[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 322
68 545
113
Nem megy ez kiskegyednek ezért lefordítanám helyesen és helyes nyelvezetet haszálva!
1 . a megszálló mordori Zorkok kirpovokálatlan rablóhadjáratuk során már ilyen, elemi iskolások által 2. osztályos technikaórán szerkesztett modellekkel kénytelenk harcolni, mert mindenből IS kifogytak a szankcióknak köszönhetően. A moszkvai szupermarketek konganak az ürességtől, már csak hazai ruszli és vodka van, az is drágán. Az emberek hamarosan fellázadnak, a bűnös rezsim vezetőit átadják Hágának vagy Kijevnek, majd amerikai békefenntartókat hívnak be. Közel a győzelem, Big Z-t cárrá koronázzák majd!!!
2. az orkok által indított éjszakai támadás során a kisiskolások által gyártott repülők 90%-át a légvédelem megsemmisítette, 45% az időjárási körülmények és navigációs hibák miatt zuhant le, további 35%-ot befőttesüvegek, csúzlik és vadászpuskák segítségével a volkssturm 2. marmeladegrenadierezred 1 nyuggerszázadának harcosai semlegesítettek.
3. Nyugaton kiképzett katonáink olyan harcértékkel bírnak, hogy akár egy kajakkal is képesek a felállt és tüzérséggel valamint légierővel megtámogatott ork védelem ellenében erőszakos folyamátkelést végrehajtani. Slavia ukrajinyi, Nudelmann szlava!!!
4. Mordorban is kezd ébredezni a nép és harcol a bűnös rezsim ellen! Hős partizánok vasúti síneket robbantottak fel, ezzel akadályt gördítve a tömeggyilkos háborús bűnös rezsim tervei elé, akik a hohol hősök gyermekeit elrabolva, azokat Mordorba akarták szállítani, hogy agymosás és kiképzés után szabotázscselekményekre használják majd őket!
@Ooorky nem rossz cucc az a Zuni, kb Grad méretű harci rész van rajta.

a legalsó kép friss, de a többit szerintem nem most lőtték ki... Az ilyet vegyük már észre, elvileg itt a témához konyító ÉS kritikus gondolkodású emberek gyűlnek össze, akik nem a propira kíváncsiak!
Nicsak, nicsak a náczy V-1 pulzáló sugárhajtóművének másolata. HA sikerül megfelelően megépíteni, miért is ne?
Ennek a koncepciónak egy komoly hátránya van és az a méret. ugyanis ahhoz hogy egy ilyen hajtóművel felszerelt drón katonai szempontból is értelmezhető távolságra megfelelő harci részt legyen képes elvinni, elég nagy méretben kell megépíteni. És mivel a hajtóművet komoly fizikai ÉS hőterhelést elviselni képes fémötvözetből kell elkészíteni, az bizony hatalmas tömeget jelent, ami a hozzá tartozó sárkányszerkezettel együtt számottevő radarkeresztmetszetet generál. Eddig a Geranok hangját emlegették, na ha ezek repülnek majd, az lesz csak a csoda!!! :)
Maga az ötlet nem rossz, de amit látunk a videón az még nem elég, vagy a méretet kell drasztikusan növlni, vagy a szerkezetet finomítani. Hasraütve azt mondanám hogy ha egy Geran által hordozott kb 80kg-s robbanófej párszáz kilométerre röptetéséhez szerintem kb 100-150kg közt lesz maga a hajtómű a segédberendezésekkel és az üzemanyaggal. A drónt kompletten pedig 300 kg fölötti indulótömegre saccolnám, érdekelne repműszakisok véleménye az ügyben, főleg az a rész, hogy ehhez milyen méretű sárkányszerkezetre van szükség.
A Pavlográdi robbanást meg nem lehet elégszer megnézni :))) majd GI83 elvtársnak küldök egy saját bokalefosós videót, kíváncsi leszek a véleményére.
Ott a telephely telefonszama az ajtó mellett, megkerdezhetjuk hogy allnak. Bent meg mintha valami alcahalozott technikat bujtatnanak ugy latszik.


Egy francia cikk a Karpatokon átívelő ukran fegyver es kabszer bizniszrol.

Ma van az ogyesszai verengzes evforduloja.

A Lancat dronok ismertte valt teljesitmenye aprilisban.
Fél Honvedsegre valo technikat daraltak be, nagyon hasznosak, deje volna par szaz darabot rendszeresiteni itthon beloluk.

A potyogtatos dronokbol is kene egy rakas, hihetetlenul pontos, nem is ertem hogyan.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 552
4 734
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 644
113
Pilóta nélküli "kamikaze" Mugin-5, amelyet az ellenség a Krím és más területeink megtámadására használ.

Műszaki adatok:
▪️Szárnyfesztávolság: 5000 mm
▪️Hossz: 3500 mm
▪️Maximális törzsszélesség: 375 mm
▪️Szárny területe: 261,5 dm2
▪️üres tömeg: 33,64 kg
▪️Maximális sebesség: 150 km/h
▪️Utazási sebesség: 120 km/h
▪️Fékezési sebesség: 55 km/h▪️Maximális felszálló tömeg: 90 kg
▪️Terhelhetőség: 25 kg
▪️Felszereltség kabin mérete: 1000mm x 345mm x 350mm
▪️Üzemanyagtartály térfogata: 30 liter
▪️Felszállási távolság: 60 méter
▪️Leszállási távolság: 85 méter
▪️Maximális repülési idő: > 7 óra

Frekvencia tartomány 902-928MHz. A rádiós modemek teljesítménye állítható.
Ezeket az UAV-okat nagy valószínűséggel repülési küldetés céljából indították.
Repülés közben nem végezhető további vezérlés.
Több kép van.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 739
17 229
113
A potyogtatos dronokbol is kene egy rakas, hihetetlenul pontos, nem is ertem hogyan.
Egy quadrokopter ma már nagyon stabilan tud pozíciót tartani (szél sem gond bizonyos határig), repmagassága minden más géphez képest kicsi (30-100 m közöttiek a videókon, de nincs is értelme 500m ről dobálni), így az ejtőlőszerre minimális lesz a szél ráhatása. Célzásról meg; kamera lefordít végállásba és (gondolom) a próbaejtések találatai -akár filctollal a tabletre- alapján elenged. Ijesztően hatékony (150 ezres drón 1-1,5 kg-t elcipel).
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 769
17 874
113
Pavlograd, vasúti csomópont
Kellett volna még pár méter a bombának, hogy a vasúti sínek közepére csapódjon be.
van némi kétségem, hogy ez az a hely lenne:

  • nincs behorpadva a vasút kocsi oldala sem repesznyomok az oldalán
  • nincs leégve a festék a vasúti kocsi oldalán
  • nincsenek meggörbülve a sínek egy ilyen hőhatástól
  • néhány kocsi felborult, a többi áll a sínen
  • nincs megüvegesedve a föld egy ilyen minőségű égés után.

Ugyanígy ordas nagy kamu a "régi szovjet ICBM" tárolási mese is, mert:

  • piszkosul korrózív cucc van benne, vagyis már régen szét kellett volna rohadnai a belsejének, vagy ha nem volt benne hajtóanyag, akkor mi robbana ekkorát?
  • számos dokumentumban értekeznek, hogy a rakétákat a 90-es években eltakarították

A videókon látható égés színe alapján ott bizony valami "érdekes anyag" ment a levesbe, elég nagy tételben - robbanás frontja kilómétereket ment, a párás levegőben meg látszódik a front mozgása és a hanghatásnak is kellett némi idő...

Itt valami komoly dolog volt és szerintem nem az utolsó...
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 933
56 888
113
Az US titkosszolgák szerint az oroszok december óta Bachmutnál több mint 20000 halottat vesztettek. Ennek fele wágneres. Irja a mai Die Welt. Kievnek nagy csalódást fog okozni a következő nato csúcstalálkozó, mert se az US, se Berlin nem akar az eddiginél konkrétabbakat mondani Kiev natotagságával kapcsolatban. Irják ugyanott.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 993
12 051
113
Köszönöm, hogy megbizonyosodhattunk. Ha te ezt írod és ennyire erőlteted ez a kamu narratívát, akkor egészen bizonyos, hogy nagyon fájt nektek az a találat.

Switchblade 300 disassembly:

Basszus, most neztem, az Electrolux mosogepembe pont ilyen csippek vannak...
Gyönyörű egy robbanas volt azt meg kell mondani, talan a legszebb ebben a haboruban eddig. Ilyen szep, egzotikus robbanasokat amiket ez a haboru produkalt eddig mas haborukban nem lathattunk. Szerencsesek vagyunk hogy tanui lehetunk ezeknek a jelensegeknek...


Borisz Johnson nevre kiallitott ukran jogositvannyal bukott be egy reszeg ukran sofőrt Belgiumban. Ilyen alakok jarnak koztunk.
nevtelen-3317.jpg
Besza, behu, foleg a 7. pont tetszik: "Jo estet kivanok, Ukrajnabol jottunk." :D
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 644
113
A városért folyó harcok kiéleződnek. Wagnerék a város nyugati negyedébe szorítják az ellenséget. Tegnap este a kontroll százalék: Wagner (96%), vsuki (4%).
Wagner naponta halad előre 200 M-en belül. Ennek oka a sűrű épületek és az ellenséges taktika, amely visszavonuláskor aláássa a többszintes épületeket, és megnehezíti a támadó erők előrehaladását. Folyamatos támadások vannak az oldalakon is: Khromovo (Artyomovskoye), Ivanovskoye (Krasny), hogy korlátozzák és minimalizálják az ellenség ellátását Artyomovszk többi részén. Az ellenség május 9-ig megpróbálja visszatartani a várost, de ez nem valószínű, hogy sikerül, mert terveink szerint ennek éppen az ellenkezője van - teljesen meg kell tisztítanunk a város közigazgatási határait az ellenségtől, és a várost vissza kell adni.
Az RF Déli Katonai Körzet 150. hadosztályának és a 8. hadsereg 5. dandárjának katonái 350 métert előrenyomultak és két negyedet felszabadítottak Maryinka nyugati részén.⚡️
Az ukrán TG csatorna "Resident" megosztott egy bennfentes hírt:
Az OP forrásunk szerint Zelenszkij támogatta Szirszkij javaslatát, hogy május 4-5-én ellentámadást indítson Bahmut/Soledar közelében. A szárazföldi erők parancsnoka utasítást kapott Bakhmut bármi áron való tartására⚡️⚡️⚡️
Fontos
A fehérorosz KGB vezetője elmondta Lukasenkának, hogy a titkosszolgálatok szerint a hadműveleti helyzet jelentős súlyosbodása várható az egész országban.⚡️⚡️⚡️
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 839
48 564
113
van némi kétségem, hogy ez az a hely lenne:

  • nincs behorpadva a vasút kocsi oldala sem repesznyomok az oldalán
  • nincs leégve a festék a vasúti kocsi oldalán
  • nincsenek meggörbülve a sínek egy ilyen hőhatástól
  • néhány kocsi felborult, a többi áll a sínen
  • nincs megüvegesedve a föld egy ilyen minőségű égés után.

Ugyanígy ordas nagy kamu a "régi szovjet ICBM" tárolási mese is, mert:

  • piszkosul korrózív cucc van benne, vagyis már régen szét kellett volna rohadnai a belsejének, vagy ha nem volt benne hajtóanyag, akkor mi robbana ekkorát?
  • számos dokumentumban értekeznek, hogy a rakétákat a 90-es években eltakarították

A videókon látható égés színe alapján ott bizony valami "érdekes anyag" ment a levesbe, elég nagy tételben - robbanás frontja kilómétereket ment, a párás levegőben meg látszódik a front mozgása és a hanghatásnak is kellett némi idő...

Itt valami komoly dolog volt és szerintem nem az utolsó...

Mert ha valóban az lett volna ott, már rég ellopták/eladták volna az üzemanyagot belőle, meg az ICBM-et is.
Emlékezzünk a tavalyi, Cserkasszijban történt robbanásra, nagyon hasonló volt az is.