[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
3 653
6 490
113
Z megint beleallt az aggressive beggar szerepbe, tipikus gatlastalan ukran stilusban keptelen elfogadni, hogy nem ugy lesz, ahogyan o koveteli tokig eladosodva es jovo nelkul...






 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 755
21 513
113
Ukrán katonai járművekből álló konvojt rögzítettek orosz drónok, amelyeket lancet csapás talált el. 2023. július 11-én,
A feltöltés közleménye szerint az ukrán járműveket lándzsák találták el, miközben ellentámadásba próbáltak lendülni.
Az orosz különleges erők 14. dandárjának felderítői hátulról fedezték fel a járművek egy csoportját.
"Úgy döntöttek, hogy Lancetek kilövésével kicsit felkavarják a konvojt" - magyarázza az orosz feltöltés narratívája.
A támadás hatása jól látható a konvoj második sorában.

Halálos orosz harckocsi-elhárító ATGM robbantotta fel a NATO által szállított tankokat Ukrajnában
Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy összesen 11, a NATO által Ukrajnának szállított harckocsit semmisítettek meg. Az orosz védelmi minisztérium közzétett egy videót, amelyen nyugati szállításokból származó felszerelések semmisülnek meg az ukrajnai harcok során. A kedden közzétett felvételen látható, hogy egy német gyártmányú Leopard harckocsit talál el egy orosz páncéltörő rakéta.

Újra heves harcok kezdődtek az orosz és az ukrán erők között Kremennaja térségében, 2023. július 10-én, hétfőn.
Oroszország azonnal nyilvánosságra hozta a támadásáról készült felvételeket, amelyek sikeresen megsemmisítették az ukrán páncélos csoportot. A drón robbanásról robbanásra rögzítette a robbanást, amely megsemmisítette az ukrán harcjárműveket és harckocsikat.
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
749
4 017
93
Még 1 hónappal ezelőtt is mindenki lehetetlennek tartotta, hogy az ukránok átkeljenek a folyón és tartósan megvessék a lábukat a bal parton. Ez azzal összefüggésben lett mondva, hogy képtelenség, hogy néhány beszivárgó egységen kívül átkeljenek és megzavarják egy komolyabb elterelő manőverrel az orosz védelmi vonalakat.
A Raszputyica beálltára még jó pár hónapig nem számítok. Lehet 50-70 km távolság Csaplinka, vagyis a Krím bejárata. Ezt nem kellene elérniük, csak lőtávolságba kerülniük és máris zavarhatják az egész déli ellátási útvonalat.
A Kercsi-hidat próbálták lőni, vagyis a sikertelenség ellenére a veszély benne van, hogy néhány rakéta átmegy és akár csak fél hónapra kiesne, azzal az utánpótlás nagyon megakadna.

Ez persze még mindig kemény dió, de láttunk már orosz vonalakat hasonló dolgok miatt több hónap sikeres védekezés után összeomlani. Jelenleg ez csak egy olyan hírnek tűnik, hogy a ruszkik hagyni fogják, hogy az a hídfő tartósan megmaradjon.
egyes vélekedések alapján itt inkább arról lesz szó, hogy hagyják a fenébe az egész (eléggé mocsaras) területet. most, hogy a saját egységeket kivonták lehet az egészet szétlőni.
ez egy javasolt, és megfelelő megoldása ennek a problémának
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 809
113
Bizony amúgy van fent az orosz neten videó ahogy az orosz haderő a Nasams rendszerhez tartozó Sentinel radart semmisít meg (ha jól emlékszem) a déli front közelében szóval biztos, hogy az ukrik amennyire lehet megpróbálják biztosítani a légvédelmet földi rendszerekkel az ellentámadást végrehajtó ukri csapatoknak , de emellett biztosítaniuk kell az ukri nagyvárosok légvédelmét is nem véletlen, hogy szinte minden este támadja az ukri városokat az orosz haderő , hiszen így az ukriknak meg kell osztaniuk a rendelkezésre álló légvédelmi erőiket..


És ha már ukrán légvédelem...




Katonai informátor


július 11., 13:51



1884e6efea3e46512f1edda019e3d06c.jpg


❗️Németország 25 Leopard 1A5 harckocsit, 40 Marder 1A3 gyalogsági harcjárművet és 2 MIM-104 Patriot légvédelmi rendszert szállít Ukrajnának egy új katonai segélycsomag részeként.



Más...



Katonai informátor


július 11., 16:14





5cb6d0799f00c2952ff55c81c8080500.jpg


Ugyanez a Leopard 2A6 harckocsi, M2A2 ODS-SA Bradley és az Ukrán Fegyveres Erők 47. Gépesített Lövész dandárjának BREM-1-e Zaporizsja irányába, ahol kilőtték és elhagyták őket.

Számunkra rejtély, hogy mi akadályozott meg bennünket abban, hogy kezdetben még banális gránátdobásokkal végképp megsemmisítsük az Ukrán Fegyveres Erők sérült felszerelését, és miért nem volt elég egy egész hónap ilyen „bonyolult” eseményekre. De most az AFU köszönetet mond majd a járművekért, amiket megmentettek maguknak.




Katonai informátor


július 11., 12:05



f12d53c6cbeba6d4323c7cba219d1b12.jpg


A Kurganmashzavod jelentése szerint újabb tétel gyalogsági harcjárműveket szállított az államvédelmi parancs részeként.

A sajtóközleményből; Júniusban lezárták a szerződéseket az orosz védelmi minisztériummal, novemberi határidővel mind az új BMP-3-ak, mind a nagyjavítás utáni BMP-3-ak szállítására vonatkozóan.

Ezenkívül az üzem elsajátította a BMP-2 platform nagyjavítását a Berezhok harci modullal történő modernizálással. Az első szállításra június utolsó napjaiban került sor, egy hónappal a szerződéses határidő előtt.




Katonai informátor


július 11., 09:50



f080db4dcf7536d8aeaa9da5deac1ad1.jpg



T-72B rev. 2022 a KMT-7 lánctalpas aknamentesítővel az SSO zónában. Napjainkban.
Ezek a szerencsétlen Leo1-ek nem fognak sokkal többet érni mint az AMX 10RC-k.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 995
113
MTLB platformra újabb dolgot háziasítottak, most A-22 rakéta sorozatvető került rá

Orekhovnál a de facto nato alakulatok megpróbáltak ellentámadni:

Szerintem ez volt már, de kiiktatott zsoldosok:

Orosz tüzérség munkában, mit gondoltok az erdőből a sok faszilánk miatt települtek ki?:

BMPTerminátor és T90 egy kicsit megtépve, de javítóműhelybe visszatért:

BMPT este lövöldöz valahol:

Lancet:
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 279
113

Zelenszkijnek elege lett: nekiment a NATO-nak is​

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kifogásolta kedden, hogy Ukrajna a vilniusi NATO-csúcstalálkozón várhatóan nem kap meghívást az észak-atlanti szövetségbe.

– írta Twitter-oldalán az ukrán elnök.
Hozzátette: ez azt jelenti, hogy Ukrajna NATO-tagságának kérdése az Oroszországgal folytatandó tárgyalások tárgyát képezi majd.

– jelentette ki Zelenszkij, aki szerint ez a határozatlanság a Nyugat gyengeségének jele.

– fűzte hozzá.
Szerhij Nyikiforov, az ukrán elnök sajtótitkára közölte, hogy Zelenszkij kedd este Vilniusban beszédet mond, ennek részleteit azonban nem tárta fel.
Zelenszkij mikroblogján abszurdnak nevezte, hogy nincs ütemterv Ukrajna NATO-csatlakozására.

– írta.
Zelenszkij korábban az országa NATO-tagságával kapcsolatos határozott kötelezettségvállalásoktól tette függővé részvételét a kétnapos csúcstalálkozón.
Добрий ранок!

jó reggelt..talán ideje felébredni!!
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Azért pár földi telepítésű távolabb lévő radarral elég messze ellátsz ott szerintem.
Láttuk már korábban, hogy milyen részletességű helyzetképpel rendelkeznek. Én azt gondolom a nyugati országok által biztosított anyagi és fegyverzeti támogatás mellett a NATO által biztosított realtime kombinált ISR képesség az ami képes még egyáltalán játékban tartani őket ebben a konfliktusban.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 794
113

Vilnius: Mi a tétje a csúcstalálkozónak? - Virághalmy Sarolta​


Ha Ukrajna nem nyer, a NATO-tagság kérdése nem vetődik fel – Stoltenberg​

Ha Ukrajnának nem sikerül megnyernie a konfrontációt Oroszországgal, akkor a NATO-tagságának kérdése elveszti jelentőségét – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.
„Most a legfontosabb feladat Ukrajna győzelmének biztosítása, ha Ukrajna nem nyer, akkor fel sem merül a garanciák és a NATO-tagság kérdése” – mondta a vilniusi csúcstalálkozó első napját követő sajtótájékoztatón. .
Источник: https://rusvesna.su/news/1689093620

Ukrajna csatlakozhat a NATO-hoz, ha a szövetségesek egyetértenek​

A vilniusi NATO-csúcstalálkozó résztvevői megállapodtak abban, hogy az Oroszország indította háború után biztosítják Ukrajnának a csatlakozás elvi lehetőségét az észak-atlanti szövetséghez.
A keddi zárónyilatkozat szerint ez majd akkor válik lehetővé, amikor a NATO-szövetségesek „egyetértenek benne, és arra a megállapításra jutnak, hogy a csatlakozás feltételei teljesültek” – a meghívást ebben az esetben fogják megtenni.
A dokumentum azonban nem említ konkrét ütemtervet.
„Ukrajna jövője a NATO-ban van. Megerősítjük a 2008-as bukaresti csúcstalálkozónkon vállalt kötelezettségünket, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz” – olvasható a zárónyilatkozatban.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatóján közölte, hogy az észak-atlanti szövetség el fog tekinteni az egyébként szokásos csatlakozási akcióterv alkalmazásától, amely a tagjelöltek közelítését szolgálja a szervezethez, így a folyamat kétlépcsős helyett egylépcsős lesz. Stoltenberg szerint most a legfontosabb azt biztosítani, hogy Ukrajna megnyerje a háborút „mert e nélkül nincs tagság, amelyet meg lehetne vitatni”.

A csatlakozás feltételei között a dokumentum egyebek között „további szükséges reformokat említ a demokrácia és a biztonság területén”. Ez utóbbi korlátozás egyebek között Németország és az Egyesült Államok aggályait hivatott orvosolni. A tárgyalások során Berlin és Washington is szorgalmazta, hogy bármely ország NATO-csatlakozását bizonyos feltételek teljesítésétől tegyék függővé, így például attól, hogy a hadsereg civil és demokratikus ellenőrzés alatt álljon.

Mindemellett a NATO már most jelentősen fokozni kívánja az együttműködést Ukrajnával. A meglévő NATO-Ukrajna-bizottságot felminősítik NATO-Ukrajna-tanáccsá. Az elképzelések szerint ez lehetővé tenné, hogy egyenrangú felekként vitassák meg a kulcsfontosságú biztonsági kérdéseket, és közösen hozzanak döntéseket.
Az új testület először szerdán fog összeülni a 31 NATO-tagország állam- és kormányfőinek, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a részvételével.
Ezenfelül egy többéves programot is elindítanak, amelynek célja a zökkenőmentes együttműködés biztosítása lesz a NATO és az ukrán hadsereg között.

A NATO-tagállamok megerősítették, hogy „addig fogják Ukrajnát segíteni, amíg szükséges”. „Megingathatatlanul kiállunk elkötelezettségünk mellett, hogy tovább növeljük Ukrajna politikai és gyakorlati támogatását mindaddig, amíg függetlenségét, szuverenitását és a nemzetközileg elismert határai között területi épségét védelmezi” – olvasható tovább a zárónyilatkozatban.

 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Ezek a szerencsétlen Leo1-ek nem fognak sokkal többet érni mint az AMX 10RC-k.
Csak ezek a pusztítások után amik fent vannak videókon Kamov,aknák,profi ATGM kezelők által.Ki az a marha aki bele is ül ezekbe?Lehet Prigozsinnak van igaza,hogy be vannak drogozva.Vagy az ukránoknál le vannak ezek a videók tiltva?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 755
21 513
113
Az orosz hadsereg sikeresen áttörte az ukrán fegyveres erők védelmét a Svatove - Kreminna vonalon, és behatolt Torszkoje településre.
BŐVEBBEN

Az orosz csapatok behatoltak a Kremennaja melletti Torszkojéba, áttörve az ukrán fegyveres erők védelmét
Ma az Orosz Föderáció fegyveres erőinek egységei beverekedték magukat a Kremennaja melletti Torszkoje faluba. Erről a Telegram csatorna "Z hadművelet: Az orosz tavasz katonai biztosai" számolt be.
Az orosz katonai tudósítók szerint miközben a média fő figyelme a zaporozsjei, dél-donyecki és artemivszki eseményekre irányult, a "Közép" csapatcsoport egységeinek sikerült sikeresen előrenyomulniuk Szvatovo-Kremennaja térségében.
Július 11-én reggelre a Zserebec folyón túli területeket elfoglalták. Harcosainknak néhány nap alatt sikerült megszerezniük az irányítást fontos magasságok felett, és több mint 10, korábban ukrán harcosok által irányított erődöt elfoglalni. Az ukrán fegyveres erők hatalmas területen kezdtek visszavonulni a Kremennaja melletti erdőkben.
2022 nyara óta először léptek be orosz egységek Torszkoje település területére. Ukrán közvélemény arról számol be, hogy az ukrán fegyveres erők a Grad MLRS tüzével próbálják megállítani az orosz fegyveres erők támadóegységeinek előrenyomulását Torszkoje külvárosában. Ezen a településen és attól keletre a helyzetet a források „nehéznek” minősítik. Az ukrán vezérkar jelentésében megjegyezte, hogy Torszkoje térségében és a település keleti negyedében heves harcok dúlnak.
Közben körülbelül egy hónapja még Anna Maljar ukrán védelmi miniszter-helyettes is beszámolt az ukrán fegyveres erők „nehéz” helyzetéről Kupjanszk és Krasznolimanszk irányában, ahol az orosz csapatok nyilvánvaló sikereket mutatnak fel. Nyilvánvaló, hogy az Ukrán Fegyveres Erők nem rendelkeznek olyan erőforrás-képességekkel, hogy egyszerre több irányban is fellépjenek, és ha továbbra is Zaporozsje irányában próbálnak támadni, akkor Krasznolimanszk és Kupjanszk irányban minden sokkal rosszabb az ukrán számára.


A háború első ötszáz napja
Mit nyert és mit vesztett ez alatt a majd’ másfél év alatt Ukrajna, Oroszország és az Egyesült Államok? Miért vesztes Európa? Nevezhető-e egyértelmű nyertesnek Kína? Hogyan működtek a szankciók? Hogyan hatott ez az 500 nap a világrend alakulására?

**********************************************************

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter ma aláírta a koalíció létrehozásáról szóló memorandumot, amelynek célja az ukrán katonai pilóták kiképzése az amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépeken.
Erről az ukrán sajtó számolt be.
Az ukrán katonai pilóták kiképzésében több nyugati ország is részt fog venni. Valójában erről már jóval korábban is lehetett tudni, de eddig nem volt hivatalos dokumentum, amely a "vadászkoalíció" létrehozásáról rendelkezett volna. Most a nyugati országok katonai tárcavezetői közötti megállapodást írásban is elkészítették és a védelmi miniszterek aláírták.
Az ukrán katonai pilóták kiképzését célzó koalícióban Belgium, Nagy-Britannia, Dánia, Hollandia, Luxemburg, Dánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia és Svédország vesz részt. A felsorolt országok mindegyike elkötelezte magát amellett, hogy megteremti a feltételeket az ukrán katonai pilóták képzéséhez és az amerikai gyártmányú vadászrepülőgépek karbantartására alkalmas műszaki személyzet kiképzéséhez.
A dán védelmi minisztérium közölte, hogy a nyugati koalíció a nyár végén kezdi meg az ukrán pilóták kiképzését amerikai gyártmányú repülőgépeken. A kiképzést a fent említett országok oktatói fogják végezni, és nem kizárt, hogy amerikai szakemberek is részt vesznek majd a képzésben.
Ugyanakkor továbbra is nyitott kérdés, hogy Ukrajna pontosan mikor kapja meg az amerikai vadászgépeket, és egyáltalán megkapja-e azokat, különösen akkor, ha az ukrán fegyveres erők ellentámadása nem mutat olyan eredményeket, amelyeket a Nyugat a kijevi rezsim "sikereként" értékelhetne.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Demkó Attila.


egyes vélekedések alapján itt inkább arról lesz szó, hogy hagyják a fenébe az egész (eléggé mocsaras) területet. most, hogy a saját egységeket kivonták lehet az egészet szétlőni.
ez egy javasolt, és megfelelő megoldása ennek a problémának

Igen, ezt fordítottam le úgy magamban, hogy több napig támadták azt a mini hídfőt és most elvonulnak onnan és így megnyílik az út több katonát, ponton hidat, nehéz gépeket átvinni, hogy fejlesszék a sikert az ukránok.
Ha pusztán a tüzérség elég lett volna a felszámolásukra, akkor az elmúlt hetekben írmagja sem maradt volna annak a partraszállásnak.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 914
16 848
113
Добрий ранок!

jó reggelt..talán ideje felébredni!!
A kis zongorista szaladna a nato védőernyője alá, de úgy néz ki, hogy még nem a farok csóválja a kutyát. Be is hisztizett rendesen.:)
Még a brit hirszerzés sem gondolja azt, hogy annyira gyengék lennének az oroszok, hogy be lehessen vállalni egy nyílt nato-orosz konfliktust ami gyakorlatilag a III. világháborút jelentené. Azért ennyire nem tökösek.
Ezért marad a proxy sunnyogás. Az ukrán élő erőt és a nyugati fegyvereket, az adófizetők pénzét égetik, az usa fegyverlobbi pedig dörzsöli a kezét. A kutya ugat, a karaván halad.
:oops::)
 
W

Wilson

Guest
Ebből ami biztosan hasznos lesz az a Marder.

Az ukránok miért nem robbantották fel amikor elhagyták őket? Ki ne találd, hogy azért nem, mert tudták, hogy úgyis visszaszerzik őket.
Én nem találok ki semmit..

És veled ellentétben én ezen kép alapján nem tudom megállapítani melyik harcjármű menthető és melyik nem...

A járművek felrobbantásával kapcsolatban pedig az véleményem, hogyha úgy történt ezeknek a járműveknek a megsemmisítése, ahogy az oroszok állítják
(értsd miután ráhajtottak az aknamezőre Grísáék egyből elkezdték őket lőni tüzérséggel kamikaze drónokkal és ATGM-l) akkor a harcjárművek személyzetének kisebb gondja is nagyobb volt annál, minthogy felrobbantsa őket, inkább a saját életüket mentették. Az persze teljesen észszerű kérdés, hogy később az ukrik miért nem lőtték szét a tüzérségükkel őket...

Ezek a szerencsétlen Leo1-ek nem fognak sokkal többet érni mint az AMX 10RC-k.
Azért annál többet fognak érni, AMX 10R lövegét dícsértél az ukrik viszont a nagyon gyenge védelme miatt az ellentámadásban gyakorlatilag használhatatlannak tartják,
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 809
113
Azért annál többet fognak érni, AMX 10R lövegét dícsértél az ukrik viszont a nagyon gyenge védelme miatt az ellentámadásban gyakorlatilag használhatatlannak tartják,
Igen ez így van ahogy írtad, de a Leo1-nek totálisan elégtelen a páncélzata. Egy 30mm-es fegyver is simán átviszi. A terep képességei (harckocsi lévén) nyilván jobbak a 10RC-nél, de kb ennyi. Ágyúzást nem fogja túlélni.