[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

T

Törölt tag 1711

Guest
Beta most ki is a szánalmas?Észak -Korea olyan rakéta tüzérséggel rendelkezik a szankciók ellenére,hogy csak leskelődik az ember.Egyetlen NATO országnak nincs ilyen rendszere na ez a szánalmasság..Értem én most már miért is ment a sivalkodás,hogy ezek a rendszerek meg fognak jelenni a fronton.
https://telex.hu/kulfold/2023/09/15...zak-korea-oroszorszag-haboru-fegyver-segitseg

Amúgy az jutott még eszembe...
Ha megjelenne ukrajnában hirtelen 200.000 észak-koreai egyenruhás katona, meg tudná bárki mondani, hogy az kínai vagy koreai?
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 228
37 033
113
⚡️⚡️⚡️Információim szerint a Herszon és Kharkov régiók közigazgatásának evakuálása után megkezdődött a Zaporozhye és Nikolaev régiók közigazgatásának evakuálása.
És akkor mi történt? ⚡️⚡️⚡️

Ukrikat fogtak el a Kherson régióban

☄️☄️☄️Az ukrán fegyveres erők egyes területeken lovakat kezdtek használni áruk szállítására és csapatok küldésére a frontvonalakra.... Nyugati technológia.... ☄️☄️☄️
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Putyin átírná a világrendet: mire készülnek az oroszok? - Bernek Ágnes

Az Új Világrend legfrissebb adásában Dr. Bernek Ágnes, a Neumann János Egyetem Eurázsia Kutatóközpont Geopolitikai kutatásvezetője volt a vendégünk. Mik Putyin aktuális tervei? Hogyan tekint Oroszország a környező országokra? Mik Oroszország céljai?


Bakhmutnál nincs győzelem, de van Kijevnek "kommunikációs kudarc"

Artemovszk (korábbi nevén Bakhmut) területe továbbra is az egyik legforróbb csatatér és az ukrán offenzíva egyik fő iránya. Amellett, hogy Kijev nagy stratégiai álma a Donbasszban lévő orosz csoportosulás elvágása, nagyrészt politikai céljait is követi ott. Artemovszk elvesztése a Wagner PMC elleni véres harcokban az egyik legsúlyosabb csapás volt Ukrajna katonai és politikai vezetése számára.
Azért, hogy legalább némi nyereséget érjen el a város környékén, az ukrán katonai vezetés négy hónapja húsdaráló támadásokba dobja a katonákat. A nagy erők kis falvak elleni támadásai jelentik az egyetlen lehetőséget az ukrán vezérkar számára, hogy kompenzálja Artemovszk elvesztését.
Szeptember 14-én Maljar védelmi miniszterhelyettes bejelentette az Artemovszk déli szárnyán fekvő Andrejevka falu elfoglalását. Őt azonban maga az ukrán hadsereg is bírálta.
Válaszul az Ukrán Fegyveres Erők 3. dandárja cáfolta kijelentéseit, azt állítva, hogy a súlyos harcok folytatódnak. Hozzátették, hogy "az ilyen elhamarkodott kijelentések károsak, veszélyeztetik a személyzet életét és károsítják a harci feladatok végrehajtását".
Ennek következtében Malyar asszonyságnak mentegetőznie kellett, és a hibát "több információforrása közötti kommunikációs hibával" magyarázta.
Úgy tűnik, a kommunikációs hibák a titka az ukrán sikereknek a nemrég elfoglalt településeken, amelyek sokáig a szürke zónában maradtak.
Orosz katonai források és tisztviselők viszont megerősítik, hogy a helyzet továbbra is nehéz az Artemovszkban, és Andrejevkát és Klescsejevkát egyik fél sem ellenőrzi teljes mértékben.
Andrejevka térségében az orosz fő állásokat a vasútvonal mögé helyezték át a keleti peremvidéken. Az orosz hadsereg azonban folytatja a harcot, megakadályozva, hogy az ukrán erők megvethessék lábukat a falu két utcájában.
Klescsejevka ellenőrzéséért szintén felfelé ívelő harc folyik. Egyes ukrán források szerint az orosz erők kénytelenek voltak visszavonulni és a vasút mögé helyezni állásaikat; míg orosz katonai források a frontról azt állítják, hogy továbbra is ellenőrzik a falu északkeleti részén lévő állásokat.
Ráadásul az orosz csapatok a közelmúltban sikeres ellentámadások sorozatát indították.
A falvakban folytatódnak a heves tüzérségi párbajok. A lerombolt települések romjain mindkét fél számára meglehetősen nehéz megvetni a lábukat, és többnyire a szürke zónában maradnak.
A zaporozsjei fronthoz hasonlóan az ukrán hadvezetés nem változtat a támadások taktikáján az orosz védelem áttörésének reményében. Ennek eredményeként az ukrán katonák jelentős része a harctéren marad, és egyre több sebesült ukrán férfi adja meg magát.


Ukrajna orosz területet támad, mivel több irányban is harcolnak az erők (videók)

Szeptember 16-án az orosz hadsereg meghiúsította a kijevi erők azon kísérletét, hogy öngyilkos drónokkal célba vegyék Kaluga és Tver régiót.
"Éjszaka [az orosz légvédelmi rendszerek] meghiúsították a kijevi rezsim azon kísérletét, hogy két merevszárnyú pilóta nélküli repülőgéppel terrortámadást hajtsanak végre az Orosz Föderáció területén lévő célpontok ellen. Az ukrán pilóta nélküli légi járműveket a Kaluga és Tver régió felett szolgálatot teljesítő légvédelmi rendszerek megsemmisítették" - áll az orosz védelmi minisztérium közleményében.
A Tveri terület közigazgatásának sajtószolgálata közölte, hogy egy drónt a Konakovszkij körzet felett lőttek le. Áldozatok nem voltak.
"A mentőszolgálatok a helyszínen dolgoznak. Igor Rudenya kormányzó utasította a regionális szerveket, hogy nyújtsanak nekik minden szükséges segítséget" - tette hozzá a sajtószolgálat.
A Kalugai területről, ahol a második ukrán öngyilkos drónt lőtték le, nem jelentettek se áldozatokat, se anyagi veszteséget.
Közben a különleges katonai műveleti övezetben a kijevi erők egy óra alatt hatszor lőtték kazettás bombákkal Donyeck Kirovszkij kerületét - közölte a Donyecki Népköztársaság missziója az ukrán háborús bűncselekményekkel kapcsolatos kérdések közös ellenőrzési és koordinációs központjában.
A kijevi erők Galicsinovka irányából a Kujbisevszkij kerületet is lőtték, összesen 14 lövedéket lőttek ki a területre.
További ágyúzást jelentettek Herszonból, ahol a kijevi erők 32 lövedéket lőttek ki Novaja Kahovkára és a közeli városokra és falvakra.
"Az éjszaka folyamán a kijevi rezsim folytatta a polgári infrastruktúra lövöldözését Novaja Kahovka, Kahovka, Kazacsi Lágerja, Golaja Pristan településeken, összesen 32 lövedéket lőttek ki csőtüzérségből" - közölte újságírókkal a regionális katasztrófavédelmi szolgálat egyik képviselője.
Az ukrán támadások utolsó hulláma akkor érkezett, amikor a kijevi erők Krasznij Liman irányában küzdöttek és veszteségeket szenvedtek.
Az orosz Centr erőcsoport szeptember 15. és 16. között öt földi támadást vert vissza a kijevi erők részéről ebben az irányban.
"Krasznij Liman irányában a Torszkij szektor és a Szerebrjanszkij erdészet területén a harccsoport-központ egységeinek összehangolt akciói a tüzérséggel, a rohamlégierővel és a katonai repüléssel együttműködve meghiúsították és visszaverték az ukrán fegyveres erők 63., 67. gépesített dandárjának és az ukrán Nemzeti Gárda 5. dandárjának rohamcsoportjai által végrehajtott öt támadást. Az ellenséges veszteségek mintegy 40 harcost tettek ki, egy gyalogsági harcjárművet és egy elektronikai harcászati állomást semmisítettek meg - közölte Alekszandr Szavcsuk, a csoport szóvivője a TASZSZ-szal.
A szóvivő hozzátette, hogy a kijevi erők egy drónirányító központját is megsemmisítette egy nagy pontosságú krasznopoli lövedék.
"Az ütegelhárítás során akár 20 tüzérségi csapatot is lelepleztek és elfojtottak, valamint egy ellenséges 120 mm-es aknavetőt is eltaláltak" - zárta Szavcsuk.
A kijevi erők helyzete más irányokban sem volt sokkal jobb. Orosz hírforrások olyan videofelvételeket osztottak meg, amelyek egy sikertelen ukrán támadást mutattak Urozhayne közelében, Dél-Donyeck irányában, valamint a kijevi erőkre nemrégiben mért tüzérségi csapásokat Rabotinóban, Zaporozsje irányában.
Ukrajna közel tizenöt héttel ezelőtt indította meg ellentámadását, miután a NATO-tól és más szövetségeseitől hatalmas katonai támogatást kapott. A kijevi erők nagyon kevés irányban értek el előnyöket, annak ellenére, hogy súlyos veszteségeket szenvedtek emberekben és felszerelésben.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 708
14 452
113
Az észak-koreai rakédaeladásokkal kapcsolatban egy aprócska megjegyzés: ÉK egy pár rongyos-büdös zoknit nem adna el Oo-nak Peking beleegyezése nélkül...

Köztudott dolog, hogy Észak-Korea az Kína gyártó és összeszerelő üzeme, és bábállama, és annyira van önálló politikája, mint Japánnak, vagy nem ?

Vagy gondolta valaki önálló hatalmi tényezőnek ?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 499
113
Hogy mondják ukránul, hogy “Valkűr”?


F6JzNSJWYAEzLhH


Dél-Vietnám lesz ebből, meglássátok. Ott is jó sokáig ment az ölelgetés, meg jöttek a győzelmi jelentések, aztán meg.. hát lejárt a szavatossága az amcsik bábjainak.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 816
47 160
113
Amúgy az jutott még eszembe...
Ha megjelenne ukrajnában hirtelen 200.000 észak-koreai egyenruhás katona, meg tudná bárki mondani, hogy az kínai vagy koreai?
Szerintem még azt sem hogy nem jakutszk. Ugyan úgy néz ki mindegyik, éa már most is felülreprezentáltak állítólag az ázsiaiak az orosz erők között.
Az észak-koreai rakédaeladásokkal kapcsolatban egy aprócska megjegyzés: ÉK egy pár rongyos-büdös zoknit nem adna el Oo-nak Peking beleegyezése nélkül...
Nyilván, ahogy szerintem drón technológia is jön és jött kínai eredetű Iráni segítségnek álcázva, most megnyílik az É-Koreai csap is.
 

ruszkik.haza

Well-Known Member
2017. március 19.
541
1 721
93

Magyrország behozatali tilalmat rendelt el ukrán mezőgazdasági termékekre.

Amit tilos behozni:
  • Szarvasmarhafélék húsa frissen vagy hűtve;
  • Szarvasmarhafélék húsa fagyasztva;
  • Sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva;
  • Juh- vagy kecskehús frissen, hűtve vagy fagyasztva;
  • Gallus domesticus fajhoz tartozó baromfi élelmezési célra alkalmas húsa, vágási mellékterméke és belsősége frissen, hűtve vagy fagyasztva;
  • Madártojás héjában, frissen, tartósítva vagy főzve;
  • Természetes méz;
  • Zöldség (nyersen, gőzöléssel vagy vízben forrázással főzve is) fagyasztva;
  • Közönséges búza;
  • Rozs;
  • Árpa;
  • Kukorica;
  • Hajdina, köles és kanárimag; más gabonaféle;
  • Búzaliszt vagy kétszeres liszt;
  • Gabonaliszt (kivéve búza- vagy kétszeres liszt);
  • Másképpen megmunkált gabonaféle (pl. hántolt, lapított, pelyhesített, fényezett, szeletelt vagy durván darált); gabonacsíra egészben, lapítva, pelyhesítve vagy őrölve, az 1006 vtsz. alá tartozó rizs kivételével;
  • Olajrepce- vagy repcemag, törve is (a vetőmag kivételével);
  • Napraforgómag, törve is;
  • Napraforgómag-, pórsáfránymag- és gyapotmagolaj és ezek frakciói finomítva is, de vegyileg nem átalakítva;
  • Repce- és mustárolaj és ezek frakciói, finomítva is, de vegyileg nem átalakítva;
  • Nád- vagy répacukor és vegytiszta szacharóz szilárd állapotban;
  • Ropogós kenyér;
  • Zöldség (kivéve a cukrozott) ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva (kivéve paradicsom és az ehető gombák), nem fagyasztva;
  • Bor friss szőlőből, beleértve a szeszezett bort is; szőlőmust (kivéve a szőlőlevet) és kivéve a 2209 vtsz. alá tartozó borecetet.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 281
55 493
113
Az észak-koreai rakédaeladásokkal kapcsolatban egy aprócska megjegyzés: ÉK egy pár rongyos-büdös zoknit nem adna el Oo-nak Peking beleegyezése nélkül...



És?
Szerinted mit nem tenne meg Kína, hogy nehogy lerakják az Oroszokat,hogy usánka hátúlról is körbevegye/szerinted mint nem tenne meg Oroszország, hogy nehogy lerakják Kínát, hogy usánka alulról is körbevegye?
Egyenlőre csak vigyorognak ,mint a séf a vacsorára szánt kakasra,kora reggel, de.ha usánka elméri a kabátot,ezek nem fognak egymás ellen tenni,max propaganda szinten,India sem vágyik másra,csak,hogy a nevezetteket lerakja usánka, és ők is benne lennének a tutiban.
Ezt elkottázták a britek,de hát mit is várunk onnan?
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 120
2 046
113

Military support for Ukraine​

Germany provides support for Ukraine by supplying equipment and weapons, these come from supplies of the Federal Arms Forces and from deliveries from industry financed from the Federal Government’s funds for security capacity building. An overview.

Wednesday, 13 September 2023

This list provides an overview of military assistance provided by the Federal Republic of Germany to Ukraine. It includes deliveries from the Federal Armed Forces, from industry and assistance measures together with partners, which have, inter alia, been financed from Federal Government funds for security capacity building.
Funding for the security capacity building initiative amounts to 5.4 billion Euros for 2023 (after 2 billion Euros for 2022) and additional authorisations to enter commitments in the following years amounting to 10.5 billion Euros. These funds are to be used primarily for military assistance to Ukraine. At the same time, they will be used for re-filling Federal Armed Forces stocks for items delivered to Ukraine as well as for Germany’s contributions to the European Peace Facility (EPF), from which costs incurred from providing military assistance to Ukraine can be re-imbursed to EU member states.

Armoured fighting vehicles
  • 60 infantry fighting vehicles MARDER with ammunition (from Bundeswehr and industry stocks*) (before: 40)
  • 20 main battle tanks LEOPARD 1 A5*
  • 28 tracked all-terrain vehicles Bandvagn 206 (BV206)*
  • 138 MG3 for LEOPARD 2, MARDER and DACHS
  • ammunition for LEOPARD 1*
  • 18 LEOPARD 2 A 6 main battle tanks with ammunition (German share in joint project with further LEOPARD 2 operators)
  • 50 MRAP vehicles DINGO
  • 54 M113 armoured personnel carriers each with 2 MG* (systems of Denmark, upgrades financed by Germany)
  • Spare parts for LEOPARD 2 and MARDER
Air defence
  • 86,122 rounds ammunitions for self-propelled anti-aircraft guns GEPARD (from Bundeswehr and industry stocks*)
  • 3 air surveillance radar TRML-4D*
  • PATRIOT missiles
  • 2 IRIS-T SLS launchers*
  • 2 PATRIOT launchers
  • 46 self-propelled anti-aircraft guns
  • 2 air defence system IRIS-T SLM*
  • IRIS-T SLM missiles*
  • air defence system PATRIOT with spare parts
  • 4,000 rounds practice ammunitions for self-propelled anti-aircraft guns
  • 500 Man Portable Air Defense Systems STINGER
  • 2,700 Man Portable Air Defense Systems STRELA
Artillery
  • 18,510 rounds 155mm ammunition (before: 15,510)
  • 17,000 rounds 155mm smoke ammunition
  • 2 wheeled self-propelled howitzer Zuzana 2* (project jointly financed with Denmark and Norway)
  • 155mm precision guided ammunition* (SMArt, VULCANO)
  • 5 multiple rocket launchers MARS II with ammunition (German share in joint project with USA and Great Britain)
  • ammunition for multiple rocket launchers MARS II
  • 14 self-propelled howitzers Panzerhaubitze 2000 with spare parts (German share in joint project with the Netherlands)
  • 20 rocket launchers 70mm on pick-up trucks with rockets*
  • counter battery radar system COBRA*
  • 10 laser target designators and portable fire control modules for VULCANO artillery ammunition*
Military Engineering Capabilities
  • 8 mine clearing tanks WISENT 1* (before: 6)
  • material for explosive ordnance disposal (from Bundeswehr and industry stocks*)
  • 11 bridge-laying tanks BEAVER*
  • 11 mine ploughs for T-72*
  • 18 heavy and medium bridge systems and 12 trailers
  • 5 bridges for bridge-laying tank BEAVER
  • 15 armoured recovery vehicles Bergepanzer 2*
  • 2 armoured recovery vehicles Bergepanzer 3
  • 5 armoured engineer vehicles DACHS*
  • 3 mobile, remote controlled and protected mine clearing systems*
  • 12 mobile and protected mine clearing systems Ahlmann*
Protective and Special Equipment
  • 1 Satcom surveillance system*
  • 80 reconnaissance drones RQ-35 HEIDRUN* (before: 60)
  • 49 mobile antenna mast systems* (before: 47)
  • 113 drone detection systems* (before: 103)
  • 186 border protection vehicles*
  • 40,600 safety glasses (from Bundeswehr and industry stocks*)
  • 104 reconnaissance drones VECTOR*
  • 28 ground surveillance radars GO12*
  • 1,288 binoculars
  • 5 mobile reconnaissance systems SurveilSPIRE*
  • 10 radio jammers*
  • 57 anti-drone sensors and jammers*
  • 2 spare part packages for VECTOR drones
  • 40 frequency range extensions for anti-drone devices*
  • 1 communications electronic scanner/jammer systems*
  • 32 reconnaissance drones*
  • 40 laser target designators*
  • 10 unmanned surface vessels*
  • 10 anti-drone guns*
  • 28,000 combat helmets
  • 1 radio frequency system
  • 3,000 field telephones with 5.000 cable reels and carrying straps
  • 353 night vision goggles*
  • 12 electronic anti-drone devices*
  • 165 field glasses*
  • 38 laser range finders*
  • 6 mobile decontamination vehicles HEP 70 including decontamination material
  • 10 HMMWV (8x ground radar capability, 2x jamming/anti drone capability)*
  • 1 high frequency unit with equipment*
Logistics
  • 51 truck tractor trains 8x8 HX81 and 45 semi-trailers* (before: 50/41)
  • 297 vehicles (trucks, minibuses, all-terrain vehicles) (before: 288)
  • 40 load-handling trucks 8x8 (before: 35)
  • 188 trucks Zetros*
  • 34 load-handling trucks 15t*
  • 6 load-handling trucks 8x6 with 21 roll of containers*
  • 14 tracked and remote controlled infantry vehicles THeMIS*
  • 179 Pick-ups*
  • 12 tank transporter tractor M1070 Oshkosh*
  • 30 protected vehicles*
Combat Readiness and Survivability
  • 47 ambulances* (before: 44)
  • 45.7 million rounds of ammunition for fire arms (before: 44.2)
  • 134,592 rounds ammunition 40mm*
  • field hospital*
  • 100 machine guns MG5*
  • 300,000 first aid kits*
  • 8 dental sterilizers
  • 11,000 group module rations
  • 103,000 tourniquets
  • 500 pistols SFP9*
  • 2 hangar tents*
  • 8 lift trucks*
  • 295 generators
  • 10 winter camouflage nets
  • 168 mobile heating systems*
  • 36,400 wool blankets
  • 14,000 sleeping bags
  • Mi-24 spare parts*
  • spare parts for heavy machine gun M2
  • 200 tents
  • 116,000 winter jackets
  • 80,000 winter trousers
  • 240,000 winter hats
  • 405,000 pre-packaged military Meals Ready
  • 67 fridges for medical material*
  • 3,000 anti-tank weapons Panzerfaust 3 with 900 firing devices
  • 14,900 anti-tank mines (9,300* from industry stocks)
  • 50 Bunkerfaust with 15 firing devices
  • 100 machine gun MG3 with 500 spare barrels and breechblocks
  • 100,000 hand grenades
  • 5,300 explosive charges
  • 100,000 m detonating cord and 100.000 detonators
  • 350,000 detonators
  • 100 auto-injector devices
  • 15 palettes military clothing
  • 1,200 hospital beds
  • 18 palettes medical material, 60 surgical lights
  • protective clothing, surgical masks
  • 1 field hospital (project jointly financed with Estonia)*
  • medical material (inter alia back packs, compression bandages)
  • Diesel and gasoline*
  • 10 tons AdBlue*
  • 500 medical gauzes*
  • MiG-29 spare parts*
  • 7,944 man-portable anti-tank weapons RGW 90 Matador*
Military support to Ukraine in planning/in execution
(due to security concerns, the Federal Government abstains from providing details on transportation modalities and dates until after handover)
Armoured fighting vehicles
  • 40 infantry fighting vehicles MARDER*
  • 36 tracked all-terrain vehicles Bandvagn 206 (BV206)*
  • 66 Armoured Personnel Carriers (APC)*
  • 90 LEOPARD 1 A5 main battle tanks* (project jointly financed with Denmark)
  • ammunition for LEOPARD 1*
  • ammunition for MARDER*
Air defence
  • 6 air defence system IRIS-T SLM*
  • IRIS-T SLM missiles*
  • 22 launchers IRIS-T SLS*
  • IRIS-T SLS missiles (from Bundeswehr and industry stocks*)
  • 5 air surveillance radars TRML-4D*
  • 6 self-propelled anti-aircraft guns GEPARD*
  • 289,920 rounds of GEPARD ammunition
Artillery
  • 22,500 projectiles 155mm*
  • 18 wheeled self-propelled howitzers RCH 155*
  • 14 wheeled self-propelled howitzer Zuzana 2* (project jointly financed with Denmark and Norway)
Military Engineering Capabilities
  • material for explosive ordnance disposal*
  • 6 armoured recovery vehicles Bergepanzer 2*
  • 7 mobile, remote controlled and protected mine clearing systems*
  • 15 bridge-laying tanks BEAVER*
  • 2 mobile and protected mine clearing systems Ahlmann*
  • 34 mine clearing tanks WISENT 1*
  • 2 heavy and medium bridge systems*
Protective and Special Equipment
  • 80 drone detection systems*
  • 60,000 safety glasses*
  • 10 mobile reconnaissance systems SurveilSPIRE*
  • 20 reconnaissance drones RQ-35 HEIDRUN*
  • 321 reconnaissance drones VECTOR*
  • 121 reconnaissance drones*
  • 10 unmanned surface vessels*
  • 20 ground surveillance radars GO12*
  • 2,000 portable light systems*
  • 1 mobile antenna mast systems*
  • 314 border protection vehicles*
  • vehicle decontamination system
  • 11 communications electronic scanner/jammer systems*
Logistics
  • 62 trucks Zetros*
  • 12 tank transporter tractor M1070 Oshkosh*
  • 30 tank trucks (water/fuel)*
  • 1 load-handling trucks 8x6 with 7 roll of containers*
  • 39 heavy duty trailer trucks 8x8 HX81 and 45 semi-trailers*
  • 2 tractors and 4 trailers*
  • 10 protected vehicles*
Combat Readiness and Survivability
  • 9,7 million rounds of ammunition for fire arms
  • 18,000 man-portable anti-tank weapons*
  • 5 ambulances*
  • 2 dental sterilizers
  • 81,408 rounds ammunition 40mm for grenade launchers*
  • continuing deliveries of medical material*
  • 100 grenade launchers GMG*
  • 200,000 first aid kits*
  • 17 mobile heating systems*
* Deliveries from industry stocks financed by German funds for security capacity building. Some of the deliveries require upgrades or productions is ongoing; also training measures take place.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Kik vagyunk, ha a valódi menekülteket visszaküldjük? - Robert C. Castel




A 76. VDV-hadosztály ellentámadása Rabotinóban:

Százkét ukrán halt meg a „Sárkányfogak”-ban – „Kill Zone” a légierő, drónok és tüzérség által!
Az ukránok elfoglalták az orosz tankelhárító árok egy részét – karambol következett

A Kupjanszk-Liman frontról Rabotinóba áthelyezett orosz 76. VDV-hadosztály meglepetésszerű ellentámadást indított, az első eredmények láthatóak:
Az orosz 1. védelmi vonalat elérő ukrán erők, főleg a viharcsapatok azonnali halált haltak.

A videók azt mutatják, hogy az ukrán erők a sárkányfogatban elfoglalták a Novoprokopovka és Verbovo közötti tankelhárító árok egy részét.
Ekkor azonban az oroszok támadást indítottak a légierővel, tüzérséggel és FPV drónokkal
Olvassa el még: Carnage az 1. védekező „Surovikin-vonalon”: Ukránok százai áldoznak a keskeny földsávon – Kijev mindent mindenkiért játszik, fő támadása Tokmak ellen
Videó: Novoprokopovka és Verbovo között az FPV drónok sárkányfogattal találták el az ukránokat .
A 76. VDV-hadosztály ellentámadása Rabotinonál
Az orosz csapatok ellentámadást indítottak Zaporizsja Rabotino régiójában. A 76. VDV-hadosztály egységei támadásba lendültek.
A frontvonalról érkező információk szerint az ejtőernyősök Rabotino térségében indítottak ellentámadást, eltalálva az Ukrán Fegyveres Erők korábban az orosz csapatok állásait elfoglaló egységeinek szárnyait.
Az ejtőernyősök a 82. légideszant dandár, valamint a 47. motorizált dandár „Magura” maradványaival harcoltak.
A VDV továbbra is támad.
Pozitív fejlemény esetén az oroszok bekeríthetik az Ukrán Fegyveres Erők Verbovo térségében előrenyomuló egységeit.
Kijev korábban bejelentette, hogy az ukrán fegyveres erők irányítják Rabotinót, de valójában a település a szürke zónában van.
Az oroszok szeptember 1-ről 2-ra virradó éjszaka hagyták el a települést, és a déli külterületet elhagyták a falutól délre fekvő magaslatokon, előkészített állásokért.
Az ukrán fegyveres erők nem tudták ellenőrizni az egész települést, mivel az orosz tüzérség folyamatosan lőtt a Rambotino romjai melletti magaslatról.
Videó: Ukránok razziát kísérelnek meg – az orosz tüzérség megtisztítja egy 20 fős csoport maradékát.
Videó: Orosz ágyúzás Rabotinóban
Orosz tüzérség üti az ukrán erőket, akik megpróbálnak behatolni Rabotino északi részébe
Az ukránok elfoglalták a rabotinói páncélelhárító árok egy részét – Carnage következett
Kora reggel, délután és este az ukrán fegyveres erők kis csoportokban újra és újra gyalogságot dobtak az orosz állások ellen a Rambotino-Verbovo vonalon.
„A heves harcok folytatódnak a Rambotino-Verbovo és a Rambotino-Novoprokopovka szektorokban.
A helyzet dinamikus. A napközbeni pozíciók egyik oldalról a másikra mozognak.
Az Orosz Föderáció fegyveres erőinek ellentámadásai folytatódnak Rambotino falutól délkeletre, Novoprokopovka falutól északkeletre és Verbovo falutól délnyugatra” – közölték ukrán katonai elemzők az esti jelentésben.
Jevgenyij Balitszkij, Zaporizzsja régió kormányzó-helyettese elmondta:
„A helyzet a kontaktvonalon Rabotino térségében továbbra is feszült. Éjszaka ismét ukrán megmozdulásokat rögzítettek, valamint egy legfeljebb 20 fős portyázó csapat előretörését.
Az egész csapat megsemmisült.
A nap folyamán az ukrán hadsereg 140 embert veszített az ukrán fegyveres erőktől, ezen kívül három ember megadta magát. Hat tank és 4 UAV is megsemmisült.
Egyes helyeken az ukrán gyalogság elfoglalta az orosz lövészárkok egy részét. De nem sokáig.
Az oroszok FPV drónok rajokat indítottak állásaik ellen. Az ukránoknak nem volt idejük megerősíteni, és nem volt elektronikus hadviselési rendszerük, hogy megvédjék magukat.

A videokat érdemes megnézni!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 816
47 160
113

Military support for Ukraine​

Germany provides support for Ukraine by supplying equipment and weapons, these come from supplies of the Federal Arms Forces and from deliveries from industry financed from the Federal Government’s funds for security capacity building. An overview.

Wednesday, 13 September 2023

This list provides an overview of military assistance provided by the Federal Republic of Germany to Ukraine. It includes deliveries from the Federal Armed Forces, from industry and assistance measures together with partners, which have, inter alia, been financed from Federal Government funds for security capacity building.
Funding for the security capacity building initiative amounts to 5.4 billion Euros for 2023 (after 2 billion Euros for 2022) and additional authorisations to enter commitments in the following years amounting to 10.5 billion Euros. These funds are to be used primarily for military assistance to Ukraine. At the same time, they will be used for re-filling Federal Armed Forces stocks for items delivered to Ukraine as well as for Germany’s contributions to the European Peace Facility (EPF), from which costs incurred from providing military assistance to Ukraine can be re-imbursed to EU member states.

Armoured fighting vehicles
  • 60 infantry fighting vehicles MARDER with ammunition (from Bundeswehr and industry stocks*) (before: 40)
  • 20 main battle tanks LEOPARD 1 A5*
  • 28 tracked all-terrain vehicles Bandvagn 206 (BV206)*
  • 138 MG3 for LEOPARD 2, MARDER and DACHS
  • ammunition for LEOPARD 1*
  • 18 LEOPARD 2 A 6 main battle tanks with ammunition (German share in joint project with further LEOPARD 2 operators)
  • 50 MRAP vehicles DINGO
  • 54 M113 armoured personnel carriers each with 2 MG* (systems of Denmark, upgrades financed by Germany)
  • Spare parts for LEOPARD 2 and MARDER
Air defence
  • 86,122 rounds ammunitions for self-propelled anti-aircraft guns GEPARD (from Bundeswehr and industry stocks*)
  • 3 air surveillance radar TRML-4D*
  • PATRIOT missiles
  • 2 IRIS-T SLS launchers*
  • 2 PATRIOT launchers
  • 46 self-propelled anti-aircraft guns
  • 2 air defence system IRIS-T SLM*
  • IRIS-T SLM missiles*
  • air defence system PATRIOT with spare parts
  • 4,000 rounds practice ammunitions for self-propelled anti-aircraft guns
  • 500 Man Portable Air Defense Systems STINGER
  • 2,700 Man Portable Air Defense Systems STRELA
Artillery
  • 18,510 rounds 155mm ammunition (before: 15,510)
  • 17,000 rounds 155mm smoke ammunition
  • 2 wheeled self-propelled howitzer Zuzana 2* (project jointly financed with Denmark and Norway)
  • 155mm precision guided ammunition* (SMArt, VULCANO)
  • 5 multiple rocket launchers MARS II with ammunition (German share in joint project with USA and Great Britain)
  • ammunition for multiple rocket launchers MARS II
  • 14 self-propelled howitzers Panzerhaubitze 2000 with spare parts (German share in joint project with the Netherlands)
  • 20 rocket launchers 70mm on pick-up trucks with rockets*
  • counter battery radar system COBRA*
  • 10 laser target designators and portable fire control modules for VULCANO artillery ammunition*
Military Engineering Capabilities
  • 8 mine clearing tanks WISENT 1* (before: 6)
  • material for explosive ordnance disposal (from Bundeswehr and industry stocks*)
  • 11 bridge-laying tanks BEAVER*
  • 11 mine ploughs for T-72*
  • 18 heavy and medium bridge systems and 12 trailers
  • 5 bridges for bridge-laying tank BEAVER
  • 15 armoured recovery vehicles Bergepanzer 2*
  • 2 armoured recovery vehicles Bergepanzer 3
  • 5 armoured engineer vehicles DACHS*
  • 3 mobile, remote controlled and protected mine clearing systems*
  • 12 mobile and protected mine clearing systems Ahlmann*
Protective and Special Equipment
  • 1 Satcom surveillance system*
  • 80 reconnaissance drones RQ-35 HEIDRUN* (before: 60)
  • 49 mobile antenna mast systems* (before: 47)
  • 113 drone detection systems* (before: 103)
  • 186 border protection vehicles*
  • 40,600 safety glasses (from Bundeswehr and industry stocks*)
  • 104 reconnaissance drones VECTOR*
  • 28 ground surveillance radars GO12*
  • 1,288 binoculars
  • 5 mobile reconnaissance systems SurveilSPIRE*
  • 10 radio jammers*
  • 57 anti-drone sensors and jammers*
  • 2 spare part packages for VECTOR drones
  • 40 frequency range extensions for anti-drone devices*
  • 1 communications electronic scanner/jammer systems*
  • 32 reconnaissance drones*
  • 40 laser target designators*
  • 10 unmanned surface vessels*
  • 10 anti-drone guns*
  • 28,000 combat helmets
  • 1 radio frequency system
  • 3,000 field telephones with 5.000 cable reels and carrying straps
  • 353 night vision goggles*
  • 12 electronic anti-drone devices*
  • 165 field glasses*
  • 38 laser range finders*
  • 6 mobile decontamination vehicles HEP 70 including decontamination material
  • 10 HMMWV (8x ground radar capability, 2x jamming/anti drone capability)*
  • 1 high frequency unit with equipment*
Logistics
  • 51 truck tractor trains 8x8 HX81 and 45 semi-trailers* (before: 50/41)
  • 297 vehicles (trucks, minibuses, all-terrain vehicles) (before: 288)
  • 40 load-handling trucks 8x8 (before: 35)
  • 188 trucks Zetros*
  • 34 load-handling trucks 15t*
  • 6 load-handling trucks 8x6 with 21 roll of containers*
  • 14 tracked and remote controlled infantry vehicles THeMIS*
  • 179 Pick-ups*
  • 12 tank transporter tractor M1070 Oshkosh*
  • 30 protected vehicles*
Combat Readiness and Survivability
  • 47 ambulances* (before: 44)
  • 45.7 million rounds of ammunition for fire arms (before: 44.2)
  • 134,592 rounds ammunition 40mm*
  • field hospital*
  • 100 machine guns MG5*
  • 300,000 first aid kits*
  • 8 dental sterilizers
  • 11,000 group module rations
  • 103,000 tourniquets
  • 500 pistols SFP9*
  • 2 hangar tents*
  • 8 lift trucks*
  • 295 generators
  • 10 winter camouflage nets
  • 168 mobile heating systems*
  • 36,400 wool blankets
  • 14,000 sleeping bags
  • Mi-24 spare parts*
  • spare parts for heavy machine gun M2
  • 200 tents
  • 116,000 winter jackets
  • 80,000 winter trousers
  • 240,000 winter hats
  • 405,000 pre-packaged military Meals Ready
  • 67 fridges for medical material*
  • 3,000 anti-tank weapons Panzerfaust 3 with 900 firing devices
  • 14,900 anti-tank mines (9,300* from industry stocks)
  • 50 Bunkerfaust with 15 firing devices
  • 100 machine gun MG3 with 500 spare barrels and breechblocks
  • 100,000 hand grenades
  • 5,300 explosive charges
  • 100,000 m detonating cord and 100.000 detonators
  • 350,000 detonators
  • 100 auto-injector devices
  • 15 palettes military clothing
  • 1,200 hospital beds
  • 18 palettes medical material, 60 surgical lights
  • protective clothing, surgical masks
  • 1 field hospital (project jointly financed with Estonia)*
  • medical material (inter alia back packs, compression bandages)
  • Diesel and gasoline*
  • 10 tons AdBlue*
  • 500 medical gauzes*
  • MiG-29 spare parts*
  • 7,944 man-portable anti-tank weapons RGW 90 Matador*
Military support to Ukraine in planning/in execution
(due to security concerns, the Federal Government abstains from providing details on transportation modalities and dates until after handover)
Armoured fighting vehicles
  • 40 infantry fighting vehicles MARDER*
  • 36 tracked all-terrain vehicles Bandvagn 206 (BV206)*
  • 66 Armoured Personnel Carriers (APC)*
  • 90 LEOPARD 1 A5 main battle tanks* (project jointly financed with Denmark)
  • ammunition for LEOPARD 1*
  • ammunition for MARDER*
Air defence
  • 6 air defence system IRIS-T SLM*
  • IRIS-T SLM missiles*
  • 22 launchers IRIS-T SLS*
  • IRIS-T SLS missiles (from Bundeswehr and industry stocks*)
  • 5 air surveillance radars TRML-4D*
  • 6 self-propelled anti-aircraft guns GEPARD*
  • 289,920 rounds of GEPARD ammunition
Artillery
  • 22,500 projectiles 155mm*
  • 18 wheeled self-propelled howitzers RCH 155*
  • 14 wheeled self-propelled howitzer Zuzana 2* (project jointly financed with Denmark and Norway)
Military Engineering Capabilities
  • material for explosive ordnance disposal*
  • 6 armoured recovery vehicles Bergepanzer 2*
  • 7 mobile, remote controlled and protected mine clearing systems*
  • 15 bridge-laying tanks BEAVER*
  • 2 mobile and protected mine clearing systems Ahlmann*
  • 34 mine clearing tanks WISENT 1*
  • 2 heavy and medium bridge systems*
Protective and Special Equipment
  • 80 drone detection systems*
  • 60,000 safety glasses*
  • 10 mobile reconnaissance systems SurveilSPIRE*
  • 20 reconnaissance drones RQ-35 HEIDRUN*
  • 321 reconnaissance drones VECTOR*
  • 121 reconnaissance drones*
  • 10 unmanned surface vessels*
  • 20 ground surveillance radars GO12*
  • 2,000 portable light systems*
  • 1 mobile antenna mast systems*
  • 314 border protection vehicles*
  • vehicle decontamination system
  • 11 communications electronic scanner/jammer systems*
Logistics
  • 62 trucks Zetros*
  • 12 tank transporter tractor M1070 Oshkosh*
  • 30 tank trucks (water/fuel)*
  • 1 load-handling trucks 8x6 with 7 roll

  • Tök jó lehet ezt egy rendes tisztességes német adófizetőként olvasni, hogy minden eurocent jó helyre megy, amit befizetett ilyen olyan jogcímen Scholzéknak :D ! Még többet kéne küldjenek, szerintem nem lesz elég hozzá hogy meglegyen a Krím, ha küldenek még 60 Mardert, meg 90 Leo1A5-öt. Ha őszinte vagyok, ebből amit küldeni akarnak még, leginkább az IRIS-T SLM rendszerek azok amik korszerűek tényleg, s már így is saját készletből adtak át sok mindent, le van tolva az flektarn gatya...
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 486
113

Megint baromságokat ír. De szépen.
Az észak koreai fegyverekről álmodozik, amik precíziós mélységi csapásméréste alkalmasak, ellensúlyozzák a HIMARS -t.

Az orosz a GLONASZ-al, TORNÁDÓ -al nem megy semmire, de, majd a Pufi csodafegyvereket ad, és végül mégiscsak dicsőségesen győz Putyin. És a Pufi.
:D

Szomorú, hogy egy ilyen okos ember, ekkora marhaságokat ír.

Az orosznak nem a precíziós eszközök hiánya a baja, hanem a 0, de legalább is harmat gyenge felderítése!
Mert SE LÉGI FÖLÉNY, SE MŰHOLDAS FELDERÍTŐ rendszere nincs hozzá.
Ja, meg valós idejű adattovábbitás, célkezelés, egy szóval VEZETÉS IRÁNYÍTÁS SINCS hozzá.

Ezeket is adja a Pufi?
:D
Ja, nem.


Ez az okos ember ezt elfelejti leírni, de legalább sok hívőben tartja a lelket az elsöprő orosz győzelemről, Novarosszija képzelgéseikről,, Oroszország feltámadásáról.

Vágy csak félre tájékoztat.
De miért?