[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113
Először volt a Szent Javelin meg HIMARS, aztán jött Zaporozsje aknarobbantó kecskéje (lásd. itt), most meg itt Reddit posztolnak a macskáikkal. Fixen az egészet valami diversity hire nyugati liberált irányítja, mert annyira beleillik ezekbe az agyrohasztó kringé klisékbe az egész. Mondjuk az ukrajnai háborút Harry Potterhez meg Han Solohoz hasonlító NATO tweetet egyszerűen nem lehet alulmúlni, annyira kringé volt az
A "Majdani Forradalmi Játékok" forgatókönyvét meg valami n. -ik osztályú Hollywoodi forgatókönyv író írhatta, akinek nem voltak történelmi ismeretei a valódi forradalmak minden szörnyűségeiről, mert akkor nem ilyen "lájtos" , F.O.S médiára kihegyezett alakítás jött volna ki belőle.
Mondok egy egyszerű példát: 2013 december 20-a körül készült egy fotó Majdan területén belül, ami 2 csinos 20 év körüli fiatal lányt mutat, a fagyos délelőtti idő ellenében 20 centis miniszoknyában, magas sarkúval kombinálva... Kezükben 2 műanyag tálcát vittek, az egyiken vagy 30 feles, a másikon kb ugyanannyi fekete kávés pohár. Ezzel épp a barikád építő, gyári munkások felé tartottak, kínálgatni. Később kérdeztem az ukrán illetve orosz ismerőseimet, hogy ez arrafelé népszokás? Erre mindenki válasza az volt, kissé zavartan, h ilyet nem ismer...
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113
(poszt) szovjet logisztikai kódok, ha valakit érdekel (néhány elég sűrűn előfordul)

100 lőszer
200 halott
300 sérült
400 tüzérségi sokkos
500 hagyományosan gyógyszer, de használják elfogott árulókra is
600 elfogott ellenség
700 értékes / drága szállímány
800 speciális / titkos felszerelés
Nem hivatalos - 150 részeg
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 560
80 917
113

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 473
13 274
113
Nem azt mondtam adtak e vagy sem. Azt mondtam, hogy ha akarnának adhatnának. Bőven. Evvel cáfoltam azt amire reagáltam.

Köztudott, hogy az USA-nak 11,000 Abrams-e van, abból 2,500-at használnak aktívan maguk. És a többi letárolva van.

Ők nem az EU szintje, hogy eladnak 150 harckocsit és egyből radikálisan csökken a harcképességük, sőt működésképtelenek lesznek.

De nem minden Abrams jól használható.

Az M1 és M1 IP, amikből van egy 4,000, azok teljesen megöregedtek.

Az M1A1 az jó modernizációs alap, és abból is van sok, 5,000 példány, azonban a modernizáció az szenzitív dolog, nem fogják idegeneknek megcsinálni, saját használatúnak tartják meg őket, M1A2-essé felnőve. Az M1A2-es részben modernizált M1A1-esen alapszik, és részben újgyártású. Ami M1A2-eseket eladtak, azok átcímkézett, és 1988 előtti M1A1-esek valójában, surplus példányok, nem újak. A szegényített urános páncélzati csomag eladása az eleve törvényileg tiltott, a szegényített urános nyíllövedéké meg kongresszusi hozzájáruláshoz kötött.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 896
113
A teljes 90 percesben remélem benne hagyták azt a részt, amikor megállítja az előadást és rám köszön, hogy szevasz :D
Benne van!

Az ukrán fegyveres erőknek csak a front egy szűk szektorában van esélyük előretörni, az RF fegyveres erők 500 ezer katonája ellen kevés esélyük van – értékelte Kijev terveit a brit tábornok.​

Sir Richard Barrons nyugalmazott brit tábornok (2013-2016, a Joint Forces Command/Strategic Command vezetője) a BBC-nek adott interjújában * azt javasolja, hogy ne fűzzünk túl nagy reményeket az ukrán fegyveres erők nagyszabású ellentámadásához, legalábbis a közeljövőben.
Számításai szerint az ukrán hadsereg mintegy 60 ezer katonát készített fel a hadműveletre, míg az orosz hadsereg mintegy 300 ezret a fronton, további mintegy 200 ezret a tartalék szakaszban koncentrált.
A legkedvezőbb feltételek mellett is csak egy 25 km-nél nem hosszabb frontszakaszon hajtható végre ilyen művelet, mivel az Ukrán Fegyveres Erők ebben az esetben tudják megteremteni azt a számbeli előnyt, amely szükséges az áttöréshez.
...
Источник: https://rusvesna.su/news/1683559136

Áttörésről számoltak be a bakhmutban,
az orosz erők elfoglalták a postát, és továbbra is onnan nyomulnak.

Ukrán oldalakon az ellenkezőjét írják, miszerint 1 km-rel nyomták vissza a Wagnert. Majd kiderül!

Az orosz hadsereg Zaporozsje régióban készen áll az ellentámadás megindítására - Balitsky
A polcok megteltek. Készek vagyunk visszatartani az ellenség támadását, és ráadásul ellentámadásba kezdünk. Az előrelépésünkről beszélek. Elegendő erővel és eszközzel rendelkezünk” – mondta Jevhen Balickij, Zaporozsje régió megbízott kormányzója⚡️
Lengyelország 10 darab MiG-29-es vadászgépet szállít Ukrajnának.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
718
7 286
93
Olyan még véletlenül sem fordult elő hogy az ukránok civil létesítmények mögé, alá felé mellé telepítettek volna katonai infrastruktúrát. De jól látható módon meg sem jelölték hogy az Vöröskereszt raktár. Ja odaállítottak valakit vöröskeresztes dzsekivel meg felragasutottak matricákat... De persze a nyugati agymosott kêtbites lakosságnak jó eladni hogy az orkok lövik a vöröskeresztet.... Nem tudom elhinni hogy ennyire csökött legyél magadtól szóvsl cagy fizetnek, vagy trollkodsz... De tudod mit, menjél oda nézd meg, vond felelősségre a felelősöket.

Közben a kretének már Kínát kóstolgatják...
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 561
113
Vagy az a helyzet, hogy az orosz haderő egyszerre csak egy helyen tud nagyobb offenzívát indítani azt is csak a Wagner segítségével.

Ugyanis ha ez ember logikusan végig gondolja a dolgot és elfogadja azt , hogy az orosz hadvezetés célja a hónapok óta tartó Bahmut elleni támadással (amiben én nem hiszek) az , hogy élő húsdarálóban őrölje fel az ukri haderőt, akkor arra a következtetésre jut, hogy sokkal hamarabb elérné a célját , sokkal kevesebb élőerős és haditechnikai és anyagi veszteséggel, az ukri haderő felőrlésében ha egyszerre több helyen indítana a fronton támadást ezzel nagyban megosztva az ukri haderőt és nem egyetlen helyen ráadásul olyan helyen támadna már több hónapja, amit már 2015 óta folyamatosan és nagyon megerősített az ukri haderő...
Ez is egy lehetséges opció.