[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
825
7 546
93
"kikergette Oroszország a nyugati légierőt a Fekete-tengerről"
"A Frontex felfüggesztette a fekete-tengeri járőrözést az orosz vadászgéppel történt incidens miatt"
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 636
48 345
113

A Kreml reagált az ukrán GUR vezetőjének szavaira az "oroszok meggyilkolásáról" szerte a világon​

A Kreml az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának vezetőjének, Kirill Budanovnak a szavaira reagált, aki azt mondta, hogy a kijevi rezsim "a világon bárhol oroszokat ölt és fog gyilkolni " .
Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője "szörnyűnek" nevezte a nyilatkozatot.
„Ez a Budanov úr által elmondott kijelentés közvetlen megerősítése annak, hogy a kijevi rezsim nemcsak támogatja a terrorista tevékenységet, hanem közvetlen szervezője is ennek a tevékenységnek.
Ez a kijelentés a kijevi rezsim egy másik nagyon fontos jellemzőjét adja.
Ez az állítás megerősíti az NWO elindítására vonatkozó döntés helyességét.
Vannak speciális szolgálataink, amelyek az ilyen kijelentések hátterében bármit megtesznek. Efelől senkinek ne legyenek kétségei” – hangsúlyozta a Kreml.
Источник: https://rusvesna.su/news/1683536912

Ukro forrás:
Forrásunk az OP-nál azt mondta, hogy
az ukrán fegyveres erők 5000 búvárvontatót vásároltak, amelyeket a Dnyeperen folyó kétéltű hadműveletekben használnak fel. Jelenleg a ZNPP elleni támadás előkészületei javában zajlanak, az egységeket Nagy-Britanniában képezték ki, és éjszaka le kell szállniuk az atomerőmű és a rendelő dachái területén. Ehhez szükséges, hogy a Dnyeper felmelegedjen, és különböző típusú berendezéseket lehessen használni az ukrán fegyveres erők / GUR / SBU leszállási műveletéhez.

Az orosz légierők hatalmas csapásokat mérnek, így próbálják akadályozni az ellenséges offenzíva megkezdését
▪️Az ellenségnek a lehető leghamarabb ellentámadást kell indítania. Már mindenki tud róla.
▪️Oroszország egyik válasza a légi közlekedés és a rakéták tömeges alkalmazása volt az ellenséges támaszpontokon, a védelmi, szállítási és üzemanyag-infrastruktúrában.
▪️Az „intelligens bombák” az ukrán fegyveres erők frontjához legközelebb eső helyszíneken csapnak le, hogy megakadályozzák az erők koncentrációját.
▪️A rakéták a hátsó létesítményeket sújtják: védelmi vállalkozások, üzemanyagbázisok, felszerelések felhalmozódásának lehetséges helyei stb.

Odessza
Rakétatámadás eredménye
Azok az épületek, ahol a Leopárdot látták⚡️
Dr. Somkuti Bálint

Jelentős méretű orosz támadás ukrán katonai célpontok és hidak ellen!
Vasárnapról hétfőre virradó éjjel számos katonai alakulatot, kiképzőközpontot és infrastrukturális célpontot ért orosz támadás. A hírek szerint az Ogyessza nyugati összeköttetését biztosító hidak, köztük a korábban is támadott Zatoka is súlyosan megsérültek. Ha a fenti hír igaznak bizonyul, az az Ogyessza elleni, és régóta rebesgetett orosz partraszállás előkészülete is lehet.
A célpontok között szerepeltek a 9. és 10. ukrán hadtest kiképző célpontjai is Szumi, Csernyigov és Zsitomir régiókban.
Emellett rakéta és tüzérségi támadás érte a frontvonalhoz közeli ukrán logisztikai és csapatösszevonási körzeteket is.
A Kreml elleni támadás megtorlásáról beszélve, ilyesmi válaszra számítottam.
Pontos károkról egyelőre nincsenek jelentések.
kép forrása: Rybar telegram csatorna
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 155
93
Ugye volt a hajnali orosz rakétatámadás, robbanásokkal, tűzzel meg halottakkal sérültekkel.
Miközben az összes rakétát és drónt elhárította az ukrán légvédelem.

Nos,ezen a ponton meg kell, hogy állapítsuk rendkívül hatékony az ukrán légvédelem, hogy az orosz rakétákat így el tudják hárítani:

Legalább 5 ellenséges drónt és 2 rakétát üzemanyagtározókkal háritottak el, 11 drónt és 7 rakétát sikerült a titkos lőszerraktáraikkal elhárítaniuk és további 12 drónt és 9 ellenséges rakétát külföldi zsoldosok kiképzőbázisokkal fogták meg.
Valamint nagyszerűen működik a patriot rendszerünk, mert Kijevben az egyik orosz rakétát sikerült hatástalanítania ...a földi indítójárműnek.

Most már így mindent értek!
 
W

Wilson

Guest
Lyézus...
Tényleg van olyan, aki elhiszi, hogy a Wagner valamiféle szabad és független Kft, ami működhet fegyveres szervezetként nem totál állami ellenőrzés alatt? Hogy egy magánvállalatnak majd a haderő műszaki egységei Szu-24-eseket szervízelnek, hogy CM-eket kapnak, meg a RuAF ad nekik légitámogatást?
Nekik van egy rossz hírem... a Mikulás nem valóságos! Sem a Húsvéti nyuszi! Sorry...

A Wagner az Orosz Hadsereg meg a GRU közös fedőszerve pont ugyanazzal a céllal, mint a Blackwater volt - lehessen orosz katonai erőt bevetni az állami felelősségvállalás nélkül. Ennyi, semmi mágikus trükközés. Orosz haderő 100%. Ez a Prigozsin meg nem a vezetője, hanem a reklámarca - kb. egy Pálvin Barbi, csak nem bugyiban viszi a brandet, hanem némi felszerelt pózolással meg a twitteren.
Mondjuk ezek a twitter viták is nagyjából ugyanarról a GRU számítógépről indulnak és kerülnek megválaszolásra. Totális psy ops, abból is a hülyébb tömegeknek szánva. Mert aki ezt is elhiszi, hogy majd egy ilyen államban, mint Oo majd a hadügyminisztériumnak ilyesmit írhat nyilvánosan, azok meg válaszolnak ilyen-olyan módon, az nem a valóságban él. Max annyit üzennének neki, hogy főbe lövi magát helyben, vagy befárad érte...
Senki sem mondta azt , legalábbis én biztos, hogy nem, hogy a Wagner "valamiféle szabad és független kft" lenne , mivel értelemszerűen ha az lenne akkor Prigozsin nem követelne pl tüzérségi lőszert az orosz hadvezetéstől.

És ha a Wagner az Orosz hadsereg és a GRU fedőszerve lenne akkor mindenki biztos lehet abban , hogy nem haknizná végig a médiát Prigozsin a harcokban elesett Wagner zsoldosok előtt pózolva, hogy eltorzult arccal a Bahmutból való kivonulással fenyegetőzzön és az orosz hadvezetést és a honvédelmi minisztérium vezetését szidja.

Ha bármelyik orosz alakulat parancsnoka csak a töredékét engedné meg magának mint amit Prigozsin akkor pár órán belül megbilincselve vinnék a Hatos Számú Szövetségi Fegyházba (Fekete Delfin).

Semmilyen kommunikációs, információs/propaganda eredménye/előnye nincs annak ha a te verziód szerint Prigozsin nem vezetője hanem reklámarca a Wagnernek amely a te elképzelésed szerint "az Orosz hadsereg meg a GRU közös fedőszerve" és csak kamuzik, eljátssza az egészet.

Ennyire nem inkompetens és idióta az orosz vezetés és hadvezetés, hogy szándékosan olyan információs stratégiát folytasson, hogy az orosz hadseregben széthúzás és káosz van, ugyanis ezt a kamut sem az ukrik sem a nyugati szövetségeseik nem vennék/veszik be, az orosz hazai közvélemény felé pedig könnyen nagyon veszélyessé válhat.

Minden épkézláb vezetés az oroszok helyében minden eszközzel arra törekedne , hogy mind az ellenség mind a nemzetközi és a hazai közvélemény felé egy egységes nem széthúzó összetartó és összezáró haderő és vezetés képét/üzenetét közvetítse...

Abszolút magánvélemény, de nekem ezzel kapcsolatban az a furcsa, hogy orosz támadó hadműveletről igazából csak Bakhmut térségében hallani. A front többi szakasza vagy áll vagy igazából minimális a támadás. Márpedig a Wagneren kívül bőven van még egyéb más orosz katonai alakulat. Szóval én azért nem tarom kizártnak (amit Ursula is írt feljebb), hogy az oroszok tartalékolnak. Vagy amiatt mert várják az ukrán ellentámadást, vagy azért mert ők készülnek valahol nagyobb erőkkel áttörni a frontvonalat. Abban nem nagyon hiszek, hogy kifogytak volna a lőszerből. A Szovjetunió eszméletlen mennyiségű lőszert halmozott fel a hidegháború során ami több évre elegendő volt ahhoz, hogy háborút vívjanak. Igaz ezek egy jó része az utódállamoknál maradt, de még így is maradt nekik bőven.
Vagy az a helyzet, hogy az orosz haderő egyszerre csak egy helyen tud nagyobb offenzívát indítani azt is csak a Wagner segítségével.

Ugyanis ha ez ember logikusan végig gondolja a dolgot és elfogadja azt , hogy az orosz hadvezetés célja a hónapok óta tartó Bahmut elleni támadással (amiben én nem hiszek) az , hogy élő húsdarálóban őrölje fel az ukri haderőt, akkor arra a következtetésre jut, hogy sokkal hamarabb elérné a célját , sokkal kevesebb élőerős és haditechnikai és anyagi veszteséggel, az ukri haderő felőrlésében ha egyszerre több helyen indítana a fronton támadást ezzel nagyban megosztva az ukri haderőt és nem egyetlen helyen ráadásul olyan helyen támadna már több hónapja, amit már 2015 óta folyamatosan és nagyon megerősített az ukri haderő...
 

Janika22

Well-Known Member
2018. augusztus 19.
80
650
83
Ugye volt a hajnali orosz rakétatámadás, robbanásokkal, tűzzel meg halottakkal sérültekkel.
Miközben az összes rakétát és drónt elhárította az ukrán légvédelem.

Nos,ezen a ponton meg kell, hogy állapítsuk rendkívül hatékony az ukrán légvédelem, hogy az orosz rakétákat így el tudják hárítani:

Legalább 5 ellenséges drónt és 2 rakétát üzemanyagtározókkal háritottak el, 11 drónt és 7 rakétát sikerült a titkos lőszerraktáraikkal elhárítaniuk és további 12 drónt és 9 ellenséges rakétát külföldi zsoldosok kiképzőbázisokkal fogták meg.
Valamint nagyszerűen működik a patriot rendszerünk, mert Kijevben az egyik orosz rakétát sikerült hatástalanítania ...a földi indítójárműnek.

Most már így mindent értek!

 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 017
16 366
113
Először volt a Szent Javelin meg HIMARS, aztán jött Zaporozsje aknarobbantó kecskéje (lásd. itt), most meg itt Reddit posztolnak a macskáikkal. Fixen az egészet valami diversity hire nyugati liberált irányítja, mert annyira beleillik ezekbe az agyrohasztó kringé klisékbe az egész. Mondjuk az ukrajnai háborút Harry Potterhez meg Han Solohoz hasonlító NATO tweetet egyszerűen nem lehet alulmúlni, annyira kringé volt az
A "Majdani Forradalmi Játékok" forgatókönyvét meg valami n. -ik osztályú Hollywoodi forgatókönyv író írhatta, akinek nem voltak történelmi ismeretei a valódi forradalmak minden szörnyűségeiről, mert akkor nem ilyen "lájtos" , F.O.S médiára kihegyezett alakítás jött volna ki belőle.
Mondok egy egyszerű példát: 2013 december 20-a körül készült egy fotó Majdan területén belül, ami 2 csinos 20 év körüli fiatal lányt mutat, a fagyos délelőtti idő ellenében 20 centis miniszoknyában, magas sarkúval kombinálva... Kezükben 2 műanyag tálcát vittek, az egyiken vagy 30 feles, a másikon kb ugyanannyi fekete kávés pohár. Ezzel épp a barikád építő, gyári munkások felé tartottak, kínálgatni. Később kérdeztem az ukrán illetve orosz ismerőseimet, hogy ez arrafelé népszokás? Erre mindenki válasza az volt, kissé zavartan, h ilyet nem ismer...
 
T

Törölt tag 1711

Guest
(poszt) szovjet logisztikai kódok, ha valakit érdekel (néhány elég sűrűn előfordul)

100 lőszer
200 halott
300 sérült
400 tüzérségi sokkos
500 hagyományosan gyógyszer, de használják elfogott árulókra is
600 elfogott ellenség
700 értékes / drága szállímány
800 speciális / titkos felszerelés
Nem hivatalos - 150 részeg
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 988
87 584
113

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 724
14 545
113
Nem azt mondtam adtak e vagy sem. Azt mondtam, hogy ha akarnának adhatnának. Bőven. Evvel cáfoltam azt amire reagáltam.

Köztudott, hogy az USA-nak 11,000 Abrams-e van, abból 2,500-at használnak aktívan maguk. És a többi letárolva van.

Ők nem az EU szintje, hogy eladnak 150 harckocsit és egyből radikálisan csökken a harcképességük, sőt működésképtelenek lesznek.

De nem minden Abrams jól használható.

Az M1 és M1 IP, amikből van egy 4,000, azok teljesen megöregedtek.

Az M1A1 az jó modernizációs alap, és abból is van sok, 5,000 példány, azonban a modernizáció az szenzitív dolog, nem fogják idegeneknek megcsinálni, saját használatúnak tartják meg őket, M1A2-essé felnőve. Az M1A2-es részben modernizált M1A1-esen alapszik, és részben újgyártású. Ami M1A2-eseket eladtak, azok átcímkézett, és 1988 előtti M1A1-esek valójában, surplus példányok, nem újak. A szegényített urános páncélzati csomag eladása az eleve törvényileg tiltott, a szegényített urános nyíllövedéké meg kongresszusi hozzájáruláshoz kötött.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 636
48 345
113
A teljes 90 percesben remélem benne hagyták azt a részt, amikor megállítja az előadást és rám köszön, hogy szevasz :D
Benne van!

Az ukrán fegyveres erőknek csak a front egy szűk szektorában van esélyük előretörni, az RF fegyveres erők 500 ezer katonája ellen kevés esélyük van – értékelte Kijev terveit a brit tábornok.​

Sir Richard Barrons nyugalmazott brit tábornok (2013-2016, a Joint Forces Command/Strategic Command vezetője) a BBC-nek adott interjújában * azt javasolja, hogy ne fűzzünk túl nagy reményeket az ukrán fegyveres erők nagyszabású ellentámadásához, legalábbis a közeljövőben.
Számításai szerint az ukrán hadsereg mintegy 60 ezer katonát készített fel a hadműveletre, míg az orosz hadsereg mintegy 300 ezret a fronton, további mintegy 200 ezret a tartalék szakaszban koncentrált.
A legkedvezőbb feltételek mellett is csak egy 25 km-nél nem hosszabb frontszakaszon hajtható végre ilyen művelet, mivel az Ukrán Fegyveres Erők ebben az esetben tudják megteremteni azt a számbeli előnyt, amely szükséges az áttöréshez.
...
Источник: https://rusvesna.su/news/1683559136

Áttörésről számoltak be a bakhmutban,
az orosz erők elfoglalták a postát, és továbbra is onnan nyomulnak.

Ukrán oldalakon az ellenkezőjét írják, miszerint 1 km-rel nyomták vissza a Wagnert. Majd kiderül!

Az orosz hadsereg Zaporozsje régióban készen áll az ellentámadás megindítására - Balitsky
A polcok megteltek. Készek vagyunk visszatartani az ellenség támadását, és ráadásul ellentámadásba kezdünk. Az előrelépésünkről beszélek. Elegendő erővel és eszközzel rendelkezünk” – mondta Jevhen Balickij, Zaporozsje régió megbízott kormányzója⚡️
Lengyelország 10 darab MiG-29-es vadászgépet szállít Ukrajnának.