Ma este a kijevi rezsim dróncsapást kísérelt meg az orosz elnök Kremlben lévő rezidenciája ellen – közölte a Kreml.
...
Az orosz fél fenntartja a jogot, hogy megtorló intézkedéseket hozzon, ahol és amikor jónak látja – jegyezte meg a Kreml.
Nagyon remélem, hogy az oroszok észnél lesznek, és arra koncentrálnak, amire kell. Innen a fotelből ugyanis elég valószínűnek tűnik, hogy az utóbbi időben elszaporodott drónos ukrán támadások a nagy ellentámadás előkészítését szolgálják.
Ha az oroszok nem reagálnak, hanem szépen rácsücsülnek a rakétáikra és bombáikra, akkor lesz mit az ukránok fejére dobni a nagy tavaszi ellentámadás során.
A History Legends legutóbbi videójában arról beszélt, hogy az ukránok készülhetnek a Dnyeperen való átkelésre, pontonhidakkal vagy valami hasonlóval. Erről az a kérdés jutott eszembe, hogy milyen eszközök léteznek a folyó és a víztározó figyelésére? Hogy veszik észre az átkelést?
A legegyszerűbb megoldásnak az tűnik, hogy letesznek pár katonát pár kilométerenként és ők bámulják a folyót. Működhet ez? Lemértem térképen, egy nagyjából 350 km-ről van szó, ha 2 katona/km-rel számolok, az 700 ember, cseréljük őket 6 óránként, az 2800 ember. Ez nem kevés, de nem is olyan sok egy ekkora szakaszért. Mivel a folyón átkelni relatíve sokáig tart, bőven elég, ha észreveszik, hogy megindultak az ukránok, utána eliszkolnak, és már megy is a drón meg a tüzérség.
Értem én, hogy este, meg speciális alakulatok, meg minden, de ma ez már kvázi működésképtelennek tűnik. Nem is azért, mert meglátják őket, hanem azért, mert folyamatos lehet a kommunikáció a központ és a vizet bámuló katona között. Ha a katona jele eltűnik, meg kell nézni, mi a helyzet, megy a felderítő drón.
Adná magát, hogy az ukránok csipkelődjenek, átlőjjenek, de azzal ők is rizikót vállalnak.
Őszintén megvallva nem nagyon értem, hogy a mai lehetőségek mellett hogyan lehet "átlopakodni" egy folyón. Lehet nagyon naív vagyok. Ez esetben, mondana valai egy konkrét példát arra, hogyan csinálnák? Azt is figyelembe véve, hogy az odateszek katonát példám a legprimitívebb, mindenféle komoly technika nélküli megoldás. Nyilván vannak sokkal kifinomultabb védelmi módszerek is.