[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
522
2 411
93
Ide már béke kéne nem még több tank, ha lenne esze a nyugatnak minden formába erőltetné a béke kötési szándékát, az orosz nép se hülye, ha a Nyugat komolyan békét akarna Putyin nem mondhatna nemet, mert az Oros z katonáknak is vannak családjai, nyilván nekik is jobb lenne, és Putyin eladhatná otthon hogy győztünk megfutamodott a nyugati hatalom.
A Nyugat is győzne úgyis Ukrajna maradék része már az övék, az USAnak is megvan a biznisz, mert a Nyugat által Ukrajnába küldött motyot, amcsi fegyverekkel pótolnák, az USA meg rá kenné az ukrán vereséget az ukránokra, hogy ezek a korrupt ukránok nem is akartak győzni vagy valami hasonló dumával, megetetnének minket aztán ennyi mindenki mehetne haza nincs itt semmi látnivaló.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 529
10 161
113
Megfelelő csapatlégvédelem,masszív légi támogatás nélkül ha nem aknamezőn akadnának el kiszednél.őket agtm-el,lancettel,Harci helikopterekkel.
Pont erre gondoltam. Mi volna, ha lenne aknasemlegesítés, légvédelem, gyalogsági támadás, légi támogatás és tüzérségi előkészítés. Szerintem nem lenne olyan könnyű Leopárdot lőni. Amúgy a háború elején hasonló helyzetben hullottak az orosz vasak is bőven.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 529
20 614
113
Az ellenség megvert minket – elveszítjük Harvest települést. Néhány napig ellenálltunk a rohamnak, de valahol kudarc történt. Mi is visszavágtunk, de a helyzet nem nekünk kedvezett.
➨ Az ellenség már ma is megpróbálta kitűzni a zászlót a községi tanács fölé, de az egyik páncélost felrobbantották, a többin a tüzérség dolgozott és visszavonultak, de ez idő kérdése.
➨ És bár ennek a falunak az elfoglalása sokba fog kerülni az ellenségnek, ennek elvesztése egy ilyen hősies ellenállás után fájdalmas számunkra.
➨ Nem vigasztal, de kicsit megbékéltet azzal a helyzettel, hogy ha minden falut olyan nehezen vesz be vesz, mint Harvestet, akkor hamar vége lesz. Remélhetőleg valahogy kikerüljük és visszaszorítjuk az ellenséget, de reálisnak kell lennünk⚡️⚡️⚡️
Feltehetően Urozhaine (Donyeck terület) falucskáról van szó, csak az automata fordítás volt túl okos... :D
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 632
48 313
113
Folytatódnak a Harvestért folyó harcok: a mieink próbálják helyrehozni a helyzetet
A Vosztok zászlóalj katonái jelentik a legfrissebb adatokat a Zaporozsje és a DPR találkozásánál lévő Vremevszkij-párkányon kialakult helyzetről.
"A frontszegmensünkön most minden erre a kis pontra összpontosul. A bemelegítés már kora reggel kezdődik – mindkét fél megpróbál mindent megtisztítani. Miután az ellenség kiszorított minket állásainkból Urozhaynoye külvárosában, a fejlett előőrs szerepét betöltő erdősávban, további lehetőségek nyíltak meg, és sokkal nehezebbé vált a falu megtartása – talán sikerül orvosolni a helyzetet.⚡️
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 290
55 546
113
Ha egyáltalán marad még valami belőle, vagy a roncsdarabokat ismét vissza kell ragasztani az 1917 előtti, a területeket addig birtokló szomszédos országokhoz, hogy ott egyáltalán életben tudjanak maradni a fejlődés esetleges reményével.. tán autonómia..

Ha viszont a maradékukrajna a gazdasági segélyezős lélegeztető gépen még életjeleket mutat, úgy tűnik egyben megmarad, akkor lehet h ismét bekövetkezik a Szellemi Atombomba, Lenin lázálma az általa 1917-ben a semmiből lértehozott Ukrajnával, ismét a változások térképén szemléltetve:


No hát ebben az esetben sem kell attól tartani hogy mi közvetlen szomszédok leszünk - a maradékUkrajnával..



Asszem Putyin már mondta,hogy Ukrajna úgy fog megmaradni,ahogy a szovjetúnióba belépett,ez a terv.
Szerintem az is sok,de adjunk hálát Vlagyimir Vlagyimirovicsnak,ha ezt meglépi.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 363
14 249
113
Ezen kívül kíváncsi, hogyan kezdtek el működni az ukrán pilóták. A taktikai repülőgépek közvetlenül a frontvonal mellett repülnek kikapcsolt fedélzeti felszerelésükkel, valószínűleg megpróbálják kitalálni a légvédelmi rendszerek helyét a HIMARS MLRS későbbi megsemmisítéséhez.

Ezt nem igazán értem.
Erre max a Szu-24MR alkalmas, annak vannak megfelelő fedélzeti berendezései + ha van rá igény arra a legkönnyebb olyan (nyugati) felderitő konténert integrálni, ami ennek értelmet is ad (értsd nem élő csali a szerencsétlen).

Na most az értelmét nem igazán tudom, mert egy drón (meg úgy a full nyugati IRS support) erre sokkal hatékonyabb, nem beszélve arról, hogy az A-50 meg az S-400 radarjai miatt a frontvonal fölött eléggé életveszélyes bárminek repülni 50 kg felszállótömeg fölött.
Aminek nagyobb értelmét látnám, hogy nem csak a HIMARS, hanem a HARM raksikkal felszerelt MiG-ekkel párban hajtják végre a bevetéseket, viszont kérdés utóbbit felkésztették-e olyan szintű alkalmazásra, hogy képes legyen nem előre letárolt adatok alapján dolgozni (gyanitom nem).

Alapvetően emlékeztet az ukrán bevetési profil a Észak Vietnami műveletekre - egy lehengerlő erejű ellenfél ellen próbálnak valami hasznosat felmutatni. Szerintem az orosz radarlefedettség miatt csak az első fokozat szerepét képesek ellátni a CM-eknek (mint a Storm Shadow) - és az F-16 ebben a szerepben lehet veszélyes csak, de abban nagyon, mert ha az USA alájuk rak párszáz pl. JASSM-ER-t, amit biztonságos légtérből hajigálhatnak, na ott már azért főhet az oroszok feje, akkor be kell menni értük.
Szu-57 lesz jövő nyárra 22 darab + az R-37 segtiségével 4.th gen is alkalmas lehet az F-16 hajkurászásra - mivel LO CM ellen kérdéses, mennyire hatékony az orosz légvédelem.
Bár szerintem az orosz simán nekiáll felszecskázni az ukrán reptereket, hiszen eddig nem igazán foglalkoztak velük, mert az ukrán légierő nem sok vizet zavart (kivéve a SS megjelenése után, na akkor immel-ámmal végre oda is vertek az inditó reptérnek).
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 704
13 897
113

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 300
14 048
113
El tudjátok képzelni a mai nyugati társdalommal ezeket a képeket!?

Neeem!?

...akkor ez így bukó.
A második világháború kitorése elot is elképzelhetetlenek voltak. Még németeknél is ...
És ma mégis miért nem szabad Oo-ben háborúnak nevezni a háborút? :oops:
---------------------------------

Más!
Oleshkyban két munícióraktár kipipálva.


Mikozben augusztus 9-én is eltaláltak egyet. :cool:

 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 815
30 844
113
És ma mégis miért nem szabad Oo-ben háborúnak nevezni a háborút? :oops:
Azért, amiért a fejlett nyugaton nem lehet a pedofilt féregnek, az LMB... tagjait elmebetegnek, a nőt nőnek, a férfit férfinak, stb nevezni, még akkor sem ha mindegyik egyértelmű tény. Azért mert a kormánynak ez az aktuális érdeke és így döntött.
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 600
8 155
113

Megindult a kényszersorozás, óriási a veszteség az ukrán oldalon az ellentámadás miatt

Az Ukrán Fegyveres Erők súlyos veszteségeket szenvednek az ellentámadás alatt, elért rohamosan töltik fel soraikat Herszon és Mikolajiv férfi lakosságával – közölte a TASZSZ orosz állami médiával a megszállt Sznyigirevszkij körzet vezetője, Jurij Barbasov.
Információink szerint magánbeszélgetésekben az ellentámadás során elesettek számát 48 ezerre becsülik. A fronton legalább három napig való túlélés valószínűsége minimálisra becsülhető
– mondta Barbasov hozzátéve, hogy „az ukrán katonai körökből származó információk szerint nagyon erős demoralizáció tapasztalható ezen veszteségek miatt”.
Elmondása szerint soraik feltöltése érdekében az ukránok Mikolajivban kemény sorozásba kezdtek, és néhány hét alatt három zászlóalj számára toboroztak embereket, ami körülbelül 1200 embert jelent. Szerinte ugyanez zajlik jelenleg Herszonban is.
Összeterelték a rendőrséget, az utcán kapják el az embereket, és megpróbálják pótolni a létszámot
– fogalmazott Barbasov.
Elmondása szerint Kijev csapatokat vezényel Herszon térségébe. „Információink szerint Nyugat-Ukrajnában tömegesen mozgatják a katonai felszerelést kelet felé a vasúti sínek mentén, és csapatokat halmoznak fel Herszon térségében. Vagyis mozgások vannak a Dnyeper felé” – mondta.


Hat... monduk orosz forras, de ez a helyieket osszefogdosni ott es akkor, ez nemigen fog normalis haderot jelenteni.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 552
4 734
113

Megindult a kényszersorozás, óriási a veszteség az ukrán oldalon az ellentámadás miatt

Az Ukrán Fegyveres Erők súlyos veszteségeket szenvednek az ellentámadás alatt, elért rohamosan töltik fel soraikat Herszon és Mikolajiv férfi lakosságával – közölte a TASZSZ orosz állami médiával a megszállt Sznyigirevszkij körzet vezetője, Jurij Barbasov.

– mondta Barbasov hozzátéve, hogy „az ukrán katonai körökből származó információk szerint nagyon erős demoralizáció tapasztalható ezen veszteségek miatt”.
Elmondása szerint soraik feltöltése érdekében az ukránok Mikolajivban kemény sorozásba kezdtek, és néhány hét alatt három zászlóalj számára toboroztak embereket, ami körülbelül 1200 embert jelent. Szerinte ugyanez zajlik jelenleg Herszonban is.

– fogalmazott Barbasov.
Elmondása szerint Kijev csapatokat vezényel Herszon térségébe. „Információink szerint Nyugat-Ukrajnában tömegesen mozgatják a katonai felszerelést kelet felé a vasúti sínek mentén, és csapatokat halmoznak fel Herszon térségében. Vagyis mozgások vannak a Dnyeper felé” – mondta.


Hat... monduk orosz forras, de ez a helyieket osszefogdosni ott es akkor, ez nemigen fog normalis haderot jelenteni.
Index is lehozta…. A cím alapján azt hittem azt szemlézed. Csak beleolvasva vált világossá, hogy másról van szó!
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
A második világháború kitorése elot is elképzelhetetlenek voltak. Még németeknél is ...
És ma mégis miért nem szabad Oo-ben háborúnak nevezni a háborút?

Csak kíváncsiságból. Az USA háborúban áll Szíriával? Csak mert ott vannak Szíriában, bombázgatnak néha, meg alkalomadtán a kormányerőket pusztítják. Vagy ezt demokratikusan hogy kell nevezni?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 545
79 694
113
Ide már béke kéne nem még több tank, ha lenne esze a nyugatnak minden formába erőltetné a béke kötési szándékát, az orosz nép se hülye, ha a Nyugat komolyan békét akarna Putyin nem mondhatna nemet, mert az Oros z katonáknak is vannak családjai, nyilván nekik is jobb lenne, és Putyin eladhatná otthon hogy győztünk megfutamodott a nyugati hatalom.
A Nyugat is győzne úgyis Ukrajna maradék része már az övék, az USAnak is megvan a biznisz, mert a Nyugat által Ukrajnába küldött motyot, amcsi fegyverekkel pótolnák, az USA meg rá kenné az ukrán vereséget az ukránokra, hogy ezek a korrupt ukránok nem is akartak győzni vagy valami hasonló dumával, megetetnének minket aztán ennyi mindenki mehetne haza nincs itt semmi látnivaló.
Ez tök érdekes gondolkozás. Miért nem azt írtad, hogyha Putyin tényleg békét akarna? Azért mégiscsak ő az agresszor.
Meg miért futamodott meg a nyugati hatalom? Az ukránokkal harcolnak nem a nyugattal, ezt a blődséget, hogy a nyugattal harcolnak az orosz propaganda találta ki, hogy valahogy magyarázni lehessen a szerencsétlenkedést otthon. Tudod Észak-Vietnamot a szovjetek és a kínaiak jobban támogatták, mint most a nyugat az ukránokat, az USA mégsem a szovjetek vagy a kínaiak ellen, hanem az észak-vietnamiak ellen harcolt. Senki sem azt mondja, hogy az USA-t Vietnamban a Szovjetek győzték le, mindenki azt mondja, hogy a vietnamiak győztek szovjet (és kínai) segítséggel.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 602
25 016
113
Az ukrán űrprogram új magassági csúcsot dönthetett meg:

Elhagyott leo2a4 és egy banderamobil:

Szép találat:

Polák rozsomák közvetlen találat:
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 521
113
Bennem azért él a kíváncsiság, hogy mi lenne, ha nem "lone" 10 Leopard támadna hanem 100 aknaszedés utnán összfegyfernemi támadás részeként.
Igen, igen, egész máshogy nézne ki az egész orosz-ukrán háború, ha ukrajna képes lenne saját maga finanszírozni a létét, ergo ha lenne működő gazdasága... amely hátán tudna harci eszközöket vásárolni (vagy fejleszteni/gyártani), és nem az innen-onnan összedobott holmikból kéne az egyébként is tákolt doktrínát követni.

Csakhogy ukrajna gazdaságilag eleve nem indult jó helyzetből (gyakorlatilag a SzU szétesése óta folyamatosan zuhantak), és demográfiailag sem fognak tudni igazán háborúzni túl sokáig.

De konkrétan: az oroszok gyakorlatilag folyamatos emberhátrányban érték el, amit elértek. Mögöttük van egy komoly stratégiai légierő, és a világ egyik legjobb légvédelme. Egy működő gazdaság, működő hadiiparral. Érdemi (nem is kicsi) állami bevétellel. Szuverenitással.

Az ukránok mögött nyugati pénz van, meg adományok. Ez utoljára akkor működött (az elmúlt kb száz évben), amikor Izraelt "megalkották". Csakhogy ők hadászatilag (emberanyag tekintetében) tényleg egy "best of" voltak az őket körülvevő népek hadseregeivel szemben. Ráadásul folyamatosan növekvő populációval, a környékbeli országokhoz képest épkézláb gazdasággal. Aztán meg az USA is beszállt a projekt finanszírozásába (és hadianyaggal való ellátásába), szóval komoly bástya lett.
ukrajna mit tud ebből felmutatni? Kapott eszközöket, meg "mögöttük áll a világ" (haha).

Teljesen felesleges bármilyen (tankönyvi) összahaderőnemi műveletet elképzelni az ukránok oldalán, mert egyrészt nincs meg hozzá a szükséges hadi infrastruktúra, másrészt meg igazából az ország sincs meg hozzá, ami azt üzemeltetné. Nem, az nem fogja kipótolni ezeket a hiányokat, hogy ilyen poszt-2010 módon "közösségi" alapon majd összedobják nekik.

Abból kéne háborút nyerniük, amit mások odaadnak nekik, és ők egészen más (politikai) célok mentén adják oda, amit, és ennek köze nincs az ukránok saját politikai céljaihoz - már ha egyáltalán van ilyen. Mert szerintem az átlag ukrán állampolgár már a háta közepére kívánja ezt az egészet.

Adományból nem fognak háborút nyerni, maximum együttérzést a nem szomszédos országok lakóitól.
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Ez tök érdekes gondolkozás. Miért nem azt írtad, hogyha Putyin tényleg békét akarna? Azért mégiscsak ő az agresszor.
Meg miért futamodott meg a nyugati hatalom? Az ukránokkal harcolnak nem a nyugattal, ezt a blődséget, hogy a nyugattal harcolnak az orosz propaganda találta ki, hogy valahogy magyarázni lehessen a szerencsétlenkedést otthon. Tudod Észak-Vietnamot a szovjetek és a kínaiak jobban támogatták, mint most a nyugat az ukránokat, az USA mégsem a szovjetek vagy a kínaiak ellen, hanem az észak-vietnamiak ellen harcolt. Senki sem azt mondja, hogy az USA-t Vietnamban a Szovjetek győzték le, mindenki azt mondja, hogy a vietnamiak győztek szovjet (és kínai) segítséggel.
Mindenki jól ismeri a nyugati propaganda álláspontját, ezért szükségtelen volt újra ismertetned. Szükségtelen, ugyanakkor nagyon hasznos. Köszönöm.