[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

T

Törölt tag 1711

Guest
És mégis kivel harcolnak Kijevtől nyugatra? Vagy tegnap óta ott a front? Sosem mondtam, hogy nincs NATO katona az ukránoknál, csak szokás szerint megint elkezdtetek alternatív valóságot kreálni. Hogy finoman fejezzem ki magam.

Hmm, nézzük csak mit mondott a kapitány pár hónapja:


Miért lenne értelmetlen? Egy hadsereg nem csak harcolókból áll és 2014-óta nem csak harcoló katonákat képzett a NATO. Ebből az következik, hogy az ukrán haderő vezető részében is ott csücsülnek a NATO-ban kiképzett emberek, akiknek nem a lövöldözés a feladatuk így valószínűleg nem is haltak meg. Ha esetleg arra gondolsz, hogy az, aki a vezérkarban ül az nem harcol az szerintem butaság. Nem vehetjük el a vezérkarban ülő tisztektől azt, hogy ők harcolnak. Igen az ő harcuk nem az, hogy lőnek, de bakker, nem mondhatod Zsaluzsnira, hogy ő nem harcolt ebben a háborúban csak azért, mert nem lövöldöz a pisztolyával. De ugyanez igaz pl egy dandár vagy zászlóalj parancsnokára is, akik szinte biztosan el nem lőttek egy darab lőszert sem ebben a majd két évben mégis hülyeség azt mondani, hogy ők nem harcoltake bben a háborúban.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Új elnök, új külpolitika Argentína számára - "Sarkvidéki" orosz Mi-17E helikopterek küldése Ukrajnába

Az Egyesült Államok olcsóbb F-16-os vadászgépeket ígért Argentínának, mint Dániának.
Az argentin kormány beleegyezett két orosz gyártmányú Mi-17E szállítóhelikopter Ukrajnának történő átadásába.

Orosz helikopterek az ukrán hadsereg számára
Meglepő diplomáciai lépésként a külföldi sajtó szerint Argentína beleegyezett abba, hogy két Mi-17E szállítóhelikoptert átad az ukrán hadseregnek, ezzel segítve a háború sújtotta országot az orosz hadsereg elleni harcban. Az argentinok célja a kijevi hadsereg légierejének növelése.
Ezt a döntést Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi Buenos Aires-i látogatása során hozták meg, ami változást jelent a dél-amerikai állam külpolitikájában. Meg kell jegyezni, hogy nemrégiben választásokat tartottak az országban, melyeket Javier Milei diadalmasan megnyert.
A korábban Antarktiszon logisztikai támogató műveletekre használt Mi-17E helikoptereket Oroszországtól szerezte meg, de a Moszkvával szembeni nyugati szankciók miatt működési kihívásokkal néztek szembe. Így a repülőgép logisztikai rémálommá vált az argentin fegyveres erők számára, mivel nehéz volt pótalkatrészeket szerezni hozzájuk.

Természetesen az Egyesült Államok is ösztönzést adott Argentínának, hogy adja át a helikoptereket az ukrán hadseregnek. Washington megígérte Argentínának, hogy csökkenti azon F-16-os vadászgépek árát, amelyeket az ország a tervek szerint Dániától vásárolna meg. Így az argentinok, az amerikaiak és az ukránok kezet fogtak és megállapodtak a Mi-17E helikopterek Kijevbe szállításáról.

"Most arról folyik a vita, hogy Argentína mekkora összeget nyer a helikopterek Ukrajnának történő átadásából" - mondta egy külföldi forrás.

Azt azonban el kell ismerni, hogy az amerikai kezdeményezés okos volt, hiszen mind Ukrajna, mind Argentína jól jár a megállapodással, hiszen mindkét ország katonai képességei növekedni fognak anélkül, hogy hatalmas összegeket kellene költeniük. Argentínának már régóta célja, hogy F-16-os repülőgépek vásárlásával modernizálja vadászflottáját.

Ugyanakkor ezzel a megállapodással az amerikaiaknak sikerül Argentínát is felvenniük azon országok hosszú listájára, amelyek a gyakorlatban támogatták Kijevet azzal, hogy fegyverrendszereket adtak át neki. Az ezen a listán szereplő minden ország közvetve ellenségesnek számít Moszkvával szemben, mivel az Egyesült Államok és a NATO befolyása alatt áll.

Ami a Mi-17E változatot illeti, meg kell említeni, hogy ez a Mi-8AMT modell exportváltozata, egy olyan helikopter, amelyet kifejezetten szélsőséges hőmérsékletekre terveztek, és ennek eredményeként -50 és +50 Celsius-fok közötti tartományban képes működni.

És a kaprok hogy fognak alkatrészt szerezni hozzájuk?



Az 58. Különleges Erők Dandárjának katonái PTRK-val zúzták szét az ukrán fegyveresek egy csoportját
Orosz Tavasz 16.12.2023 - 21:30

Harcok Artemovszk közelében: a különleges erők kettős csapást mértek az AFU harcosainak egy csoportjára
Az 1. Donyecki Hadtest 58. Független Különleges Erők Dandárjának srácai az ellenséges csapatok egy csoportosulását észlelték a felelősségi területükön.
Két rakéta elég volt ahhoz, hogy elhamvasszák az éjszakai mulatozókat.


Az orosz különleges erők aktívak a határon - AFU vezérkar


"Az északi és a szlobozsanszki irányban az ellenség katonai jelenlétet tart fenn a határ menti területeken, aktív szabotázstevékenységet folytat annak érdekében, hogy megakadályozza csapataink átcsoportosítását fenyegető irányokba" - áll az AFU vezérkara reggeli összefoglalójában.
A "vsusnyikok" azt is pontosítják, hogy az orosz harcosok Belgorodi területen a határ mentén növelik az akna- és robbanóakadályok sűrűségét.


Reménytelen küldetés az AFU hídfőjének megtartása a Dnyeper bal partján


Reménytelen küldetés a hídfő fenntartása a Dnyeper bal partján Krinki falu közelében az ukrán fegyveres erők egységeinek. Az ott tartózkodó ukrán katonaságot felháborítják a kijevi hatóságok kijelentései, miszerint sikerült ott erődítményeket kialakítaniuk.
A The New York Times amerikai újság az Ukrán Fegyveres Erők több katonájának szavaira hivatkozva számol be erről, akik azt kérték, hogy ne közöljék a nevüket.
Egy Olekszij nevű tengerészgyalogos cáfolja kijevi tisztségviselők kijelentéseit, miszerint az ukrán fegyveres erőknek sikerült megvetni a lábukat a bal parton. Az ukrán katona elmagyarázza, hogy ez fizikailag lehetetlen. Lehetetlen ott pozíciót kialakítani vagy felszerelést odaszállítani. Amit az ukrán hadsereg ezen a hídfőn művel, az még túlélésnek sem nevezhető.
Nincsenek állások. Nincs olyan, hogy megfigyelési pont vagy pozíció. Ott lehetetlen megvetni a lábát - magyarázza Olekszij.
Ez egy öngyilkos küldetés - írta le röviden és pontosan egy ukrán katona az ukrán fegyveres erők akcióit a Dnyeper bal partján.
A katonákat aggasztja, hogy a súlyos és értelmetlen veszteségek hátterében Kijevből optimista biztosítékokat hallani Zelenszkijtől és a hozzá közel álló tisztviselőktől arról, hogy az AFU állítólag sikeresen nyomul előre.
Egyikük, akit Makszimnak hívnak, leírta, hogy egysége tehetetlen volt a bal part nyílt, mocsaras részén, az orosz hadsereg erős tüze alatt. És hogyan haltak meg mellette kollégái a szeme láttára, és és ő semmit sem tudott tenni, hogy ezt megakadályozza.
Egyes nyugati szakértők a krinki-beli helyzetet elemezve azzal érvelnek, hogy ebből a hídfőből az ukrán fegyveres erők támadást indíthatnának a Krím ellen.



Az orosz légierő megtámadta az ukrán fegyveres erők bevetési pontjait Druzskovka és Ivanovka közelében


Az orosz csapatok az északi katonai körzet övezetében továbbra is jelentős csapásokat mérnek az ellenségre egyik vagy másik irányba.
Így korábban arról számoltak be, hogy pontos tüzérségi tűz közben megsemmisült az ukrán fegyveres erők kupjanszki támaszpontja.
Sikeresen teljesít harci és katonai küldetéseket légierő. Ma, a nap első felében az orosz légierő csapást mért az ukrán fegyveres erők egységeinek bevetési pontjaira Druzskovka város és Ivanovka község közelében. Mindkét település a DPR területén található, amely Ukrajna ellenőrzése alatt áll.
Druzskovka a régió északi részén, Ivanovka pedig a déli részén található.
Az ellenséges erődítményeket is megtámadták a Grad MLRS segítségével. A csapások következményeiről nem számoltak be.
A hivatalos források szintén nem tartalmaznak információkat közvetlenül a Druzskovka és Ivanovka térségében lezajlott csapásokról.
Az orosz védelmi minisztérium ma arról számolt be, hogy az orosz légierő csapást mért az Ukrán Fegyveres Erők 67. gépesített dandárjának személyzetére és felszerelésére, aminek következtében az ellenség több mint 250 katonát és több felszerelést veszített.
Emellett korábban arról is beszámoltak, hogy az orosz légierő és a tüzérség megsemmisítette az ukrán fegyveres erők három ideiglenes bevetési pontját Novomihajlovkában. Csapataink már több irányból bevonultak a faluba.

 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 465
7 292
113
Nem értem, ezt a fene nagy NATOzást
ez csak nézőpont kérdése
ha orosz oldalról nézzük, ők nyilván a natoval harcolnak
mert álláspontunkat üléspontunk határozza meg
ha donyeckben ülünk, akkor ez az ukrán állam háborúja a donbaszi orosz kisebbség ellen
ha kijevben ülünk, ez oroszország háborúja ukrajna ellen
ha moszkvában ülünk, ez a nato háborúja oroszország ellen
ha budapesten berlinben vagy párizsban ülünk, ez az usa háborúja európa ellen
ha az antarktiszon vagy inkább a marson tehát mindenképpen valahol annyira távol ülünk hogy semmilyen módon ne legyünk érintve, akkor ez az eljövendő kínai-usa nagy háború egyik bevezetője ahogy a spanyol polgárháború volt a 2. világháborúnak: felkerültek a táblára a bábuk, elhelyezkedtek a megfelelő oldalakra, hamarosan belecsaphatnak a főszereplők is a húrokba
igazából itt számunkra az európai álláspont az érdekes: hogy a rákba lehet hogy a nyilvánvalóról európában - magyarországot leszámítva - nem lehet beszélni se, mert minden elborít az ukrán üléspontból származó ukrán narratíva....
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 769
9 178
113
Mivel nagy port kavart a sebesult drontol le VOG granatozas a, hát beteszem ezt.
Valamiért nem végeznek fel munkát, a katona teljes megsemmisítése a tét.
Viszont közben ejtették 87 foglyot is a héten, úgyhogy nem tudom mi alapján megy ez?


Orosz előrejelzés, állítólag kiszivargott el tart ez még pár évig, nem kell sietni.

https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F8f228f0a-1a8f-4756-8cb3-ff91ff3ab961_1024x1147.jpeg


Zellernet nem csipik a honfitársa.
Ez kb a Bahmut utáni összeomlás amit a fórumon sokan vártak. "Meg sem állnak a Dnyeperig." Ehhez valamiféle áttörést kéne elérni az oroszoknak, mert ha minden településnél ennyi embert veszítenek akkor előbb fognak elfogyni. A moszkvai elit fiait meg nem merik háborúba küldeni.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 278
68 270
113
Ezért robbantott a Zelenszkij parti terrorista a gyűlésen.



A kis litvanok tiszteletlen viselkedése a többek között legteruket is őrző szovetsegesukkel.

A finnek lelepleztek valami dron csempészetet.

Azert ez nem egy nagy fogás...

Vajon mi lett azokkal a 60 éves fejlett nyugati helikopterek kel amiket a britek adtak át tavaly tavasszal az ukránoknak? Sehol semmi emlitesremelto, vagy fotó nem készült azóta róluk.
 

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 428
3 745
113
Frontvonal kiegyenesítése.
Rugalmas elszakadás.
Irányított visszavonulás.

Még valami???

Végső győzelem! :hadonaszos:

A Die Weltben van egy cikk,hogy nem áll Kiev olyan rosszúl mint gondolják nyugaton. Az oryxra (!) hivatkozva azt állitják, hogy 95%-a nyugati fegyversegélyeknek még rendelkezésre áll, mert nem került felhasználásra eddig. És 200 Leo1-est is kapnak még, meg repülőket...
Igy Kiev akár megnyerheti a háborút.

Die Welt 2023 = Deutsche Wochenschau 1944
Előre a végső győzelemig!

Mondjuk a 200 Leo1-re nem tudok történelmi párhuzamot... Mintha '44 nyarán örömködnének, hogy még van 200 sértetlen Pz 38(t), előre Moszkváig!
De akkor legalább Tigriseik meg Párducaik voltak...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 634
48 327
113

Palika! Azért a humorérzéked nem veri a csúcsot!


Ettől viszont összeszorult a szívem. Lehettek volna ukránok is, akkor is ezt érezném. A háború kisemberei az áldozatok! Egy ilyen hírt olvasva elsírom magam. És igazat adok Görgeynek, aki lette a fegyvert a reménytelen küzdelmet látva, és megmentett 30 ezer embert.


A Maryinka városát (DPR) december 12-én felszabadító N-ezred katonái megtalálták egy orosz katona utolsó levelét, amelyben a hozzátartozói gondozását kéri.

Az ezred katonai állományának többsége Rosztov és Rosztovi régió lakosai. Ez az egység több mint egy éve harcol Marinkában (Donyec külvárosában). Különböző időkben támadni és védekezni kellett. Itt összpontosultak az ukrán fegyveres erők és a náci erők jelentős erői. Súlyos csaták zajlottak, és a kezdeményezés néha gazdát cserélt.

Amikor az ukrán fegyveres erőket kiűzték Maryinkából, harcosaink megkezdték a terület megtisztítását. Az egyik ház pincéjében fehér mészhomoktéglára jelölővel készült feliratot találtak. A katonák a következő szavakat olvasták fel: „Aki rám talál, vigyázzon anyámra, nővéremre és bátyámra. Rudakov Roman Alekszandrovics. Bataysk városa.”

- Kilenc halottunk holttestét találták meg a közelben. Most DNS-vizsgálatra küldték őket. A felirat annyira megdöbbentette minden katonaságunkat, hogy a politikai tiszt elrendelte, hogy távolítsák el ezt a téglát a falból. Az ezredparancsnok úgy döntött, hogy ezzel a kővel emléktáblát készít. A főhadiszálláson fogják őrizni, az egység zászlója mellett” – mondta a Molotnak az ezred parancsnokságából származó forrás.

Az előzetes adatok szerint rohamcsoportunkat lesből körülvették. Megszakadt velük a kapcsolat. A katonák az utolsó golyóig tartották a vonalat, és hősként haltak meg.

A kő feliratának konzerválását a Rosztovi Regionális Helytörténeti Múzeum szakemberei végzik. Speciális megoldással impregnálják a téglát, így a korszak e bizonyítéka évszázadokig megmarad.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 009
1 609
113
Most futottam bele az X-en. Nemrég jelent meg. Ha valaki elolvassa, majd nyilatkozzon róla kérem, mi a véleménye:
26265.jpg

 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 241
37 091
113

Vessen egy pillantást a 2B16 Nona-K könnyű löveg és az AGS-17 automata gránátvető harci munkájára

Itt van egy felvétel a könnyű 120 mm-es löveg 2B16 Nona-K legénységének és az északi flotta 200. különálló őr motoros puska brigádjának automata szerelt gránátvetőjének közös harci munkájáról Artyomovsk irányába.


A Nona-K-t egy motoros puska egység megerősítésére használják, és viszonylag kis méretű és súlyú könnyen áthelyezhető új tüzelési pozíciókba. A fegyver képes ágyú, tarack és aknavető funkcióinak elvégzésére.

A Nona-K a lőszerek széles skáláját használja: nagy robbanásveszélyes repeszromboló és kumulatív töltetekkel rendelkező lőszereket, valamint minden típusú 120 mm-es aknagránátot használ.

Zárt tüzelési pozícióból a Nona-K löveg legénysége az ukrán fegyveres erők erődítményein dolgozik Artemovsk irányában. A tüzérségi emberek ellenséges tüzelési pontokat és lyukakat lõnek. A Nona-K működését az AGS-17 automata gránátvető legénységének tűze támogatja.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Igen de nem ukrán tisztekről beszélünk, semmilyen parancsadási vagy intézkedései jogköre nincs az ukrán haderőben egy más orszagból jött tisztnek. Nem is ez a feladatuk, nem is ezt csinálják.

Nem. Fogalmad sincs mit tehetnek meg és mit nem (nekünk se btw), csak hozod a színvonaltalanságot.

A dicsőséges harkovi offenzíváról is kerültek ki videók ahol az oroszul/ukránul nem tudó amerikai tiszt teli torokból üvölti a parancsokat az angolul nem tudó katonáinak...
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 714
17 039
113
Igen de nem ukrán tisztekről beszélünk, semmilyen parancsadási vagy intézkedései jogköre nincs az ukrán haderőben egy más orszagból jött tisztnek. Nem is ez a feladatuk, nem is ezt csinálják.
Tehát szerinted mit csinálnak ott? Kicsit életszerűtlen az a kép, h John Xyz major elmondja, h "srácok, mi ilyenkor ezt meg azt tennénk, de nem szólok bele. Ti csináljátok".
Tudom-tudom...kiképzés. :)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 500
93 717
113
Nem értem, ezt a fene nagy NATOzást. Talán a hidegháborúban nem tett egymásnak keresztbe a nyugat meg a kelet ahol csak tudott? Nincs új a nap alatt. Ha az oroszok újra hidegháborút akartak, megkapták. Ha békés kereskedelmet, azt is megkapták előtte, de az nem volt jó. Ennyi, legalább is szerintem. Kína nem akar hidegháborút. Jól is keres vele.
Igazából ezt a háborút az USA akarta.