nem hogy repülőket ajándékozzon.
Érdekes mód ilyenkor valahogy nem nagyon hallani azokat hangokat amelyek Magyarországgal kapcsolatban álandóan hiányolják a demokráciát es folyton diktatúráról beszélnek.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 734
13 658
113

Kiegészíteném egy kicsit, a nagyon is találó gondolatmenetedet.

Egy kis matek:
2021 januárban került ugyanennyibe a Urals Crude Oil .
2021.január - üzemanyag átlagár 386 HUF/l ; $/HUF árfolyam ~296 HUF/$
2023.március - üzemanyag átlagár 613 HUF/l ; $/HUF árfolyam ~370 HUF/$
A $/HUF árfolyam alapján indokolt üzemanyag ár: 483 HUF/l lenne.
Az indokolt és a tényleges közötti különbség: 130 HUF/l. Tehát literenként ennyi pénzt vesz el mindenkitől a háború. Ki lehet találni, hogy ezt a pénzt kiknek adjuk, kikre, mire fordítják. És ez csak az üzemanyag ára, ami megdrágít mindent is...
Na, ezért sem bántják az Ukránok a Barátság Kőolajvezetéket.

(Disclaimer:
Nem vagyok közgazdász. Várom az esetleges kiigazításokat.)
Amit írtál, az enyhén szólva anomália, (abnormális) folyamatokra utal.
Ez a kőolajon kívül minden más energiahordozóra, nyersanyagra , villanyáramra is igaz, több kevesebb mértékben, egyesekben egyszerűen hiány van,
Az egyik legdurvább pld. hogy Magyarországon az építési faanyag 30 000,- Ft ról felment 200 000,- Ft / m3-re. Mivel ez is "békeidőben" történt a Ft "nyugalmi" árfolyamánál, ez enyhén szólva rablás fényes nappal, a gáz időnkénti 30 X-os árnövekedéséről nem is szólva, még "szankció és puskalövés" mentesen.

Ezeket az "anomáliákat", a köznép kirablását fényes nappal csak úgy lehetett folytatni hogy ehhez kellett a beindítandó Ukrajnai konfliktus álcázó - áldozó füstje (ez is a mi zsebünkből), a fő jelszó "kend a Macira" lett.

Látom már épp ideje lesz megírnom a F.O.S média hírferdítő-fordító de-generátorának működését már vagy 120 évre visszamenőleg, mert az emberek félretájékoztatása, "más" irányba nevelése, tudat módosítása nem új keletű, régi hagyományai vannak, csak időközben az eszközök módszerek finomodtak, azok is evolúciós fejlődésen mentek keresztül.