[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 890
82 464
113
Biztosra mentek:

Csak 1x járnának így:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 357
45 546
113
A PMC "Wagner" erőteljes támadást indított Bahmut északi részén, és kiterjeszti a hídfőt a vasúttól nyugatra
Ukrán katonai elemzők aggodalommal számolnak be:
▪️Működési helyzet Bakhmutban: a heves harcok folytatódnak, "Wagner" nem hagyja abba az erőteljes nyomást.
▪️Az utcai lövöldözés a Gleb Slobodin és a Dachnaya utcákon folytatódik. A PMC intenzív tüzérségi tüzet produkál.
▪️Levanevskogo és Oborona utcái mentén rögzítették a PMC Wagner és az orosz légideszant erők előretörését (megjegyezzük, hogy az ukrán propagandisták egyre gyakrabban írnak a légideszant erők állítólagos jelenlétéről a városban).
▪️A Lift területén a lövöldözős csaták folytatódnak Aleksandra Kolpakova utcáin.
▪️A PMC-k a vasúttól nyugatra is kiterjeszthették lábukat, és a délnyugati negyedekben is haladnak.
▪️Ezenkívül az oroszok nem csökkentik a nyomást az oldalakon, megpróbálják elfoglalni Khromovot, Bogdanovkát és Ivanovskoye-t.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 671
8 576
113

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 375
8 970
113
Van annak egy diszkrét bája, ahogyan a balos sajtónál háborús bűnösből, legendás parancsnokká avanzsált Sztrelkov avagy Girkin, kinek melyik tetszik. Ő lesz lassan az orosz hadházy.
Mikor nagy szarban vannak az ukránok, rögtön előkapnak egy Sztrelkov örökbecsűt.
A portfolió szerint talán ez menti meg az ukránokat.
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
A legendás Vostok zászlóalj 2014 májusa óta védi Donbászt. Veterán harcosok, kezdők, itt nem tesznek különbséget. Mindegyik ugyanúgy szolgál: elhárítják a támadást, viszalőnek, megerősítik a pozíciókat.

Az életről a harckészültség körülményei között, az ellenséges tüzérséggel szembeni sebezhetőségről, a bajtársak közötti veszteségekről és a jövőre vonatkozó tervekről - filmünkben.
RT dok.

p.s. A Vostoknál szolgált szaki01 is

szaki01 hová tünt?Él még?
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Lengyel Leopard oktató vallomása a tegnapi eseményről


Itt egy hamar nem lesz offenzíva


Újabb önkéntes a frontra


Bakhmut tüzérség


amerikai katonai segély egy érdekes darabja...
xVweis3.png



The Dutch newspaper De Volkskrant writes in three pages about the miserable state of the Armed Forces of Ukraine. The author talked with a number of wounded Ukrainian soldiers and concludes: Ukraine sends completely unprepared soldiers to the front. One of them, Oleksiy, says that there were 27 people in his detachment, of which, after 8 hours of fighting, eight remained alive! According to him, the whole "battle" came down to the fact that after each arrival of Russian shells, he and his friend shouted to each other in the trench, whether they were alive or not. And so it continued until the friend stopped answering.
pp8hMKj.png



Ez mégis mi a fax?
The US has sensitive nuclear technology at a nuclear power plant inside Ukraine, and is warning Russia not to touch it, according to a letter the US Department of Energy sent to Russia’s state-owned nuclear energy firm Rosatom last month.
In the letter, which was reviewed by CNN and is dated March 17, 2023, the director of the Energy Department’s Office of Nonproliferation Policy, Andrea Ferkile, tells Rosatom’s director general that the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant in Enerhodar, Ukraine “contains US-origin nuclear technical data that is export-controlled by the United States Government.”
Goods, software and technology are subject to US export controls when it is possible for them to be used in a way that undermines US national security interests.
While the plant is still physically operated by Ukrainian staff, Rosatom manages it. The Energy Department warned Rosatom in the letter that it is “unlawful” for any Russian citizens or entities to handle the US technology.
“It is unlawful under United States law for non-authorized persons, including, but not limited to, Russian citizens and Russian entities,” the letter says, “such as Rosatom and its subsidiaries, to knowingly and willfully access, possess, control, export, store, seize, review, re-export, ship, transfer, copy, manipulate such technology or technical data, or direct, or authorize others to do the same, without such Russian entities becoming authorized recipients by the Secretary of the US Department of Energy.”


Apa kezdődik
j1tgGiq.png



uhg-s agyhalál tavalyról (avagy átlag nafo jóska gondolkodása)
vuSf8O8.png



Így tényleg nincs hova sietni, nyugati politika saját "virtue signalling" csapdájába esett, kénytelen erőforrásokat égetni ukrajnáért...
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 631
113
Ez mégis mi a fax?

Ez?
“The US has sensitive nuclear technology at a nuclear power plant inside Ukraine, and is warning Russia not to touch it, according to a letter the US Department of Energy sent to Russia’s state-owned nuclear energy firm Rosatom last month.”

Még az is lehet, hogy fegyvergyártáshoz szükséges felkészülések folytak ott…
Jó hely volt ez a 404isztán az amcsiknak. Biolaborok, potenciális diverzánsok oroszországba számolatlanul, most meg ez.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 357
45 546
113

Ukrajna és Lengyelország megállapodott a gabona tranzitjáról​

tárgyalások eredményei alapján az a döntés született, hogy az ukrán mezőgazdasági áruk Lengyelország területén keresztül történő tranzitját ez év április 21-éről, csütörtökről április 22-ére virradó éjszaka feloldják” – mondta Julia Szviridenko.
Emlékezzünk vissza, hogy a múlt héten betiltották az ukrán gabona tranzitját Lengyelországon keresztül, mivel az ukrán mezőgazdasági termékek egy része az ország területén maradt, és árversenyt teremtett a lengyel gazdálkodók számára.
Источник: https://rusvesna.su/news/1681837367

3,15%-ra esett az éves infláció Oroszországban április 10. óta - Oroszország Központi Bankja...
Oroszország ma is bukik .

A török jegybank továbbra is rekordarányú aranyvásárlásokat hajt végre.
A Türkiye az elmúlt 15 hónapban 204 tonna aranyat vásárolt. Kína után a világ legnagyobb aranyvásárló országa lett.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Köszönöm, hogy lehülyéztél. Ez úriemberhez nem méltó!
Mivel máshol (talán az Oroszok az igazság oldalán TG csatin? ) is láttam ezt, alapvetően nem Neked szólt.
Hozzáteszem nem értem az ilyen ténykedést, mert ez nem lóverseny és elég zavaró az amit sokan leművelnek. Érdemesebb lenne 10 ilyen gépi förmedvény helyett csak a felét berakni és azt átnézni. Az ember legyen igényes magával szemben és amit kiad a kezéből az legyen már legalább elfogadható szintű.
Én egyszer nem teszek be ide gépi fordítást ellenőrzés nélkül, már csak azért sem, mert magyarra a google és minden más is, elég szarul fordít. De ugyanígy igyekszem figyelni a nyelvhelyességre, a helyesírásra és úgy eleve arra, hogy ne egy se füle se farka irományt posztoljak. Ha nincs erre időm, akkor hagyom a francba az egészet. Nem csak magamat, de benneteket is megtisztellek azzal, hogy értelmes irományt teszek ide. Például anno a két részes aknaismereti ismertetőmbe nagyjából egy heti munkát fektettem... Miért? Ha csinálsz valamit, akkor csináld meg normálisan, ami után nem kell szégyenkezned.
Sajnos elég sokan tesznek erre, amivel az a baj, hogy akik olvassák sokszor készpénznek veszik és meggyőződéssel adják tovább a fals infókat és a hibás fordítás miatti félreértésből származó hülyeségeket. Bár sokan nem úgy gondolják, de azért ez még mindig egy szakmai jellegű fórum, legalább itt igyekezzünk a minőséget a mennyiség elé helyezni!
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
eddig ha jól emlékszem két vagy három alkalommal löttek telibe a ruszkik olyan tábort ahol zsoldosok voltak .. ezzel csak arra akarnék kilyukadni,hogy mire "nincs meg a képességük" .. azt is megszagértette itt a kedves kolléga ,hogy nincs éjjellátó kapacitásuk meg egyéb veretes faszságokat is olvashattunk már szóval ezt szerintem el is lehetne engedni,hogy erre, meg arra, meg amarra totál alkalmatlanok a ruszkik ,, aztán amikor kiderül,hogy mégsem, akkor nincs az hogy "bocs srácok benéztem" .

Más egy állandó laktanya barakkjait, épületeit éjszaka eltalálni, mint egy réten, kb. 5 perccel a felderítési adat után eltalálni egy valahol sétáló csoportot.
Amúgy annyi "zsoldost" megöltek, hogy kiürült a bolygó. Csak mindig a bizonyíték maradt el, olyan oroszosan. :)
Bemondták. Komolyan, határozottan. Az összeset megölték.
;)

Az új világrend.
:)
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 467
19 016
113

Ukrajna és Lengyelország megállapodott a gabona tranzitjáról​

tárgyalások eredményei alapján az a döntés született, hogy az ukrán mezőgazdasági áruk Lengyelország területén keresztül történő tranzitját ez év április 21-éről, csütörtökről április 22-ére virradó éjszaka feloldják” – mondta Julia Szviridenko.
Emlékezzünk vissza, hogy a múlt héten betiltották az ukrán gabona tranzitját Lengyelországon keresztül, mivel az ukrán mezőgazdasági termékek egy része az ország területén maradt, és árversenyt teremtett a lengyel gazdálkodók számára.
Источник: https://rusvesna.su/news/1681837367
Itt meg mást mondanak:
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 852
12 352
113

A Newsweek magazin most már világos. Elmondása szerint a tavaszi ellentámadás április 30-án kezdődik, és egyebek mellett kilenc nyugati haditechnikával megerősített harcdandárt von be: 253 harckocsit, 381 páncélozott járművet, 480 járművet, 147 darab tüzérséget és 571 amerikai Humwee járművet.

Ezekbol a szamokbol hogy jon ki 9 dandar?
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

Herszon orosz kormányzója: Az ukrán csapatoknak súlyos csapással kell szembenézniük

Az ukrán erők súlyos csapást kockáztatnak, ha megpróbálják áttörni a réteges védelmi rendszert a Herszoni területen – közölte kedden Vlagyimir Szaldo, a régió Oroszország által megbízott kormányzója.
Az erődítmények nagyon szilárdak, több réteg mélyen vannak, így ha valaki meg is próbálna átjutni, az katasztrófa lenne, és több ukrán katona meghalna. Egyszerűen a vágóhídra vetnék őket
– mondta a Rosszija-24 televíziós csatornának adott interjújában.

Korábban azt mondta, hogy az ukrán csapatok egy esetleges ellentámadás esetén nem tudnának eljutni a Krímbe az erős erődítési struktúrák miatt. A Krím vezetője, Szergej Akszjonov korábban azt mondta, hogy a félsziget mélységi védelemmel rendelkezik – közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökség.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 699
28 115
113

A Newsweek magazin most már világos. Elmondása szerint a tavaszi ellentámadás április 30-án kezdődik, és egyebek mellett kilenc nyugati haditechnikával megerősített harcdandárt von be: 253 harckocsit, 381 páncélozott járművet, 480 járművet, 147 darab tüzérséget és 571 amerikai Humwee járművet.

Ezekbol a szamokbol hogy jon ki 9 dandar?
Felhájpolják magukat aztán még Aresztovics sincsen, aki május 1-jén magyarázkodjon, hogy jajj hát izé támadunk csak majd pls wait :D Plusz ez is valszeg titkosszolgálati dezinfó, akárcsak az állítólagos szivárogtatások, hogy az oroszok irányába keverik a szart
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 890
82 464
113
Felhájpolják magukat aztán még Aresztovics sincsen, aki május 1-jén magyarázkodjon, hogy jajj hát izé támadunk csak majd pls wait :D Plusz ez is valszeg titkosszolgálati dezinfó, akárcsak az állítólagos szivárogtatások, hogy az oroszok irányába keverik a szart
Mellé:

Nagy bumm lehetett!
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Zseléstől már búcsúzik a nyugat, akármi történik


“This war has triggered great hopes, and people will be very impatient for change,” he said. “They will want money and justice and the completion of the reform they demanded back in 2014, and they will want them quickly.”
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 687
35 852
113
Az Abrams az jóval masszívabb, jobb állapotú, és jobban tervezett dög, mint a Leó 2-es :rolleyes:



A támadáshoz 200 - 300 harckocsi kéne, nem pedig 16 - 34.

És összefegyvernemiség, nem pedig szólóban bevetni azokat. Az összfegyvernemiség a légierőnél kezdődik, azt meg garantáltan nem kapnak, sem vadászrepülőt, sem harci helikoptert.

Megszámlálhatatlan páncéltörő rakéta is van ott. És az Ataka / Vihr / Izgyelije 305-ös levegő - föld rakéták sem segítik az offenzívájukat ...
Nem is 16-34 harckocsival terveznek támadni! :D

OFF
Tavaly nagyon sok orosz tankot zsákmányoltak, cseh és lengyel segítséggel ezeket javítgatják hónapok óta, hogy minél több bevethető legyen.
Kapnak még Twardikat (minimum 30-at) és T-72-eseket (100+ db) illetve eddig sem nulláról indultak harckocsi ügyben. Pakisztánból meg más világvége helyekről is vásárol nekik az USA harckocsikat, fegyvereket.
80 db Leopard-1 tűztámogató harcjármű is érkezik nyárig (hk.-nak már nem nevezném őket, de repeszt lőni tud, roham lövegnek elmegy) A keleti lövészárkos házól-házra harcolós vádelemhez nem sok harkocsi kell szóval simán át tudják őket csoportosítani az offenzívájukhoz.
Bőven lesz 300 harckocsijuk ehhez - még több is! Nem midegyik top kategória, de az oroszok is egyre inkább ocskavasakkal harcolnak. A harckocsik között párbaj amúgy is baromi ritka.
109 Bradley-t kapnak, 40 Mardert, 51 CV90-es is megy oda az offenzívához. Ehhez van még egy csomó BMP amit görögöktől, meg a ex-VSZ államoktól kapnak.
Kapnak még 19 CAESAR-t dánoktól, legalább 12 Archert, 60-100 közötti M109L olaszoktól, 36 M109A6 Palladint a már meglévő lövegek mellé. Minimalista becsléssel 80 ezer fővel terveznek támadni, de Prigozsin 200 ezert is mondott - valahol a kettőközött az igazság.
Rengeteg aknamentesítő felszerelést és folyami átkelést segítő műszaki eszközt is kaptak (pl. M3-asokat) - a Dnyeper felől is lesz egy kisebb akció várhatóan.

Ha ezt fogják ráönteni egy 20-30-40 km-es frontszakaszra, akkor azért azzal biztos, hogy be fogják nyomi azt! 20 km-rel vagy 50-nel az majd elválik. Mind Prigozsin, mind Girkin komoly előretörést, sikert jósol az ukrán támadásnak, pedig nem hiszem, hogy az ukránoknak drukkolnak...

Légierejük az ukránoknak nincsen, de kellő légvédelem mellett az oroszokét is távol tudják tartani vagy legalábbis erősen korlátozni. Várják a Patriotokat: 1-2 héten belül érkeznek további NASAMS-ekkel együtt. A levegő lényegében senkié sem lesz a déli műveleti területen.

Biztos, hogy ez lesz a legmasszívabb ukrán támadás 2022 februárja óta, mire lesz elég az majd kiderül.
Ebben a háborúban senki nem fogja elérni a maximális céljait. Kelet Ukrajna (kb. a mostani frontvonalak mentén) és Krím szerintem végleg bukó az ukránoknak, de a déli rész visszavételére szerintem van esélyük.

ON
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 631
113
Egy, a fórumot már nem látogató kolléga meglátásai (szerintem kitaláljátok, ki az):

Kb. a következő dolgok derültek ki az ukrán balhéból eddig.

1. A 30-40 éves területvédelemre alkalmas SAM-ek ellen a nem stealth gépeknek kb. reszeltek. (Sz-300V, Sz-300PT/PSz, BUK-M1, de ez lenne a PATRIOT és hasonszőrű cuccok ellen is). Fűnyíróban lehet repkedni, amit a MANPAD és IR SHORAD viszont imád. Ennél jobb reklámot nem kaphatott az F-35A. Persze lehet tenni mindenféle csodaszenzor meg vontatott csalit is a nem stealth gépekre, de ennek is megvannak a határai. Próbálja ki, akinek kilenc élete van...

2. Még a DIRCM szerű védelemmel ellátott orosz helik is potyogtak a MANPAD-tól, mint a fene (Ka-52-esek). A dedikált harci helik kora közvetlen rálátást igénylő rakétákkal (LOS) kb. vége. Legalábbis, ha engem kérdeznek. (Ezt amúgy igen sokan megjósolták már az ukrán háború előtt is, megjegyzem köztük én is...) Ennek ellenére egyes fegyvernemek ragaszkodása és további erőltetése ezeknek egészen érdekes megközelítés... Az, hogy soktízmilliós (dollárban) helik nem irányított rakéták loftoljanak, mint a fűmagot, az szerintem nettó pénzkidobás. Erre egy Toyota pickup is képes fillérekért. Rácsűrsz egy UB blokkot és mindenki boldog. Egy heli árából "végtelen" mennyiség köjn. Nem kell a helinek repkednie méregdrágán. OK, ez erős túlzás, de remélem érthető mennyire a fingás közben beszarás lett erőlködés ma harci helizni ahol csak 30+ éves Igla is van. Ehhez képest filléres megoldás szárazföldi járművekre tenni ennyire mini rakéta sorozatvetőket.

3. A SEAD / elnyomás korszaknak vége. Több célcsatornás légvédelmi rendszereket ki kell lőni vagy marad a fűnyíró / stealth. Mert isten se bírná ezt fegyverzettel. Csak ez sokkal, de sokkal komolyabb történet mobil és sok célcsatornás rendszerek ellen. Főleg, ha azok NASAMS szerűek, ahol a radarok és a rakétaindítók is mindenfelé szét vannak telepítve, tehát nincs központi rávezető állomás és annak közelében / közepén a radar. Hanem ezek egymáshoz képes bárhol is lehetnek és bármilyen radartól is kaphatnak céljelet digitális adatkapcsolaton keresztül.


Amit nem értek (@angelsoul @Allesmor Obranna ):
  • “ennél jobb reklámot nem kaphatott volna az F-35” - láttuk már az F-35-öt normálisan felépített és működtetett, rétegzett ellenséges légvédelemmel védett területen működni?
  • miért van vége a SEAD-nek? Ugyanúgy kilőhetőek a felderítő/tűzvezető radarok, mint eddig, vagy nem? Vagy a költő itt csak a SEAD-re gondolt, DEAD-re meg nem?