[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 121
7 044
113
Amugy jogilag hogy van ez? Ha mondjuk a kill chain 5 lepesbol all es az agressziv koldusoknak nem adtak at komplett, csak egy reszet, mondjuk a Himarsot - az legyen az 5. lepes. A Himarsnak kell a celmegjeloles, az legyen a 4. lepes amit a nyugati technika ad at. Akkor a nyugat a haboru reszese vagy nem? Mert ebbol ugy tunik hogy a nyugat mindent elokeszit csak az ukranok nyomjak meg a "piros gombot". A mediaban meg ugy van eladva hogy az "ukranok haboruznak". Aha...
A pontos helyzet az, hogy az ukránok nyomják meg a piros gombot és az ukránok halnak meg (meg persze az oroszok és a zsoldosok). A nyugat pedig katonákat mér ki egy ember boltban (ajogy a Guns n Roses Civil War-ban van).
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 846
86 792
113

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
Azért szerintem nem olyan egyszerű ez a dolog. A Reaper leszedése egy kimondottan helyénvaló, és arányos jelzés volt arra, hogy ha már nagyon kényes lesz a helyzet, akkor az oroszok nem fognak habozni.
A Reaper előtt bejelentették, hogy repülés tilalmi zónát vezetnek be a Krím közelében. Erre gyakorlatilag provokatíve szartak az amerikaiak. Ennek lett a következménye az incidens.
Ne feledjük, hogy a itt egy aktív konfliktus zónáról beszélünk. A résztvevő felek (pláne, ha egy atomhatalomról van szó) követeléseit - még ha azok nem is feltétlenül vannak alátámasztva nemzetközi jogilag - sokkal nagyobb súllyal veszik figyelembe az elvileg nem részes országok. Pusztán azért, mert a hadviselő fél már egy más "tudatállapotban" van.
Szóval, ha az oroszok a repülés tilalmi zónát kiterjesztik a Fekete-tenger egész északi részére, akkor lehet tiltakozni, lehet be nem tartani, de most már azért az amerikaiak is sokkal jobban figyelnek arra, hogy mit "bubog" Moszkva.
Persze, ha tényleges belépési szándéka lenne az USA-nak, akkor ez egy kiváló, jogilag is alátámasztható ürügy lenne. Ugyanakkor kérdés az, hogy meddig hajlandó elmenni az USA. És nem gondolom, hogy pont most akarna belépni.
Szóval, ahogy a Reaper leszedése után visszább lettek rendelve a drónrepülések, úgy egy kiterjesztett tilalmi zónát sem fognak megkockáztatni megszegni.
Mert ha egy Rivet Joint gépet szednének le, akkor ott már emberéletekkel játszanának, és annak nagyon nem lenne otthon jó a sajtója. Egy olyan gép leszedése már casus belli lenne, ugyanakkor igen komolyan elő kellene venni azt a parancsnokot, amelyik egy fegyver nélküli gépet potenciális lelövési szitációba küld.
És ezen nem változtat az sem, hogy mellé adnak 2-3 kísérő vadászt.
Vagy a reptil zónát nem fogják merni.
Mi alapján terjesztenék ki? Nemzetközi légtérben?
Kicsit egyoldalúan nézed a kérdést, a 'Nato' mit sért meg, a Nato mit nem mer blabla.
Anno mintha másképp vélekedtél volna egy hipotetikus NATO által kijelölt no-fly zónáról.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 054
5 551
113

Harkivban 29 település van orosz kézen


Az orosz hadsereg csaknem három tucat települést ellenőriz a harkivi területen – közölte Vitalij Hancsev, a régió katonai és polgári közigazgatásának vezetője.
Jelenleg mintegy 29 település van az orosz hadsereg ellenőrzése alatt
– mondta. Gancsev megjegyezte, hogy a harkivi terület katonai és polgári közigazgatása rendszeresen szállít humanitárius segélyt ezen falvak lakóinak.

Pusztító támadást hajtott végre az orosz hadsereg


Orosz tüzérségi lövészek csapást mértek az ukrán csapatok egyik parkolójára a Herszon megyei Novorajszk falu közelében – közölte a RIA Novosztyival egy, a helyzetet jól ismerő forrás.
Az ellenség veszteségei a következők voltak: öt darab gépjármű-felszerelés, nyolc halott katona, tíz sebesült
– pontosított a forrás. Hozzátette, hogy a csapást éjszaka hajtották végre.Az orosz katonák Bilozerka közelében megsemmisítettek egy 2C1 Gvozdika típusú, lőszerrel felszerelt légvédelmi fegyvert is, megsemmisítve vele együtt az ukrán fegyveres erők öt katonáját.
 

SpazzMaticus

Well-Known Member
2018. július 24.
117
579
93
Oroszország ma már normális felderítő járművekkel és kiváló lőszerrel rendelkezik, annak ellenére, hogy az elmúlt években lemaradt a drónok fejlesztésében. Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács alelnöke ezt mondta az orosz médiának adott interjújában.
Elmondása szerint a Honvédelmi Minisztérium hamarosan megkapja a drónok teljes választékát. Medvegyev elismerte, hogy a dróngyártás nem volt Oroszország erős oldala az elmúlt években. De kifejtette, hogy nincs olyan ország, amely minden fronton vezet.

Nagyon kevés fontosabb hír van az orosz oldalakon! Miért ez a szélcsend?
Talán azért, mert azon kivül hogy ezt medvegyev elvtárs otthon a saját kormánymediájában előadta egyenlőre nem igazolja a szaván kívül semmi ?

Ez majd kiderül a következő hónapokban hogy igy van-e.
 
Last edited by a moderator:

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Talán azért, mert azon kivül hogy ezt medvegyev elvtárs otthon a saját kormánymediájában előadta egyenlőre nem igazolja a szaván kívül semmi ?

Ez majd kiderül a következő hónapokban hogy igy van-e.
Hátha az ellenkezője lenne igaz akkor igen sok sikeres kapor videó árasztaná el a netet de nincs így tehát valszeg Dimitrij Anatoljevicsnek lesz igaza !
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 118
22 994
113
Vagy a reptil zónát nem fogják merni.
Mi alapján terjesztenék ki? Nemzetközi légtérben?
Kicsit egyoldalúan nézed a kérdést, a 'Nato' mit sért meg, a Nato mit nem mer blabla.
Anno mintha másképp vélekedtél volna egy hipotetikus NATO által kijelölt no-fly zónáról.

Annyit megtennel, hogy leirnad a NATO mi alapjan hozna letre ilyen zonat barhol is? Mert mondjuk az oroszok reszerol ugy, hogy ok a konfliktus egyik resztvevoi…
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 607
48 043
113
Az Orosz Fegyveres Erők újabb katonai VONATA járművekkel és páncélozott járművekkel, hogy segítsenek a donbászi testvéreknek⚡️
"Németországnak több fegyvert, lőszert és pénzt kellene küldenie Ukrajnának, mert Németország Európa leggazdagabb országa. Nem voltak olyan nagylelkűek, mint amilyennek lenniük kellett volna" - mondta a lengyel miniszterelnök
A „nagy ukrán ellentámadás kezdetéig az ukrán fegyveres erők megpróbálják legyőzni legalább a szennyeződést Artemivszk (Bakhmut) bejáratánál.⚡️
Egy másik konvoj az orosz fegyveres erők T-72B3 tankjaival egy különleges katonai művelet zónája felé halad⚡️

Hszi Csin-pinget nem érdekli a Bidennel folytatott tárgyalások - Reuters​

Az a tény, hogy szándékában áll beszélni Hszi Csin-pinggel és "tisztázni a helyzetet", mondta Biden az Egyesült Államok egén egy kínai léggömbbel történt incidens után. Öt hét telt el azóta, de a beszélgetés nem történt meg – jegyzi meg a Reuters.
Ez idő alatt a Kínai Népköztársaság elnökének sikerült állami látogatást tennie az Orosz Föderációban .
Eközben az EU arra készteti Hszi Csin-pinget, hogy beszéljen Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – írja a Financial Times egy meg nem nevezett európai tisztségviselőre hivatkozva.
A kiadvány forrása kifejtette: az Európai Unió ragaszkodik ahhoz, hogy Peking az ukrán konfliktus megoldásának módját keresve ne csak Moszkvával, hanem Kijevvel is lépjen kapcsolatba. A kollektív Nyugat felhívásai azonban szintén megválaszolatlanok maradnak.
Источник: https://rusvesna.su/news/1679735131

Az Orosz Fegyveres Erők csapása a makeevkai hídra

Felkerült az internetre az
orosz tüzérségi csapásokról a Zserebet folyón átívelő közúti hídon, amely a Szvatovo és Kremennaja közötti szakaszon áthalad a Makeevkában lévő fegyveres erők alakulatainak egyik utánpótlási útvonalán. Koordináták: A korábbi támadások során a híd már részben megsemmisült - a híd mentén történt a mozgás. Az utolsó találat elpusztította. Gyors reagálással a mérnöki egységek viszonylag rövid időn belül helyreállíthatják a szerkezetet. Addig azonban az AFU-nak alternatív útvonalakat kell használnia, amelyek mozgása tovább tart.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 155
93
Ukrajnának reszeltek!

Mikortól tudhatod, hogy egy országnak már vége?????
...hát onnantól, hogy, ha már a románok is beleállnak, fenyegetik őket, követelnek tőlük:


Ezek csak a biztosra mennek mint a dögevő keselyűk!
Zelének Kulabá:

-Elnök úr!! Megtaláltuk az egyetlent, aki a Viktor és a magyarjai szerint még Ukrajnán segíthet: ...a piócásembert! De azt mondta, hogy, azért csodára még ő sem képes, mert, akit már a román oláhok is meg mernek fenyegetni ahhoz nem őt kell hívni, hanem...

-Haneeem??

-Hanem a ...patológust.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 434
4 797
113

Harkivban 29 település van orosz kézen


Az orosz hadsereg csaknem három tucat települést ellenőriz a harkivi területen – közölte Vitalij Hancsev, a régió katonai és polgári közigazgatásának vezetője.

– mondta. Gancsev megjegyezte, hogy a harkivi terület katonai és polgári közigazgatása rendszeresen szállít humanitárius segélyt ezen falvak lakóinak.

Pusztító támadást hajtott végre az orosz hadsereg


Orosz tüzérségi lövészek csapást mértek az ukrán csapatok egyik parkolójára a Herszon megyei Novorajszk falu közelében – közölte a RIA Novosztyival egy, a helyzetet jól ismerő forrás.

– pontosított a forrás. Hozzátette, hogy a csapást éjszaka hajtották végre.Az orosz katonák Bilozerka közelében megsemmisítettek egy 2C1 Gvozdika típusú, lőszerrel felszerelt légvédelmi fegyvert is, megsemmisítve vele együtt az ukrán fegyveres erők öt katonáját.
"egy 2C1 Gvozdika típusú, lőszerrel felszerelt légvédelmi fegyvert is,"
122 mm-es légvédelmi fegyver, vagy mi a fene? :p

A fordító program néha vicces dolgokat produkál.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Talán azért, mert azon kivül hogy ezt medvegyev elvtárs otthon a saját kormánymediájában előadta egyenlőre nem igazolja a szaván kívül semmi ?

Ez majd kiderül a következő hónapokban hogy igy van-e.
Azért még mindig jóval kompetensebb a kérdésben mint te...
Mint korábban is említettem, kommentjeid egy mikrogrammnyi értéket képviselő információt sem tartalmaznak, nettó trollkodás az egész produktumod.
De lássuk akkor :
A konfliktus kezdete óta orosz oldalon egyre nagyobb számban látunk drónzavaró rendszereket a kisebb kézi eszközöktől a komolyabb, járművekre esetleg utánfutókra telepített nagyobb hatótávolságú rendszerekig (pereszvet, panyec-e stb) Ezeknek valamint a csapalégvédelemnek köszönhetően a front közelében legfeljebb kisebb polgári drónokat látunk (azokból is egyre kevesebbet), a hírhedt bayraktarokból kb hírmondó sem maradt...
Orosz oldalon először megjelentek a Kub, majd a Lancet kamikaze drónok, amiket elég nagy sikerrel alkalmaznak.
Komolyabb drón kategóriában pedig az Orionok, Geranok érdemelnek említést.
Harckocsikból egyre több a T-90M, tüzérségnél a Krasznopol irányított gránátok valamint a Tornádó-Sz GMLRS egyre szélesebb körű alkalmazása érdemel említést, Föld-levegő fegyverzetnél pedig például az Izgyelije 305, az UPAB-1500 vagy éppen az УМПК (универсальный модуль планирования и коррекции.) modullal szerelt buta bombák megjelenése.
És még lehetne folytatni, de azért szerintem már ez is azt mutatja, hogy vannak eredmények.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 998
14 614
113
T

Törölt tag 1711

Guest
Gondolom sokan nézik ezt a csatornát. A lényeg most az első pár perc.


A lényeg: két RAF Typhoon fedezete alatt egy meg nem nevezett EW felderítő gép ukrán rakétacsapásokat vezetett Krími célpontokra. Ízlelgessük. Vadászgépek védenek egy eszközt, amivel az ukránok rakétákat vezetnek rá krími célokra és oroszokat ölnek.
Fasza, mert ha komoly sikereik lesznek, előbb-utóbb egy parancsnok ki fogja, adni, hogy lőjék le az egész bagázst, mikor oroszokat ölnek a szeme láttára. Mert akkor a most szent és sérthetetlen UK (NATO) felségjel már szart sem fog jelenteni.

Tényleg meg fogunk dögleni.

Dehogy fogunk.

Maliból kivágták a franciákat, nem történt semmi.
Oroszok lefingtak egy amerikai drónt az égből, szóban ment a hőbörgés, de végül végignézték ahogy az orosz kihalássza és hazaviszi.
Irán megtámadott egy amerikai bázist, amerikai katonákat ölt, válaszul usa lebombázott néhány szír civilt.
Csád államosított 100 millió $ amerikai vagyont, usa megfenyegette, hogy bíróságra viszik az ügyet.

Az angolszász banda nyűszít, vicsorog, de folyamatosan hátrál.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 144
113
Vagy a reptil zónát nem fogják merni.
Mi alapján terjesztenék ki? Nemzetközi légtérben?
Kicsit egyoldalúan nézed a kérdést, a 'Nato' mit sért meg, a Nato mit nem mer blabla.
Anno mintha másképp vélekedtél volna egy hipotetikus NATO által kijelölt no-fly zónáról.
Olyan jó, hogy ezt pont te írod! :rolleyes:
Áruld el nekem, hogy az Egyesült Királyságot mi hatalmazta fel arra, hogy TEZ-t hozzon létre a Falklandi konfliktus idején?
Igazság szerint egy MEZ is elegendő lenne, azzal a kiegészítéssel, hogy a Fekete-tengeri országok egyeztetés után beléphetnek a zónába.
Simán lehet indoklás erre, hogy elkerüljék a vétlen lelövéseket.
És egy ilyen kiegészítés után még Törökország sem hozna/hozhatna semmilyen szankciót a Boszporuszon, mivel hasonló elven működik az is!
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
Olyan jó, hogy ezt pont te írod! :rolleyes:
Áruld el nekem, hogy az Egyesült Királyságot mi hatalmazta fel arra, hogy TEZ-t hozzon létre a Falklandi konfliktus idején?
Igazság szerint egy MEZ is elegendő lenne, azzal a kiegészítéssel, hogy a Fekete-tengeri országok egyeztetés után beléphetnek a zónába.
Simán lehet indoklás erre, hogy elkerüljék a vétlen lelövéseket.
És egy ilyen kiegészítés után még Törökország sem hozna/hozhatna semmilyen szankciót a Boszporuszon, mivel hasonló elven működik az is!
Falkland: UA-RU hb tekintetében nem gondolom, hogy releváns.
Nem Töröko hoz bármit is. A 'Montreux-i egyezmény a tengerszorosok uralmára tekintettel' szabályozza
a Boszporusz-t.

Annyit megtennel, hogy leirnad a NATO mi alapjan hozna letre ilyen zonat barhol is? Mert mondjuk az oroszok reszerol ugy, hogy ok a konfliktus egyik resztvevoi…
Ezt még estig kitalálom :D
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 463
113
Azért szerintem nem olyan egyszerű ez a dolog. A Reaper leszedése egy kimondottan helyénvaló, és arányos jelzés volt arra, hogy ha már nagyon kényes lesz a helyzet, akkor az oroszok nem fognak habozni.
A Reaper előtt bejelentették, hogy repülés tilalmi zónát vezetnek be a Krím közelében. Erre gyakorlatilag provokatíve szartak az amerikaiak. Ennek lett a következménye az incidens.
Ne feledjük, hogy a itt egy aktív konfliktus zónáról beszélünk. A résztvevő felek (pláne, ha egy atomhatalomról van szó) követeléseit - még ha azok nem is feltétlenül vannak alátámasztva nemzetközi jogilag - sokkal nagyobb súllyal veszik figyelembe az elvileg nem részes országok. Pusztán azért, mert a hadviselő fél már egy más "tudatállapotban" van.
Szóval, ha az oroszok a repülés tilalmi zónát kiterjesztik a Fekete-tenger egész északi részére, akkor lehet tiltakozni, lehet be nem tartani, de most már azért az amerikaiak is sokkal jobban figyelnek arra, hogy mit "bubog" Moszkva.
Persze, ha tényleges belépési szándéka lenne az USA-nak, akkor ez egy kiváló, jogilag is alátámasztható ürügy lenne. Ugyanakkor kérdés az, hogy meddig hajlandó elmenni az USA. És nem gondolom, hogy pont most akarna belépni.
Szóval, ahogy a Reaper leszedése után visszább lettek rendelve a drónrepülések, úgy egy kiterjesztett tilalmi zónát sem fognak megkockáztatni megszegni.
Mert ha egy Rivet Joint gépet szednének le, akkor ott már emberéletekkel játszanának, és annak nagyon nem lenne otthon jó a sajtója. Egy olyan gép leszedése már casus belli lenne, ugyanakkor igen komolyan elő kellene venni azt a parancsnokot, amelyik egy fegyver nélküli gépet potenciális lelövési szitációba küld.
És ezen nem változtat az sem, hogy mellé adnak 2-3 kísérő vadászt.

És mi jogon tenne ilyet?
Ukrajna fölött esetleg más is hasonlóan járhat el?
Vagy csak az oroszok tehetnek így?
;)


Minden a tervek szerint halad.
Most jön az, hogy kell még 400 ezer orosz katona.
:)
És lesz 1500 új tank is. Természetesen, ha ez a terv, elvtársak....

 
Last edited by a moderator:

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 978
11 911
113
Miután az oroszok beszopták a téli offenzívájukat, további 400000 embert akarnak behívni.:)
jajj, hanyszor be lett ide irva, hogy az aprilisban sorra kerulo rendes evi kotelezo bevonulast hamarosan viszontlatjuk, mint orosz kenyszersorozast, mert az oroszok mar az utolsokbol orolnek. Robur te valoszinuleg ezeket az infokat nagyvonaluan atugrod, ahogy latom, vagy csak szelektiv a memoriad :D Azt mar el sem merem kepzelni, hogy tudsz errol es ennek ellenere posztolod ezeket a marhasagokat.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 054
5 551
113
Lassan jobb mint egy szappanopera :)

Zelenszkij beismerte: nem képesek végrehajtani az ellentámadást

Ukrajna nem tudja megkezdeni a tervezett ellentámadást a fegyverhiány miatt, beleértve a nehézgépeket és a vadászgépeket – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Jomiuri Sinbun japán lapnak.
Ilyen körülmények mellett nem tudjuk harcba küldeni a csapatainkat
– jegyezte meg.
Volodimir Zelenszkij elismerte, hogy a helyzet Ukrajna keleti részén „nem kielégítő” a lőszerhiány miatt, mivel az orosz erők naponta háromszor annyi lövedéket lőnek ki, mint az ukrán csapatok.
„Várjuk a lőszert a nyugati partnereinktől” – mondta.