Szeretném jelezni, hogy revideáltam a véleményemet némileg.
Ugyanis a Belingcat twitterébe betett igazoló autóút felvétele azt mutatja, hogy tényleg Donyeckben készült a videó.
Bár én a kommentjeimben végig a geolokalizálást kérdőjeleztem meg, de nem volt az eredeti videóval kapcsolatban fake gyanúm.
A bizonyító videó viszont több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.
Magam is próbálkoztam - lakásvásárlás kapcsán - ilyen módszerekkel, és elmondhatom, hogy bár egész jól be tudtam helyeket azonosítani, a rendelkezésre álló eszközök (google maps, street view, fényképek, egyéb kiegészítő infók) erősen behatárolták a lehetőségeimet.
Szóval a problémáim:
- A Bellingcat állítólag csak civil információkkal, civil tagokkal dolgozik, és emiatt nagyjából hasonló adatokból tudnak dolgozni, mint én szoktam.
És elmondhatom, hogy a videó annyira kevés támpontot ad, hogy abból biztosan nem tudja senki megfejteni a felvétel helyét. (Ez irányú véleményemet továbbra is fenntartom)
Márpedig a Bellingcat azt írta, hogy maguk fejtették meg a feladványt.
A videón nincs egy olyan egyértelmű utalás, hogy melyik irányban kellene elindulni. A megfejtés folyamatát pedig az nem fedi le, amennyi, és amilyen képet megosztottak.
Maga a lokalizálás úgy megy, hogy elkezdünk az ismert infók alapján jellegzetességekre keresni a műholdképen. Majd ha találunk egy igéretes találatot akkor az apróbb jelek alapján megpróbáljuk megerősíteni az elméletett. Ez utóbbi látszik amikor elmosódott pacákat, meg gyakorlatilag nem látszó lámpaoszlopokat mutogatnak, ráadásul nem is az eredeti videó irányából. A lomb nélküli fa megtalálása a lombos alapján meg vicces.
Szóval továbbra sem sem érthető, hogy mi alapján kezdtek el éppen Donyeck környéken keresgélni, mert attól még, hogy meg vannak róla győződve, hogy fake a videó, még készülhetett volna mélyen Oroszországban is.
- és itt jön képbe az első probléma:
1. vagy fülest kaptak, hogy merre keresgéljenek (erre utalhat, hogy nagyon gyors megfejtés volt)
2. vagy eleve nem civilek számára elérhető eszközöket alkalmaztak. (Ez a vád már régóta kering velük kapcsolatban)
3. vagy már készen kapták az egész megfejtést.
Egyrészt az útról pontosan nem elérhető street view képsor. A térkép ugyan 3D-ben lekérhető, de ez a civil felbontásban maximum elmosódott pacákat ad. Abból nem lehet fák formáit beazonosítani. Valószínűleg a katonai képekből lehet olyan 3D terep modellt generálni, amelyik informatívabb, de ha csak pusztán erre hagyatkozunk, akkor 2 nap alatt nem lehet több szögből és irányból - szerintem - átnézni fél Oroszországot.
Ebben az esetben azt feltételezhetjük, hogy valamilyen bigdata analizáló rendszer áll mögöttük, esetleg AI-val megspékelve. Ez meg már megint azt jelenti, hogy beszálltak a titkosszolgálatok a buliba. Ugye a Bellingcatről korábban is ismert volt ilyen feltételezés.
Van még egy megfejtés. Valahogy valakivel kapcsolatba kerültek, aki ismeri az utat, és kiszúrta, hogy ez hol lehetett. Mondjuk kevéssé gondolom, hogy van donyecki munkatársa a Bellingcat csapatának...
De akkor elérkeztünk a kellemetlenebb részhez.
Ha feltételezzük, hogy a nyugati titkosszolgálatok benne vannak a megfejtésben, és esetleg tudták, hogy miért pont ott keressék a helyszínt, ahol volt, akkor felmerülhet, hogy nem-e tudtak jóelőre a fake videó legyártásáról.
Igazság szerint kíváncsi lennék, hogy mi a videó eredeti forrása. Amennyiben tudjuk, hogy fake volt, akkor arra tippelnék, hogy az anyuka gyerekkel nem volt beavatva. De pont emiatt nekem eléggé sántit ez "a kisgyerekes anyuka megosztja a horrort" sztori. (ugye ez egy menetrögzítő kamera)
Azt gondolom, hogy ha már az orosz propaganda gépezet akarna egy ilyen fake videót legyártani, akkor nem lenne sokkal egyszerűbb egy lezárt részen valahol Rosztov megyében szépen megcsinálni a bulit, majd utómunka, és mehet is a netre.
Gondoljunk bele: azért itt csak azt kockáztatták, hogy ukrán felszereléssel, ukrán jelzésű autókkal forgatnak közvetlenül a front mögött 30km-rel. Miért kellett ilyet csinálniuk? Ennek nincs semmi értelme.
Gondolom, nem fogják ezek bejelenteni a sajt csapatoknak, hogy Huúuúuúú, épp maszkirovkát forgatunk. Akkor meg igencsak veszélyes mulattság a fronttól 30km-re elkezdeni ukrán felszerelésben vagizni, mert netalán beszivárgóknak néznék őket, és segbe durantották volna őket.
Ezen kívül nem gondolom, hogy az orosz külügy (meg miért pont a külügy) saját forrásként hozta nyilvánosságra. Sokkal hihetőbbnek tűnik, hogy valaki küldte neki, vagy esetleg valamelyik alkalmazott találta sima OSINT barangolás közben, és utána egyszerűen a céljaikra felhasználhatónak vélve, elkezdté osztani a neten.
Én nem értek oroszul (vagy csak egy kicsit), vagy ukránul. De azt gondolom az oroszok felismerték volna a szereplők ukrán/orosz beszédét, és rájönnek, ha a szereplők kamuk lettek volna. Értem ezalatt, ha nem ukrán anyanyelvűként, ukránul beszélnek. Ennek ellenére megosztották a tartalmat. Ez nekem azt sugalja, hogy tényleg ukrán anyanyelvűként azonosították a katonákat.
Nekem ebben a sztoriban túl sok a lyuk ahhoz, hogy bevegyem, hogy szimpla orosz maszkirovkáról van szó. Ahhoz meg túl gyorsan jött a geolokációs megfejtés, hogy ezzel összeálljon a kép...