[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113

A Wagner és az ukrán fegyveres erők Bahmutért folytatott csata lesz a legnagyobb fordulópont ebben a háborúban - Prigozhin​

A Wagner PMC alapítója, Jevgenyij Prigozsin elmondta, hogy a Bahmutért (Artyomovszk) folytatott csatát még a nyáron, Popasznaja elfoglalása után tervezték a zenekar parancsnokai.
A Bakhmut húsdaráló egy történelmi csata, ahol az ukrán fegyveres erők gyakorlatilag megsemmisültek, de sajnos a Wagner PMC is megtépázottá vált.
Egyrészt Ukrajna és a kollektív Nyugat, másrészt a kisszámú szövetséges Oroszország között vívott csatában a Wagner PMC Ukrajna Fegyveres Erői elleni általános csatája lesz a legnagyobb, amelyben a zenekar nyer. Ez fordulópont ebben a háborúban és az egész modern történelemben – hangsúlyozta Prigozsin.

És ha a Wagner PMC meghal a Bahmut húsdarálóban, és lehetőséget ad az orosz hadseregnek a továbblépésre, akkora Wagner betölti történelmi szerepét.
Ehhez azonban mindenki másnak készen kell állnia és előre kell mennie – mondta a Wagner alapítója.
Teljes mértékben igazat adok Prigozsinnak.
Bahmut lesz a fordulópont. Amolyan modern Sztálingrád. Ha elesik ez a város, annyi az ukrán védelemnek. Morálisan összeroppannak, az oroszok pedig ezt kihasználva, megindíthatják az általános támadásukat. Egy többirányú támadást az ukránok már nem tudnának felfogni. S ha összeomlik a front, a medve azt fog tenni, amit éppen akar. Majd lesz egy két öngyilkos náci, aki Javelinekkel ki ki ugrál a bozótból, hogy aztán azokat is szépen kiiktassák.
Az sem véletlen, hogy a napokban ismét elkezdték fenyegetni Kijev városát. Szerintem egy általános ukrán zűrzavar esetén, ez lesz az első célpont.

Ettől a képlettől tartanak az atlantisták. Nem véletlen, hogy készítik a lengyeleket és románokat az ukrán bevonulásra. Közben meg izzítják a nyugati közvéleményt, ennek elfogadására.

Személy szerint Bahmut elestét március első hetére tettem. Tévedtem.
Abban azonban tartom a "pozíciómat", hogy itt lesz a fordulópont. Vagy így vagy úgy. Ha Oo. szorul ki a városból, akkor neki áll elő a cudar világ.
És többek között itt fog az is eldőlni, hogy Putyin a nyugat kezére játszik-e vagy tényleg Oo.-ért harcol. Ha Bahmut eleste után előálló helyzetet nem használja ki, és nem tolja bele az ukránokat a Dnyeperbe, vagy leállítja az orosz offenzívát, akkor egyértelmű lesz, kinek dolgozik. Majd meglátjuk.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 923
16 951
113
Az orosz fegyveres erők az ukrajnai hadjárat során számos a legújabb generációhoz tartozó katonai járművet teszteltek és kipróbáltak. Az AvtoVzgliad portál szerint az ukrán sztyeppéken kaphatja meg tűzkeresztségét az orosz "jövő harckocsija", a T-14 Armata.

Bővebbet az alábbi cikkben olvashatunk. A fordítást mindenki saját magának oldja meg. Már az aki nem tud oroszul. :)
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 566
5 255
113

Kész az ukránok terve, több fronton tervezik az ellentámadást, csak a megfelelő pillanatra várnak

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter elmondta, hogy a vezérkar több területen tervez ellentámadást, de minden az időjárási viszonyoktól függ. Az ukrán hadsereg a „megfelelő pillanatra” vár, de Reznyikov szerint erre áprilisban vagy májusban kerül sor.

– felelte Reznyikov arra a kérdésre, hogy mikor lesznek láthatók éles bevetésen a német Leopard harckocsik.

– tette hozzá a védelmi miniszter.
Na ez egy nagy fake.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 154
13 566
113
Az orosz fegyveres erők az ukrajnai hadjárat során számos a legújabb generációhoz tartozó katonai járművet teszteltek és kipróbáltak. Az AvtoVzgliad portál szerint az ukrán sztyeppéken kaphatja meg tűzkeresztségét az orosz "jövő harckocsija", a T-14 Armata.

Bővebbet az alábbi cikkben olvashatunk. A fordítást mindenki saját magának oldja meg. Már az aki nem tud oroszul. :)
Ez a lényeges kérdés a tankok szerepéről és akkor meg is van, hogy mire és miért is jó a t 62 es is.

"Végezetül megjegyezzük, hogy valós harci körülmények között a T-14 Armata és a Leopard 2 párbaja rendkívül valószínűtlen esemény. Először is azért, mert Ukrajnában a tankok nagyon ritkán kerülnek ilyen körülmények közé. Az esetek túlnyomó többségében erődítmények lerombolására használják."
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 469
67 827
113
Ha az ukrán fegyveres erők nem nyerik meg a Donyeck megyei Bahmut városáért vívott csatát, erősödni fog az Ukrajnára nehezedő nemzetközi és országon belüli nyomás annak érdekében, hogy számára elfogadhatatlan kompromisszumokat kössön Oroszországgal - vélekedett Volodimir Zelenszkij elnök az AP hírügynökségnek adott, az Ukrajinszka Pravda hírportál által szerdán idézett interjúban.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/257047/
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 639
48 395
113

Ukrajna hibás légvédelmi rendszert kapott - Zelenszkij​

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nehezményezte, hogy az egyik európai ország hibás légvédelmi rendszert adott át Kijevnek.
Ezt az Associated Pressnek adott interjújában nyilatkozta.
Az ukrán elnök szerint a meghibásodott APU-komplexumot "újra és újra" megváltoztatták. Zelensky azonban nem részletezte, melyik ország küldte a rendszert.
Emellett az elnök hagyományosan a Nyugat által nyújtott segítség hiányára panaszkodott.
Az ukrán fél még nem kapta meg a beígért katonai termékek nagy részét.
Január óta az ukrán hadsereg a Patriot légvédelmi rendszeren edz az Egyesült Államokban, de ezeket a rendszereket még nem telepítették Ukrajna területén – mondta Zelenszkij.
"Ukrajnának 20 Patriot ütegre van szüksége, hogy megvédje magát az orosz rakéták ellen, és még ez sem elég" - mondta.
Источник: https://rusvesna.su/news/1680097761

Drónt lőttek le a Szimferopol régióban - a Krím-félsziget vezetője Aksjonov
A pályára esett, áldozatok, pusztítások nem történtek...

A lengyel televízió Ukrajna felosztását mutatta be.
Az Ukrán Fegyveres Erők támadási kísérletéről a krími Gvardejszkoje repülőtéren

Valamivel kevesebb, mint egy órája ukrán alakulatok támadták meg a Krím-félszigetet. Információink szerint erre a Grom-2 hadműveleti-taktikai rakétarendszert lehetne használni az odesszai Alibey / Tuzly gyakorlótér pozícióterületéről . A csapás célpontja az Orosz Légierő Repülőtér volt a Szimferopoltól északra fekvő Gvardejszkoje faluban . Ennek eredményeként a lövedék a bázistól nem messze eső mezőre esett, anélkül, hogy eltalálta volna az orosz légierő bázisának infrastruktúráját. A talajban egy széles tölcsér jelent meg, de mélysége ebből a szögből nem határozható meg.
Március 21-én írtunk, hogy az ukrán fegyveres erők rajtaütéseket és szabotázsokat készülnek végrehajtani a Krímben, többek között egy ukrán gyártmányú rakétarendszer használatával. Ha az OTRK-val ellátott verzió megerősítést nyer (a csapatunkat továbbra is zavarja a kráter mérete, amely megegyezik a Grom-2 használatának más eseteivel) , akkor egy ilyen hiányosság a navigációval és a legújabb ukrán OTRK célkijelölésével kapcsolatos problémákra utal.
Ilyen támadásokkal azonban az ukrán fegyveres erők kilövik a Thunder-2-t, kiértékelik az eredményeket és kijavítják a feltárt hibákat, valamint elemzik a légvédelem tevékenységét. Minden következő ilyen ütés (az előző március 4-én volt) pontosabb lesz, mint az előző. És fel kell készülni egy nagy hatótávolságú OTRK megjelenésére az ukrán fegyveres erőknél.

Mi a baj a videóval az ukrán felszerelések felhalmozódásáról?

Ma egy rekord jelent meg a weben, amely az ukrán fegyveres erők páncélozott járművei sűrű sorait mutatja, állítólag az egyik stratégiai irányban. Az ukrán kommentátorok még azt állították, hogy ezek a Bahmut melletti ellentámadáshoz átcsoportosított erősítések .
A valóságban az események a frontvonaltól távol zajlanak – az 1. különálló harckocsidandár 242. kombinált fegyveres gyakorlóterén, a csernyihivi régióban, Goncsarovka falu közelében, a mély hátsó részben . A hely jellegzetes megfigyelési pontot ad, amely a keretbe került. Koordináták: 51.2637960, 30.9017030 A felmérés pontos dátuma nem ismert, de okkal feltételezhető, hogy régebbi tanítások archív feljegyzése lehet. Ezt több tényező is jelzi:
A nyugati gyártású berendezések teljesen hiányoznak a keretből , ami a jelenlegi körülmények között óriási ritkaságnak számít az ukrán fegyveres erők számára. Az alakuló új alakulatokat kezdetben a NATO-országok által szállított páncélozott személyszállító járművekkel és páncélozott járművekkel látják el.
A videóban szereplő autók szó szerint egymás mellett vannak. Bár az RF fegyveres erők csapásmérő képességei az ellenség hátsó területein korlátozottak, és maguk a fegyveres erők sem bánják az oszlopos támadást, az ilyen rendkívül sűrű alakulatok még mindig sokkal jellemzőbbek a békeidőszaki gyakorlatokra. Ezt jelzik az MLRS útmutatóinak borítói is.
Ha a videó valóban archív, akkor terjesztése az ukrán információs kampány része, amely mind a hazai fogyasztóknak, mind az orosz parancsnokság dezinformációjának célja az ukrán fegyveres erők rendelkezésre álló erőforrásairól és jövőbeni csapásuk irányáról.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 615
44 963
113
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 148
113
Kár, hogy villamosvezeték tartó oszlopokat is említenek.
Szeretném jelezni, hogy revideáltam a véleményemet némileg.
Ugyanis a Belingcat twitterébe betett igazoló autóút felvétele azt mutatja, hogy tényleg Donyeckben készült a videó.
Bár én a kommentjeimben végig a geolokalizálást kérdőjeleztem meg, de nem volt az eredeti videóval kapcsolatban fake gyanúm.
A bizonyító videó viszont több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.
Magam is próbálkoztam - lakásvásárlás kapcsán - ilyen módszerekkel, és elmondhatom, hogy bár egész jól be tudtam helyeket azonosítani, a rendelkezésre álló eszközök (google maps, street view, fényképek, egyéb kiegészítő infók) erősen behatárolták a lehetőségeimet.
Szóval a problémáim:
- A Bellingcat állítólag csak civil információkkal, civil tagokkal dolgozik, és emiatt nagyjából hasonló adatokból tudnak dolgozni, mint én szoktam.
És elmondhatom, hogy a videó annyira kevés támpontot ad, hogy abból biztosan nem tudja senki megfejteni a felvétel helyét. (Ez irányú véleményemet továbbra is fenntartom)
Márpedig a Bellingcat azt írta, hogy maguk fejtették meg a feladványt.
A videón nincs egy olyan egyértelmű utalás, hogy melyik irányban kellene elindulni. A megfejtés folyamatát pedig az nem fedi le, amennyi, és amilyen képet megosztottak.
Maga a lokalizálás úgy megy, hogy elkezdünk az ismert infók alapján jellegzetességekre keresni a műholdképen. Majd ha találunk egy igéretes találatot akkor az apróbb jelek alapján megpróbáljuk megerősíteni az elméletett. Ez utóbbi látszik amikor elmosódott pacákat, meg gyakorlatilag nem látszó lámpaoszlopokat mutogatnak, ráadásul nem is az eredeti videó irányából. A lomb nélküli fa megtalálása a lombos alapján meg vicces.
Szóval továbbra sem sem érthető, hogy mi alapján kezdtek el éppen Donyeck környéken keresgélni, mert attól még, hogy meg vannak róla győződve, hogy fake a videó, még készülhetett volna mélyen Oroszországban is.
- és itt jön képbe az első probléma:
1. vagy fülest kaptak, hogy merre keresgéljenek (erre utalhat, hogy nagyon gyors megfejtés volt)
2. vagy eleve nem civilek számára elérhető eszközöket alkalmaztak. (Ez a vád már régóta kering velük kapcsolatban)
3. vagy már készen kapták az egész megfejtést.

Egyrészt az útról pontosan nem elérhető street view képsor. A térkép ugyan 3D-ben lekérhető, de ez a civil felbontásban maximum elmosódott pacákat ad. Abból nem lehet fák formáit beazonosítani. Valószínűleg a katonai képekből lehet olyan 3D terep modellt generálni, amelyik informatívabb, de ha csak pusztán erre hagyatkozunk, akkor 2 nap alatt nem lehet több szögből és irányból - szerintem - átnézni fél Oroszországot.
Ebben az esetben azt feltételezhetjük, hogy valamilyen bigdata analizáló rendszer áll mögöttük, esetleg AI-val megspékelve. Ez meg már megint azt jelenti, hogy beszálltak a titkosszolgálatok a buliba. Ugye a Bellingcatről korábban is ismert volt ilyen feltételezés.
Van még egy megfejtés. Valahogy valakivel kapcsolatba kerültek, aki ismeri az utat, és kiszúrta, hogy ez hol lehetett. Mondjuk kevéssé gondolom, hogy van donyecki munkatársa a Bellingcat csapatának... :oops:
De akkor elérkeztünk a kellemetlenebb részhez.

Ha feltételezzük, hogy a nyugati titkosszolgálatok benne vannak a megfejtésben, és esetleg tudták, hogy miért pont ott keressék a helyszínt, ahol volt, akkor felmerülhet, hogy nem-e tudtak jóelőre a fake videó legyártásáról.
Igazság szerint kíváncsi lennék, hogy mi a videó eredeti forrása. Amennyiben tudjuk, hogy fake volt, akkor arra tippelnék, hogy az anyuka gyerekkel nem volt beavatva. De pont emiatt nekem eléggé sántit ez "a kisgyerekes anyuka megosztja a horrort" sztori. (ugye ez egy menetrögzítő kamera)
Azt gondolom, hogy ha már az orosz propaganda gépezet akarna egy ilyen fake videót legyártani, akkor nem lenne sokkal egyszerűbb egy lezárt részen valahol Rosztov megyében szépen megcsinálni a bulit, majd utómunka, és mehet is a netre.
Gondoljunk bele: azért itt csak azt kockáztatták, hogy ukrán felszereléssel, ukrán jelzésű autókkal forgatnak közvetlenül a front mögött 30km-rel. Miért kellett ilyet csinálniuk? Ennek nincs semmi értelme.
Gondolom, nem fogják ezek bejelenteni a sajt csapatoknak, hogy Huúuúuúú, épp maszkirovkát forgatunk. Akkor meg igencsak veszélyes mulattság a fronttól 30km-re elkezdeni ukrán felszerelésben vagizni, mert netalán beszivárgóknak néznék őket, és segbe durantották volna őket.

Ezen kívül nem gondolom, hogy az orosz külügy (meg miért pont a külügy) saját forrásként hozta nyilvánosságra. Sokkal hihetőbbnek tűnik, hogy valaki küldte neki, vagy esetleg valamelyik alkalmazott találta sima OSINT barangolás közben, és utána egyszerűen a céljaikra felhasználhatónak vélve, elkezdté osztani a neten.
Én nem értek oroszul (vagy csak egy kicsit), vagy ukránul. De azt gondolom az oroszok felismerték volna a szereplők ukrán/orosz beszédét, és rájönnek, ha a szereplők kamuk lettek volna. Értem ezalatt, ha nem ukrán anyanyelvűként, ukránul beszélnek. Ennek ellenére megosztották a tartalmat. Ez nekem azt sugalja, hogy tényleg ukrán anyanyelvűként azonosították a katonákat.

Nekem ebben a sztoriban túl sok a lyuk ahhoz, hogy bevegyem, hogy szimpla orosz maszkirovkáról van szó. Ahhoz meg túl gyorsan jött a geolokációs megfejtés, hogy ezzel összeálljon a kép...
 

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
358
2 116
93
Nagy a tét ...

A Wagneres csapatok artemivszki (bahmuti) győzelme fordulópont és történelmi esemény lenne, biztosítaná az orosz győzelmet – jósolja Jevgenyij Prigozsin


A donbászi Artemivszk (Bahmut) városhoz való ragaszkodás sokba került Kijevnek, és valószínűleg megpecsételte a sorsát.
„Egyedül az orosz hadsereg marad a sakktáblán és az összes többi figurát eltávolítják, még ha a PMC Wagner megsemmisül is a bahmuti húsdarálóban, de magával viszi az ukrán hadsereget… az egyben azt is jelentené, hogy történelmi küldetésünket teljesítettük." – mondta Prigozsin

Az Artemivszkért vívott harc az ukrajnai fegyveres konfliktus egyik legintenzívebb és legvéresebb összecsapásává vált, és a jelentések szerint mindkét fél jelentős veszteségeket szenvedett. Nyugati elemzők szerint a városnak nincs stratégiai katonai értéke, de Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök ígéretet tett arra, hogy ameddig csak lehetséges, megvédi azt, miután a várost erőddé nyilvánította. Az ukrán vezető a hét elején az Associated Press-nek adott interjúban magyarázta a visszavonulás megtagadását. Azt állította, hogy ha Oroszország elfoglalná Artemivszket, akkor kormánya nemzetközi és hazai nyomás alá kerülne, hogy békét keressen Moszkvával. „Társadalmunk fáradtnak érzi magát. Társadalmunk arra fog kényszeríteni, hogy kompromisszumot kössek Oroszországgal." – mondta a hírügynökségnek erről a forgatókönyvről Zelenszkij.

Forrás:
Russia Today
29 Mar, 2023 15:03
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 257
5 304
113
Szeretném jelezni, hogy revideáltam a véleményemet némileg.
Ugyanis a Belingcat twitterébe betett igazoló autóút felvétele azt mutatja, hogy tényleg Donyeckben készült a videó.
Bár én a kommentjeimben végig a geolokalizálást kérdőjeleztem meg, de nem volt az eredeti videóval kapcsolatban fake gyanúm.
A bizonyító videó viszont több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.
Magam is próbálkoztam - lakásvásárlás kapcsán - ilyen módszerekkel, és elmondhatom, hogy bár egész jól be tudtam helyeket azonosítani, a rendelkezésre álló eszközök (google maps, street view, fényképek, egyéb kiegészítő infók) erősen behatárolták a lehetőségeimet.
Szóval a problémáim:
- A Bellingcat állítólag csak civil információkkal, civil tagokkal dolgozik, és emiatt nagyjából hasonló adatokból tudnak dolgozni, mint én szoktam.
És elmondhatom, hogy a videó annyira kevés támpontot ad, hogy abból biztosan nem tudja senki megfejteni a felvétel helyét. (Ez irányú véleményemet továbbra is fenntartom)
Márpedig a Bellingcat azt írta, hogy maguk fejtették meg a feladványt.
A videón nincs egy olyan egyértelmű utalás, hogy melyik irányban kellene elindulni. A megfejtés folyamatát pedig az nem fedi le, amennyi, és amilyen képet megosztottak.
Maga a lokalizálás úgy megy, hogy elkezdünk az ismert infók alapján jellegzetességekre keresni a műholdképen. Majd ha találunk egy igéretes találatot akkor az apróbb jelek alapján megpróbáljuk megerősíteni az elméletett. Ez utóbbi látszik amikor elmosódott pacákat, meg gyakorlatilag nem látszó lámpaoszlopokat mutogatnak, ráadásul nem is az eredeti videó irányából. A lomb nélküli fa megtalálása a lombos alapján meg vicces.
Szóval továbbra sem sem érthető, hogy mi alapján kezdtek el éppen Donyeck környéken keresgélni, mert attól még, hogy meg vannak róla győződve, hogy fake a videó, még készülhetett volna mélyen Oroszországban is.
- és itt jön képbe az első probléma:
1. vagy fülest kaptak, hogy merre keresgéljenek (erre utalhat, hogy nagyon gyors megfejtés volt)
2. vagy eleve nem civilek számára elérhető eszközöket alkalmaztak. (Ez a vád már régóta kering velük kapcsolatban)
3. vagy már készen kapták az egész megfejtést.

Egyrészt az útról pontosan nem elérhető street view képsor. A térkép ugyan 3D-ben lekérhető, de ez a civil felbontásban maximum elmosódott pacákat ad. Abból nem lehet fák formáit beazonosítani. Valószínűleg a katonai képekből lehet olyan 3D terep modellt generálni, amelyik informatívabb, de ha csak pusztán erre hagyatkozunk, akkor 2 nap alatt nem lehet több szögből és irányból - szerintem - átnézni fél Oroszországot.
Ebben az esetben azt feltételezhetjük, hogy valamilyen bigdata analizáló rendszer áll mögöttük, esetleg AI-val megspékelve. Ez meg már megint azt jelenti, hogy beszálltak a titkosszolgálatok a buliba. Ugye a Bellingcatről korábban is ismert volt ilyen feltételezés.
Van még egy megfejtés. Valahogy valakivel kapcsolatba kerültek, aki ismeri az utat, és kiszúrta, hogy ez hol lehetett. Mondjuk kevéssé gondolom, hogy van donyecki munkatársa a Bellingcat csapatának... :oops:
De akkor elérkeztünk a kellemetlenebb részhez.

Ha feltételezzük, hogy a nyugati titkosszolgálatok benne vannak a megfejtésben, és esetleg tudták, hogy miért pont ott keressék a helyszínt, ahol volt, akkor felmerülhet, hogy nem-e tudtak jóelőre a fake videó legyártásáról.
Igazság szerint kíváncsi lennék, hogy mi a videó eredeti forrása. Amennyiben tudjuk, hogy fake volt, akkor arra tippelnék, hogy az anyuka gyerekkel nem volt beavatva. De pont emiatt nekem eléggé sántit ez "a kisgyerekes anyuka megosztja a horrort" sztori. (ugye ez egy menetrögzítő kamera)
Azt gondolom, hogy ha már az orosz propaganda gépezet akarna egy ilyen fake videót legyártani, akkor nem lenne sokkal egyszerűbb egy lezárt részen valahol Rosztov megyében szépen megcsinálni a bulit, majd utómunka, és mehet is a netre.
Gondoljunk bele: azért itt csak azt kockáztatták, hogy ukrán felszereléssel, ukrán jelzésű autókkal forgatnak közvetlenül a front mögött 30km-rel. Miért kellett ilyet csinálniuk? Ennek nincs semmi értelme.
Gondolom, nem fogják ezek bejelenteni a sajt csapatoknak, hogy Huúuúuúú, épp maszkirovkát forgatunk. Akkor meg igencsak veszélyes mulattság a fronttól 30km-re elkezdeni ukrán felszerelésben vagizni, mert netalán beszivárgóknak néznék őket, és segbe durantották volna őket.

Ezen kívül nem gondolom, hogy az orosz külügy (meg miért pont a külügy) saját forrásként hozta nyilvánosságra. Sokkal hihetőbbnek tűnik, hogy valaki küldte neki, vagy esetleg valamelyik alkalmazott találta sima OSINT barangolás közben, és utána egyszerűen a céljaikra felhasználhatónak vélve, elkezdté osztani a neten.
Én nem értek oroszul (vagy csak egy kicsit), vagy ukránul. De azt gondolom az oroszok felismerték volna a szereplők ukrán/orosz beszédét, és rájönnek, ha a szereplők kamuk lettek volna. Értem ezalatt, ha nem ukrán anyanyelvűként, ukránul beszélnek. Ennek ellenére megosztották a tartalmat. Ez nekem azt sugalja, hogy tényleg ukrán anyanyelvűként azonosították a katonákat.

Nekem ebben a sztoriban túl sok a lyuk ahhoz, hogy bevegyem, hogy szimpla orosz maszkirovkáról van szó. Ahhoz meg túl gyorsan jött a geolokációs megfejtés, hogy ezzel összeálljon a kép...
Minden tiszteletem a tiéd, nem hiszem, hogy ezen a fórumon bárki ennyire utána nézett volna a dolgoknak, ill. ennyit írt volna róla.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 494
18 513
113
Nagy a tét ...

A Wagneres csapatok artemivszki (bahmuti) győzelme fordulópont és történelmi esemény lenne, biztosítaná az orosz győzelmet – jósolja Jevgenyij Prigozsin


A donbászi Artemivszk (Bahmut) városhoz való ragaszkodás sokba került Kijevnek, és valószínűleg megpecsételte a sorsát.
„Egyedül az orosz hadsereg marad a sakktáblán és az összes többi figurát eltávolítják, még ha a PMC Wagner megsemmisül is a bahmuti húsdarálóban, de magával viszi az ukrán hadsereget… az egyben azt is jelentené, hogy történelmi küldetésünket teljesítettük." – mondta Prigozsin

Az Artemivszkért vívott harc az ukrajnai fegyveres konfliktus egyik legintenzívebb és legvéresebb összecsapásává vált, és a jelentések szerint mindkét fél jelentős veszteségeket szenvedett. Nyugati elemzők szerint a városnak nincs stratégiai katonai értéke, de Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök ígéretet tett arra, hogy ameddig csak lehetséges, megvédi azt, miután a várost erőddé nyilvánította. Az ukrán vezető a hét elején az Associated Press-nek adott interjúban magyarázta a visszavonulás megtagadását. Azt állította, hogy ha Oroszország elfoglalná Artemivszket, akkor kormánya nemzetközi és hazai nyomás alá kerülne, hogy békét keressen Moszkvával. „Társadalmunk fáradtnak érzi magát. Társadalmunk arra fog kényszeríteni, hogy kompromisszumot kössek Oroszországgal." – mondta a hírügynökségnek erről a forgatókönyvről Zelenszkij.

Forrás:
Russia Today
29 Mar, 2023 15:03

Prigó oroszosan elismeri a wagnyer ledarálodását.
A 30-50 ezres erő elveszik, de legalább magával viszi az egész ukrán haderőt....
Jól hangzik. Olyan Dugovics Tituszos történet.
Viszont nehezen hihető, hogy az erőditett várost ostromló bűnözők vesztesége kisebb legyen, mint a védöké.
Vukics Feri ide, Dugovics Prigó oda.
Akkor viszont valaki nem mond igazat.
Viszont Prigó megdicsőül, akár kié lesz Bahmut.
:)


 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 434
4 797
113

Itt kezdődnek a bajok nyugat számára.
Erről beszéltem én már egy jó ideje.
Nyugat elszámolta magát. Nem akar megpusztulni a medve. Azonban annál inkább fogy a nyugat lehetősége. Nem véletlen, hogy az USA pusmog egy béketervről, ami pont nem veszi figyelembe az ukrán érdekeket.
Néhány részt kivettem a cikkből. Ime:

"Andrej Kolesznyikov, a Carnegie Endowment kutatója azt mondta, hogy mostanra már az orosz társadalom nagyobbik része is elfogadta, hogy a háború nem ér egyhamar véget, és „úgy vélik, hogy meg kell tanulniuk együtt érzi ezzel a realitással”. Hozzátette, a szakértőket is meglepte, hogy az orosz lakosság ennyire hajlandónak mutatkozott arra, hogy elviselje a háború által okozott gazdasági csapásokat."

Hát ez az apuskám. Erről beszélünk itt mi már mióta. Ha magatoktól nem jöttetek rá a lényegre, akkor nem szégyen ide a HTKA-ra járni és tájékozódni. Jó pap is holtig tanul. A lényeg, hogy az orosz ember nem annyit tud tűrni, mint a kényelmes nyugati. Hanem 10x annyit.
Valahogy ez kimaradt a tökéletes számítási képletből, mely alapján kiszámolták, hogy mennyi idő alatt lesz össznépi elégedetlenség Oo.-ban. Nehogy a többi nagyszerű előrejelzéssel is így járjanak. És nehogy hamarabb legyen lázadás nyugaton, mint Oo.-ban.

"Mint mondta, szerinte ez nagyrészt az orosz propagandakampánynak tudható be, ahogy az is, hogy a tavaly ősszel elrendelt tömeges mozgósítás sem okozott komolyabb belpolitikai problémákat Oroszországban."

Hát be kell tiltani Oo.-ban az orosz propagandát. Elvégre az EU-ban is betiltották a szent szólásszabadság nevében. Vagy nem? Ha ez sikerülne, akkor fel lehetne világosítani a buta orosz népet, hogy már rég lázadnia kellene.

"„A kormányzatnak sikerült maga mögé állítania az embereket azzal, ahogyan a konfliktust keretezték” – mondta erről a The Guardian egyik, Kreml-közeli forrása, utalva ezzel az Oroszország túléléséről szóló putyini mondatokra is."

Mi a baj ezzel? Hogy Putyin nem a nyugati FOS narratívát nyomja az orosz embereknek? Minden vezér azt mondja ami a népét lelkesíti és nem az ellenség beszédét.

"A The Guardian végül azt is megemlítette, hogy március közepén, az Oroszországban megrendezett Nemzetközi Ruszofil Mozgalom első kongresszusán is egyértelműen arról beszéltek az orosz elit tagjai, hogy sokáig eltarthat még a háború, és nem csak Ukrajnát, hanem az egész Nyugatot ellenségként állították meg."

Hogy ezek az oroszok milyen szemtelenek. Volt képük, hogy az ukrán háborúban teljesen semleges és ártatlan nyugatot ellenségnek nevezzék, ez egyszerűen felháborító!

Szóval alakul a történet. Egy kemény tél, gyengén feltöltött tározókkal felteszi az i-re a pontot. Kellett nekünk Európaiaknak az USA érdekek miatt csesztetni a medvét. Mörköl mamit és a sármör Hollandet ezért külön elismerés illeti. Oo. soha nem felejti el, hogy naivságát kihasználva szándékosan átvágták a Minszk 2 megállapodással.

"Oo. soha nem felejti el, hogy naivságát kihasználva szándékosan átvágták a Minszk 2 megállapodással."

És Te el is hiszed hogy az oroszok nem tudták hogy átverik őket? Putyin tudta. (Itt a fórumon is ki lett tárgyalva akkoriban hogy ezek a megállapodások milyen átverések.) Neki egy olyan kis intenzitású konfliktus (vagy befagyasztott) kellett, ami miatt az ukránokat nem veszik fel a NATO-ba. ( felvették volna, függetlenül , hogy megfeleltek vagy sem, az USA-nak stratégiailag nagy húzása lett volna). Sajnos ez azzal járt hogy száz számra haltak meg civil oroszok a szakadár területeken. Sok érdekes haláleset történt pont azokkal, akik túl hangosan hangoztatták ezt. Nem vagyok benne biztos, hogy minden meggyilkolt katonai/politikai vezetővel az ukrán titkosszolgálat végzett. Érdekes hogy mennyire láncon tartotta a szakikat, szerintem volt olyan időszak amikor neki tudtak volna menni a szakik Mariupolnak (esetleg még tovább is). De nem lehetett. Pont annyi segítséget adott, hogy egyensúlyi helyzet legyen. Nekem úgy tűnik, hogy a háború azért tört ki, mert ez az egyensúlyi helyzet megbillent az ukránok javára.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 565
32 062
113
Kéz a kézben BTR-4+M113
Tehergépjármű
Helyzet Artyiban
Ahoj Bandera
Polák
Odesszaiak szerint
Ukr hadsereg
Artyi
Mariinka
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 454
11 472
113
Na...Látom konstruktív, az előadott tartalmakat és morális tanulságokat készségesen befogadó eszmecserék zajlottak ma is a topikban...

...egy alkalommal, a szokásos napi cseverészés zajlott a munkahelyi mikrobuszban a munkatársak délutáni, városba szállításakor.
Szóba került a morál, hogy a bűnözőknek egyáltalán van e a társadalmi közerkölcs mércéje szerint morális értékrendje?
Az azóta sajnos már elhunyt pszichiáter, igazságügyi neurológus főorvosnő egy érdekes esettel világította meg a kérdést:

Egy alkalommal egy, a saját anyját megölő letartóztatottat kellett megvizsgálnia.
Zajlott a vizsgálat, s feltette neki többek között azt a kérdést, hogy lopott e?
Elemi erejű felháborodás volt a reakciója az anyagyilkosnak:
Kikérte magának a gyanúsítgatást: Ő tisztességes ember; nem bűnöző!

A gyilkosságot firtató kérdésekre pedig azt válaszolta, hogy az anyját jogosan ölte meg; e tekintetben nyugodt, tiszta a lelkiismerete.

...tehát a bűnelkövetők, a tisztességesnek számító embereket megbotránkoztatók, akik így nemtelenek, aljasok a társadalom jobbik részének szemében, attól még rendelkeznek saját erkölcsi értékrenddel.
De hogy az miért elfogadhatatlan a közerkölcs sávjában, az számukra felfoghatatlan, érthetetlen.

S nem is érdekli őket.


De hogy ezt most miért írtam le ide...?