[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 622
48 206
113

Az ellenség előrenyomul, közeledő csaták vannak: az orosz hadsereg ellentámadásokat indít Rabotino és Verbove közelében a zaporozsjei fronton​

Az ukrán fegyveres erők főtámadásának iránya: a Zaporozsjei Front Orekhovsky szakasza, a Déli Katonai Körzet 58. hadseregének védelmi övezete.
A támadások előtt az ellenség tüzérségi előkészítést végez kazettás lőszerekkel.
Kora reggel, délután és este Ukrajna Fegyveres Erői újra és újra gyalogságot vetnek be a támadásba kis csoportokban, a Rabotino-Verbove vonalon lévő állásaink ellen támadva.
„A Rabotino-Verbovoye és Rabotino-Novoprokopovka szektorokban továbbra is heves harcok folynak. A helyzet dinamikus. A napközbeni pozíciók egyik oldalról a másikra mozognak.
Az RF fegyveres erők ellentámadásai folytatódnak Rabotino falutól délkeletre, Novoprokopovka falutól északkeletre és Verbovoye falutól délnyugatra” – közölték az ellenséges katonai elemzők az esti jelentésben.
Az ellenség még mindig nem tudja átvenni az irányítást Rabotino külvárosa felett, egy falu felett, amelyet csapataink heves tüze sújt.
Csaták Verbovoye közelében: az ukrán fegyveres erők támadó erői a külterületekre igyekeznek áttörni, ahol rövid ideig tartó csaták törnek ki.
Rabotino és Verbov között több támadást ismét visszavertek ejtőernyőseink.
Источник: https://rusvesna.su/news/1693852792

Artemovsk irányába. Északi és déli szárny.

Északi szárny.
A mai nap lényeges változások nélkül telt el. Mindkét fél folyamatosan bombázott nehézfegyverekkel. Helyzeti harcok voltak.

Déli szárny.
A déli szárny helyzete és az ellenségeskedés intenzitása sokkal jelentősebb, mint az északi. Az ellenség egész nap megpróbált előrenyomulni Kleshcheevki és Kurdyumovka területére. Seregünk folyamatosan ellentámadásban volt, az állások gazdát cseréltek.

Az estére nincs területi változás. És a tick-tock idő "ellentámadás" meghiúsul.

Borisz Rozsin katonai szakértő az Orosz Föderáció egykori Ukrajna területén végrehajtott különleges katonai hadműveletének fő pontjairól 2023. 09. 04-én, moszkvai idő szerint 21.03-ig, kifejezetten a Voenkor Kotenok @voenkorKotenok csatorna számára:
1. Zaporozsjei irány
Pyatihatki
területén - nincs jelentős változás. Az ellenség újra csoportosul, de meglehetősen lomhán cselekszik. Rabotin
környékén továbbra is a falutól keletre nyomódik Verbovoe irányába, valamint a Rabotino és Verbovoe közötti magaslatok felé. Súlyos veszteségekkel jár. Magabiztosan csak Rabotino egy részét irányítják, nem tudják teljesen elfoglalni a falut.
A védelmünk áttörésére tett kísérletek kudarca a fennmaradó tartalékok bevezetésével lehetővé tette, hogy Putyin és Sojgu ma magabiztosan kijelenthessék, hogy az ukrán fegyveres erők nyári offenzívája kudarcot vallott.

2.
Vremijevszkij párkány.
A helyzeti harcok Staromayorskoye
és Urozhaynoye közelében folytatódnak , ahol az RF fegyveres erők ismét viszkózus csatákba vonták az ukrán fegyveres erőket a front kis szakaszain, szinte teljesen kioltva az ellenség kezdeti sikerének tehetetlenségét.
Az ukrán fegyveres erők megpróbálnak átcsoportosulni, hogy megpróbáljanak áttörni Sztaromlynovkától északkeletre délre és délkeletre. Ezen a területen még vannak bizonyos gondjaink, de az ellenség itt továbbra is csak a front leverésére korlátozódik, nem tud áttörni.

3.
Artemovszk.
Az RF fegyveres erők helyzete itt lassan tovább javul, elsősorban Berkhovka
térségében és a Kleshcheevka-Kurdyumovka vonal térségében . Egyes pozíciók visszatérése új dinamikát mutat a kimerült ellenség hátterében, akinek sürgősen pótolnia kell és újra fel kell szerelnie a csapásmérő erőt, amelynek tartalékainak egy része Kupjanszk alá került . Artemovszktól északnyugatra a helyzet továbbra is stabil. Az RF fegyveres erők jelentős offenzív tevékenységét Casov Yar irányában még nem jegyezték fel.

4. Svatovo-Kupyansk. Az orosz fegyveres erők továbbra is lassan haladnak Oszkol felé, Szvatovótól nyugatra, útközben némileg javítva a helyzetet a Kremennayától nyugatra fekvő erdőterületen. Kupjanszk térségében csapataink Sinkovka közelében és Petropavlovka irányában folytatják a zúzást . Sinkovka részben a szürke zónában van, Petropavlovka még mindig az ellenség mögött. Maszjutovka térségében a hídfő még nem bővült jelentősen.


Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek a kikötői infrastruktúra tengeri drónok összeállítására való felhasználásáról szóló nyilatkozatával összefüggésben ismételten megjegyezzük , hogy az utóbbi időben nem kikötőket, hanem teherhajókat használtak erre a célra . Az Aerospace Forces és az Orosz Haditengerészet az odesszai és a Duna- medence kikötői infrastruktúráját ért szisztematikus csapások miatt az ukrán létesítmények, akárhogyan is jelentették be Kijevben, jelentős károkat szenvedtek. Igen, ez nem befolyásolta nagymértékben a kikötők teljesítményét, de a veszély továbbra is fennáll.
A pilóta nélküli csónakok összeszereléséhez szükséges gyártási bázis biztosítása érdekében a műhelyeket konténerhajókra és ömlesztettáru-szállító hajókra helyezték át, amelyeken belül ehhez platformokat szereltek fel .
Maga azeredeti ötlet a briteké : a folyamat a felesleges szemek elől elzárt helyiségben zajlik egy tágas konténerekben, amelyről egy szűk körön kívül senki sem tud. Lehetőség van elbújni a csapások elől a tengeren egy kereskedelmi hajó leple alatt, amely a többivel együtt járjaja a vizeket.
Egy ilyen lebegő bázis nyomon követése rendkívül nehéz, és ha kikapcsolja a transzpondert és eltávolítja a külső azonosító jeleket, akkor egy „szellemhajót” kap, amelyet drónok összeállítására és az orosz flotta és bázisok indítására terveztek.
Éppen ezért óriási szkepticizmussal kell kezelni a gabonaüzlet visszaállításának gondolatát, és minden Ukrajnába tartó hajót potenciális drónszállítónak kell tekinteni, amelyről bármelyik pillanatban csapást lehet indítani.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
T

Törölt tag 1711

Guest
Aki csak távolról is ismeri a második világháború történelmét, az tudja, hogy a náci Németország kétségbeesetten próbált talpon maradni, és a szörnyű rezsim még az időseket, kiskorú gyermekeket és a különböző testi és szellemi fogyatékkal élőket is Volkssturmnak nevezett sajátos fegyveres alakulatba kényszerítette. Ezek az egységek hivatalosan a Wehrmacht részei voltak, de gyakorlatilag öngyilkos csapatokként használták őket, hogy lelassítsák a Vörös Hadsereg és a nyugati szövetségesek előrenyomulását.

Tovább nem is olvastam, mivel nem tartoztak a Wermacht-hoz, területi alapon szerveződtek, a tartományi kormányzó volt a főparancsok, katonai struktúrának maximum a nyomait lehetett felfedezni a Volkssturm-nál.
Harcba küldésük a legvégső lehetőség volt, fő feladatuk védvonalak építése, ellátmány előállítása, szállítása volt a harcoló csapatoknak, hogy a reguláris katonákat ne vonják el ilyesmikre.
Másik érdekesség, a tartományi szerveződés miatt, bár pár hónapot élt az egész szerveződés, tucatnyi fegyvert fejlesztettek a számára, többnyire kisebb vadászfegyver gyártó manufaktúrák, mivel központilag minimális ellátmányt kaptak.


Ukrán megfelelője ennek megfelelően a Területvédelmisek.
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Higi baby ez a propi már Szíriában is csúfosan megbukott ! Ennyire szar a helyzet , hogy elő kellett venni ezt ? MI lesz a következő ? Jönnek a fehérsisakosok meg a főszereplő kislány csak most már nem Fatima lesz hanem Mása ? Ha nagy a szarság akkor inkább lapuljatok vazze !
Valamit reagálniuk kellett az ENSZ népirtással kapcsolatos hivatalos állásfoglalására, mely a tények és bizonyítékok alapján, az angolszász megrendelés ellenére egyelőre felmenti az oroszokat.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 708
14 452
113
Tovább nem is olvastam, mivel nem tartoztak a Wermacht-hoz, területi alapon szerveződtek, a tartományi kormányzó volt a főparancsok, katonai struktúrának maximum a nyomait lehetett felfedezni a Volkssturm-nál.
Harcba küldésük a legvégső lehetőség volt, fő feladatuk védvonalak építése, ellátmány előállítása, szállítása volt a harcoló csapatoknak, hogy a reguláris katonákat ne vonják el ilyesmikre.
Másik érdekesség, a tartományi szerveződés miatt, bár pár hónapot élt az egész szerveződés, tucatnyi fegyvert fejlesztettek a számára, többnyire kisebb vadászfegyver gyártó manufaktúrák, mivel központilag minimális ellátmányt kaptak.


Ukrán megfelelője ennek megfelelően a Területvédelmisek.

Az utolsó négy hónapban 1,2 millió német esett el a harcokban, és eléggé változnak a becslések a Volkssturm áldozataira, legszerényebb becslések megelégszenek 30,000 halottal, mások 200,000 halottra becsülik az ő szerepvállalásukat, és túlzó adatok szerint félmillió is volt, akit besoroztak a Volkssturm-ba és elesett.
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 588
8 122
113

Penteken talalkozott Sullivan az ukran antikorrupcios hivatalnokokkal - es vasarnapra Z levaltotta sajat regi konyvelojet is... pedig milyen jo kiallasu nemgoj bacsika. :D (j/k)

Sok valtozast nem fog okozni a harcmezon amugy, a miniszter gyakorlatilag kizarolag nyugati lejmolassal foglalkozott, meg ugye a zsiros beszerzesekkel, amelyek korul nagyon durva botranyok tortek ki:

The former minister, Oleksiy Reznikov, a lawyer by training, was heavily involved in lobbying Ukraine’s Western partners for more military supplies, and is credited with helping ensure that the country received ever more sophisticated weapons systems as it stopped the Russian invasion and began to regain lost land.

Zelensky, in a message released Sunday night, didn’t offer a reason for Reznikov’s dismissal. “I believe that the ministry needs new approaches and other formats of interaction with both the military and the society at large,” he said.

The defense ministry was implicated in heavily publicized controversies in recent months as Ukrainian media discovered that officials were purchasing food and, later, winter uniforms at inflated prices. No evidence has been made available that Reznikov was involved in any corrupt activities, or that any Western military supplies were diverted.

The Ukrainian military was also rocked by corruption scandals at the regional recruitment offices, where several senior executives have been detained on charges of running rackets that allowed men to avoid mobilization and service on the front line by paying bribes. With losses mounting on the Zaporizhzhia front, corruption in mobilization matters has become a highly charged political issue.

im-846380

Oleksiy Reznikov lobbied Ukraine’s Western partners for military supplies, and is credited with helping to ensure that the country received ever more sophisticated weapons systems. Photo: GLEB GARANICH/REUTERS


Western critics of military aid to Ukraine have seized on allegations of corruption as a reason to cut that vital assistance, increasing pressure on the Zelensky administration to show that it is serious about tackling graft.

On Friday, President Biden’s national security adviser, Jake Sullivan, met with leaders of Ukraine’s anticorruption institutions, underscoring the importance of independent and impartial investigation, prosecution and adjudication of “corruption cases no matter where they lead,” according to a White House statement.

Ukrainian defense ministers, particularly in wartime, don’t have anywhere near the authority of a U.S. Secretary of Defense, and Reznikov’s replacement is unlikely to lead to material changes on the battlefield.

The commander-in-chief of Ukrainian Armed Forces, Gen. Valeriy Zaluzhniy, oversees the campaign, while overall strategy is determined at frequent meetings of the Stavka, the high headquarters that is headed by Zelensky and includes both the military and the civilian leadership.

The Ukrainian defense minister’s role in the past 18 months focused above all on procurement matters, one of the reasons Reznikov was spending a large amount of time traveling to meetings and conferences abroad.


Ir meg boven az uj tatarrol stb.


_______________




Megvan a legujabb elmelet: Ukrajna nem gyozhet most - de majd 2025-ben igen, HA a Nyugat felporgeti a fegyvergyartast, amit ingyen ad nekik! :cool: (Katonat meg 2024 oszetol rajzolnak hozza, gondolom...?)


Opinion Ukraine military briefing

Ukraine cannot win against Russia now, but victory by 2025 is possible
Allies must ramp up weapons production to give Kyiv the means to overpower Moscow once and for all

Richard Barrons

https%3A%2F%2Fd1e00ek4ebabms.cloudfront.net%2Fproduction%2F1f655dda-d246-4726-8ca7-005634c89776.jpg

Ukrainian soldiers stand around in woodland Kyiv is constrained by the western bar on use of its equipment and munitions in Russia itself © Viacheslav Ratynskyi/Reuters

Richard Barrons YESTERDAY
The writer is a former general in the British Army and was previously commander of Joint Forces Command

Ukraine’s current counteroffensive will not throw Russia out — not that anyone expected it to. Nor is it likely to cut the occupation in half before the winter, which might have been one of the more optimistic aims. It has, however, shown how the Russian army can be beaten. Not in 2023, but in 2024 or 2025. Thus the refrain among western allies of supporting Kyiv “for as long as it takes”.

The modest progress achieved this summer shows that, while overcoming a well-prepared conventional battlefield defence may be one of the hardest operations in war, it can be done. The Ukrainian military has only breached the first line of trenches to take Robotyne in the south, having battled for weeks through minefields to get there. Progress is about eight miles with another 55 miles to go (through three lines of defences) before reaching the sea. The aim is to cut the land bridge to Crimea. To the north and south of Bakhmut, advances amount to about five miles with 10 miles to the Russian main defensive line and 60 miles to the border.


Ezutan leirja, hogy ugyan az oroszok is nyuzottak stb, ettol meg nem lesz konnyu veluk, valamint hogy Ukrajna legvedelme max legterenek egyharmadat ellenorzi, a tuzersegi loszerek hianya ideiglenesen megoldodott az amerikaiktol kapott cluster ammoval, es 2024 kozepe elott nem lesz kepes ujjaepiteni a legierejet. Nincs eleg aknamentesito felszereles. Mindez leghamarabb jovo evre fog megoldodni.
A sietseg vegzetes lenne az ukran 10th Corps maradvanyaira nezve, akik Ukrajna megmaradt tartalekat kepviselik, ha sietseg miatt nekihajtanak es szetcsapnak oket az oroszok. Nagy haboruk, mint ez az 1000+ kilometeren zajlo, mindig nagy meretben es sajat tempoban zajlanak.

A szerzo - volt brit tabornok, egyesitett vezerkari parancsnok - ot kritikus lepest lat elore, ami az oroszok legyozesehez szukseges:

Eloszor is, Kijevnek nem szabad eroltetni a harcmezon elert gyozelmeket azelott, mielott meglenne a kepessege ilyesmire. Meg kell erosodniuk, az oroszokat meg kell gyengiteni, vagy ebbol allohaboru es dontetlen lesz.

Masodsorban folyamatos nyomas alatt kell tartani a tel folyaman az orosz megszallo eroket. Tartsak fenn a "harapj ki es tartsd meg" muveleteket, rovid tavolsagra, tuzersegi es legvedelmi ernyo alatt maradva, ahol az utanpotlasok is biztosithatoak. Ezzel szepen le lehet daralni az orosz eroket, tartalekokat. Ha most is rossz a moral, akkor tegyek meg rosszabba.

Third, Ukraine must systemically weaken Russia’s military grip on its territories into 2024 and beyond. Smashing the artillery arm is important, and so too are attacks on deeper targets across occupied Ukraine. The objective is to destroy Russian military capability faster than it can be replaced, rendering it unable to withstand a stronger future Ukrainian offensive. Kyiv is constrained by the western bar on use of its equipment and munitions in Russia itself — but it must still apply its own ingenuity and courage to strike hard beyond its borders.

Fourth, the Russian Black Sea Fleet must be neutralised as an engine for Moscow’s devastating cruise missile strikes and a key constraint on the export of grain. Ukraine’s own missile strikes and rapidly expanding maritime drone capability can damage Russian ships faster than they are replaced. By spring 2024, the Black Sea Fleet should be playing no major part in this war.


Az otodik es egyben legfontosabb: fogadjak el, hogy ez a haboru a nyugati es ukran vedelmi gyartokapacitasokon fog eldolni, mint a katonai sikerek meghatarozo faktora. Sok jjohet meg tartalekokbol, de az ukran kampany a nyugati szovetsegesek gyartokapacitasainak felfuttatasatol fugg. Loszer az ujonnan epulo gyarakbol leghamarabb 2024 kozepen erkezhet; ezutan johet fordulopont Kijev offenziv kepessegeiben.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 881
56 674
113
Ez azért kicsit zavaros. Mit akar a költő tulajdonképen mondani? Mintha túl sokat akarna markolni. Mert van itt minden:BLM, az US ipari kapacitás és képesség leépitése és főleg Ukrajna feltétel nélküli támogatásának dogmájának sulykolása. Jobb lett volna szerintem rövidebben, a lényegre összpontositva irni.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55 and Ursula

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 588
8 122
113
Egyreszt ez a lista rohejesen hianyos, gondolom, fogalma nincs arrol, hany shipbuilding yard van Amerikaban, csak olvasott valahol valamifele cikket, masreszt ennek a gyarszamolosdinak pont zero ertelme van, hiszen osszehasonlithatatlanul fejlettebbek a mai carrierek, destroyerek, LDS etc hajok, mint 50-100-akarhany eve barmi volt, teljes idiotizmus lenne tobb tucatnyi helyen probalni fenntartani yardokat, mikozben a vilag egyutt nem tudna annyit rendelni, hogy az megerje.
Ami a FA cikket illeti, azt itt mar linkeltuk, van benne fontos is, meg van benne orbakolas is. Amerikaban (is) minden penz kerdese, senki nem fog brahira gyartokapacitasokat finanszirozni, no meg igy is eszement budzsevel rendelkezik mar a DoD, a Lockheed, RTX stb meg tenyleg arcatlanul sokat rabol ezeken a konkfliktusokon most is.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 898
87 102
113
Mindeközben a mélyFOSban:
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 499
113

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Ukrajnában mozgósítják a második egyetemi tanulmányaikat végző hadköteles diákokat

Ukrajnában mintegy 60 000 férfi használta fel az egyetemi tanulmányait arra, hogy elkerülje a mozgósítást, de a Legfelső Tanács már nyilvántartásba vette azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi a törvény ilyen kijátszásának a megakadályozását – jelentette ki hétfőn Fegyir Veniszlavszkij parlamenti elnöki megbízott, a Legfelső Tanács nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának tagja egy televíziós műsorban, számolt be az rbc.ua hírportál alapján a karpatalja.info.
A jelentés szerint Veniszlavszkij az ukrán televízió non-stop háborús adásában elmondta, hogy az Oktatási és Tudományos Minisztérium információi szerint 2019-2021-ben mintegy 40 ezer 25 éves vagy annál idősebb diák volt, miközben tavaly a számuk már elérte 106 ezret. „Idén a számuk megközelíti a 100 ezret. Ez azt jelenti, hogy 60 000 férfi döntött úgy, hogy kihasználja ezt a lehetőséget a behívás elkerülésére” – tette hozzá. Mint megjegyezte, egyes egyetemek nappali tagozatra toboroznak fizetős diákokat, lehetővé téve a már diplomával rendelkező hadkötelesek felvételét, hogy halasztást kapjak a mozgósítás alól.

A parlamenti elnöki megbízott szerint a felvételizők egy része alacsonyabb fokú oktatási intézménybe – például szakközépiskolába – jelentkezik, mint amilyet korábban már elvégzett. Azt is elmondta, hogy az általa beterjesztett törvénytervezet lehetővé teszi a kiskapu bezárását, amely az egyetemi tanulmányok végzésének örve alatt halasztást biztosított a mozgósítást illetően. „Azt indítványoztam, hogy az egymást követő képzéstípusokban tanulóknak legyen halasztási joguk.

Azok pedig, akik 30 év után léptek be a második, harmadik vagy negyedik felsőoktatási képzésbe, ne élhessenek ezzel a halasztási joggal” – mutatott rá Fegyir Veniszlavszkij, emlékeztetve, hogy a törvénytervezet az elfogadását követően azokra a férfiakra is ki fog terjedni, akik 2022-ben használták ki a felsőfokú képzést a mozgósítás elkerülésére.

Résen vennak kaporföldön, lesik a statisztikai adatokat is, nehogy valaki kihúzza magát a minden kapor feláldozása projektből.
Bár a kifogásukat nem helyeselhetem: hiába van matematikusi papírkám, ha asztalos szeretnék mégis lenni, szakközépben vagyok kénytelen megtanulni a szakmát (a korábbi diplomám csak a wc-be jó, gyaluláshoz nem).
Keresztkérdésként: Fegyir mikor megy a frontra?



Hiába cáfoltak a románok, az ukránok kötik az ebet a karóhoz


Kijev fényképfelvétellel tudja bizonyítani, hogy az orosz drónok román területet is megtámadtak abban az éjszakai légicsapásban, amellyel egy ukrajnai dunai kikötői létesítményt céloztak – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hétfőn.
MTI

Az ukrán diplomácia vezetője egy kijevi sajtótájékoztatót követően újságíróknak nyilatkozva beszélt erről.
A román védelmi minisztérium (MAPN) hétfőn „határozottan cáfolta” azokat a médiában felkapott információkat, amelyek szerint hétfőre virradó éjszaka Románia területére estek volna ukrán dunai kikötőket támadó orosz drónok.

A hétfőn megjelent közlemény szerint a román egységek valós időben monitorizálták az ukrán dunai kikötői infrastruktúra ellen hétfőre virradó éjszaka intézett orosz dróntámadást, illetve a korábbi, vasárnapra virradó éjszaka lezajlott támadást.
Oroszország támadó eszközei egyetlen pillanatig sem fenyegették Románia területét, illetve vizeit” – szögezte le a tárca.

Mert mi már régen tudtuk, hogy a nagyon baráti kapor fenyegetés volt csak, semmi értelme nem lett volna az oroszokat vádolni ezzel a primitívséggel.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
800
7 964
93
Ott az első elszenesedett brit szar!
Küldeném a briteknek...

Más... A lengyeleknek rövid az emlékezete... Anno őket nem adtuk ki mikoride menekültek ...
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 999
12 820
113
Ott az első elszenesedett brit szar!
Nagy lehet a baj ha mar az arrogans angolszasz chobham is eg. Mar az osszes german vasat bealdoztak hogy kenytelenek ezeket a fennkolt legyozhetetlen tankokat is bevetni? :D
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 622
48 206
113

A következő hetek meghatározóak lesznek az ukrán offenzíva szempontjából – a Bild​

A következő három-négy hét meghatározó lesz az ukrán déli offenzíva szempontjából – mondta Franz-Stefan Gadi, a londoni Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének katonai elemzője a BILD által idézve.
Ekkor az offenzív hadművelet eléri a csúcspontját, és lehet majd következtetéseket levonni az eredményeiről.
„Végső soron ez a lemorzsolódási kampány arra irányul, hogy melyik oldalon van a legtöbb tartalék. A lőszer kimerülése és a csapatok lassú lemorzsolódása valószínűleg ennek az offenzívának a csúcspontjához vezet” – mondja Gadi.
...
Источник: https://rusvesna.su/news/1693837437

Úristen! Hányszor olvastam ezt! " A következő 3-4-5 nap, a következő hét, hetek, a következő hónap, hónapok... döntőek lesznek a konfliktus szempontjából.

Az "Alyosha" tank tüzérét Jakutországban megajándékozták egy lócsordával, egy autóval és egy telekkel​

A jakutiai Uszt-Aldan ulus honfitársai a legendás Aljosa harckocsi tüzére, Alekszej Neusztrojev oroszországi hősnek egy lócsordát, egy UAZ autót és egy telket ajándékoztak – mondta el a RIA Novostinak Tanda falu vezetője, Savva Jegorov. ...
Источник: https://rusvesna.su/news/1693833487

Jelenleg az ukrán fegyveres erők hatalmas offenzívát indítanak Ugledar irányába. Különösen nagy erők támadják Novodonyeckoe és Novomayorskoe np-t.
Erről Alekszandr Hodakovszkij, a DPR nemzetőrségének helyettes vezetője számolt be☄️☄️☄️
Ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy az ellenség több napon keresztül jelentős számú lövedéket lőtt állásainkra, szinte éjjel-nappal, akkor a mi oldalunkon a veszteségek sokkal kisebbek lettek, mint azt várnánk. De a harcosokra gyakorolt pszichológiai hatás mellett az ilyen intenzív tüzérségi munka oda vezetett, hogy az aknamezők elvesztették hatékonyságukat, és az ágyúzás folyamatossága lehetetlenné tette az aknák elhelyezését és a megsemmisültek helyreállítását. Ennek eredményeként az ellenség szinte veszteség nélkül megközelítette állásainkat, a csapatokat letette, és az erődítményeinkre tett közvetlen tüzet követően, tüzérségünk reakciójától tartva, visszavonta a felszerelést. Most ádáz harc folyik Novodonyeck külvárosában. Ugyanakkor az ellenség hasonló taktikával próbál Novomayorskoye felé költözni.
Ismerje meg az új ukrán önkéntest!
Az ukrajnai orosz katonai művelet legfontosabb eseményei szeptember 4-én

▪️Ukrán szabotázs- és felderítőcsoportok ismét megpróbáltak partra szállni a krími Tarkhankut- fok közelében. Négy ellenséges hajót semmisített meg az orosz légierő, egynek sikerült visszatérnie az ukrán partokhoz
▪️Az orosz csapatok Geran-2 kamikaze drónokkal folytatják a csapásokat az Odesa régióban található létesítmények ellen. Az orosz drónok ismét az izmaili és a reni kikötőkben található raktárakat és gyártólétesítményeket vették célba .
▪️Ukrán szabotázs- és felderítő csoport megpróbált behatolni a Brjanszki régió területére Podyvotye falu közelében. Az ellenséget időben észlelték és megsemmisítették az orosz egységek.
▪️A harcok felerősödtek a Svatove szektorban Novojehorivka falu közelében , ahol az orosz csapatoknak sikerült bevágniuk az AFU védelmét. Ugyanakkor a rohamosztagoknak sikerült elfoglalniuk több ellenséges erődöt Stel'makhivka közelében.
▪️Az ukrán egységek válogatás nélkül csapásokat mértek a Donyecki Népköztársaság hátsó területeire. Mironivszkij faluban polgári létesítmények kerültek tűz alá. Ennek következtében két ember meghalt, nyolc másik pedig megsebesült.
▪️Az AFU továbbra is tartózkodik az aktív támadó akcióktól a Vremivka szektorban, új támadásokhoz gyűjtve erőit. Az orosz csapatok beazonosítják az ellenséges koncentrációs helyszíneket, és koncentrált tüzérségi tűzzel lövik őket.
▪️Az Orikhiv szektorban az ukrán egységek Robotynétól délre és a Verbove melletti partraszállásokon folytatják a támadást . Az orosz egységek tüzérséggel, repüléssel és nehéz lángszóró rendszerekkel tartják vissza az ellenséget.