[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Egyetlen szavazási nap Oroszországban. Összegzés



Légi erők szerelik le az ukránokat az artemovszki erődben

Az orosz légi erők UAV-legénységének sikerült megtalálni és leszerelni az ukrán katonákat az Artemovszk irányában lévő szakaszuk erődítményéből. Az erődítményen belül tartózkodó ukrán katonák sikertelenül álltak ellen a légideszant egységek támadásainak, és végül a megadás mellett döntöttek.



Boeing P-8A Poseidont küldték most Sziciliából, a Duna-Delta fölött kering. Jaj lesz az fúrótornyoknál, még további szerelvényeket lopnak el a vitéz kaprok. Vagy lehet, hogy megint keresnek egy ruróhaszárítókötelet?
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 860
57 900
113
B+! Kinyilatkozni 'szakértôként', hogy az Abramsbôl az USA kb. 100 000 db-ot gyàrtott. :D

Benézett egy nagyságrendet... :rolleyes:
Gondolom hasonló szakértelemmel vezeti a nyugat ezt a háborút.
Egyelőre Európát sikerült tönkre tenni, meg félig lefegyverezni, ukrajna már nem lesz, az oroszok köszönik szépen jól vannak, a harmadik világ meg össze grundolt egy nyugat ellenes szövetséges Kínai/Orosz/Indiai vezetéssel.
Tényleg, fantasztikus eredmények! Még több szakértelmet! :confused:
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 462
11 507
113
...
Nyilván értem, hogy kik, hogyan, milyen hamis érvekkel, propival, stb. intézik ezt önös érdekből, de az EU-nak már meg kellene keresni a tökeit. Ha még vannak...
... a transzgendereknek vannak tökei?
...vagy azoknak nincsenek?
Ideológiailag ebben a témában teljesen képzetlen vagyok - szerencsére...


A CNN tele van idiótákkal. Élő adásban jól megkapta a Jeff.
:)


Most türelmetlen lettem:
Mit mond???


Elképesztő, hogy a XXI. században, annyi vívmány és tájékozódási lehetőség, a múlt megismerésének lehetősége után megint ott tartunk, hogy ordas eszmék teljesen eladhatók a normális veszélyérzetüket teljesen elvesztő - ezek szerint túlságosan - civilizált (magyarán már ostobán jámbor) embereknek.

...néha visszasírom az átkost, mert a szervilis gazembereket leszámítva (de azokat az egészséges önvédelmi reflexel rendelkezők rutinosan negligálták) a médiafelületeken csak normális emberek jelenhettek meg, oszthatták meg gondolataikat.
Még az olvasói rovatokban is...
Vagy ott pláne.
Most meg a fene nagy(?) szabadságban, szabadosságban mind a világban, mind az országban az összes morálisan aljadék nem hogy megszólalhat, hanem meg is szólal, pofátlanul uszíthat...és uszít is. Büntetlenül.
Itt az eredménye: Egy, a sarkaiból kifordult világ.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 609
25 067
113
Artemovsk külvárosánál próbálkoztak az ukrik tegnap:

Ukri pótpáncélus humvee, miket összeröhögött a helyi ukrofan brigád az oroszokon ilyenkor:

Már poros sem kóser az ukri mirotovecnek:

Egy teljes taliga mrap ukri volt:

fegyver trófeák:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 659
48 464
113
Orekhovsky szektor: az ukrán fegyveres erők súlyos veszteségei és a 71. Jaeger dandár harcba vonulása,
a 2023. szeptember 12-i 19.00-i állapot,

Orekhovtól délre folytatódik az orosz fegyveres erők állásai elleni támadás . Hetekig tartó „húsos” támadások után az ellenség Rabotino és Verbov között tudott előretörni , és most megpróbál lyukat csinálni a védelemben, hogy elérje Novoprokopovkát .

De hatalmas veszteségek éreztetik magukat. Hosszú idő után először az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága harcba állította a 71. Jaeger-dandár 1. különítményét – öt rohamcsoportot helyeztek ki enyhén páncélozott felszereléssel és fegyverekkel a Csubenkov vízmosáshoz. A 71. ebr egységei pedig a 82. légideszant-dandárral együtt már részt vettek az Orosz Fegyveres Erők Verbovoje melletti fellegvárai elleni támadásban, ahol a támadást visszaverték. A 71. dandár pedig maga is elszenvedte első veszteségeit.

Az ukrán fegyveres erők 65. gépesített dandárának alakulatai is visszatértek a frontvonalba, és újra felszerelték őket. Az ukrán különleges erők különleges alakulatának 209 emberét pedig alárendeltségükbe helyezték át, hogy megrohanják a Rabotinótól délre fekvő magaslatokat.
Ezenkívül a Nemzeti Gárda „Charta” 13. dandárának alakulatai megérkeztek a Vozdvizhevka , Felső-Tersa és Dolinka hátsó területére , mivel az NSU 15. dandárjában nagy számban haltak meg és sebesültek meg.

Az orosz egységek aktívan részt vesznek az üteg elleni hadviselésben, és célzottan használják a Lancet lövedékeket is. A 45. orosz légideszant-dandár egyik ilyen drónja Zapasny közelében megsemmisítette a bukoveli elektronikus hadviselési állomást.


Hát igen ehhez 1 minimális gerinc dukálna, legalább vállald be, hogy de igen te az orosz propagandának vagy a "hírcsöve" Ez a mentegetőzés olyan gagyi... Nincs ebbe semmi, többségetek onnan táplálkozik, szóval mentegetőzni is felesleges..
Én mit nem vállalok be? Értő olvasás nem ártana! Szomorú, hogy a háború teljes képének felvillantása és a cselekmények megmutatása helyett azon ügyködsz, hogy "legyőzd" az itt kommentelőket, s nem a fronton vitézkedsz az oroszok legyőzésében.
A másik: egy hölggyel így beszélni a sarki kocsmában sem szoktak. Te azt a színvonalat sem ütöd meg! Neked jó modor dukálna!


Egy különleges katonai művelet krónikája
2023. szeptember 12-én

Mint korábban, most is az Orekhovsky szektorban zajlanak a leghevesebb harcok. Az ukrán alakulatok továbbra is be tudták ékelni magukat Rabotino és Verbov közé , és megpróbáltak áttörni Novopokrovkáig . Jelenleg ez nem jár sikerrel, de az ukrán parancsnokság már bevetett tartalékokat ebbe az irányba.

Eközben az ukrán fegyveres erők nem adják fel a Dnyeper szigeteinek megszállására tett kísérleteket . Az ellenségnek két felderítő csoporttal sikerült partra szállnia Perejaszlavszkij (Kazatsky) szigetén. Hídfőre van szükségük a Novaja Kahovkába való áttörés további kísérletéhez. Emellett az Antonovszkij-hídnál tömörülnek az ukrán alakulatok.

A donyecki agglomeráció
szinte folyamatos ágyúzása folytatódik : ma a DPR fővárosában ismét meghalt egy ember, többen pedig megsérültek. Több ukrán lövedék csapódott be a Szent Ignác-templom területére .
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
826
7 564
93
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 883
10 014
113

B+! Kinyilatkozni 'szakértôként', hogy az Abramsbôl az USA kb. 100 000 db-ot gyàrtott. :D @nyugger, szapulhatod ôket ismét.

Viszont valahogy elmarad az Abrams szàllítàs. Ki gondolta volna, hogy ez lesz? :D
Jézusom, már megint ez a f@sz?:mad: 100000db Abrams? :eek:Gáz üzemű túrbó motor? :eek:500Le-s T-72?:eek:
Könyörgöm az ég szerelmére, ha olvassa valaki a fórumot a Hír TV-től, ne hívjátok már be ezt a buta bácsit szakérteni, mert tök hülye hozzá!:hadonaszos:
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 666
9 268
113
Hát itt nem csak Oroszország észak-koreai fegyverbeszerzése a szánalmas :) Leírom a tényt, hogy Putyin és a Pufi találkoznak. Szinte biztosan azért, mert Putyinnak az ukrajnai konfliktus miatt kell segítség, értelemszerűen fegyverek és muníció. Erre minden irányba megy a terelés. És a nyugat, és az USA, és Ukrajna stb. Ezeknek semmi köze ehhez. Oroszország ráfanyalodott az észak-koreai cuccokra. Ha lenne elégséges saját termelése, akkor nem tenné ezt. Ez azért kissé kínos, ezt el kéne ismerni, főleg hogy régóta megy Oroszország mítoszának építése, hogy így erős, úgy erős stb. Jószerivel csak aquasoul szólt hozzá érdemben, hogy Oo-nak az ÉK-i ballisztikus rakétákra fájhat a foga. Elsőre azt mondanám, hogy "és" kapcsolat van, vagyis a lőszer mellett ha már ott vannak visznek rakétát is, mert az is valóban jól jöhet. Zsolti vetette fel, hogy katonák is mehetnek esetleg. Ha kevés megy, annak nincs hatása. Ha sok, tényleg sok, akkor az meg nemzetközileg verheti ki a balhét. Már most is fenyegeti az USA ÉK-t, hogy ha ad cuccokat Oo-nak, akkor kap szankciókat. Amitől fél kicsit a nyugat, hogy mit adhat Putyin cserébe ÉK-nak. Nehogy némi technikai segítséget ehhez-ahhoz. Bár az oroszok se hülyék, hogy ész nélkül odaadjanak bármit.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 761
14 757
113
Hát itt nem csak Oroszország észak-koreai fegyverbeszerzése a szánalmas :) Leírom a tényt, hogy Putyin és a Pufi találkoznak. Szinte biztosan azért, mert Putyinnak az ukrajnai konfliktus miatt kell segítség, értelemszerűen fegyverek és muníció. Erre minden irányba megy a terelés. És a nyugat, és az USA, és Ukrajna stb. Ezeknek semmi köze ehhez. Oroszország ráfanyalodott az észak-koreai cuccokra. Ha lenne elégséges saját termelése, akkor nem tenné ezt. Ez azért kissé kínos, ezt el kéne ismerni, főleg hogy régóta megy Oroszország mítoszának építése, hogy így erős, úgy erős stb. Jószerivel csak aquasoul szólt hozzá érdemben, hogy Oo-nak az ÉK-i ballisztikus rakétákra fájhat a foga. Elsőre azt mondanám, hogy "és" kapcsolat van, vagyis a lőszer mellett ha már ott vannak visznek rakétát is, mert az is valóban jól jöhet. Zsolti vetette fel, hogy katonák is mehetnek esetleg. Ha kevés megy, annak nincs hatása. Ha sok, tényleg sok, akkor az meg nemzetközileg verheti ki a balhét. Már most is fenyegeti az USA ÉK-t, hogy ha ad cuccokat Oo-nak, akkor kap szankciókat. Amitől fél kicsit a nyugat, hogy mit adhat Putyin cserébe ÉK-nak. Nehogy némi technikai segítséget ehhez-ahhoz. Bár az oroszok se hülyék, hogy ész nélkül odaadjanak bármit.

Oroszország az 1993 után erősen leépült és berozsdásodott a hadiipari kapacitások terén, továbbá akarat sem volt a hadseregük felszerelésére, még egy lokális háborúra sem, nemhogy egy komolyabbra.

Ezen most mi megy újdonságszámba ? o_O

Kimaradt neked az elmúlt 30 - 20 év történelme ?


Ugyanakkor nem is menthetetlenek.

Szükségmegoldásokkal élnek, és a háború után rendbe szedik magukat.
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
320
2 944
93
A megfélemlített város – könyörtelen mozgósítás Harkovban

Dmitrij Kovalevics, Ukraina.ru, 2023. augusztus 15. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20230815/1048701782.html

1048702581_0:0:3078:1732_640x0_80_0_0_e160884f509b557b39bdc64f12b90eb3.jpg.webp


Az Ukrán Fegyveres Erők (VSzU) helyzete a Harkovi területen napról napra rosszabbodik, ahogy azt a vezető nyugati sajtótermékek is elismerik. Bejelentették a terület 53 településének kényszerkitelepítését.

Az ukrán önkéntesek ugyanakkor felháborodtak, hogy családokat kell összefogdosniuk és azon, hogy sokan még mindig bujkálnak és az orosz csapatok érkezésére várnak.

Az ukrán Telegram-csatornák az VSzU frontjának valószínű összeomlásáról írnak ezen a szakaszon, mivel jól látható élőerőhiány van, az érkező utánpótlás pedig rosszul kiképzett katonákból áll.

Ezzel összefüggésben magában Harkovban is fokozódik az ágyútöltelékek összefogdosása.

A szolgálatelkerülők elnyomása is egyre súlyosabbá válik. A Harkovi terület bíróságai egymás után hozzák ellenük az ítéleteket.

Mindegyik egy kaptafára készül: a katonai szolgálatra kötelezett személy idézést kapott, orvosi vizsgálaton esett át, majd nem jelent meg az egységénél. A régióban szinte minden elítélt szolgálatelkerülőt három év börtönbüntetésre ítéltek 1-2 év próbaidővel, mivel valamennyiük büntetlen előéletű volt.

A gyakorlatban azonban a próbaidő egyet jelent a frontra küldéssel. Eddig csak egy 32 éves közúti munkás kapott letöltendőt a harkovi szolgálatkerülők közül, annak ellenére, hogy munkájában pozitív ajánlásokkal rendelkezik, egy kisfia van és büntetlen előéletű.

A dezertálásért elítéltek Harkovban is letöltendő büntetést kapnak.

Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a közelmúltban öt év börtönbüntetésre ítéltek egy katonaorvost. A vádlott elmondta, hogy megszökött a szolgálatból, miután egy katona a karjai között halt meg, ami után a vádlott idegösszeomlást kapott, és több hónapig a harkovi területi pszichiátriai kórházban ápolták.

Gyógykezelése után hiába könyörgött, hogy engedjék haza, visszaküldték a lövészárkokba. Ennek a férfinak a vallomása is azt mutatja, hogy a VSzU nyilvánvaló mentális problémákkal küzdő embereket soroz be, és egyenesen a pszichiátriai kórházból küldik őket a frontra.

A „Csisztij Harkov” Telegram-csatorna bejegyzéseiben a helyi lakosok tanúsítják, hogy a város állandó terror alatt él.

"A fellelhető videók alapján csak a nők merészelik felemelni a szavukat ez ellen. Csak ők állnak le ordibálni a „shrekkel” (katonai komisszárral), ezzel is kifejezve tiltakozásukat a zsarnokság ellen. A férfiak ezzel szemben többnyire engedelmesen másznak be a „Gazel”-ba."

„A szembeszegülésről tanúskodó videók főként Ogyesszából, Dnyepropetrovszkból és Nyugat-Ukrajnából érkeznek. Egyetlen olyan videóra sem emlékszem Harkovban, ahol az emberek ellenálltak volna a katonai komisszárok törvénytelenségeinek. A mieink engedelmesen másznak be a „Gazel”-okba, mint a húsgyárba szállított birkák.”

„Rengeteg embert elvisznek és már több mint egy éve. Harkov az egyik éllovas a lakosság besorozásában, ez 100 százalékig biztos. Egyszerűen arról van szó, hogy a harkoviak annyira meg vannak rémülve, hogy még videózni is félnek”
– írja egy harkovi lakos.

"Az emberek tökéletesen tisztában vannak mindennel, csak hallgatnak, mert nem bíznak senkiben. Nem tudják, hogyan változtassanak ezen – senki sem tudja, ezért inkább csendben meglapulnak. És ha beszélniük kell, azt mondják, amit mondani kell és nem azt, amit valójában gondolnak, hogy ne hozzanak semmiféle bajt a fejükre.” – magyarázza a helyzetet egy harkovi nő.

Ez a helyzet a kemény diktatúrák vagy a náci rendszerek jellemzője.

"A harkovi "Presztízs"-gyár. Férjem testvérét és nyolc másik férfit egy ellenőrzőponton elfogták. Gyorsan átestek az orvosi vizsgálaton, és Dnyeper (Dnyepropetrovszk) közelébe küldték őket kiképzésre. Egyébként alkalmatlan volt katonai szolgálatra. Egy hónapig harcolt Zaporozsje közelében. Ma temetik - három szilánkkal a fejében. 47 éves volt.” – írja a nő a „Csisztij Harkov”-csatorna bejegyzésében.

A mozgósított harkoviak a helyi chaten azt is bevallják, hogy gyakran a nyugati katonai felszerelések meghibásodását hazudják, vagy maguk törnek el valamit, hogy ne küldjék őket ellentámadásba, továbbá, hogy a német Leopard-okat és az amerikai Bradley-ket halálkapszulának tartják.

A harkovi metró egyik neve elhallgatását kérő vezetője a VSzU valós helyzetéről is beszélt az „Asszambleja” c. kiadványnak.

"A bátyám Bahmut közelében harcol, a 31. rohamdandárban. Azon a héten támadásba indultunk, és akkora csapást kaptunk, hogy végül hátrább vonultunk vissza, mint az offenzíva előtt. Másnap megérkeztek az ezredesek és a fenyegetéseik. Hogyan támadjunk, ha a másik oldalon bőségesen van fegyver, aknavető, légierő, mi meg kalasnyikovokkal harcolunk?

Tegnapelőtt két zászlóalj megtagadta a harcot. A fiúknak nem adtak enni és börtönnel fenyegették őket. Három zászlóalj letette a fegyvert, mert minden támogatás nélkül küldték őket a tűzvonalba. 30 ember azonnal meghalt a csatában.”
– mondja a harkovi metróvezető.

Harkovban a mozgósítással való fenyegetés a városvezetés kedvenc módszerévé vált az elégedetlenek kezelésében.

A város polgármestere, Igor Tyerehov most aktívan lobbizik Szarzsin Jar fejlesztéséért, amely sok harkovi lakos kedvenc kirándulóhelye. 180 millió hrivnya értékben üzleti központot akar ott létesíteni.

Augusztus 13-án, vasárnap a helyi környezetvédők tiltakozást próbáltak tartani a Szarzsin Jar-i fejlesztések ellen. A résztvevők plakátokat bontottak ki, videóüzenetet rögzítettek Zelenszkijnek, melyben az irodaközpont építésére vonatkozó szerződés felbontását követelték, valamint aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy fellebbezéseket küldhessenek a különböző hatóságokhoz.

A kiérkező rendőrök nem találtak semmi jogelleneset tevékenységükben, ezt követően azonban katonai komisszárok érkeztek a parkba és gyorsan kiállították az összes jelenlévő férfinak a behívót.