[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 824
48 451
113
image.png.c1c93b1419f3a381dd7dedb6fb23353f.png

Már tavaly aláaknázták az orosz alakulatok a gátat pont olyan esetre, ha az ellenség váratlanul előretörne. Ezzel háborús körülmények között számtalanszor volt baleset. (bár lehet ezt jól csinálni, svájcban az összes híd úgy épül, hogy ellenséges támadás esetén lehet robbantani, mégsem hallottunk egy balesetről sem...) Akár szándékosan, akár véletlenül, de minden valószínűség szerint ezek robbantak fel, de ugyebár tilos vizsgálni...
Igen, de mivel az ukránok meg egyrészt többször bizonygatták, hogy ők hajlandóak felrobbantani a gátat, másrészt meg többször meg is lőtték, ez maximum annyit bizonyít, hogy továbbra is mindkét fél gyanúsított.
Vélhetően az volt a tettes, aki ügyesebben/gyorsabban lép a jelenlegi helyzetben.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
"Meat assault" in the Zaporozhye region:

The AFU militants refuse to attack due to heavy losses, NATO tanks attack almost without infantry cover

According to radio intercepts, the AFU units prepared for the offensive after the loss of the first wave are afraid to go on the attack in the bare fields and rebel against the command. This is not military propaganda, it is also confirmed by the published footage from the battlefield.

And As a result, tanks and infantry fighting vehicles are firing, and the infantry can't really occupy the trenches from the first line, they simply can't gain a foothold there due to lack of strength.

 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 342
4 945
113
Igen, de mivel az ukránok meg egyrészt többször bizonygatták, hogy ők hajlandóak felrobbantani a gátat, másrészt meg többször meg is lőtték, ez maximum annyit bizonyít, hogy továbbra is mindkét fél gyanúsított.
Vélhetően az volt a tettes, aki ügyesebben/gyorsabban lép a jelenlegi helyzetben.
A folyásirány szerint feljebb lévő gátak nyitogatása valójában eldönti a kérdést.
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 636
3 340
113
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 004
16 243
113
Valahol egyszerre dühítő és nevetséges ez a színjáték, amit mindenki komoly pofával vesz tudomásul és senki nem mondja ki végre: a király meztelen.
Biden és a nato főtitkár tárgyalnak, megbeszélnek, megvitatnak dolgokat? Áttekintik mivel "támogatják" tovább az ukránokat?
Mint egyenrangú felek?
Ne vicceljünk már. A bohóc, mindennek is alkalmas, jelenleg éppen nato főtitkárt kirendelték Washingtonba, hogy közöljék vele a tennivalókat, mert ő az arc, a nato arca. Beleszólása semmibe sincs, feladata az uszítás, propaganda, hazudozás.
Egyszerűen undorító.

https://index.hu/kulfold/2023/06/08...itkara-ukrajna-tovabbi-tamogatasarol-targyal/
Én ezen nem csodálkozom. 1945 óta Európa 2 részre lett osztva, a Nyugati részének tengerentúlról parancsolnak, Kelet Európai részen az orosz volt - vagy van most is uralkodásban. Ez van, akár tetszik akár nem.

Ahogy Hofi már megmondta : "Nyalni, csak nyalni... időközben csak a segg változott..."

A népnek csak a F.O.S média sátortartó kottaolvasó bohócai olvassák fel a főleg M.I által gyártott, félrevezető híranyagokat. Ezek lényege, hogy 10 - 20 % igazságot tartalmaz, mert ha 0% igazság tartalom azonnali bukta lenne (hiteltelen). A mostani konfliktusnál nagyon sok ilyen anyag van, mindkét oldalról, úgyhogy a kommunikációs hadviselés már már komolyabb mint ami a csatatéren lezajlik.
A közös , uralkodó elit tagjaiból álló médiabohócok szereplése az egész Európát magában foglaló színpadon nem ujdonság, kezdete már az 1880-as évektől datálható. Innen számítva az "együttműködés" és a népek hülyítése, félrevezetése már az I. Vh óta megfigyelhető.

Már régebben ígértem, de úgy látom a mostani események egyre inkább az ezzel kapcsolatos kommentem megírására sarkallnak..
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Azert nem semmi hogy ennyire manipulal mindket fél, nem csoda ha az ember benezi.
Főleg a tavoli homalyos kepeken.
A homályos képet posztolóknak is van valamennyi felelőssége, hiszen ma már bárkinek elérhető a kép alapú képkeresés. A logika azt diktálja, hogy puhatolózó támadásokhoz nem fognak Leopard 2-t bevetni, az pedig valószínűtlen, hogy az oroszok a fronttól távol kiszúrtak egyet és megsemmisítették. Szerintem szintén racionális gondolat, hogy előbb fognak Leopard 1-et bevetni és kilőni, mint Leopard 2-t.


Na a kahovkai monster anyag reggelre beidőzítve, lesz benne minden tutti-frutti, amit akartok :hadonaszos:
Köszönjük, kezében tőrt lóbálva üvöltő cukros bácsi. :)

Legközelebb ne spórold ki a pisztáciát!


Valaki lefordíthatná, mit mondott, mert már a második ukránpárti műhelyből származó fordítást látjuk, és még ezek sem igazán egyeznek.


Jelen esetben garantált vesztes Ukrajna és garantált vesztes Oroszország is, tök mindegy, hogy papíron ki jön ki végül „győztesként”.
A medvének mindenképpen meg kellett mutatni, hogy nem plüssmaci, különben a beleszólása nélkül sodorta volna el a változás (vagy annak hiánya). Ha a potenciális szövetségesei medve helyett plüssmackót láttak volna, könnyebben elfogadják az USA-tól kapott ajánlatokat. Egy európai háború kellett ahhoz, hogy kiderüljön, a nyugatiak valójában mennyire erősek. Például mindenki számára világossá vált, hogy a távol-keletiek mellett egy európai szövetségesük állampolgárait és javait is hajlandók ágyútölteléknek használni, és jó képet vágni hozzá. Mindezt úgy, hogy a dollár értékét a világ valamennyi dolgozó embere tartja fenn, vagyis az emberek lényegében fizetnek azért, hogy az USA ott gyilkoltassa a kvázi "adófizetőit", ahol kedve tartja. Elemzők azt mondják, a távoli országokat nem érdekli ez az európai háború. Szerintem nagyon is érdekli őket, mert az USA által saját magának kijelölt területen folyik, ráadásul Oroszország nem proxyn keresztül vesz részt benne, illetve nem elit alakulatok harcolnak terroristák ellen.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 288
14 005
113
Orosz oldalról jonnek hítek, hogy Robotynál az ukránok áttorték a védelmi vonalat:


Ezek szerint már valohol a harmadik vedelmi vonalban operálnak, viszont a negyedik néz ki legkomolyabban. Sokat fog számítani, menyi erot képes bevetni a védelem:


Amúgy pedig evakuálják Tokmakot, Vasilyvkát és Polohyt:

https://twitter.com/NOELreports/status/1666776992459390977?cxt=HHwWgoCwtf-1yqEuAAAA
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 302
12 650
113
Orosz oldalról jonnek hítek, hogy Robotynál az ukránok áttorték a védelmi vonalat:


Ezek szerint már valohol a harmadik vedelmi vonalban operálnak, viszont a negyedik néz ki legkomolyabban. Sokat fog számítani, menyi erot képes bevetni a védelem:


Amúgy pedig evakuálják Tokmakot, Vasilyvkát és Polohyt:

https://twitter.com/NOELreports/status/1666776992459390977?cxt=HHwWgoCwtf-1yqEuAAAA
"Penetrate" és nem "Break-through".
Behatolás vs. áttörés.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 867
56 570
113
Ázsiai muki a Novodonetske frontról! (Nem értek egyet vele az általa felttelezett veszteségi arányokról!)

[ VELYKA NOVOSILKA ] UKRAINE OPENS 3RD FRONT AT NOVODONETSKE; Intensifying ops, in possible pincer​



Ukránok nagyon kapták a Belgorodi támadások után! :cool::)

Russian troops blow up Ukrainian armoured group into bits after Belgorod attacks​


Kilöttek egy pár kombájnt! :)
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 458
10 391
113
Ez még nem a tavaszi offenzíva, ugye? Ez még csak a tapogatózás?
Amúgy az durva hogy én meg már ezt sem hiszem el, pedig látom. Manapság olyan egyszerű létrehozni egy kis egyedi médiát mint egy blog és hasonlók, aztán ilyen seggemből előrántott történetekhez felteszek szándékosan értelmetlenül vágott videó és képi anyagot aztán a tömegek azon vitáznak hogy akkor most melyik verzió az igaz.

Például mi a bajom ezzel a videóval? Két elhagyott ukrán készít egy videót a saját telefonjukkal??? miért van ez náluk? aztán a frontvonalról még fel is töltik a netre, és ez elméletileg aktuális, miközben a hátországban még egy tűzijátékról sem lehet videót készíteni legálisan. A helyszín és időjárás szerint valóban nem lehet túl régi, max 1 hónapos videó, a sár dagasztott út fel van többnyire keményedve, a növényzet élénk zöld.

Na most vagy náluk lehet a telefon és haláluk után orosz kézre került, vagy két roham között feltöltik a netre hogy halló ennyi harckocsit vesztettünk, slava ukraini. ez is előfordulhat mert az emberi hülyeség határtalan.

Akkor ott vannak a kaputelfon minőségre butított felvételek, miközben több tízezer drón repked a fronton, és ha van is videó az szándékosan manipulatívra van vágva.

Mind két oldal lebukik a hazugságaival, ami hol szándékos hol pedig túlbuzgó amatőrök hülyesége, vagy pedig szándékosan a másik oldal híreinek lejjáratása a cél. Ez oké elfogadom, remekül működik, hisz egyik szurkolócsapat sem fogadja el a másik híreit, na de hogy egyik oldalon se legyenek a klasszikus értelembe vett igazi haditudósítók akik ott vannak ahol lőnek, és mondjuk értelmes videót készítsenek megsemmisült dolgokról vagy valós csataterekről.

Azt tudjuk csak hogy már mindenki meghalt legalább 3x. Értem én hogy háború köde, de amikor van egy győztes csatád, és egyértelmű bizonyítékod lehet amivel rombolod az ellenség morálját akkor azt miéért nem használod? Talán szándékosan akarod hogy magas legyen a morálja és támadjon?

Ezt most csak azért írom mert látom hogy nagyon vért izzadnak sokan hogy rájöjjenek mi a valóság, de itt valós időben sosem fogjuk megtudni azt, de még utólag se mert akkor meg a győztesek fogják megmondani hogy volt.

Amúgy ugyan ez az agresszív nagy veszteségekkel járó próbálkozás volt hónapokig herszon irányában is tavaly. Viszont elméletileg itt már bevetik az egyértelműen frissen kapott cuccokat is, amikről azt mondták hogy majd az ellentámadásnál..... Szóval nevezhetjük annak vagy bárminek, de ha azt mondjuk a harcok ismét aktív szakaszukba léptek nem tévedünk, ha valahol lesz gyenge pont lesz lehet ismét harkov, ha nem akkor majd azt halljuk elmaradt az offenzíva. Herszon viszont nem fog megismétlődni valószínűleg ha csak nem sikerül valahol bekerítés veszélyes helyzetet létrehozni.

Ilyen értelemben a vízszintel való játszadozásnak lehet értelme, de ott még hetek hónapok kellenek az eredményhez, bár őszig van idő, és hús is van bőven.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 617
48 139
113
Az ukrán fegyveres erők összes vesztesége június 7-én Zaporozsje irányában a következő volt:
harckocsik - 33
BMP - 28
BBM - 38
személy - 945⚡️

A zaporozsjei fronton az ellenség ravasz taktikát alkalmazott​

A Zaporizzsja Front offenzívájában az ellenség ravasz taktikát alkalmazott, amivel a többi fronton harcosainknak is tisztában kell lenniük.
Az ukrán fegyveres erők sokáig felderítést végeztek az Orekhovo melletti csatában, sok felszerelést veszítettek ott , de figyelemmel kísérték az RF fegyveres erők védelmi taktikáját, beleértve azt is, hogy honnan érkezik az erősítés az állásainkba.
Az ukrán fegyveres erők ma megpróbálták elvágni az első erősítési vonalunkat NATO-aknákkal végzett távoli csapások segítségével, amelyet MLRS-sel lövöldöztek.
A csapásokat azokon a területeken végezték, ahonnan páncélos erősítéseknek kellett volna megközelítenie a frontot, ami megnehezítette számukra az áttörés helyszínének megközelítését.
De mindenesetre jön az erősítésünk.
Az orosz harcosok folytatják az offenzíva visszaverését, a harc 14 órán át tart.
Источник: https://rusvesna.su/news/1686226076

Az ukrán fegyveres erők sikertelenül kísérelték meg áttörni az orosz védelmet Zaporozsje irányában.​

Szergej Sojgu, az Orosz Föderáció védelmi miniszterének nyilatkozata a Zaporizzsja fronton kialakult helyzetről .
Ma délelőtt fél 1-kor Zaporozsje irányában az ellenség a 47. gépesített dandár 1500 fős erőivel és 150 páncélozott járművel kísérelte meg áttörni a védelmet.
Éjszaka időben észlelték az ellenséget, és tüzérséggel, repülőgépekkel és páncéltörő fegyverekkel megelőző csapást mértek rá.
Az ellenséget mind a négy irányban megállították, és súlyos veszteségekkel vonultak vissza.
Egy kétórás csata következtében az ellenség 30 harckocsit, 11 gyalogsági harcjárművet, legfeljebb 350 fegyverest veszített.
A speciálisan az áttörés végrehajtására kiképzett ukrán tartalékos erők nem teljesítették feladatukat.
Az ellenségeskedés tegnapi napján, június 7-én az ellenség 945 főt, 33 harckocsit, 28 gyalogsági harcjárművet, 38 harci páncélozott járművet, három Krab önjáró fegyvert és egyéb fegyvereket veszített.
Источник: https://rusvesna.su/news/1686228661
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
856
4 718
93
Ez visszafelé is működik, tehát az oroszok is kihasználhatják ezt a lehetőséget egy offenzívára és nekik tényleg vannak tartalékaik, van munició, tüzérség, tankok ezrével és az ukrikkal ellentétben van légifedezetük.
Szerintem orosz részről nem várható stratégiai léptékű támadó hadművelet az elkövetkező hónapokban (de talán években sem). Bármi efféle többe kerülne, mint amennyi eredménnyel kecsegtetne. Ukrajnában folyik a háború, az ukránoknak kell támadniuk, ha vissza akarják szerezni a területeket. Orosz részről észszerűbb ehhez berendezkedni és átgondoltan kiépített vágóhidakon feldolgozni a Nagy Ukrán Ellentámadás anyagát minél kevesebb saját veszteséggel. Támadni majd akkor, ha Ukrajna látványosan és egyértelműen a szakadék szélére kerül. Előbb semmiképp - ezt tavaly tavasszal megtanulhatták.

Ha esetleg mégis megindulnának az oroszok, akkor csakis valahol a Dnyepertől keletre, akár délen, Zaporizzsja irányába, akár keletebbre, a szakadár területek térségében, vagy északabbra, az orosz határ mentén, a további ukrán betöréseket megakadályozandó.

A legértelmetlenebb az apadó Dnyeperen át, azaz Krivoj Rog és Mikolajev közötti térségben előre törni, hiszen ott nincs semmiféle értékelhető stratégiai célpont, ellenben nem fedezné semmi a támadó ék szárnyait és a legnehezebben egy ilyen támadási irány utánpótlása lenne megoldható a folyón át. Kellő időben Zaporizzsjánál az ukránok ismét megnyithatnák a vízcsapot.

Utóbbi lehetőség kiiktatására és a vízszint normalizálására orosz részről logikus lépés lehetne most a zaporozzsjai, dnyiproi, kremencsuki gátak kiiktatása, ezek azonban baromi masszív építmények, tehát lerombolásuk nem lenne egyszerű feladat. Ráadásul katonai haszna kevesebb lenne, mint amekkora kárt a folyó környékén élőknek okozna, így nem hiszem, hogy meglépik.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 445
23 605
113

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 996
12 799
113

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 980
5 420
113
A kahovkai gát 240 km hosszan és helyenként 23 km szélességben duzzasztotta föl a Dnyeper vizét, egészen Zaporizzsjáig. Ez a hatalmas mesterséges tó kb. 200 km hosszan egyben a frontvonalat is jelenti a két fél között.

Vodohranilische_na_karte-750x459.png


Míg a lerombolt gáttól nyugatra az árhullám jelentős (főleg orosz) területeket önt el, észak-keletre ennek a hatalmas tározónak a vízszintje drasztikusan csökkenni fog.

1024px-Kahovskoe_more.JPG


Mint nyugger kolléga kiderítette, az ukránok az elmúlt időszakban a Dnyeper felső tározóiból extra mennyiségű vizet engedtek ki, tehát azokban most van kapacitás jelentékenyebb víztömegek visszatartására. Ha az ukránok Zaporizzsjánál (és fentebb) most megfogják a vizet (elzárják a csapot), akkor a két szemben álló hadsereg között minimálisra csökken a Dnyeper szintje. Várhatóan több kilométer szélességben (és kétszáz kilométer hosszúságban) kavicsos, homokos föveny kerül szárazra, ezernyi kavics- és homokzátony, sziget, félsziget emelkedik majd ki a vízből. Itt-ott talán még gázlók is kialakulhatnak. 2018 nyarának végére a Duna pl. így nézett ki, hasonló helyzet várható a Dnyeper érintett szakaszán is:

1534413191-GPMK1Q2xD_md.jpg


Ilyen szakaszokon pedig még nehezebb technikával is meg lehet kísérelni az áttörést, és gyanítom, a déli parton az oroszok nem építettek ki komoly védelmi állásokat, és valószínűleg erőik zömét sem ebben a térségben állomásoztatják.

leopard-panzer-unterwasserfahrt-108_v-variantBig16x9_w-1280_zc-b903ef86.jpg


Hogy lesz-e ukrán offenzíva, és hogy ezen a frontszakaszon-e, az továbbra is kérdéses, de én a fentebbiek miatt is kizártnak tartom, hogy az oroszok robbantották volna föl a gátat. Miközben nagyrészt a saját ellenőrzésük alatt álló területekre zúdul, a legjelentősebb természetes védvonalukat is leapasztja a Kahovkától áttörő víztömeg.
Dunai 2018-as kép nem lessz érvényes a Dyeper leengedett tározójára.A posztolt kép a Duna fővárosi szakaszáról van ahol elég "húzós" a víz nem rak le a folyó hordalékot.Itt egy kép a leeresztett Tisza tó "árterélől"hasonló iszapos,saras,mocsaras terület lessz a Tározó helyén.