[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 761
14 753
113
Nem értem, jobban mondva talán értem mégis. Ez nem csak orosz szokás, ez inkább kontraszelektált hadseregek sajátja, ahol nem igazi katonák vannak hanem munkavállalók. ( Ez nem igaz az orosz hadsereg egészére, nem a harcteret megjárt orosz katonákról beszélek, hanem a hátországi katonai vezetésről, ha az ő esetükre gondolok)

A sok tízmilliós gépek miért állnak kint egy placcon? Mennyivel bonyolultabb egy jó nagy betonhangárból üzemeltetni ezeket a gépeket? A szírek tudtak hangárt építeni, oké minden ellen nem véd, az irániak a hegybe építik őket sokszor, na igen de náluk ez létkérdés. Megértem hogy ennek megvan az előnye és a hátránya is még úgy is hogy nem értek hozzá, logikusan végiggondolva látom ezeknek nagy részét, még azt is megértem hogy Oroszország esetében számolatlan repülőtér van, és mindenhova óriási pénz lenne ez, és indokolatlan.

Na de a frontot kiszolgáló, ellenséghez közeli reptereken nem érné meg építeni ilyeneket? Hogy legalább a szabotőröktől, vagy ezektől a nem túl combos harci részel megáldott drónoktól védve legyenek akkor amikor nem repülnek? Szerintem a jó személyzet a sajátjaként tekint a rábízott értékre.

Ugyan ez a bajom ami légierőnkkel is, "majd széttelepülnek ha helyzet lesz" mondják, csak a mi formánkat ismerve az első fél órában a légierőnk hasonló módon lesz múlt idő mint ezek a gépek, na meg nem is vagyunk Oroszország méretű ország.

A másik dolog, hogy a bánatba kerülnek ezek a képek ki a nyilvánossághoz? merthogy ezt földről közelből készítették. Először arra gondolok emberi hülyeség, mint amikor az ukránok videózzák a saját veszteségüket, aztán eszembe jut hogy ez az egyetlen módszer arra hogy rávilágítsanak azok a katonák akik a szívükön viselik a dolgot,(jobban mint a parancsnokaik teszik), a problémákra, amire a kontraszelektált vezetésük sosem reagálna, inkább elhallgatná.

Az amerikaiaknál is a B-52-esek a szabad ég alatt parkolnak, nem csak az oroszok állnak "trehányul" a kérdéshez.

2NunvYH.jpg

lxBRF4H.jpg
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Őrizetbe vettek egy nőt az LNR-ben, aki tavaly augusztus óta adatokat küldött az orosz csapatok tartózkodási helyéről az ukrán félnek.


Meghiúsult egy ukrán szabotázscsoport áttörési kísérlete a Brjanszki területre


Egy ukrán szabotázscsoport újabb kísérletet tett a Brjanszki területre való áttörésre. Az ukrán fegyveresek a Klimovszkij körzetben próbálták átlépni az orosz határt.

Alekszandr Bogomaz területi kormányzó szerint az Oroszországi Szövetségi Biztonsági Szolgálat határőrizeti osztályának egységei, a védelmi minisztérium és a Roszgvardija összehangolt munkájának köszönhetően sikerült sikeresen visszaverni a fegyveresek támadását. Jelenleg intézkedéseket hoznak a civilek biztonságának biztosítására.

Több Telegram-csatorna szerint az ukrán szabotőrök csoportja nyolc, amerikai gyártmányú M4-es támadófegyverekkel és kézigránátokkal felfegyverzett harcosból állt.

Az ukrán DRG első beszivárgása a brjanszki területre idén március elején történt. A terrortámadás következtében két civil meghalt, további kettő pedig megsebesült, köztük egy 10 éves gyermek.

Nyár elején ukrán terroristák egy csoportja behatolt a Belgorodi terület Szebekinszkij városi körzetének területére, ahol Novaja Tavolzhanka falu közelében összecsapások voltak a fegyveresekkel.

Az ukrán DRG-k határ menti települések elleni támadásai katonai szempontból gyakorlatilag értelmetlenek, és azért hajtják végre őket, hogy pánikot keltsenek a polgári lakosság körében. A kijevi rezsim általában akkor folyamodik ilyen tisztán terrorista taktikákhoz, amikor az ukrán hadsereg kudarcot vall a csatatéren.
TASS


A nyugati sajtó az ukrán csapatok offenzívájának fokozódását jósolja a következő hetekre:

"Az AFU mindent megpróbál majd"

Az elkövetkező hetekben az ukrán fegyveres erők ellentámadásának fő területein kiéleződhetnek a harcok. Erről a Temps svájci kiadása számol be ukrán katonáktól származó információkra hivatkozva.

A kiadvány szerint az offenzívák fokozódására azért kerülhet sor, mert az ukrán hadvezetés attól tart, hogy ősszel ismét elkezdődnek az esőzések, és az offenzívát kénytelenek lesznek felfüggeszteni.

A következő néhány hét döntő és brutális lesz... A jelek arra utalnak, hogy az ukrán hadsereg nagyon hamar megpróbál mindent megtenni, amit tud - írja a svájci kiadvány.

Kijev a rendelkezésére álló maximális létszámú csapatokat vetheti be az offenzívába. Más kérdés, hogy az ellenségeskedések ilyen fokozódása a személyi és felszerelési veszteségek jelentős növekedésén kívül mit fog eredményezni? Hiszen az AFU eddig gyakorlatilag semmilyen sikert nem ért el a több mint két hónapja tartó "ellentámadás" során.

Korábban olyan információk láttak napvilágot, hogy az AFU stratégiai tartalékokat vetett be a harcba, és Zaporozsja irányában jelentős veszteségeket szenvednek. Kijevnek azonban még mindig állnak tartalékdandárok a rendelkezésére. Ha az ukrán hadvezetés nem jár sikerrel az elkövetkező hetekben, akkor az ellentámadás további sorsa igencsak kétségessé válik.

Kijevnek a maga részéről a Nyugatnak "képet" kell mutatnia a sikerről, még ha az nem is túl jelentős. Néhány elpusztított kis falu elfoglalása 2,5 hónap alatt egyáltalán nem az az eredmény, amit mind az ukrán hatóságok, mind nyugati pártfogóik vártak az ellentámadástól.


Az 1. videón egy drón repül be a veseusnikok árkába Rabotino falu közelében.
2. Szudoplatov UAV-ja egy újabb ellenséges kommunikációs központot semmisített meg a Vremevszkij előőrsnél.
3 és 4. Bobrov drónjai megsemmisítik az ellenséges gyalogságot Rabotino közelében.
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
167
1 890
93
majd az európábol kitoloncolt kiutasított vagy be nem engedett gyülevész többnyire muzulmán vallású népcsoportok birtokba veszik... (legalábbis nagyon valószínű hogy lessz ilyen irányú probálkozás.) nem az 1. lenne a világtörténelembe a határvidéken
Azokat a közelébe nem fogják engedni! Földműveléshez sem értenek, csak a baj lenne velük! Egy termelő területen nem a ramadan meg a napi 5-7 ima köré szervezik a működést. Az ukránoknak is ezért kell meghalniuk, hogy később ne tudjanak "okoskodni" meg követelőzni. Inkább elsőnek jönnek az új tulajok Amerikából, Izraelből, Kínából. Majd idővel jönnek az automata robot rendszerek és onnéttől a közelbe sem mehet senki a Világ legértékesebb termőföldjeihez. Még átrepülni sem lehet majd felette! Ha valaki nem tudná már most is van ilyen mezőgazdasági terület!
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 050
113
Lancet vs Zuzanna SPH
Ez a Lancet kezd oylan jó lenni mint az AK a megjelenésekor ! Egyszerű olcsó előállítható de sem lelőni de zavarni sem tudják l !
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Elon Musk fontolóra vette a Starlink Ukrajnából való kivonását miután „nagyszerű beszélgetése volt Putyinnal”

A Tesla tulajdonosa ezzel a lépéssel komoly kommunikációs problémát okozhatott volna Ukrajnának.
Ahogy korábban a Mandiner is beszámolt róla, Elon Musk amerikai milliárdos egyik vállalata, a SpaceX Starlink műholdas internetes terminálokat küldött Ukrajnának, hogy segítse a kommunikáció fenntartását.
Júniusban a SpaceX, a Tesla és az újonnan átnevezett X (korábban Twitter) tulajdonosa arról beszélt, hogy a műholdas internetszolgáltatás Ukrajna katonai kommunikációjának gerince.
Pár hónappal korábban Musk belengette, hogy leállítja a szolgáltatást, amivel komoly kommunikációs problémákat okozott volna az ukrán hadseregnek. A The New Yorker hétfőn megjelent cikkében rávilágít, hogy a milliárdos azért fontolgathatta a szolgáltatás megszüntetését, mert aggódott, hogy Moszkva nem nézi jó szemmel a Starlink részvételét.
Azt mondta, azután kezdte fontolgatni ezt a lépést, hogy „nagyszerű beszélgetést folytatott Putyinnal”.
Az USA nem örült Musk bejelentésének, és igyekeztek meggyőzni, hogy vesse el ezt az ötletet, ami végül sikerült is.
A Starlink műholdakat harctéri kommunikációra, hírszerzésre, valamint drón- és tüzérségi csapások koordinálására használják.
Júniusban a Pentagon közölte, hogy megállapodást kötött a SpaceX-szel a Starlink ukrajnai működésének fenntartásáról, de a megállapodás feltételeit nem hozta nyilvánosságra.


Orosz ellentámadás Rabotinonál


Olaf Scholz szerint a pokol bukott angyalai azok, akik kritizálják a fegyverszállításokat Ukrajnának

Megint kifütyülték a német kancellárt egy pártrendezvényen.
Olaf Scholz német kancellár azzal vádolta a Németország által Ukrajnának nyújtott katonai segélyeket bírálókat, hogy Oroszország kezére játszanak. A megjegyzéseket arra reagálva tette, hogy péntek este a müncheni ikonikus Marienplatz téren tartott kampánybeszéde során a tömeg kifütyülte – írta az Express.at.
A tömeg többek között „háborús uszító”, „vesztes” és „hazug” jelzőkkel illette Scholzot.
A kancellár erre úgy válaszolt, hogy a „jobboldali populisták” „borús jövőt” jelentenek Németország számára.
Scholz szerint azok, akik a német fegyverszállítások leállítását követelik Ukrajnának, nem „békegalambok”, hanem „bukott angyalok a pokolból”, mert végül egy „háborús uszítónak adnak igazat” – ezzel nyilvánvalóan Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalt. A kancellár kiállt azon döntése mellett, miszerint fegyvereket szállítanak Kijevnek, hozzátette, a döntést alaposan megfontolták.

Volt CIA-elemző: Az ukrán hadsereg siralmas állapotban van

Larry C. Johnson szerint az Egyesül Államok támogatása csak arra elég, hogy a támadás lehetőségének a látszatát keltsék.
A Lenta.ru arról ír, hogy Larry C. Johnson egykori CIA-elemző szerint nevetséges, hogy Ukrajna jövő tavasszal ellentámadást indít Oroszország ellen. A témában jártas Johnson úgy véli, az Egyesül Államok támogatásából csupán arra futja, hogy a támadás lehetőségének legalább a látszatát fenntartsák.
Mint kiderült, a volt CIA-elemző egy YouTube csatornának adott interjújában nevetett azon, amikor Zelenszkij új offenzívájának lehetőségéről kérdezték. „Az ukrán erők siralmas állapotban vannak, de amíg az Egyesül Államok finanszírozza őket, legalább a cselekvés látszatát fenn tudják tartani" – mondta.
Annak, hogy az ukránok ütőképessége egyre csökken, Larry C. Johnson szerint az az oka, hogy az ukránok nem tudják pótolni a képzett, elesett katonákat. Hangsúlyozta: a mérvadó nyugati sajtóban is elismerik már az ukrán támadás kudarcát.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 210
12 497
113
Halkan jegyzem meg, aki jártas repülőgép üzemeltetés szakmában, az jókat nevet azon, hogy fognak az ukránok nyugati repülőgépeket üzemeltetni „ukrajna” területéről.
mint ahogy a Su-24-et, fűalatt lengyelben felszáll ukránban újra tankol éstámad ukránban leszáll tankolni és uzsgyi lengyelbe.
ez megy most is csak most még csak a levelek suttogják.
Szergej minden létező repteret meg vagy szétbaszott akkor mégis hogy tudnak repülni?
nem az ukrán az üzemeltető repterük.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 655
48 452
113
Surovikin a légierő parancsnoka volt?

Poétikai magaslatok:"Bombázó madarunk lefedezte az ellenséges csapatot. Stb....." :)
Ha olvasod a vojenkorok csatornáit, tapasztalni fogod, hogy nem újságírói stílusban és szókészlettel fogalmaznak. és a szövegkifejtettség rendkívül hiányos. Ha valami nem világos, priviben szívesen kifejtem.

Most nagyjából ugyanez a helyzet Rabotino térségében, a település közepe az RF fegyveres erők alá tartozik.

Hersoni irányú helyzet 2023. augusztus 22. 19:00

Az Ukrán Fegyveres Erők Herszon irányában a tüzérségi előkészítést követően ismét kísérletet tettek a Dnyeper folyó szigeti övezetében történő partra szállásra . A Golopristan szektorban az ellenség két csónakban előrenyomult a Belogrudy- szigetig .

Az RF fegyveres erők heves tüzérségi tüzei megsemmisítették az egyik csónakot, amelyen öten ültek, a másik pedig visszament. Közvetlenül az orosz csapatok csapásai után az ukrán alakulatok megtámadták az állítólagos lőállásokat.

Az Ukrán Fegyveres Erők két hajója landolt Melkij szigetén, Khersontól délnyugatra, ahol azonnal megkezdték a megfigyelőállások felszerelését. A tüzérségi és aknavetős legénység tűzzel borította be őket.

A Herson régió északkeleti részén, Mihajlovka környékére a közeljövőben két nagysebességű hajót szállítanak. Ezzel egy időben Novovoroncovkában és Apostolovoban egy 121 fős rohamosztag előkészítése zajlott . A megújult tevékenységből ítélve az ukrán fegyveres erők ismét meg akarják támadni az orosz hadsereg védelmi vonalát a Dnyeper bal partján. Ezúttal kiemelt figyelmet fordítanak a Golopristan szektorra, ahol az ágyúzás sem csillapodik.



 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 612
8 079
113
mint ahogy a Su-24-et, fűalatt lengyelben felszáll ukránban újra tankol éstámad ukránban leszáll tankolni és uzsgyi lengyelbe.
ez megy most is csak most még csak a levelek suttogják.
Szergej minden létező repteret meg vagy szétbaszott akkor mégis hogy tudnak repülni?
nem az ukrán az üzemeltető repterük.
Remélem figyelmesen elolvastad amit írtam, csak ukrajnai területről volt szó.

Nem gondolnám, hogy az oroszok vakok.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 302
68 405
113
Az ukran rezsim kitiltotta az ujsagirokat a frontvonalbol.
Ugy latszik meg az ellenorzott hirek sem votak eleg ellenorzottek.
Mostantol mindenkinek be kell ernie Kijev szellemevel, Pavol tabornokkal es Z studio kisfilmjeivel.

Itt is megy a lehetosegek felvazolasa.

A holland F 16-osokra 2024 ev vegeig kell varnunk.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 216
29 307
113
Na, megvan a szurovikines infó eredete, Alekszej Venediktov, az egykori ellenzéki Eho Moszkvi főszerkesztője pakolta ki Twitterre, ahol egy védelmi minisztériumi meg nem nevezett ukázra hivatkozik. Mondjuk Venediktov azt írja, hogy Szurovikint a VKSz parancsnoki tisztségéből mentették fel.

Közben a Rybar is bejelentkezett a témában, ők azt írják, hogy Szurovikin hivatalos felmentése az ügyet ismerők számára igazán nem volt meglepetés, mivel informálisan mindez már a Prigozsin-lázadás alatt megtörtént. Azt követően egy ideig a Lefortovo böriben tartották és utána kerülhetett házi őrizetben. Rybar reméli, hogy a felfüggesztés csak ideiglenes és nem végső döntés
Az elnöki hivatal honlapján ott kéne lennie az összes rendeletnek, nem? Én mondjuk nem a lengyel tesóknál ingyenes nyílt wifin fogok utánaolvasni. :D
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 832
48 534
113

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 460
11 504
113
Nem a haláluk a lényeg (a küldő állam pont leszarja, ha megdöglenek, alaból ilyen körülmények közé küldik őket), hanem hogy innentől a fő nyugai ütőkártya, és egyben utolsó nagy sorsfordító, a légierő is bukik. Innen pedig emelni csak egy módon lehet a tétet ("segítségnyújtást") - pontosan azzal, amitől tartok.
Mert ha F-35 megy (vagy a leállítandó F-22-esek), persze azok is amerikai pilótákkal, akkor... akkor az orosz sarokba lesz szorítva. És azt nem akarjuk. Senki, aki levegőt lélegzik és ezt a szokását folytani akarja.


Nem érdekli, csak éppenséggel repülőgép vezetés esetén a papír azt fejezi ki, hogy nem patkolsz majd el az üzem során. Hogy benned van a rutin, hogy az olyan feladatokat, mint a leszállás végre tudsz hajtani - és olyan komlpex dolgok, mint a légi harctevékenység, már nem is említem.
Ehhez friss gyakorlat, vagyis repült idő kell. Az meg csak aktív légierőben van - mert a "zsoldos" pilóta nem repked otthon az F-16-osával. Vagyis katonai háttér kell - nem akarat.

Nem érdekli, csak éppenséggel repülőgép vezetés esetén a papír azt fejezi ki, hogy nem patkolsz majd el az üzem során. Hogy benned van a rutin, hogy az olyan feladatokat, mint a leszállás végre tudsz hajtani - és olyan komlpex dolgok, mint a légi harctevékenység, már nem is említem.
Ehhez friss gyakorlat, vagyis repült idő kell. Az meg csak aktív légierőben van - mert a "zsoldos" pilóta nem repked otthon az F-16-osával. Vagyis katonai háttér kell - nem akarat.
...pedig talán pdf-ben is olvastuk a vizsgálat eredményét, amikor a magyar - gondolom rutinos - pilóta felszállásnál túlhúzta a felújított MiG-15 UTI-t, majd visszazuhant vele:(.

Oké, hogy az F-16 fbw, meg minden...csak úgy eszembe jutott.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
952
11 182
93
.
Reactions:balsteffl, ogretankHU
.
Fiuk, mi nem vilagos? Mit nevetgeltek ertetlenul?
  • a Luna25 kudarca nem fer bele a fejetekbe?
  • vagy az, hogy a Luna9 leszallasa elött 22 szovjet probalkozas volt a Hold fele?
  • esetleg az izraeli urhajozas, mint gyenge viszonyitasi pont zavart össze?
Ezt most miért erőlteted ebbe a topicba? Találtál végre egy orosz kudarcot és most ezt osztod mindenhol? És ettől egy kicsit most jobban érzed magad? Akkor egészségedre :)
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 323
55 741
113
A hódok már termobarikus robbanófejeket használnak:

Egyébként szemmel láthatólag már tényleg annyi FPV házibarkács halálosztót csináltak hódék, hogy ráérnek egyenként levadászni a katonákat ezekkel. Vajon lesz erre a mOdErN megoldás, személyes APS?



Ez csúnya volt ,adják meg magukat azok,akik így szétszórva,magányosan bújkálnak,semmi értelme így meghalni,esélyük sincs.