[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 011
30 922
113
Ez így igaz, csak sokkal drágább játékszer is a légierő. Nem véletlenül van uber az amerikaiknak, és nem véletlenül gyúrnak az oroszok alapvetően a földi inditasú dolgokra...
Oroszok mellet azért más is csinál harcászati BM-et.
SRBMel hagyományos fejrésszel károkat lehet okozni-Légierővel meg háborút nyerni.Egy F35 század olyan pusztitást képes végezni,amire egy Iszkander hadosztály sem képes.Plusz az Iszkander mozgó csapatokra lényegében hatástalan-a légierő meg nagyon is hatásos.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 048
113
Az új ukrán körpanorámás IFV a Kraken állományából.
34939106_512:0:2560:2048_1920x0_80_0_0_45302c3a1b5b43f4cf5e645d88ccf71b.jpg

1042210_full.jpeg

Bemutatón
1212979_full.jpeg

T-90A az LNDR egységeknél
spetsoperatsiya-segodnya-rossii-na-ukraine-14-maya-2023-karta-boevyh.png

Ukrán Szu-24
regnum_picture_16839784903745_normal.jpg
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 933
82 676
113
Index :D

"A The Guardiannek nyilatkozó helyiek azt mondták, Mariupol a Szovjetunió komor másává változott, mióta az Azovsztal acélműben megbúvó utolsó ukrán védők egy évvel ezelőtt megadták magukat az orosz csapatoknak. Úgy érzem magam, mintha valami szörnyű és lepusztult, letűnt kolhozba csöppentem volna. A boltok kezdetlegesek, az árak csillagászatiak. A város már nem az, amit én ismertem, az emberek nem ugyanazok. Minden megváltozott. Állandóan az az érzésem, hogy haza akarok menni – mondta az egyikük."

(...)

"Beszéltek arról is, hogy orosz zászlók lengnek az önkormányzati épületek felett, katonák lepik el az utcákat, és Vlagyimir Putyin, valamint az önhatalmúlag kikiáltott donyecki köztársaság vezetőjének, Denisz Puszilinnek a portréi lógnak az irodák és az iskolák falain. Néhány helyi lakos kilencemeletes, romos, lebontásra ítélt tömbházakban él, fűtés és világítás nélkül. Másokat arra kényszerítenek, hogy zsúfolt kollégiumokba költözzenek, ahol a férjeket és feleségeket szétválasztják. Mariupol egykor virágzó európai metropolisz és kikötőváros volt, a kelet-ukrajnai Donyeck régióban, 480 ezer embernek adott otthont. 2014-ben Moszkva és fegyveres megbízottjai rövid időre elfoglalták a várost. A korábbi frontvonal 15 kilométerre volt a központtól."

(...)

"A lakosok becslése szerint mintegy 50 ezer orosz költözött Mariupolba Moszkvából, Szentpétervárról, Szamarából és más városokból. „Ezeknek a betelepülőknek fogalmuk sincs arról, hogy mi történt. Propagandát néznek a tévében, és azt hiszik, hogy neonáciktól menekültünk meg” – mondta egy személy. Egy másik ember szerint az agymosás nagyon erősen működik, a gyerekeknek azt mondják, „Putyin a legjobb, Ukrajna pedig tele van rossz emberekkel és fasisztákkal. Olyan ez, mint a Szovjetunió”."

 

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
301
1 827
93
Nem a Nyugat támadta meg Oo-ot,hanem Oo Ukrajnát.
Khm.Koreában szovjetorosz MiG15 HADOSZTÁLYOK lettek bevetve,orosz személyzettel.Vietnám dögivel kapta az orosz fegyverzetet.73ban orosz parancsra 1 század MiG21est,és egy ezred T54 hk-t szállitottunk Sziriának.Csak mi-Szóval kevesebb egysikú vonalasságot,ha kérhetném......

Nem volt célom elindítani a szokásos mocsár témát, szerintem hagyjuk is, mert nem fogjuk egymást meggyőzni erről.
 
  • Tetszik
Reactions: cirqle and Catles

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 382
23 108
113

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Ez igaz, de nyugaton soha nem a földi telepítésű legvédelem volt a fő légvédelmi eszköz, hanem a levierő, és abban még ma is akkora előnye van, hogy az orosz legierőnek semmi esélye nem lenne.
Csak egy komoly háborúban az ellenséges repterek az első célpontok között vannak . Ha nincs reptér nincs repülő! Míg egy rétegezett potens légvédelem plusz légierő kombó sokkal nehezebben leküzdhető . Nyilván az nyer amelyik előbb feltudja törni az egységet . Véleményem szerint minél több lábon áll a védelem annál erősebb!
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 492
12 651
113
Oroszok mellet azért más is csinál harcászati BM-et.
SRBMel hagyományos fejrésszel károkat lehet okozni-Légierővel meg háborút nyerni.Egy F35 század olyan pusztitást képes végezni,amire egy Iszkander hadosztály sem képes.Plusz az Iszkander mozgó csapatokra lényegében hatástalan-a légierő meg nagyon is hatásos.

Ha teljesen kivívott légi fölény adott
Ha ellenség légvédelem nélkül
Ha ellenfél számára elérhetetlen a felszállópálya és a kiszolgáló berendezések
Ha tudja azt az f35, amit a prospektusok ígérnek (eddigi látottak alapján ezt az amerikai fegyverek NEM tudják, de az f35 akár még tudhatja is)

Mindenesetre nekem elég sok a ha és a feltétel, hogy ezek adottak legyenek.
Nyilván a 3. Világban ragyogóan lehet prezentálni..
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 852
13 146
113
Nem hiszem el, hogy még mindig vitáztok meszikéékkel ezen a szaron... :D lelőttek 9-et a fuckránok azt kész ennyi...hadd örüljenek...ettől még nem változik az igazság, hogy a zusa lapít, képek nuku, a petrijot ázsiója lement, netem árulják a darabjait, ha vmit eltalálnak az oroszok letagadja a nyugat és fákrajna...ha már bevallják, hogy vót vmi azt jelenti hogy baszottul betalált... mit vitatkoztok??? Úgyis azt hajtogatja mind hogy ő Napóleon...mit kell csinálni ilyenkor??? Megsímogatni a kis buksiját, és bársonyos nyugodt hangon búgni neki, hogy " tudom...tudom...szépen a párnára tenni a kis fejét, és suttogni hogy csssssst...minden rendben...ez mindig célra vezet, és akkor lassan csak az elhaló hangját hallod mikor álomba merül, hogy "de akkor is lelőttük akkor is lelőttük mindet"...miközben könnyek csorognak az arcán, és lassan álomba merül... nah... :D
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 011
30 922
113
Ha teljesen kivívott légi fölény adott
Ha ellenség légvédelem nélkül
Ha ellenfél számára elérhetetlen a felszállópálya és a kiszolgáló berendezések
Ha tudja azt az f35, amit a prospektusok ígérnek (eddigi látottak alapján ezt az amerikai fegyverek NEM tudják, de az f35 akár még tudhatja is)

Mindenesetre nekem elég sok a ha és a feltétel, hogy ezek adottak legyenek.
Nyilván a 3. Világban ragyogóan lehet prezentálni..
Igen,ez mind kell hozzá.Nem csak F35 és USAF,hanem bármilyen légierő bármilyen gépei esetén.
Oroszok ezt most Ukrajnában nem tudták megcsinálni,ezért megy a BM.HA meglenne rá a lehetőség,egy Tu22 gép egy bevetésen több kárt tudna okozni,mint a Kindzsál eddig összesen-de nincs meg hozzá a légi fölény.
Valójában a repterek azért nem annyira esendőek.Egy SRBM csapás túl nagy kárt nem tud okozni egy reptérben.(atomtöltetet most felejtsük már el,az a III.vh esete,és akkor az ICBMek úgyis letörölnek mindent).Háború esetén nincsennek egyrakáson a gépek,minden egyebet is redundánsan alakitanak ki.Felszállómezőn meg egy luk viszonylag könnyen befoltozható (73ban 24órán belül ment az araboknak az IAF támadások után-levegőböl tartósan ekkor nem tudtak a zsidók egyetlen arab repteret sem kiütni).És könnyebb terheléssel a megmaradt felszállómezőhosszon,vagy a gurulóutakrol fel tudnak szálni addig is a gépek (nehéz csapásmérő teherrel viszont a javitás végéig valószinüleg nem).Plusz a reptérnek lesz légvédelme,főleg ABM védelme (biztos,hogy egy PAC-3/akármi osztályt kapna védelemül).És a hires svéd széttelepitgetős módszer is ott van még-hh alatt gyakorolták rendesen,mindenhol.YT-on találsz róla filmeket.Tornádok,F4,Mirage,C130,lényegében minden harcászati tipussal gyakorolták az autópálya üzemet
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 407
4 441
113

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Komolyan kérdezem még mindig nem fogtad fel a hozzászólásom lényegét?

És átolvastad amúgy azokat a cikkeket amit "a szembejön a valóság" című sziporkád alá biggyesztettél?
Természetesen, még az orosz áramkimaradásról is raktam be cikket, lásd egy apró ukrán támadás mit okoz az orosz infrastruktúrában. Az ukrán infra, gyakorlatilag szinte alkalmatlan jelen pillanatban egy ország lakosságának teljes ellátására, az ipar ellátására meg végképpen alkalmatlan. Te bizonygattad, hogy van GDP papíron, mert azt valaki leírta (és varrodai FOS média képekkel), ami hazugság az ukrán vezetés részéről. Az infláció nem 30% Ukrajnában, ez inkább Magyarországra lenne igaz. A nemzeti bankjuk, a beérkező EU milliárdokkal, támogatja virtuálisan egy teljesen csődbe került ország devizáját. (Van róla elég fellelhető anyag az interneten, hogy a valós inflációt, hogyan álcázzák, és közel jár a 2-300%-hoz)

Ami meg a háború valós költségét illeti, és hogy mennyire van kihatással ránk "a szankciók működnek", és mennyit tagadnak le az ukrán támogatásokból alább összefoglalva (Egyszerűen a teljes világ Ukrajna ellen fordulna, ha a lakossága valóban felfogná, hogy mindez mibe került ezidáig..) Minden szám amit leírtam akár 2-3-szor nagyobb is lehet, ha a közvetett és közvetlen támogatásokat is figyelembe vesszük (az is támogatásnak számít, ha ennyi kárt vállalunk magunkra az "oroszt gyengítve"). Ukrajna mint gazdaság vagy állam már nem létezik.
Egyben megmutatja hogy a narratív mely szerint Oroszország gyenge és közel az összemolás, és megéri az ukránokat támogatni, mert esetleg, talán egyszer majd nyerhetnek is, szimpla fantazmagória. Becslések szerint ennek valahol 5-6 ezer millárd EUR lesz a vége. Ahogy a hentes mondaná: Kicsit több lett.... maradhat?

Hát ennyibe fájt 12 hónap alatt a világnak Ukrajna támogatása: 1600 milliárd EUR (februárig) Persze a"világnak" nagyon eltúlzott fogalmazás hisz, az USA bizonyíthatóan 7-800 milliárd plusznál jár ebben a mérkőzésben (Katonai megrendelések, Lend Lease stb..). Tehát a számlát az EU + egy maréknyi ország fizeti.:)

Szalagcímet azért érdemes először megemészteni.:) "Putyin rajtaütése 1600 milliárd dollárba kerül a világgazdaságnak"

Putyin kérte a szankciókat? Putyin mondott le az orosz nyersanyagokról? Oroszoknak kell fegyvereket szállítani? Oroszoknak kell a gazdaságát lélegeztető gépen tartani? Mi köze a NATO-nak és az EU-nak Ukrajnához és Oroszország viszályához?

Hát ha a kérdésekre nem is kapunk választ, legalább tudjuk mibe került nekünk ez a kis proxy háború támogatása. Hol van még a vége?



 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 366
45 652
113
Riportunk Bahmut nyugati körzeteiből

A csaták túlmutatnak az Ukrán Fegyveres Erők megerősített területén, a Repülőgép területen - az ellenség utolsó fellegvára a városban. Oda repül tőlünk minden, ami repülni tud. Ugyanakkor az ellenséges tüzérség és aknavető is tovább dolgozik állásainkon.
A promóció nagyon nehéz. Mindennek ellenére az ukrán fegyveres erők továbbra is heves ellenállást tanúsítanak. A harcosok szerint sok a lengyel és török zsoldos.
Ennek ellenére a PMC "Wagner" határozottan elérte a Bakhmutért folytatott csata utolsó szakaszát. A feltárás hamarosan.

Harcok Bahmut szárnyaiért: az orosz hadsereg megsemmisítette az Edelweiss-dandár tisztjeivel felszerelt főhadiszállást (FOTÓ)​

Az első gyászjelentések az ellenség tábori főhadiszállásán történt csapás után jelennek meg: az Ukrán Fegyveres Erők 10. hegyi rohamdandár 8. zászlóaljának parancsnokát, Golovatyuk ezredest likvidálták.
Tegnap arról is beszámoltak, hogy a Nyevszkij-különítmény megtámadta az Ukrán Fegyveres Erők Zaliznyanszkij közelében lévő főhadiszállását, ahonnan az ellenség koordinálta az offenzívát Soledar irányba a Vasyukovka-Sakko és Vanzetti vonalnál.
A 10. hegyi rohamdandár és a Terodefense megtámadta az orosz csapatok állásait Sakko és Vanzetti falu környékén.
Источник: https://rusvesna.su/news/1684509777
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
904
10 256
93
Van helye a szkepticizmusnak egy egy sikeres ukrán támadáskor, de ezt az aknahordozó MTLB-t tuti hogy megsemmisítették, mert konkrétan elszublimált.

Úgy tűnik a Patriot uralja már az orosz légteret is. Ez a gyengeség jele. Hol az orosz légifölény?
Ez szokatlanul erős. Tehát az orosz légteret, ami Vlagyivosztokon túl tart, uralja a Patriot. Tegnap véletlenül ráléptem egy csigára, tehát leuraltam a bolygó állatvilágát. Akkor még nem tudtam...
A videót miért vágták vajon meg? Pont a kritikus pillanatokban...
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Van helye a szkepticizmusnak egy egy sikeres ukrán támadáskor, de ezt az aknahordozó MTLB-t tuti hogy megsemmisítették, mert konkrétan elszublimált.

Úgy tűnik a Patriot uralja már az orosz légteret is. Ez a gyengeség jele. Hol az orosz légifölény?
Nekem ez az MT-LB-s videó egy összevágott gagyinak tűnik. Nem kétlem hogy eltalálták, hogy harcképtelenné vált, de az hogy egy láncfeszítő kerék se maradjon belőle...