[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 517
113
Mer' az ellentámadás mindé'g,azmegyen!


Nagy z nem szarozik,kitart az utolsó ukrán katonáig.
Gondolom utolsónak ő is kiáll barikádokra,együtt a katonákkal,az agresszor ellen,nem ám megpattan a lopott dollár milliárdjaival.

:rolleyes:;)
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113
Úgy tűnik kezd politikailag kényes téma lenni az ukrajnai tamogatások mikéntje a közép európai országokban. Csak össze tudtak állni és közösen megtiltani az ukrán gabona behozatalt... amikor a farmer az utcára tolja a traktort az már komoly szavazatokban mérhető válaszra sarkallja a kedves nagyérdeműt is.... ez vajon az előszele egy lassú kihátrálási folymatnak?? Miközben Zs szokás szerint követeli, hogy az EU ezt tiltsa meg... követeli B+.... most mi lesz?? Az összes keleti gazda tehet majd róla hogy nem tudnak tovább háborúzni?? Miért nem viszik az USAba ezt a jó minőségű táplálékot?? Egyék meg ők, aztán adjanak helyette F-akárhányast sok rakétával!!
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 976
113
Itt is meglegyen


Ami pedig Pavlogradot illeti, ott az emlegetett vasúti videó fixen még tavalyi, emlékszem is rá, hogy majdnem beraktam egyik cikkembe illusztrációba. Hogy pontosan mikori azt meg nem tudom mondani, mivel gyors keresés után 2022 áprilisában, májusában és októberében is találat érte az ottani rendezőpályaudvart. ICBM helyett pedig valszeg nagyobb mennyiségű, az ellentámadáshoz előkészített légvédelmi rakétát/rakétarendszereket ért találat, amik gyönyörűen eldurrantak. Hasonló volt, mint Herszonnál az Sz-300 és a Gepard kilövéseivel a Lancetokkal, ahol egy zászlóaljnyi légvédelmet sikerült eldurrantaniuk. Az orosz felderítés mostanában egészen jól dolgozik és bár valszeg az ukrán ellentámadást megakadályozni nem tudja, ám jelentősen csökkenti a készleteit.
Valszeg Pavlográdnál legalább egy Sz-300 zászlóalj durrant el.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 294
44 909
113
Ezt nevezem szakértőnek, le a kalappal, kicsoda ez az úriember?
Én már többször raktam be tőle cikket, a facebookoldalával együtt. Ez két részes bejegyzés, ez az első része. (Facebook oldala: https://www.facebook.com/profile.php?id=100006032566037) Legutóbb betettem egy Demkó és Castel szereplést Győrben. Ezt írta hozzá Robert:
Győrben, az Ultrahang rendezvényén Demko Attila kollégával.
Külön élmény volt a váratlan találkozó Szabó József kollégával, akitől annyi mindent tanultam.
Köszönet Tallós Balázs barátomnak a meghívásért és Cs. Király Tamásnak és a stábnak a rendezvényért.

Shoigu áprilisban jelentette be az ukrán fegyveres erők veszteségét (+ VIDEÓ)​

Csak áprilisban az ukrán hadsereg több mint 15 ezer embert veszített.
A kijevi rezsim elkeserítő adatait hangoztatta Szergej Sojgu, az orosz védelmi minisztérium vezetője.
„Az orosz fegyveres erők a teljes érintkezési vonalon aktívak.
A nyugati országok példátlan katonai segítsége ellenére az ellenség jelentős veszteségeket szenved el.
Csak az elmúlt hónapban több mint 15 ezer embert veszítettek” – mondta Shoigu az orosz hadsereg vezetésével folytatott konferenciahívás során.
Источник: https://rusvesna.su/news/1683022828

Izrael újrakezdte a lőszerszállítást Ukrajnának. Számos izraeli médiában jelentek meg ilyen információk.
Fegyverraktárban tárolt lövedékekről van szó, amelyeket amerikai csapatok ellátására szántak a Közel-Keleten
A hírek szerint 300 000 darab 155 mm-es kaliberű tüzérségi lövedéket küldenek az ukrán fegyveres erőknek.⚡️
Lesznek F-16-osok, ez csak idő kérdése –
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, Ukrajna külügyminisztere meg van győződve arról, hogy előbb-utóbb a nyugati szövetségesek úgy döntenek, hogy Ukrajnát nyugati F-16-os vadászgépekkel látják el, ahogyan korábban is tették az összes többi fegyverrel.
"Lesznek F-16-osaink; ez csak idő kérdése. Szerintem ez az Egyesült Államok döntésétől és az ellentámadás eredményétől függ" - mondta Kuleba az 1+1 TV-nek nyilatkozva.

A "Gyere és lásd" szerint külföldi zsoldosokat telepítettek Harkiv régió északi és északnyugati részén. Új fegyveres erők érkeznek Bogodukhov városába⚡️
A rossz időjárási viszonyok nem teszik lehetővé az ukrán fegyveres erők számára, hogy ellentámadást indítsanak – mondta Vadym Prystaiko ukrán londoni nagykövet a Sky Newsnak adott interjújában, a
Az időjárás továbbra sem engedi a nehéz harckocsik mozgását” – mondta a diplomata. Azt is megjegyezte, hogy Kijev nem tervezi megmondani az orosz félnek az ellentámadás „pontos dátumát és irányát”.⚡️
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
"Az oroszok múlt év végén legalább 10 katonai műholdat lőttek fel növelve a kozmikus felderítés hatékonyságát"

Szabó Jószef írt róla ebben a fb posztban :

Most egy kicsit jobban utánanéztem.

"During 2022, Russia launched 14 military satellites: three navigation satellites, two GLONASS-K1 satellites and the last GLONASS-M satellite; two electronic Lotos-S1 intelligence satellites; three inspector satellites, Cosmos-2558, launched in August, and both Cosmos-2561 and Cosmos-2562 launched in October; four reconnaissance satellites, the Neitron radar-imaging satellite, Bars-M cartography satellite and two EO-MKA (also known as EMKA) optical-imaging satellites (both were lost only several weeks after entering orbit in April and October, respectively); one Meridian-M communication satellite; and one Tundra early-warning satellite (Russianspaceweb.com, December 14).


With these, in total, the number of active Russian military satellites stands at 108, as of December 2022. These include 25 GLONASS navigation satellites, 48 communication satellites, eight electronic intelligence satellites (including six Lotos-S1), five optical-imaging satellites (including three Bars-M cartography satellites), two radar-imaging satellites, six early-warning satellites, five inspector/space observation satellites, two geodetic satellites and five technology development satellites.
"

Itt látható az egész 2022-es év országokra lebontva, az oroszokról külön kis hivatkozások vannak (hogy zajlott le, egészen a kilövéstől a pályára állásig, ahol publikus volt ott a tartalmat is):
2023:
Ebben az évben 2 felderítő műholdat állítottak pályára tavasszal, 1 elektronikus hírszerzőt és 1 egyéb műholdat, továbbá volt két kilövés a nemzetközi űrállomás kapcsán.

Vannak nagyon kicsi és több tonnás műholdak is, a felderítő műholdak a nagyobbak közé tartoznak. Ezt csak azért írtam le, mert egy hordozó vihet fel egyszerre több műholdat is. '22 év végén, az oldal adatai szerint, nem volt tömeges kilövés orosz részről, nem tudom honnan vette azt a 10 műholdat.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 563
80 936
113
Hogyhogynem az ukránok megint h.......
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 294
44 909
113
Most egy kicsit jobban utánanéztem.

" '22 év végén, az oldal adatai szerint, nem volt tömeges kilövés orosz részről, nem tudom honnan vette azt a 10 műholdat.
Szerintem simán pontatlan fogalmazás. 2022 év végéig lenne helyesen. Már az is pontatlan megjelölés, hogy 22 év végén. Mi számít év végének? Az utolsó három hónap, december, december 31. ?

Nagyon erős érkezések Zaporozsjébe, a radarrendszer nem észlelte a rakétáinkat, az Iskander-M működik, a riasztást a robbanás után jelentették be⚡️
Feltehetően - a Zaporozhye Csiszológyár területén⚡️
Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének sajtótitkárának nyilatkozatai

Főbb tézisek:

▪️Az Orosz Föderáció különleges szolgálatai minden szükséges intézkedést megtesznek a győzelem napján a biztonság biztosítása érdekében, hogy megakadályozzák az esetleges Ukrajnából érkező provokációkat.
▪️Az orosz agrárszektorral kötött gabonaüzlet feltételeinek teljesítésére már nincs idő , a helyzet egyre feszültebb. Folyamatban van a kapcsolattartás a nemzetközi képviselőkkel, de eredmény még nem született.
▪️Egyelőre nincs pontosítás a gabonaügyletről szóló jövőbeli találkozók idejéről és helyéről. Hogy a tárgyalások milyen szintűek lesznek, azt nem részletezik.
▪️Olaf Scholz német kancellárnak figyelembe kell vennie az ország növekvő közvetlen és közvetett részvételét az ukrajnai konfliktusban.
▪️Az ukrán alakulatok már német fegyverekkel lőnek orosz területekre, beleértve a Donbászt is .
▪️Az Orosz Föderáció az Északi Áramlat elleni terrortámadás kivizsgálásának felgyorsítását kéri, hogy a világ megismerje az incidens valódi elkövetőit.
▪️Az orosz hatóságoknak nincs információjuk a "vatikáni békemisszió " ukrajnai munkájáról .
▪️Vlagyimir Putyin orosz elnök május 2-án részt vesz Mariupolban a VKS-n keresztül közlekedő villamos elindításában .
▪️Nem várható javulás a lengyel-orosz kapcsolatokban.
▪️Az Örményország és Azerbajdzsán közötti konfliktus megoldásában csak mindhárom fél beleegyezésével lehet segíteni .
▪️Oroszország szorosan figyelemmel kíséri az Egyesült Államok gazdasági helyzetét egy esetleges fizetésképtelenséggel kapcsolatban.
▪️A Pentagon adatai a különleges műveleti zónában elszenvedett orosz veszteségekről nem felelnek meg a valóságnak.
Prigozhin elmondta, hogy ma Csasov Jarban állítólag meghalt az ukrán Volkssturm erők parancsnoka, Tancsjura vezérőrnagy.
Az információ pontosítása folyamatban van.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 783
12 663
113
Csak az elmúlt 24 órában az ukrán légierő két MiG-29-es vadászgépét és egy Szu-25-ös harci repülőgépét lőtték le a levegőben a különleges katonai művelet övezetében.

A MiG-eket a DPR területe felett lőtték le, és a nyugati szövetségesek adhatták át Ukrajnának. Kijev elsősorban amerikai AGM-88 HARM radarelhárító rakéták indítására használja őket.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 530
29 746
113
Ukroblues feat. Muddy Waters
Ahoj Bandera!
A jövő Hohohohóliában...
Ahoj Bandera!
Reggeli hírek
Angol tudósok
Chomsky szerint
Dúró Dóra ukrofókuszban
Harci edzés...
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 080
11 761
113
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 294
44 909
113
'22 év végén, az oldal adatai szerint, nem volt tömeges kilövés orosz részről, nem tudom honnan vette azt a 10 műholdat.
Rákérdeztem Szabó József úrtól az adatokra. Ezt válaszolta:
"2022-re vonatkozóan nyílt fellövés (mert voltak titkosítottak is): kettő db Glonass-K1, egy db Glonass-M navigációs műholdak, kettő db Lotosz-Sz1 elektronikai felderítő műhold, Kozmosz-1558, Kozmosz-2561, Kozmosz-2562, 4 db Nejtron rádiolokációs felderítő műhold, 1 db Barsz-M térképező műhold, 2 db EO-MKA optikai képalkotó műhold, 1 db Meridian-M titkosított összeköttetést biztosító műhold, 1 db Tundra korai előrejelző műhold. (A Lotosz-Sz1-hez egy megjegyzés: az oroszoknak van egy Liana nevű gloáblis tengeri felderítő és célmegjelölő műholdas rendszere, a Lotosz sorozat a Pion-NKS műholdakkal ennek a részét képezi). (A Glonass-hoz is egy megjegyzés: ezek valójában kettős felhasználású műholdak). Az aktív orosz katonai műholdak száma 2022 decemberében 108 db volt. Ezek közé tartozik 25 GLONASS navigációs műhold, 48 kommunikációs műhold, nyolc elektronikus felderítő műhold (köztük hat Lotosz-Sz1), öt optikai képalkotó műhold (köztük három Barsz-M térképező műhold), két radar képalkotó műhold, hat rakéta korai előrejelző műhold, öt űrmegfigyelő műhold, két geodéziai műhold és öt egyéb rendeltetésű műhold. U.i. A Szféra nevű projektről keveset tudok (szélessávú internet biztosítása és kommunikáció). Polgárinak van beállítva, de gyanítom, hogy ez is inkább kettős felhasználású. Eredetileg 380 db műholdat terveztek a rendszerbe, de azóta már csökkentették ezek számát. Az elsőt tavaly októberben lőtték fel. Mellesleg ezzel a műholddal együtt még három db Gonyec-M összeköttetést biztosító műholdat is fellőttek (de ez lehet csak polgári hasznosítású is, ám az oroszoknál ezt sohasem lehet biztosan tudni)."

Az ukrán fegyveres erők hivatalosan megtagadták a PMC "Wagner" vezetőjének üzenetét az ukrán csapatok parancsnokának, Tantsyura tábornoknak a haláláról: "Hivatalosan tagadjuk
ezt az állítást. Mindenki él és jól van" - mondta Denis Zelinsky, a parancsnokság szóvivője.

Szabó József
Ukrajna
A szemben álló haderők teljes mérete
A két nappal ezelőtti posztomban érintettem az ukrán fél teljes rendelkezésére álló haderő méretét: 61 gépesített lövész (benne 4 harckocsi) dandár, 31 területvédelmi dandár, 17 könnyű lövész (roham) dandár és 14 tüzérdandár. (Az kérdéses, hogy a tengerészgyalogos dandárokat és a légiszállítású deszant dandárokat mely kategóriákba oszthatjuk be - de ez csak apró kukacokodás már a részemről).
Két napja az ukrán Hírszerzési főigazgatóság közölte a szemben álló Ukrajnában hadjáratot folytató orosz erők nagyságát is.
E szerint az oroszok rendelkezésére álló teljes haderő mérete: 48 dandár, 128 ezred és 315 egyéb formáció. Összesen 370 00 fő, 6000 nehéz harci technika.
Az orosz haderő vonatkozásában egy megjegyzés a részemről:
- tavaly februárban nyugati források szerint az inváziót megkezdő orosz erők létszáma kb. 180 000 fő volt. Orosz nem hivatalos források szerint valójában a reguláris orosz haderő létszáma épp hogy meghaladta a 100.000 főt. Hangsúlyozva: a reguláris haderő létszámáról van szó. (Azért emelem ezt ki, mert sokan nem tudnak különbséget tenni a reguláris haderő és egyéb paramilitáris alakulatok között. A hadjárat kezdetekor nem lehetett a reguláris erőkbe beszámítani a donyecki és a luhanszki hadtestek, illetve a Wagner PMC létszámát, mint ahogy a csecsen alakulatokat sem). Az ukránok által most megadott 370 000 fő feltehetően az összes orosz fél oldalán harcoló létszámot jelenti.
És még egy megjegyzés a margóra: az ukrán adat önmagában cáfol egy másik ukrán adatot, nevezetesen az általuk nyilvántartott megölt orosz katonák számát.
u.i. egészséges kételkedéssel kell fogadni a fenti adatsorokat, hiszen mi, innen a számítógépek mellől nem tudunk semmit sem biztosra. Vagy igaz, vagy nem - de valamiből ki kell indulni.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Kor szintjén elég potens légiereje volt az Irániaknak(F4D/E,F14 tomcat).Ennek megfelelően komplex légvédelmi rendszere volt az Irakiaknak.Nem véletlen készültek fel "alaposan" megfelelő erőt koncentrálva a "sivatagi viharra".De lényegében csak arra akartam utalni megfelelő légvédelem nélkül tüzérség se hosszú "életű" a fronton.
A háború elején igen, át is kellett telepíteni az iraki légierő egy részét Jordániába és Észak-Jemenbe. A háború második felére azonban 100-nál kevesebb harci gép állt az iráni hadvezetés rendelkezésére. A háború végén nyolcszoros fölényben voltak az irakiak. Az iráni haderő fő harceljárása a tömeges élőerő roham volt 1981 után. Egyszóval elég mókás, hogy az iráni légierőt akarod a koalícióshoz hasonlitani