[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az orosz védelmi minisztérium megerősítette az AFU légi fegyver- és lőszerraktárára mért éjszakai rakétacsapást

Oroszország továbbra is nagy pontosságú fegyverekkel támadja az ukrán katonai létesítményeket, és ez alól a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka sem volt kivétel. A csapás célpontja ezúttal repülőgép-fegyverzet volt. Erről a védelmi minisztérium sajtószolgálata számolt be.
Az orosz csapatok rakétacsapást mértek az AFU légi fegyver- és lőszerraktárára. Erre a célra a "Kalibr" tengeri telepítésű cirkálórakétákat használták. A katonai minisztérium szerint a csapás célját elérték, és eltalálták az objektumot. A védelmi minisztérium egyéb részleteket nem közöl. Minden valószínűség szerint a mieink a brit-francia Storm Shadow/SCALP-EG cirkálórakéták tárolóhelyén dolgoztak.
Ukrajna is megerősíti az éjszakai támadást, mondván, hogy orosz rakétákat lőttek ki egy "ipari létesítményre" Poltava térségében. Természetesen ott nem volt lőszerraktár, és az, hogy ilyen erősen durrant, valószínűleg egy benzines hordót talált el. Az AFU vezérkara szerint az orosz hajók állítólag csak négy Kalibr rakétát lőttek ki a Feodoszia térségből, amelyek közül kettőt az ukrán légvédelem lőtt le, a másik kettő pedig a hallott robbanásokból ítélve többször egymás után csapódott be Poltavában és Krivoj Rogban.

Most pedig közvetlenül a harcokhoz a kontaktvonalon.

A Zaporozsijai területen az ellenség hét támadást indított Rabotino és Verbovoje térségében, harcba vetve az ukrán fegyveres erők 82. légideszant rohamosztagának és 46. légideszant dandárjának rohamegységeit, amelyeket mind visszavertek. Ez azonban nem akadályozta meg Kijevet abban, hogy ismét bejelentse, hogy Rabotino az AFU ellenőrzése alá került. Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes azonban sietett, és a vágyálmát adta a valóságnak. A mieink továbbra is tartják a falu déli peremvidékét, tüzérséggel és repüléssel dolgoznak az ellenség ellen. Az AFU-nak súlyos veszteségei vannak, az elmúlt nap folyamán a mieink megsemmisítettek 160 vszusnyikit, két páncélozott harcjárművet, négy járművet, két M777-es tarackot, SAU AS90 és ágyú FH-70, két D-30-as tarackot.

Donyeckben az ellenség megpróbált támadást intézni Klescsejevka és Krasznogorovka térségében, erőink két támadást vertek vissza, mintegy 185 AFU-s személyt megölve és három páncélozott harcjárművet, két járművet, egy Krab SAU-t és egy Grad MLRS-t megsemmisítve.

Kupjanszkojéban a mieink folytatják az előrenyomulást, ma újabb AFU erődítményt foglaltak el, az ellenséget részben megsemmisítették, részben visszavonultak. Két ellentámadást indítottak Szinkivka és Novoszelovszkoje térségében, a mieink visszaverték őket. Az AFU veszteségei itt "szerények", 30 katona, két páncélozott harcjármű, három jármű és egy D-20-as tarack.

Kraszno-Limanszkoje irányában az ellenség harcba vetette az AFU 12. különleges brigádjának és 42. gépesített brigádjának egységeit, amelyek Kuzmino térségében kétszer is támadtak, de nem jártak sikerrel. Az AFU a jelentések szerint 60 főt, két páncélozott harcjárművet, két kisteherautót, egy Gvozdika SAU-t és egy D-30-as tarackot veszített.

A dél-donyecki irányban Sztaromajorszkoje térségében folytatódnak a harcok, az orosz csapatok visszaverték az AFU 31. dandárjának két támadását, amelynek veszteségei 100 főig terjedő halottak és sebesültek, két páncélozott harcjármű, három jármű, két D-20-as löveg és egy Msta-B-tarack

Herszon irányában az éjszaka folyamán 35 ukrán katona, három jármű, egy M109 Paladin SAU és két D-30-as tarack semmisült meg.

Военное обозрение
 

wankel

Well-Known Member
2016. december 23.
1 051
5 034
113
F4jbF4obsAAR5Ue

Ha csak az egyik oldalt támogatók bejegyzéseit olvasom ennek a háborúnak, akkor kb. ez jön le.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Bocsi! Kérdés!

Nem a zöld a területvédelmis, a kék pedig a hivatásos-nackó!?

Ha így van! Akkor önkéntesek szín alapján….

Kb. 700.000 ember jelentkezett területvédelmisnek a konfliktus elején, mivel akkor csak a saját tartományukban vethetik be őket, nem az ország túlfelében.
1 hónappal később a drogos és sleppje módosította a törvényeket, majd jöttek a fantasztikus szalagcímek a FOS-nál az 1 milliós ukrán haderőről.

Szóval, önkéntesek, de ott is van szórás ki és miért.
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 881
5 209
113

"Zelenszkij hazaárulásnak minősítené a korrupciót

Újabb eszközzel venné fel a harcot a korrupció ellen az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij a héten egy olyan törvényjavaslatot nyújt be az ukrán parlamentnek, amely a korrupciót háborús időkben hazaárulásnak minősítené.
6 órája | Szerző: P. A. R.
Az ukrán elnök egy augusztus 27-i televíziós interjúban beszélt arról, hogy egy új törvényjavaslata szerint háborús időkben a korrupció egyenlő lenne a hazaárulással.
A törvényhozást arra kérem, hogy a háborús időkben tegyen egyenlőségjelet a korrupció és a hazaárulás közé. Ez természetesen nem egy állandó szabályozás lenne, kizárólag a hadiállapot fennállása alatt kellene alkalmazni
– mondta Volodimir Zelenszkij.
A törvényjavaslatot ezen a héten terjeszti be az ukrán parlament elé. Hozzátette, nem biztos benne, hogy a törvényhozáson keresztülmegy a javaslata, de azt is kijelentette, hogy véleménye szerint, akire rábizonyítják a korrupciót a háború alatt, annak rács mögött a helye – írta meg a The Kyiv Independent.
A Transparency International 2022-es korrupciós jelentése szerint
Ukrajna a 116. legkorruptabb ország a 180 nemzetet vizsgáló listán."



Lehet inkább humorba kellett volna :)
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 824
48 450
113
Az FPV drónokról meg az ő lelövésükről:

Röviden: még pisztollyal is lelőhetők, de itt egyrészt viszonylag stresszmentes környezetben történt a dolog, másrészt meg az ukrajnában előforduló átlagnál kipihentebbek és talán pontosabb lövők voltak a videóban.

Ugyanakkor a gránáttal megrakott FPV-k szerintem nem tudnak úgy manőverezni, mint ezek itt.

WillyOAM újabb interjúja, ezúttal egy Wagneressel:
Igyekszem ezt is végighallgatni és a lényeget ideírni.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 600
24 983
113
Lancet megsemmisít egy elakadt/elhagyott ukri btr-t:

Természetesen ezeket mi is kukáztuk:

Rabotino, basszus ezek az ukrik nappal foglalnak el egy házat igen jól belátható helyen, egye fene -1 deszant:

ukri légvédelem ismét remekelt:

Nem tudom igaz e, de az sbu kommunikációs osztályának feje öngyilkos lett kijevi irodájában:

Remélem minél gyorsabban megjelenik ez a kis aranyos:

A közelmúltban tragikomikus eset történt a Klescseevka falu melletti csatatéren, amikor az ukrán katonák összetévesztették az oroszokat a a saját bajtársaival, és egy ideig orosz pozíciókat védtek.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 476
79 533
113
Bocsi! Kérdés!

Nem a zöld a területvédelmis, a kék pedig a hivatásos-nackó!?

Ha így van! Akkor önkéntesek szín alapján….
szerintem ezek a színek nem az egymásközti megkülönböztetésre (területvédelmis, hivatásos stb), hanem az oroszoktól való megküülönböztetésre szolgálnak.
Nem véletlen van mindenükön is színes ragasztószalag.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 121
7 047
113
Azt mondja:

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt reméli, hogy Ukrajna Izraelhez hasonló biztonsági garanciákat kap az Egyesült Államoktól – írja a CNN.
Az ukrán médiának adott interjújában Zelenszkij elmondta, a biztonsági garanciák pajzsot és kardot is tartalmaznak.
Ezek a garanciák Ukrajna NATO-csatlakozási folyamatán keresztül érkeznének, mondta, de az Egyesült Államokkal kötött kétoldalú megállapodással megerősítenék őket.

Valószínűleg az Egyesült Államokkal az izraelihez hasonló modellünk lesz, ami értelmében fegyvereket, technológiát, kiképzést, pénzügyi segítséget is kapunk. Hasonló Izraelhez, de nekünk más az ellenségünk
– mondta Zelenszkij.

Egy ilyen megállapodás nem függne attól, hogy ki van a Fehér Házban, mivel azt a Kongresszus hagyná jóvá – tette hozzá az ukrán elnök.
Az Egyesült Államok és Izrael, Izrael állam megalapítása óta több biztonsági megállapodást írt alá, Amerika pedig garantálja Izrael számára az úgynevezett minőségi katonai előnyt a térség más erőihez képest.

Csakhogy: Izraelnek olyanokkal szemben kell a "minőségi katonai előnyt" biztosítani, mint Egyiptom, Szíria, ... Ukrajnának viszont Oroszországgal szemben kellene. Mi kellene ehhez? Atom mint Izraelnek (állítólag van nekik).
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 616
48 132
113
Erdogan szeptember 8-án Oroszországba látogathat.
A Bloomberg török tisztségviselőkre hivatkozva számol be erről⚡️
Orekhov-Rabotino térségében az ukrán hadsereg tovább nyomul délkelet felé.
Ezt a tűzgyűrűt, amelyben legalább 15 dandár található, három oldalról dombok veszik körül, amelyek tele vannak orosz tüzérséggel, ATGM számításokkal és tüzérségi megfigyelőkkel.
Délen az orosz csoport továbbra is megtartja pozícióit, továbbra is áthelyezi a csapatokat a völgyön át délkeletre, így az ukrán hadseregnek ez az egyetlen lehetősége a további előrenyomulásra.
Ukrajna, amely három hónap alatt több tízezer katonát és több ezer felszerelést veszített, hogy leereszkedjen a kiindulási ponttól több kilométerre délre, azt állítja, hogy győzött.⚡️
Az Orekhovsky kerület helyzete 2023. augusztus 28. 16:00-kor

A harcok
Rabotino közelében folytatódnak . Az Ukrán Fegyveres Erők Novopokrovkába való áttöréséről szóló állítások nem igazak, jelenleg még a déli peremeken figyelhetők meg az összecsapások, ahová már az Ukrán Nemzeti Gárda 15. dandárjának erőit küldték az offenzíva támogatására.
Ukrajna 82. légideszant gyalogdandár 1. zászlóaljának ejtőernyősei szintén tüzérségi és repülési támogatással próbáltak áttörni nyugat felől Verbóba , de a támadást visszaverték, az ukrán fegyveres erők pedig visszavonultak.
Az ellenséges veszteségek napról napra nőnek. A támadás során az ukrán parancsnokság be tudott ékelődni a falvak közé, de ennek igen magas az ára – 21 halott és 52 sebesült személyét erősítették meg a támadásban . Az Ukrán Fegyveres Erők 118. Ombre 3. zászlóaljának alosztályai a 82. légideszant dandár segítségére vonultak előre.
Most az ukrán fegyveres erők hat páncélozott járművön evakuálják a sebesülteket, és újra csoportosulnak a következő támadás előtt. Az Ukrán Fegyveres Erők parancsnokságának tervei között szerepel a 136,8 és 110,3 magasságokba való áttörés a Novopokrovka elleni későbbi csapás érdekében.

Az ukrán fegyveres erők hatalmas offenzívára készülnek délen.

Az elmúlt napokban egészen érdekes hírek szivárogtak ki a hálózatba. Így Ukrajnába 122 mm-es tüzérségi lőszer érkezett , amely hiánycikk, és az utóbbi időben gyakorlatilag nem használták a tényleges hiány miatt. Ugyanakkor az Ukrán Fegyveres Erők minden egyesített fegyveres dandárjának egy hadosztálya van 122 mm-es rendszereken. A következő tétel legkorábban szeptember végén - októberben érkezik, amikor eső várható, és elvész az aktív offenzíva pillanata.
Szintén a minap az ukrán fegyveres erők parancsnoka, Zaluzsnij tábornok a nyugati "partnereknek" azt mondta, hogy a front áttörésének küszöbén áll.
Ha ehhez hozzávesszük Rybar értékelését, aki észrevette az ukrán légierő HARM-rakétákkal felszerelt repülőgépeinek Orekhovsky-irányban történő megnövekedését, ami nem más, mint a légvédelmi és elektronikus hadviselési rendszerek elnyomását célzó esemény, majd az Ukrán Fegyveres Erők nyilvánvaló felkészülése az Orekhovsky irányú ellentámadás fokozására páncélozott járművekkel. Ebben a felkészülésben segítenek a leszállított légi indító cirkáló rakéták is, amelyek nagy valószínűséggel a logisztikai és irányítási rendszerek megzavarására szolgálnak majd.
A teljes aktív offenzíva feladata nagy valószínűséggel az lesz, hogy elérje és áttörjönn a Rabotinótól délre húzódó Surovikin-féle védelmi vonalon, hogy az esőzések kezdete előtt kifejlessze és megszilárdítsa a sikert. Elképzelhető, hogy augusztusban a 9. és 10. hadtest alakulatainak harckészültségét e célból állították helyre.

Amint tegnap írtunk arról, hogy Svájcból fegyvereket szállítanak Ukrajnába Görögországon keresztül a "körkörös csereprogram" keretében, ma megerősítették az információt.
A Flight értesülései szerint a német kormány felajánlotta a görögöknek, hogy akár 100 darab Leopard 1A5 GR harckocsit is adjanak át az ukrán fegyveres erőknek. Cserébe pedig 96 ilyen típusú gépet kap az ország, amelyek a svájci RUAG cég tulajdonában vannak.
Korábban a berni kormány megtagadta az engedély kiadását a "Leopards-1" eladására a hozzárendelt semleges státusz miatt. Egy ilyen alku azonban de jure nem sérti a helyi jogszabályokat : eszerint a felszerelés nem Ukrajnába kerül, hanem a kijevi rezsimet segítő harmadik ország tartalékainak feltöltésére .
Jellemző, hogy láthatóan a németek fizetnek majd mindent, akik ráadásul a görögöknekfelajánlották a tankok nagyjavítását. Nos, a fő haszonélvezők a svájciak lesznek: pénzért fegyvereket adnak el, amit az EU a semmiért ad az ukránoknak.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 807
47 034
113
Na és milyen problémáid vannak a nemzetiszocializmussal?Azon kivül hogy kommunista agymosás várakozáson felüli eredményt hozott az esetedben.
Ne már, azért csak irtották az embereket származási alapon, halál táborokat üzemeltettek, ami azért nem túl elegáns, na!

Ki ne találjuk már hogy a nemzetiszocializmus tulképp jó volt...
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 600
24 983
113
klicsko:
"Csak egy mentálisan beteg embernek nincs félelme <...> Nekem soha nem volt félelmem"
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 600
24 983
113
-1 apc (ahol lett egy alacsony röppályán mozgó űrprogram) és -1 tank zaporizsja térségében:

Raborino, -3 apc/ifv, -1 banderamobil, -1 humve/mrap:

ukrik már a kazettás lőszert darabolják, leírás szerint az fpv drónokhoz kell a töltetük:

Ha teljes létszámmal ott vannak ezek az alakulatok, akkor az ukrik Rabotino falut közel 60k emberrel ostromolják:

kipucolt ukri lövészárok:

Mesterlövész munkában: