[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 672
79 941
113
Elég baj szerintem, ha nem érzed, hogy válaszod stilusa feleslegesen agressziv, lenéző, ha ilyen jelzőket használsz: vágyvezérelt, bértollnok, banda, hülye...És micsoda dolog, hogy azt feltételezed, hogy én valakinek érdekében szólaltam fel? Köztudomású, hogy a fegyveres erőknél szolgálsz. Gondolj talán arra, hogy minden megnyilvànulásoddal itt (is) bizonyitványt állitasz ki a honvédségről (is).
Nem a vita zavar, elvégre azért látogatok ide, hanem a stilus. Jelzők nem érvek. Szerintem.
Azt még én is látom, hogy mindkét oldalról sok a propaganda meg a hamis képanyag és jó, hogy itt vannak, akik helyére tudják tenni a lehozott anyagokat.
Ő állította magáról, hogy tévedett én ugyanezt a kifejezést használtam. A mint kiderült (erről homályosított fel GI83, tehát ez sem tőlem származik) szándekosan hazudókról akik megtévesztették a kollégát, pedig szándékom sincs bármi pozitívat írni.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 553
10 886
113
Ez remélem, csak valami orosz dezinformáció, bár sajnos az ukránokból kinézem...


Ez a videó a kárpátaljai magyarok chatjein kering. Az ukránok aknázzák a Magyarországgal határos területeket, hogy megakadályozzák a helyi magyarok elmenekülését a mozgósítás elől. A videón ukrán katonák azt mondták, aknákat vittek Beregove városába.

A kárpátaljai és határmenti fórumtársaktól (akár privátban) megerősítést/cáfolatot szeretnék kérni ezt illetően.

Egymás b@szogatása helyett az ilyen sztorikra kellene odafigyelni, nem az n+1 mi lőtt ki mit és ezért ki a bértollnok hülyeségekre, mert ez továbbra is egy magyar fórum, mint ahogy azt Tcat már leírta párszor az évek alatt.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 731
14 065
113
"Kicsi NATO huszár, a megnylivánulásaidból lassan inkább egy lelkes de elvakult amatőr látszik előbújni, mint egy ht. tiszthelyettes objetumőr. :D"

Tán nem a NATO "főtisztről" írsz, aki hozzászólásai alapján foglalkozására nézve inkább unatkozó taxisöfőr vagy valamelyik kisforgalmú szállodában londiner? Mi a fenéért nem ignoráljátok? Vagy ennyi elpocsékolnivaló szabadidőtök van?
Igaz ez egy nyílt fórum, mindenki elmondhatja a véleményét, csak ő erőteljesen alkalmazza a ~minden állampolgárnak jogában áll hülyének tetetni magát.

ezt kikérem, vannak taxis ismerőseim.. de hogy az oroszoknak nincs éjszakai képességük, még ők sem hiszik el.
Ne nézd le a taxisokat ennyire. Fos propihoz ők túl okosak.

 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Oroszország négy ukrán tengeri drónt semmisített meg a Fekete-tengeren

Az orosz fegyveres erők négy ukrán tengeri drónt semmisítettek meg a Fekete-tengeren.
A védelmi minisztériumra hivatkozva a TASzSz orosz állami hírügynökség szerint a drónok a Krím-félsziget felé tartottak.
*************************************************************************************

Az ukránok hirtelen támadása Gorlovkában, hogy megmentsék Avgyejevkát: Kijev új frontot szeretne létrehozni
DefenceNet híradó

Az ukránok kétségbeesetten próbálják megmenteni Avgyejevkát azzal, hogy támadást indítanak az orosz erők ellen Gorlovkában, amely a várostól északkeletre, Donyeckhez viszonylag közel található.
Érthető a támadás ezen a ponton.
Ezzel akarják elterelni az oroszok figyelmét az avgyejevkai harcokról, amelyek Moszkva számára rendkívül sikeresnek bizonyultak.

Még nem tudni, hogy az ukrán lépés hoz-e taktikai hasznot.

#Ukrajna #Horlivka #Oroszország Der Einfall der UkraArmee nordwestlich Horlivka (280.000 Einwohner) ist verständlich (UkraineNews). So soll von den für Moskau äußerst erfolgreichen Kämpfen in Avdiivka abgelenkt werden. Warten wir ab, wie es weitergeht.. pic.twitter.com/JYXbyUNq6Y
— YOURMEDIA AGENCY (@YourmediaAgency) 2023. november 21.

Az ukrán támadás azonban nem csak Avgyejevka megmentésére irányul. Ha a város elesik, az ukránok ellenőrizni akarják a főutakat onnan Bahmutba és Kramatorszkba. Gorlovka ellenőrzi a Kramatorszkba és Szlavjanszkba vezető főutakat. Mert mindennek a végső célja Kramatorszk és Szlavjanszk testvérváros.

#Ukrajna #Avdiivka #Horlivka An NordWestSpitze von Horlivka bei Leninskoye beginnt neue mächtige Schlacht (Avanpost). Wer gewinnt, beherrscht von hier aus Hauptstraßen nach Bakhmut und Kramatorsk. Und nach Süden auf Avdiivka. Gesamte FrontLinie "explodiert". pic.twitter.com/gfGCvNUkGT
— YOURMEDIA AGENCY (@YourmediaAgency) 2023. november 21.

Hatalmas új csata (Avanpost) kezdődik Gorlovka északnyugati csücskénél, Leninszkoje közelében. Aki győz, az ellenőrzi innen a Bahmut és Kramatorsk felé vezető főutakat. És dél felé Avdiivka felé. Az egész frontvonal "felrobban".
*************************************************************************

"Nincsenek és nem is lehetnek orosz kisebbségek az országban"

Az ukrán parlament elnöke, Ruszlan Sztefancsuk erősen rasszista kijelentést tett, az országban élő orosz kisebbségekre utalva.

"Ők nem léteznek és nem is létezhetnek."

Természetesen nem az orosz az egyetlen kisebbség, amely Ukrajnában él. Vannak a görögök, lengyelek, románok, magyarok stb.


Sötét fasiszták viszont léteznek és létezhetnek. Ukrán parlament elnöke is lehet belőlük. EU-ban a helyük.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 005
23 163
113
Magma10 jelű RQ-4 felettünk kukkol:
d890e30e6e974035996af64e7a5f42a4.png
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
646
2 877
93
Egyre több ukrán veterán panaszkodik a „tisztelet hiányára” (RT)

Egyre több ukrán harci veterán érzi úgy, hogy mind az ország tisztviselői, mind általában a társadalom figyelmen kívül hagyják – derült ki az Ukrán Veteránok Alapja által hétfőn közzétett online felmérésből. A legutóbbi közvélemény-kutatás óta megduplázódott azoknak a válaszadóknak a száma is, akik azt mondták, hogy hiányzik a tisztelet.

A megkérdezett ukrán veteránok összesen 44,6%-a gondolja úgy, hogy az illetékesek „nem teljesítik a velük szemben fennálló kötelezettségeiket”. Több mint minden ötödik (21,4%) mondta azt, hogy az állam semmit sem tesz értük, szemben a 2023. februári felmérésben szereplő 8,3%-kal. A felmérés résztvevőinek mindössze 18,8%-a értékelte pozitívan Kijev veteránokkal kapcsolatos politikáját.
Az ukrán veteránügyi minisztérium által létrehozott ügynökség szerint a már aktív szolgálatot elhagyó és a polgári életbe visszatért veteránok rámutattak arra, hogy az egyszerű ukránok körében sem támogatottak.

Az októberi felmérésben a veteránok csaknem 10%-a mondta azt, hogy a társadalom egyáltalán nem tiszteli őket. Februárban mindössze 4%-uk hitte ezt. Eközben 44%-uk nyilatkozott úgy, hogy bizonyos értelemben hiányzik a tisztelet, szemben a februári 25%-kal.
A veteránok jóval több mint fele fizikai egészségügyi problémákról és az orvosi ellátáshoz jutás nehézségeiről számolt be, míg több mint 40%-uk szerint a veteránoknak munkához és a szociális juttatásokhoz való hozzájutás problémái vannak.
Az alap vezérigazgatója, Ruslana Velychko-Trifonyuk elmondta, hogy az ügynöksége által rendszeresen végzett felmérések eredményei „a veterán imázsának megbélyegzéséről beszélnek”.

A veteránügyi minisztérium júliusban közölte, hogy várakozásai szerint az ukrajnai veteránok száma nyolcszorosára, négymillióra nő az oroszországi konfliktus végére. Egyes ukrán sajtóorgánumok akkoriban arra figyelmeztettek, hogy a nemzet „gazdasági összeomlás” elé nézhet, ha a meglévő veteránsegítő rendszert megtartják, és a veteránok száma akár csak megkétszereződik.

A felmérés az után készült, hogy az Orosz Külügyi Hírszerző Szolgálat jelentése szerint Ukrajna nyugati támogatói arra biztatták Kijevet, hogy bővítse ki a sorozást, és vonja be az időseket, tinédzsereket és nőket a hadseregbe. Az új tervezetre állítólag azért van szükség, hogy pótolja azokat a súlyos veszteségeket, amelyeket a kijevi csapatok szenvedtek el a nagyrészt sikertelen nyári ellentámadás során.
 
T

Törölt tag 1711

Guest

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 029
14 918
113
40.000-re teszik ki az ukrán hadseregben szolgálók számát. Ennek nagy része nyalvánvalóan a csapatok mögött segítői munkát végez ( Egészségügy, ellátás, posta, stb). Viszont egyre nagyobb arányban jelennek meg videók elesett ukrán nőkről a frontvonalban. Továbbá kezd gondot okozni a terhes ukrán katonanők nagy száma, bár tudtommal azonnal nem mentik fel a szolgálat alól őket. Nem is lehet csodálkozni rajta, hisz egy egységben nyalván 10%-ot sem haladja meg a nők száma, és hát mondjuk ki...ott vannak a férfiak. (persze sok ilyen esetben csak a gyermek anyja a biztos :D :) Viszont már van pocakra állítható terhes katona ruha is, ami szerintem egy undorító ocsmány dolog. Azért ha egy terhes nőt sebesülés ér, jó eséllyel a baba sem éli túl. A 65 éveseket, meg el nem tudom képzelni a frontvonalban hogy mit csinálnak? Járókerettel rohamoznak? Ha behozzák a 70 évet? Javasolnám az ukrán kormánynak, hogy módosítsa ezt 100 évre, ugyanis túl nagy különbség nem lesz a harcosok hadrafoghatóságát illetően. Már látom azokat a híreket, amikkel az ukrán sajtó alátámasztja a korhatár kibővítésének jogosságát.... :) Aszongya hogy: Ukrainszkaja Pravda: A Herszoni Naplemente Idősotthon olvasóköre, súlyos harcok árán bevette Tokmak-ot. :D Vagy: A Lvovi Bandera gimnázium 3-ad éves énekszakköre, áttörte a Szurovikin vonalat :D
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 535
10 179
113
40.000-re teszik ki az ukrán hadseregben szolgálók számát. Ennek nagy része nyalvánvalóan a csapatok mögött segítői munkát végez ( Egészségügy, ellátás, posta, stb). Viszont egyre nagyobb arányban jelennek meg videók elesett ukrán nőkről a frontvonalban. Továbbá kezd gondot okozni a terhes ukrán katonanők nagy száma, bár tudtommal azonnal nem mentik fel a szolgálat alól őket. Nem is lehet csodálkozni rajta, hisz egy egységben nyalván 10%-ot sem haladja meg a nők száma, és hát mondjuk ki...ott vannak a férfiak. (persze sok ilyen esetben csak a gyermek anyja a biztos :D :) Viszont már van pocakra állítható terhes katona ruha is, ami szerintem egy undorító ocsmány dolog. Azért ha egy terhes nőt sebesülés ér, jó eséllyel a baba sem éli túl. A 65 éveseket, meg el nem tudom képzelni a frontvonalban hogy mit csinálnak? Járókerettel rohamoznak? Ha behozzák a 70 évet? Javasolnám az ukrán kormánynak, hogy módosítsa ezt 100 évre, ugyanis túl nagy különbség nem lesz a harcosok hadrafoghatóságát illetően. Már látom azokat a híreket, amikkel az ukrán sajtó alátámasztja a korhatár kibővítésének jogosságát.... :) Aszongya hogy: Ukrainszkaja Pravda: A Herszoni Naplemente Idősotthon olvasóköre, súlyos harcok árán bevette Tokmak-ot. :D Vagy: A Lvovi Bandera gimnázium 3-ad éves énekszakköre, áttörte a Szurovikin vonalat :D
Ukrajnában is van hátország, ahol nem aktív frontvonalban szolgálhatnak nők és idősebbek. Mint nálunk a Hovéd kórház, ott sem fiatal életerős férfi az ápolók és orvosok többsége. De van hadtáp is. Meg logisztika. És normális helyeken az ápolónők és doktornők tudnak terhesen is dolgozni. Meg a gépkocsi-vezetők is.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 035
87 858
113

Más.



Mása.

Simplicius érdekességei:

Bradley mendemondák és hős német ex-náci eredetű ukránok. :)

Meg ilyen állítások:
"A lengyel különleges erők kommandósai valójában jelen voltak Kijevben a nyitó hadművelet alatt, amely magában foglalja a Gostomel rohamot stb. „Több ideig ott maradtak”, és ott volt egy brit egység is."

"Az amerikai különleges erők Georgiában is jelen voltak, és a 2008-as háború alatt kétségbeesetten próbálták megtámogatni a grúz erőket."

Emlékeztetőnek:
https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fff1ead72-3a33-4389-a560-9315bcf9c95a_3351x1887.jpeg



"But as to the armor. Look, let’s be frank here. A lot of comparison is made between the Bradley and its much maligned BMP-2 counterpart. The fact is this: the BMP-2 is 14 tons. The Bradley is 28 tons. They are not even in the same weight class and are only counted in the same category by some vague vagary of armor classification.
https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fe0858b75-84aa-4662-8fdf-c6476aa68980_960x625.jpeg

In fact, the U.S. army’s latest Bradley upgrades bring it to over 33 tons. For reference, the Russian T-62 is 37 tons, and T-72 is 41t. So the Bradley is damn-near the same weight as Russia’s main battle tanks—you would think it should be able to soak up some bloody damage."

(...)

"Why do you have the call sign Fritz?
-Oh... My friend Halychanyn first called me Fritz in 2016. And it stuck. I have never hidden the fact that I am half German. You know, I have a family of "anti-Soviet" people: some were in the Hitler Youth, others in the UPA. And they all met in Siberia, and my mother was born from this love. That's how it happened. In principle, I am quite boring and methodical when it comes to doing something. I think I live up to my pseudonym somewhere.

And you wonder why the Russkies call them ‘Wehrmacht’ on the radios." :D

S most a lengyelekről, egy lengyel nyelven megjelent könyv alapján (nem, nem Simplicius következtetései, hanem ami a könyvben jelent meg!):

"The thread author starts with the first revelation:
1. Polish government was seriously concerned that Lukashenko will join the war, and was preparing a scenario in which anti-regime diversion groups would be sent to the Belarusian army rear to wreck havoc.
In the end, Lukashenko was so afraid himself, that through various channels made inquires to Warsaw, if they`d let him pass the border and then to fly away from the closest airport. He knew if things went south for him, Russians would not let him lift into his own airspace.

So the claim is that Poland was preparing to send some sort of DRG units into Belarus, or perhaps activate some kind of sleeper cells, such was their concern about Belarus entering the conflict. This is a bit eye-opening if true, as it shows how close to full European war it came, and likely will again reach in the future." (Meg is buktak a barmok.)

(...)

"2. Polish special forces were securing Ukrainian delegates that were attending negotiations in Belarus (March 2022). They were escorting them in helicopters that landed on Belarusian soil and took them out when they were done. Also, by a coincidence (they were training Ukrainian specials), Polish commando forces were present at the facility in Brovary (Kiyv suburbs), when the war erupted. They stayed on longer, gathering intel. A British unit is also reported doing the same."

(...)

"Remember how that early time period teemed with rumors about Zelensky and co. all having fled Kiev, constant speculation about them living in and making their greenscreen videos from Poland? This admission appears to confirm this at least in part, but perhaps they managed to stop themselves from giving up the entire goose, as it would be a tad too risque to admit Zelensky himself was hiding there; instead they just gave us a big crumb to figure out the trail ourselves."

(...)
"4. On the 25th of March brand new Polish Boeing 737-800 NG had an emergency landing while on the way to Jasionka (Rzeszów) to a meeting with president Biden. President Duda and gen. Andrzejczak were on board. The cause of near-death experience (how passengers described it) was a faulty trimmer which malfunctioned forcing the pilots to fight with the steering handles. Luckily the plane landed safely and the delegation quickly changed their plane to another one, continuing the trip. Nevertheless, at the time possible sabotage or assassination attempt was one of the probable causes that were being investigated."

(...)

Gyenge oroszok:
"5. Americans were convinced that Kyiv will fall within 3 days and prepared to evacuate 40k people, presumably apart from own American citizens, also whole Ukrainian political elite and establishment. Jake Sullivan was the most skeptical about Ukraine's chances, and argued about that with Jakub Kumoch (presidential secretary) who was convinced UA will prevail."

"Jake Sullivan was the most skeptical about Ukraine's chances, and argued about that with Jakub Kumoch (presidential secretary) who was convinced UA will prevail."

(...)
"One of the Polish ministers (Jakub Kumoch) from presidential office called his Ukrainian counterparts, and because he was respected and also on a very friendly level, asked them jokingly if they knew that in Polish language the name 'Ukraina' derives from 'ukraść', a Polish word for stealing? And if they still remember how to run a scheme. Nobody got offended (at least author doesn't mention that), and the message was clear."

(...)

"My private side note (book doesn't mention [this]): It's a common knowledge among Polish domestic military experts, that Poland provided Ukraine with immensely more than what was officially reported thus seriously degrading it's own military capabilities. Details? We don't know all the numbers, but the talk is about as much as (!) ~350 T72/PT91 tanks, ~300 BMP-1, 72 Krab SPH, ~126 2S1 SPH, ~60 Grad MLRS, two dozens of S125 and S200 AD systems, and a lot of other stuff. Much of it came straight from Polish field units. This is probably one of the main reasons to why it's being kept as a secret, and also an explanation to why Poland went on a buying spree kicking the spending to 4% of its GDP."

(...)
"First, for all the people repeatedly asking how Ukraine continues to operate some jets, we get further insider confirmation of their abilities to field the jets from highway airstrips and such, changing locations every 24 hours."

(,,,)

"Take the earlier Ramstein or Rzeszow example. If one is propagandized to believe that even little old Kiev—with its third rate air defenses—can intercept a volley of Russian hypersonics, then the same person would consider it patently ludicrous for NATO to fear Russia striking Ramstein. But fortunately for them, actual NATO planners know the truth—that Ukraine stops maybe 5-10% of Russian strikes and everything else gets through, and NATO’s best assets would likewise struggle. Just look at what’s currently happening in Syria and Iraq. U.S. bases are getting pounded with impunity with numerous troop deaths and injuries already mounted. If U.S. can’t stop insurgent bottle rockets, you really think their Rzeszow assets are going to stop an Iskander-Kinzhal saturation attack? Get real!"

(...)

"A trip of Roman Abramovich through Poland and then to Turkey, that was supposed to be an attempt of reaching out to Russians through unofficial channels, or how Poland used specially created private companies to bypass bureaucracy when transferring military goods."

Egyéb:

Partraszállás előtte/utána:

Ukrán sár:


Orosz sár:
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
K. (repedsarkú, rihonya, luvnya) sár, még az is az oroszokhoz húz.



Súlyosak az ukránok veszteségei Herszonban: az oroszok légicsapásokkal és termobár bombákkal csapnak le az ukrán hídfőkre (vid)


Az orosz védelmi minisztérium ma közölte, hogy a tengerészgyalogság, a légierő és a tüzérségi erők visszaverték az ukránok újabb kísérleteit, hogy a Dnyeper folyó keleti partjához hozzáférjenek és a folyó dél-ukrajnai torkolatánál lévő szigetekhez.
Ezzel egy időben az orosz hadsereg heves termobarikus és légi támadásokat intézett a Herszon bal partján 3-8 km mélységig behatoló ukrán erők ellen.
"A Fekete-tengeri Flotta tengerészgyalogosai leállítják az ukrán fegyveres erők minden kísérletét, hogy kétéltűekkel bejussanak a Dnyeper-szigetekre és a Dnyeper folyó bal partjára" - közölte az orosz védelmi minisztérium.
Ukrajna ebben a hónapban bejelentette, hogy erői átkeltek a Dnyeperen, és több hídfőt állítottak fel a folyó keleti partján.

november 21 Shoygu:
"Az ukránok kudarcot vallottak egy partraszállási műveletben Herszon irányában...
13 000 ukrán katona halt meg a hónap eleje óta"

Nem hiszem, hogy az orosz barátai a helyszínen egyetértenének vele. De sajnos, hadd higgyenek… pic.twitter.com/rojX6IGwde
— Dmitrij (@wartranslated) 2023. november 21

VIDEÓ az ukrán tengerészgyalogságokról, akik állítólag újabb partraszállást hajtanak végre a Dnyeper folyó bal partján, a megszállt Herszon régióban. #Ukrajna #Ukrainewar #UkraineRussiawar #Russia pic.twitter.com/qlKnM9qRHa
— raging545 – @raging545@mastodon.social (@raging545) 2023. november 20.

VIDEÓ ukrán csapatokról Krinkiben, a Dnyeper folyó oroszok által megszállt bal partján, Herszon régióban. #Ukrajna #Ukrainewar #UkraineRussiawar #Oroszország pic.twitter.com/E1mpO6XcFG
— raging545 – @raging545@mastodon.social (@raging545) 2023. november 19.


"Súlyos veszteségek"
Az orosz védelmi minisztérium közzétett egy videót, amelyen az látható, hogy tengerészgyalogosok győzik le az ukrán erőket.
Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az ukrán erők súlyos veszteségeket szenvedtek és felszereléseket veszítettek, amikor sikertelenül próbálták elérni a Dnyeper szigeteit.
Az is továbbra sem világos, hogy mennyire fontosak az ukrán erőfeszítések a Dnyeper keleti partjának elérésére.

A Dnyeperen átkelve az ukrán egységek kiszolgáltatottan az egyik oldalon a folyó és a mocsaras területek között, a másik oldalon pedig az erősen megerősített orosz vonalak közé kerülnek.

Yantarno, Kherson irányba
Koordináták.
46.575000, 32.438000 pic.twitter.com/KIWIWme2Kg
— ДражаМ (@DrazaM33) 2023. november 21.

Az orosz légierő erőteljes támadást intézett FAB-okkal az Ukrán Fegyveres Erők állásai ellen Krinki térségében, Herszon irányában.
@ukr_leaks_eng pic.twitter.com/fx4EFkqPzi
— Zlatti71 (@djuric_zlatko) 2023. november 21

A Fekete-tengeri Flotta haditengerészeti gyalogsága harcban a Herson régióban
pic.twitter.com/0KF6Fh4uus
The Human Fund pct (@TheHumanFund5) November 21, 2023.

Ukrajna: "A hadsereg 8 km mélységig visszaszorította az orosz erőket a Dnyeper bal partján
Az ukrán hadsereg tegnap bejelentette, hogy "3-8 kilométerrel" visszaszorította az orosz erőket a Dnyeper bal partján, első számszerű becslést adva a csapatok délkelet-ukrajnai előrenyomulásáról, miután hónapokig tartó ellentámadások után nem sikerült nagyobb győzelmet elérni.
"Az előzetes számok 3-8 kilométer között mozognak" a Dnyeper bal partjának földrajzi és topográfiai sajátosságai miatt - mondta Natalja Gumenjuk katonai szóvivő az ukrán televíziónak.
A szóvivő ugyanakkor nem részletezte, hogy az ukrán erők teljes mértékben ellenőrzésük alatt tartják-e a dél-ukrajnai Herszon régió ezen övezetét, vagy az orosz hadsereg kivonult onnan, mivel a kijevi erők támadásaival szembesült.
"Az ellenség továbbra is tüzérségi tűzzel lövi a jobb partot" - folytatta a szóvivő, és "néhány tízezerre" becsüli az orosz katonák számát ebben a zónában.
"Sok tennivalónk van még " - tette hozzá.

Krynki . Egy hely, ahol afu hídfőként tartják fenn előőrseiket (a Dnyipro folyó keleti partján).
TOS-1 találatok. Felvétel:
pic.twitter.com/zXcmFndFOG
— JR2 (@JanR210) 2023. november 12

A dnyepri csapatcsoport orosz felderítői ukrán fegyveresek koncentrációját fedezték fel a faluban. Krinki. pic.twitter.com/Euz48NkTvg
— Maimunka News (@MaimunkaNews) 2023. november 13

Csaták Herson irányában: „Solntsepek” kiégette a fegyvereseket Krynkiben
A "TOS-1A" nehéz lángszóró rendszerek legénységei erőteljes sortüzekkel fedezik a VSUshnikovot, aki megpróbálta megvetni a lábát a Dnyeper bal partján.
https://t.co/n5oCJ6L19Z pic.twitter.com/rJndzJfC2f
— Zlatti71 (@djuric_zlatko) 2023. november 20

TOS, TOS és még egyszer TOS❗️
Dnyeper csapatok katonái folytatják az ukrán fegyveresek sorozatos szétverését Krinki település környékén.
Felvételek a TOS-1A lángszóró rendszerről, amely ellenséges személyzet ellen működik. Az előzetes információk szerint… pic.twitter.com/Vvnqy4qeMo
— Zlatti71 (@djuric_zlatko) 2023. november 16

A TOS-1A „Solntsepek” nehéz lángszóró rendszerek igazi poklot teremtenek az ukrán fegyveres erők számára Krynkiben, Herson irányában. Nézd a végéig. @Slavyangrad pic.twitter.com/tqIkUyocCi
— Zlatti71 (@djuric_zlatko) 2023. november 12


A romániai Bombardier Challenger 650 megkezdte a keringést Kalinyingrád körül.
A litván meg Észt-, Lettországból és Litvániából leselkedik az oroszokhoz, beloruszokhoz.

Antonov An-32P a semmiből megjelent a Kárpátok fölött (Bukovec). Nyugatra tartott, Szmerekovonál kikapcsolt. Már Szlovákiában járhat.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 434
4 797
113
Ukrajnában is van hátország, ahol nem aktív frontvonalban szolgálhatnak nők és idősebbek. Mint nálunk a Hovéd kórház, ott sem fiatal életerős férfi az ápolók és orvosok többsége. De van hadtáp is. Meg logisztika. És normális helyeken az ápolónők és doktornők tudnak terhesen is dolgozni. Meg a gépkocsi-vezetők is.
Vezettél Uralt terepen?
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 883
10 014
113
Azért minimálisan utánaolvashatnál ha valamit állítasz. (Kb 15 mp. gugli)

"Az Európai Tanács szerint az ukrán nyelvtörvény nem áll szinkronban Ukrajna korábban tett nemzetközi vállalásaival, ráadásul érvénybe lépése esetén az EU-s csatlakozásra sem lesz jogosult az ország."


„Az ottani emberek nagyon jól élnek, mindent megtehetnek magyarul, sőt, Magyarországra is járhatnak tanulni. Erőszakos ukránosításról szó sincs"
Ennyit az EU hozzáállásáról...

Nem kerültél tévedésbe, ez egy T-90M. A tévedésed, akkor történt amikor elhitted a sok hülyének, hogy ez nem az. Még ha a tornyot nem is ismered fel a rárakott orosz csodalepedőtől, akkor is árulkodó a motortét teteje. A Leopard 2-nél van két bazi nagy kör alakú hűtő ami semmivel össze nem keverhető. A Challanger 2-nél pedig téglalp alakú hűtőrácsok borítják szinte az egész "motorháztetőt", ezt sem nagyon lehet mással összekeverni.
A videón valóban T-90M pukkan ki. Ebben igazad van.
Viszont végig lapoztam a hozzászólásokat @zolkas hozzászólása után és bevallom nem találom a "sok hülye" hozzászólását amikben tiltakoznának a T-90M ellenében. De megnéztem a twitter/X bejegyzés alatti komment szekciót és ott sem volt olyan hozzászólás, amiben tagadták volna, hogy az egy T-90M.
Lehet, hogy a "sok hülye" csak a fejedben létezik?
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 326
12 722
113
"Aknamezők a magyar határon?

Olvasónk rendkívül vitatott és megrendítő anyagot osztott meg. A forrás jelentése szerint ezt a videót nem sokkal ezelőtt az ukrán fegyveres erők egyik alkalmazottja rögzítette.

A videóban hallható, hogy Kijevből érkezett megrendelésről van szó, amely aknákat szállít Beregovo községbe, amelynek közigazgatási határai egybeesnek a magyar-ukrán határral.

A forrás szerint az aknákat közvetlenül a határ mentén kívánják felhasználni, hogy megakadályozzák a magyarok esetleges mobilizációból való szökését.


Ha valóban így néz ki a helyzet, akkor ez egy rendkívül riasztó felhívás Budapest számára. Ráadásul a videó már elég nagy visszhangot kapott a magyar csatornákon és chaten, és ha a nagyközönséghez is eljut, a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása „új színekben pompázik majd”."

https://t.me/prosto_magyar/433