[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A Világbank fog pénzt utalni Ukrajnának nyugdíjak és fizetések kifizetésére

A Világbank belátható időn belül forrásokat juttat Ukrajnának nyugdíjak kifizetésére, a tanári kar fizetésére, a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek támogatására és egyéb szociális és humanitárius célokra. Ezt Denis Smigal ukrán miniszterelnök jelentette be a nemzetközi pénzügyi szervezet döntését kommentálva.
A Világbanktól származó részlet nagysága 1,34 milliárd dollár lesz. Figyelemre méltó, hogy ebből 1 milliárd dollárt Japán biztosít. A fennmaradó 340 millió dollár az Amerikai Egyesült Államok, Svájc és az Ukrajna Támogatási, Újjáépítési és Reform Alap (URTF) támogatásaiból származik.

Tegnap mintegy egymilliárd dollárt utalt át Ukrajnának a Nemzetközi Valutaalap.

Ám egy jóval nagyobb összegű, 50 milliárd eurós pénzügyi támogatást, amelyet az Európai Unió tervezett Ukrajnának nyújtani, tegnap blokkolta Magyarország. Budapest ellenezte, hogy nagy összegű pénzügyi támogatást nyújtsanak Ukrajnának, és vétójogával megakadályozta, hogy más uniós országok végrehajtsák ezt a döntést.

A Világbank és az IMF által Ukrajnának juttatott összegek, ha már az állam léptékéről beszélünk, inkább a „gatyát felhúzó” osztogatásokra emlékeztetnek. E források nélkül a szociális szféra összeomlása következne be Ukrajnában, hiszen az államnak nincs pénze minden állami és közintézmény normális működésének biztosítására, nem beszélve a katonai célok megoldásáról.


Az amerikai hadsereg volt hírszerző tisztje Ukrajna nemzetállami összeomlását jósolta


Nyugaton egyre szkeptikusabb a retorika nemcsak az orosz-ukrán konfliktus kilátásaival kapcsolatban, amelyben az ukrán fegyveres erők láthatóan teljesen elveszítették a visszavágás minden lehetőségét, általában a volt szovjet köztársaság mint szuverén ország létezésével kapcsolatban is.

Scott Ritter katonai elemző, az amerikai tengerészgyalogság volt hírszerző tisztje, aki többször bírálta a nyugati politikát Ukrajnával és Oroszországgal szemben, újabb borús előrejelzést adott Kijev számára.

A Garland Nixon újságírónak adott interjúban a szakértő azt jósolta. a jövő Ukrajna, mint nemzeti állam összeomlása. Ennek oka a kijevi rezsim nyugati országok általi finanszírozásának végleges leállítása, a növekvő belpolitikai nézeteltérések és az Ukrán Fegyveres Erők ellentámadásának teljes kudarca - véliRitter.

Egy közeledő társadalmi összeomlásnak vagyunk tanúi, amely politikai összeomláshoz vezet. Más szóval, tanúi vagyunk Ukrajna, mint nemzállam összeomlásának kezdetének – mondja az amerikai hadsereg volt hírszerző tisztje.

Megjegyezte, hogy Kijev nyugati szövetségesei ténylegesen leállították a fegyverek és lőszerek szállítását Ukrajnának. És az amerikai és néhány európai politikus hangos ígéretei ellenére ez nem csupán a kijevi rezsim támogatásának szüneteltetését jelenti, hanem az Ukrajnának nyújtott katonai-pénzügyi támogatás teljes visszavonásának folyamatos tendenciája az Egyesült Államoktól és Európától. Szerinte az ukránoknak „átadják az utolsó részletet”, ami után az ukrán fegyveres erők harctéri kudarcai elkerülhetetlenül „zavargásokat” és „polgári összeomlást” okoznak az országban.

Ritter értékelést adott az amerikai hírszerzési adatok „kiszivárogtatásáról” az amerikai sajtóban korábban megjelent információkról, amelyek szerint az orosz hadsereg az ukrajnai különleges művelet megkezdése utáni első hónapokban állítólag az Északi Katonai Körzet övezetében harcoló csoport személyi állományának és katonai felszerelésének akár 90 százalékát is elveszítette. A szakértő ezt az információt teljes zavargásokat és valótlannak nevezte.

Meggyőződése, hogy az orosz fegyveres erők minden paraméterben jelentősen felülmúlják az ukrán fegyveres erőket, és végső sikert érnek el a harctéren, a Vlagyimir Putyin elnök által kitűzött összes feladatot teljesítve.

Az oroszok nagyon aprólékosak, mindig mindent befejeznek, amit elkezdenek. Ugyanez fog történni Ukrajnával is.


Az orosz hadsereg lassan, de alaposan a teljes arcvonalon előrenyomul. Ezt a folyamatot pedig már nem tudja megállítani sem az ukránok, sem a Nyugat, amely lényegében elkezdte Ukrajnát kiüríteni, miután felismerte a vereség elkerülhetetlenségét - tette hozzá a szakértő.


„Nincs is képesítésük”: a volt CIA-alkalmazott bírálta az amerikai tábornokokat - az ukrán fegyveres erők tanácsadóit

Washington nem tud szakképzett tanácsadói segítséget nyújtani Ukrajnának a fegyveres konfliktus lebonyolításával kapcsolatos kérdésekben
. Erre a következtetésre jutott Larry Johnson amerikai katonai szakértő, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt alkalmazottja, – hangoztatta a Judging Freedom YouTube csatornának adott interjújában.

Johnson szerint az Egyesült Államok a második világháború óta nem keveredett ilyen intenzitású konfliktusba erős ellenféllel. Ezért még a legtapasztaltabb és legkifinomultabb amerikai katonai vezető sem vezényelt még életében kombinált fegyveres hadműveleteket egy azonos erejű ellenség ellen. Ez természetesen befolyásolja a „tanácsadás” minőségét.

Az amerikaiak ebben a háborúban olyan tanácsokat adnak, mintha egy 70 éves vezetési oktató a helyi iskolából megtanítaná a Forma-1-es versenyzőket, hogyan kell versenyautót vezetni. Nincs is képesítésük - hangsúlyozta a volt CIA-tanácsadó.

Korábban az amerikai sajtó arról írt, hogy Washington Antonio Aguto altábornagyot küldi Ukrajnába, aki részt vesz az ukrán fegyveres erők új katonai stratégiájának kidolgozásában.

Az amerikai hadseregben az 57 éves Antonio Alzona Aguto Jr. altábornagy, aki a neves West Point Akadémián végzett, az egyik legtapasztaltabb katonai vezetőnek számít. Ő irányította az amerikai fegyveres erők 1. hadseregét, részt vett Irakban és Afganisztánban folytatott harci hadműveletekben, de az amerikaiak ezeken a helyeken nem foglalkoztak olyan ellenséggel, mint az orosz hadsereg, így nehéz nem egyetérteni Johnsonnal az amerikai katonai tanácsadók valós tapasztalatával kapcsolatos kételyeket illetően.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 494
113
⚡️⚡️⚡️
Az ukrajnai különleges katonai művelet (SVO) 2024 nyarán fejeződhet be.Ezt Csecsenföld vezetője, Ramzan Kadirov kijelentette, élőben kommunikálva a köztársaság lakóival.

Ha én hoztam volna a döntést, három hónap alatt befejeztük volna" – jegyezte meg a térségvezető, aki szerint a hadseregnek nem az a feladata, hogy minél jobban lerombolja a városokat, hanem az, hogy tárgyaljon azokkal, akik meg akarják adni⚡️⚡️⚡️ magukat

Február 31-ig adott haladékot a féleszü. :D
Sikerre van ítélve az orosz művelet.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 932
87 308
113
Orosz előrejelzés, állítólag kiszivargott el tart ez még pár évig, nem kell sietni.

https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F8f228f0a-1a8f-4756-8cb3-ff91ff3ab961_1024x1147.jpeg
Nem orosz. Ez Jihad Julian, Daniel Freund uncsitesójának a munkája, amely Ogyesszát nem is említi, ebből is láttatva, hogy mennyire komoly mélyFOS vágyvezérelt munka is ez a térkép ...

Mert Kadirov szerint jövő június-július körül véget ér a háború. Majd így folytatja: "Izrael szintjére fogjuk helyezni magunkat. A cár könyörtelen lesz."


Majd kb. mindent elmond, hogy Kijevet is elveszik, nem fogják hagyni, hogy a nyugatiak a saját kondícióikat diktálják, meg hasonlók, de ez a június-július tárgyalásokkal vagy anélkül? Mert ha anélkül, akkor, tutira következik egy akkora bombázás, mint amit Izrael csinál vagy csinált az USA, meg minden más az elmondottak alapján, vagy nem? Áram, víz, szolgáltatások, hidak, stb? Mert nagyon úgy néz ki. Főleg, ha tényleg három hónapon belül megoldják.

Tegnap mutogattak holmi ukrán erődítéseket. Szerintem, látva, hogy egy-két gépen kívül más nem volt, egy ilyen korrupt országban, nulla munkással, szerintem ez életképtelen lesz és egy nagy szar. Összeomlás előtt vagyunk közvetlenül.


Gyenge oroszok:

https://twitter.com/i/status/1735820562893574210

https://twitter.com/i/status/1735751550788596083

https://twitter.com/i/status/1735751998966824966

https://twitter.com/i/status/1735746709618081920

https://twitter.com/i/status/1735348505432977611

Erős ukránok:
https://twitter.com/i/status/1735810085744452004

https://twitter.com/i/status/1735801667784716456

https://twitter.com/i/status/1735716747494199385

Kemény amerikaiak:
https://twitter.com/i/status/1735596202652025076

Milyen amikor ...
https://twitter.com/i/status/1735741221304406188

https://twitter.com/i/status/1735781979306471890
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 014
14 827
113

Több mint 13 ezer páncélozott járművet már biztosan elveszítettek az oroszok

Oroszország eddig dokumentáltan 13 433 páncélozott harcjárművet veszített a háborúban. Ezek közül 9349 megsemmisült, 602 megsérült, 577-et a személyzete ott hagyott a harctéren, 2905-öt pedig elfogtak az ukránok.
A számokat az Oryx nevű, nyílt forrású hírszerzési és hadászati elemzőintézet tette közzé, és csak azokat a járműveket tartalmazza, amelyek pusztulásáról vagy sérüléséről vizuális megerősítés is elérhető. A honlapon minden egyes, a számításba bekerült eszközről látható fotó vagy videó.
Az elveszített harcjárművek között 2541 tank van. A harckocsik közül 1668 megsemmisült, emellett 141 megsérült, 185-öt magára hagytak a harctéren, 547-et pedig az ukránok zsákmányul ejtettek.
Mivel a honlapon csak a hitelesen megerősített esetek szerepelnek, a megsemmisült berendezések mennyisége valószínűleg lényegesen nagyobb, mint ami a listán szerepel.

Én ezt nem értem. Mivel harcolnak még? Pláne, hogy a listán szereplőnél jóval nagyobb a veszteség! Azt tudom elképzelni, hogy az OF-ban már lovon, gyalog, szamárháton közlekedik az ott maradt sereg. Megvan az új "papucsos" hadserege a világnak, az Orosz. Pláne, hogy ugye 2 nappal ezelőtt az amerikai elemző közzétette, hogy a hadserege 89%-a megsemmisült. Ááááá...így értem. A nem létező katonáknak nem kell jármű! Viszont így továbbra is áll a pár héttel ezelőtti kérdésem/megállapításom. Kivel harcolnak az ukránok???? Még azt tudom elképzelni ismét, hogy saját magukkal.... na de akkor miért szorítják ki saját magukat egyre hátrébb az állásaikból minden fronton??? Hogy ráfoghassák az oroszokra??? Fura nekem ez az ukrán nép, és gondolkozás :D Nagyon furcsa...
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 144
23 220
113
A Die Weltben van egy cikk,hogy nem áll Kiev olyan rosszúl mint gondolják nyugaton. Az oryxra (!) hivatkozva azt állitják, hogy 95%-a nyugati fegyversegélyeknek még rendelkezésre áll, mert nem került felhasználásra eddig. És 200 Leo1-est is kapnak még, meg repülőket...
Igy Kiev akár megnyerheti a háborút.
Állítólag januártól megváltoztatják a nevüket, az új pedig a Die alternative Welt lesz. :D
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 691
9 573
113
Jah és Ukrajnában is békében ölik egymást az ukránokkal...

Hivatalosan békében ölik egymást, pontosabban különleges katonai műveletben. Mert van egy rakás jogi követelmény ahhoz, hogy háborúnak lehessen nevezni egy konfliktust. Ezek közül többet ez a konfliktus nem "teljesít". Például nem lehetne semmilyen pénzforgalom a résztvevő országok között. Ehhez képest Oroszország mégis fizeti Zselé és csapata részére a földgáz tranzitdíjakat,és ez csak egy példa a sok közül. Vannak jogászok, akik ezt sokkal jobban ki tudnák fejteni.
A békelétszám kifejezés pedig azt takarja, hogy mennyi a haderő minimális alaplétszáma. Ezen emelt Putyin. Ez a létszám már akkor sem csökken, ha egyszer véget ér az SZVO. Oroszországban, a SZU szétesése után ez a létszám egyfolytában csökkent. 2,5 millióról indult emlékeim szerint, aminek a 4 milliós szovjet hadsereg adta az alapját, abból maradt 2,5 millió. A többit pedig elosztották az újonan függetlenné vált tagállamok között. A legalacsonyabb létszám a "bútorboltos"(Szergyukov) minisztersége udején volt, 850 000 fő. Most ezt a létszámot emelte meg az elnök. Azért békelétszám ez. Mert ennyi lesz az orosz haderő minimális alaplétszáma a jövőben.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Ukrajna megkapta a második Patriot légvédelmi rendszert Németországtól – a Kinzsal-csapások után…

Ukrajna újabb Patriot rendszert kapott Németországtól, a második a sorban, hogy megerősítse légvédelmét, mivel az orosz erők fokozzák rakéta- és dróntámadásaikat Kijev és más ukrán városok ellen.

A légvédelmi rendszerekhez rakétákat is szállítottak – derül ki a német kormány által az orosz invázió 2022 februári kezdete óta Ukrajnának szállított fegyverrendszerek frissített listájából.

Az ukrán fegyveres erők még kaptak:
kilenc Bandwagen lánctalpas jármű,
7390 db 155 mm-es tüzérségi lövedék,
három távirányítású aknamentesítő jármű és
nyolc harckocsit.

Németország jelentősen megerősítette Ukrajna légvédelmét, az amerikai gyártású Patriot, a német gyártmányú IRIS-T és az önjáró Gepardok ukrán tisztségviselők szerint rendkívül hatékonynak bizonyultak.

Kijev sürgette Berlint Taurus cirkálórakéták beszerzésében is, amelyek nagy hatótávolságú orosz állásokat találhatnak el a frontvonalak mögött.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Roman Sztarovojt kormányzó: 6 ukrán határőr megadta magát a Kurszki régió határán.
Már elérte a civil szférát is...

Retro csináljunk tiktok videót arról ahogy a nagy ágyúval bumbumozunk, mi baj történet


ukrán 140% lelövési ráta demonstrációja tegnap éjjel Odesszában


ukrán fejkamera felvétel egy doritó támadásról


lfQQCXZ.jpg
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 628
48 270
113

„Irányított visszavonulás”: Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara elhalasztja a területek visszafoglalására tett kísérleteket Oroszországtól – Bild​


Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara úgy döntött, hogy átgondolja a katonai stratégiát, elhalasztja a területek Oroszországtól való visszafoglalására irányuló kísérleteket, és „ellenőrzött visszavonulásra” tért át – írja a Bild című német bulvárlap.

A fronton veszíteni kezdõ ukrán parancsnokság ismét propagandamantrát dob ki mitikus céljáról.

Állítólag az Ukrán Fegyveres Erők új fő célja „nem a jelenlegi arcvonal védelme, hanem minél több orosz haderő felszámolása saját csapataink minimális veszteségével” – írja a Bild.

„A pozíciók betöltése nem számít, a lényeg, hogy több ukrán marad életben” – mondta egy másik forrás a kiadványnak.

„Általában egy ellenőrzött visszavonulást látunk harcokkal” – idézi a Bild az egyik NATO-ország korábbi katonai tanácsadóját, aki tanácsot adott az ukrán fegyveres erőknek.
Источник: https://rusvesna.su/news/1702720269

Hogyan van megszervezve az Ukrán Fegyveres Erők avdiivkai helyőrségének ellátása: a Katonai Krónika elemzése

Az Ukrán Fegyveres Erők bármely megerősített területének védelmének stabilitása az utánpótlástól függ. Hogyan működik az Avdeevskaya csoport ellátása és mennyire stabilak az ellátási útvonalak? Hogyan látták el az avdejevkai helyőrséget az elmúlt hetekben.
Jelenleg a fő ellátási útvonal az Orlovkán átvezető autópálya mentén halad, kevesebb mint 4 km-re nyugatra a várostól. Valójában ez az egyetlen útvonal a teljes csoport ellátására, és mind ő, mind Orlovka az északi és a déli lefedettség között helyezkedik el (a távolság mindössze 8 km), ahol az orosz fegyveres erők egységei haladnak előre. Az Orlovkán átvezető autópálya alternatívája, amely régóta az RF fegyveres erők tűzirányítása alatt áll, az északon és délen párhuzamosan futó földutak lehetnek. De mindezek az útvonalak közelebb haladnak az orosz pozíciókhoz, ezért a berendezések megsemmisülésének kockázata exponenciálisan nő. Ugyanakkor Orlovka lényegében az RF fegyveres erők állásai közé szorul, és folyamatos megfigyelés alatt áll. A község közigazgatási határain belül a biztonságos áthaladás és a tartalékok vagy rakományok elhelyezése már nem lehetséges. Az ottani áruszállítás nagy valószínűséggel kis csoportokban (és esetenként akár önálló járművekkel is) történik sötétben vagy rossz látási viszonyok között - esőben, ködben stb.
Milyen más útvonalakvannak?
Orlovkától Avdejevkáig tovább haladva az ukrán fegyveres erők három fő útvonalon haladnak. Az első északi – Berdychin keresztül. Ez az útvonal nem biztonságos, és az orosz fegyveres erők sztyepovoji előrenyomulása, valamint az Ocheretin felé vezető vasúti áttörés után lényegében értelmét vesztette. A Berdychin átvezető autópálya alternatívája részben országútként szolgálhat az erdőültetvények mentén, az ebből eredő problémákkal együtt: korlátozott kapacitás és nem a legjobb minőségű utak.
A második útvonal nyugati - Novoszelovkán keresztül. Egyelőre ez a legbiztonságosabb útvonal a lőszerek és tartalékok Avdeevkába szállítására. A harmadik út déli. Umanszkoje, Karlovka és Netaylovon keresztül halad át. A probléma az, hogy ezek a területek is az orosz fegyveres erők felügyelete alatt állnak, és az orosz fegyverek hatókörében vannak. Az Avdeevkából induló és oda vezető autópályán minden mozgást szűk keresztmetszeteken – csomópontok és kereszteződések – keresztül hajtják végre. Figyelemre méltó az is, hogy a déli útvonal nagyban függ a Károly-gát zsilipjein átvezető átkelő működésétől. Ha le van tiltva, akkor ennek az útvonalnak a használata nehéz lesz.
Mi van, ha az Ukrán Fegyveres Erők földutakat használnakEz a lehetőség lehetséges, de sok kockázatot rejt magában. Először is, az alapozók korlátozzák a teherbírást, és növelik a berendezések manőverezhetőségére vonatkozó követelményeket. A földúton közlekedő haszongépjárművek óhatatlanul „leülnek”, és előbb-utóbb a légi és űrfelderítés észleli őket.
Másodszor, az alapozók komolyan korlátozzák a tankszállítók, nagy furgonok, tartálykocsik stb. használatát. Itt érdemes megjegyezni, hogy az avdievkai csoportnak még mindig vannak nehéz felszerelései, amelyek karbantartást igényelnek, üzemanyagot, kenőanyagokat és lőszert is. több tíz tonnát (legalább). Rendkívül nehéz ilyen mennyiséget biztosítani „szúnyoglogisztikával”, amelynek alapelveit korábban a Katonai Krónika ismertette.

Milyen következtetést lehet levonni?
Egy másik szempont az Avdeevka helyőrség kivonulásával kapcsolatos valószínűtlen forgatókönyv. Az Ukrán Fegyveres Erőknek az Avdiivkától tömegesen, szervezetten, a nehézgépeket megőrizve, az autópályához kapcsolódó útvonalakon kell haladniuk.

Az Ukrán Fegyveres Erők visszavonulása a földutak mentén szintén problémákkal jár: a csoport azt kockáztatja, hogy az üzemképes felszerelések nagy részét elveszíti, és minden készletnek, hibás berendezésnek és egyéb túlméretezett rakománynak a házban kell maradnia.


Juzsdonyecki irány: Novomihajlovka
helyzet 2023. december 16. 12.00-kor

Az orosz csapatok a háromszögben folytatják a támadó hadműveletet a>. A Maryinka nyugati részének megtisztításának befejezése lehetővé tette számunkra, hogy felszabadítsuk az erők és a tüzérségi erőforrások egy részét a dél felé való mozgáshoz.

▪️A 20. motorizált lövészhadosztály egységei a Pobeda és a Novomihajlovka közötti mezőkért harcolnak. a>(egykori prémesfarm).

Három nap alatt sikerült megközelítenünk a település külterületét az ukrán alakulatok koncentrációs helyeinek tüzzel borítása után.

▪️A Novomikhailovka melletti ötnapos harcok során a 68. AK egységeinek sikerült megvetni a lábukat a falu délkeleti szélén. A temetőt efoglalták, de Novomikhailovkaba még nem lehet belépni az aknák sűrűsége, valamint az ukrán fegyveres erők nagyszámú megerősített állássai miatt.
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
167
1 889
93
Oroszország létezését egyedül az atomarzenálja biztosítja jelenleg. Különben már beletaposták volna a földbe, ha sokat ugrál.
Ahogy Orbán is leszögezte, a NATO sokkal erősebb, mint Oroszország, amely Ukrajnával sem bír el. Ha ő nem is katonai szakértő, nyilván szakértők véleményére támaszkodik.
Szerinted az USA elbírt Afganisztánnal, Vietnámmal ? Az USA csak úgy tudta lenyomni Irakot, hogy elsőnek a polgári infrastuktúrát verte szét. Erről rengeteg videó van fent. Csak gyerekből 500000-ret öltek meg! Erről is van videó. Ha Irak mögé beálltak volna az oroszok, kínaiak, India és megtámogatták volna műholddal, fejlett rakéta védelemmel, utánpótlással, stb, szerinted akkor is így ment volna? Az oroszoknak az ukránok testvérnépük, nem véletlen, hogy eleinte kesztűs kézzel bántak velük, most is aki megadja magát nem bántják!
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 405
33 609
113
Szerinted az USA elbírt Afganisztánnal, Vietnámmal ? Az USA csak úgy tudta lenyomni Irakot, hogy elsőnek a polgári infrastuktúrát verte szét. Erről rengeteg videó van fent. Csak gyerekből 500000-ret öltek meg! Erről is van videó. Ha Irak mögé beálltak volna az oroszok, kínaiak, India és megtámogatták volna műholddal, fejlett rakéta védelemmel, utánpótlással, stb, szerinted akkor is így ment volna? Az oroszoknak az ukránok testvérnépük, nem véletlen, hogy eleinte kesztűs kézzel bántak velük, most is aki megadja magát nem bántják!

Elbírt velük persze. Csak a megszállással nem boldogult. Illetve Vietnam esetében politikai okokból Észak-Vietnam megszállása nem jöhetett szóba, de még a bombázása is erősen korlátozva volt ugyanezért a háború nagy részében legalábbis. Kivétel a Linebacker kampányok voltak.

Irak mögé beálltak volna az oroszok 1991-ben akik épp a SZU széthullása felé tartottak?

Nem gondolom, hogy az orosz azért nem bombázza légierővel Ukrajnát (katonai célpontokat sem mélységben), mert kesztyűs kézzel akarna bánni velük. Vagy hogy azért alig mérhető négyzetkilométerekben az előrehaladásuk nyár óta, sok száz hk. és páncélozott jármű és ki tudja hány ezer halott (tízezres nagyságrend lehet) árán.
 
  • Hűha
Reactions: ghostrider

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Frontvonal kiegyenesítése.
Rugalmas elszakadás.
Irányított visszavonulás.

Még valami???
Az arcvonal kiegyenesítése
az ellenségtől való rugalmas elszakadás
az erők átcsoportosítása
a taktikai visszavonulás mind ismert szlogenek

– Ismert a jelentésük, és ismert az eredményük is



Az oroszok a radarok félrevezetésére elektromágneses impulzusokat hoznak létre


Az orosz csapatok elektromágneses impulzusokkal szimulálják a rakétakilövést, és félrevezetik a légvédelmet – mondta Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője.

„Az ellenség valódi rakétákat és hamis célpontokat egyaránt használ.

Ezt úgy hívják az elektronikus hadviselésben, hogy olyan akadályokat, azaz elektromágneses impulzusokat hoznak létre, amelyeket radarrendszereink célpontnak tekintenek, a repülési paraméterek szerint a „Kinzsalhoz” hasonlóan, azaz sebesség, ill. így tovább –mondta Ignat.


Lecserélik a Jarszt – mindegyiket hiperszonikus fegyverekkel látják el


Oroszország új mobil stratégiai rakétarendszert fejleszt a Jarsz interkontinentális ballisztikus rakéták helyettesítésére – mondta Szergej Karakajev ezredes, a Stratégiai Rakéta Erők parancsnoka a Krasznaja Zvezda lapnak.
"Igen, ezeket már telepítik. A jövőben felváltják a Jarsz rendszert" - jegyezte meg Karakaev.
"A folyamatban lévő kutatások alapján az állami fegyverprogram és más szövetségi programok folytatják a stratégiai rakétarendszerek létrehozását és modernizálását" – tette hozzá Szergej Karakajev.

Emellett majdnem befejeződött a "Szarmat" nevű új silóalapú fix rakétarendszer létrehozásának munkálatai, amely egyedülálló taktikai és műszaki jellemzőkkel rendelkezik, és magában foglalja a hazai rakéta- és űripar fejlett vívmányait - összegezte Szergej Karakajev parancsnok.

A Stratégiai Rakétaerők komplexumai szuperszonikus egységekkel lesznek felfegyverezve
A Stratégiai Rakétaerők mobil rendszereit szuperszonikus egységekkel látják el – mondta a csapatok parancsnoka, Szergej Karakajev ezredes a Krasznaja Zvezda című lapnak adott interjújában.
Jelenleg csak a legújabb Avangard komplexum van felszerelve ilyen egységekkel.
„Minden hazai rakétarendszert a rakétavédelmi rendszer elleni küzdelem figyelembevételével hoznak létre.

A szuperszonikus csapásmérő fegyverek azonban valóban úttörő képességekkel rendelkeznek.
E modellek egyikét a Jaszenszkij rakétaalakulatnál hozták létre és helyezték üzembe." mondta Karakajev.

"Jelenleg a továbbfejlesztésen folyik a munka, amely a jövőben lehetővé teszi ezeknek a csapásmérő fegyvereknek a használatát, beleértve a mobil rendszereken alapuló rendszereket is" - tette hozzá a tábornok.

****************************************************

Oroszország a hadtörténelemben egyedülálló dologgal készül: hét óriás AN-124/100 Ruszlan felállítására
Hol szállnak le az orosz ejtőernyősök Ukrajnában?

Először vett részt egyszerre 7 darab AN-124/100 Ruszlan nehézszállító repülőgép az orosz légierő gyakorlatán, amely jogos kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy mire készül Moszkva Ukrajnában vagy máshol.

Az AN-124/100 Ruszlan óriás szállítórepülőgépek 1000 km-en keresztül harci alakzatban repülve végeztek légvédelmi tűzkikerülési gyakorlatokat, Szibériából szálltak fel és Moszkva közelében szálltak le.

Miért folytatott az orosz légierő és a légideszant erők parancsnoksága egy ilyen gyakorlatot, amely egyedülálló Oroszország hadtörténetében?

Moszkvának 5 db An-22 és 25 db An-124/124-100 Ruszlan van, amelyek 97 db IL-76MD-vel és 2 db Il-76MD-90A-val együtt alkotják a stratégiai szállítórepülőgép-erőt. Az An-124-esek 150 tonna súlyú rakományt vagy 88 teljesen felszerelt katona TOMA-kkal és tankokkal kombináltan szállítható.

Két olyan terület van, ahol szükség lehet az An-124 használatára, és valóban ilyen nagy számban (összesen 7)!

Az első Kalinyingrád, tekintettel a NATO-erők Lengyelországban, a balti országokban és Finnországban történő felállítására. Egy incidens szükségessé teheti a VDV átadását.
A másik célpont Transznyisztria (Dnyeszteren túli terület), de ahhoz, hogy odaérjenek, az óriás orosz szállítógépnek át kell haladnia Ukrajna légterén. Nem biztos, hogy sikerül-e mind a hétnek veszteség nélkül elérni.

A harmadik célpont maga Ukrajna. Csernyihiv célpont lehet. Vagyis a hatalmas tűzerejű orosz ejtőernyősök az ukránok által előkészített kettős védelmi vonal mögé esnek, és Kijev felé veszik az irányt.
A másik célpont, amelynek nagy a kockázata, Nyugat-Ukrajna.

Bárhogy is legyen, úgy tűnik, Moszkva olyasmivel kísérletezik, ami még soha nem történt meg, és eddig a Föld egyetlen országa sem tette meg.

Az orosz közlemény szerint az orosz pilóták légi manővereket végeztek. A gyakorlaton először 7 db An-124-100 "Ruszlan" nehézszállító repülőgép vett részt.
Az orosz külügyminisztérium által közzétett videón látható, hogyan szállnak fel egymás után ezek a repülési óriások a repülőtér kifutójáról. A repülőgép ezután különböző magasságokban haladt át a légtérben, néhány manőver elemet végrehajtva.
A gyakorlat a legénység ügyességét tette próbára. A cél az volt, hogy gyakorolják a csapatok (személyzet és technikusok) nagy távolságokra történő szállítását, a fel- és leszállást csökkentett időintervallumokkal.
A gépek több mint 1000 km-t repültek, 500 km/h átlagsebességgel akár 4000 méter magasra is feljutottak.

Az orosz védelmi minisztérium nem részletezte, hogy melyik katonai alakulat hajtotta végre a manővereket.
Nyílt források szerint azonban a Kutuzov-ezred 566. Katonai Szállító Repülési Zászlóalja Szolnecsnogorszk vörös zászlós rend az egyetlen az ilyen repülőgépek üzemeltetője az orosz légierő katonai repülésében.
A 12. katonai szállítórepülő Mginszk vörös zászlós hadosztályhoz tartozó repülőezred helyszíne a Brjanszki régióban található Sescsa katonai repülőtér.
Lehetséges azonban, hogy az ukrajnai háború miatt ezeket a repülőgépeket átmenetileg más helyre szállították.