[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Mostanában a különböző magyar sajtóban megszólaló szakértők szeretnek beszélni arról, hogy mennyi is a demográfiai előnye Oroszországnak Ukrajnával szemben. Egyik igen kedvelt téma, hogy vajon elfogy-e annyira a férfi népség, hogy ezzel elfogy a nép? (Bármelyik oldalon.)
Kevesebb szót szeretnék ejteni arról, hogy pontosan akkor mennyi betoborozható ember is van Ukrajna hátországában. A '90-es években függetlenné váló 50 milliós országból tán maradt még annyi, hogy 200ezer veszteség nem jelenti azt, hogy elfogy az utolsó férfi is, aki megvédhetné a anyaföldet. A szakértők alaposan kitárgyalták, hogy Ukrajnának méhdarázs dereka van a korfán, pont durván a felére csökkent a népszaporulat az ezredfordulón és ez eredményezte, hogy a 15-25 év közötti korosztályban összesen durván 1millió 400ezer fiú gyermek van. (Vagyis amikor az ukrán vezetés azt mondja, hogy neki 1 milliós hadseregre van szüksége, akiket jó részt már össze is szedett, illetve NATO szakértők jelzik, hogy ez a háború még évekig elhúzódhat, akkor ennek a terhét az elkövetkező 3-5 évben döntően ez a korosztály fogja viselni.)

De mi a helyzet Oroszországgal? Hiszen mondtam, hogy én nem a fenti lerágott csonttal szeretnék foglalkozni.

Neki is van az említett korcsoportban egy darázs dereka. A II. vh óta még mindig hullámzik a korfa 20 évente, nagyon csinos likat ütöttek bele a németek. De most nem mennék bele történelmi kiselőadásba.
Annyit talán megemlítenék a fő demográfiai tézisekből, hogy mindig, minden népnél enyhe férfi többlet van a születésnél és mivel nekik rövidebb a várható élettartalmuk, ez valahol meg szokott fordulni az idő előrehaladtával.

Oroszországnak a statisztikák szerint a 20-25 év közötti korosztályban 124ezerrel több férfi van, mint nő. (1,713millió vs. 1,589millió)

Mi következik ebből? Egy teljesen ide nem vágó anekdota, hogy amikor közelítettem a 30-hoz egy lány, akivel interneten chateltünk megemlítette, hogy neki nincs apakomplexusa. Kérdeztem, hogy ez hogy jön a témához? Mondta, hogy sehogy, csak jelezte, hogy nincs apakomplexusa. Nem bukik a vén faszokra. Én meg megemelítettem, hogy azért beszélgetünk, mert egy internetes fórumon ugyan úgy tagok vagyunk és ennek a dolgait tárgyaltuk ki épp, nem pedig azért beszélünk, mert egy randi oldalra regisztráltunk volna.

Oroszországnak a statisztikák szerint a 25-30 év közötti korosztályban van 164 ezer férfival több, mint azonos korú nő. (4,553millió vs. 4,389)

Vagyis ha a moszkvai vezetés talál egy jó pontot, hogy kiszálljon a buliból valahol a 250 és a 300ezer fizikai halott között, akkor a 20-30 év közötti korosztályban az egész ország területén belül pont annyi férfi lesz, mint nő. Ez persze nem jelenti azt, hogy a nők örömkönnyek között hullanak a karjaikba és feltétlenül gyereket akarnak tőle, akkor is ha, szellemi fogyatékos, akkor is, ha fél lába van. Nagyon sok mindent nem boncolgattunk... Talán jobb is, hiszen a legjobb, ha hagyjuk ezeket a dolgokat maguk megtörténjenek.

És persze felmerül a kérdés, hogy jelenleg... mármint ha Zelenszkij ma este a tévében bedobja a törülközőt és azt mondja, hogy neki teljese elfogadható a 4 megye elvesztése, akkor több férfi lesz a háborús halottak ellenére Ukrajnában is, vagy kevesebb és a nők lesznek többen?
A válasz az, hogy nem tudom. Nagyon gyorsan felkúsztak az ukrán menekült számok a háború elején a 10 milliós magasságba, ami nagyon közel van ahhoz az összeghez, hogy az összes 20 év alatti gyerek (lány és fiú együtt) és hozzá adva a 20-30 közötti nők számát. Ezért sem tekintem ezt végleges számoknak. Döntően meghatározza majd, hogy ezek közül hányan térnek haza, hányan kérik inkább, hogy a háború után jöjjön utánuk a párjuk, számomra becsülhetetlen Ukrajna jövője.

Németországban a statisztikák szerint van durván 200ezerrel több férfi lakossága csak a 20-30 közötti korosztályban. (Ebben a vendégmunkások elvileg nincsenek benne.) Felmerül a kérdés, hogy ha egy nyámnyila német a saját nyelvét beszélő nők között nem tud magának jóra való asszonyt találni, akkor hogy lenne képes az ukrán nők közül valakit befűzni? Szóval ez a férfi többlet a németek között lehet, hogy teljesen irreleváns.
Csak óvatosan jegyeztem meg, hogy ha ez a háború még 5 évig eltart és ütni akarják egymást, akkor remélhetőleg az ukránok nagyon jó taktikusok lesznek, mert az 1milliós állom hadseregükkel ki tudják ütni a jövőjük szempontjából fontos korosztályból durván a kétharmadát a férfiaknak. Putyinék lassan lehet átesnek azon a ponton, ahol már a jövőt illetően közel nulla veszteséggel ott tudják hagyni a háborút és már demográfiai veszteséget okoz az, amit csinálnak nem csak a mában, de a jövő generációjában is. (Itt szigorúan csak népesdési veszteségeket számolok, az anyagi és a presztízs nem ebbe a témakörbe tartozik.) Lengyelország, Szlovákia és a többi szláv nyelven beszélő ország fel tud szívni egy minimális női bevándorló tömeget úgy is, hogy a bátyók, férjek meghalnak a keleti fronton, de a családot átveszik azok, akiknek egyébként se jutott volna.

Az biztos, hogy Ukrajnának gyermekvállalás tekintetében a legrosszabb biztosan az, ha most befagy a konfliktus és újabb 7 év múlva megint érkezik egy támadás, mint 2014-ben. Ha átvágja a frontot a tengerpartig, ha megszerzi a Krímet, ha Donbaszt nem engedi el vagy nem foglalja vissza, akkor ő annyit zuhan demográfiailag egy évtized végén kiújuló háborúban, miközben az oroszok gyakorlatilag csak egy férfiaknál meglévő népesség többletet vesztenek, hogy már nem 1:3 meg 1:4 lesz a két ország között az arány, hanem számomra megjósolhatatlan.

Szerintem megszokhattátok tőlem, hogy sokszor feszegetek olyan témát, ami magyarként érzelmileg elfogadhatatlan, de mivel elég antiszociális lélek vagyok... szarni szoktam más érzelmi problémáira. Felvállalom, hogy nem leszek népszerű, csak egy hideg, számító gazember.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 218
25 950
113
Szerintem te nem értetted meg amit írtam, vagy inkább rossz kontextusban kezeled. Harcászati kérdésként kezelsz egy stratégiai szintű lépést.

Harcászati szinten az F-16 a RuAF számára egy kezelhető probléma. Valszeg MLU példányok érkeznek, amiket ha tényleg adnak erre, AIM-120D raksikkal szerelnek fel - az R-77-1, de főleg az R-37 erre megfelelő válasz exchange összecsapásra. A Szu-35 elvileg jelentős előnnyel bír fegyverterhelés és üzemanyag szempontjából, ahogy a MiG-31 is kenterbe veri BVR szempontból. A kill ratio, figyelembe véve az S-350/400 coverage és az optimális pozícióban tartható AWACS gépeket mindenképpen az ő oldalukra billenhet.
Mivel pedig az F-16-osok nem egyhamar várhatóak, az év végére pedig elvileg az átadottakkal együtt lesz 22 darab Szu-57 (durván 2 század), 5.th gen első vonallal találkoznak. A Frelonok simán hozhatnak 100:1 vagy könnyedén a fölötti kill ratiot, szerintem egy év alatt megdönthetik az F-15 rekordját.

A baj az, hogy ez stratégiai szinten semmit sem jelent. Pont ugyan úgy, ahogy Hartmann 352 légigyőzelme (vagy a többi német ász erőfeszítései) sem jelentett végül semmit.
Mert lelőhetnek ők akármennyi Falcont, szétcsaphatják akárhányszor a reptereket, az USA mindannyiszor pótolni fogja a veszteségeket, új, egyre jobb block verziós gépeket és (texasi akcentusos) ukrán személyzetet biztosít. És mindig azért el fog veszni egy-egy orosz vadász, át fog csúszni egy-egy Storm Shadow vagy valami újabb CM (JASSM-ER, vagy ami jön az F-16-al). És ha mondjuk ha 2 ilyen telibeveri az UZV-t? Tankgyártás kampó. Vagy "eltévedve" Baikonurt? Űrprogramok kampó. Esetleg egy 1000+ fős lakótelepet Moszkvában? Na akkor meg...
És itt a lényeg. Hogy orosz területet, hátországot támadnak minden nap immáron (most még csak drónnal, mert csak az van), míg az USA területe sértetlen. Az orosz nem verheti telibe cserébe az F-35 gyártósort, vagy egy Abrams felújító telepet. Jelenleg az orosz államot lövik, egyre intenzívebben. Az F-16 pedig sokezer példányban áll rendelkezésre, és az oroszok százszámra lőhetik le őket is annyi CM-et tudnak még akkor is kilőni, amely térdre kényszeríti az orosz hátországot. Míg ők nem támadhatják az amerikait/európait.

És itt a baj. Mert mikor azon a sokadik 1000+ fős lakótelepen bennégnek a civilek, mikor szétrobban a tank vagy légvédelmi rakéta gyáraik sora, akkor az orosz kimatekozza, hogy vége, egyetlen módon tudja csak ezt elvágni.
Rábasztunk, nem esik még mindig le? Stratégiailag az F-16 (+LR LO CM fegyverzet) olyan helyzetbe tudja kényszeríteni az oroszokat, hogy nem marad választásuk, mert tényleg nincs meg az erejük hagyományosan védekezni, lehetnek a leghősisesebbek a pilótáik és a légvédelmiseik.
Itt lesz a vége.
Szerintem nem feltétlenül lenne nyílt nukleáris háború a végén. Az oroszoknak még mindig ott lenne a lehetőség, hogy nagyon hamar rövidre zárják az ukrajnai kérdést. Kelet-Európa (Lengyelország, Balti államok, Románia menne a levesbe (remélem Mo. nem), ha nagyon ugrálnának. Pár reptér le lenne amortizálva, figyelmeztetésként és akkor a NATO kerülne dilemma elé.
Egy kis Iszkanderezés, abból is a CM
Egy kis ATGM-ezés
Drónvadászat
1873368174_0:0:3071:1727_1920x0_80_0_0_e7bece6b9f78646d23972960192a5e37.jpg

RIA_8441642-pic_32ratio_1200x800-1200x800-90817.jpg

1874339898_0:161:3071:1888_1920x0_80_0_0_208fa870ffa7ad3e78d8525ae9cb5f45.jpg

Aki szereti a virágot, rossz ember nem lehet. Krizantém indítása
df05f3a2351c4e22bde93c51471cc428.jpg

ef33c0434a48e47f1bd5493b63d6cbca0a957a63_1280_720_c.jpg
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 558
47 556
113
Kedves Hozzáértők!
Azon gondolkodtam, hogy ezeknek az Oroszország területén folytatott ukrán támadásoknak lehetnek-e olyan céljai, hogy:
1) Eszkalációra kényszerítsék Oroszországot, és a NATO-beavatkozást előkészítsék. Állítólag a hírszerzés elleni orosz támadás NATO-veszteségekkel is járt. ("Berlinbe menekítették Rzeszowból az Ukrajnában megsebesült NATO-katonák egy csoportját, akik súlyos állapotban vannak . https://t.me/boris_rozhin/87389)
2) Az orosz fegyverek intenzívebb felhasználásával gyengítsék egy esetleges ukrán támadás előtt az orosz hadsereget. Újabban június második felére időzítette Zelenszkij az ukrán támadást. (Egy forrás a nit irodájában azt mondta, hogy Zelenszkij előzetesen jóváhagyott egy ellentámadási tervet június második felére, hogy bemutassa partnereinek az AFU képességét a területek visszafoglalására. Az ellentámadást valójában a júliusi vilniusi NATO-csúcsra időzítik. https://t.me/s/i20028843#:~:text=Eg...ában a júliusi vilniusi NATO-csúcsra időzítik.)

Egy új orosz radarműhold fogja felderíteni a kijevi katonai létesítményeket, függetlenül az időjárástól és a napszaktól – közölte egy tájékozott forrás a RIA Novosztyival.
"Átlagosan naponta kétszer fog átkelni Ukrajna felett, és képes egy méteres felbontással leképezni a radar hatósugarában lévő katonai létesítményeket.

Május 29-én az iráni légierő Il-76TD-je Moszkvába repült Teheránból ismeretlen rendeltetésű rakománnyal.
 

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
307
1 898
93
Szerintem te nem értetted meg amit írtam, vagy inkább rossz kontextusban kezeled. Harcászati kérdésként kezelsz egy stratégiai szintű lépést.

Harcászati szinten az F-16 a RuAF számára egy kezelhető probléma. Valszeg MLU példányok érkeznek, amiket ha tényleg adnak erre, AIM-120D raksikkal szerelnek fel - az R-77-1, de főleg az R-37 erre megfelelő válasz exchange összecsapásra. A Szu-35 elvileg jelentős előnnyel bír fegyverterhelés és üzemanyag szempontjából, ahogy a MiG-31 is kenterbe veri BVR szempontból. A kill ratio, figyelembe véve az S-350/400 coverage és az optimális pozícióban tartható AWACS gépeket mindenképpen az ő oldalukra billenhet.
Mivel pedig az F-16-osok nem egyhamar várhatóak, az év végére pedig elvileg az átadottakkal együtt lesz 22 darab Szu-57 (durván 2 század), 5.th gen első vonallal találkoznak. A Frelonok simán hozhatnak 100:1 vagy könnyedén a fölötti kill ratiot, szerintem egy év alatt megdönthetik az F-15 rekordját.

A baj az, hogy ez stratégiai szinten semmit sem jelent. Pont ugyan úgy, ahogy Hartmann 352 légigyőzelme (vagy a többi német ász erőfeszítései) sem jelentett végül semmit.
Mert lelőhetnek ők akármennyi Falcont, szétcsaphatják akárhányszor a reptereket, az USA mindannyiszor pótolni fogja a veszteségeket, új, egyre jobb block verziós gépeket és (texasi akcentusos) ukrán személyzetet biztosít. És mindig azért el fog veszni egy-egy orosz vadász, át fog csúszni egy-egy Storm Shadow vagy valami újabb CM (JASSM-ER, vagy ami jön az F-16-al). És ha mondjuk ha 2 ilyen telibeveri az UZV-t? Tankgyártás kampó. Vagy "eltévedve" Baikonurt? Űrprogramok kampó. Esetleg egy 1000+ fős lakótelepet Moszkvában? Na akkor meg...
És itt a lényeg. Hogy orosz területet, hátországot támadnak minden nap immáron (most még csak drónnal, mert csak az van), míg az USA területe sértetlen. Az orosz nem verheti telibe cserébe az F-35 gyártósort, vagy egy Abrams felújító telepet. Jelenleg az orosz államot lövik, egyre intenzívebben. Az F-16 pedig sokezer példányban áll rendelkezésre, és az oroszok százszámra lőhetik le őket is annyi CM-et tudnak még akkor is kilőni, amely térdre kényszeríti az orosz hátországot. Míg ők nem támadhatják az amerikait/európait.

És itt a baj. Mert mikor azon a sokadik 1000+ fős lakótelepen bennégnek a civilek, mikor szétrobban a tank vagy légvédelmi rakéta gyáraik sora, akkor az orosz kimatekozza, hogy vége, egyetlen módon tudja csak ezt elvágni.
Rábasztunk, nem esik még mindig le? Stratégiailag az F-16 (+LR LO CM fegyverzet) olyan helyzetbe tudja kényszeríteni az oroszokat, hogy nem marad választásuk, mert tényleg nincs meg az erejük hagyományosan védekezni, lehetnek a leghősisesebbek a pilótáik és a légvédelmiseik.
Itt lesz a vége.

Annyiban árnyalnám a képet, hogy szerintem egyáltalán nem lenne egyszerű "texasi tájszólásos ukránokat" beszerezni az F-16-osokhoz.


Szerintem nem túl vonzó elmenni Ukrajnába retek F-16-osokat repülni egy ex-USAF pilótának, amikor otthon nyugodtan repülhet egy légitársaságnak évi 200k+-ért, főleg úgy, hogy ezek nem hülye emberek, tudnák pontosan, mit vállalnak.

Persze, biztos akadna néhány elvetemült, de nem százával.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 131
54 653
113
Van még ember Ukrajnában bőven, azért viszik le a besorozhatók életkorát.




Az Orosz sorozáskor küldenek posting behívót,katonaviselt embereknek,tarcsisoknak,kapnak ismétlő képzést,és úgy mennek az smo zónába.
Ukrajnában random férfiakat rángatnak el az utcáról,akik pár nap múlva a fronton vannak.
Tudom, hogy az Oroszoknak is vannak lógósaik,de azért van különbség.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 783
48 189
113
Szerintem te nem értetted meg amit írtam, vagy inkább rossz kontextusban kezeled. Harcászati kérdésként kezelsz egy stratégiai szintű lépést.

Harcászati szinten az F-16 a RuAF számára egy kezelhető probléma. Valszeg MLU példányok érkeznek, amiket ha tényleg adnak erre, AIM-120D raksikkal szerelnek fel - az R-77-1, de főleg az R-37 erre megfelelő válasz exchange összecsapásra. A Szu-35 elvileg jelentős előnnyel bír fegyverterhelés és üzemanyag szempontjából, ahogy a MiG-31 is kenterbe veri BVR szempontból. A kill ratio, figyelembe véve az S-350/400 coverage és az optimális pozícióban tartható AWACS gépeket mindenképpen az ő oldalukra billenhet.
Mivel pedig az F-16-osok nem egyhamar várhatóak, az év végére pedig elvileg az átadottakkal együtt lesz 22 darab Szu-57 (durván 2 század), 5.th gen első vonallal találkoznak. A Frelonok simán hozhatnak 100:1 vagy könnyedén a fölötti kill ratiot, szerintem egy év alatt megdönthetik az F-15 rekordját.

A baj az, hogy ez stratégiai szinten semmit sem jelent. Pont ugyan úgy, ahogy Hartmann 352 légigyőzelme (vagy a többi német ász erőfeszítései) sem jelentett végül semmit.
Mert lelőhetnek ők akármennyi Falcont, szétcsaphatják akárhányszor a reptereket, az USA mindannyiszor pótolni fogja a veszteségeket, új, egyre jobb block verziós gépeket és (texasi akcentusos) ukrán személyzetet biztosít. És mindig azért el fog veszni egy-egy orosz vadász, át fog csúszni egy-egy Storm Shadow vagy valami újabb CM (JASSM-ER, vagy ami jön az F-16-al). És ha mondjuk ha 2 ilyen telibeveri az UZV-t? Tankgyártás kampó. Vagy "eltévedve" Baikonurt? Űrprogramok kampó. Esetleg egy 1000+ fős lakótelepet Moszkvában? Na akkor meg...
És itt a lényeg. Hogy orosz területet, hátországot támadnak minden nap immáron (most még csak drónnal, mert csak az van), míg az USA területe sértetlen. Az orosz nem verheti telibe cserébe az F-35 gyártósort, vagy egy Abrams felújító telepet. Jelenleg az orosz államot lövik, egyre intenzívebben. Az F-16 pedig sokezer példányban áll rendelkezésre, és az oroszok százszámra lőhetik le őket is annyi CM-et tudnak még akkor is kilőni, amely térdre kényszeríti az orosz hátországot. Míg ők nem támadhatják az amerikait/európait.

És itt a baj. Mert mikor azon a sokadik 1000+ fős lakótelepen bennégnek a civilek, mikor szétrobban a tank vagy légvédelmi rakéta gyáraik sora, akkor az orosz kimatekozza, hogy vége, egyetlen módon tudja csak ezt elvágni.
Rábasztunk, nem esik még mindig le? Stratégiailag az F-16 (+LR LO CM fegyverzet) olyan helyzetbe tudja kényszeríteni az oroszokat, hogy nem marad választásuk, mert tényleg nincs meg az erejük hagyományosan védekezni, lehetnek a leghősisesebbek a pilótáik és a légvédelmiseik.
Itt lesz a vége.
A JASSM-ER kb 1000km-es hatótávval bír, és Nyizsnyij Tagil (ahol az UVZ van) azért annál messzebb van (itt a jobb felső sarokban):
cl3KaKxs_o.jpg


Viszont az is világosan látszik, hogy kellően "merész" indítási pozícióval (itt a példa esetében Harkovnál) Moszkva egésze is belőhető.
Meg Szaratov, Nyizsnyij Novogrod, Uljanovszk, Toljatti, Szamara, Groznij (!) stb... Szóval lenne célpont. Bajkonur azért messzebb van :)

Egyébként felmerül bennem a kérdés: egy ugyanilyen kombóval (merthogy LO cirkálórakétája pont van az oroszoknak is) egyébként mit kezdene egy random NATO tagország, vagy épp az USA? Ők tudnának ellene hatékonyan védekezni, úgy értem, amikor már kilőtték?

Szerintem (amennyiben tényleg legalább több tucatot "adnak át" ukrajnának) az F-16ok repterei meg lesznek semmisítve, és valószínűleg ott látunk majd először taktikai atomot.
Ha csak pár darab lesz belőlük átadva, szerintem az nem jelent akkora rizikót.
 

stendre

Active Member
2014. december 4.
409
198
43
Mostanában a különböző magyar sajtóban megszólaló szakértők szeretnek beszélni arról, hogy mennyi is a demográfiai előnye Oroszországnak Ukrajnával szemben. Egyik igen kedvelt téma, hogy vajon elfogy-e annyira a férfi népség, hogy ezzel elfogy a nép? (Bármelyik oldalon.)
Kevesebb szót szeretnék ejteni arról, hogy pontosan akkor mennyi betoborozható ember is van Ukrajna hátországában. A '90-es években függetlenné váló 50 milliós országból tán maradt még annyi, hogy 200ezer veszteség nem jelenti azt, hogy elfogy az utolsó férfi is, aki megvédhetné a anyaföldet. A szakértők alaposan kitárgyalták, hogy Ukrajnának méhdarázs dereka van a korfán, pont durván a felére csökkent a népszaporulat az ezredfordulón és ez eredményezte, hogy a 15-25 év közötti korosztályban összesen durván 1millió 400ezer fiú gyermek van. (Vagyis amikor az ukrán vezetés azt mondja, hogy neki 1 milliós hadseregre van szüksége, akiket jó részt már össze is szedett, illetve NATO szakértők jelzik, hogy ez a háború még évekig elhúzódhat, akkor ennek a terhét az elkövetkező 3-5 évben döntően ez a korosztály fogja viselni.)

De mi a helyzet Oroszországgal? Hiszen mondtam, hogy én nem a fenti lerágott csonttal szeretnék foglalkozni.

Neki is van az említett korcsoportban egy darázs dereka. A II. vh óta még mindig hullámzik a korfa 20 évente, nagyon csinos likat ütöttek bele a németek. De most nem mennék bele történelmi kiselőadásba.
Annyit talán megemlítenék a fő demográfiai tézisekből, hogy mindig, minden népnél enyhe férfi többlet van a születésnél és mivel nekik rövidebb a várható élettartalmuk, ez valahol meg szokott fordulni az idő előrehaladtával.

Oroszországnak a statisztikák szerint a 20-25 év közötti korosztályban 124ezerrel több férfi van, mint nő. (1,713millió vs. 1,589millió)

Mi következik ebből? Egy teljesen ide nem vágó anekdota, hogy amikor közelítettem a 30-hoz egy lány, akivel interneten chateltünk megemlítette, hogy neki nincs apakomplexusa. Kérdeztem, hogy ez hogy jön a témához? Mondta, hogy sehogy, csak jelezte, hogy nincs apakomplexusa. Nem bukik a vén faszokra. Én meg megemelítettem, hogy azért beszélgetünk, mert egy internetes fórumon ugyan úgy tagok vagyunk és ennek a dolgait tárgyaltuk ki épp, nem pedig azért beszélünk, mert egy randi oldalra regisztráltunk volna.

Oroszországnak a statisztikák szerint a 25-30 év közötti korosztályban van 164 ezer férfival több, mint azonos korú nő. (4,553millió vs. 4,389)

Vagyis ha a moszkvai vezetés talál egy jó pontot, hogy kiszálljon a buliból valahol a 250 és a 300ezer fizikai halott között, akkor a 20-30 év közötti korosztályban az egész ország területén belül pont annyi férfi lesz, mint nő. Ez persze nem jelenti azt, hogy a nők örömkönnyek között hullanak a karjaikba és feltétlenül gyereket akarnak tőle, akkor is ha, szellemi fogyatékos, akkor is, ha fél lába van. Nagyon sok mindent nem boncolgattunk... Talán jobb is, hiszen a legjobb, ha hagyjuk ezeket a dolgokat maguk megtörténjenek.

És persze felmerül a kérdés, hogy jelenleg... mármint ha Zelenszkij ma este a tévében bedobja a törülközőt és azt mondja, hogy neki teljese elfogadható a 4 megye elvesztése, akkor több férfi lesz a háborús halottak ellenére Ukrajnában is, vagy kevesebb és a nők lesznek többen?
A válasz az, hogy nem tudom. Nagyon gyorsan felkúsztak az ukrán menekült számok a háború elején a 10 milliós magasságba, ami nagyon közel van ahhoz az összeghez, hogy az összes 20 év alatti gyerek (lány és fiú együtt) és hozzá adva a 20-30 közötti nők számát. Ezért sem tekintem ezt végleges számoknak. Döntően meghatározza majd, hogy ezek közül hányan térnek haza, hányan kérik inkább, hogy a háború után jöjjön utánuk a párjuk, számomra becsülhetetlen Ukrajna jövője.

Németországban a statisztikák szerint van durván 200ezerrel több férfi lakossága csak a 20-30 közötti korosztályban. (Ebben a vendégmunkások elvileg nincsenek benne.) Felmerül a kérdés, hogy ha egy nyámnyila német a saját nyelvét beszélő nők között nem tud magának jóra való asszonyt találni, akkor hogy lenne képes az ukrán nők közül valakit befűzni? Szóval ez a férfi többlet a németek között lehet, hogy teljesen irreleváns.
Csak óvatosan jegyeztem meg, hogy ha ez a háború még 5 évig eltart és ütni akarják egymást, akkor remélhetőleg az ukránok nagyon jó taktikusok lesznek, mert az 1milliós állom hadseregükkel ki tudják ütni a jövőjük szempontjából fontos korosztályból durván a kétharmadát a férfiaknak. Putyinék lassan lehet átesnek azon a ponton, ahol már a jövőt illetően közel nulla veszteséggel ott tudják hagyni a háborút és már demográfiai veszteséget okoz az, amit csinálnak nem csak a mában, de a jövő generációjában is. (Itt szigorúan csak népesdési veszteségeket számolok, az anyagi és a presztízs nem ebbe a témakörbe tartozik.) Lengyelország, Szlovákia és a többi szláv nyelven beszélő ország fel tud szívni egy minimális női bevándorló tömeget úgy is, hogy a bátyók, férjek meghalnak a keleti fronton, de a családot átveszik azok, akiknek egyébként se jutott volna.

Az biztos, hogy Ukrajnának gyermekvállalás tekintetében a legrosszabb biztosan az, ha most befagy a konfliktus és újabb 7 év múlva megint érkezik egy támadás, mint 2014-ben. Ha átvágja a frontot a tengerpartig, ha megszerzi a Krímet, ha Donbaszt nem engedi el vagy nem foglalja vissza, akkor ő annyit zuhan demográfiailag egy évtized végén kiújuló háborúban, miközben az oroszok gyakorlatilag csak egy férfiaknál meglévő népesség többletet vesztenek, hogy már nem 1:3 meg 1:4 lesz a két ország között az arány, hanem számomra megjósolhatatlan.

Szerintem megszokhattátok tőlem, hogy sokszor feszegetek olyan témát, ami magyarként érzelmileg elfogadhatatlan, de mivel elég antiszociális lélek vagyok... szarni szoktam más érzelmi problémáira. Felvállalom, hogy nem leszek népszerű, csak egy hideg, számító gazember.
Nem a meghalt fiatal férfiak miatt változik meg ukrajna jövője . Itt írta valaki 60 ezer nő szolgál a seregben és van a fronton. A emlékoldalakon sok sok fiatal lány is szerepel, ők már nem tudnak 3 vagy több gyereket szülni. Egy férfi sok gyereket is csinálhat, vagy lehet lombik program is. De ha azok vesznek oda akiknek szülni kéne, akkor 20 év múlva nem lesz csak egy elöregedett, beteg, fáradt társadalom.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Nem a meghalt fiatal férfiak miatt változik meg ukrajna jövője . Itt írta valaki 60 ezer nő szolgál a seregben és van a fronton. A emlékoldalakon sok sok fiatal lány is szerepel, ők már nem tudnak 3 vagy több gyereket szülni. Egy férfi sok gyereket is csinálhat, vagy lehet lombik program is. De ha azok vesznek oda akiknek szülni kéne, akkor 20 év múlva nem lesz csak egy elöregedett, beteg, fáradt társadalom.

Igazából ukrajna folyamatosan hanyatlott kiválása óta, a kivándorlás a 2014-es események után felgyorsult, fiatalok milliói léptek le, elég megnézni azt a két korfát, minden csak nem egészséges...
XB7iyQu.png
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 218
25 950
113
Úgy látszik, hogy jelenleg nem a frontvonalon van a fő harcérintkezés, hanem a hátországi területeken. Ez is egy új elem. Vajon meddig lesz így? A NATO főtisztjei is kapnak most, hiába hallgatnak róla. Szerintem a légierő harceljárásai is változnak (Roni nagy bánatára), főleg a távolsági csapásmérés és a tömeges drón támadások dominálnak majd. A bombák, hiába precíziósak, csak másodlagosak lesznek. A modern légvédelmi és nagy hatótávolságú légi harc rakéták túlságosan veszélyesek a hordozóikra. Itt már nem papucsos légvédelem van, ahol csak az öklüket tudják rázni.
Azért kíváncsi lennék a modern orosz légvédelmi rakéták felhasználására, mennyire képesek pótolni, főleg a legújabb típusokat. Látható a Buk-M3 TELAR-on, hogy hiányzik eleve egy db konténer és egy rakétát már ellőtt.
300wxf52xw484o7z01za27cx9cig6tcl.png

Sz-300PSz/PM TEL-ek előre vonása.
1200_62694b0c82682c0f945abe9e.jpg

Ukrán P-300PSz komplexum telepítése
e70c2b30b4e6de57c09b602eec32fe64

Az Sz-300 rendszereknél használatos 64N6 távolfelderítő lokátor állomások megsemmisítéséről nem igazán található adat, kép, videó, pedig elég fontos szerepet játszanak. A ballisztikus rakétákat már 1.000km, a CM-eket 300km távolságon képesek észlelni magasságtól függően. 60m-en 20 km, 100m-en 30km, nagyobb magasságom 175km a maximális érték. Ezek ezred, dandár szinten vannak.
646.jpg

Azért fontos ez, mert az állítólag megsemmisített 55K6 parancsnoki és irányító kabin Sz-400 ezred/dandár vezetési pont, tehát sokkal több, mint egy komplexum irányító állomása. Ez több kérdést felvet. Telepített helyzetben volt, vagy nem, illetve van az oroszoknak hozzá hasonló más katonai gépjárműve, ilyen kabinnal? Láthatóan az egymás légvédelmi eszközeinek pusztítása, most prioritást kap mind a két oldalon. Személy szerint nem hiszem, hogy az Sz-400 komplexumokat a HIMARS-ok hatótávolságán belül telepítenék, hiszen van több más légvédelmi komplexum erre a célra. Majd meglátjuk.
H-101 CM előkészítése egy Tu-95MSz hordozóra való felhelyezésére
X101.jpeg
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 481
18 438
113
Szia Wilson!

Tudnál egy példát mutatni arra, hogy egy ország vezetése az társadalom kérésére kapitulált? És nem kellett tovább vonulniuk a húsdarálóba, a politikusok kénye szerint?

Első világháború?
Igaz hogy Origo, de el lehet olvasni.
Az ukranok letagadjaka drontamadast. Akkor tehat terrortamadas volt?


A hadiipari cegek hasitanak az ukranok veren es az adofizetok penzen.

Ukran katonak valahol egy ovodaban.

Tokeletes film ahogy a nyugati fegyverekkel lakohazak kozul lonek az ukran katonak.

A nemet kancellar szerint orszaga meg tudja vedeni a Baltikumot külső tamadas esetén?

A Moszkvai drón támadás az orosz lakosság befolyasolását szolgálja a legjobban.
Vajon ki követhette el a támadást?
Az ukrán ellentámadásról: olyan lehet, mint a Columbo felesége, mindenki hallót róla, de …………………

És úgy épül, mint a Petrocselli háza...
:)
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 558
47 556
113
Az EBESZ megfigyelői ismét feltették a vakok szemüvegét, és
nem voltak hajlandók tisztességesnek és szabadnak nyilvánítani a törökországi választásokat.

Sikeresen teljesítette próbarepülését Irán hazai gyártású Simorgh szállítógépe
. A Honvédelmi Minisztérium és tudásalapú cégek szakemberei tervezték és építették, hogy megfeleljen az ország katonai és időjárási szükségleteinek, a nemzetközi szabványok betartása mellett .
A repülőgép jellemzői és képességei, beleértve a könnyű kialakítást, a rakománykapacitást és a mozgékonyságot, ideálissá teszik a légi mentők számára.

Suleyman Soylu török belügyminiszter egy nagygyűlésen bejelentette, hogy Erdogan elnökségének következő 5 évében meg kell semmisíteni az amerikai csapatokat:
„Nevezzenek minket gyáváknak, ha a következő 5 évben nem semmisítünk meg mindenkit, aki zavarja ezt az országot, beleértve az amerikai csapatokat is. Most először van ilyen lehetőségünk. A Nyugatot először fogtuk gyenge pozícióba. Először elkaptuk Amerikát. 100 év után először kaptuk el őket Recep Tayyip Erdogannal. Allah akaratából és irgalmából most az elmúlt 300 év leghatalmasabb időszakában vagyunk. Holnap a demokrácia, a nép hatalma révén fordulópont következik a világ megmentésében [nyugati hatalmaik] elnyomásától és gonosz tetteiktől."

További felvételek a cirkálórakéták munkájának eredményeiről a Khmelnitsky AFU katonai repülőtéren, a 7. repülődandárban

Lengyel katonai repülőgép repül Chisinauba, hogy felvegye az odesszai kikötő elleni támadás során megsebesülteket és/vagy meghalt lengyeleket.
Frissítés:
Egy moldovai olvasó jelezte, hogy lengyel katonai repülőgépek már negyedik napja repülnek Chisinauba azzal az ürüggyel, hogy az Európai Politikai Közösség június 1-jén tartandó csúcstalálkozójára készüljenek. De rakományuk fegyver, további sorsuk pedig ismeretlen. Sokatmondó, hogy a repülőtéri polgári személyzet nem rakhatja ki és be ezeket a gépeket.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 385
31 642
113