[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 399
113
Az angol világnyelv, Hollywood az amerikai világnézet és 1945 óta mindenki ahhoz igazodik, amit az USA jónak, vagy rossznak definiál.
Amerika szerint Oroszországot kell feltartóztatni, tehát automatikusan az egész "szabad világ" szerint Oroszországot kell feltartóztatni.

Ha ránézünk erre a bolygóra egy magasabb, semleges perspektívából, mondjuk a Holdról, akkor lehet, hogy inkább az jön ki, hogy az USA-t kéne feltartóztatni.
Tucker Carlson szeptemberben rádöbbent, hogy lehet, hogy a NATO már egy idejét múlt anakronizmus. 1989 óta egy amerikainak ez a gondolat még csak most, 2023-ban merült fel először.
És Tucker Carlson egyelőre csak egy egzotikus kívülállónak számít ezzel a szentségtöréssel felérő gondolatával.
Ezek ennyire még mindig a Hidegháborúban élnek.

Igazad van, de a hidegháborús gondolkodás sokkal inkább jellemzi Putyint. Bosszú vágya, birodalomi ambíciói miatt van ez a háború.
Az USA még mindig jobb feltételeket nyújt, mint Putyin. Ezért inkább tartozna mindenki az USA érdekszférájába, mint Putyin birodalmához.

Szabó viszont félre magyarázza az orosz nukleáris doktrimat. Nincs benn olyan, amit ír, ráadásul az atom nem megoldás Putyinnak, hiszen biztosan el pusztul ő és Oroszország is. Ezt egy tábornok tudja, Szabó meg hülyének nézi az olvasóit.

Ez az orosz propaganda sugalmazott fenyegetése a laikusoknak.
Egy vesztésre álló futbalmeccsen Putyin azzal fenyegetőzik, hogy ha veszít, akkor megöl mindenkit...
:)
A kérdés, hogy egy ilyen minek focizik?
Lásd orosz olimpiai dopping csalás.

Hihetetlen, hogy hétről-hétre újra és újra felfedezi valaki, hogy egy intenzív háborúban vannak veszteségek is, mindkét oldalon... Erről szól az anyagháború, ahogy írtad is, viszont én úgy látom, hogy ezt az orosz jobban fogja, sőt már jelenleg is jobban bírja mint a másik oldal. Az ukrán oldalon kisebb eleve a merítés lehetősége és ez is ráadásul kintről jön és az adakozók kénye-kedvének van kitéve, ráadásul a célpontválasztás is sok esetben megkérdőjelezhető, ha már anyagháborút akar vívni az ukrán. Pl. akár ez a kis hajó elleni támadás, akár a hónapok óta dokkban álló és előzetesen is több hónapig tartó javításon lévő tengeralattjáró, Donyeck lakókörleteinek HIMARSozása, stb...

Én úgy látom néha csak azért megy épp arra a valamire a csapás, mert rég volt bemutatható médiaesemény és a kemény, értékes célpontokat nehéz (sok esetben szinte lehetetlen) elérni, ott eredményeket felmutatni.

Van igazságod. Lehetne hatékonyabban pusztítani az orosz erejét.

Az anyagháború állását nehéz megítélni, mert mindkét propaganda erősen dolgozik azon, hogy senki se lásson tisztán.

Az orosz "végtelen erőforrás" narrativa is erősen vérzik. A nyugati támogatás pedig erősen USA (elnök) függő.
Viszont bármelyik is csuklik előbb össze, a nyertes egyik esetben sem tudja könnyen elérni eredeti célját.
Ha Putyin nyer, el kell foglalnia egy 600 ezer km2-es országot, ellenséges lakossággal. Mivel, kivel, meddig?
Ha az orosz haderő adja fel, akkor viszont Krím visszafoglalása lenne nagy falat az ukránnak.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 014
23 369
113
Most ez van, ha tetszik ha nem.
most az van,hogy 360 milla amerikai azt hitte hogy ők fújják a passzátszelet ..
majd leesik neked is egyszer,hogy a (képzelt) amerikai hegemónia bukásának vagyunk most szemtanúi ..
érdekes módon olyan országokat nem mer "felkérdezni" mint pl É-korea vagy Irán .. és pont az oroszokkal vagy kínával akar tengelyt akasztani .. hát sok sikert.

neked pedig jó reggelt kívánok ha majd egyszer felébredtél.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 303
10 595
113
Most ez van, ha tetszik ha nem.
Nem most ez van, hanem eddig így volt. Most meg minden bizonytalan és ingatag.
A történelem nem egy statikus pillanatkép, nem is értem ezt a felvetést. Érezhette azt a római polgár 450-ben, hogy Róma mindenható, mert így szokta meg, de ettől még nem így volt, csak akkor még nem robbant az arcába. De az összes világbirodalom polgára a történelem folyamán hasonló cipőben járhatott. Kivéve persze azok, akik nem zárták magukat a kis buborékjukba.
Ettől persze lehet, hogy az USA meg tudja végül őrizni (vagy épp visszaállítani) a hegemóniáját, de jelenleg kihívták a hóra és a küzdelem még zajlik és nyílt.


Ha Putyin nyer, el kell foglalnia egy 600 ezer km2-es országot, ellenséges lakossággal. Mivel, kivel, meddig?
Ha az orosz haderő adja fel, akkor viszont Krím visszafoglalása lenne nagy falat az ukránnak.
Mindig ide kanyarodsz vissza, pedig ez úgy baromság, ahogy van. Nem kell neki és nem is akarja elfoglalni egész Ukrajnát, pláne nem azokat a területeket, amelyek nem orosz ajkúak nagyrészt. Az oroszoknak bőven megfelelő, ha a keleti és déli területeket benyelik (ahol az ipar, mezőgazdaság nagyobbik része összpontosul, ott a tengerpart, ráadásul az ott maradó lakosság nem ellenséges, mert az ellenségesek már vagy leléptek, vagy meghaltak a fronton), a nyugati-északnyugati rész meg megmarad Ukrajnának, amit felvehet az EU (hogy még azt is csődbe vigyék), annyit kötnek ki nekik az oroszok, hogy a NATO-ba nem léphetnek be.

Hülye lenne Putyin egész Ukrajnát megszállni, lehet őt utálni, de ennyire azért nem kéne analfabétának nézni, mert az kontraproduktív.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 895
30 635
113
Szerintem Zeli kap utilaput inkább, felkészül, Olekszij Aresztovics....
..........
Grom E-1
Kremennaya környékén feltűnt a Wagner
Ahoj Bandera
Ukrán harckocsit a túlpartra!
Iszlám bankrendszer...
Krynki felé
Budanov lesz Brutus?
Összfogl.07. 14h
Vezetői hiba
Olena Zelenszkaya Alapítvány (cikk)
Palesztin az SVO mellett
Ukrán átszervezés
Mirgorod
Azovi-vasút
Kupyanszk-foglyok
Az ukránok vállalták
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 561
113
Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes szerint Ukrajna uniós csatlakozása sem szerepel a kártyán.

Mindenesetre egészen addig, amíg az ukránok meg nem bánják a volini vérengzést

- Elmondom az álláspontunkat. Véleményem szerint ennek a kérdésnek a megoldása nélkül – és ezzel már sok ukrán is tisztában van – Ukrajnának nincs oka az Európai Unióhoz való csatlakozásról álmodozni. Ezért feltétlenül hangsúlyozni fogjuk, hogy ennek a kérdésnek a megoldása nélkül nem lesz hosszú távú megbékélés Ukrajnával.
- Tehát az exhumálás a feltétele annak, hogy Lengyelország támogassa Ukrajna EU-csatlakozását?
- Nem szeretek a feltételekről beszélni. A valóságról beszélek: ha egy olyan országgal akarunk szövetséget kötni, amellyel jelentős vitáink vannak, akkor a vitát meg kell oldani, különben nehéz az együttműködés.



Az Ukrán Fegyveres Erők egyesített erőinek parancsnoka panaszkodott az orosz felderítő csoportok csernyihivi és szumi térségében végrehajtott razziái miatt.

Az Ukrán Fegyveres Erők egyesített erőinek parancsnoka panaszkodott az orosz felderítő csoportok csernyihivi és szumi térségében végrehajtott razziái miatt.
Az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek felderítő csoportjai viszonylagos rendszerességgel próbálnak razziát végrehajtani Ukrajna Csernyigov és Szumi régióinak az orosz-ukrán határral szomszédos területén. Ezt az ukrán fegyveres erők egyesített erőinek parancsnoka, Szergej Naev altábornagy mondta.
Az ukrán tábornok szerint havonta 9-10 alkalommal csapnak le orosz felderítő csoportok. Naev úgy véli, hogy az orosz fél hírszerző tiszteket küld az ukrán állások vizsgálatára és a katonai infrastruktúra elleni szabotázsra.
Ezek a különleges műveleti erők és az orosz védelmi minisztérium vezérkarának fő hírszerzési igazgatóságának professzionálisan képzett katonái.- szögezi le az ukrán fegyveres erők egyesített haderejének parancsnoka.

Igaz, nem nagyon világos, hogy mi az oka az ukrán tábornok meglepetésének vagy felháborodásának. Oroszország különleges katonai műveletet hajt végre, és teljesen természetes, hogy ennek keretein belül katonai egységek és különleges szolgálatok hajtják végre a rábízott feladatokat, beleértve az ellenséges területen lévő katonai célpontok megsemmisítését is.

Az ukrán alakulatok egyébként rendszeresen megpróbálják szabotőreiket Oroszország szomszédos régióiba, köztük Belgorod, Brjanszk és Kurszk területére küldeni, az ukrán különleges szolgálatok pedig aktívan alkalmaznak toborzott ügynököket Oroszország területén, többek között az ukrajnai menekültek és a résztvevő oroszok közül. különböző szélsőséges csoportok tevékenységében .


Bombardier Challenger 650 Kalinyingrádot és Belorussziát kukkolja, már a negyedik hurokkal próbál valamit kifigyelni.

Boeing P-8A Poseidon a román tengerpartról tervezi a kaprok újabb darálóba küldését.
Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk a török partoktól már csak 200 km-re távozik a cikcakkjaival.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Mi-35 bevetésen. Pont a lényeg nem látszik, anno azt írták a fedélzeti berendezés automatikusan lövi ki a cuccot megfelelő helyen és szögben.


ukrán Grad megsemmisítése, ami még érdekes lehet a videó vége felé elsuhan még egy drón


Lemberg polgármestere is tudja mik a prioritások.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 049
113
0:58 Lencet vagy mi a kép jobb oldalán
Felderítő dron !
Úgy repkednek a drónok, mint a madarak..
Az ukránok már tavaly nyáron sírtak hogy állandóan több száz orosz dron van levegőben !
És ha az oroszok erre képesek mire lenne képes kína tajvan ellen ?

F-aPtinaYAA1eNa


A dron csapások folytatódnak


https://twitter.com/i/status/1721914128086753417
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 872
9 847
113
360millió-1 amerikai nem ezt gondolja és meg is van hozzá az ereje, hogy 7milliárd földlakónak esélye ne legyen jobb belátásra bírni őket.
Ennyire gondban vagy a földrajzzal?
Az USA népességéhez most 30 milliót hozzáadtál, míg Oo. népességéből egy 10-est lecsippentettél a múltkor.... Véletlen lenne?

@Busho3301
A fórum egy jelentős részének meg az ilyen "dudiskodásoktól" emelkedik meg koponyaüregi nyomása!
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 029
54 088
113
360millió-1 amerikai nem ezt gondolja és meg is van hozzá az ereje, hogy 7milliárd földlakónak esélye ne legyen jobb belátásra bírni őket.



Akkor is ilyen vagány leszel,mikor megháborúztatnak minket megint, a kedves nyugati szövetségeink,aztán nagy meglepetésre,megint megalkusznak a seggünkre,csak előtte megint meghalunk pár százezren,lerombolják az országot, bónuszként itt maradnak megint pár évtizedet...