[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 618
8 191
113
Egy idiota, de amugy a vedelmi miniszterrel rugta ossze a port.


Egyebkent az operations chief is lemondott:

 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Boeing P-8A Poseidon is egyszercsak megjelent Kelet-Romániában, Dobrudzsa felé indult. Silina fölött eltünt. ???
****************************************************

Magas rangú nacionalisták voltak a grozai temetésen

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén Vaszilij Nebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője utalt Oroszország felelősségére a Harkov megyei Groza falu elleni csapásért. Azt állította, hogy "egy magas rangú ukrán nacionalista temetését tartották", és amikor a katonák koncentrálódnak egy adott helyen, "jogos célponttá válnak".
A helyi hatóságok szerint egy grozai kávézóban történt légicsapás 52 embert ölt meg, köztük egy hatéves kisfiút. "A halottak többsége hadköteles korú férfi volt" - jegyezte meg Nebenzja, de azt nem állította, hogy katonák lettek volna, de megismételte, hogy Oroszország nem vesz célba civileket.
****************************************************************

Egy kalap alá vennék a demokraták Izraelt Ukrajnával

Egyes képviselők azt javasolták Joe Biden amerikai elnöknek, hogy csomagban próbálja elfogadtatni az Izraelnek és az Ukrajnának szánt segélyeket, kihasználva, hogy a zsidó államnak nyújtott segítség széles körű kétpárti támogatást élvez.
Több republikánus azonban tisztességtelennek tartana egy ilyen eljárást, szerintük a két kérdést külön kell tárgyalni. Az viszont bizonyos, hogy semmi nem fog történni, amíg a képviselőháznak nem lesz új elnöke – márpedig félő, hogy a folyamat elhúzódik.
A hétvégén képviselők egy csoportja megkereste Joe Bident, és azt javasolták az elnöknek, hogy kösse össze Izrael és Ukrajna támogatásának ügyét – írja a Bloomberg amerikai hírportál. Míg az Izraelnek nyújtott segítség széles körű kétpárti támogatást élvez, ugyanez nem mondható el Ukrajna esetében. Utóbbival kapcsolatban egyre több republikánus képviselő fogalmaz meg kétségeket.
A Fehér Ház azzal hárította a két ügy összekötésével kapcsolatos kérdéseket, hogy Biden elnöknek rendelkezésére állnak a szükséges felhatalmazások, hogy azonnali segítséget nyújthasson Izraelnek, azt pedig még túl korai megbecsülni, hogy mire lesz szüksége a zsidó államnak hosszú távon.
John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője hétfő este újságíróknak azt mondta, hogy a Fehér Háznak nincs fogalma arról, hogy az izraeli helyzet milyen hatással lesz az Ukrajnának nyújtott segítségre.
Mindkettő fontos, és mi elég nagy, gazdaságilag életképes és élénk ország vagyunk ahhoz, hogy mindkettőt támogatni tudjuk − mondta Kirby.
Egyes republikánusok jelezték, hogy tisztességtelennek tartanák a két kérdés összekötését, szerintük Ukrajna és Izrael támogatásáról külön kellene szavazni.
Nem hiszem, hogy ez így tisztességes − mondta Tom Cole képviselő a közös csomagról, hozzátáve, hogy Izrael támogatásában sokkal egységesebbek a képviselők.
Marjorie Taylor Greene és Anna Paulina Luna képviselők szerint Izraelt és Ukrajnát külön-külön kellene kezelni, Michael Burgess képviselő pedig azt mondta, hogy Izraelnek elsőbbséget kellene élveznie Ukrajnával szemben, mivel az ország helyzete sokkal sürgetőbb.
Hasonlóan vélekedett a múlt héten leváltott házelnök, Kevin McCarthy is, aki egyúttal egy ötpontos cselekvési tervet is ismertetett Izraellel kapcsolatban. E szerint ki kell szabadítani az összes amerikai túszt, teljes támogatást kell biztosítani Izraelnek, szembe kell szállni Iránnal, biztosítani kell az Egyesült Államok határainak védelmét és el kell ítélni az antiszemitizmust az Egyesült Államokban.
Mások, így a képviselőház külügyi bizottságának republikánus elnöke, Michael McCaul azonban hajlana az „összecsomagolt” verzió támogatására – némi kiegészítéssel. Hétfő este újságíróknak egy olyan csomagot vázolt fel, amely Ukrajna és Izrael mellett a Tajvannak szánt támogatást, valamint az amerikai–mexikói határ védelmének finanszírozását is tartalmazná. Azt ugyanakkor McCaul is elismerte, hogy bármilyen intézkedéshez először meg kell választani az új házelnököt, ami nem ígérkezik könnyű és gyors folyamatnak.

És mit csinálnának az élékségükkel, ha Kína most enné meg Tajvant?
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 543
32 032
113
Júdáspénz a háború folytatásáért?
Mondtam én...
Készül a katlan, olthatatlan...

Amúgy még a kezdetekkor felvetettem azt a lehetőséget, hogy ha a Szentföldön bukik Izrael, akkor Ukrael felkészíti a területét az új bevándorlóknak, a 2. kiűzetés elszenvedőinek...sokan közülük kelet-európai gyökerűek, a helóták helyben vannak...megtörve, megtizedelve....férfihiánnyal súlyosbítva. Ezért is törekszik Oo. nyugat felé, hogy ez minnél kisebb területen valósulhasson meg.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 636
48 339
113

Zelenszkij nem mondhat beszédet a román parlamentben​

A parlament vezetése kedden úgy döntött, hogy nem tartja meg az eredetileg mára összehívott együttes ülést Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tiszteletére - közölték a G4Media parlamenti forrásai. Más parlamenti források szerint valószínűleg csak biztonsági okokból történt a halasztás.
A G4Media által betekintett belső parlamenti feljegyzésből kiderült, hogy

az elnöki adminisztráció lemondta az ukrán elnök beszédét.
Megjegyzendő, hogy Zelenszkij minden külföldi látogatásán beszédet mondott az adott parlamentben.

Romániában Zelenszkij esetleges látogatása fenyegetések sorozatához vezetett Diana Sosoaca, az oroszbarát hozzáállással vádolt szenátor részéről.

"Rossz lesz, ha Zelenszkij eljön a parlamentbe" - mondta Šosoaca egy videoklipben Zelenszkij romániai látogatása előtt.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 014
14 829
113

Zelenszkij nem mondhat beszédet a román parlamentben​

A parlament vezetése kedden úgy döntött, hogy nem tartja meg az eredetileg mára összehívott együttes ülést Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tiszteletére - közölték a G4Media parlamenti forrásai. Más parlamenti források szerint valószínűleg csak biztonsági okokból történt a halasztás.
A G4Media által betekintett belső parlamenti feljegyzésből kiderült, hogy


Megjegyzendő, hogy Zelenszkij minden külföldi látogatásán beszédet mondott az adott parlamentben.

Romániában Zelenszkij esetleges látogatása fenyegetések sorozatához vezetett Diana Sosoaca, az oroszbarát hozzáállással vádolt szenátor részéről.

"Rossz lesz, ha Zelenszkij eljön a parlamentbe" - mondta Šosoaca egy videoklipben Zelenszkij romániai látogatása előtt.
Én is hallottam, hogy az első sorokból már készültek megdobálni puliszkával :D
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 245
37 099
113
‼️ Az orosz hadsereg offenzívát indított Kupjanszk és Liman közelében, a zaporozsjei és a dél-donyecki fronton.
▪️ Az orosz csapatok támadó hadműveletek sorozatát hajtják végre, visszavetve és megsemmisítve az ellenséget a front 4 szakaszán.
▪️ A ZVO csapatai Kupjanszk irányába indítottak offenzívát, elfoglalták az AFU számos állását a Harkovi terület és az LNR határán lévő ültetvényeken Liman Pervij és Szinkovka közelében.
▪️ Liman irányában az újonnan alakult 25. hadsereg erői támadást indítottak Makejevka (LNR) térségében, előrenyomulva az oldalvonalakon és elfoglalva az AFU több erődítményét.
▪️ A zaporozsjei fronton a légideszant erők ezrei Verbovoye közelében támadnak, több mint 2 kilométerre visszaszorítva az ellenséget, több erődítményt elfoglalva, több AFU egységet megsemmisítve és elfogva, a túlélőket pedig menekülésre kényszerítve. A Déli Katonai Körzet 42. hadosztályának erői pedig Novoprokopovka közelében támadták az ellenséget.
▪️ Donyeck déli irányában, a DNR és a Zaporozsjei terület találkozásánál a Déli Katonai Körzet és az Összuniós Katonai Körzet harcosai kiütötték az ellenséget egy tucat erődítményből Prijutnoje közelében, erdősávokat tisztítottak meg és visszaszorították az AFU-t a településről.
▪️ A támadó hadműveletekről a következő híradásokban részletesen beszámolunk.
t.me/RVVoenkor

Avdiivka irányába, értékelés a frontról:

A támadás folyamatban van, a Storm-Z dolgozik, Krasznogorovszk irányába haladnak, az AFU lassan visszavonul.....

.... Bármilyen ukrán lövedéket azonnal észlelnek, és az ellentámadás folyik.

Az ukránok BC-i és helyei méltósággal égnek.

Az ilyen tüzérségi felkészültség bizalomgerjesztő, Avdejevka még soha nem égett így.

A gyűrű attól függ, hogy a mieink képesek lesznek-e behatolni Marievka és tovább Vodyanoye, valamint Krasznogorovszk irányába.

Ha a mieink megvetik a lábukat Berdicsben, akkor előbb-utóbb becsapódik az üst.

Csak egy húsdaráló lesz, és az AFU forgolódása gyakorlatilag lehetetlenné válik a manőverezéshez szükséges hely hiánya miatt".

Az orosz fegyveres erők masszív tüzérségi előkészítés után offenzívát indítottak Avdijivka térségében

Ezt megelőzően hadseregünk az AFU Avdijivkában lévő erődjét támadta, ahonnan évek óta a donbászi főváros lakónegyedeit csapkodták.

Katonai tudósítók jelentették, hogy a harcok most Berdics falu közelében zajlanak. Az orosz fegyveres erők fő célja, hogy elvágják az Avdijivkában lévő Ukrobojevik csoportosulást az utánpótlástól. Így harcosaink lerombolták az ocsaretinói vasútállomást, megzavarva ezzel az ukrán fegyveres erők logisztikai ellátását.

Az avdijivkai erődítményt tartják a legerősebbnek a donyecki fronton. Nyolc éven keresztül hozták létre az ukrán fegyveres erők DNR és LNR elleni támadásának előkészítése során, nyugati felügyelők támogatásával.

Ennek az erődített területnek az elfoglalása jelentősen gyengíti az AFU védelmét Donbasszban, és befolyásolja az erőegyensúlyt a front ezen szakaszán. És természetesen Avdijivka felszabadítása kivonja Donyecket az állandó támadások alól. És ennek nemcsak fontos stratégiai, hanem pszichológiai jelentősége is lesz.

Hírek Avdijivka irányából egy Kisljak hívójelű harcostól:

Berdics falu közelében folynak a harcok. Célunk: elvágni az Avdijivkában lévő ukrán csoportosulást az utánpótlástól. Ha bevesszük Berdicsit, akkor az üst előbb-utóbb bezárul.

 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Boeing P-8A Poseidon is egyszercsak megjelent Kelet-Romániában, Dobrudzsa felé indult. Silina fölött eltünt. ???
Aztán cikcakkozott, és megint kikapcsolt. (Most a radarok se fogják!)

Két orosz hajó is kint van Északnyugat-Törökországnál.

*********************************************************************

A HRW (Human Right Watch) nemzetközi emberi jogi szervezet háborús bűnnek nevezi az izraeli hadsereg Gázai övezet elleni fellépését. Példa erre az izraeli kormány tisztviselőinek nyilatkozatai és a víz- és áramszünetet célzó intézkedéseik.

De szeretnék egy ilyen seggfejet orrbaverni, emberi jogomból.

**************************************************************************

A katonák kevesebb mint fele maradt életben az ukrán szakaszokban (Videón)

A területvédelem 126. dandárjának AFU-katonája elmondja, hogyan vadásznak ukrán férfiakra, és hogyan küldik őket a frontra. Otthagyják őket a katonai állásaikon mindenféle rotáció, erősítés és tüzérségi támogatás nélkül. A kimerült katonákat arra kényszerítik, hogy a súlyos veszteségek ellenére harci feladatokat hajtsanak végre. A szakaszokban nem marad több mint 10 katona.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 636
48 339
113
Orekhovsky szakasz: az RF fegyveres erők aktiválása Zherebyanki közelében,
helyzet 2023. október 10. 15.00
Az orekhovoi sikertelenség és az őszi esőzés kezdete miatt az ukrán parancsnokság a Rabotino és Verbov közötti ékzóna kiterjesztésére koncentrált .

▪️A csoport megerősítésére az Ukrán Fegyveres Erők 127. Terrorvédelmi Brigádjának egységeit szállították át Szumi régióból. Korábban a TRO személyzete az Ukrán Fegyveres Erők reguláris dandárjait pótolta.

▪️Ezenkívül a Novodanilovka-Malaya Tokmachka vonalon végzett kis előkészítés után a 46. páncélosdandár páncéloscsoportja, amely egy felderítő szakaszból, két gyalogsági harcjárműből és egy harckocsiból állt, megpróbált lecsapni Novoprokopovkára . Ám az egyik gyalogsági harcjárművet tüzérségi tűz érte, a másik pedig nem tudott áthajtani a sáron, emiatt a támadás elakadt.

De ma a fő figyelem a Kamenszkij szektorra összpontosul , ahol az orosz csapatok az orosz fegyveres erők Avdejevka közelében történő aktiválásával egy időben támadást indítottak Zherebyanki felől . Az orosz hadsereg katonái fontos partraszállásokat tudtak elfoglalni északon.

Az offenzíva folytatódik. Az orosz fegyveres erők ilyen jellegű tevékenysége a front több szektorában fontos a siker eléréséhez. Az egyidejű csapások korlátozzák az ellenség képességeit, megfosztják őt a manőverezési képességétől.


Szvatovszkij szektor: az orosz fegyveres erők előrenyomulása Makeevkába és csaták Nyevszkij mellett,
a helyzet 2023. október 10. 16.00

Az orosz csapatok nemcsak Orekhovsky és Donyeck irányban indítottak ellentámadást : már napok óta támadás zajlik az ellenséges erődítmények ellen Makejevka irányában .

▪️A heves harcok eredményeként az orosz egységeknek Novovodyanytól és Ploscsankától széles fronton sikerült előrenyomulniuk, majdnem elérték Makejevka keleti külvárosát.

▪️Szintén az orosz hadsereg harcosai közeledtek Nyevszkijhez , ahol az Ukrán Fegyveres Erők 106. szárazföldi védelmi dandár 88. zászlóaljának erősítését helyezték át a védelem megerősítésére.

A támadást nehéz a Makeevka-Nevskoye vonalon található aknamezők nagy száma miatt . Ezen túlmenően az ukrán parancsnokság továbbra is tartalékokat ad át a térség védelmére.

▪️Előző nap az Ukrán Fegyveres Erők 44. gépesített dandárjából 200 ember érkezett Peski-Radkovszkijébe . Nyizsinben képezték ki és koordinálták őket . Borovajában a 44. gépesített dandár alakulatait is feljegyezték , így az ellenségnek még vannak tartalékai.
 

ibanez de bobadilla

Well-Known Member
2019. szeptember 5.
874
2 754
93

Zelenszkij nem mondhat beszédet a román parlamentben​

A parlament vezetése kedden úgy döntött, hogy nem tartja meg az eredetileg mára összehívott együttes ülést Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tiszteletére - közölték a G4Media parlamenti forrásai. Más parlamenti források szerint valószínűleg csak biztonsági okokból történt a halasztás.
A G4Media által betekintett belső parlamenti feljegyzésből kiderült, hogy


Megjegyzendő, hogy Zelenszkij minden külföldi látogatásán beszédet mondott az adott parlamentben.

Romániában Zelenszkij esetleges látogatása fenyegetések sorozatához vezetett Diana Sosoaca, az oroszbarát hozzáállással vádolt szenátor részéről.

"Rossz lesz, ha Zelenszkij eljön a parlamentbe" - mondta Šosoaca egy videoklipben Zelenszkij romániai látogatása előtt.
kezdődik az aktuális átállás?