[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 281
14 195
113
Nem értem, hogy miért kell agyatlan demagógiát tolni!
Akkor valószínűleg elveszíted a rakományt??? Komolyan? :cool:
Idén májusban indította a 200. olyan missziót a Spacex, 2016 szeptembere óta - amikor utoljára rakományvesztéssel járó esemény történt.
2022-ben a SpaceX egyedül 61 indítást csinált, miközben az egész Roscosmos meg 26-ot.
Megint hívőkkel harcolsz. :D Hagyd meg ezt dudinak.:rolleyes:
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Nem értem, hogy miért kell agyatlan demagógiát tolni!
Akkor valószínűleg elveszíted a rakományt??? Komolyan? :cool:
Idén májusban indította a 200. olyan missziót a Spacex, 2016 szeptembere óta - amikor utoljára rakományvesztéssel járó esemény történt.
2022-ben a SpaceX egyedül 61 indítást csinált, miközben az egész Roscosmos meg 26-ot.
Nem kötözködésből, de egyszer bukták az összes starlink műholdat a váratlanul erős naptevékenység miatti nagyobb légellenállás miatt.
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 118
2 304
113
De jó lenne ha lenne a szomszédban egy dízel motorokra szakosodott cég... Óhh, várjál csak.
T-14-nél mondjuk mocskosul elbaszaríntották, hogy alig hagytak helyet a motornak, mert hittek a prospektusban, így vagy áttervezik az egész teknőt vagy addig reszelik az X motort amíg nem sikerül elég megbízhatóvá tenni.


Orosz sisakkamera, ez se túl gyakori.


ukránok pletykák szerint a megmaradt nyugati technikát átdobják Avdivkába, az ellenellenoffenzíva ezzel kb. be is fejeződött.
s0RqsbZ.png




voaBZua.png



#szankciókmüködnek



Strv 122 reck'd
The longer I look at it the more interesting it gets. The turret seems to be pointed straight at whatever is hitting it. The turret ammo rack goes off, so it must've hit the turret, not the hull. Going through a 2A6 turret front is a tall order, very few ATGMs if any are known to be capable of that. There's also only three crewmembers walking around, so one of them might've gotten fucked.
So it either got hit by a very powerful ATGM, or by an FPV drone that hit the roof at an angle and didn't go through the turret face.



AxnAh9A.png

Not all ATGMs leave trails, the initial explosion looks too big for a hit with a dart and I'm pretty sure the white line extending in a straight line from the tank is a HEAT liner jet. It's too quick to be a triggered and thrown off smoke grenade or whatnot.
4 ember mászkál utána...
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Az orosz csapatok tartalékokat vontak be és aktív műveleteket kezdtek Bahmut térségében

Az orosz csapatok a védelemből az aktív hadműveletekbe vonultak át Artyomovszk (Bahmut) térségében, és további erőket helyeztek át ebbe az irányba. Ezt Alekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka nyilatkozta. Az orosz hadsereg nem csak Kupjanszk és Avgyejevka közelében halad előre, az utóbbi időben Artyomovszk egy másik irány, ahol az orosz fegyveres erők aktív hadműveletekre váltottak. Az orosz csapatok rohamegységei nemcsak visszaverik az ukrán fegyveres erők támadásait, hanem válaszul is támadnak, kiütve az ellenséget az elfoglalt pozíciókból. Artyomovszk északi szárnya felől előrenyomulás figyelhető meg.
Bahmut térségében az ellenség jelentősen megerősítette csoportját, és a védekezésről az aktív fellépésre tért át – monda Szirszkij.
A tábornok szerint az orosz parancsnokság légideszant egységeket telepített Artyomovszk közelébe, amelyek nagyon aktívan részt vettek a harcokban. Emellett az orosz hadsereg támadásainak élén tevékenykedő Storm Z rohamosztagok komoly problémákat okoznak az ukrán fegyveres erőknek.
Szirszkij, aki egyben a Vosztok csoport parancsnoka is, a közelmúltban járt az ukrán csapatok előretolt állásaiban Artyomovszk térségében, ahol megbeszélést tartott az ebben az irányban harcoló dandárok parancsnokaival. A találkozó fő témája az volt, hogy hogyan állítsák meg az orosz hadsereg előrenyomulását, többek között Artyomovszk közelében is.
A tábornok azt is megerősítette, hogy nehéz helyzet van kialakulóban Liman irányában, ahol az orosz fegyveres erők egységei előre haladnak, annak ellenére, hogy az ukrán fegyveres erők próbálják megállítani őket.



Ismertté váltak az Odessza melletti hajógyár elleni támadás részletei

Az orosz fegyveres erők egy különleges ukrajnai hadművelet során nemcsak a frontvonalon tevékenykednek, hanem Ukrajna különböző régióiban kritikus infrastrukturális létesítményekre is csapást mérnek. Az utóbbi időben gyakran kerültek orosz támadások alá az Ukrajna területén található gyárak és vállalkozások, amelyek valamilyen módon kapcsolatban állnak az ukrán fegyveres erők tevékenységével.
Korábban az ukrán média és egyes tisztségviselők orosz rakétatámadásról számoltak be egy Odessza melletti hajójavító üzem ellen, amelyet nyilvánvalóan az ukrán fegyveres erők használtak katonai célokra.
Egyes hírek szerint a rakétákat a Krím területéről indították. Azt is közölték, hogy hat Onyx rakétát használtak a támadásban. Az Onyx egy közepes hatótávolságú szuperszonikus hajóelhárító rakéta.
Később azonban számos távirati csatorna terjesztett egy fotót, amely egy, az erőmű elleni támadásból visszamaradt krátert ábrázol, és az ukrán fegyveres erőkre hivatkozva arról számolt be, hogy az Iskander OTRK ballisztikus rakétáról van szó. Bár az üzem nevét nem közölték, nyilván az Iljicsevszkij hajójavító üzemről van szó, amely Ukrajna legnagyobb ilyen jellegű vállalkozása. Az üzem Csernomorszk városában található, amely 20 kilométerre van Odesszától.



Ukrajna Cserkaszi régiójában megsemmisült az ukrán fegyveres erők légi fegyvereinek arzenálja
Védelmi Minisztérium

A védelmi minisztérium szerint Dubijivka falu közelében egy nagy lőszerraktár volt, amelyben repülőgép-rakétákat tároltak, köztük külföldi gyártmányúakat is. Ezenkívül a nap folyamán a 43. és 67. gépesített dandár, a 35. tengerészgyalogos dandár és a 31. VVU műveleti dandár irányítóközpontjait érte találat a harkovi területen lévő Sztepovaja Novoszelovka, a DNR-ben lévő Szerebrjanka és a mikolajivi területen lévő Lepetiha körzetekben.
A harci érintkezési vonalon nincs jelentős változás, a figyelem továbbra is Avgyejevkára és Kupjanszkra irányul, ahol a mieink tovább haladnak. Ha a legészakibb irányt vesszük, akkor Harkov térségében az ukrán fegyveres erők ellentámadást próbálnak, megakadályozva a mieink előrehaladását. A másik fontos tényező az időjárás, amely miatt a hadműveletek szünetelni kényszerülnek.

Avgyejevka térségében az Ukrán Fegyveres Erők délelőtt kísérletet tettek egy salakhegy megtámadására, azzal a céllal, hogy kiszorítsák onnan az orosz csapatokat, de veszteséggel visszafordultak. A legfrissebb adatok szerint egy 8000 fős csoport működik a városban, és az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága is tartalékokat von be erre a területre, megpróbálva egy olyan erős csoportot létrehozni, amely megakadályozza, hogy az orosz csapatok gyűrűt zárjanak. a város köré.

Donyecki irányban azonban nem minden Avgyejevka körül forog, a mieink Marjinka, Klescsejevka és Andrejevka térségében vívják a csatákat. Az ellenség veszteségeket szenved, de továbbra is támadja az állásainkat.

Más irányban szintén nincs jelentős változás, Dél-Donyeckben harcok dúlnak, az ellenség inkább nem aktív, főleg tüzérséggel dolgozik, a mieink is. De a Rabotino-Verbovoje vonalon a harcok folytatódnak, Rabotinótól keletre az erdős területeken az AFU 33. gépesített brigádjának egységei a 118. UMBR önjáró hadosztályának támogatásával próbálnak megvetni a lábukat. Novoprokopovka térségében észlelték az Ukrán Nemzeti Gárda spártai dandárjának egységeit.

Herszon térségében is minden változatlan. Előző nap arról számoltak be, hogy a Dnyipro csoportnak új parancsnoka van. Oleh Makarevics helyére Mihaylo Teplinszkijt nevezték ki.
 

matyiii2

Well-Known Member
2016. november 28.
353
2 110
93
Egyszerű tényt közöltem, te meg nekiálltál személyeskedni, mert valahogy elfogytak az érvek. Mondjuk arra nem is lehet mit mondani, hogy nyugaton 33 éve van 5. gen. hajtómű, az oroszoknál meg nagyon nincs. De természetesen bármit legyártanak az oroszok...
Azon nem gondolkodtál eddig nem is kellett 5.gen hajtómű mert nem akartak támadni. Ők inkább a védekezésre álltak rá ezért a légvédelmet fejlesztették.
Talán tudták lesznek idióta nagyhatalmak akik fejjel mennek a falnak. Amúgy szerinted mi olyan nagy dolog egy 1500 lóerős motor kifejlesztésében, világ országainak 70 százalékában megcsinálják csípőből még csak gondolkodni se kell sokat.
Szóval: Nem lenézni az ellenfelet vagy ha lenézed az érvek legyenek sokkal komolyabbak különben ő néz le téged.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

Zelenszkij úgy érzi, hogy a nyugati szövetségesek elárulták - Time​


A Time magazin nagy terjedelmű cikket közölt Volodimir Zelenszkij és környezetének képviselőinek kommentárjaival az ukrajnai háborúról és annak további kilátásairól. A cikk "Senki sem hisz annyira Ukrajna győzelmében, mint én" címmel jelent meg.

A cikk szerint Zelenszkij "dühös" volt az amerikai útja után, amelyet a korrupció elleni harcra való felhívások és annak jelei követtek, hogy a Nyugat belefáradt az ukrajnai háborúba
- írta a Time az elnök környezetében lévő forrásaira hivatkozva.

A kiadvány azt írja, hogy Zelenszkij elvesztette "szokásos csillogó optimizmusát, humorérzékét és azt a hajlamát, hogy viccekkel élénkítse fel a haditerv megbeszéléseket".

"Most bejön, megkapja a híreket, parancsokat osztogat és távozik" - mondja a csapatának egyik régi tagja.

Az elnök környezetének egy másik képviselője szerint Zelenszkij leginkább nyugati szövetségeseitől érzi magát elárulva. Ők hagyták őt a háború megnyeréséhez szükséges eszközök nélkül.

Ezzel együtt Zelenszkij elszántan folytatja a harcot, és "az Ukrajna Oroszország feletti végső győzelmébe vetett hite olyan formát öltött, hogy néhány tanácsadóját aggasztja", "megingathatatlanná" vált, és "a messianizmussal határos".

"Becsapja magát. Nincsenek lehetőségeink. Nem győzünk. De próbálja meg ezt elmondani neki"
- mondta Zelenszkij egyik legközelebbi tanácsadója csalódottan a kiadványnak.

Mostanra a tűzszünet kérdése tabutéma maradt az elnök csapatában.

Zelenszkij hivatala úgy véli továbbá, hogy az esetleges téli áramszünetek a lakosság elégedetlenségét fogják kiváltani a hatóságok munkájával szemben.

"Tavaly az emberek az oroszokat hibáztatták. Ezúttal minket fognak vádolni azzal, hogy nem tettünk eleget a felkészülésért"
- mondta a kiadvány beszélgetőpartnere.

A Time forrásai szerint télen jelentős változásokra kell számítani Ukrajna katonai stratégiájában, és komoly átszervezésekre az elnöki csapatban.

Legalább egy minisztert elbocsátanak, valamint az ellentámadásért felelős személyt, hogy őt tegyék felelőssé Ukrajna lassú előrehaladásáért a fronton.

"Nem haladunk előre"
- mondja Zelenszkij egyik közeli segítője.

Elmondta, hogy egyes parancsnokok a frontvonalakon elkezdték visszautasítani a támadási parancsokat, még akkor is, ha azok közvetlenül az Elnöki Hivataltól érkeztek.

"Ők csak a lövészárkokban akarnak ülni és tartani a védelmet. De így nem nyerhetjük meg a háborút" - mondta a lapnak egy forrás.

Konkrétan október elején az ország politikai vezetése a Donyecki területen lévő Horlivka felszabadítására irányuló hadműveletet követelt.

A válasz a hadsereg részéről egy kérdés formájában érkezett: mivel?

"Nincsenek emberek, nincsenek fegyverek. Hol vannak a fegyverek? Hol van a tüzérség? Hol vannak az újoncok?"
- írta válaszul a tiszt.

 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113
Ne haragudj, de rohadt égő ez a "válasz". Láthatóan fogalmad nincs a gyártástechnológiákról (amit el is fogadok, hiszen nem ez a szakmád), ezért szállj már le a magas lóról; tűrések? Mesélj kérlek, h hova kell bármilyen harckocsi alkatrészhez IT4-5 alatti? A páncél meg bőven hagyjuk ezek után (csak szabványos acélból van majd tízezer), pláne a rétegelteket.
Maradjunk annyiban, h bármit, bármilyen minőségben le tud a muszka gyártani, akár tetszik nekünk, akár nem. Sőt a jelek szerint sokkal jobb anyagmérnökeik vannak, mint a teljes atlanti konglomerátumnak.

Ez az égő beköpés. Magas lóról.
A haditechnikai eszközök bonyolultak, sok finom elektromechanikus részegység esetén igenis számít a gyártástechnológia.
Példa:
- A stabilizátornak van egy csúszása, ami abból adódik, hogy egy három tonnás löveget kell gyorsan, de precízen mozgatni.
Amikor kileng, nem követi az irányzó vonalat, akkor csúszik. Ilyenkor igyekszik a rendszer vissza illeszteni az "elszabadult" ágyút az irányzó vonalra, addig nem lehet lőni. A precíz, dinamikus sebesség váltasokkal járó mozgás csak jó minőségű és pontos elektro hidraulikus vagy újabban elektro mechanikus löveg és toronymozgató berendezésekkel lehet. Ha a fogaskerék áttétel kopás vagy méret tűrés miatt nem állandó, az már eleve pontatlan, sokat csúszó stabilizátort eredményez.
- A lemezek tűrése valóban nem kihívás a mai világban, azonban az elektronikai eszközök hőmérséklet tűrése komoly kihívás a civil eszközökhöz képest. A digitális kijelzők, képernyők -40-+70 C fok között kell, hogy működjenek, a nyomtatót áramkörök úgyszintén. (Ezért fontos a klíma az elektronikus rendszerek üzemeltetése közben).
Párás és poros környezetben is. Ezért sokszor por és nedvesség álló burkolatban vannak. Ezek tartósságát szintén befolyásolja a gyártási minőség. Az orosz képes ez utóbbiak gyártására, csak legfeljebb nem annyira precizen, mint a koreai, japán, vagy német. Pont, mint a személy autóknál. A tíz éves Zsiguli nem annyira megbízható, mint a Toyota.

Ezért számít a gyártástechnológia.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 656
55 312
113

Zelenszkij úgy érzi, hogy a nyugati szövetségesek elárulták - Time​


A Time magazin nagy terjedelmű cikket közölt Volodimir Zelenszkij és környezetének képviselőinek kommentárjaival az ukrajnai háborúról és annak további kilátásairól. A cikk "Senki sem hisz annyira Ukrajna győzelmében, mint én" címmel jelent meg.

A cikk szerint Zelenszkij "dühös" volt az amerikai útja után, amelyet a korrupció elleni harcra való felhívások és annak jelei követtek, hogy a Nyugat belefáradt az ukrajnai háborúba
- írta a Time az elnök környezetében lévő forrásaira hivatkozva.

A kiadvány azt írja, hogy Zelenszkij elvesztette "szokásos csillogó optimizmusát, humorérzékét és azt a hajlamát, hogy viccekkel élénkítse fel a haditerv megbeszéléseket".

"Most bejön, megkapja a híreket, parancsokat osztogat és távozik" - mondja a csapatának egyik régi tagja.

Az elnök környezetének egy másik képviselője szerint Zelenszkij leginkább nyugati szövetségeseitől érzi magát elárulva. Ők hagyták őt a háború megnyeréséhez szükséges eszközök nélkül.

Ezzel együtt Zelenszkij elszántan folytatja a harcot, és "az Ukrajna Oroszország feletti végső győzelmébe vetett hite olyan formát öltött, hogy néhány tanácsadóját aggasztja", "megingathatatlanná" vált, és "a messianizmussal határos".


- mondta Zelenszkij egyik legközelebbi tanácsadója csalódottan a kiadványnak.

Mostanra a tűzszünet kérdése tabutéma maradt az elnök csapatában.

Zelenszkij hivatala úgy véli továbbá, hogy az esetleges téli áramszünetek a lakosság elégedetlenségét fogják kiváltani a hatóságok munkájával szemben.


- mondta a kiadvány beszélgetőpartnere.

A Time forrásai szerint télen jelentős változásokra kell számítani Ukrajna katonai stratégiájában, és komoly átszervezésekre az elnöki csapatban.

Legalább egy minisztert elbocsátanak, valamint az ellentámadásért felelős személyt, hogy őt tegyék felelőssé Ukrajna lassú előrehaladásáért a fronton.


- mondja Zelenszkij egyik közeli segítője.

Elmondta, hogy egyes parancsnokok a frontvonalakon elkezdték visszautasítani a támadási parancsokat, még akkor is, ha azok közvetlenül az Elnöki Hivataltól érkeztek.

"Ők csak a lövészárkokban akarnak ülni és tartani a védelmet. De így nem nyerhetjük meg a háborút" - mondta a lapnak egy forrás.

Konkrétan október elején az ország politikai vezetése a Donyecki területen lévő Horlivka felszabadítására irányuló hadműveletet követelt.

A válasz a hadsereg részéről egy kérdés formájában érkezett: mivel?


- írta válaszul a tiszt.


Hitler-szindróma....:)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 471
46 400
113
ja vagy sem :) Milyen érdekes, hogy sem a spacex honlapja sem a wikipédia nem tartja nyilván a kudarcokat. (csak a visszatérő modulok sikertelenségeit). És összesen hány embert vittek fel az űrbe a spacex-sek? Oroszok 1638 sikeres kilövésen vannak túl. Más asztal.

Tessék ez itt 2018-as:


2022-ben is volt, pár teszt ami robbanással végződött.

ez meg 2023-as


Az Amazon műholdak elvesztéséről ne is beszéljünk, pedig emiatt a mai napig nem túl jó barátságban vannak a szupermilliárdosok.
Aztán ott van Kína a közel annyit lőtt fel mint MUSK bácsi 50db 2022-ben. 2023-ban 70-at terveztek.

Dudi, a T14 55 tonna, a leo2a7 67 tonna, és a koronázatlan király felmáházva 71.2 tonna. Akkor miről is beszélsz?

A X motor sikertelensége egyébként könnyen elképzelhető, de összesen egy ember nyilatkozata alapján lehetne ezt alátámasztani 2020-ból, aki kudarcnak vélte a jelentett hibák alapján. Ráadásul tesztpéldányok, ha vannak hibák majd kijaívtják, vagy berkanak valami mást helyette.
Az összes ilyen megnyilvánulásod, hogy "nem tudnak kiizadni" 1500 LE-s motorokat, meg ellopták a "gyártósort" ez mind kb. ilyen GeneralSVR kategória.
Elfelejtetted hogy van pár motorgyártó Oroszországban, generátorok, tengeralattjárók, hadihajók, mezőgazdasági nehézgépek, kamionok, teherautók, vontatók, civil hajók és sorolhatnám naphosszat melyekhez motorokat gyártanak. Olyan amilyen de van, és 70 éve.

Ez a folyamatos orosz lenézés, és fél információkból generált FOS már nagyon a bögyömben van.

más:

A FOS média hírzárlati és médiaelvek betartására vonatkozó utasításokat Németországban érdemes tanulmányozni, amire a napokban derült fény. Milyen pontos leírást adtak a médiaszolgáltatóknak, hogyan és miképpen beszélhetnek, és miről nem beszélhetnek a médiában. Mely témákat kerüljék, és mely szavakat használhatják. Ukrajna-Orosz, Izrael-Palesztina, és Covid ideje alatt.

Csak hát kiszivárogtak , és lehozták az egész FOS utasításkészletet.
A német csatornák egyike szó szoros értelemében hírhamisítást végzett, ahol egy a hamasz fogságból szabadult nő, teljes szövegét meghamisította.

videó 8:35
ARD verziót: bottal verték, és egy motorra fektették, majd alagutakon keresztül vitték.

videó 9:33
A nő elmondta, hogy jól bántak vele, kedvesek voltak, tiszta helyre vitték és ellátták a sérüléseket, ápolták a legjobb tudásuk szerint.


Na ilyen a FOS.
Hja hogy ekkora spíler vagy a témában, hogy a dedikáltan kisérlet, techdemónak szánt Starshipet a széria indítások közé sorolod, akkor rendben vagyunk. Szerintem írjál már a Rogozin bácsinak, hogy mit köszönhet SpaceX-nek, ő személy szerint. És ha már ott vagy kérdezd már meg azt is, hogy vajon miben tört ketté a karrierje! :rolleyes:
Mindenki menekül a SpaceX útjából, hogy nehogy véletelnül belekerüljön a Falcon 9 orrába a payloadjuk.
Vagy várjál csak ...!
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 871
27 434
113
image.png

Elemezzük kicsit a szimbolikáját.
  • Felül nagy betűvel szedve: SENKI.
  • Alul kis méretű Zelenszkij, háttal, az is félig kilógva.
Message sent.
"Már lassan két éve tart.
Oroszország még mindig Ukrajna területének majdnem egyötödét birtokolja.
Tízezrek haltak meg.
A világ támogatása csökken."

Öööö. Jobban jártak volna a békekötéssel?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 542
113
jól láttom, hogy az első BMP legalább két embert elgázolt tolatásnál mikor leugrottak róla?
NATO kiképzés,ott mindenből hátul szállnak ki ezt tanulják. Ezek a tetőn utaztak,mert ha találat van ,vagy drón jön akkor leugranak,leesnek így nem maradnak benn. Szóval mit lehet tenni,leugrottak hátrafelé, mert ott kell gyülekezni, osztodni, bujkálni,stb a kiképzés szerint. A gyenge idegzetű sofőr meg már húzná is el onnét a belet nehogy kilojjek, csak hát fogalma nincs hol korical a deszant,nem szokta meg,meg ki nem xarja le mikor mindenhonnet lőnek rá hogy hol bujkálnak a nyulak.
Ugye hogy mennyivel biztonságosabb a való életben a Btr oldalajtoja?
Mert ez a sofőr letolatott volna bármivel bárkit.

Nem lehet büntetlenül lopkodni más pénzét úgy néz ki.

Nagyon nagyon bízzunk benne hogy a Gripeneket kapják meg ,legalább meglátjuk mennyit érnek és hogy kellene használni őket a valóságban.

Szu 34 veri az ukrán célpontokat.

Hadizsakmany, ki lesz az új gazdája?

Schroder nagyinterjú.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Az orosz páncélos csoport veszélyes rajtaütéseket hajt végre, hogy Krasznogorovka felé terjeszkedjen
2023. okt. 30.

Az orosz fegyveres erők páncélos csoportjai és gyalogsági harcjárművei veszélyes támadásokat hajtanak végre, hogy kiterjesszék az ellenőrzést Krasznogorovkára. A Marinkától északra és Krasznogorovkától délre lévő Trudovszkaja bányák elleni támadások megsemmisítették az ukrán csapatok erődítményét és felszerelését.


UKRÁN NÉPMESÉK:

Ukrajnához köthető zsidóellenes zavargások Oroszországban


Mit tudunk eddig?
Dühös tömeg szállta meg a mahacskalai repülőteret az állítólag Izraelből oda tartó "menekültek" hírére.
Oroszország déli, muszlim többségű régióiban zsidóellenes incidensek sorozata történt az Izrael és a Hamász palesztin fegyveres csoport közötti háború kezdete óta, e hónap elején.

Moszkvai médiaforrások szerint a zavargásokat az ukrajnai székhelyű Telegram-csatornák ösztönözték, amelyek információháborús műveleteket folytatnak.
A legutóbbi jelentős robbanásveszélyre vasárnap került sor, amikor több száz zsidóellenes tüntető tört be a Dagesztáni Köztársaság fővárosának, Mahacskalának a nemzetközi repülőterére.

Mi történt?
Több száz dühös tüntető, akik közül néhányan palesztin zászlókkal és zsidóellenes plakátokkal vonultak fel vasárnap késő este a mahacskalai repülőtér előtt. Az engedély nélküli gyülekezést egy állítólag Tel-Avivból érkező, állítólag a közel-keleti konfliktus elől menekülő "zsidó menekülteket" szállító járatról szóló internetes pletykák váltották ki.
A tömeg dulakodott a repülőtéri rendőrökkel, betörte a terminál ajtaját és behatolt a létesítménybe. A randalírozók beözönlöttek a terminálba, utat találtak a kifutópályára, és blokkolták az érkező járatokat, miközben izraeli utasokat kerestek.

A hatóságok válasza
A reptéri zavargások hatalmas rendőri reakciót váltottak ki, és több tucat rendfenntartó járművet láttak a helyszínen. A rohamrendőrök behatoltak a repülőtérre, és több tüntetőt őrizetbe vettek - derül ki az interneten keringő felvételekből. A helyi egészségügyi hatóságok szerint az összecsapásokban mintegy 20 ember, köztük legalább hat rendőr megsérült.
Az orosz belügyminisztérium helyi igazgatósága közölte, hogy büntetőeljárás indult a tömeges zavargások miatt. A vád súlyos büntetést von maga után, és az elkövetők akár 15 évre is rács mögé kerülhetnek. Ezen kívül a rasszista és vallási indíttatású gyűlöletkeltő nyilvános megjegyzéseket tevő személyek is büntetőjogi vizsgálatra számíthatnak - figyelmeztetett az igazgatóság.

Egyéb zsidóellenes incidensek
Egy nappal korábban a dagesztáni Hasavjurt város egyik szállodáját dühös tömeg kutatta át "zsidó menekültek" után, akik állítólag ott élnek. A tömeg nem talált senkit, és az incidens békésen rendeződött.
Ettől függetlenül az oroszországi Kabardin-Balkár Köztársaság fővárosában, Nalcsik városában épülő zsidó kulturális központot ismeretlenek támadtak meg. A támadók felgyújtották az épületet, és antiszemita graffitikkel jelölték meg.

Az ukrán hírszerzés áll a zavargások mögött?
A dagesztáni zavargásokat kiváltó online pletykák a jelek szerint az Utro Dagestan ("Dagesztáni Reggel") Telegram-csatornáról indultak. Annak ellenére, hogy helyi csatornának adta ki magát, mind az orosz tisztviselők, mind a Killnet hacker közösség leleplezte, hogy a csatorna az ukrán hírszerzés projektje, amelyet azért hoztak létre, hogy zavargásokat szítson Oroszországban.
A csatorna nem sokkal a Kijev és Moszkva közötti konfliktus 2022. februári kezdete után kezdett gyorsan növekedni, bőséges finanszírozásban részesült, és az oroszellenes online csatornák hálózatának egyik fő forrásává vált.
A 2016-ban Kijevben letelepedett és végül ukrán állampolgárságot kapott szökevény volt Állami Duma-képviselő, Ilja Ponomarjov nyíltan és többször is elismerte, legutóbb éppen néhány hónapja, hogy a Dagesztáni Reggel az egyik "saját" erőforrásuk.
A Moszkva által "külföldi ügynöknek" bélyegzett Ponomarjov korábban azt állította, hogy az úgynevezett orosz gerillacsoport, az NRA szócsöve, noha nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy az valóban létezik.
Ponomarjov révén a csoport vállalta magára Darja Dugina orosz újságíró és Vlagyimir Tatarszkij katonai blogger meggyilkolását, ezzel levéve a terhet Kijevről, miután Moszkva az ukrán különleges szolgálatokat vádolta mindkét terrortámadás megrendezésével.

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap este azonnal hosszas bejegyzéssel reagált a reptéri zavargásokra az X-en, amelyben "mélyen gyökerező" antiszemitizmussal és "más nemzetek iránti gyűlölettel" vádolta Oroszországot. Közben Ponomarjov csapata elhatárolódott a pletykák forrásától, azt állítva, hogy az ex-pártelnök már több mint egy éve nem állt kapcsolatban a Dagesztáni Reggel-lel.

A hirtelen zsidó érzelművé vált Zselé (megvilágosodott?) a muszlim többségű régió sötét tömegének megmozdulását egész Oroszországra kivetíti.

Az idegengyűlölethez már a menekült zsidó is jó? Kezdhetik a menekült ukránokat is gyűlölni Zselé miatt?


*****************************************************

UKRÁN NÉPMESÉK:

40 ukrajnai katonai egységről derült ki, hogy hamis díjazást halmoztak fel


Az ukrán védelmi minisztérium arról számolt be, hogy egy belső ellenőrzés során mintegy 40 olyan katonai egységet tártak fel, ahol a parancsnokok több mint 123 millió hrivnya (több mint 3,3 millió dollár) értékben többletjuttatásokat utaltak ki az AFU olyan katonáinak, akik nem vettek részt a harci műveletekben, a jelentések szerint a helyzetért a parancsnokok "laza értelmezése" a "harci műveletek" fogalmának.
"Több mint 123 millió hrivnya (több mint 3,3 millió dollár) kiegészítő díjazást fizettek ki olyan személyeknek, akik nem vettek részt a harci műveletekben és nem teljesítettek harci feladatokat.
A védelmi minisztérium belső ellenőrzési szolgálata megállapította, hogy a jelenlegi szabályok lehetővé teszik a katonai egységek parancsnokai számára (több mint 40 ilyen egységet azonosítottak - a szerk.), hogy túl szabadon értelmezzék a "harci műveletek" és a "harci (különleges) küldetés" fogalmát, és saját belátásuk szerint fizessenek kiegészítő javadalmazást" - áll a minisztériumnak az ukrán védelmi minisztérium Telegram-csatornáján közzétett közleményében.

Sajnos, nem derül ki, hogy a javadalmazottak a fronttól akár meglehetősen távol is lehettek-e, illetve a javadalmazókkal milyen rokonsági viszonyban voltak. Vagy egyszerűen csak osztoztak a pénzen?
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 994
113
Artemovszknál ATGM a de facto nato erőkre:

Az oroszok kicsaptak egy T64-et másnap a de facto nato megpróbálta elvontatni, de azt is kivették a sorból:

de facto nato katonák élettel nem kompatibilis üzemmódban:

FAB érkezés, ha minden igaz:

Állítólag leopard2, mondjuk elég kocka, szóval lehet az:

NATO kiképzés a gyakorlatban:

Bradley is elfüstölt:

Drónozgatás, gránátdobálás:

Ukri btr70, stryker, t72 volt:

M113, Oshkosh, Kozak, Büffel volt:

-2 stryker:

Lancet vs krab és 109:

Az mh ettől a vonattól is megnyalná azt az ujját is amin nincs köröm:

Távirányítású kornet:

de facto nato raj volt:

Ennek a nackónak lerepült a rohambidli a fejéről:


Mellesleg: Gripen, L2 A7, Lynx is mehetne tesztelni 404isztánba.
 

Beregszasz

Well-Known Member
2022. február 20.
44
680
83
de pl egy nyomorult 1500 LE-s harckocsimotort sem tudnak kiizadni (minden bajuk van a T-14 motorjával) magukból ami megint csak megy nyugaton már 1979 óta.
Ezt majdnem szószerint olvastam 15-20 éve az Aranysasban (vagy akkor még talán Topgun volt a lap címe).
Akkor még én is elhittem az ott leírtakat
Időre, tapasztalatra van szükség, hogy az ember felismerje, ezek az elemzések olyanok, mint a cégek marketing anyagai, jó eséllyel azokon is alapulnak közvetve vagy közvetlenül.

Addig minden szupi szuper, míg meg nem veszed és el nem kezded használni. Utána jössz csak rá, hogy fő funkcióját tekintve nem sokkal jobb az új, mint az eredeti darab. Csak beleraktak egy rakás funkciót, ami elsőre jónak tűnt, csak hát a hasznosíthatóságát ez nem befolyásolja. Mint a Wifi-s mosógép, ami szerethető funkció, de ettől önmagában nem lessz nagyobb hatékonyságú a tisztítás.
A nyigati fegyverek legyőzhetetlenségével kapcsolatos legendákat ráadásul csak táplálták az elmult 30+ év USA által indított asszinkron háborűí. Mindenki látta az Öböl háborúban, ahogy az Abramsek lemészárolják az iraki T72-ket. Csak azt már senki nem tette hozzá, hogy ezek 3. vonalbeli szovjet páncélosok voltak, az alap szovjet modellhez képest kisebb teljesítményű páncéllal és páncéltörő lövedékkel és akkor a kiképzésbeli, motivációs különbségekről, a légitámogatásban meglévő különbségekről, a mennyiségi fölényről nem is beszéltünk). A SZU az USA-hoz hasonlóan az exportváltozatokat lebutította, sőt a lebutításnak is 2 lépcsője volt: kicsivel rosszabb minőség a VSZ tagoknak és még további gyengítés a "megbízható" arab szövetségeseknek.
Igazság szerint a T64, és a T72 megjelenését követően a SZU nemcsak nyomasztó számbeli, hanem minőségi fölényben is volt a harckocsik tekintetében (ezt ma már talán senki nem vitatja), amit a félrecsúszott MBT program után kialakítotr M1 és Leo2 tudott csak kiegyensúlyozni nyugaton. Viszont Abrems, Leo2 istenítésekor azt se felejtsük, hogy ekkor már a SZU-ban is a T80 volt a top tier tank, amely szovjet verziójának sem páncélvédelem, sem tűzerő, sem mozgékonyság tekintetében nem volt szégyenkeznivalója a nyugati versenytársakkal szemben.

Mindenesetre félreértés ne legyen, 1:1 összehasonlításban az aktuális top nyugati harckocsi ma valószínűleg valamivel jobb, mint az aktuális top orosz, de a különbség nem mindig egyértelmű, és nem univerzális (egyes paraméterekben jobb az egyik, másokban rosszabb, a körülményektől is függ, melyik használható jobban). Az aktuális Lada modellnél is jellemzően található, szebb/jobb nyugati autó, de A pontból B-be eljutni mindkettő hasonlóképpen alkalmas.

A technológia mindenhatóságában hívőknek legkésőbb ebben a háborúban végre le kelletr volna essen, hogy a harctéren a kiképzés, az alkalmazott taktikák, a fegyvernemek közötti összhang sokkal inkább számít, mint az elméleti fegyverösszehasonlításokat végző magukat szakértőnek ábrázoló marketing szakemberek által mantraszerűen súlykolt technológiai előny. Az ami igazán számít az oroszoknál megvan, sőt folyamatosan javul, míg az ukránoknál már csak nyomokban található meg. Az ukránok már azt sem tudják, NATO doktrinák, vagy az egykori szovjet szerint harcolnak, egyszer mixelik a NATO által kiképzett katonáikat, egyszer teljesen tiszta dandárokba szervezik be őket (ami ebben az esetben is hendikeppes, hiszen ez utóbbi esetben is a vezérkari tisztjeik jó esettel Moszkvában tanulták a hadviselés szabályait, módszereit).
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 385
24 819
113
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 043
113
Ezt majdnem szószerint olvastam 15-20 éve az Aranysasban (vagy akkor még talán Topgun volt a lap címe).
Akkor még én is elhittem az ott leírtakat
Időre, tapasztalatra van szükség, hogy az ember felismerje, ezek az elemzések olyanok, mint a cégek marketing anyagai, jó eséllyel azokon is alapulnak közvetve vagy közvetlenül.

Addig minden szupi szuper, míg meg nem veszed és el nem kezded használni. Utána jössz csak rá, hogy fő funkcióját tekintve nem sokkal jobb az új, mint az eredeti darab. Csak beleraktak egy rakás funkciót, ami elsőre jónak tűnt, csak hát a hasznosíthatóságát ez nem befolyásolja. Mint a Wifi-s mosógép, ami szerethető funkció, de ettől önmagában nem lessz nagyobb hatékonyságú a tisztítás.
A nyigati fegyverek legyőzhetetlenségével kapcsolatos legendákat ráadásul csak táplálták az elmult 30+ év USA által indított asszinkron háborűí. Mindenki látta az Öböl háborúban, ahogy az Abramsek lemészárolják az iraki T72-ket. Csak azt már senki nem tette hozzá, hogy ezek 3. vonalbeli szovjet páncélosok voltak, az alap szovjet modellhez képest kisebb teljesítményű páncéllal és páncéltörő lövedékkel és akkor a kiképzésbeli, motivációs különbségekről, a légitámogatásban meglévő különbségekről, a mennyiségi fölényről nem is beszéltünk). A SZU az USA-hoz hasonlóan az exportváltozatokat lebutította, sőt a lebutításnak is 2 lépcsője volt: kicsivel rosszabb minőség a VSZ tagoknak és még további gyengítés a "megbízható" arab szövetségeseknek.
Igazság szerint a T64, és a T72 megjelenését követően a SZU nemcsak nyomasztó számbeli, hanem minőségi fölényben is volt a harckocsik tekintetében (ezt ma már talán senki nem vitatja), amit a félrecsúszott MBT program után kialakítotr M1 és Leo2 tudott csak kiegyensúlyozni nyugaton. Viszont Abrems, Leo2 istenítésekor azt se felejtsük, hogy ekkor már a SZU-ban is a T80 volt a top tier tank, amely szovjet verziójának sem páncélvédelem, sem tűzerő, sem mozgékonyság tekintetében nem volt szégyenkeznivalója a nyugati versenytársakkal szemben.

Mindenesetre félreértés ne legyen, 1:1 összehasonlításban az aktuális top nyugati harckocsi ma valószínűleg valamivel jobb, mint az aktuális top orosz, de a különbség nem mindig egyértelmű, és nem univerzális (egyes paraméterekben jobb az egyik, másokban rosszabb, a körülményektől is függ, melyik használható jobban). Az aktuális Lada modellnél is jellemzően található, szebb/jobb nyugati autó, de A pontból B-be eljutni mindkettő hasonlóképpen alkalmas.

A technológia mindenhatóságában hívőknek legkésőbb ebben a háborúban végre le kelletr volna essen, hogy a harctéren a kiképzés, az alkalmazott taktikák, a fegyvernemek közötti összhang sokkal inkább számít, mint az elméleti fegyverösszehasonlításokat végző magukat szakértőnek ábrázoló marketing szakemberek által mantraszerűen súlykolt technológiai előny. Az ami igazán számít az oroszoknál megvan, sőt folyamatosan javul, míg az ukránoknál már csak nyomokban található meg. Az ukránok már azt sem tudják, NATO doktrinák, vagy az egykori szovjet szerint harcolnak, egyszer mixelik a NATO által kiképzett katonáikat, egyszer teljesen tiszta dandárokba szervezik be őket (ami ebben az esetben is hendikeppes, hiszen ez utóbbi esetben is a vezérkari tisztjeik jó esettel Moszkvában tanulták a hadviselés szabályait, módszereit).
Használják a nyugati eszközöket ugyanabban a háborúban mint az orosz cuccokat.
A technológiai fejlettség eredményezi azt, hogy az ukránok még harcolnak. A technológiai fejlettség adja nekik a real time felderítési adatokat. A technológiai fejlettség adja nekik a perecíziós csapasmérő erőt. A technológiai fejlettség ad nekik mindent.