[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 376
55 062
113
Van LÉGRUGÓS harcjármű?

Hidropneumatikus felfüggesztésű harckocsi elég sok van.
Pl. Type-10, Challenger 2.
De a cikkben szereplő Mastiff szerintem nem hidrós vagy légrugós.


Egyetlen előnye a személyzet túlelőkepessége. Hát lehet ez is fontos szempont volt. Az orosznal meg nem.

Itt a szövegben a nyugati MRAP-ékról van szó. És ezek tényleg sokkal jobban védettek, mint egy BTR-80-as.
Cserében minden másban (mobilitás, tűzerő) gyengébbek, és az áruk is magasabb.
De én pl. nem hiszem, hogy egy Mastiff jobban védett lenne, mint egy Kamaz Typhoon. Csak utóbbiból elég kevés van.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Az ukránok egyértelműen győzni fognak!

A FOS média egyértelműen megfogalmazta mi vár az orkokra. 1,7 km szántóföld jelentős előrehaladás. Azt mindig elfelejtik megemlíteni, hogy 5-10.000 ukrán halott katona / 1-2 km az előrehaladási ütem mértéke. Tehát a Krim egyértelműen visszaszerezhető kb.: 400-450 ezer halott ukrán katona, valamint 5-8 év, a jelenlegi ütemterv szerint. A teljes Ukrán területek visszaszerzése is megvalósítható, csak rámegy az ukrán populáció java része.


Átütő siker kapujában állhat az ukrán hadsereg

Az Ukrán Fegyveres Erők folytatják ellentámadásukat Dél-Ukrajnában. Az elmúlt héten az ukrán csapatok csak a Melitopol szektorban újabb 1,7 kilométert nyomultak előre.
Kijev nyugati partnerei pedig már arról beszélnek, hogy az ukrán fegyveres erők közel állnak a „nagy sikerhez”, írja a Korrespondent.

Ukrán főparancsnok a Krím visszaszerzéséről: Senki sem állít meg

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij kijelentette, hogy amint Ukrajnában megjelennek a szükséges erőforrások, szeretné felszabadítani az Oroszország által megszállt Krímet.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
539
4 892
93
Picit elgondolkoztattató. Bár lehet csak nekem érdekes.

Ha az oroszok használnak kazettás bombát az a borzalmak netovábbja. Ha az ukránok használják az az emberiesség csúcsa. Az ukránok teljes joggal használják. Az oroszok viszont háborús bűnt követnek el. Az, hogy az ukránok tudatosan tényleg civil célpontokat rombolnak az teljesen rendjén való. Ha az oroszok üzletközpontot, kollégiumot támadnak meg, ahol bizonyítottan katonák vannak elszállásolva, az háborús bűncselekmény. Ez valahogy a libsi szemlélet módra hajaz. Ha én (libsi) mondom az szent és sérthetetlen, ha te mondod, akkor az már rasszizmus.

Megértem én a háborús propagandát, hogyne érteném. Mi, most azon az oldalon állunk, ahol az ukránokat kell dicsérni mindenféle kritika nélkül. Szerintem egyértelmű a dolog. Pár ember, akinek hatalma és érdekérvényesítő képessége van, érdekeltségeket szerzett Ukrajnában (földet vásároltak nem kis mennyiségben cirka 18-22 millió hektárról van szó, ipari létesítmények igazgatói tanácsába vásárolták be magukat) hatalmánál fogva háborúval akarja megtartani érdekeltségeit. Ukrajnának ~44 millió hektár nagyon jó minőségű nem kizsákmányolt termőtalaja van, tehát nagyon nagy érték a lenullázott USA és európai földterületekhez képest. Ez már önmagában megér egy háborút. Kérdés van?

Picit ki vagyok akadva az öngyilkos drón elnevezésén is. Az eldobott gránát, a kilőtt lőszer miért is nem öngyilkos??? Ez megint az én elmaradottságomat bizonyíthatja, mert szerintem csak egy tudatos ember lehet öngyilkos, A nem tudatos maximum csak darwin díjas. (A Darwin-díj olyan „kitüntetés”, amelyet azon embereknek ítélhetnek meg, akik valamilyen különösen buta, ügyetlen módszerrel próbáltak egy számukra érdekes célt elérni, és ez az életükbe vagy a nemzőképességükbe került. A nevét onnan kapta, hogy ezek az emberek, Charles Darwin természetes kiválasztódásról szóló híres elmélete értelmében, „szívességet tesznek” az emberiségnek azzal, hogy nem örökítik tovább ostobaságukat utódaikra. Azaz a díj, a humán génállomány öntisztulását jelképezi. )
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 793
113

Fenekedő ukránok – velünk együtt fél Európát le akarják kapcsolni az orosz gázról​

„Nem valószínű, hogy Kijev újabb gáztranzitról szóló megállapodást kötne, amely az orosz Gazpromnak engedné, hogy gázt szállítson az Európai Unióba” – fogalmazott a Politicónak German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter. A jelenlegi, 2019-es megállapodás 2024-ig szól, amelynek értelmében a Gazprom 40 milliárd köbméter gázt szállít a kontinensre Ukrajnán keresztül.
Az orosz gáz profitja most Oroszország Ukrajna elleni háborúját és a Gazprom magánhadseregét pénzeli, de a jövőben az egyetlen dolog, amire fordítani szabadna, az a jóvátétel lenne"
– fogalmaz Galuscsenko, igaz, a Politico hozzáteszi, hogy Kijevnek ez a megállapodás 7 milliárd dollárt hoz a konyhára.
Mindenesetre az ukrán miniszter szerint 2024-re Európának „már egyáltalán nem lesz szüksége orosz gázra”, a háború amúgy is ellehetetleníti a kétoldalú tárgyalásokat.
A Politico is írja: az Oroszország és Nyugat-Európa közti gáztranzit szárazföldön mindössze két útvonalon történik, ebből az egyik Ukrajna területén halad keresztül. Egy ilyen döntés Magyarországon kívül Olaszországot, Szlovákiát, és Ausztriát is érintené, utóbbinál az orosz gáz felhasználása a háború előtti idők arányára emelkedett vissza.

És az ukránok milyen üzemanyagot fognak használni? Én úgy tudom, hogy innen megy nekik gáz és üzemanyag is az orosz nyersanyagból. Ti tudjátok pontosan honnan kapják a cuccost. Mert nem hiszem, hogy fizetnek érte.

Novák Katalin elfogadta Zelenszkij meghívóját, augusztusban Ukrajnába utazik​

Novák Katalin köztársasági elnök elfogadta az ukrán kormány meghívását, és részt vesz a Krími Platform soron következő, augusztus 23-i találkozóján Kijevben – válaszolta a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága egy hírportál megkeresésére.
Ez egyben azt is jelenti, hogy a magyar államfő újra személyesen találkozhat Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.
A Sándor-palota hozzátette, Novák Katalin a kijevi út előtt ellátogat Kárpátaljára, hogy az ottani magyarsággal ünnepelje augusztus 20-át, Szent István király ünnepét.

Mi történik Herson irányában?
helyzet 2023. július 15. 14.00

Az Antonovka melletti szigetek területén az ukrán alakulatok éjszaka hat kis hajón próbáltak további egységeket átvinni az Antonovszkij hídra . Koncentrált tüzet vetettek az ellenséges hajókra. Az egyik csónakot egy lövedék pontos találata megsemmisítette, négyen visszatértek Antonovkába, egynek pedig sikerült a szemközti partra jutnia, kiszállva a csoportból. Most már nincsenek aktív csaták ezen a területen, csak a tüzérség és aknavető ágyúzása nem csillapodik. Az APU a frontvonal mentén csap le, így lefedi a DRG tevékenységét.
❗️Az ellenség pedig különös figyelmet fordít az információs műveletekre. Az éterben az ukrán fegyveres erők „rádiójátékot” folytatnak, és megpróbálják megzavarni és félrevezetni az orosz csapatokat akár rakétacsapások, akár a Dnyeper miatt . Ebben a dezinformációs áramlatban pedig a támadásra való felkészülés valódi jeleit kell kiemelni.
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 050
2 753
113
Ha az oroszok használnak kazettás bombát az a borzalmak netovábbja. Ha az ukránok használják az az emberiesség csúcsa. Az ukránok teljes joggal használják. Az oroszok viszont háborús bűnt követnek el.
Ezt mégis hol sikerült olvasni ?

"Értem én" ha kitalálunk valami eszeveszett baromsagot azt megcáfolni is sikerül, de alapból van eleg marhasag miert kell mégtöbbet gyártani?
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Ezt mégis hol sikerült olvasni ?

"Értem én" ha kitalálunk valami eszeveszett baromsagot azt megcáfolni is sikerül, de alapból van eleg marhasag miert kell mégtöbbet gyártani?
A libsi média a Wagner csapatról ami anyagyilkosokból áll szerintük amikor a nyugati zsoldosokat darálják. Amikor meg meneteltek Moszkva felé már hős lett.De számtalan példa van.Ami nem fér a fejembe,hogy Európában feléledt a fasizmus,és a "baloldali" emberkék tolják a szekerét.
 
W

Wilson

Guest
Az ilyen típusú aknák ellen mit ér egy ilyen görgős aknamentesítő rendszer?
Ez az aknamentesítő rendszert nem a PTKM-1R típusú harckocsi elhárító aknák ellen tervezték.

Ugyanis a PTKM-1R kilövő szerkezete akusztikus és szeizmikus érzékelőkkel rendelkezik, így arra is képes, hogy a beállított hang és talajrezgés értékeknek megfelelően csak bizonyos páncélozott harcjárművekre csapjon le, így amikor a célpont 50 méteren belülre kerül az akna kilövő szerkezete kilövi az akna harci részét amely ballisztikus pályán haladva az infravörös érzékelőjével és radarral folyamatosan pásztázza a föld felszínét és amikor ezek az érzékelők érzékelik a célpontot a robbanófej felrobban és felülről a legvédtelenebb részén csap le a célpontra (elsősorban harckocsikra).

Tehát ennek az aknamentesítő rendszernek esélye sincs a PTKM-1R típusú harckocsi elhárító aknák ellen...


Más...




Katonai informátor


július 15., 14:43



29c78c972a26b15691ca3361fb5328f2.jpg


A hírek szerint Vlagyimir Szeliversztov vezérőrnagyot felmentették a 106. légideszant hadosztály parancsnoki posztjáról.

Az elbocsátás oka egyelőre ismeretlen, de az ok a parancsnok hajthatatlan jelleme lehet, aki nem szokott hallgatni a személyi állományát érintő kérdések védelmében.

Vlagyimir Vjacseszlavovics Szeliversztov a légideszant csapatok 106. hadosztályának élén az első naptól kezdve részt vett az SVO-ban Eleinte a kijevi irányzat volt az, ahol Szeliverstov ezredes nem mindig értett egyet a légideszant erők parancsnokságának döntéseivel. Idén január óta pedig Szeliversztov vezérőrnagy és hadosztálya a bakhmut-i irányban lát el feladatokat.

Egyes források szerint Oroszország hőse, a "Hazáért a hazáért érdemrend" IV. fokozatú kardokkal kitüntetés, valamint két Vitézségi Rend és a "Bátorságért" kitüntetés birtokosa, az SVO zónában töltött ideje alatt semmilyen állami kitüntetést nem kapott.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 703
6 481
113
A SEP V3 Abrams, az A6/A7V jobban szerepelt volna? Jobban túlélik az aknamezőt? Nem látja őket az Aligátor 8-10 kilométerről?
nem, de ne forgasd ki a szavaimat, nem erről beszéltem, az volt a téma hogy az A5 "csúcstechnológia" e, de válaszolva a kérdésedre , nem szerepelt volna jobban, nem élik jobban túl az aknamezőt , és de, látja őket az aligátor 8-10km-ről
Már megint ez a csoda várás és bezzegezés. Fél évvel ezelőtt tele volt a sajtó, hogy a szar és elavult (lásd többek között: T64 BV) szovjet harckocsik miatt nem tudnak az ukránok hatékonyan harcolni, de bezzeg majd a német leo-k áttörik a frontvonalat és meg sem állnak egészen Arhangelszkig. Most, hogy nem hozták a várt eredményeket (leginkább az inkompetens ukrán harci taktika és harctéri vezetésnek köszöneten) már szar az A4 meg szar az A5 is. Az azért megvan, hogy a Leo2 A6-ot is kilőttek a fronton ami szerinted "csúcstechnológiás" HK? Amúgy meg miben is különbözik az A5 az A6-tól? Annyi, hogy jobb a lövege (hosszabb 130 centivel így hatékonyabb az átütési képessége a lövedéknek), de védelemben, elektronikában, és kb minden más karakterisztikában (a sebességet tekintve az A5 gyorsabb az A6-nál) egy az egyben ugyanaz mint az A5 (A6M vagy A6M CAN változatot nem kaptak az ukránok). Amúgy meg ha nincs légi fölény kirakhatod az ablakba a Leo2, az Abrams meg a K2 összes variánsát. A helikopter vs harckocsi viadalban nem a Hk nyer. Jó lenne ha tudatosulna mindenkiben, hogy minden harckocsit ki lehet lőni, nincs megsemmisíthetetlen szuper hk aminek adamantium ötvözete van és lepattog róla minden lövedék mint háztetőről a jégeső.
ki vár csodát? ki bezzegez? senki (legalábbis én biztos nem), elmondtam hogy téved, az A5 nem csúcstechnológia és abban is téved hogy nyugaton nincs ennél fejlettebb hk rendszerben (lásd a példákat)
ha picit olvasol tőlem kommentet szerintem tiszta hogy amit leírsz, jómagam is vallom, kb török példa.... picivel talán jobban használják őket az ukik mint a törökök de nem sokkal
megvan hogy A6-ot is kilőttek, és? mit szeretnél ezzel mondani? ki mondta hogy az csúcstechnológia? (bár közelebb áll hozzá mint az A5) arra hoztam példát hogy van nyugaton fejlettebb hk rendszerben, mert azt állította zsolti hogy nincs
félreértés ne essék, én nem azt mondom hogy egy heli vs hk csatában a hk nyer én csupán azt hogyha így vannak használva ilyen körülményekben akkor kb t64bv-kel is mehetnek mert ugyanaz lesz az eredmény
nem mondtam sose hogy az A4 szar, nem mondtam sose hogy az A5 szar de ez nagyon komplex , ha lenne normális légvédelem és nem törökös "szerűen" lennének használva akkor nem lenne ez, én csak ennyit mondok
Ja, ez egy felpáncélozott A5+, minek van ettől jóval jobb nyugaton rendszerben? Az egyik legvédettebb harckocsi a világon, de amúgy bánja a tököm te mit gondolsz, akár fogalmatlannak is tarthatsz mókus, attól ez még egy csúcs technika a valóságban ami van, elérhető. Nem leopard 1A5, amihez hasonlókkak akarják mostanában kiszúrni az ukránok szemét!
én aztán nem mondtam hogy a leo1 A5 csúcstech. de attól még hogy leírod mégegyszer a leo2A5/strv122 nem lesz csúcstechnológia, ukik csúcstech hk-t nem kaptak és nem is fognak szvsz , hogy érted hogy minek van ettől jóval jobb nyugaton rendszerben? hát ha arra gondolsz hoy szó szerint mi a faxnak, hát, nem tudom, tudod, fejlődünk meg ilyenek, ha meg arra gondolsz hogy mi van nyugaton ettől jóval jobb rendszerben akkor arra azt mondanám hogy Le2A7+/8 , K2, Abrams SePV3
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

Vlagyimir Putyin megnevezte Prigozsin utódját​


A legújabb értesülések szerint

VLAGYIMIR PUTYIN AZT JAVASOLTA, HOGY A WAGNER-CSOPORTOT A „SZEDOJ” FEDŐNÉVEN ISMERT MAGAS RANGÚ ZSOLDOS, ANDREJ TROSEV VEZESSE
– közölte a CNN a Kommerszant című lap információját.

Megjegyezték, hogy a találkozón az orosz elnök azt ajánlotta a Wagner zsoldosainak, hogy „Szedoj” (ősz hajú) fedőnevet viselő parancsnokuk alatt harcoljanak tovább.

Sokan bólintottak igenlően, amikor ezt mondtam
– válaszolta Putyin.

Ezt lehet tudni Andrej Trosevről​

Mint írták, Andrej Trosev 1953 áprilisában született Leningrádban, az egykori Szovjetunióban, emellett közvetlenül részt vett a Wagner-csoport szíriai hadműveleteiben.

Az Egyesült Királyság 2022 júniusától érvényes szankcióiban úgy említi meg Andrej Nyikolajevics Trosevet, mint a Wagner-csoport vezérigazgatóját. A dokumentumok alapján a magas rangú zsoldos támogatta a szíriai rezsimet, tagja volt egy milíciának, és elnyomta a szíriai lakosságot.

Emellett az afganisztáni háború veteránja is, amiért kétszer is megkapta Oroszország legmagasabb kitüntetését, a Vörös Csillag Érdemrendet – tették hozzá.

 

Septimus

Well-Known Member
2018. november 22.
242
1 255
93

Vlagyimir Putyin megnevezte Prigozsin utódját​


A legújabb értesülések szerint

VLAGYIMIR PUTYIN AZT JAVASOLTA, HOGY A WAGNER-CSOPORTOT A „SZEDOJ” FEDŐNÉVEN ISMERT MAGAS RANGÚ ZSOLDOS, ANDREJ TROSEV VEZESSE
– közölte a CNN a Kommerszant című lap információját.

Megjegyezték, hogy a találkozón az orosz elnök azt ajánlotta a Wagner zsoldosainak, hogy „Szedoj” (ősz hajú) fedőnevet viselő parancsnokuk alatt harcoljanak tovább.


– válaszolta Putyin.

Ezt lehet tudni Andrej Trosevről​

Mint írták, Andrej Trosev 1953 áprilisában született Leningrádban, az egykori Szovjetunióban, emellett közvetlenül részt vett a Wagner-csoport szíriai hadműveleteiben.

Az Egyesült Királyság 2022 júniusától érvényes szankcióiban úgy említi meg Andrej Nyikolajevics Trosevet, mint a Wagner-csoport vezérigazgatóját. A dokumentumok alapján a magas rangú zsoldos támogatta a szíriai rezsimet, tagja volt egy milíciának, és elnyomta a szíriai lakosságot.

Emellett az afganisztáni háború veteránja is, amiért kétszer is megkapta Oroszország legmagasabb kitüntetését, a Vörös Csillag Érdemrendet – tették hozzá.

Utánanéztem a fickónak. 1962-es, nem 1953-as születésű. Vörös Csillag Érdemrend mellett megkapta a Szovjetunió/Oroszország Hőse kitüntetést is. Az eddigi életpályája és a fényképe alapján nem tűnik egy "européér gendersemleges csillámpóninak", hogy finoman fogalmazzak. Lehet, hogy sok nyugati balos vissza fogja még sírni Prigozsint. :)
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93

Vlagyimir Putyin megnevezte Prigozsin utódját​


A legújabb értesülések szerint

VLAGYIMIR PUTYIN AZT JAVASOLTA, HOGY A WAGNER-CSOPORTOT A „SZEDOJ” FEDŐNÉVEN ISMERT MAGAS RANGÚ ZSOLDOS, ANDREJ TROSEV VEZESSE
– közölte a CNN a Kommerszant című lap információját.

Megjegyezték, hogy a találkozón az orosz elnök azt ajánlotta a Wagner zsoldosainak, hogy „Szedoj” (ősz hajú) fedőnevet viselő parancsnokuk alatt harcoljanak tovább.


– válaszolta Putyin.

Ezt lehet tudni Andrej Trosevről​

Mint írták, Andrej Trosev 1953 áprilisában született Leningrádban, az egykori Szovjetunióban, emellett közvetlenül részt vett a Wagner-csoport szíriai hadműveleteiben.

Az Egyesült Királyság 2022 júniusától érvényes szankcióiban úgy említi meg Andrej Nyikolajevics Trosevet, mint a Wagner-csoport vezérigazgatóját. A dokumentumok alapján a magas rangú zsoldos támogatta a szíriai rezsimet, tagja volt egy milíciának, és elnyomta a szíriai lakosságot.

Emellett az afganisztáni háború veteránja is, amiért kétszer is megkapta Oroszország legmagasabb kitüntetését, a Vörös Csillag Érdemrendet – tették hozzá.

Valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag ugy érzem,hogy már megint kamut hord a szemünkbe a szél
 

Tumpek

Well-Known Member
2021. június 28.
71
491
53
Hmm az nagyon furcsán festene... Gondold végig, hogy a proxi ukrán Harci Rozsomák csomagkötöző szalaggal Amerika Kapitány dárdája végére fel van bandázsolva, jelenleg t@kig a Medve barlangjába belógatva, hogy tudna az onnan lemászni, hogy errefelé forduljon?
Proxi helyzeténél fogva Ukrajnának még a kitörléshez is engedélyre, segítségre van szüksége...

Ezért teljesen mindegy, hogy Rozsomák mit mond, az nem az ukrán nép akarata, az instrukciók kintről jönnek.

Hacsak Kapitányunk "véletlenül" erre nem fordítja szerszámát, hogy s@eggbe toltjon bennünket...

Ez még hollywoodi rémálom F.O.S médiás forgatókönyvnek is túlzás, ehhez még a demencia is kevés lenne.
Ok, ez így nagyon szép. 99,9%-ban egyet is értek veled. Erre viszont koszorús költőnket, Nyomasek Bobót idézném, miszerint: "láttam én már karón varjút"... :(
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 793
113
Prigozhin "Patriot" médiacsoportja folytathatja munkáját
A bezárásra vonatkozó állítások ellenére továbbra is működhet a Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég (PMC) tulajdonosa által alapított Patriot médiacsoport. Ezt erősíti meg a Financial Times (FT) brit lap Prigozhin struktúráihoz közel álló személyektől származó információk alapján.
Alekszandr Ionov, az Oroszország Globalizációellenes Mozgalom vezetője megerősítette az FT-nek, hogy a Patriot munkáját felfüggesztették, nem teljesen leállították.
"Jelenleg sürgetőbb dolgok vannak " - mondta, hozzátéve, hogy a holding hatalmas közönsége vonzó lehet a kereskedelmi vásárlók számára.
Andrej Krasznobajev, a Patriot részét képező Nyevszkij Novosztyi főszerkesztője az FT-nek elmondta, hogy a kiadást ideiglenesen felfüggesztették, de tervben van a folytatás. A közösségi oldalakon megjelenő kiadvány bezárásáról szóló nyilatkozatot szavai szerint "az intrika fenntartása érdekében" tették.
Június végén vált ismertté, hogy Jevgenyij Prigozsin beszüntette a Patriot médiacsoport tevékenységét.
Подробнее на: https://avia.pro/news/mediagruppa-prigozhina-patriot-mozhet-vozobnovit-rabotu

Le Monde: Franciaország és India rendezési tervet készít Ukrajnára​

A francia és az indiai fél az ukrajnai konfliktus megoldásA új tervének kidolgozásával van elfoglalva, amely eltér a korábban javasoltaktól – írja a Le Monde.
Párizs a New Daily-t fontos partnernek tekinti az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalások új tervének kidolgozásában – közölték a Le Monde forrásai, írja az Ura.ru.
Az ukrán válság volt a fő beszélgetés témája Emmanuel Macron francia elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök között Párizsban, ez ugyanis bonyolítja a francia fél kapcsolatát a globális dél országaival – mondta a forrás.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Az ukránok szerint Moszkva kivonta csapatait Fehéroroszországból Az ukrán határrendészet jelentette pénteken, hogy Oroszország kivonta erőit Belarusz területéről – írja a Sky News nyomán az Index. Az orosz katonák még az invázió kezdete előtt vonultak át Belarusz területére (akkor még azzal az indoklással, hogy közös hadgyakorlatot tartanak). Az invázió kezdetekor azonban az oroszok onnan is támadást indítottak, így foglalták el a csernobili atomerőművet, valamint közelítették meg Kijevet is északról. Utóbb, tavaly tavasszal viszont minden egységet kivontak Ukrajna északi részéről, és egy részüket Belaruszba vonták vissza. Ehhez képest az ukrán határrendészet jelentette, hogy Oroszország mostanra szinte az összes egységét kivonta. Közleményük szerint az utóbbi időben azt figyelték meg, hogy a csapatok létszáma jelentősen csökkent. Az utóbbi napokban a becslésük szerint még 2000 katona lehetett az országban, de mostanra majdnem minden orosz katonák kivontak.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/261827/
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 365
113
Akkor nézegess egy kis 100%-ban Ukrán területet, amihez a többi csak úgy "véletlenül" hozzáragadt az elmúlt évszázadok alatt:


Az ukránoknak lehet szépen oda visszamenni, a többi területet az anyaországoknak visszaadni, biztos hogy gyorsan békét lehetne teremteni.

A Krimről meg ne is beszéljünk, mert mi magyarok a hunokkal együtt , a honfoglalási útvonalunkon legalább Krimen is tartózkodtunk, szemben az Ukrán nemzettel, aki azt sosem birtokolta. Ezért volt az hogy még Hruscsov is úgy merte elajándékozni, az ottani nép megkérdezése szavazása nélkül, hogy teljes körű autonómiát írt elő Krim részére - amit az ukránok a szerződést megszegve, nem teljesítettek.
Felteszek ide egy XX. sz-i Ukrán határváltozásokról egy tértéket:


Itt látható, hogy a középponton lévő, ukrán államot a szovjetek alakítják ki 1917 -ben. Az ukrán történelemben szinte nem telt el olyan évtized, hogy állandóan ne tologatták volna a határokat, és ez általában a 2017-es ukrán államhoz való területek "hozzáfércelését" jelentette.

Magyarán érthetetlen okokból az ukrán állam felhízott mint hörcsög a telelés előtt, 100 év alatt. Lehet, hogy az 1917-es államhatárai reálisabban visszaállíthatóak, tekintettel a területeken végrehajtott nagyarányú lakosság cserélgetések miatt. A szabadságukat visszanyerő területeken viszont épp emiatt , új miniállamokat vagy esetleg teljes körű autonómiát kellene létrehozni de nem Kiev fennhatósága alatt mert 1954 óta egyetlen autonóm területet sem akart és tudott kezelni Krimen sem a kormányuk.

1993-ban népszavazott kárpátaljai autonóm terület azóta is várja a kievi Rada általi, törvénybe iktatását beiktatását, eddig, 30 évig hiába. Szóval ne erőlködjön az ukrán állam, ami nem megy nem kell eröltetni - mondta Lenin ...
Az autonómia szó nem ukrán szótár kompatibilis.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 352
10 749
113
Kivágás a hozzászólásból önkényesen tőlem:
Szóval szar a helyzet, de készüljünk fel, hogy még szarabb lesz. Kellemes kilátások. Szerintetek majd a kémfőnökök fogják eldönteni Ukrajna sorsát? Akkor minek vannak az elnökök, parlamentek, kongresszusok és még még néhányan döntéshozók.

Az én jámbor meglátásom szerint a politikusok jelentős része szimplán ki/lefizetett kijárója a gazdasági szereplőknek.
A "művészetük" abban van, hogy az őket legitimáló választók felé (akikkel el van hitetve, hogy a fontos dolgokban számít közvetve a szavazatuk, a fogadó órák, meg a közmeghallgatások) el tudják adni, fogadtatni, be tudják csomagolni a folyamatos, számukra rendre kedvezőtlen szigorításokat, folyamatokat.
Vitán felül: Ehhez érteni kell, ehhez érzék szükséges.
No meg pofa.

Persze vannak olyan politikusok is, akik nemcsak a politikai, de a gazdasági pókháló közepén is ülnek, de alapvetően a nyugati társadalmakban nem ez a jellemző.

Hogy milyen mértékű és jellegű az összefonódás a gazdasági élet, a titkosszolgálatok, az alvilág no meg a politika között, az egy roppant érdekes kérdés.
Hogy az "utcáról beesett", lekenyerezett no meg magánéletileg lecsekkolt, akár ebben, akár anyagilag zsarolt, így bizonytalan mandátumú politikusnak mekkora beleszólása van az akár pl. nemzedékeken átívelő folytonosságú gazdasági/egyéb szereplők céljaiba, terveibe...hááát...vannak kétségeim...

Mondom; a lényeg, hogy társadalmak tűrőképességének pillanatnyi határain belül kell érezni és tartani a ...a...a megkopasztási (anyagi, egészségi, szabadsági és élete árán harcolni hajlandósági) folyamatokat.

Nagyon jó, annyira nem is torz tükre a való életnek szerintem pl. a Lopott idő című film.


Ha lehántjuk az ukrán konfliktusról a közösségek jogai, sérelmei, történelmi "mázat", akkor ez is leginkább egy komoly geopolitikai jelleget felvett gazdasági kiszorítósdi.


Ui: De nem én találtam fel a meleg vizet, csak megpróbálom úgy megfogalmazni a már ezerszer leírtakat, hogy még én is megértsem...
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
nem, de ne forgasd ki a szavaimat, nem erről beszéltem, az volt a téma hogy az A5 "csúcstechnológia" e, de válaszolva a kérdésedre , nem szerepelt volna jobban, nem élik jobban túl az aknamezőt , és de, látja őket az aligátor 8-10km-ről
Semmi kiforgatás nem állt szándékomban, illetve valóban, te még csak nem is inszinuáltad, hogy a csúcstechnika az mindenképp keresztülmegy a tanulatlan ázsiai orosz védvonalakon, mint foró kés a vajon :)
Csak ez a szopódás, ami itt menni szokott, hogy taktikai-műveleti szinten azért áll meg mondjuk egy támadás, mert valamelyik fél nem ún. csúcstechnikát használ, az engem már triggerel, mint belpesti kékhajú bölcsészt a tehéntej.
De tényleg bocs, te nem kezdtél bele ebbe.