[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 703
28 141
113
Mit mondjak erre azon túl, hogy ehhez képest még a "Random schizo ramblings" nevű Telegram csatornát is hitelesebbnek érzem. Portfolio baszdmeg
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 458
113
Törökországból visszatér Ukrajnába az "Azov" terrorista öt parancsnoka.
Ő az "Azov" egység parancsnoka, Denis Prokopenko, eljáró. Szergej Volinszkij, a 36. különálló tengerészgyalogos dandár parancsnoka, Szvjatoszlav Palamar parancsnok-helyettes, Oleg Khomenko nemzetőr őrnagy és Denis Shlega, a nemzeti gárda ezredese.
Szerintem a frontra dobják be őket, ahol elhaláloznak. Erdogan nem hiszem, hogy csak saját szakállára cselekedne.

Mariupolt nem a csecsenek vették be?
 
W

Wilson

Guest
Az amerikai hadsereg szerint a kazettás lőszereik kisebb arányban tartalmaznak fel nem robbant lőszereket, amelyek veszélyeztethetik a civileket.
2023.07.09.


Igor Ovcharruck ukrán katona egy MSLR rakétából hatástalanított kazettás bombát tart az orosz hadsereg által használt rakéták darabjai között, amely egy ukrán hadianyag-szakértő szerint nem robbant fel becsapódáskor az ukrajnai Kharkiv régióban október 21-én. , 2022.
Igor Ovcharruck ukrán katona egy MSLR rakétából származó hatástalanított kazettás lőszert tart az orosz hadsereg által használt rakéták darabjai között, amely egy ukrán hadianyag-szakértő szerint nem robbant fel becsapódáskor az ukrajnai Kharkiv régióban, 2022.október 21-én.


Egy védelmi tisztviselő szombaton további információkkal szolgált a CNN-nek arról, hogy a hadsereg hogyan tesztelte azokat a kazettás lőszereket, amelyeket Joe Biden amerikai elnök kormánya Ukrajnába tervez küldeni.

A tesztelés célja: Biztosítani, hogy a fel nem robbant lőszerek aránya" 2,35% vagy annál alacsonyabb legyen.

A kazettás lőszerek selejt aránya azt jelenti, hogy a nagy területen szétszórt lőszerek milyen gyakran nem robbannak fel, ami hosszú távon kockázatot jelent a civilek számára, akik később találkozhatnak velük, hasonlóan a taposóaknákhoz. Ez is hozzájárul ahhoz, ami miatt a fegyver annyira ellentmondásos, és több mint 100 országban - köztük az Egyesült Államokban és ukrán szövetségesekben - betiltották.

A védelmi tisztviselő a CNN-nek elmondta, hogy a lőszerek tesztelését "éles tűzzel hajtották végre", szemben a szimulált vagy virtuális tesztekkel, és a legutóbbi teszteket 2020-ban végezték az arizonai Yuma Proving Groundon az amerikai hadsereg közös lőszerparancsnokságának munkatársai.

"A tesztelés során a tesztcsoport minden egyes tételéből egy mintakészletet kilőnek, és felmérik és rögzítik a fel nem robbant lőszerek számát" - mondta a tisztviselő. "Ezeket az adatokat ezután összeállítják a jelentés elkészítéséhez, amely tartalmazza a lőszerek arányát is."

A tisztviselő elmondta, hogy a kazettás bombák azon típusait, amelyeket az Egyesült Államok küldeni tervez, az M864 és az M483A1 típusokat legutóbb 2020-ban, illetve 2017-ben tesztelték.

"Mind a 11 tesztelt tételből 40 lövedéket különítettünk el" - magyarázta a védelmi tisztviselő. A "tétel" lényegében egy lőszertétel, és a lövedékeket véletlenszerűen választották ki a Közös Lőszerparancsnokság alkalmazottai, ahol a lőszereket tárolják.

A tisztviselő kifejtette, hogy a lőszereket többféle módon tesztelték, többek között "légrobbanás" és "földi pontdetonáció" útján, valamint többféle, 15-30 kilométeres távolságból (kb. 9-18 mérföld).

"A lövedékeket is többféleképpen számolták meg, beleértve a fotókövető rendszereket, az akusztikus rendszereket és a kézi megfigyelést" - mondta a tisztviselő.

Miért fontos ez? Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken elmondta, hogy a Biden-kormányzat igyekezett hangsúlyozni, hogy az Ukrajnának szállítandó kazettás lőszerek kisebb kockázatot jelentenek a polgári lakosságra nézve, mint a jelenleg Oroszország által használt kazettás lőszerek, amelyeknél a selejt aránya akár 40% is lehet.

A kritikusok azonban kérdéseket vetettek fel a hadsereg tesztelési folyamatával kapcsolatban, beleértve azt is, hogy a tesztelés ideális körülmények között történt-e, vagy különböző időjárási és terepviszonyok között tesztelték, amelyek befolyásolhatják a lőszer reakcióját. A védelmi tisztviselő nem tért ki arra, hogy a lőszert ilyen eltérő körülmények között tesztelték-e.


 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Ki fizeti ezeket a degenerált debileket?A hányinger kerülgeti a Twitteren a felhasználókat ezektől.
Volt erről szó, hogy a jenkik sok-sokmillió dollárból szervezték meg a NAFO-t illetve egyéb "az orosz dezinformáció ellen" a kibertérben harcoló csoportokat.
ez mondjuk meg mindig erossen ketseges, hogy ugy mondjam. :D
Ahogy én emlékszem Zaluzsnij kapcsán súlyos sérülést emlegettek, szóval Nem tartom kizártnak hogy előkerült. Sőt! Az egyik képen nekem úgy tűnt, hogy elég sokat fogyott, a korábbi pocak teljesen eltűnt róla. Majd egyszer talán megtudjuk pontosan hogyan és mi is történt.
Zaharova az információs hadviselésről.
Ilja Kiva orosz emigrációba kényszerült egykori hohol parlamenti képviselő gondolatai a törökökről.
Érdekes, hogy míg a hoholpárti média szerint 3% alatti a meghibásodási arány, itt meg 14%-ot írnak.
és nem nem az oroszhírek hamisít, ugyanis megkerestem a NYT cikkét : @Wilson
"The Pentagon said the weapons they would send to Ukraine had a failure rate of 2.35 percent or less, far better than the usual rate that is common for cluster weapons.
But the Pentagon’s own statements indicate that the cluster munitions in question contain older grenades known to have a failure rate of 14 percent or more."
Ezek nem túl régi felvételek. Ahogy nézem ezek átmentek valami karbantartáson, ha nem teljes nagyjavításon.
Doug MacGregor
@nyugger hallottál már a vágyvezérelt újságírásról nem? pf B+ a legócskább agitprop szintre süllyedt...
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 995
113
Zaporizsja térség, ukri állás kitakarítva:

Lengyel Mi24 menni 404isztán:

Állítólag a Dnyeper delta, Kherszon alatt leapadt annyira, hogy az oroszok visszatérhettek az állásaikba:
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 881
91 445
113
Ezek hogy a csöcsbe kerültek Törökországba?
Putyin egy fogolycsere keretében kiadta őket.
Tök normál háborús megállapodás lehetett. Valószínűleg fontos, elfogott orosz katonákat vagy ukrajnai orosz kollaboránsokat kaphattak cserében.

Hogy most ez ellentmond Ukrajna nácitlanításànak. Hát a politikusok bullshitjeit helyükön kell kezelni.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 755
21 525
113
Az Ukrán Fegyveres Erők bejelentette az orosz csapatok visszatérését korábbi pozícióikba a Dnyeper bal partján
Az orosz hadsereg egységei visszatértek a Kahovka-tározó gátjának áttörése előtt elfoglalt pozícióikba.

AA33P3 / Lockheed EP-3E Aries II / United States Navy rádióelektronikai felderítő Krétáról feljött a Fekete-tengerre, a román partoknál gyártja a hurkokat: újabb húsdarálót terveznek meg a NATOnál.

Az utolsó kaporig kell harcolni.

A Krím elleni rajtaütéssel egyidejűleg
robbanások hallatszottak Donyeck városában is: az orosz légvédelmi erők elfogtak egy ukrán rakétát a város közelében.
A lelőtt lőszer darabjai szétszóródtak a település különböző területein - a helyiek aktívan megosztják őket a közösségi médiában.
Roman Kurajev, a városi közigazgatás vezetője szerint az orosz légvédelmi tüzérek Kamensszk irányából lőttek. Áldozatok nem voltak, több épület tetőszerkezete megrongálódott.
Valószínűleg egy továbbfejlesztett S-200-as légvédelmi rakétát használtak a támadáshoz az ukrán alakulatai.

Július 7. orosz-ukrán háború Teljes frontjelentés

A reggeli viccekből kimaradt

„Vágd le és kerítsd be az orosz csapatokat, foglald el a Krímet”: lengyel megfigyelő forgatókönyvet javasolt az ukrán fegyveres erők offenzívájára

Az Ukrán Fegyveres Erők offenzív hadműveletének szomorú lefolyása ellenére a lengyel tábornokok tele vannak optimizmussal, és felajánlják az ukrán parancsnokságnak, hogy fontolja meg az orosz csapatok hatékonyabb legyőzésének és a Krím elfoglalásának forgatókönyveit.


Az önjelölt stratéga utópisztikus elképzelései.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Egy román összefoglaló a felvidéki GlobSec tanulságairól főleg az ukrán fejlemények szempontjából.


Néhány dologra felhívnám a figyelmet.

1, A NATO keleti szárnya nem felel meg az elrettentésnek, mert szovjet fegyverekkel van felszerelve és nem költenek eleget arra, hogy ezt orvosolják. Ezeknek a minősége nem elég jó.

2, Nem felel meg a mennyiség sem. Felhalmozni kell, fegyverben, lőszerben. Hatalmas készleteket kell létre hozni, ha el akarjuk rettenteni Oroszországot.

3, A keleti szárny hagyta leépülni a hadiparát, ami hiba volt, ezt vissza kell állítani.

4, A keleti típusú fegyvereket Ukrajnába kell szállítani, ott van rá szükség.

5, Nyugati fegyvert kell vásárolni, akár használt nyugatit.


Ilyen az, ha összeöntesz egy kupacba nagyon sok érvet és észrevételt és az előadók többségének a vágya találkozik a hallgatók többségének vágyával, ahol mindenről neked ugyan az jut eszedbe. Vegyél amerikai fegyvert!
Leépült a keleti szárny egykor jobb állapotban lévő hadiipara. Mert az amerikaiak nem akartak, hogy költsenek a meglévő felszerelésre, így megrendelés nélkül maradtak. Ja, hogy az elmúlt 30 évben amerikait sem akartak hirtelen nagy tételben vásárolni? De építsük vissza azt, ami jelenleg csak Ukrajna pillanatnyi igényeit szolgálná ki, de a háború után az is nyugatira kell áttérjen. (Persze lehet azt úgy is értelmezni, hogy a meglévő gyárakat zárjuk be és mellette építsünk fel új, nyugati gyárakat.)
Egyszerre építsünk nagyobb felhalmozást és építsünk egy olyan haderőt, ahol a volt VSZ országai Ukrajna összeomlása után el tudják riasztani Oroszországot, és egyszerre adjunk oda minden meglévőt Ukrajnának.

Konkrétan akik ilyeneket mondanak, azok soha nem készítettek költségvetést. Ebből is látszik, hogy amerikai tábornokok és román újságírók. És mindezt úgy, hogy a nyugati gyárak hátát ütik, hogy minél több fegyvert gyártsanak Ukrajnának, így egy mostani megrendelés ára a NATO keleti szárnyának csillagászati (és nem is biztos, hogy megkapja időre). Konkrétan minden logikus elképzelés nélkül csak annak az ismétlése, hogy a keleti tagok és Ukrajna vásároljon minél több nyugati fegyvert. Nem foglalkozom azzal, hogy az amerikai tábornok aljas, mert ha normális érvek mentén megfogalmazott stratégia mentén vezetné le, hogy miért kell annyira amerikai fegyvert venni, az kevésbé lenne riasztó, mintha bármi geostratégiai jövőkép nélkül szajkózná az épp kezébe akadt érvet, amit olvasott vagy mondtak neki és facsarná ki rutinból arra, hogy az alapján az érv alapján miért kell... és vakon mondja a marketing szöveget.
 
W

Wilson

Guest


Katonai informátor


július 9., 18:11


82a89b6bd143472ec150dd1598a20e0d.jpg


155 mm-es 2S22 „Bogdan” önjáró lövegek új alvázon, páncélozott fülkével, az Ukrán Fegyveres Erők 57. Gépesített Lövészdandáránál.

Amint az a felvételeken látható, eddig legalább 2 darab ilyen önjáró löveget építettek.

A löveghez feltehetően szlovák 155 mm-es HE ER FB-BT (OFd M3) nagy hatótávolságú lőszereket használnak.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Mit mondjak erre azon túl, hogy ehhez képest még a "Random schizo ramblings" nevű Telegram csatornát is hitelesebbnek érzem. Portfolio baszdmeg
Mindeközben a nagy víz túlpartján :
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Szanyi Tibor, jelenleg az Iszom Párt elnöke is már NATO beavatkozásról beszél Határvidéken.


Tudom a pasi előéletét, Szanyi Kapitányt, mielőtt valaki leírja és szétoffolja az amúgy sem magas röptű topicot további biz pollal. Kérem, hogy senki ne tegye! Az ukrán konfliktus maradjon meg -legalább ebben a topicban- csak Ukrajna nemzetközileg elismert határain belül!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 380
45 802
113
Ursula nő vagy ?
Igen, nőnemű vagyok, bár már túl az ifjúságon nyugdíjasként élem a mindennapokat. Alapvetően megértettem Szabó József írását, de hiányzik a megfelelő fogalomkészletem egy tömörebb összefoglalóra. Az itteni volt és mostani katonák felszisszennének az én tömörítésemen.

Biden: A NATO-ban nincs egység Ukrajna felvételének kérdésében​

Joe Biden amerikai elnök a CNN-nek adott interjújában kijelentette: nem lát egységet a NATO-országok között Ukrajna esetleges szövetségbe lépésének kérdésében.
„Nem hiszem, hogy a NATO-ban van egyöntetű álláspont arról, hogy most, ebben a pillanatban meghívjuk-e Ukrajnát a NATO-családba…” – mondta Biden.
Az amerikai vezető elmondása szerint ebben a kérdésben részletesen megbeszélést folytatott Volodimir Zelenszkijvel, és egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államok továbbra is biztosítja Ukrajna biztonságát és fegyverekkel látja el.
„Úgy gondolom azonban, hogy korai lenne felszólalni és szavazásra szólítani, mivel számos egyéb követelménynek is eleget kell tenni” – tette hozzá Biden.
Világossá tette azt is, hogy optimista Svédország NATO-csatlakozásának kilátásait illetően a közeljövőben, tekintettel a szövetség közelgő vilniusi csúcstalálkozójára.
Источник: https://rusvesna.su/news/1688924730

Erdogan Bidennel Ukrajna és Svédország NATO-tagságáról tárgyalt​

Tayyip Erdogan török elnök telefonbeszélgetést folytatott amerikai kollégájával, Joe Bidennel, a felek megvitatták Ukrajna és Svédország NATO-tagságának helyzetét, valamint az F-16-os repülőgépek szállításának kérdését – közölte a török vezető adminisztrációja.
„A tárgyalások során szóba került Ukrajna pozíciója a NATO-ban, Svédország NATO-tagsága, az F-16-os repülőgépek szállítása és Törökország teljes jogú tagságának folyamata az Európai Unióban (EU). A vezetők megállapodtak abban, hogy Vilniusban (a NATO-csúcson) személyesen találkoznak, és részletesen megvitatják Törökország és az Egyesült Államok kétoldalú kapcsolatait és a regionális kérdéseket” – közölte a hivatal.
Recep Tayyip Erdogan elnök a tárgyalások során kijelentette, hogy „Svédország tett néhány lépést a helyes irányba a terrorizmusellenes törvényei módosításával, de az a tény, hogy a törvényen kívüli Kurdisztáni Munkáspárt (PKK/PYD/YPG) törökországi támogatói továbbra is a terrorizmust dicsérő szabad demonstrációt engedélyezik, haszontalanná teszi a megtett lépéseket” – közölte a hivatal.
Erdogan elnök azt is kijelentette, hogy "téves Törökország F-16-osok iránti kérelmét Svédország tagságához kötni, és megköszönte Biden amerikai elnöknek, hogy támogatta Törökország F-16-osokra vonatkozó kérését".
Erdogan elnök kijelentette, hogy Törökország elvi és őszinte EU-tagságának kérdésében, és kijelentette, hogy Ankara a teljes jogú EU-tagság folyamatának újraélesztését várja, és azt szeretné, ha az Európai Unió vezető országai és az EU vezetése egyértelmű és határozott jelzést adnának.
Источник: https://rusvesna.su/news/1688926690

Az ukrán fegyveres erők megrohamozták állásainkat Vuhledar közelében, és forró fogadtatásba ütköztek (VIDEO)​

Az Ukrán Fegyveres Erők 72. dandárja páncélozott járművek támogatásával támadást indított az Ugledar melletti orosz állások ellen.
Harcosaink tűzzel találkoztak az ellenséggel, megsemmisítve az ellenséges személyzet egy részét.
Источник: https://rusvesna.su/news/1688928202

A Kremenszkaja szakasz helyzete 2023. július 9-én 20:00-kor

Kremennaja irányában az RF Fegyveres Erők, az orosz hadsereg különböző erőiből álló rohamosztagai nyomultak előre a Torszkij-párkány környékén, ill. a Serebryansky erdészet erdeiben az elmúlt napokban .
A rossz látási viszonyok között zajló heves harcok eredményeként az RF fegyveres erők harcosainak több mint egy tucat erődből sikerült kiütniük az ellenséget. Az Ukrán Fegyveres Erők helyszínét védő egységei súlyos veszteségeket szenvedtek, és részben kivonták őket helyreállításra.
Jelenleg az Orosz Föderáció fegyveres erői a helyszínen rögzültek. Az ágyú nem süllyed az érintkezési vonal mentén. Tüzéreink és az ukránok is a frontvonalban lőnek, szabotázscsoportokat támogatva, fedezékül az erdő sűrűjét használva. Az RF fegyveres erők egyik célzott csapása következtében az ukrán alakulatok bevetési helyén az Ukrán Fegyveres Erők 31 tagját likvidálták , ketten megsérültek. A gyalogsági század létszámhiányát a tüzér legénység személyi állományának költségére hajtották végre. Most azonban a Svatovsky és Kremensky szakaszok mentén az ellenséges erők felhalmozódnak. Eddig tartották a távolságot az élvonaltól, hátul foglaltak el pozíciókat. De a páncélozott járművek és a személyzet koncentrációjából ítélve a vonalon Lyman - Izyum - Volosskaya Balakleya , az ukrán fegyveres erők támadásra készülnek a következő napokban.

 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 376
8 984
113
Az amerikai hadsereg szerint a kazettás lőszereik kisebb arányban tartalmaznak fel nem robbant lőszereket, amelyek veszélyeztethetik a civileket.
2023.07.09.


Igor Ovcharruck ukrán katona egy MSLR rakétából hatástalanított kazettás bombát tart az orosz hadsereg által használt rakéták darabjai között, amely egy ukrán hadianyag-szakértő szerint nem robbant fel becsapódáskor az ukrajnai Kharkiv régióban október 21-én. , 2022.
Igor Ovcharruck ukrán katona egy MSLR rakétából származó hatástalanított kazettás lőszert tart az orosz hadsereg által használt rakéták darabjai között, amely egy ukrán hadianyag-szakértő szerint nem robbant fel becsapódáskor az ukrajnai Kharkiv régióban, 2022.október 21-én.


Egy védelmi tisztviselő szombaton további információkkal szolgált a CNN-nek arról, hogy a hadsereg hogyan tesztelte azokat a kazettás lőszereket, amelyeket Joe Biden amerikai elnök kormánya Ukrajnába tervez küldeni.

A tesztelés célja: Biztosítani, hogy a fel nem robbant lőszerek aránya" 2,35% vagy annál alacsonyabb legyen.

A kazettás lőszerek selejt aránya azt jelenti, hogy a nagy területen szétszórt lőszerek milyen gyakran nem robbannak fel, ami hosszú távon kockázatot jelent a civilek számára, akik később találkozhatnak velük, hasonlóan a taposóaknákhoz. Ez is hozzájárul ahhoz, ami miatt a fegyver annyira ellentmondásos, és több mint 100 országban - köztük az Egyesült Államokban és ukrán szövetségesekben - betiltották.

A védelmi tisztviselő a CNN-nek elmondta, hogy a lőszerek tesztelését "éles tűzzel hajtották végre", szemben a szimulált vagy virtuális tesztekkel, és a legutóbbi teszteket 2020-ban végezték az arizonai Yuma Proving Groundon az amerikai hadsereg közös lőszerparancsnokságának munkatársai.

"A tesztelés során a tesztcsoport minden egyes tételéből egy mintakészletet kilőnek, és felmérik és rögzítik a fel nem robbant lőszerek számát" - mondta a tisztviselő. "Ezeket az adatokat ezután összeállítják a jelentés elkészítéséhez, amely tartalmazza a lőszerek arányát is."

A tisztviselő elmondta, hogy a kazettás bombák azon típusait, amelyeket az Egyesült Államok küldeni tervez, az M864 és az M483A1 típusokat legutóbb 2020-ban, illetve 2017-ben tesztelték.

"Mind a 11 tesztelt tételből 40 lövedéket különítettünk el" - magyarázta a védelmi tisztviselő. A "tétel" lényegében egy lőszertétel, és a lövedékeket véletlenszerűen választották ki a Közös Lőszerparancsnokság alkalmazottai, ahol a lőszereket tárolják.

A tisztviselő kifejtette, hogy a lőszereket többféle módon tesztelték, többek között "légrobbanás" és "földi pontdetonáció" útján, valamint többféle, 15-30 kilométeres távolságból (kb. 9-18 mérföld).

"A lövedékeket is többféleképpen számolták meg, beleértve a fotókövető rendszereket, az akusztikus rendszereket és a kézi megfigyelést" - mondta a tisztviselő.

Miért fontos ez? Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken elmondta, hogy a Biden-kormányzat igyekezett hangsúlyozni, hogy az Ukrajnának szállítandó kazettás lőszerek kisebb kockázatot jelentenek a polgári lakosságra nézve, mint a jelenleg Oroszország által használt kazettás lőszerek, amelyeknél a selejt aránya akár 40% is lehet.

A kritikusok azonban kérdéseket vetettek fel a hadsereg tesztelési folyamatával kapcsolatban, beleértve azt is, hogy a tesztelés ideális körülmények között történt-e, vagy különböző időjárási és terepviszonyok között tesztelték, amelyek befolyásolhatják a lőszer reakcióját. A védelmi tisztviselő nem tért ki arra, hogy a lőszert ilyen eltérő körülmények között tesztelték-e.


Igazi, étvágygerjesztő kis cikk volt a kazettás bombákról, engem megvett.
Különösen az a része tetszett, milyen lelkiismeretesen vizsgálták a selejtek arányát, nehogy 2.35% fölé menjen. Humánusak.
Szemben a szadista oroszokkal, akiknél ez az arány a 40%-ot is eléri. Gondolom, ezt is amerikai szakértők mérték, hiszen ők a megbízhatóak.
Már alig várom, hogy ezek a nagyszerű szakemberek, a taktikai nukik humánus bevetési lehetőségeiről is közöljenek egy tanulmányt a közeljövőben.
Persze szigorúan csakis Európában.
Mégiscsak más abban a tudatban megdögleni, hogy tudjuk, egy precíz és humánus fegyver által leszünk porrá.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Ukran kerítés vs finn zsoldos :)

Ez egy tavalyi hosszabb videóból van kivágva. Egyikük megsebesül és kimentik. Még a konfliktus eleje volt.
Putyler a diktátor!
Mindeközben a nyugathoz megtért és immáron szabad és demokratikus lettországban :
Bravo!
Hollandia...
USA...
Más:
Szmolenszk
Karin Kneissl, aki orosz emigrációban él, még az állampolgárságát is el akarják venni. Kellett neki Putylert meghívni és táncolni vele az esküvőjén! Német anyanyelvűként nagyon szépen beszél angolul
Hát a hoholok itt tátott szájjal beszaladtak a lőcserdőbe, kellemes fogadtatásban van részük.
Harcosaink a déli katonai körzet állományából, hohol lövészárkokat vizsgálnak át... 18+++
A Fekete Huszárok dolgoznak az ellenségen.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 026
113
Közeleg a NATO csúcs Vilniusban.

Szerintetek meglépik a nyílt beavatkozást tagállami szinten?

Sikerül bezsarolni valahogy az ukránokat valami különleges biztonsági gariba?!

Ki mit vár reálisan?
 
  • Tetszik
Reactions: vontod