[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 535
113

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
748
7 529
93
Akció

Csóri ukránoknagyon bexopták ezt a nyugati támogatás sztorit. Ugye nekünk 56-ban csak szavakban volt támogatásunk, itt meg azért annyit adott a nyugat hogy elhiggyék hogy tényleg minden támogatást meg fognak kapni. Hát nem...
A xarkavaró angolszászokat kellene már bezárni valami rezervátumba ahol elbaxakidhatnának egymással. Így meg jó eséllyel szétkúrtàk az EU-t, kb 50-80 évre lenullázták Ukrajnát ... Majd lesz egy Albright interjú megint hogy az 500.000 iraki gyerek mellett az ukránok.halála ismegérte...
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 945
41 175
113
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Ukrajna elbocsátja a kiberbiztonsági főnököt

Az adatvédelmi ügynökség tisztviselőit korrupcióval gyanúsítják
Az ukrán kormány hétfőn leváltotta az Ukrán Különleges Hírközlési és Információvédelmi Állami Szolgálat (SSSCIP) vezetőjét, miután a korrupcióellenes ügyészek sikkasztási ügybe keveredtek.
Jurij Scsigolt, az SSSCIP vezetőjét és helyettesét, Viktor Zsorát menesztették, és Dmitrij Makovszkijt nevezték ki megbízott igazgatónak - jelentette be Tarasz Melnicsuk kormányszóvivő. Az ügynökség feladata a kormányzati kommunikáció biztosítása és az ország infrastruktúrájának védelme a kibertámadásoktól.
Melnicsuk ugyan nem részletezte az elbocsátások okait, de a Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU) egy órával később közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy Scsigol és Zsora egy olyan összeesküvésbe keveredett, amelynek célja 62 millió hrivnya (1,72 millió dollár) elsikkasztása volt 2020 és 2022 között.
A NABU szerint az SSSCIP hat tisztviselője részt vett egy biztonságos kormányzati adatbázishoz szükséges szoftver beszerzésében két cégtől egy zárt ajánlattételi eljárás keretében. A vállalatok, amelyek állítólag az összeesküvők ellenőrzése alatt álltak, a szoftvert túlárazott áron adták el, 285 millió hrivnyát számláztak a kormánynak, miközben 223 milliót fizettek egy külföldi szállítónak.
A NABU azt állítja, hogy a hat férfi a 62 milliós különbözetet offshore számlákra utalta át "legalizálás és a szervezett [bűnözői] csoport tagjai közötti elosztás céljából".
Hétfő délutáni nyilatkozatában az SSSCIP ragaszkodott ahhoz, hogy minden beszerzést "a hatályos jogszabályoknak megfelelően hajtottak végre", és hogy a beszerzési folyamat "összetett", és "előkészítést és megértést" igényel.
Az ügynökség megerősítette Makovszkij megbízott vezetői kinevezését is, és felszólította a nyilvánosságot, hogy tartózkodjon a konkrét tisztviselők vagy alkalmazottak megvádolásától, "amíg a vizsgálat be nem fejeződik, és a vizsgálat eredményei nem kapnak jogi értékelést a bíróságtól".
Az SSSCIP-nél végrehajtott tisztogatásra akkor kerül sor, amikor Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter bejelentés nélküli látogatáson tartózkodik Kijevben, hogy üzenetet küldjön arról, hogy Washington "továbbra is kiáll Ukrajna mellett".
Az Egyesült Államok finanszírozza az ukrán kormány költségvetésének oroszlánrészét, valamint a hadsereg nagy részét, de a kongresszus által előirányzott források már majdnem elfogytak, és a Fehér Ház arra sürgeti a törvényhozókat, hogy hagyjanak jóvá még többet.


Avgyejevka: Az ukránok tömegesen vonulnak vissza – "nincs a varázspálcánk, a győzelmedhez" – mondta Lloyd Austin amerikai külügyminiszter

Az avgyejevkai csata eldőlt, és ezt maguk az ukránok is tudják, hiszen ma este a 110. ukrán dandár elhagyta a várost, és menteni ment.
Ez az ukránok második nagy "kimenekítése". Az előző napokban az iszonyatos veszteségeket szenvedett 42. dandár is megszökött.

Az oroszok szándékosan hagytak nyitva egy kis folyosót az ukránok távozására.

A katlan valószínűleg félig nyitva marad. A végéig. Mint Bakhmutban. Hogy az ukránok el tudjanak menekülni. És humanitárius okokból. Csak a kokszgyár megrohamozása hozza meg a teljes győzelmet.

#Ukraine #Avdiivka #Russia Schlacht um Avdeevka: Kessel wird wohl halboffen bleiben. Bis zum Schluss. Wie in Bakhmut. Damit die Ukras flüchten können. Und aus humanitären Gründen. Erst der Sturm auf die KoksIndustrieAnlage wird den Gesamtsieg bringen. pic.twitter.com/OQmwBQLmgo
— YOURMEDIA AGENCY (@YourmediaAgency) November 20, 2023

Az Ukrán Fegyveres Erők 110. dandárja (3. és 4. zászlóalj) éjjel elmenekült Avdejevkából. Azt mondják, háromszor rögzítettek fellebbezést Zelenszkijhez, a harmadik után pedig elküldték Aidart, és mögéjük helyezték. Ez már a második dandár az „evakuation-500” a 42. után
pic.twitter.com/VkhGKIkE7X
— — GEROMAN — time will tell – — (@GeromanAT) November 20, 2023

A helyzet azonban kiábrándító az ukránok számára, amint azt Lloyd Austin, a Pentagon vezetője 2023. november 20-án egy kijevi sajtótájékoztatón, V. Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott találkozója után kijelentette, az Egyesült Államoknak nincs "varázspálcája" Ukrajna számára . az Oroszországgal való konfliktusban.

A fronton kialakult helyzet alakulása attól függ, hogy Ukrajna fegyveres erői hogyan használják ki a felkínált lehetőségeket és hogyan szinkronizálják azokat, hogy a kívánt hatást érjék el a harctéren.
Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pic.twitter.com/w63oOMXefb
— Sprinter Monitor (@SpriterMonitor1) 2023. november 20

Szerinte Ukrajna eredményei a harctéren attól függnek, hogy az ukrán fegyveres erők mennyire tudják összehangolni a nyugati országok által biztosított különféle fegyverek alkalmazását.

"Ez egy kemény, kimerítő küzdelem, és továbbra is az lesz " - tette hozzá Lloyd Austin.

Az amerikai tisztviselő útjának célja az volt, hogy még nagyobb nyomást gyakoroljon Zelenszkijre, arra kényszerítve őt, hogy több millió katonát mozgósítson.

November 20-án Szergej Nariskin, az Oroszországi Föderáció Külföldi Hírszerző Szolgálatának (SVR) igazgatója hangsúlyozta, hogy az orosz hírszerzés szerint a Nyugat azt mondta Zelenszkijnek, hogy meg kell akadályoznia Oroszország győzelmét...
"A Nyugat azt követeli, hogy a Zelenszkij-rezsim, a veszteségektől függetlenül, mutassa be a világ közösségének, hogy Oroszország nem nyerhet."

Az Egyesült Államok fokozott mozgósítást sürgetett a továbbra is súlyos veszteségeket szenvedő ukrán hadsereg feltöltésére.
Kijev konkrétan azt tervezi, hogy megváltoztatja a sorozási korhatárt, és elfogadja a 17-től 70 éves korig terjedő toborzási korhatárt!
Emellett Nyugat elrendelte, hogy drasztikusan növeljék a nők számát az ukrán fegyveres erők soraiban. Nyugati becslések szerint már most is több mint 40 ezer nő szolgál az ukrán hadseregben.

Az utolsó kaporig és kapornőig köll harcolni, jött a gazda, oszt megaszondta, a szemét. Jöjjön az ukrojugend is!

Kiket akarhatnak a kiürült kapor területekre telepíteni?


Más pöcsével verni a csalánt, ez az amerikánus No1. stratégia. (Mi is lehetünk még pöcs!)
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 968
82 844
113
Hersonnál mi a helyzet? Tegnap a román sajtó szerint az ukránok a folyón átkelve egy 8 km hosszú sávot foglaltak el.

Zselé meg kirúgta a "speciális kommunikációs szolgálat" vezetőjét, egy túlárazásos korrupciós ügyben való részvétele miatt. Biztos nem osztott vissza eleget a másik.
Hírszerzés, különleges erők, stb. voltak változások. Hátra rendeltek több speckó alakulatot is. Vagy puccsra/ellenpuccsra készülnek, vagy menekilülésre.

Probléma:
Nem voltak választások, nem is írtak ki újat, így papíron már nem köteles a hadsereg engedelmeskedni az elnöknek, és közeleg a tél ... Ebből egy is sok volna, de a felsoroltak mellett a harctéren is vereségre állnak. Lehet tippelni mi fog következni!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 376
45 764
113
Összefoglaló 2023. november 21-én reggel

▪️Éjszaka a Geranium UAV hatalmas rajtaütést hajtott végre az ellenséges célpontok hátuljában. Robbanások történtek Starokonstantinov , Hmelnitsky régióban, Volin, Rivne és Kijev régiókban. Rakétatámadásokat jelentettek Dnyipropetrovszk régióban.

▪️Herson irányából a hideg idő beálltát jelentik. Az elmúlt 24 órában az UAV-ok számára repülhetetlen időjárás hátterében mindkét oldalon a tüzérség többnyire aktív volt. Az Orosz Hadsereg leállította a partjainkon nehéz lángszóró rendszerek segítségével az ellenséges személyzet forgatását. Csapataink a helyzetet irányítottnak, de holtpontnak minősítik. Az ukrán fegyveres erőknek nincs lehetőségük továbblépni, a mieinknek pedig még nincs lehetőségük kiütni Krynkiből az ellenséget. Éjszaka még mindig úgy verték meg az ellenséget, hogy menedékekre és átkelőhelyekre dobták őket. Az ukrán fegyveres erők 6 katonája - 200, 15 - 300, két hajó megsemmisült: 1. - egy teljes hajó személyzettel, 2. - egy hajó sofőrrel.

▪️A Zaporozsjei Front emellett nehéz időjárási körülményekről számolnak be, amelyek megnehezítik a tüzérségi tűz levegőből történő beállítását. Mindkét oldal manőverez, de a sár akadályozza a berendezések mozgását. Információk érkeznek azonban az orosz fegyveres erők ellentámadásáról Rabotino és Novoprokopovka közelében, amelynek eredményeként több erős pontot sikerült visszafoglalni. Verbovoynál taktikai előrelépése is van csapataink részéről.

▪️Kupjanszki irányban felerősödnek csapataink támadó akciói, meghiúsult az ellenség Sinkovkánál történő forgatásának kísérlete - az ellenséges munkaerőt tüzérségi tűz borította.

▪️Kremennaya déli részén a Serebryansky erdőgazdaságban helyi csaták zajlanak.

▪️Avdejevszkij irányában folytatódnak a heves harcok, a kezdeményezés továbbra is az orosz hadseregnél marad. A mieink gyújtólőszert használnak, tüzérséggel lövik a kokszgyárat és New York- i célpontokat (az Avdejevszkij-dudortól északra). Az ellenség a front legnehezebb szektoraiban igyekszik a rossz időjárás leple alatt rotációt végrehajtani, de számos esetben sikerült tűzkárokat okozni az ellenséges személyzetben.

▪️Az esti órákban ukrán UAV-okat semmisítettek meg a Brjanszki és Kurszki régiók felett. Szintén a Brjanszki régióban, a Starodub önkormányzati körzetben található Kurkovichi falut is ágyúzták . Folytatódik a belgorodi régió ukrán fegyveres erőinek napi ágyúzása . A DPR elleni náci tűz következtében két civil megsebesült.
Az összefoglalót összeállította: Két örnagy


Ebben a háborúban nincs varázspálca – mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Kijevben a Vlagyimir Zelenszkijvel folytatott tárgyalások után tartott sajtótájékoztatóján a front helyzetének kilátásairól.

"Ez egy kemény és kimerítő küzdelem, és ez továbbra is így lesz" - mondta⚡️

Az amerikai védelmi miniszter szavai kapcsán két dolog jutott eszembe:
1) Könnyű a partvonalról "okoskodni", ha a pályán nem te izzadsz!
2) Szerintem az Orosz Föderációnak és Putyinnak indokolt az óvatossága, nem Ukrajna az igazi ellenfél. Nem szabad leamortizálni az orosz hadsereget, mert az ukránok kimerülése után nem kizárt egy 3. világháború! Erre mehet ki a "játék", kimeríteni az orosz erőket, és azután megindulni. Erősen remélem, hogy mi ebből ki tudunk maradni.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 653
55 308
113
Mert nyugaton van elég pénz Ukrajna tàmogatásara... :oops:

-Az US büdzsé növelèsét ( a kormány adóssâgi korlátjânak emelését) csak Ukrajna és Izrael tâmogatâsára szánt összegek nèlkül hagytâk jóvá. Ki tudja, mikor egyeznek meg ebben a 2 tètelben. Lehet akár jövö év eleje is...
-Nèmeteknél az alkotmânybiróság 60 milliárd euros tétel felhasználâsát törtvénytelennek minösitetette. Ugyanez fenyeget egy 200 milliárd mâsik tètelt is. Tehát a német büdzsében legalább egy 60 milliárdos, de lehet, hogy 260 milliârdos hiâny keletkezett, amit az adóssági korlátok miatt az ellenzék beleegyezèse nèlkül nem tud a kormâny orvosolni. Ez is el fog húzódni, addig a kormâny tehetetlen. Ezërt a német pénzügy befagyasztott minden kiadâst. Most azon vitatkoznak, hogy mire vonatkozik a befagyasztâs. Ukrajna támogatâsâra azonban kètsegen kivül vonatkozik.
-EU szinten egyenlöre blokkoljuk a tervezett 50 milliárd eurós ukrân tâmogatâst.

Ugy gondolom, Z húzhatja a nadrâgszijjat...
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
537
1 944
93
Összefoglaló 2023. november 21-én reggel

▪️Éjszaka a Geranium UAV hatalmas rajtaütést hajtott végre az ellenséges célpontok hátuljában. Robbanások történtek Starokonstantinov , Hmelnitsky régióban, Volin, Rivne és Kijev régiókban. Rakétatámadásokat jelentettek Dnyipropetrovszk régióban.

▪️Herson irányából a hideg idő beálltát jelentik. Az elmúlt 24 órában az UAV-ok számára repülhetetlen időjárás hátterében mindkét oldalon a tüzérség többnyire aktív volt. Az Orosz Hadsereg leállította a partjainkon nehéz lángszóró rendszerek segítségével az ellenséges személyzet forgatását. Csapataink a helyzetet irányítottnak, de holtpontnak minősítik. Az ukrán fegyveres erőknek nincs lehetőségük továbblépni, a mieinknek pedig még nincs lehetőségük kiütni Krynkiből az ellenséget. Éjszaka még mindig úgy verték meg az ellenséget, hogy menedékekre és átkelőhelyekre dobták őket. Az ukrán fegyveres erők 6 katonája - 200, 15 - 300, két hajó megsemmisült: 1. - egy teljes hajó személyzettel, 2. - egy hajó sofőrrel.

▪️A Zaporozsjei Front emellett nehéz időjárási körülményekről számolnak be, amelyek megnehezítik a tüzérségi tűz levegőből történő beállítását. Mindkét oldal manőverez, de a sár akadályozza a berendezések mozgását. Információk érkeznek azonban az orosz fegyveres erők ellentámadásáról Rabotino és Novoprokopovka közelében, amelynek eredményeként több erős pontot sikerült visszafoglalni. Verbovoynál taktikai előrelépése is van csapataink részéről.

▪️Kupjanszki irányban felerősödnek csapataink támadó akciói, meghiúsult az ellenség Sinkovkánál történő forgatásának kísérlete - az ellenséges munkaerőt tüzérségi tűz borította.

▪️Kremennaya déli részén a Serebryansky erdőgazdaságban helyi csaták zajlanak.

▪️Avdejevszkij irányában folytatódnak a heves harcok, a kezdeményezés továbbra is az orosz hadseregnél marad. A mieink gyújtólőszert használnak, tüzérséggel lövik a kokszgyárat és New York- i célpontokat (az Avdejevszkij-dudortól északra). Az ellenség a front legnehezebb szektoraiban igyekszik a rossz időjárás leple alatt rotációt végrehajtani, de számos esetben sikerült tűzkárokat okozni az ellenséges személyzetben.

▪️Az esti órákban ukrán UAV-okat semmisítettek meg a Brjanszki és Kurszki régiók felett. Szintén a Brjanszki régióban, a Starodub önkormányzati körzetben található Kurkovichi falut is ágyúzták . Folytatódik a belgorodi régió ukrán fegyveres erőinek napi ágyúzása . A DPR elleni náci tűz következtében két civil megsebesült.
Az összefoglalót összeállította: Két örnagy


Ebben a háborúban nincs varázspálca – mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Kijevben a Vlagyimir Zelenszkijvel folytatott tárgyalások után tartott sajtótájékoztatóján a front helyzetének kilátásairól.

"Ez egy kemény és kimerítő küzdelem, és ez továbbra is így lesz" - mondta⚡️

Az amerikai védelmi miniszter szavai kapcsán két dolog jutott eszembe:
1) Könnyű a partvonalról "okoskodni", ha a pályán nem te izzadsz!
2) Szerintem az Orosz Föderációnak és Putyinnak indokolt az óvatossága, nem Ukrajna az igazi ellenfél. Nem szabad leamortizálni az orosz hadsereget, mert az ukránok kimerülése után nem kizárt egy 3. világháború! Erre mehet ki a "játék", kimeríteni az orosz erőket, és azután megindulni. Erősen remélem, hogy mi ebből ki tudunk maradni.
Nekem meg az jutott az eszembe, hogy mi lenne ha most amerikában (usa) háborúzgatnánk! Nálunk már volt kettő a huszadik században! Egyébként meg 78 éve véget ért a második világháború, (és a hidegháború is) nem tudom mi a faszt keresnek itt még mindig!:)
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Kiket akarhatnak a kiürült kapor területekre telepíteni?
Senkit, mert nem ők fogják arrafelé osztani a lapokat.
Oo. nem fog veszíteni, s ha igen, annak csúf vége lesz mindenkire nézve (nem is tudom, hogy gondolják az atlantisták - ha csak nem öngyilkosságra törekednek).
Igaz a nyugatnak sem célszerű verséggel zárni ezt a kalandot (totális globális arcvesztés lenne ez számukra), de hát nem ők vannak otthon abban a régióban, hanem az orosz. Kvázi a szomszédban háborúzik.
Pénze pedig lesz bőven, amíg lesz akinek eladnia a nyersanyagot. Nem véletlen, hogy az USA oda jutott, hogy pitizik Kínának (nagy valószínűséggel Bidennek az volt a kérése, hogy Kína is álljon be a sorba). Azonban kétlem, hogy eredményt fog elérni. A Sárkány is látja, hogy a játék az ő bőrére megy ki a medve csak útban van az ő legyőzésének. Ti., ha Oo.-g elesik, akkor Kínát könnyen blokkolhatják az atlantisták a szárazföld felől is (tengeren már most is megtehetnék, csak minek, ha szárazföldön úgy is szabadon kereskedhet).
Egy biztos. Az idő nem a nyugatnak dolgozik. Minél inkább elhúzódik ez a háború, annál inkább kimerül Európa és az mind gazdasági, mind pedig politikai szinten csökkenti a globális elit lehetőségeit. Minden estere nem ezzel számoltak. Gyors orosz összeomlás volt a terv, de nem jött be. valószínű, hogy amint Putyint megvezették a szolgálatok Ukrajna első hétben történő megadás kapcsán, úgy az atlantisták is hamis szolgálati jelentésből indultak ki. Vagy Putyin és köre vitte őket jégre hamis infókkal.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Háborúba vagy békébe sodródunk?
Hegyi Gyula

Jó háború természetesen nincs. De egy jól tervezett és vezetett háborúban a hadviselő feleknek van céljuk: vagy egy békeszerződés, vagy az ellenség feletti teljes győzelem. Az ukrajnai háborúval az a gond, hogy Ukrajna támogatóinak nincs egyértelmű elképzelése a háború céljáról és befejezéséről. Ezért a háború bármikor véget érhet egy váratlan fegyverszünettel, de eszkalálódhat is, és akár a harmadik világháborúba torkollhat.

Az orosz hadicél világos. Megakadályozni, hogy bármilyen külhatalom (leginkább a NATO) Ukrajna területéről fenyegethesse Oroszország biztonságát. Másodlagos cél a Krím megvédése és járulékos haszonként annyi terület elfoglalása a Donbászban, ami túl nagy áldozat nélkül lehetséges. Oroszország 2022-ben csak az újabb területszerzésért nem égetett volna fel minden hidat a Nyugattal, de amióta a NATO-bővítésre adott válasz miatt ez megtörtént, bónuszként szívesen elvisz egy-két „oblasztyot”. Az ukrán cél is egyértelmű, bár a háború kitörése óta fokozatosan keményebb lett. Visszaszerezni minden, 2014 óta elcsatolt területet, teljes anyagi jóvátételt kapni a háborús károkért és kiadatni Oroszország vezetőit valamilyen nemzetközi bíróságnak. Azaz megbuktatni a jelenlegi orosz rendszert és lényegében szétverni az Oroszországi Föderációt.

Az Ukrajnát pénzzel, fegyverekkel, titkosszolgálati és diplomáciai eszközökkel segítő nyugati hatalmak valós céljai azonban ellentmondásosak (ha egyáltalán léteznek ilyen célok).

Az Európai Unió vezetői imamalomszerűen ismételgetik, hogy a békekötés idejéről és feltételeiről az ukrán vezetésnek kell döntenie. Ez elvben azt jelenti, hogy elfogadják az ukrán békefeltételeket, benne Oroszország teljes vereségét, az erőszakos moszkvai rendszerváltást és akár a Föderáció szétverését is. Valójában azonban tudják, hogy ez nagyjából lehetetlen. Aki szélesebb látókörrel rendelkezik, azzal is tisztában van, hogy ha ez mégis bekövetkezne, az életveszélyes lenne Európára is. Ezért bénultan szemlélik a történteket és abban reménykednek, hogy valaki majd csak megoldja helyettük az európai kontinens 1945 óta bekövetkezett legsúlyosabb válságát.

Ezen a valakin természetesen az Egyesült Államokat értik. Az USA valóban főszereplője a történetnek, hiszen a 2008-as bukaresti csúcson a franciák és a németek ellenkezését és Putyin 2007-es müncheni nyilatkozatát negligálva elfogadtatta Ukrajna és Grúzia (Georgia) potenciális NATO-tagságát. Angela Merkel 2021. novemberi távozása és a 2022. februári orosz invázió közti feszült hónapokban Washington nyilvánvalóvá tette, hogy nem érdekli az oroszok meghúzta „vörös vonal”, és megnyitja a NATO kapuit az ukránok előtt. Közben fel is készítette Ukrajnát az Oroszország elleni háborúra. Így elvárható lenne, hogy legalább neki legyen világos békecélja.

Kezdetben nyilván volt is. Először Ukrajna megvédése, aztán az ukrán kitartás és előretörés láttán az oroszországi rendszer megbuktatása is. Az idei ukrán sikerek elmaradása miatt azonban bizonytalanná vált a cél, és egyre jobban alárendelődik az amerikai elnökválasztási kampánynak. A republikánusok elvben még a demokratáknál is keményebbek szoktak lenni az oroszokkal szemben, így egy ideig kitartott a kétpárti konszenzus Ukrajna támogatására. De egy elnökválasztást nem lehet kétpárti kedveskedéssel megúszni, és Ukrajna egyértelműen a Biden-család személyes ügye lett. Ezért a republikánusok számára Ukrajnánál szükségszerűen fontosabb lesz Biden megbuktatása és a háború amerikai terheinek a mérséklése, vagy megszüntetése.

Röviden érdemes szólni az úgynevezett kollektív Nyugat keleti országairól is. Dél-Korea és Japán érdekelt lenne az Oroszországgal való korrekt együttműködésben Észak-Korea féken tartása, illetve a japán–orosz békeszerződés megkötése miatt, számukra és Ausztrália számára is nyugtalanító Kína katonai megerősödése az orosz–kínai nukleáris tengely kialakulásával. Ezek az országok valóban megkérdezésük nélkül kénytelenek áldozatot hozni névleg Kijevért, valójában a washingtoni demokratákért.

Ami a már említett háborús kilátásokat illeti, a zavaros nyugati békecélok miatt minden lehetséges. Nem lehet kizárni, hogy Izrael támogatásának prioritása, az ukrán sikerek elmaradása és a kongresszus hangulatváltozása miatt a Biden-kormányzat váratlanul fegyverszünetbe tolja Ukrajnát akár nyíltan, akár ráutaló magatartással. Ukrán részről és Brüsszelben is felmerültek már olyan ötletelések, miszerint lehetséges lenne a NATO kiterjesztése úgy, hogy csak az ukrán–orosz tűzszüneti vonalig tartana Ukrajna kollektív védelme, tehát a híres ötös cikkely érvényessége. Ez ugyan a NATO alapelve és a várható orosz reakció miatt nehezen elképzelhető, de felvetése első lépés lehet a „békéért területet” elv ukrán elfogadásában.

Sajnos a háború eszkalációját sem lehet kizárni. Ukrajna mind több, az orosz területeket is elérő rakétákat kap, és a márciusi oroszországi választások közeledtével az ilyen támadásokra Putyin elnöknek egyre keményebb válaszokat kell adnia. A márciusi orosz választások végeredményén izgulva senkinek sem kell lerágnia a körmeit, de lebecsülni sem szabad a voksolást. Sokat elárul majd, hogy kik állnak ki Vlagyimir Putyinnal szemben, és kampányuk békepártibb vagy nacionalistább lesz az elnökénél. (Egy-két liberális próbálkozót leszámítva bizonyosan nacionalistább lesz.) Ez pedig az ukrán frontra küldendő erősítés mértékére is kihat majd.

Az igazi, akár világháborús veszélyhelyzet azonban a Fekete-tengeren alakulhat ki. Ukrajna amerikai és brit támogatói számára nem a Donbász visszaszerzése, hanem a fekete-tengeri dominancia megszerzése a legfontosabb háborús cél. A britek már 1853-56 között megpróbálták elvenni a Krímet Oroszországtól, 1918-ban pedig Konstantinápolyt (Isztambult) és a tenger bejáratát akarták tartósan megszállni. Amerika segédcsapataként most ismét a Fekete-tenger feletti uralomért küzdenek. A túléléséért harcoló Zelenszkij elnök nyilván úgy gondolja, hogy az angolszászok támogatását a fekete-tengeri orosz flotta és a Krím támadásával tarthatja meg. Csakhogy ott orosz hadihajók, rakéták, repülőgépek, drónok közvetlenül összeütközhetnek hasonló amerikai és brit harci eszközökkel, ahogy az többször is majdnem megtörtént. Az orosz és amerikai elnökválasztási kampány, plusz a brit belpolitikai válság idején egy szikra is elég lehet nagyon nagy robbanáshoz. Ezért ha van valós világháborús veszély, akkor az elsősorban a Fekete-tenger környékén és esetleg Moszkva nyugati rakétákkal való megtámadása esetén alakulhat ki.


Offshore Technology Center (Tr) Leonardo AW139 gépei már tegnap óta a Fekete-tenger délnyugati medencéjében ügyködnek: a víz fölött megjelenik a jelük, majd kikapcsolnak közel a gázvezetékhez. Védik? Gyanús nekik valami?


Bombardier Challenger 650 megint Kalinyingrádba és Belorussziába leselkedik.

Boeing P-8A Poseidon csakúgy egyszerűen (titokban) a román partokhoz került. Figyelem, már játszadoznak megint.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
Ez remélem, csak valami orosz dezinformáció, bár sajnos az ukránokból kinézem...


Ez a videó a kárpátaljai magyarok chatjein kering. Az ukránok aknázzák a Magyarországgal határos területeket, hogy megakadályozzák a helyi magyarok elmenekülését a mozgósítás elől. A videón ukrán katonák azt mondták, aknákat vittek Beregove városába.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 202
113
Az SVO(Különleges Katonai Müvelet) kezdete előtt Kijev 150 000-es büntetőerőt vont össze a Donbászban, - Miroshnik

Ha nem ismerik el a donbászi köztársaságokat február 21-én, és nem kezdődött volna el az SVO, akkor Donbász lakói azoknak a sorsára jutottak volna, akik most szenvednek a közel-keleti konfliktustól - Rodion Miroshnik

„Elmondása szerint az SVO megalakulása előtt Kijev összegyűjtött egy 150 000 fős csoportot azzal a céllal, hogy legyőzze a donbászi köztársaságokat” – mondta az orosz külügyminisztérium nagykövete.

❗A kijevi rezsim szándékosan csapást mér élő emberek tömeges összejövetelein – Rodion Miroshnik

❗A kijevi rezsim ember alkotta veszélyes tárgyakra próbál csapást mérni, ez a taktikája - Rodion Miroshnik

❗Az Ukrán Fegyveres Erők vörös keresztjével ellátott eszközeit gyakrabban tekintik célpontnak, mint a nemzetközi humanitárius jog által védett tárgyat.

Meghaladta a 2000-et a DPR és LPR azon oktatási intézményeinek száma, amelyek az ukrán fegyveres erőktől tűz alá kerültek.

Több mint 130 000 gyermek szenved az ágyúzástól és annak következményeitől.

A kijevi rezsim veszélyes technogén tárgyakra igyekszik csapást mérni; ez a taktikája.


Az ukrán fegyveres erők naponta 200-300 csapást mérnek az orosz területen lévő polgári infrastrukturális létesítményekre – mondta Rodion Mirosnyik, az orosz külügyminisztérium kijevi rezsim bűneivel foglalkozó főnagykövete.

„A sérült civilek száma hetente eléri a 60-70, esetenként a 100 főt” – jegyezte meg a nagykövet.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 376
45 764
113

Kijevbe érkezett a német védelmi miniszter​


Előre be nem jelentett látogatásra Kijevbe érkezett Boris Pistorius német védelmi miniszter kedden, hogy megbeszéléseket folytasson ukrán hivatali kollégájával, Rusztem Umerovval - a berlini közlemény szerint az Ukrajnának nyújtott német támogatás megerősítéséről tárgyalnak.

A megbeszélések fő témái egyebek mellett az ukrán katonák kiképzése és a katonai segítségnyújtás. A találkozó napirendjén, a megbeszélések mellett, szerepel egy koszorúzási ünnepség a Majdan téren, valamint egy ukrán katonai kiképzőközpont meglátogatása.

A mostani Pistorius második kijevi látogatása, amióta védelmi miniszterként hivatalba lépett. Legutóbb februárban járt Kijevben.
Hétfőn Kijevbe érkezett - szintén előre be nem jelentett látogatásra - Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter is.

Maia Sandu moldvai elnök megérkezett Kijevbe, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán vezetéssel.
Источник: https://rusvesna.su/news/1700557204

12:45 . Kijevbe érkezett Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is.
Источник: https://rusvesna.su/news/1700557204


Mi ez a nagy "csoportosulás"?
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 935
21 560
113
Az Azovsztlos drámaibbra sikerült.
Az egyik képen egy zöld pólós fickó az kikopott Zelenszki.
Érdekes hogy a logó kezű harcos tetoválása latin betűs nem cirill.
Nem egy nagy létszámú "kórház" kb egy mentőautó személyre e és felszerelése egy romos kozepuletben.

Azt nem tudom mennyire beállított vagy PR fotók ezek, de az orvosok, ápolók, mentősök akik igazából ezt a munkát végzik háborús körülmények között ilyen helyeken azok beton kemények. Le a kalappal.
 

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
938
2 621
93
Nekem meg az jutott az eszembe, hogy mi lenne ha most amerikában (usa) háborúzgatnánk! Nálunk már volt kettő a huszadik században! Egyébként meg 78 éve véget ért a második világháború, (és a hidegháború is) nem tudom mi a faszt keresnek itt még mindig!:)
Nagyon egyszerű. Az amerikaiak nélkül szinte azonnal összeomlik a nyugat európai elit. Mindenhol, minden szinten. A nyugati elitnek kell az usa, mint egy falat kenyér.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 030
113
Az amerikai védelmi miniszter szavai kapcsán két dolog jutott eszembe:
1) Könnyű a partvonalról "okoskodni", ha a pályán nem te izzadsz!
2) Szerintem az Orosz Föderációnak és Putyinnak indokolt az óvatossága, nem Ukrajna az igazi ellenfél. Nem szabad leamortizálni az orosz hadsereget, mert az ukránok kimerülése után nem kizárt egy 3. világháború! Erre mehet ki a "játék", kimeríteni az orosz erőket, és azután megindulni. Erősen remélem, hogy mi ebből ki tudunk maradni.
.
.
1. MINDEN nagyhatalom okoskodik a partvonalrol, amig valaki mas harcol. Koreaban USA harcolt, Szu a partvonalrol okoskodott. Vietnamban USA harcolt, Szu a partvonalrol okoskodott. Arab-Izraeli haboruk, Szu es USA is a partvonalrol okoskodott. Afganisztanban a Szu harcolt, az USA okoskodott kivulröl. Most az orosz kezdett harcolni, a verkli megy tovabb, ezzel nyilvan szamolhattak az oroszok.
.
2. Az USA mint ellenfel tulhangsulyozasa az orosz propaganda eszköze, mert ha az USA söt az egesz Nyugat ellen harcolnak, sokkal jobban megmagyarazhatok a vesztesegek, es az papirformabol varhato gyors eredmenyek elmaradasa (pl a haboru elsö, NATO mentes idöszakaban is)
.
+1. itt sok kommentelö maris totalis orosz gyözelemröl beszel, pedig egyelöre annyi van, hogy gyarepuletek, dombok körul megy a harc, 10-100 meteres "attöresekkel", korai meg gyözelmi vodkat nyitni.
.
+2. egy esetleges orosz totalis gyözelem utan nem 3. vilaghaboru lesz, hanem olyan hideghaboru es allig felfegyverzett hadseregek mint az NDK-NSZK hataron is voltak. Az oroszok nyilvan latjak, hogy az ukranok ellen is nehezen ment kb hazai palyan, igy inkabb keresnek valami gyengebb ellenfelet, pl a szinten az EU fele kacsingato, nyersnyagban gazdag Azerbajdzsan, Gruzia iranyaban aggodnek inkabb.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 471
46 382
113

Kijevbe érkezett a német védelmi miniszter​


Előre be nem jelentett látogatásra Kijevbe érkezett Boris Pistorius német védelmi miniszter kedden, hogy megbeszéléseket folytasson ukrán hivatali kollégájával, Rusztem Umerovval - a berlini közlemény szerint az Ukrajnának nyújtott német támogatás megerősítéséről tárgyalnak.

A megbeszélések fő témái egyebek mellett az ukrán katonák kiképzése és a katonai segítségnyújtás. A találkozó napirendjén, a megbeszélések mellett, szerepel egy koszorúzási ünnepség a Majdan téren, valamint egy ukrán katonai kiképzőközpont meglátogatása.


Hétfőn Kijevbe érkezett - szintén előre be nem jelentett látogatásra - Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter is.

Maia Sandu moldvai elnök megérkezett Kijevbe, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán vezetéssel.
Источник: https://rusvesna.su/news/1700557204

12:45 . Kijevbe érkezett Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is.
Источник: https://rusvesna.su/news/1700557204


Mi ez a nagy "csoportosulás"?
Valami minimális lektorálást csinálj már ezeken a mechanikus fordításokon! Moldva és Moldova, az nem egy és ugyan az.