[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 029
16 537
113
Ez lényegében azt jelentené, hogy Putyin már hajlandó OF teruleteit is hozzácsatolni Ukrajnához, mivel az Ukrán Szovjet Szocialista Koztársaságnak belépésékor ilyen határai voltak (no nem mind ha Putyó valaha is jártas lenne a torténelemben):
:D

Screenshot_8.png
Szerintem jobban néz ki az eredeti, vidéki ukrán iskolákban még néhol fellelhető ukrán térkép a diákok számára, falon felfüggesztve (ahol még nem kaptak észbe az ukránok). Az az egy biztos, hogy az még a "béke" években készült oktatási szemléltető eszköz - volt.

Ezen a XIX sz második felének ábrázolása található, érdekessége hogy egy deka ukrán állam területet nem tartalmaz..
Kb egy hónapja láttam, ukrán harcosok iskolába való beköltözésükkor unalmukba körülnéztek, és utána lázas kutakodás kezdődött a térképen ukrán terület után... Hát sz@r lehetett nekik ott, mert egy addig tanított világ omlott bennük össze..

Lehet h Putyin ezt ajánlotta fel Nekik?
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
826
7 564
93
Amúgy tegnap előtt Zsaluzsnij Mark Milley amerikai tábornokkal, az Egyesült Államok vezérkari főnökök egyesített bizottságnak elnökével egyeztetett és ezt a nyugati sajtó is lehozta , amúgy hozzáteszem Mark Milley tábornokkal szinte hetente egyeztet Zsaluzsníj.
Dobnál releváns linket? (igen, béna vagyok a guglihoz)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 659
48 464
113

Az Ukrán Fegyveres Erők ellentámadásának valószínű tervét tartalmazó séma megjelent a weben (MAP)​

...Bár ez a térkép is dezinformáció lehet, amelyet kifejezetten az ukrán fél terjeszt.
Источник: https://rusvesna.su/news/1686824435

Kijev terve az oroszok maximális megsemmisítését tartalmazza - Zelenszkij szóvivője​

...
Új botrányos kijelentést tett a náci Podolyak.
„Egy terv van: a legmerevebb előrehaladás az oroszok maximális meggyilkolásával ezen az útvonalon.
...
Источник: https://rusvesna.su/news/1686826139

Dr. Somkuti Bálint
SAJTÓSZEMLE
Azt írja a magyar sajtót is körbejárt cikkében a Foreign Affairs szerzője, hogy ezt a háborút úgy néz ki nem lehet a csatamezőn megnyerni. Egyrészt hadtörténészként üzenem neki, hogy várjuk ki a végét, mert még közel sem tartunk ott és mindkét félnek van - igaz eltérő arányú - esélye a katonai győzelemre.
Másrészt ez a vélemény a tpikus és általam sokat ostorozott nyugati szűklátókörű gondolkodás eredménye. A tükör gondolkodásé, a mirror-imagingé. Ha én így gondolom, akkor mindenki így kell hogy gondolja. A nyugati politkai (és talán katonai) gondolkodás túlságosan a magáévá tette Clausewitz és kisebb mértékben Jomini katonai teoretikusok döntő csatáról szóló elképzelését.
Hogy egy háborút csak és kizárólag úgy lehet megvívni, hogy megkeressük az ellenség főerejét és egy döntő csapásban megsemmisítjük. Ami utána jön az már csak a béke előjátéka. Az ellenséges főváros megszállása, és a fegyverletétel már csak egyértelmű záróakkordjai a színdarabnak.
Az hogy egy küzdelmet, sőt egy klassszikus ipari alapú háborút meg lehet másképp is vívni, apránként felmorzsolva az ellenfél morális és fizikai ellenállását az szemlátomást egyetlen nyugati szakértő fejében sem fordul meg. Legalábbis olyanéban, akit ilyen elismert magazinok közelébe engednek, mert ez sem egy utolsó szempont lásd a Pszichológiai Társaságban egy cikk közlése miatt kirobbant balhét.
Másik és sokkal előremutatóbb Chandran Nair cikke a National Interestben. Sokan és sokat beszélnek a többpólusú világról, de az árulkodó című "A Nyugatnak fel kell készülnei egy nagyon megkésett felismerésre" írásában a szerző öt olyan szempontot sorol fel, amely szerintem alapjaiban fogja megrázni a nagybetűs Nyugat társadalmát és elitjét egyaránt.
Az első az eddigi szelektív, és egyértelműen Nyugat központú, a nyugati civilizáció állítólagos jóindulatú terjeszkedéséről szóló történelemszemlélet megváltozása. Különösen azért mert nincs így, és a korábbi gyarmatok egyértelműen nem így látják, hogy az amerikai indiánok szomorú sorsáról ne is beszéljünk.
A második az állítólagos "szabály alapú világrend" átalakulása, amely saját maga alkotott szabályait a Nyugat előszeretettel rúgta fel. Ebben a nagyobb (és kisebb) országok a saját érdekeiket fogják követni a többpólusú rendszerek legszebb hagyományai szerint, és nem mennek bele a velünk vagy ellenünk játékába, amely felfogás az elmúlt 30 évet uralta.
A harmadik a nyugati "béketeremtés" mítoszának megszűnése. A Globális Dél (a korábbi harmadik világ) már nem a globális biztonság megteremtőjeként látja a nyugatot, elsősorban az Egyesült Államokat, hanem a folyamatos háborúkból jelentős profitot bezsebelő gépezetként. Így döntő bírónak sem nagyon fogja elfogadni.
A negyedik a nyugati pénzügyi rendszer kizárólagosságának megszüntetése. Különösen amióta fegyverként használják a nyugati/amerikai érdekekkel szembemenő országokkkal szemben. Azaz a világgazdaság működéséhez szükséges infrastruktúra elvesztette semlegességét és ezáltal kockázattá vált.
Az ötödik pedig az általam is sokat emlegetett tényező. A nyugati main stream media, a mértékadó sajtó hitelességének teljes összeomlása. Az ukrán háború teljesen elfogult és egyoldalú bemutatásátó kezdve a folyamatos Kína-ellenes kardcsörtetésig a nyugati sajtó pártatlanságának a látszatát is elvesztette a világ nagy részében.
Nair záró gondolatai különösen megszívlelendőek:
"Nincs visszatérés a régi módszerekhez és a Nyugat már nem rendelkezik azzal a politikai és gazdasági hatalommal, nem is beszélve a nemzetközi legitimációról, amivel korábban bírt. A nyugati hatalmaknak mielőbb alkalmazkodniuk kell ehhez a megváltozott nemzetközi környezethez, ahelyett, hogy makacsul ragaszkodnak ahhoz hogy semmi sem változott, "business as usual". Amennyiben nem így tesznek a világ veszélyesebb hely lesz, ráadásul még tovább erodálja a Nyugat hitelességé és befolyását."
Tartok tőle, hogy egy komoly sokk hiányában a nyugati elit nem fogja meghallani Nair bölcs tanácsait. Utána meg már késő lesz, talán túlságosan is késő.
https://nationalinterest.org/.../west-must-prepare-long...
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 832
48 534
113
Dobnál releváns linket? (igen, béna vagyok a guglihoz)
Faszér’ nem hiszitek el neki, lusta banda!
Tessék!
Az eredeti, ezt személyesen Zaluzsnijjjj diktálta (ráütött az ujjára egy kalapáccsal, azért nem írta)

Kjijiív Poszt

Végül, személyesen Törteli Dénes, az ismert magyar-holland telebuszos vállalkozó is megírta (lehet, hogy az izraeli kefirért is rajong?) !!!

Utóbbinál kiemelném, hogy a profilképe égszínkék-arany keretbe van foglalva, amely az igazmondók jól ismert szimbóluma.

Szóval Zaluzsnyijjj egészen biztosan él.
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Nem csak a kérdésedet hanem az arra adott válaszomat is kimoderálták tegnap....

Szóval az én véleményem szerint Zsaluzsníj életben van, és ezt azon egyszerű ok miatt gondolom így, hogy ha akarná sem tudná az ukri vezetés eltitkolni a hazai és nemzetközi közvélemény előtt (még rövid ideig sem) a halálát, Egyrészt mivel nagyon népszerű Zsaluzsnij az ukri társadalomban, másrészt nagyon fontos szerepe van (az Ukrajna szempontjából létfontosságú) a nyugati hatalmakkal való kapcsolattartásban értelemszerűen elsősorban a katonai illetve hadianyag szállítmányok területén.Így nem tudják eltitkolni az ukrik a nyugati szövetségeseik elől, ha bármi történt volna Zsaluzsnijjal...

Amúgy tegnap előtt Zsaluzsnij Mark Milley amerikai tábornokkal, az Egyesült Államok vezérkari főnökök egyesített bizottságnak elnökével egyeztetett és ezt a nyugati sajtó is lehozta , amúgy hozzáteszem Mark Milley tábornokkal szinte hetente egyeztet Zsaluzsníj.
Meglepődve tapasztalom, hogy ennyire lenézed az ukránok psyop képességeit.

Meglepődve tapasztalom, hogy tagadod, mit jelent a szövetség, és tagadod, hogy a szövetségben melyik országnak mi a szerepe.

Ugyanakkor azzal a valamiért nyíltan ki nem mondott igazságoddal teljesen egyetértek, hogy megannyi hazugság után már lényegtelen, hogy az ukránok és a nyugatiak színjátékot játszanak-e Zaluzsnij állapotával kapcsolatban.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 991
12 026
113
Nem csak a kérdésedet hanem az arra adott válaszomat is kimoderálták tegnap....

Szóval az én véleményem szerint Zsaluzsníj életben van, és ezt azon egyszerű ok miatt gondolom így, hogy ha akarná sem tudná az ukri vezetés eltitkolni a hazai és nemzetközi közvélemény előtt (még rövid ideig sem) a halálát, Egyrészt mivel nagyon népszerű Zsaluzsnij az ukri társadalomban, másrészt nagyon fontos szerepe van (az Ukrajna szempontjából létfontosságú) a nyugati hatalmakkal való kapcsolattartásban értelemszerűen elsősorban a katonai illetve hadianyag szállítmányok területén.Így nem tudják eltitkolni az ukrik a nyugati szövetségeseik elől, ha bármi történt volna Zsaluzsnijjal...

Amúgy tegnap előtt Zsaluzsnij Mark Milley amerikai tábornokkal, az Egyesült Államok vezérkari főnökök egyesített bizottságnak elnökével egyeztetett és ezt a nyugati sajtó is lehozta , amúgy hozzáteszem Mark Milley tábornokkal szinte hetente egyeztet Zsaluzsníj.
Köszönöm a választ. Érdekes érvelés, de elfogadom, hogy ez alapján úgy véled még él. Az én véleményem szerint meg pont azért, amit írtál, az miatt, hogy nagyon népszerű, mondhatni ikon, titkolják a halálát/esetleg egészségügyi alkalmatlanságát a sebesülése miatt. Az én véleményem szerint nyugaton is tud erről a tényről (halott/alkalmatlan) akinek mindenképp kell, de nekik sem érdekük nyilvánosságra hozni a dolgot. Mindenesetre az, hogy az addigi heti sok-sok propaganda, média , tanácskozás, megmondóember, tárgyaló partner stb... megjelenései leredukálódtak havi 1x, max. 2x foto vagy videómegjelenésre (amit ugy a jelenkori technikával könnyű manipulálni), az minimum elgondolkodtató.

Ugyanez érvényes Budanovra is. Ő is napi szinten szokott fenyegetőzni, a GRU bombázása óta róla is csak egy keményen néző videó az össztermés...
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 636
45 087
113
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 350
5 048
113
Faszér’ nem hiszitek el neki, lusta banda!
Tessék!
Az eredeti, ezt személyesen Zaluzsnijjjj diktálta (ráütött az ujjára egy kalapáccsal, azért nem írta)

Kjijiív Poszt

Végül, személyesen Törteli Dénes, az ismert magyar-holland telebuszos vállalkozó is megírta (lehet, hogy az izraeli kefirért is rajong?) !!!

Utóbbinál kiemelném, hogy a profilképe égszínkék-arany keretbe van foglalva, amely az igazmondók jól ismert szimbóluma.

Szóval Zaluzsnyijjj egészen biztosan él.
Persze, de felmerült már az is, hogy köze volt a NS2... ööö... balesetéhez. Persze nem ártana, ha ezt ő maga is beismerné. Ha nem, a másik megoldás, hogy nem fogja tagadni soha: tehát halott. Lehet, hogy eredetileg gyengélkedett és próbált levegőt venni az intenzíven talán, de azért, mert menthetetlen, hasznos még lehet holtan is.
Szerintem ez eléggé nyomós érv a csávó halála mellett: rá lehet kenni a sz*rt - és meg is teszik.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 198
23 645
113
Eredeti AK47, mart tokos, acél forever! :D Lehet megkövezni, köpködni, én már csak ilyen konzervatív maradok. Abból a fegyverből egy kis okossággal (konkrétan a kakasakasztó váll megreszelésével) egy hallatlanul finom sütésű és így 300-ig halálpontos fegyvert lehet kihozni, ami akkor is fegyver marad, ha a BMP áthajtott rajta... A 7.62-es lőszer nehéz, xar cipelni, de lebontja a téglafalat. És általában úgyis a nehéztechnika cipeli a fegyvert hosszútávon, a harcárokban meg elcipelgetem én magam. :D
Na, ennyit a nosztalgiáról.
Ami az "ellentámadást" illeti: nem nagyon látom az eredményeket... Vagy lemaradtam volna a mariupoli bevonulásról? De már azzal is elégedett lennék, ha az első orosz védvonalig eljutnának, de sajnos az akna, az akna.
Zaluzsnij meg valószínűleg tényleg odaátról vezényel. Ez annál is inkább biztos, mert beleolvastam Wilsonunk reakcióiba és nagyon nagy a feszkó odabent... Nincs az a nyugati zsurnaliszta, aki nyilatkozatra bírná, kivéve ha valahova elég a deepfake megjelenés. Tudom, tudom, Zelenszkij megmondta, hogy beszélt vele, csak azt nem tette hozzá, hogy három esti csík után, és ott volt mellette Napoleon is. :D :D :D

Az a baj a nosztalgiaval, hogy tulajdonkeppen bizonyiteka annak, hogy lassan eljar felettunk az ido, ahogy azt tette a jo oreg mart tokos 47-el is. Mondjuk feletted azert jobban, en meg ma is gyonyoru vagyok! :D
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 530
20 633
113
Az a baj a nosztalgiaval, hogy tulajdonkeppen bizonyiteka annak, hogy lassan eljar felettunk az ido, ahogy azt tette a jo oreg mart tokos 47-el is. Mondjuk feletted azert jobban, en meg ma is gyonyoru vagyok! :D
Egyharmad rész fém és műanyag vagyok, 14 nagyműtétem volt és többek szerint orvosi csoda, h túléltem mindet. Mindezt köszönhetem egy háborúnak aminek meg sem kellett volna történnie... De mégis, én élek és nagyon sok nálam erősebb és életrevalóbb bajtársam a hadak útját tapossa. A korom szerint már régen nem vagyok hadköteles, de ha az ukránok megjelennek Vereckénél meglátom kivel fogok ott találkozni... Megismertek, egy öreg mart tokos 47-es lesz nálam...
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 070
16 292
113
Készítik fel a közvéleményt, állítólag Budanov Berlinben van egy kórházban, kritikus állapotban.

A kritikus állapot persze sok mindent jelenthet, szerintem lehet elírás, és kalibrált állapotot akartak írni, és a márványasztalon próbálják összelegózni a darabjait. Esetleg klónozzák ezt a nagyszerű hadfit.

 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 195
10 737
113
Egyharmad rész fém és műanyag vagyok, 14 nagyműtétem volt és többek szerint orvosi csoda, h túléltem mindet. Mindezt köszönhetem egy háborúnak aminek meg sem kellett volna történnie... De mégis, én élek és nagyon sok nálam erősebb és életrevalóbb bajtársam a hadak útját tapossa. A korom szerint már régen nem vagyok hadköteles, de ha az ukránok megjelennek Vereckénél meglátom kivel fogok ott találkozni... Megismertek, egy öreg mart tokos 47-es lesz nálam...
Magam is túl vagyok az obsitos koron, de szolgáltaba helyezem magam ha hí a haza!
Megismertek, egy Kulikov antenna lesz nálam...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A videó vegyes reakciókat kapott a netezők részéről. MAJD ITT IS VEGYES LESZ!
Az orosz védelmi minisztérium szombaton olyan felvételeket tett közzé, amelyeken a nyugati országok által az ukrán hadseregnek biztosított, már megsemmisített haditechnikai eszközök láthatók Dél-Donyeck térségében.

EGY KATONÁNAK SIKERÜLT ELMENEKÜLNIE
A 3. motorizált lövészhadosztály alapos légi felderítés után megsemmisítette az ellenség ideiglenes felvonulási pontját Szvatovo-Kremennaja településen.
Jól látható, hogy az orosz tábor által indított légicsapások következtében káosz alakult ki ezen a területen. A videó végén látszik, hogy egy ellenséges katonának sikerült elmenekülnie, de égési sérüléseket szenvedett. Azt nem tudni, hogy hány áldozata volt az incidensnek.

AKIK JÓL DÖNTÖTTEK
A közösségi médiát ellepték azok a felvételek, amelyeken elfogták az Ukrán Fegyveres Erők katonáit, akik jól döntöttek és időben felemelték a kezüket. Mielőtt őrizetbe vették volna a két ukrán katonát átkutatták, a fegyvereiket is elkobozták. A felvétel végén az orosz katonák felemelt kézzel vezetik el őket. A pontos helyszínt azonban nem pontosították.

Az orosz védelmi minisztérium nyilvánosságra hozta azokat a felvételeket, amelyeken az orosz légierő Mi-28N harci helikopterének személyzete ukrán katonai erődítményeket és páncélozott járműveket semmisít meg.
A feltöltés képaláírásában egy rövid repülés előtti és felszállási előkészület látható.
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 227
4 696
113
De akkor hun vannak
Egyharmad rész fém és műanyag vagyok, 14 nagyműtétem volt és többek szerint orvosi csoda, h túléltem mindet. Mindezt köszönhetem egy háborúnak aminek meg sem kellett volna történnie... De mégis, én élek és nagyon sok nálam erősebb és életrevalóbb bajtársam a hadak útját tapossa. A korom szerint már régen nem vagyok hadköteles, de ha az ukránok megjelennek Vereckénél meglátom kivel fogok ott találkozni... Megismertek, egy öreg mart tokos 47-es lesz nálam...
Tudod hogy egy öreg mart tokos type-1es Ak most mennyit ér?? Ha gyari, gyűjtői darab akkor akár 1,6M-et is... :) honnan fogsz szerezni?? Ha már van akkor vedd úgy hogy nem szóltam!! :)
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 991
12 026
113
Készítik fel a közvéleményt, állítólag Budanov Berlinben van egy kórházban, kritikus állapotban.

A kritikus állapot persze sok mindent jelenthet, szerintem lehet elírás, és kalibrált állapotot akartak írni, és a márványasztalon próbálják összelegózni a darabjait. Esetleg klónozzák ezt a nagyszerű hadfit.

De hisz az raketacsapast a bunkerra sem ismertek el, vagy rosszul tudom? Csak az odavezeto hid/ut volt lezarva, ha jol emlekszem azt irtak valami legvedelmi raketa darab pottyant csak oda.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 329
12 989
113
De hisz az raketacsapast a bunkerra sem ismertek el, vagy rosszul tudom? Csak az odavezeto hid/ut volt lezarva, ha jol emlekszem azt irtak valami legvedelmi raketa darab pottyant csak oda.
Valószínű,hogy Budanov a folyamatos Oroszország elleni terrorista támadások,és előkészületei miatt megérett egy kinzhalra.Remélem Podolják lesz a következő.