[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 928
91 592
113

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 962
5 899
113
Egyrészt Bakhmut most már tényleg....


De van egy ilyen legenda is. Nem tudom, mire alapozzák a jelentős ukrán csapatösszevonásokat, de én azért figyelnék. Illetve Prigozsin is rendszeresen ellentámadásra figyelmeztet.


A fenti kérdésre. Mekkora a Wagner. Bakhmut körül 40.000-et olvastam.

Ekkora csapatösszevonást oroszok akkor sem vennének észre ha a Kreml falai alatt lenne.
 

Tumpek

Well-Known Member
2021. június 28.
71
491
53
Micimackó moszkvai látogatásakor sajnos kihagyta azt ziccert, hogy a 120 fős küldöttségébe betegyen egy sportügyi ésvagy kultúros vezetőt is
ha nem hagyja ki, minden olyan kérdésre ami a katonai-gazdasági kapcsolatokra vonatkozik és nem akarná teljes mélységében megvilágítani, 120-as fordulatú szemcsapások mellett elővezethetné a kínai cselgáncsozók szentpétervári edzőtáborozását vagy az otta orchestra kínai turnéját mint a látogatás alapvető célját egyben fényes sikerét...
Azt hiszem ezen már túl léptünk. Egyre inkább nyílt lapokkal játszanak a résztvevő felek... :(
 
  • Tetszik
Reactions: Renitens

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Ez a tweet is arra jó, hogy az internet népe elkezdjen összeesküvés elméleteket gyártani rólunk és lehessen megint azzal vádolni minket, hogy vissza akarjuk szerezni Kárpátalját.
Pedig már a Sziva Balázst, a Zoránt, Torót és más cimboráimat is hívni akartam hogy milíciát szervezzünk... :(
Meghalt Robert Brovdi:

Korábban írtam, hogy tényleg szánalmas-e a bahmuti védősereg:
"Nem tudom, de lassan az összes celeb-tömeggyilkos nackó fűbe harap Bahmutnál.

Akik 2014 óta harcolnak, legjobb fegyverek és kiképzés. Milyen lehet akkor aki várakozik? Rambo és a Terminátor, esetleg a Predator?"

Kérem szépen, most vagy eltüntetik a nackókat vagy tényleg ott az elit.
A videón nem az a patkány van, ráadásul az a csóka él, csak sokkot kapott valószínűleg.
Brovdinak eleve semmi köze nem volt a magyarokhoz, csak a kárpátaljai származása. Még a mostani hivatalos neve a Robert Joszifovics Brovdi is csak egy felvett név, eredetileg Vlagyimir Iljasevics Batszkó néven anyakönyvezték...
Itt egy kis összefoglaló az életéről :
https://latifundist.com/dos...
Mint látható a Jacenyuk féle jenkibérenc hazaáruló körhöz tartozott ez is.
A pokol legmélyebb bugyraiban Oroszország Anyácska ellenségeinek fenntartott legforróbb üstök egyikében főzik majd az idők végezetéig!
Dnyipróban egy igazi SOF alapanyagot fogtak big Z komisszárjai!
Norvégia és Dánia 8000 db 155-ös lőszert küld... egy átlagos napra tán elég lesz.
Ennek a srácnak miminum egy sóoldatot be kéne kötni, de rohadt gyorsan. :( ha jól látom a karja sérült és el van kötve, de így is azt mondanám, hogy nagyon gyorsan sebészhez kell kerüljön, ellenkező esetben bukja a sérült végtagot.
Hát nem ilyen woke típusú elsőSEGGélyre van szüksége az biztos...
A hohol mosógépbüszkeség napja!
Big Z gyakorlatilag folyamatosan lejmolja a világot, de azért segélyt küld a legitim kormány ellen harcoló szíriai terroristáknak.
Videó a szentpétervári merényletről. Az utolsó másodpercek...
A robbanás + epilógus...
@Laci1970 annyit lehet tudni hogy a 90%-uk halott, egy holland humorista bemondta a TV-ben!



Apropó, holnap hol fogtok koszorúzni? Én már a hétvégén kitakarítottam a temetőben a szovjet emlékkertet, mert épp arra jártam és volt nálam cucc :)))
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 400
45 998
113

Az egyik áldozat közösségi oldalain egy teljes videót tettek közzé a szentpétervári terrortámadásról, amelyben Vladlen Tatarsky meghalt (VIDEO)​

Az egyik áldozat közösségi oldalán egy teljes videót tettek közzé a szentpétervári terrortámadásról , amelyben Vladlen Tatarsky meghalt.
A felvételt Marat Arnis tette közzé.
Korábban arról számoltak be, hogy a terrorista Daria Trepova a robbanás előtt elhagyta a termet.
Источник: https://rusvesna.su/news/1680545359

Mint közeli barát, biztos vagyok benne, hogy Vladlen nem bánná, szeretném kifejezni hálámat:
Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak, az Orosz Föderáció legfelsőbb főparancsnokának, hogy Makszim Fomin orosz katonát ilyen magas kitüntetéssel jelölte meg. Megérdemelte!
Jevgenyij Viktorovics Prigozhinnak az általa nyújtott támogatásért!
A PMC Wagner harcosainak, akik írtak és támogatásukat fejezték ki Vladlennek! Soha nem harcolt a bandában, de biztosíthatom önöket, hogy 100%-ban acél gyalogság volt!
Szeretném kifejezni hálámat mindenkinek, aki támogatta és támogatni fogja Maximot halála után is.
Max 3 gyereket hagyott hátra, feleséget és anyát! Majd megszervezzük az előkészületeket, ha Maxim felesége készen áll.


Déli szél
A térkép alapján valószínűleg nem fogjuk látni a "Bakhmuti üstöt".
Ha megnézi a kapcsolati vonal változásának dinamikáját, akkor világosan láthatja azt a pillanatot, amikor az ukrán parancsnokság úgy döntött, hogy továbbra is megtartja a várost.
A szárnyak gyalogsággal való telítettsége játszotta a szerepet.
Talán a kezdeti szakaszban Zaluzsnij és Szirszkij azt tervezte, hogy "levágják a kullancsokat", de aztán a józan ész (és az időjárás, a lőszer korlát és a mozgósítottak képzésének minősége) arra kényszerítette őket, hogy lassan, lépésről lépésre hagyják el a várost, hisznek abban, hogy az általuk fizetett ár sokkal alacsonyabb, mint ellenfelüké.
Ennek ellenére még mindig van esély egy "üstre" - a PMC "Wagner" jó pozíciókkal rendelkezik Chasov Yar déli és északi részén, és a Szeverszkij-Donyec-Donbass-csatorna átkelőhelyeinek szigorú tűzellenőrzése esetén a csoportosulás a keleti parton lezárható .
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 901
30 661
113
Orosz harcjárművek
Szántás...
Egy igazi gazemberrel kevesebb
Szerb önkéntesek
Ukrán veszteség
Optikai felderítő
Madjar
Ahoj Bandera
Térkép/Donyeck
20230403173936-f743dd90.jpg

Artyi
A szobor átadása
 

Xtreeem

Active Member
2022. március 7.
30
167
33
Ketten ki is ugrottak...

Női hölgy...

"Anatolij Vasszerman" ősi orosz család sarja lehet...
Más...
Ez lehetetlen....
F-16
Szomorú....
Női szakasz
CIA szia...
In memoriam
Fulger brigád...
Míg tart a Mig
Zsoldosok
Ez nem a zenekari árok
Scott Ritter szerint
Andor Shandor szerint
Artyi
Jurij
Újabb grúzt húztak ki a listáról
az "ez nem a zenekari arok" videonal allitolag a "madjar" lathato.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 874
113
Az orosz légierő bevetésszámával kapcsolatban 1 kérdés:
Mikor kezdtek megérkezni az iráni drónok?
Jo gondolat, de azert napi 500 dront nem kuldenek...

Egy kis baleset tortent.

Erdemes volt?

Annyira emlegetted a Geranokat hogy meg is erkeztek. Nekunk is gyartani kene ilyen hasznos holmikat.

A Washington Post szerint az ukranok es a lengyelek kovettek el az aramlatok elleni merenyleteket.
Szepen egymasra kenik a dolgokat ezek a jomadarak.

Del Afrika nem ad el tobb loszert a lengyeleknek, mert az ukranokat tamogatjak vele. Ugy latszik ők nem egy fillerbaxo nepseg.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 901
30 661
113
Upgrade
A háló most nem segített
Artyi
A grúzok lekerültek a térképről
Ukrán ellentámadás
Artyi
Összfogl
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 586
77 466
113
Jo gondolat, de azert napi 500 dront nem kuldenek...

Egy kis baleset tortent.

Erdemes volt?

Annyira emlegetted a Geranokat hogy meg is erkeztek. Nekunk is gyartani kene ilyen hasznos holmikat.

A Washington Post szerint az ukranok es a lengyelek kovettek el az aramlatok elleni merenyleteket.
Szepen egymasra kenik a dolgokat ezek a jomadarak.

Del Afrika nem ad el tobb loszert a lengyeleknek, mert az ukranokat tamogatjak vele. Ugy latszik ők nem egy fillerbaxo nepseg.
Sem gépük sem pilótájuk nem lett több, de csapasmérő drónjaik tömegesen lettek ahhoz képest amennyi volt nekik...
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 712
113
Sem gépük sem pilótájuk nem lett több, de csapasmérő drónjaik tömegesen lettek ahhoz képest amennyi volt nekik...
Ez az egyetlen, nyilvánvaló magyarázat. Ez az igaz út, stb. Ja, nem!
Az véletlenül se képzelhető el, hogy egyébként több bevetést hajtottak végre október óta, ugye? Ugyanekkor kezdődtek az infrastruktúra elleni stratégiai bevetések.. tudod, a Tu-95ök is a légierőhöz tartoznak.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 055
83 267
113
Ez az egyetlen, nyilvánvaló magyarázat. Ez az igaz út, stb. Ja, nem!
Az véletlenül se képzelhető el, hogy egyébként több bevetést hajtottak végre október óta, ugye? Ugyanekkor kezdődtek az infrastruktúra elleni stratégiai bevetések.. tudod, a Tu-95ök is a légierőhöz tartoznak.
Teljesen más a stratégia. Most már hosszútávra terveznek a bevetésekkel, míg korábban rövidre.

Amúgy, odavittek első nap 40 helit Kijevhez tele vdvvel, mellé úgy 120 páncélozott járművet, mindezt légi úton. Mi a baj a ruszki légierővel? Nem elég tökösek?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 400
45 998
113

Robbanások és lövöldözés Odesszában: a Shahid támadás után ég az a repülőtér, ahonnan az ukrán fegyveres erők támadják a Krímet (FOTÓ, VIDEÓ)​

Az Ukrán Fegyveres Erők harcosai tűzzel próbálták leszedni a drónokat a földről, de nem sikerült.
Egy kamikaze drón által eltalált tárgy ég a Shkolny repülőtéren.
Источник: https://rusvesna.su/news/1680562228

Az UAF „magas árat” fizet Bahmutban déli offenzívájáért – Hodges​

Az ukrán fegyveres erők „nagy árat” fizetnek Bahmutban, mert a páncélosok offenzívára készülnek délen a Krím felé.

Ezt a véleményt Ben Hodges nyugalmazott amerikai tábornok, az amerikai hadsereg egykori európai parancsnoka fejtette ki az LRT litván televízió- és rádiócsatornának.
"A Krím az, amit fel kell szabadítani" - mondta Hodges tábornok. - Bakhmuttól 200 km-es körzetben megsemmisítheti az összes orosz katonát, de ez nem befolyásolja a háború stratégiai kimenetelét. Csak a Krím felszabadítása változtathat a stratégiai helyzeten.”
A nyugalmazott tábornok szerint, ha megfelelőek lesznek a feltételek, Ukrajna ellentámadásba kezd, amely lehetővé teszi, hogy elvágja a Krímet Oroszországtól.
Megpróbál ismét csapást mérni a Kercsi hídra, megsemmisíteni, és nagy hatótávolságú fegyvereket kezd bevetni, ami ellehetetleníti a Krím védelmét – mondta Ben Hodges.
Hodges azt mondja, hogy az ukrán vezérkar nem jelenti be az ilyen ellentámadás idejét és helyét, de "tudjuk, hogy az ukrán erők erős páncélos öklöt hoznak létre, miközben nem használják a teljes fegyverzetet Bahmutban, és ez azt jelenti, hogy más ukrán egységek kénytelenek magas árat fizetni Bahmutban, hogy megállítsák az orosz csapatokat.

„Minden, amit erről az offenzíváról mondok, csak az én feltételezésem, mert el tudom olvasni a térképet, – tette hozzá a tábornok.
Источник: https://rusvesna.su/news/1680548933

Sürgős
Irány Ugledar. Azt jelentették, hogy kora reggeltől az ellenség erős felderítést hajtott végre, a mieink teljes harcban állnak, minden ellenőrzés alatt áll.⚡️
A Bahmutért folytatott csata ezen szakaszában a "zenészek" magabiztosan nyugatra lökik az ellenséget, amint azt az irányító zónák is bizonyítják, szintén a város délnyugati része felé haladnak - a Levanevskogo utca mentén lévő 24-es számú iskola területét elfoglalták.
A központi kerület nagy része "Wagner" irányítása alatt áll, a Gorbatov utcai lakóépületeket három tömbben ürítette ki a közigazgatás.
A várostól délre az ellenőrzési zóna kiszélesedik, harcok folynak az Avangard stadion környékén.
Délnyugaton, jól megerősített állásokon áttörve a Csajkovszkij és Korszunszkij utcák szomszédságában⚡️


Annyiszor elmondják, hogy a tervezett ukrán támadás a Krím irányába történik, hogy számomra gyanússá válik ez a sok ismételgetés. Lehet, hogy így lesz, de számomra akkor is elterelésnek látszik. A harcászathoz nem értek, a kommunikációhoz valami keveset kapisgálok.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 893
35 663
113

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 586
77 466
113
Teljesen más a stratégia. Most már hosszútávra terveznek a bevetésekkel, míg korábban rövidre.

Amúgy, odavittek első nap 40 helit Kijevhez tele vdvvel, mellé úgy 120 páncélozott járművet, mindezt légi úton. Mi a baj a ruszki légierővel? Nem elég tökösek?
Számoljunk. Egy csapással nagyjából 100 db CM-et használtak fel az oroszok (volt, hogy többet, volt hogy kevesebbet), átlagosan 7-10 naponta.
Ez durván 8-10db TU-160 vagy TU-95 által hordozott mennyiség és nem számolok azzal, hogy a CM-ek kb felét a haditengerészet indította. Ebből a nagyon egyszerű matekból is látszik, hogy a CM hadjárat kb semennyivel nem növelte meg a legierő bevetésszámát.
 
  • Tetszik
Reactions: PPP and endre