[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 377
26 725
113
Itt a legelején szerintem nem T-90M, hanem T-14 Armata hk.-k vannak.
Oroszok a Bahmut körüli területen tisztogatnak.
f138ca714bf8b483edfc02d6046ed454331de1658_2000_1333_c.jpg

261451446_171:0:2900:2047_1920x0_80_0_0_e5db6e8cf425a775733ed25e4b1ecfdc.jpg

1855953066_0:161:3071:1888_1920x0_80_0_0_9b4e152c2d487b902d86a3811a7d2421.jpg

1680008188_182_karta-boevyh-deystviy-na-ukraine-28-marta-2023-spetsoperatsiya-svo.webp.webp

1860437256_0:312:3001:2000_1920x0_80_0_0_abb17d550244497de8ef1fddebf124da.jpg

Az ukránok Bahmutban nem a kagylókból fogynak ki, hanem a lőszerből. Az oroszok hallgatnak és "csendesen" mennek előre. Az ukrán vezetés olyan, mint az a bokszoló, aki a mellét üti és pofozza magát, hogy "idegbe" kerüljön és most már nagyot fog csapni, megy előre, még ha beledöglik is. A svájci mókamester egy másik tér-idő síkban él.
Szerintem ez az ukrajnai öldöklés nem fog megállni Ukrajnán belül. Sokan már ugrásra készen állnak újabb balhékra a világon.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 257
5 304
113

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 130
82 904
113
A kisgyerekes anyukáról készült videóról kiderült, hogy orosz fake video. Orosz területen készítették. Geolokalizálva:
Az a baj veletek, hogy nem tudtok sem oroszul, sem ukránul, életetekben nem jártatok Ukrajnában, az ukrán népléleket, mentalitást sem ismeritek. Az ukrán politikai, társadalmi,gazdasági életről az elmúlt 30 évben nem is beszélve. Csak tapogatódsztok a sötétben, az ukrán és angolszász propagandábál táplálkozva.
Ezek ukrán katonák voltak. Ez nem egyedi eset azokkal szemben akik oroszul beszélnek.

Más
Scott Ritter-nek igaza van.

------
Pentagon: Az amerikai felderítő drónok repülési zónáját délebre helyezik a Krím félszigettől a lezuhant Reaper esete után.
p.s Jót tett az orosz akció
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
650
2 891
93
A hírben az olvasható, hogy ez a "top issue". Magyarán nem a muníció-hiány, nem az ember-, vagy éppen "páncélos-hiány".
Azért nem lennék meglepve, ha az idézett ukrán tisztviselők kicsit "rájátszanának" a helyzetre. Nagyon szeretnének nyugati gépeket kapni.
Nem értek a légvédelemhez, így megsaccolni sem tudom, hogy mennyi F-16-ra lenne szükségük, hogy egy ilyen hosszú front vonal felett totális légifölényük legyen. Plusz ott van a már sokszor kitárgyalt logisztika probléma...
Néha eszembe jut, hogy ezek az ukrán fejesek tudják miről beszélnek vagy csak beütik a youtube-on, hogy "Top 10 tanks" vagy "Top 10 fighter jets" aztán indul a kéregetés.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 649
113
Egy különleges katonai művelet krónikája
2023. március 28-án


Starobel irány:
▪️A helyzet továbbra is folyamatosan feszült, a felek kölcsönös felderítést és tüzérségi párbajt vívnak.
Soledar iránya:
▪️Bahmuttól északnyugatra Orekhovo-Vazilevkában folytatódnak a harcok: az orosz egységek hatalmas csapásokat mérnek az ellenséges állásokra a falu középső részén.
▪️Bahmutban az orosz csapatok minden területen megszorítják az ukrán alakulatokat, így kénytelenek mélyebbre vonulni a városba.
Északon a wagneriak folytatják a harcot az ipari zóna közelében található trolibusztelep megközelítésein.
A Wagner PMC rohamegységeinek sikerült megvetni a lábukat a Vasil Pershina utca első házaiban. Az előrelépés a Mariupolskaya utca mentén és a központi piac területén is zajlik.
Délen az ukrán egységek az Avangard stadion közelében foglalják el pozícióikat nagy költséggel.
▪️Délnyugaton a felek a stratégiailag fontos Kosztjantyinivka felé vezető út közelében erősítik előresoraikat: egyik fél sem tudja megragadni a kezdeményezést.
Donyecki irány:
▪️Az orosz katonák tüzérségi és harckocsitűztámogatással továbbra is kiszorítják az ellenséget Marinka központi körzeteiből.
▪️Az ukrán alakulatok cső- és rakétatüzérséggel lőttek civil objektumokra Donyeck agglomerációjában.
A DPR fővárosának Kujbisevszkij kerületét sújtották: egy ember meghalt.
Az ellenség HIMARS rakétákkal lőtt egy iskolát és egy óvodát Zugres városában.
Déli front: Kherson iránya:
▪️A tüzérségi párbajok a teljes érintkezési vonalon folytatódnak: az orosz erők Herszonban, Antonovkában és Kazatszkojeban találták el az AFU-koncentrációkat.
Az ellenség pedig a Herson régió bal partját lövöldözte: Aljoski város lakóépületeit és polgári infrastruktúráját is eltalálták.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 149
113
A kisgyerekes anyukáról készült videóról kiderült, hogy orosz fake video. Orosz területen készítették. Geolokalizálva:
Most már kíváncsivá tettél! Hogy a tökömben lehet ezt geolokálni? Felismerték a fákat? :oops:
Tudod, a geolokációhoz ismerős, jellegzetes tereptárgyak kellenek. Azokhoz lehet megpróbálni szögeket számolgatva a pontos helyszínt meghatározni.
Itt melyik fát látod jellegzetes, és mással össze nem téveszthetőnek?
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 257
5 304
113
Most már kíváncsivá tettél! Hogy a tökömben lehet ezt geolokálni? Felismerték a fákat? :oops:
Tudod, a geolokációhoz ismerős, jellegzetes tereptárgyak kellenek. Azokhoz lehet megpróbálni szögeket számolgatva a pontos helyszínt meghatározni.
Itt melyik fát látod jellegzetes, és mással össze nem téveszthetőnek?
A twitter láncolatban benne vannak a válaszok. Bocs ha nem teszem be ide az egészet.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Csapás egy ukrán M777 ütegen
Egy ukrán páncélost és egy rajt semmisítenek meg az orosz légi erő
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 056
16 697
113
Már vagy fél éve írtam először, hogy az egész ukrán "balhé" fontos célja ukrajna totális "felügyelete" szinte modern gyarmati szinten (gazdasági fontossága miatt) , de ezen túlmutatóan mintha matató kezek most már a Medve csuklóján tapogatóznának, és már azt is tudják mit evett tegnap és milyet sz@rt ma. Ennek fényében a Medve Mézesbödöne is kezd lassan veszélybe kerülni, talpából áfonyából készült esti csemege lehet egy ünnepi asztalon főfogásképp, miközben a pattogó tűz ég a kandallóban, elé a Medve bőre kiterítve..

Ebben most a mexikói Elnök ünnepi beszédén erősített meg nagy nyilvánosság előtt, idézem:

"Amerika Ukrajna segítségével akarta destabilizálni Oroszországot"


Egyes főbb részletek fordítása:

"Mexikó nem az USA gyarmata!" Amlo elnök erőteljes beszéde az olaj államosításának 85. évfordulóján.
A múlt hónapban államosította a lítiumot, az USA pedig fenyegeti őt és Mexikót.
Amerika Ukrajna segítségével akarta destabilizálni Oroszországot
. De nézd meg, mi történik az USA saját udvarában.
"Együttműködés? Igen. Alávetés? Nem!" -- Obrador mexikói elnök.
"Éljen Mexikó, éljen az olaj államosítása."
Remélem, Mexikó csatlakozhat a BRICS-hez!"

Szóval várom még a F.O.S média hírferditő kiforgató jelentését is, de úgy látszik egyenlőre lapítás folyik..

No mostanában a Nagy Fehér Főnökünknek nem lesz merevedése.... akarom mondani nyakmerevedése, mert kapkodhatja a fejét jobbra balra, már a legrégebbi szövetséges szomszéd sem egy megbízható gazdasági szolga, ki akar törni a hámból.

Ezért úgy gondolom, az ukrán-orosz tárgyalások ügyében mutatott "pálfordulás" többek közt ezeknek a nem kívánt eseményeknek is a következménye. Lassan tele a világ t@ke azzal hogy az ottani béke helyett a további segélyezéses pénzégetés, fegyvertesztelés legyen a fő cél..
Március 27-én a Reuters is cikket írt az USA ultimátumról Mexikónak, amiért ezt az Ukrajnát-oroszokat emlegető, szerintem kissé át nem gondolt, "feldúlt" mexikói elnöki "szabadságharcos" nyilatkozatot is kiváltotta.

Most 29-én hajnalban még sehol egy magyar cikk az eseményről.. vajon a F.O.S médiahír de-generátornak meddig kell ezen agyalnia deformálnia hogy közölhető legyen? Mert nemzetközi szinten ritka egy ilyen méretű politikusi kiakadás (szereptévesztés?), vagy az mexikói Elnök úgy érzi hogy már Neki úgyis mindegy?

https://www.reuters.com/business/en...gy-dispute-raising-threat-tariffs-2023-03-27/
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
Milyen kagylókkal?
'Ursula' agymenése tegnap 1716-kor.
Nem idézem, nehogy azt higgye, hogy még érdekel :D

1) Artemovsk jelenleg, a zenészek fő támadási akcióiArtemovszk városfejlődésének megörökítését célozzák. Egyes jelentések szerint a városban érezhető az ellenség kagylóéhsége. De az ellenség minden lehetséges módon megpróbál hevesen ellenállni és a végsőkig kitartani. nagy veszteségeket és szabadságállásokat és azok előre elkészített erődítményeit a lakóterületeken.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 158
3 437
113
Azért nem lennék meglepve, ha az idézett ukrán tisztviselők kicsit "rájátszanának" a helyzetre. Nagyon szeretnének nyugati gépeket kapni.
Nem értek a légvédelemhez, így megsaccolni sem tudom, hogy mennyi F-16-ra lenne szükségük, hogy egy ilyen hosszú front vonal felett totális légifölényük legyen. Plusz ott van a már sokszor kitárgyalt logisztika probléma...
Néha eszembe jut, hogy ezek az ukrán fejesek tudják miről beszélnek vagy csak beütik a youtube-on, hogy "Top 10 tanks" vagy "Top 10 fighter jets" aztán indul a kéregetés.
Nem az ukrán "kívánságlista" okán hívtam fel rá a figyelmet, hanem azért, mert ellentétben számos hírrel, a legégetőbb problémának azt írják le, hogy az orosz repcsik bevetéseinek a száma megnőtt a különböző frontszalaszoknál (még csak nem is a szu-35-ök gyakoribb használatán van a hangsúly), ami többek között azt jelenti, hogy az ukrán légvédelem jeletős része a hátországban van, illetve, hogy az orosz légierő jóval aktívabban képes mostmár támogatni a támadó vagy éppen a védekező műveleteket.
Rövidtávon, vagy úgy is írhatnám, hogy jelenleg, ez a legnagyobb problémája az ukránoknak, nem a tüzérségi lövedék hiánya stb., amelyekről olyan sokat hallhattunk/olvashattunk az elmúlt bő félévben.

Persze az is egy létező probléma, de a tüzérségük erőteljesebb visszafogásával készleteket tudnak/tudtak felhalmozni (mind a két oldalra igaz), s a több, ebből is mindig jobb, mint a kevesebb, ahogy a képzettebb katonákból és különböző páncélosokból is... Ezen gondok főleg 1-2 katasztrófába torkolló ukrán ellentámadás után válhatnak hirtelen fontosabb problémákká, persze ehhez nem csak sikertelen ellentámadásokra van szükség, hanem arra is, hogy azokat ne állítsák le időben, szvsz.

Szerk.:
Kagylók = shells = tüzérségi lövedékek
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 582
18 506
113
'Ursula' agymenése tegnap 1716-kor.
Nem idézem, nehogy azt higgye, hogy még érdekel :D

1) Artemovsk jelenleg, a zenészek fő támadási akcióiArtemovszk városfejlődésének megörökítését célozzák. Egyes jelentések szerint a városban érezhető az ellenség kagylóéhsége. De az ellenség minden lehetséges módon megpróbál hevesen ellenállni és a végsőkig kitartani. nagy veszteségeket és szabadságállásokat és azok előre elkészített erődítményeit a lakóterületeken.
Hogy egy klasszikust idézzek; "Az kizárt dolog, mert nem tudom!" :D