[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 646
113

Ukrán miniszterelnök: Jelenleg csak a külföldi pénzügyi támogatás révén maradunk életben​

Az ukrán állam jelenleg csak a külföldi partnerek által biztosított pénzügyi támogatásnak, kölcsönöknek és hiteleknek köszönhetően marad életben – jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a kijevi nagyköveti értekezleten csütörtökön az Ukrinform ukrán hírügynökség szerint. Hozzátette: az ukrán fegyveres erők támogatása és a háború megvívása évente 54 milliárd dollárjába kerül Kijevnek. Ez jóval több, mint az ukrán állami költségvetés 35 milliárd dolláros bevételi oldala békeidőben.
A politikus elmondta,
Ukrajna idén 45,8 milliárd dollárnyi támogatást vár a nemzetközi partnerektől az állami költségvetés finanszírozására, és 14 milliárd dollárt a legsürgősebb újjáépítésekre.
„Ekkora összegre van sürgősen szükségünk, hogy reményt és erkölcsi biztatást adhassunk a társadalomnak a küzdelmünkhöz, valamint hogy biztosíthassuk államunk egységét, és az ukrán társadalom erkölcsi és lelki tartását” – fogalmazott a kormányfő. Smihal szerint Ukrajnának eddig 28 milliárd dollárnyi külföldi támogatást sikerült biztosítania. Ugyanakkor megjegyezte: bár Ukrajna partnerei jelenleg támogatják az országot a háború miatt, de ha annak vége lesz, a nemzetközi támogatás mértéke jelentősen csökkenni fog.
Lényegében egyedül maradunk a problémáinkkal. A támogatás mértéke sokkal alacsonyabb lesz. Ezt is figyelembe kell venni, és most kell megtenni a lehető legnagyobb erőfeszítéseket”
– tette hozzá az ukrán miniszterelnök.
...

Számomra a nap kommentje a brit hírszerzés megállapítására, miszerint "a gyomok és bokrok akadályozzák az ukrán offenzívát":
"A hoholoknak ebben a háborúban öt ellensége van. A négy évszak és az oroszok."
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 464
11 538
113
Ezért szeretné a nyugat az orosz kincseket megszerezni, na meg az ukrán+orosz termőföldeket. Ezzel lehetősége lenne még vagy 100 évig elketyegni, mint globális nambervan. Ezért létkérdése nyugatnak ez az ukri háború. Ha bukják annyi az elsőbbségnek és a jólétnek. A lőtéri kutya sem fog velük foglalkozni. Na jó, pénzért kiszolgálják őket. De honnan lesz nyugatnak lóvéja?
Az USA nem lesz akkora nagy bajban, mert visszahuzodik a szigetre, közben pedig viszi a családi ezüstöt Európából, azaz ipart és az összes valamire való embert. Ebből pedig következik, hogy Európa nagyon nagy bajban lesz, a minimális bevétel + migránshordák jelenléte miatt. Szóval kellene az az orosz + ukrán kincs (na meg a velük járó közép ázsiai országok javai is), hogy legyen jövője az atlantizmusnak. És mivel az "elitjük" ezt minden áron akarja, nagyon veszélyes játék van kibontakozóban. Ugyanis ahogy az orosz, ők sem veszíthetnek. Kérdezhetnénk, hogy akkor nyugat miért ment bele ebbe a játékba. Hát azért, mert nem volt más lehetősége, mint 19-re lapot húzni. Ha nem teszi, a belátható jövőn belül megszűnt volna létezni, mint élősködő entitás. A munka pedig, mint tudjuk, büdös arrafelé.
Kiemeltem a hozzászólásodban.

Minden áron...
Dehogy minden áron, ahhoz nekik is az eltartott ujjacskáikkal meg kéne markolni a fegyvert...

Ahhoz képest, hogy hosszú távon mekkora a tét, eléggé gyerekesen állnak a dologhoz.
Lenézésből? Gőgből? Gyávaságból? Vagy egyszerűen csak azt hitték, hogy annyi is elég lesz az oroszok megroppantáshoz,, ha más - szerintük aljább népeket, meg kalandorokat küldenek a húsdarálóba pár csodafegyverrel?

Most már mindegy is, ez a hajó elúszott.
Túl keveset adtak eddig ahhoz, hogy az orosz esélytelenné váljon egy hagyományos fegyverekkel vívott eszkalációban, de már túl sokat adtak eddig ahhoz, hogy ne hiányozzon egy összfegyvernemi hadviseléshez, ha még valamit is el akarnának érni - anélkül, hogy az USA-nak is nyakig bele ne kéne állnia a...szóval oda.

A történelem nem igazságos és nem erkölcsös, hanem kíméletlen.
S ez a kíméletlenség eddig minden hatalmat kivétel nélkül utolért.

Ui.: A mi életünkben momentán az a nem mindegy, hogy ez minket hogyan érint.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 618
25 109
113
A nato technika eddig tökéletes aknamentesítő volt (leo2, bradley, m113, maxxpro....). Most meg traktorokat akarnak aknamezőre küldeni...
Aknamentesítés:

Pontos találat, M113-ba beszálni készülők elmentek banderához:

Belterjes szigetlakóknál baj lehet a raktárkészletekben, már 22-ben gyártott malacokat küldenek:

Zaporizsjei front elhagyatott ukri járművek végleges kivonása:

FPV drónozgatás:

Este puhítottak pár nato kompatibilist az oroszok, reggel meg felvették az eredményeket:

Oroszok gyűjtöttek pár hadifoglyot Kupjanszknál:

Kremennaja erdő, szintén fogolygyűjtés:

NATO kompatibilis árok kitakarítva:

2 A6 is kilőve:

Még 1 IRIS-T sikeresen hárított egy Lancetet, mondhatni így könnyű 150%-ot hozni:

Ukri bunker kapja az atgm-et:

Rabotino, hihetetlen, hogy még mindig próbálkoznak:

Humvee, bradley és A6 kilőve:

M109, csirkeháló se mentette meg:
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 082
16 354
113
Valószínűleg visszavitték Harkovba, azóta nem adott életjelet magáról.

Hogy legyen konteó változat is : ez volt az amcsi deal az ukránokkal, hogy elengedik, eljátsza a saját halálát a drámai twitter videókkal, aztán jól meghúzza magát pár évig amíg elül a balhé.

Lássuk be, Ukrán szempontból baromi kellemetlen lenne ha végül el kellene ítélni, mert mégiscsak amerikai állampolgár.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 323
68 554
113

cseh repülőgépmodell-motort találtak az ukrik a Lancetben:

Csodalom hogy most lett ebbol hír, nem csak ezt hasznaljak egyebkent.
Többféle Lancat van, tobbfele motorral, ilyen par szaz dollaros motorok ezek. Mondjuk a kepek hm, erdekesek. De lenyegtelen.

SBU altal megzsarolt, megtevesztett nyugdijasok, 80 evesek, akikkel banalis terrortamadasokat hajtatnak vegre.

Zelenszkij Beregszaszban.

Ujranyitottak egy sobanyat Katrpataljan mivel Szoledar es az Artyemszil nincs többé.

Egyszeruen annyi a napi Lancat termes hogy berakni keptelenseg, ma vagy kettucat film.
A Lancat mindent visz, plusz a tuzerseg es az aknak, de a kegyelemdofes a Lancate.
PT 91 pl, hogy ne csak Leopard2 meg M777 legyen mindig.

Valószínűleg visszavitték Harkovba, azóta nem adott életjelet magáról.
Valljuk be eleg eletszerutlen bejelenteni a menekulesi terveidet egy nappal a birosagi itelethozatal előtt.
Elteszik mint az ujsagiro Khassoggit, pedig annak komolyabb ismeretsegi kore volt.

Jacint kontra Pzh 2000.
Mar eppen kerdezni akartam hova tuntek a Pzh 2000 csodafegyverek, mert semmi hir roluk. Elfogytak vagy szetestek, vagy ennyire nem uzembiztosak tabori korulmenyek kozt?
Erre itt pukkantanak epp el egyet.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 050
113
Leo 2 elszállt toronnyal ?
5c9e4deb73b44.png
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 323
68 554
113
Lengyel zaszlo alatt harcoló egyseget lőttek ki az oroszok.

Azokkal a fegyverekkel lovik az oroszok az ukranokat amit az ukranok adtak el nekik.

Dronok mentek jobbra-balra az ejjel, ezt itt Novorosszijszknal szedtek le, a Krim hidja ismet celpont volt.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 531
20 656
113
Minden amerikai hadművelet combined arms volt, mindig ugyanúgy zajlott, gyakorlatilag a 80-as évek óta, annyit írtak már róla, hogy fejből tudom idézni:
1. Establish air superiority and control of air space: take out air defense, conmuncation and cimmand centers, air bases etc (=legvedelmet, légierot, radarokat és vezetési pontokat megsemmisitik, átveszik a légtér ellenőrzését)
...
Eddig ez marha egyszerű volt, még nálunk is, mert az aktuális légvédelem nagyságrendekkel gyengébb volt a szükségesnél.
Az oroszé jelenleg a világ egyik (ha nem) legerősebb légvédelme, ez az 1. lépés nem lesz ilyen magától értetődő... És ahogy nőnek a látványos élőerős veszteségek, úgy fogy az atlantista lelkesedés, miután itt ugye van tétje a választásoknak... :D

Egyébként - bár légierőben egyértelműen az USA a number 1. - a háborúkat a földön dönti el, ott, abban a koszos kis árokban, face to face. És az orosznak már most van szerintem kb. 500.000 olyan katonája aki közelről szagolta a puskaport, és nem kacsavadászaton nevelkedett operettkatona. Szóval szép ez a papíron tervezgetés, de Dudi óta tudjuk, hogy ez a játék nem az autóskártya... :D
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 933
56 890
113

Az Egyesült Államok állt a krími híd elleni támadás mögött.

Az amerikai demokraták nagy szerepet játszottak a krími híd elleni támadásban 2023. július 17-én.

Ezt Seymour Hirsh amerikai oknyomozó újságíró írta. Egy meg nem nevezett amerikai tisztviselőtől származó információkra hivatkozott.


Más

Mi a célja a kollektív nyugatnak? A bohć producere(Podoljak) elmondja

"Oroszországnak csökkentenie kellene méretét, más nevet és zászlót kellene felvennie" - beszélt Zelenszkij képviselője a kollektív Nyugat terveiről.

"Számomra úgy tűnik, hogy Oroszországot át kell nevezni. Találjanak ki maguknak valami más nevet. Csökkentsék méretüket... Fehér zászlójuk lesz. Azt akarom, hogy ön és én tudatosan megértsük, mi a kulcsfeladatunk, hogy miért nem lehet megállni az út közepén” – mondta Mihail Podolyak.


Ukrajnáról beszél valójában. :)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 646
113

Az ukrán fegyveres erők megkezdték az offenzíva 3. szakaszát, harcba vetve a tartalék 10. hadsereghadtestet, hogy előrenyomuljanak a zaporozsjei Rabotino körzetben - Washington Post​

Katonai források azt mondták a WP-nek, hogy Rabotino nagy stratégiai értékkel bír, mivel az ukrán fegyveres erőknek ott van a legnagyobb esélyük áttörni az orosz fegyveres erők védelmét, de Rabotinótól még körülbelül 19 km van a fő orosz védelmi vonalig.
Az újság az ellentámadás 3. szakaszának kezdetéről ír.
Az offenzíva 1. szakasza júniusban kezdődött, amikor az Ukrán Fegyveres Erők NATO-felszereléssel felvértezett 9. hadserege jól megerősített védelembe, különösen aknamezőkbe ütközött, és csak korlátozottan tudott előrelépni.
A 2. szakasz főként gyalogsági támadásokból állt, amelyek során Kijev aszimmetrikus hadviselési módszerekkel (vagyis az orosz hadsereg hiányosságait kihasználva) próbált előnyt szerezni az oroszokkal szemben, de ez sem vezetett jelentős előrelépéshez.
A múlt héten az ukrán fegyveres erők úgy döntöttek, hogy a tartalék 10. hadsereg hadtestét a csatatérre vetik, ami az ellenségeskedés éles felerősödéséhez vezetett – írja a Washington Post.
„A harcok utolsó hete azért volt fontos, mert az ukrán fegyveres erők úgy döntöttek, hogy jobban bevetik csapataik 2. szakaszát. Egyelőre nem világos, hogy az orosz erők elegendő veszteséget szenvedtek-e ahhoz, hogy megteremtsék az áttörés feltételeit. Ebben a szakaszban várunk és figyelünk” – mondta Rob Lee katonai elemző, aki nemrég járt a fronton.

Az ukrán fegyveres erők azt mondják: „Folyamatosan igyekszünk megvetni a lábunkat Rabotinóban, és számos akadályt leküzdeni. Az időjárási körülmények ideálisak ahhoz, hogy az orosz hadsereg drónokkal csapjon le tüzérségünkre” – mondta.
Az elemzők azt is megjegyzik, hogy az ukrán fegyveres erők újonnan létrehozott egységei nem olyan sikeresek, mint a tapasztaltabbak (például azok, amelyek Herson és Harkov közelében harcoltak).
Источник: https://rusvesna.su/news/1691092272

Kora reggel egy orosz járőrhajó megsemmisítette az ukrán fegyveres erők két pilóta nélküli csónakját a novorosszijszki kikötőben, Mishako térségében. A drónok Novorosszijszk olajtermináljait vették célba.
Maguk a drónok a jelek szerint augusztus 3-án délután hagyták el a Duna torkolatát. Ezután a Tekever UAV irányítása alatt a drónok kelet felé vonultak, ahol várták az UAV rajtaütés kezdetét, ami szintén éjszaka történt.
Figyelemre méltó, hogy a Novorosszijszk elleni rajtaütés és támadási kísérlet idején az Egyesült Államok légierejének és a NATO légierejének három felderítő UAV-ja (RQ-4D Phoenix, két MQ-9A Reaper) és egy R-8A repülőgép volt a levegőben. a Fekete-tenger délnyugati részén.
Figyelembe véve a közelmúltban a Rosztovi régióban található Taganrog elleni rakétatámadást, a Novorosszijszk támadási kísérlete ismét megerősíti az ellenség azon terveit, hogy csapást mérjen a Fekete-tenger orosz kikötői infrastruktúrájára.⚡️
Az ukrajnai orosz katonai művelet legfontosabb eseményei augusztus 3-án

▪️Az ukrán egységek hatalmas dróntámadást kíséreltek meg végrehajtani Kaluga régióban. A régió délnyugati részén a légvédelmi erők hat repülőgépet lőttek le.
▪️Starobil irányában az orosz erők továbbra is pozíciós offenzívát hajtanak végre a teljes arcvonal mentén. Novoselivs'ke térségében a rohamcsapatoknak sikerült bevágniuk az AFU védelmi vonalaiba a falutól északra.
▪️Délen az ellenség Karmazinivka irányába próbált ellentámadást indítani . Az orosz egységek minden támadást visszavertek és megtartották korábban elfoglalt pozícióikat.
▪️Heves harcok folytak a Szerebryans'kyy erdőgazdaság területén . Számos ellentámadás visszaverése után az orosz erők előrenyomultak és elfoglaltak több AFU erődöt az erdőterületen.
▪️Az ellenség dél-donyecki irányban igyekszik fokozni a nyomást a Vuhledar melletti orosz állásokra.A Mykil's'ke és Pavlivka elleni ukrán tüzérségi tűz intenzitása növekedett.
▪️A Vremivka szektorban az ukrán egységek folytatták támadásaikat Prjuute ellen, megpróbálva megvetni a lábukat a falu melletti erdős területeken. Az észlelt AFU egységeket eltalálták, majd az ellenség visszavonult.
▪️Az Orikhiv szektorban az ellenség továbbra is napi támadásokat hajt végre Robotyne ellen. Egy másik AFU egység megsemmisült, miközben megpróbálta áttörni a falu közelében lévő aknagátakat.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
804
8 004
93
Nem csak állami kitüntetést kap az Aljosa tank legénysége: milliókat fizetnek az Urálban a hős tankereknek

Nem csak állami kitüntetéseket kap az "Aljosa" harckocsi hősies legénysége, akik megsemmisítették az AFU nyolc páncélozott járműből, köztük két harckocsiból álló oszlopát. Az egyik uráli vállalat, amely korábban kezdeményezte, hogy a különleges műveleti övezetben a német Leopard 2 vagy az amerikai Abrams harckocsikat, valamint az F-15 és F-16-os harci repülőgépeket megsemmisítő vagy elfogó katonáinkat is jutalmazzák, szintén úgy döntött, hogy kiveszi a részét.

A jekatyerinburgi vállalat honlapján az áll, hogy "ösztönzésként" egymillió rubelt fizet az Aljosa harckocsi minden egyes legénységi tagjának.

A vállalat sajtóközleménye emlékeztetett arra a bátorságra és hősiességre, amelyet harckocsink legénysége tanúsított harci feladatának teljesítése közben az ellenséges támadás visszaverése során Zaporozsje irányában.