[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 671
79 930
113
Egy térkép, amelyen megjelennek jól kivehetően a fő orosz védelmi vonalak délen. Legalábbis amelyek most kiemelten vannak kezelve.
Csak hogy az "áttörések" kapcsán tudjuk, miről beszélünk:
És ehhez képest hol tartanak most az ukránok? A múlt héten elvileg 20km-re megközelítették Tokmak városát, ami azt feltételezi, hogy minimum betörtek, de inkább áttörték az első védelmi vonalat.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 320
10 819
113
És ehhez képest hol tartanak most az ukránok? A múlt héten elvileg 20km-re megközelítették Tokmak városát, ami azt feltételezi, hogy minimum betörtek, de inkább áttörték az első védelmi vonalat.
Nem, ez sokkal inkább azt feltételezi, hogy nem nézted meg a térképet.
Robotine - Kopani települések, amelyek a szürke zóna általában orosz felén vannak, azok vannak kb. 20 km-re Tokmaktól. Ami azt jelenti, hogy amikor épp eljutottak ezekig a településekig az ukránok, akkor igaz lehetett a fenti állítás. Nem tartott sokáig, de valószínűleg tényleg volt olyan időpillanat, amikor volt ukrán katona 20 km-re Tokmaktól.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 671
79 930
113
Nem, ez sokkal inkább azt feltételezi, hogy nem nézted meg a térképet.
Robotine - Kopani települések, amelyek a szürke zóna általában orosz felén vannak, azok vannak kb. 20 km-re Tokmaktól. Ami azt jelenti, hogy amikor épp eljutottak ezekig a településekig az ukránok, akkor igaz lehetett a fenti állítás. Nem tartott sokáig, de valószínűleg tényleg volt olyan időpillanat, amikor volt ukrán katona 20 km-re Tokmaktól.
Kérdőjel...
Feltételes mód...
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 326
55 750
113

Több százezer embert kell mozgósítani az ukrán fegyveres erőknél – mondta az ukrán alap vezetője (VIDEO)​

További százezer embert kell majd mozgósítani az ukrán hadseregbe – mondja Taras Chmut, az ukrán Come Back Alive Alapítvány vezetője.
Az ukrán fegyveres erők egyik legnagyobb beszállítója az ukrán fegyveresek soraiban tapasztalt súlyos veszteségekről és fáradtságról beszélt.
A fronton lévő katonaságnak rotációra és pihenésre van szüksége – hangsúlyozta Chmut: „Ez most teljes probléma – az emberek, akik másfél éve a lövészárkokban vannak, fiziológiailag helyreállítást igényelnek. És ehhez valakinek le kell cserélnie őket.”
Источник: https://rusvesna.su/news/1691670914



Ez hülye?
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
337
3 751
93
.
Csak erre az egyre reagalva. Ha követned az urhajozast, te is latnad, hogy az oroszok az elmult 10 evben teljesen (!) kiszorultak erröl a piacrol, ahol vagy 15-20 eve meg valoban fontos szereplök voltak. Ehhez kellett a korrupcio, a dramaian romlo minöseg, pl hogy az anno piacvezetö Proton raketajuk a sorozatos kudarcok, hibak miatt szo szerint kifocizta magat az egesz piacrol. Pechukre az oroszok gyengulese pont egybeesett az amerikai SpaceX felemelkedesevel, igy az oroszoknak csak a hazai megrendelesek vannak. Ha a Nemzetközi urallomas project (ahol megturtek öket) kb 7 ev mulva vegeter, akkor az orosz urhajozasnak is vege lesz, vagy mehetnek a kinaiakhoz bekönyörögni magukat.
.
A nagyon kevesböl egyetlen orosz bolygokutato szonda nem tudott sikerrel elindulni az elmult kb 30 evben (*). Az Angara raketat mar vagy 30 eve fejlesztik. Az ISS-hez a Nauka nevu modult szinten kb 30 even at epitettek, felkuldtek, azota hiba-hiba hatan, de legalabb az orosz szemelyzetnek folyamatosan van elfoglaltsaga vele.
Az egy fö gond az is, hogy 90 ota ugy nött fel egy orosz urmernök generacio, hogy a regiek dicsösegei utan nekik meg urprogram is alig volt, amivel gyakorlatot szerezhettek volna.
.
(*) - ....es kivancsi vagyok, most penteken a Luna-Glob inditassal is mire jutnak, ha inditjak.

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 832
48 534
113
Elfogynak a férfiak sebaj majd mennek a nők, gyerekek.
Szerintem (remélem) nem fogunk odáig eljutni, hogy ukrán nők tömegesen be legyenek vetve a fronton. Azt gondolom, ez elsősorban a “stronk wymyn” narratívagyárosok munkája, kb büntetlenül állíthatnak amit csak akarnak. Tavaly tavasszal a(z egyébként jó) Hans Zimmer koncerten is már külön etap volt a “fronton harcoló ukrán nőkért”, a háttérben kék-sárga felvarrós, tacticool ukrán “katonanőkkel” (színészekkel).

Ha valaki csak FOSból tájékozódik, szerintem már a háború kezdete óta azt hiheti, komplett női osztagok vannak a fronton. Ez a mostani videó ugyanerre játszik rá.

Ugyanakkor az is igaz, hogy sok a gyerektelen, fiatal ukrán nő, aki nem menekült el, ebből lehetne ilyen “csodákat” építeni sajnos :(
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
826
7 564
93
Szégyelném, ha egyet értenél velem, legalább is ebben a témában. ;)
Nem sértegetni akarlak, ne haragudj.

Putyin kétségbe esett háborús kalandja komoly következményekkel jár Oroszország jövőjére, így természetes, hogy élet-halál kérdés számára, hogy minél kisebb legyen a kudarc.
A nyugat már elérte celját, megakadályzta Putyint a céljai elérésében.
Ez tavaly eldőlt Kijevnél.
A mostani harcok már csak Putyin vereségének mértékét befolyasolják, hisz Donbassz külső falvaiért megy a harc, nem a 600 ezer km2 területű Ukrajnáért.
Az már elúszott Putyin és Oroszország számára. Amitől Putyin és az oroszok rettegtek, béke bekövetkezett: a nyugati világ határa közelebb kerül Moszkvához. Putyin tudja, így még nehezebb lesz azt hazudni, hogy ő mennyire ügyes és okos, hogy az oroszoknak milyen jó ha Ő a kedves vezető.
Az orosz birodalomi álmok végérvényesen és történelmi szempontból pillanatok alatt elvesztek.
A hanyatló Oroszország nem képes a Szovjetunió helyébe lépni SEMMILYEN szempontból.
Ez jó a világnak, így a békés fejlődését nem veszélyezteti értelmetlen háborúskodás.

Szerinted nem kedvelem az oroszokat? Nem gyűlölöm őket, de magyarként nincs okom kedvelni sem őket.
Putyint? Lehet.
Tehetséges vezető, történelmi személyiség, Oroszországnak kellett egy ilyen politikai vezető, hogy talpra állítsa őket. Jó stratéga, szerintem kiválóan vezette az oroszokat eddig.
Azonban ezzel a háborúval nagyott kockáztatott és rosszul döntött a kijevi fiaskó után. A lassú, de súlyosabb vereség hazája számára még rosszabb döntést jelent, elhúzza és következményeit fokozza a bukott kalandnak.
Persze, idős, becsvágya felülkerekedett pragmatizmusán, a vereségét nehéz beismerni életműve végén.
De akkor is hazája érdekeit kellene nézni, hisz vesztettek már proxy háborút korábban is. Ha nemzete élet halál küzdelmévé teszi a vesztes háborút, akkor Oroszország polgárháborúba süllyed.

Viszont érdemei mellett én, magyarként, had értékeljem Magyar szemszögből tevékenységének hasznosságát:
Eltaposna minket, mert érdekei ezt kívánják, hisz a "nyugat" részei vagyunk.
Ez meghatározza nemzetünk hosszú távú érdekeit vele szemben, így had ne kelljen kedvelnem, pusztán azért, mert az ukránokkal háborúzik. :)
Ezért lehet engem fikázni, de Magyarországon ez ellen fordul, bírni kell.

A következők mi lennénk, ha nem lennénk NATO tagok, hisz akit lehet, azt fenyeget Putyin fegyverrel, gázzal, politikai zsarolással.
Nem kell nekünk az orosz "szövetség", tudjuk, hogy ez gyarmati sors.
Igen, a hülye kérdések megelőzése érdekében, az "USA gyarmati sors" jobb...
:)
Bidennel, ideológiai harcokkal. Mert velük szemben van esélyünk, és még gazdasági felemelkedésünkre is van esély, ha jól csináljuk.
Putyinnál nincsenek opciók, lásd Belarusz sorsa, FÁK államok küzdelme függetlensegükért.




Melyik harcol Ukrajnában?
Viccelődünk, viccelődünk...
Full vakon vagy.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 597
6 034
113
.
.
Biztos olvastad a hozzaszolasom vegen: "(*) - ....es kivancsi vagyok, most penteken a Luna-Glob inditassal is mire jutnak, ha inditjak."
A Luna-Glob (Luna-25) elindult, de ez a legkisebb resze a dolognak, mert a regi Szojuz raketaprogramot viszi a regi rutin, ez az egyetlen, ami az orosz urhajozasban egesz stabilan muködik, igy nem meglepetes, hogy ez is felvitte a szondat Föld köruli palyara.
A dolog innentöl igazan erdekes, mert a holdszonda az egyedi tervezesu es gyartasu resze a dolognak.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 828
47 221
113
Kérdőjel...
Feltételes mód...
Bradley hogy tetszik amúgy eddig? M777 ?
Leo2A7+ szerinted megéri az árát, jó vétel volt?

Hogy ne csak felkérdezésnek, nyugati ht fikázásnak tűnhessen, gyorsan leírom, hogy szerintem a helik és leginkább a PzH2000 szerintem jó vétel volt részünkről. Himars is jól vizsgázott.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 198
23 645
113
Kérdőjel...
Feltételes mód...

Ha az ukranok attortek volna az elso vonalat az oroszoknak, akkor meg a csapbol is ez folyna. Omlene a sok faszsag, hogy lam megis mennyire halad a tavaszi off… elnezest nyari offenziva. Olvastal ilyesmit? Lattal fotokat az elhagyott es attort orosz vonalakrol?

Kerdojdel….

Eddig en csak attort pancelu Bradley-ket es mas egyeb technikakat lattam az orosz vonalakat el sem erve.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 658
48 463
113

Orosz harcosok megmutatták az elfogott brit Pumát (VIDEO)​

A Keleti Haderőcsoport katonái bemutattak egy elfogott brit páncélost, a "Cougar"-t.
Az ilyen berendezések több mint 20 országban állnak szolgálatban, és gyalogság szállítóeszközeként vannak elhelyezve, az aknák és robbanószerkezetek elleni maximális védelemmel.
Egy páncéltörő aknarobbanás megrongálta, és a katonaság hátravontatta.
Источник: https://rusvesna.su/news/1691733608

Kezdjük a napunkat a pillanat fontos híreinek válogatásával.

A "Sojuz-2.1b" hordozórakéta a "Luna-25" állomással indult a Vosztocsni kozmodrómról,
Joe Biden Kínát "időzített bombának" nevezte.
◽️Kijev nem tud döntő ellentámadást végrehajtani – mondta Duda lengyel elnök.
Az orosz katonaság rakétatámadást intézett a zaporozsjei Reikartz hotel ellen, amelyben ukrán alakulatok, egyes hírek szerint külföldi zsoldosok személyzete tartózkodott.
Az ukrajnai mozgósítás minden embert érint, az országnak több százezer embert kell a frontra küldenie, mindenki harcolni fog - Tarasz Chmut, az ukrán fegyveres erők segélyalapjának vezetője⚡️
Kevesen tudják, hogy a Hold felfedezésére szolgáló orosz modult mosógépekkel, hűtőszekrénnyel, WC-vel és Ukrajnában ellopott aszfalttal készítették.
Egyszóval hasznos⚡️
Stanislaw Krapivnik nyugalmazott amerikai tiszt véleménye az SMO-val kapcsolatban:

"Eleinte a különleges hadművelet jól ment, villámgyors előrehaladás volt. Aztán megváltoztak a körülmények. Úgy gondolom, hogy az SMO-ban nagyon homályos célokat tűztek ki. A hadművelet előkészítésekor különböző forgatókönyveket kell készíteni. Van a fő forgatókönyv, és vannak alternatív forgatókönyvek, amelyek az ellenség viselkedésétől függően változnak.

Az orosz csapatok az ellenőrzött területeken nem rendelkeztek erőteljes felderítéssel, túl messzire haladtak elhagyva gyengén védett hátsó területeket, csapatak városokon haladtak át, és ott továbbra is ukrán zászlók lógtak.
"Vushniki", aki nem adta meg magát és nem semmisült meg, szétszóródott és előjöttek, amikor rájöttek, hogy nem fenyegetik őket, mert az orosz hadsereg elhaladt mellettük. Kiderült, hogy a hadsereg fegyveres ellenséget hagyott maga mögött.
Amikor aztán kénytelenek voltak elhagyni a területek egy részét, az oroszbarát lakosság többsége egyedül találta magát fegyveres banditákkal, akik bárkit meg tudtak ölni, akit "árulónak" tartottak. Az oroszokhoz hűséges emberek ezreit irtották ki.

Nem volt elég létszám. Azt mondják, kezdetben körülbelül 250 ezer katon volt, de a valóságban 60-80 ezer ember volt a „fronton”. Ezer kilométerenként ekkora katonaság idiótaság. Ha csak sorba állítod őket, akkor kilométerenként 80 ember jut... Voltak hatalmas kiterjedések, ahol egyáltalán nem voltak megerősített állások katonákkal. A részleges katonai mozgósítást május-júniusban kellett volna meghirdetni. Már akkor egyértelmű volt, hogy az első szakasz megrekedt.

A tisztviselők szerint a második hullám nem várható. De lesz. Mert nem lesz kiút. A nyugati politikusok egész jövőjüket Oroszország elpusztítására tették fel. Lehet, hogy a frontvonal nem éri el Moszkvát, de a Nyugat feladata Oroszország szétverése Ukrajnában, frontrégióinak szétverése, majd a helyzet polgárháborúba "taszítása". Ez a minimális feladat.

A következő lépés az, hogy Lengyelország belépjen a konfliktusba. Nincs több fék, és a cél már mélyen a nyugati politikusok agyában van. Ebben az oroszok vétkesek, mert kijelentik, hogy nem használnak atomfegyvert, mondván, hogy meg lehet bízni bennük. Az ellenség elvesztette a félelemérzését. És ez rossz.

Valójában elkéstek abban, hogy rakétacsapásokat indítsanak Ukrajna infrastruktúrája ellen. Ezért döntött úgy a Nyugat, hogy az orosz hadsereg nem kompetens. Ukrajnába képletesen szólva nem kalapáccsal, hanem "fehér kesztyűben" jöttek. A Nyugat eleinte arra számított, hogy eljönnek, és mindent összetörnek – gyorsan lecsapnak. De ez nem történt meg. És ez lett volna a helyes lépés, mert egy kemény hadművelet valójában nagyon sok civilt és katonát mentett volna meg a haláltól.

Eleinte sok civil áldozatot szedett volna, de a különleges hadművelet nagyon gyorsan véget ért volna, ha gyorsan "megtörik" az ellenséget. És ezt így kell csinálni. Hogy világosabb legyen, 1945-ben Németországban senki sem hitte, hogy még a jövőben is folytathatja. Akik életben maradtak, hálát adtak Istennek. És békét kaptunk hosszú évtizedekre. 1918-ban pedig Németországnak az volt az érzése, hogy felépítheti magát, és bosszút állhat. És ezért történt a második világháború.

És ugyanezt kell tenni a jelenlegi ellenséggel is – az ellenség seregét kíméletlenül le kell győzni, hogy soha ne merüljön fel a kérdés, miért nem az ellenség győzött. Amint ez a kérdés felvetődik, a bosszú témája következik.

Az amerikaiak számára az ellenség idegen, nem a saját népe, ezért elpusztítható. Például az amerikai hadseregben azt tanították nekem: ha a csata végéig nincs szükség a foglyokra, akkor mindenkinek két lövés fejbe. Akkor nem kell őket evakuálni, etetni, őrizni stb.

Egyszer feltettem a kérdést Robert C. Castelnek: melyik fajta háború jár kevesebb áldozattal: a gyors, teljes erőbedobással vívott, vagy a lassú felörlő háború. Nem válaszolt rá. Lehet, hogy rossz a kérdés, és nem lehet rá válaszolni. Vagy más körülmények befolyásolják a háború típusát.
Félreértés ne essék: inkább ne legyen háború. De ha már van?...
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Olyan sok kényszersorozott lett öngyilkos, hogy inkább lőszer nélkül zavarják ki őket a frontra.

uPexz1Z.png




Az egész világ mellettük áll, csak a zorbán a putyler embere
f3NkcFb.png
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 671
79 930
113
Bradley hogy tetszik amúgy eddig? M777 ?
Leo2A7+ szerinted megéri az árát, jó vétel volt?

Hogy ne csak felkérdezésnek, nyugati ht fikázásnak tűnhessen, gyorsan leírom, hogy szerintem a helik és leginkább a PzH2000 szerintem jó vétel volt részünkről. Himars is jól vizsgázott.
Az M777-ről azért már az afgán tapasztalatok alapján is lehetett tudni, hogy jó és ez visszaigazolódott Ukrajnában is.

A Bradley pedig egy majd 40 éves konstrukció, ami megintcsak bizonyított már 91-ben és 2003-ban is.
Az ukránok az ODS verziót kapták ami a Sivatagi Vihar, idestova 32 éves változat. Csodát senki nem vár egy 32 éves alapvetően nem újgenerációs IFV-től, de azt azért visszaigazolja, hogy lehet eredményeket elérni a személyzet túlélési esélyeinek javítása terén, már ha ez egyáltalán szempont.

A szekta az ami pl az ODS Bradley-t a nyugati csúcsnak állítja be, mert csak így nem a bolond számára is nyilvánvalóan életképtelen az a narratívájuk, hogy miért van az, hogy az orosz haderő eszközparkja inkább halottaskocsi mint harcjármű. Holott az ODS Bradley az amúgy pont a BMP-3 kortársa...

Az A7+-ról majd akkor derül ki, hogy jó vétel,e ha itt lesznek, én megelőlegezem, hogy krva jó vételt csináltunk.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 375
14 043
113
Amúgy a BMP-3 sem lenne bajom, ha egyáltalán lenne belőle annyi, hogy mindenhova kullő mennyiségbe jusson. Ami a túlélőképességet illeti, talán a harckocsikból kifejlesztett IFV-k azok, amik védelmet nyújtanak a személyzetnek egy méterekre felrobbantó 152/155 mm repeszromboló gránát ellen.
Csodák nincsenek. A legtöbb apc/ifv 50 méteren túlról felrobbanó lőszerek repeszhatásával számol.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
953
11 193
93
Az M777-ről azért már az afgán tapasztalatok alapján is lehetett tudni, hogy jó és ez visszaigazolódott Ukrajnában is.

A Bradley pedig egy majd 40 éves konstrukció, ami megintcsak bizonyított már 91-ben és 2003-ban is.
Az ukránok az ODS verziót kapták ami a Sivatagi Vihar, idestova 32 éves változat. Csodát senki nem vár egy 32 éves alapvetően nem újgenerációs IFV-től, de azt azért visszaigazolja, hogy lehet eredményeket elérni a személyzet túlélési esélyeinek javítása terén, már ha ez egyáltalán szempont.

A szekta az ami pl az ODS Bradley-t a nyugati csúcsnak állítja be, mert csak így nem a bolond számára is nyilvánvalóan életképtelen az a narratívájuk, hogy miért van az, hogy az orosz haderő eszközparkja inkább halottaskocsi mint harcjármű. Holott az ODS Bradley az amúgy pont a BMP-3 kortársa...

Az A7+-ról majd akkor derül ki, hogy jó vétel,e ha itt lesznek, én megelőlegezem, hogy krva jó vételt csináltunk.
Tehát a régi szovjet szar az a mostani orosz technológiát is jellemzi, a régi, szintén csapatoknál lévő amerikai szar meg nem képviseli a mostani amerikai technológiát mert az... ?

BTW, ennyi pénzt amit elégetnek az amcsik fegyverekre, mit keres náluk még régi szar? Ez azért nekik ciki, míg a bolygó összes más országában érthető hogy van régi cucc, de ők ennyiből mindent 6x lecserélhettek volna.