[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Leleplezték Bident és Zelenszkijt: tudják, hogy értelmetlenül küldik a halálba ukránok százezreit
Origo2023.09.24. 09:53

Seymour Hersh világhírű amerikai újságíró a napokban arról számolt be, hogy az amerikai hírszerzés tisztában van azzal, hogy Ukrajna elveszítette a háborút, a demoralizált hadsereg már nem hajlandó tovább harcolni és feladták annak lehetőségét, hogy áttörjék a háromszintű, aláaknázott orosz védelmi vonalakat. Hersh most újabb bizonyítékokat szolgáltat arra, hogy a hónapok óta zajló ukrán ellentámadás teljes kudarc, a háború vége pedig közelebb lehet, mint gondoltuk, bár az Egyesült Államok még próbál időt húzni, hogy elkerüljék a teljes megaláztatást.

Az ukránok fél éven át tervezték a nyár közepén végül megindított ellentámadást, ezzel kellő időt biztosítva az oroszoknak, hogy a front stratégiai fontosságú szakaszait gyakorlatilag áttörhetetlen védelemmel lássák el. Ebben óriási szerepet játszott Zelenszkij dilettantizmusa, aki ragaszkodott hozzá, hogy az utolsó csepp vérig védjék a hadászatilag nem túl jelentős Bahmutot. Ezzel azonban rengeteg időt és még több katonát vesztettek.
Az orosz hadsereg háromszintű védelmet épített ki, aknamezőket telepített és hiába halmoztak fel az ukránok nagyszámú nyugati fegyvert és hadieszközt, a fronton semmilyen áttörést nem tudtak elérni.
Az ellentámadás kezdeti szakaszaiban a legnagyobb siker az ukránok számára azt jelentette, hogy el tudtak foglalni három semmilyen katonai vagy szimbolikus jelentőséggel nem bíró falut. A kiépített orosz védelem ellen rendkívül súlyos veszteségeket szenvedtek el, és már a kezdeti szakaszban megsemmisült a nyugatról kapott eszközök negyede. Ráadásul az ellentámadás olyan mértékben haladt lassan, hogy már a nyugati szövetségesek is kénytelenek voltak bevallani, hogy valami nagyon félresikerült a tervezési fázisban.
Hiába támadtak az ukránok fejlett haditechnikával, NATO-stratégiával, illetve a nyugati hírszerzés teljes támogatásával, az oroszok fél év alatt annyira megerősítették a védelmi állásokat, hogy ezek áttörése gyakorlatilag lehetetlenné vált. A kudarc hatására az ukrán katonai vezetőség több forrás szerint is úgy döntött, hogy a sikertelen NATO-stratégia helyett visszatér a háború korábbi szakaszaiban részsikereket jelentő szovjet tervezéshez.
Zelenszkij még azt is megkockáztatta, hogy az áttörés érdekében bevesse azokat a tartalékos csapatokat, amelyek a nyugati országokban részesültek NATO-kiképzésben, azonban velük együtt sem sikerült semmilyen eredményt felmutatni. Mostanra annyira megcsappant az ukrán csapatok létszáma, illetve az általános morál, hogy egy orosz támadás végzetes következményekkel járna Ukrajna számára.
Az oroszok pedig nagy valószínűséggel készülnek a csapásra, amennyiben Ukrajna nem hajlandó a tárgyalóasztalhoz ülni. A szakértők az ősszel várják azt, hogy az orosz csapatok meginduljanak ismét a front több szakaszán is, korábban pedig arról is voltak értesülések, hogy a teljes kudarcba fulladt ukrán ellentámadást látva Moszkvában ismét asztalra kerültek a Kijev elfoglalásával kapcsolatos, optimista tervek.
A The Times korábban arról írt, hogy az ellentámadás déli frontján résztvevő egységek 75 százaléka meghalt az ütközetekben. Egy ukrán katona szerint ráadásul a nyugati tankok és páncélozott járművek sem változtattak semmit a helyzeten, mivel azok többsége az aknák miatt megsemmisül, vagy annyira aláaknázott területen kellene áthaladniuk, hogy emiatt nem képesek bevetni őket.
Persze az Egyesült Államok kormánya és a háborúpárti héják számára teljesen mindegy, hogy hány ukrán katona hal meg a fronton. Lindsey Graham szenátor arról beszélt, hogy tetszik neki a kialakulóban lévő struktúra, miszerint ha az Egyesült Államok támogatja fegyverrel és gazdaságilag Ukrajnát, akkor ők az utolsó ukránig harcolni fognak.
Az amerikai érdekeket teljes mértékben kiszolgáló Volodimir Zelenszkij pedig végrehajtja az utasítást, őrültként küldi a biztos halálba a katonákat, saját honfitársait.

Magyarországon a dollárbaloldal az amerikai karmestereikkel egyetemben mindent megpróbál elkövetni annak érdekében, hogy az ukránokat jobb fényben tüntessék fel. Folyamatosan hazudoznak arról, hogy mekkora veszteségei vannak az ukrán seregnek, rendszeresen úgy mutatják be a lakatlan faluk elfoglalását, mint stratégiai, a háború állását megfordító győzelem, és folyamatosan Oroszország összeomlásával riogatnak. Gyakorlatilag egy az egyben terjesztik Volodimir Zelenszkij propagandáját, aki úgy tűnik önmagára egyre inkább tekint messiásként, mintsem elnökként, üzenetei, nyilatkozatai pedig azt jelzik, hogy szorgosan dolgozik személyi kultuszának kiépítésén.
Szeptember 18-án a 444 nevű Soros-blog arról számolt be sikerként, hogy az ukránok visszafoglaltak egy falut Bahmut mellett. Tehát nem Bahmutot, hanem egy falut. Pár nappal ezt megelőzően azt próbálták meg sikerként elkönyvelni, hogy az ukránok civil célpontok ellen hajtanak végre terrorcsapásokat Oroszországban.
Szeptember 15-én a 444 interjút közölt a kárpátaljai ukránosítás egyik legbőszebb támogatójával, Oleg Nikolenkóval, az ukrán külügyminisztérium szóvivőjével, amelyben a politikus természetesen a magyar kormányt is szidalmazta. Nikolenko egyébként azzal védte a felháborító ukrán nyelvtörvényt és az ukránosítást, hogy az jó a magyaroknak, hiszen elmerülhetnek az ukrán nyelvben.
Szeptember 12-én is ukrán "sikerről" számolt be egyébként a 444. Akkor éppen arról, hogy az ukrán csapatok már 50-200 métert haladtak előre délen. Emellett persze érzékenyítő tartalmakat is próbálnak közzétenni, például arról, hogy Zelenszkijnének hiányzik a férje.

Nemrég Seymour Hersh világhírű amerikai oknyomozó újságíró arról számolt be, hogy értesülései szerint az amerikai hírszerzés pontosan tudja, hogy Oroszország győzött és Ukrajna elveszítette a háborút.
„Vannak jelentős csoportok az amerikai hírszerző közösségben, akik a helyszíni jelentésekre és a technikai hírszerzésre támaszkodva úgy vélik, hogy a demoralizált ukrán hadsereg feladta annak lehetőségét, hogy legyőzze a súlyosan aláaknázott háromszintű orosz védelmi vonalakat, és a háborút a Krímre és az Oroszország által elkobzott, majd annektált négy megyére terjessze ki" – idézte a Mandiner az újságírót, aki szerint Volodimir Zelenszkij megvert hadseregének már nincs esélye a győzelemre."
Hersh többek között arról is beszélt, hogy a háború azért folytatódik, mert Zelenszkij ragaszkodik hozzá, hogy folytatódnia kell." Az állítólagos ukrán előrelépésekről szólva pedig kijelentette: „az egész hazugság."
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 119
2 039
113
F28qKnOWAAEu9wZ
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
378
2 594
93
a háború azért folytatódik, mert Zelenszkij ragaszkodik hozzá, hogy folytatódnia kell

Ez most a legnagyobb baj azt hiszem. Ha a feltételezett ukrán veszteségek igazak, akkor Zelenszkij kényszerpályán van. A szomorú az egészben az, hogy százezrek élete múlik az ő pszichikai állapotán. Ha befelé fordul, és kapaszkodik a csodákba, akkor tényleg az utolsó ukránik fognak harcolni, de remélem nem ez fog történni.

Nem hiszem, hogy bármelyikünk is fel tudná fogni, mit jelentene neki lelkileg az a döntés, hogy tárgyalnak az oroszokkal. Nem arról van itt szó, hogy nacionalista-e vagy sem, hanem arról, hogy ki kell állni a teljes világ elé és azt ki kell mondani, hogy hibázott, és ez a hiba akár egymillió ember életébe is kerülhetett.

Az "ideális" menekülő út az lenne, ha a nyugati vezetők ismernék be a hibát, de ez nyilván nem fog megtörténni. Ez a különbség az államférfi és a politikus között. Sajnos ma már csak politikusaink vannak.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 244
55 286
113
Ez most a legnagyobb baj azt hiszem. Ha a feltételezett ukrán veszteségek igazak, akkor Zelenszkij kényszerpályán van. A szomorú az egészben az, hogy százezrek élete múlik az ő pszichikai állapotán. Ha befelé fordul, és kapaszkodik a csodákba, akkor tényleg az utolsó ukránik fognak harcolni, de remélem nem ez fog történni.

Nem hiszem, hogy bármelyikünk is fel tudná fogni, mit jelentene neki lelkileg az a döntés, hogy tárgyalnak az oroszokkal. Nem arról van itt szó, hogy nacionalista-e vagy sem, hanem arról, hogy ki kell állni a teljes világ elé és azt ki kell mondani, hogy hibázott, és ez a hiba akár egymillió ember életébe is kerülhetett.

Az "ideális" menekülő út az lenne, ha a nyugati vezetők ismernék be a hibát, de ez nyilván nem fog megtörténni. Ez a különbség az államférfi és a politikus között. Sajnos ma már csak politikusaink vannak.




Tartom,hogy ennyi realizmusnak lenni kellene az ukrán katonai középvezetésben,esetleg a felsőközép/felső vezetésben,hogy inkább bedobják a törölközőt,mint kipusztíttasanak még pár százezer katonát,inkább a politikai, katonai felsővezetést taposnák el,és megegyeznének az Oroszokkal, kibasznák/felhentelnék a kedves briteket,kezdésnek.
De ha harcolni akarnak,akkor megkaphatják,az eredmény borítékolható. o_O
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 578
14 862
113
Azért meglepő hogy a német személyzettel ellátott agtm-kilőtt leó estén senki nem háborodott fel azon hogy gyakorlatilag a teljes személyzet meghalt. A csodafegyver nem lehet így kilőni hogy mindenki meghal, most vásároltunk be belőle.
Talán mert a röhögőgörcstől nem tudták ütni a klaviatúrát vagy a mobilt. :rolleyes:
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 235
67 876
113
A kanadai parlamentben kituntett es ovacioval megtapsolt naci tiszttel kapcsolatban mar finomitottak a hiroldalak nyugaton. Bar tenykent megtortent furcsamod a cikkekbol eltunt utana.

Persze nehany helyen meg megragadt, de bar hasonlo elvet vallanak, a mainstreem meg nem vallalja fel az ideologiat, de ami kesik nem mulik ,hiszen mostanra mar a vilagnak lett egy nyiltan naci eszmeket vallo kormanya is ami korabban elkepzelhetetlen volt. Kulon pikanteria hogy ismet Moszkvara harul a feladat hogy elpusztitsa.


Orosz légierő Avdejevka.

Bradley elejtese RPG-vel.

Ujabb ukran/Nato terrortamadas tortent gyerekek ellen, ezuttal Tokmakban. 1 halott eddig es 11 serult.

 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 702
16 973
113
Ez most a legnagyobb baj azt hiszem. Ha a feltételezett ukrán veszteségek igazak, akkor Zelenszkij kényszerpályán van. A szomorú az egészben az, hogy százezrek élete múlik az ő pszichikai állapotán. Ha befelé fordul, és kapaszkodik a csodákba, akkor tényleg az utolsó ukránik fognak harcolni, de remélem nem ez fog történni.

Nem hiszem, hogy bármelyikünk is fel tudná fogni, mit jelentene neki lelkileg az a döntés, hogy tárgyalnak az oroszokkal. Nem arról van itt szó, hogy nacionalista-e vagy sem, hanem arról, hogy ki kell állni a teljes világ elé és azt ki kell mondani, hogy hibázott, és ez a hiba akár egymillió ember életébe is kerülhetett.

Az "ideális" menekülő út az lenne, ha a nyugati vezetők ismernék be a hibát, de ez nyilván nem fog megtörténni. Ez a különbség az államférfi és a politikus között. Sajnos ma már csak politikusaink vannak.
Ne viccelj; egy felelős politikus, vezető vállalja a döntései következményeit. Nem lehet hiú, sértődött ha a nemzetéről van szó. Más kérdés, h egy pojáca vagy ripacs mit lépne. Ahogy az is, h kit képvisel.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 683
14 383
113
Valaki komolyan gondolja, hogy pl. 50-100 Taurus változtatna a végkimeneten? Csak elfecsérelnének tovább egy rahedli pénzt, ami egyre inkább nincs nekik. Erősen kétlem ezen túlmenően, hogy tudna Berlin ennyit szállitani.

Ez pont olyan lesz, mint a Leo sztori volt. Nagy igeretekkel, magas szamokkal nyitottak, aztan toredeket adtak az igertnek. Amik vegul megerkeztek, azok egy resze mar elfustolt es semmifele ertekelheto eredmenyt nem ertek el.

Ez egy egyensúlyozó játék a nyugattól. Az alap az, hogy az ukránok nem érdekesek. Nem is kapnak eleget azokból a fegyverekből, amiket közvetlenül a fronton tudnának használni. Épp csak maradjon fent a konfliktus. A rövidtávú cél továbbra is az orosz erőprojektálás mint lehetőség megkurtítása. Ne legyen ereje Afrikában, északon, meg ahol épp angolszász érdekek vannak/lesznek konkurencia lenni. Ezért szerintem fognak kapni még Stormshadow-t vagy Taurust, mert pl. a flotta gyengítése nyugatról igencsak kívánatos. Ugyanakkor nem fognak fullba tolni mindent, mert ellentétben pár vágyvezérelttel, tudják hogy az orosz az egyik olyan ország akinek a valós képessége hogy a civilizációt hátrébb tudja sorolni pár évszázaddal, tehát abszolút vereséget nem szenvedhet, max. behúz egy x-et. De mielőtt ezt megtenné, még okozhat fejfájást pár potens eszköz átadásával bizonytalan csoportoknak, esetleg addig is ledurrant egy RC-t, ilyesmik az eszkalációs lépcsők. Ezért még ezeket a fegyvereket se tolják fullba az ukránoknak, akik az egészben csak kb. a drogfutár szintjén mozognak, úgy be vannak hülyítve - és be is vannak áldozva.
Az egészben az a szép, hogy a cehhet azok az országok állják, akik egy esetleges nyugati siker után nem fognak semmi bizniszt kapni a globális terjeszkedésből. Szamárpadban legelöl Németország. De így járnak akik birkaként hagyják hogy árulók vezessék. Britek utánuk, ők majd kapnak valami morzsát de sose annyit hogy ki tudjanak lépni az usa árnyékából. Lengyelek meg... nahát ők meg valami hihetetlenül naiv történelmi igazságtétel mámorában leledznek, meg hát árulóból ott is akad. Fizetik is mind a pénzt lelkesen a semmire. Amit nyomtathatna az USA is, de mennyivel jobb a "belső" versenytársakat eladósítani. Ez is kell az igazi hegemóniához: szövetségesnek nevezett csicskák.


Az USA-ban 3 komoly álláspont van:

1. Friedmannék, meg a StratCom vezetése: Oroszországot részekre kell szakítani, fizikálisan megsemmisíteni és eltakarítani az országok közül, még országként sem létezhet, nemhogy középhatalomként. Nem mostani projekt ez, hanem már 1991 óta dédelgetik.

2. Komolyan gyengíteni, amíg lehet folyamatosan, de nem veszélyeztetni a központi hatalmat az országban, nem jó részekre szakítani, szétzilálni.

3. Beletörődni a Krímbe, Dél-Ukrajnába, és továbbra is mint nagyhatalmat megtartani, mert kell a jövőbeni ellenségkép a politikusoknak pld hadiipar stb. sok pénzt költést lehet rájuk fogni.



Ezekkel az álláspontokkal az a baj, hogy az első pont az garantáltan aktiválná az Orosz Védelmi Doktrína ide vonatkozó passzusát. A második pont meg pont ugyanezért határeset, mert az is a központi hatalom erős gyengítését tűzte ki célul.

"17. The Russian Federation shall reserve the right to use nuclear weapons in response to the use of nuclear and other types of weapons of mass destruction against it and (or) its allies, as well as in the event of aggression against the Russian Federation with the use of conventional weapons when the very existence of the state is in jeopardy."



Ezért inkább egy vegyes stratégiát alkalmaznak.




Nem Ukrajna a védett tárgy, hanem az csak a proxy, Oroszország ellen.

Már 2014 előtt teljesen belelovallták magukat az EU-s, NATO-s, és amerikai politikusok magukat, hogy Ukrajnát toborozni kell az EU-ba és a NATO-ba, és Oroszország nem győzhet, ha háború lesz, olyan áron is. Egy időben rettegtek még a gondolatától is, hogy közvetlenül háborúba keveredjenek Oroszországgal. Most már teljesen levetkőzték ezirányú gátlásaikat, és meg is kapták a háborújukat.

Sőt az ukrán szélsőjobb az 2006-ban ütötte fel a fejét.

Vajon miért fontos nekik Ukrajna ?

Nem is az ukrán nép szabadságvágya érdekli őket, hanem hogy azután Fehéroroszországot is megszerezzék, a NATO Oroszország határára költözhessen, és valami mondvacsinált ürüggyel bemenjenek.





Ugyanakkor van a valóság is.

Harckocsiknál valóban nevetséges mennyiséggel jóemberkedik a NATO. De repülőknél nem.

Kapásból 61 / 73 F-16-os Falcon-t adtak, amivel könnyen elérik a 128 gépet, mert annyit látnak jónak a Nyugati műveleti tervezők. Az ukránoknak nincsen semmiféle beleszólásuk, hogy mit kérnek, őrajtuk csak a Nyugat vállalja fel a terveit.

Ennek mondjuk az az egyik oka, hogy közel 5,000 db F-16-os Falcon-t gyártottak, bőven van mit adni. Addig Leopárd 2-esből és Challenger 2-esből mennyit tudnának adni ? Nemhogy Leclerc-ből ? És Miért van, hogy a Bradley-k veszteségeit automatikusan pótolják, de az Abrams-ekkel fukarkodnak ? Az Abrams az az első hárommal ellentétben tömeggyártott.

A másik oka az, hogy amíg egy harckocsi örökéletű, lásd az IDF Centurion-jait (Nagmachon és Nakpadon) és M48 / M60-as Patton-jeit (Pereh és Magach), addig a repülő sárkánya az a használata során fellépő extrém terheléstől fárad, nem véletlenül is az USAF az újgyártású F-16V Viper-eket rendel be, nem pedig az öregedő F-16C/D Falcon-okat újítja fel.

Az ilyen repülők sorsa szétbontás ---> újrahasznosítás, illetve élő célpont a gyakorló / tesztlövészetekre, de ez esetben úgy gondolják, hogy az öregedő és kivonás előtt álló gépekkel inkább tényleges és fájó ütéseket próbálnak bevinni az oroszoknak.

Nagy mennyiségű F-4-es Phantom II-t és társát legyártottak, mégis mentek a bontóba / gyakorló célpont lett belőlük. Az F-16-os Falcon-nál is időszerű az ilyesmi.

Harmadrészt a Challenger 2-es és sok társa semmivel nem felsőbbrendű, mint az oroszok harckocsijai, mégis elképesztő propagandát építettek köréjük, és nagyon rosszul mutatnának a kilőtt és kiégett Chally-k sorozatjában ...
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 759
9 113
113
Ez most a legnagyobb baj azt hiszem. Ha a feltételezett ukrán veszteségek igazak, akkor Zelenszkij kényszerpályán van. A szomorú az egészben az, hogy százezrek élete múlik az ő pszichikai állapotán. Ha befelé fordul, és kapaszkodik a csodákba, akkor tényleg az utolsó ukránik fognak harcolni, de remélem nem ez fog történni.

Nem hiszem, hogy bármelyikünk is fel tudná fogni, mit jelentene neki lelkileg az a döntés, hogy tárgyalnak az oroszokkal. Nem arról van itt szó, hogy nacionalista-e vagy sem, hanem arról, hogy ki kell állni a teljes világ elé és azt ki kell mondani, hogy hibázott, és ez a hiba akár egymillió ember életébe is kerülhetett.

Az "ideális" menekülő út az lenne, ha a nyugati vezetők ismernék be a hibát, de ez nyilván nem fog megtörténni. Ez a különbség az államférfi és a politikus között. Sajnos ma már csak politikusaink vannak.
Bármilyen független becslés nagyságrendileg ugyanakkora orosz és ukrán veszteséggel számol, de inkább valamivel kisebb ukránnal. A kérdés az hogy melyik népnek mekkora veszteséget ér meg ez a háború. Az ukrán offenzíva pont azért halad lassan, hogy minimalizálják a veszteségeket.

Embertartalék még mindkét oldalon bőven van. A politikai szándékon múlik hogy meddig folytatják. Szerintem azon múlik a háború hogy az oroszok akarnak e újabb mozgósítást és vállalják e annak a politikai következményeit. A belső politikai stabilitás sokkal fontosabb a háború kimenetelénél az oroszok számára. A wagner lázadás is megmutatta hogy bőven vannak gondok a stabilitással.

Egyáltalán nem látom hogy az ukránok egyértelműen vesztettek volna. Az elsöprő gyors győzelem elmaradt, de ez nem vereség.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A kanadai parlamentben kituntett es ovacioval megtapsolt naci tiszttel kapcsolatban mar finomitottak a hiroldalak nyugaton. Bar tenykent megtortent furcsamod a cikkekbol eltunt utana.

Persze nehany helyen meg megragadt, de bar hasonlo elvet vallanak, a mainstreem meg nem vallalja fel az ideologiat, de ami kesik nem mulik ,hiszen mostanra mar a vilagnak lett egy nyiltan naci eszmeket vallo kormanya is ami korabban elkepzelhetetlen volt. Kulon pikanteria hogy ismet Moszkvara harul a feladat hogy elpusztitsa.

Már nem is titkolják

Zelensky, Trudeau és az egész kanadai parlament vastapssal köszönti a 98 éves veteránt, aki a „Galicia” 14. SS-önkéntes gyaloghadosztály soraiban harcolt.
„Zelenszkij beszéde nagy tapsot kapott. Ezt a 98 éves ukrán kanadai állampolgárt, aki a második világháború alatt Ukrajna függetlenségéért harcolt az oroszok ellen, szintén taps fogadta.”
Fényképek is készültek a „hősről”, akinek a kanadai parlament elnöke megköszönte az SS-kiképzőtáborokban végzett szolgálatát . Természetesen náci szimbólumokkal, birodalmi sasokkal és egyéb szimbólumokkal körülvéve.

Nincs más hátra: a ruszkiknak Záhonyig kell jönniük, véget kell vetni ennek a náci rezsimnek.



Az oroszok kiütötték az ukránok legjobb Strv 122-es tankjainak egyötödét


Robbanóanyaggal megrakott orosz drónok megrongáltak két ritka Strv 122-es harckocsit, amelyek az ukrán hadsereg 21. gépesített dandárjához tartoznak, a kelet-ukrajnai Donbasz régióban lévő Szvatovától 10 mérföldre nyugatra, pénteken vagy azelőtt.
A 69 tonnás Strv 122-es, a német gyártmányú Leopard 2A5-ös harckocsi svéd továbbfejlesztése, vitathatatlanul Ukrajna legjobb harckocsija - legalábbis addig, amíg az amerikai gyártmányú M-1-esek meg nem érkeznek még ebben a hónapban.
Bár a Strv 122 rövidebb és kevésbé erős 44 kaliberes változatával rendelkezik annak a 120 milliméteres főágyúnak, amely Ukrajna kissé ritkább Leopard 2A6-ját fegyverezi, a Strv 122 előnye az extra páncélzat - beleértve a torony tetején lévő kiegészítő páncélzatot is.
Ez a plusz páncélzat sokat számíthat, ha és amikor az ukrán mérnökök visszaszerzik a két sérült Strv 122-est, és felmérik, hogy javítsák vagy selejtezzék őket.
Nem tudjuk, mi történt, hogy az Strv 122-eseket légitámadásnak tették ki. Mindkét jármű nyílt mezőn állt, nyitott ajtókkal, a közelben nem voltak láthatóak baráti erők. A körülmények aknákra utalnak.
Az orosz TM-62-es páncéltörő aknák az ukrán harckocsik legnagyobb mozgásképtelenségei közé tartoznak. A következő szokott történni: egy tank átgurul az egyik 21 kilós aknán, sínre dobja, és nem tud mozogni. A legénység kiszáll. Órákkal vagy akár napokkal később robbanóanyaggal megrakott orosz drónok lepik el a tankot, kezelőik abban a reményben, hogy végleg megsemmisítik a járművet.
Ha a tank túléli a drónok támadását, a mérnökök végül elvontathatják. A kérdés az, hogy kinek a mérnökei? Ha az ukránok visszaszerzik a tankot, megpróbálják majd megjavítani és visszahelyezni az egységébe. Ha az oroszok visszaszerzik, akkor trófea lesz belőle.

Mint kiderült, a svéd tankok nem olyan megbízhatóak. A Lancet kamikaze drónok Szvatovo-Kremenszkij irányban, Sztelmahovka térségében dolgoztak.

Így már csak nyolc Stridsvagn harckocsi áll szolgálatban a 21. gépesített gyalogdandáránál.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
Sőt az ukrán szélsőjobb az 2006-ban ütötte fel a fejét.
Hogy mi van? Az ukrán banderista/neonáci erők már a kilencvenes évek végén komoly hadijátékon (sic!) készültek a polgárháborúra az "oroszokkal". Olyan feladatok voltak akkor kiosztva, hogy stratégiai infrastruktúra rombolása (nagyfesz vezetékek, olaj, gáz csőhálózat), a nagyvárosok stratégiai pontjainak birtokbavétele (a majdan után ezekkel a kész tervekkel rajzottak ki Odesszától, Mariupolon át Harkovig mindenhova), az orosz civil lakosság megfélemlítése terrorral (ezt is láttuk) és végül nyílt összecsapás az oroszok hasonló szervezeteivel és azok felszámolása.

Nagyon el van tévedve mindenki, aki azt hiszi, hogy az ukrán banderizmus az valami posztmajdan fejlemény! Fenét! Az egész majdan rájuk épült és az ő terveik alapján vágtak rendet akkor az országban is.

Ukrajna egymásra rétegződő törzsi struktúrák szövedéke. Nincs homogén társadalom, olyan árnyékállamok léteznek párhuzamosan, amelyek sokáig csak az általános szétesés miatt nem ütköztek. Donbaszt se Sztrelkov találta ki. Ott is minden készen állt évtizedes távlatban. Méginkább a Krímben, de ott aztán a zöld emberkék tettek pontot az ügyre.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 843
35 191
113
Bármilyen független becslés nagyságrendileg ugyanakkora orosz és ukrán veszteséggel számol, de inkább valamivel kisebb ukránnal. A kérdés az hogy melyik népnek mekkora veszteséget ér meg ez a háború. Az ukrán offenzíva pont azért halad lassan, hogy minimalizálják a veszteségeket.

Embertartalék még mindkét oldalon bőven van. A politikai szándékon múlik hogy meddig folytatják. Szerintem azon múlik a háború hogy az oroszok akarnak e újabb mozgósítást és vállalják e annak a politikai következményeit. A belső politikai stabilitás sokkal fontosabb a háború kimenetelénél az oroszok számára. A wagner lázadás is megmutatta hogy bőven vannak gondok a stabilitással.

Egyáltalán nem látom hogy az ukránok egyértelműen vesztettek volna. Az elsöprő gyors győzelem elmaradt, de ez nem vereség.
hiába bírná ukrajna az utolsó emberig nem fogják őket tovább támogatni jelentős mértékbe. kapnak majd cca 70 db f 16 ost amiből 50 a lesszálításra fog kerülni annak a fele meg harcképtelen lessz.

mi megy ukrajnába karácsonyig 70 db leo 1 leszállítása még hátra van =már nyáron szállítani kelett volna merthát ennek egyszerű a reaktiválása.) meg 30 abrams . a lengyeleknek nincs már mit átadni a németeknek soha nem is volt a kis tengerparti államok még azt is odaadták ami meg sem volt (dán caesar) a mediterránok várnak a további adományokért cserébe valami modernebb teknikát (eggyenlőre a görögök sem kapták amit beigértek nekik.)

maradnak az angolszászok brittannia tudna küldeni talán 2 zászlóalj hkt meg leakaszthato a piacról még valamennyi leo 1 és kifujt az usa abramsei csak azért lettek beigérve hogy a németek adjanak leokat. europa nembírja a megnövekedett energiaárnyomást. (most a dizel fog ugrani ukrajna termelése 0 el kell látni miközben korábban ukrajna gázolajat termelt eu piacra...) az üzemanyagár miatti lázadás elöbb fog bekövetkezni mint egy esetleges gázhiány miatti. gázhiány miatt akasztanának az emberek (pár idióta miatt fázna egy kontinens)
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 122
28 736
113
Bármilyen független becslés nagyságrendileg ugyanakkora orosz és ukrán veszteséggel számol, de inkább valamivel kisebb ukránnal. A kérdés az hogy melyik népnek mekkora veszteséget ér meg ez a háború. Az ukrán offenzíva pont azért halad lassan, hogy minimalizálják a veszteségeket.

Embertartalék még mindkét oldalon bőven van. A politikai szándékon múlik hogy meddig folytatják. Szerintem azon múlik a háború hogy az oroszok akarnak e újabb mozgósítást és vállalják e annak a politikai következményeit. A belső politikai stabilitás sokkal fontosabb a háború kimenetelénél az oroszok számára. A wagner lázadás is megmutatta hogy bőven vannak gondok a stabilitással.

Egyáltalán nem látom hogy az ukránok egyértelműen vesztettek volna. Az elsöprő gyors győzelem elmaradt, de ez nem vereség.
Várom azokat a független méréseket. De ugye tudod, hogy akinek a profilképén ukrán zászlócska van, aki a twitterbejegyzését szlává kokaini-vel indítja vagy fejezi be, akik fegyvert pumpálnak az egyik oldalnak, azok nem függetlenek. Szóval max India, Kína, Pakisztán függetlenek. Szóval, virítsd a függetlenobjektív forrásokat!
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Harckocsiknál valóban nevetséges mennyiséggel jóemberkedik a NATO. De repülőknél nem.
Ha a felajánlásokat nézed akkor ugyanúgy hatalmas számokkal repkedtek, csak aztán jött a valóság, amit az eleje óta pofázok:
Nincsből nem lehet adni. Nincs több. Ami van, az kell honvédelemre. De még ott is igaz, hogy valójában abból adunk, ami kéne honvédelemre.

könnyen elérik a 128 gépet, mert annyit látnak jónak a Nyugati műveleti tervezők.
Mármint most ennyit ígérgetnek. Aztán be fog jönni a valóság, hogy ha ezt átadják, a fél nyugat ellen 3 BF 109es is döntő légifölényt fog jelenteni, mert nem marad repülő.
Ennek mondjuk az az egyik oka, hogy közel 5,000 db F-16-os Falcon-t gyártottak, bőven van mit adni.
Leoból is sokat gyártottak, csak ugye sz idő, és annak vasfoga...
Mennyi F-16os van letárolva repképesen? Azt tudod odaadni, az aktív állományt odaadhatod, csak akkor neked nem lesz.
Miért van, hogy a Bradley-k veszteségeit automatikusan pótolják, de az Abrams-ekkel fukarkodnak ? Az Abrams az az első hárommal ellentétben tömeggyártott.
Mert amúgy nincs abrams? Mert nem demokráciumból készült, így a felesleges példányok ugyanúgy szétrohadva állnak a sivatagban, mint az orosz T-72 hordák a tajgán?
Csak az előbbi felújítási kapacitása havi pár darab, az utóbbié meg havi 100 felett?
Ez nem lehet tudom, mert nyugaton a fizika is máshogy működik, meg a dollárt elég megmutatni, így a nem létező gyártósorok hírtelen megjelennek, mint valami bolygó kapitánya, és ontják a hadianyagot?
Basszus tüzérségi lőszerből 2030ra érjük el éves gyártásban az ukránok havi igényeit, és közben már a vésztartalékot kapják már most is. És ami az egészben a legszebb, hogy verjük a mellünket, hogy de most már az oroszoknak is kell külföldi forrás is. Csak nem tesszük hozzá, hogy átlag 10szeres lövésszámhoz.
Vitatkozunk, hogy most havi 50 vagy csak 20 harckocsit reszel össze az orosz hadiipar, miközben a teljes nyugati tankgyártás nem éri el az évi 50et.
Kijelentjük, hogy a havi 2-3 armata az csak kisüzemi gyártás, miközben ez a leo teljes kimenete.
Stb stb stb.
Fogjuk fel, NINCS mit adni, vagy ha adunk, nekünk nem lesz.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Ha a felajánlásokat nézed akkor ugyanúgy hatalmas számokkal repkedtek, csak aztán jött a valóság, amit az eleje óta pofázok:
Nincsből nem lehet adni. Nincs több. Ami van, az kell honvédelemre. De még ott is igaz, hogy valójában abból adunk, ami kéne honvédelemre.

Bizony, vmi 150 Leopard 2-vel indult a történet csak a németektől, végül nyugati propaganda szerint eddig összesen kaptak 71-et, nagyrészt A4-eseket.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 820
48 411
113
Mivel sikerült nagyon nagyot állítani (német legénység), se videó, se kép, így ez igen jó eséllyel matrózmese.
Az első Leo2 kilövéssel is így volt... előbb jött a hír kép nélkül, utána valami béna photoshop, végül már heti 1-2 videót láttunk kilőtt Leokról.
Azért gondolom, hogy valami valóságalapja lehet a mostani esetnek, mert a RIA hozta le, ők ekkorát nem tódítanának. Valószínűleg frissen a BW-től leszerelt németek lesznek amúgy.