[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 971
5 940
113
A NATO terjeszkedését pont az orosz inváziós politika ösztönzi.

Magyarország mikor is csatlakozot a NATOhoz vagy Románia vagy a közép-európai blokk?
Hol volt akkor bármilyen orosz terjeszkedés?
1999 és 2005 között a Nyugati világ többnyire azzal volt elfoglalva, hogy lerohanja Irakot és Afganisztánt ott terroristákat kergetve. Oroszország ekkor teljes mértékben partnere volt a nyugatnak.
 

Beregszasz

Well-Known Member
2022. február 20.
44
680
83
A kérdés is fura! Példát!??? Nézd meg az új "orosz" autogyártást! Mind atmatricázott kínai autó! Bár ezzel, lehet, hogy jobban járnak mint egy tuningolt nívával. De ha ránézel a kijelzőre amin olvasod amit írtam, az is nagy eséllyel kínai gyártmány és ez ugyanígy van az oroszoknál is. Elektronika, ruházat,autóipar, ez véleményem szerint teljes kínai monopólium . Ami most új lett, az a jármű.
Miért érdekes, hogy Kínai vagy nem Kínai licensz alapján gyártanak? Már önmagában az is nagy szó, hogy terméket gyártanak, az ipari termelés nyugaton is erősen leépült, a GDP legnagyobb részét mára a szolgáltatási szektor adja még Magyarországon is.

Már több mint egy évtizeddel ezelőtt is szinte mindent Kínában gyártottak, mára pedig szinte nem is maradt semmilyen elektronikai eszköz, amiben ne lenne Kínai alkatrész, vagy nem ott végszerelnék (és igen, a mobiltelefonok csúcsa, az iphone is ott készül).

Visszakerestem egy 2008-as bojkott beszámolót, amiből látszik, hogy már akkor is nehezen lehetett Kínai termékek nélkül élni itt Európában, pedig ott az alkatrészeket, a gyártáshoz használt gépsorokat nem is vizsgálták:


Szóval lehet lesajnálni az oroszokat mert kínai termékeket gyártanak, de mi is kínai termékeket használunk, csak mi nem is gyártjuk, egyszerűen csak importáljuk azokat...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Ukrán források robbanásokról számoltak be a Kirovograd régióban

December 15-én este az ukrán média híradásokat terjesztett a Krivoj Rog felé repülő rakéták megjelenéséről az égen. Ezt az információt az ukrán légierő is megerősítette.
Később ismertté vált, hogy erős robbanások történtek Kropivnickij (Kirovograd) városában, a Kirovograd régió közigazgatási központjában. Ezt megelőzően ukrán források arról számoltak be, hogy a Krivoj Rog felé repülő rakéták irányt változtattak Kropivnickij felé.
Hogy pontosan mit találtak el Kropivnickijben, azt egyelőre nem közölték. Az ukrán rezsim szigorúan cenzúráz minden ilyen jellegű információt, tartva annak negatív hatásától a katonák és civilek erkölcsi és pszichológiai állapotára, valamint attól, hogy az orosz fél csapásai sikerének demonstrálására és a légvédelem helyének meghatározására használja fel. rendszerek.
Megjósolható azonban, hogy az orosz rakéták célpontja a Kirovograd régióban található katonai létesítmény lehet. Ebben a régióban a fegyveres konfliktus kitörése után nagy koncentrációban voltak a frontra küldésre készülő ukrán alakulatok.
Emellett Kropivnickijben az ukrán hadiipar vállalatai is vannak, amelyek a sérült katonai felszerelések javításával, valamint fegyverek gyártásával és korszerűsítésével foglalkoznak.





Az ukrán fegyveres erők tengerészgyalogsági dandárjaiból mozgósított foglyok Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnökhöz fordultak.
A tengerészek követelik, hogy az elnök állítsa le az értelmetlen háborút, amely az utolsó ukránig tart. A fegyveres erők türelme a határán van - már készek Kijev felé fordulni.
pic.twitter.com/0EemulVDln
— Zlatti71 (@djuric_zlatko) December 15, 2023



"Az egész zászlóaljat pár nap alatt szétverték": ukrán hadifogoly mesélt a nagy veszteségekről és a motiválatlanságról az AFU soraiban


Az utóbbi időben az ukrán alakulatok egyre több problémát tapasztalnak a magas veszteségek, a katonák erkölcsi és pszichikaiai állapotának alacsony szintje, valamint a fegyver- és lőszerhiány miatt. Ezt gyakorlatilag minden ukrán katona elmondja, aki orosz fogságba esik.

Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma egy ukrán hadifogoly újabb vallomását tette közzé a magas veszteségekről és a motiválatlanságról az AFU soraiban. Anton Maszkin, az AFU egyik katonája egy olyan csoport tagja volt, amelyet bekerítettek. Ő és katonatársai, hogy megmentsék az életüket, úgy döntöttek, hogy hadifogolyként megadják magukat. Most Maszkin biztonságban van, nincs veszélyben.
Nem tudom, hol voltak a parancsnokaink, de úgy tűnik, nem a megfelelő helyen, mondjuk így. A legfrissebb információk szerint szinte az egész zászlóaljat "felgöngyölítették" ebben a pár napban - mondta egy ukrán hadifogoly.
Maszkin szerint az AFU sok katonája már rájött, hogy nincs értelme részt venni a harci műveletekben. Eltűnt a vágy, hogy az ukrán hadseregben harcoljanak. A magas veszteségek mellett a lőszerhiány is szerepet játszik. A lőszerhiány miatt az ukrán alakulatok nem tudnak hadműveleteket végrehajtani és visszaverni az orosz csapatok támadásait.
Az orosz védelmi minisztérium mai hagyományos bulletinben közölt adatai szerint azonban a hét folyamán 82 személy adta meg magát önként orosz fogságba a különleges katonai művelet övezetének minden területén. Ez nem túl jelentős szám, így korai lenne azt állítani, hogy az ukrán hadsereg kezd "megvilágosodni".



Harcok Verbovo közelében: ejtőernyősök megsemmisítik az AFU gyalogságát és páncélozott járműveit a Zaporizzsjai fronton
Folytatódnak a harcok Verbovo közelében, ahol az orosz fegyveres erők ejtőernyősei megsemmisítik az AFU gyalogsági és páncélozott járműveit a zaporozsjei fronton.


A novorosszijszki ejtőernyősök precíziós tűzzel és támadó drónokkal semmisítik meg az AFU vadászgépeit.
Az UAV-operátorok első célpontja egy eltalált BMP legénysége volt, a következő pedig a lövészárok mentén futó AFU-katonák.
A második videón a 108. légideszant ezred az AFU harcosait pusztítja el az árokban lévő állásokban.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 303
68 423
113
Mivel nagy port kavart a sebesult drontol le VOG granatozas a, hát beteszem ezt.
Valamiért nem végeznek fel munkát, a katona teljes megsemmisítése a tét.
Viszont közben ejtették 87 foglyot is a héten, úgyhogy nem tudom mi alapján megy ez?


Orosz előrejelzés, állítólag kiszivargott el tart ez még pár évig, nem kell sietni.

https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F8f228f0a-1a8f-4756-8cb3-ff91ff3ab961_1024x1147.jpeg


Zellernet nem csipik a honfitársa.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 832
48 534
113
Azért ezt így le kéne vetíteni a derék EP képviselőknek, hogy ez lesz, ha felvesszük őket. Valami nem tetszik a magasabbrendű ukránoknak, odabasznak közéjük 2-3 gránátot. Egyből nem lenne olyan őszinte a mosolyuk.
Én örülök minden mozzanatnak, amin látszik az ukrán néplélek valódi állapota.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 280
37 219
113
Vagyim Prisztajko, Ukrajna volt brit nagykövete szerint London egyre közelebb kerül ahhoz, hogy döntést hozzon katonái Ukrajnába küldéséről.

Vannak országok, amelyek fontolgatják annak lehetőségét, hogy missziós erőket küldjenek Ukrajnába, és Nagy-Britannia az egyik ilyen ország, "az első ezen a listán" - állította Prisztajko.

Ugyanakkor a diplomata szerint "senki sem fogja beismerni, főleg nem a politikusok", de a hadsereg már végzi a szükséges számításokat.

Prisztajko hozzátette, hogy a csapatok küldése a háború "katasztrofális alakulása" esetén történhet meg, pontosítva, hogy ez a "megszállás folytatását" jelenti.

 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 903
56 773
113
Vagyim Prisztajko, Ukrajna volt brit nagykövete szerint London egyre közelebb kerül ahhoz, hogy döntést hozzon katonái Ukrajnába küldéséről.

Vannak országok, amelyek fontolgatják annak lehetőségét, hogy missziós erőket küldjenek Ukrajnába, és Nagy-Britannia az egyik ilyen ország, "az első ezen a listán" - állította Prisztajko.

Ugyanakkor a diplomata szerint "senki sem fogja beismerni, főleg nem a politikusok", de a hadsereg már végzi a szükséges számításokat.

Prisztajko hozzátette, hogy a csapatok küldése a háború "katasztrofális alakulása" esetén történhet meg, pontosítva, hogy ez a "megszállás folytatását" jelenti.

A remény hal meg utoljára...
Biztos igaz, mert egy ukràn mondja. :)
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 832
48 534
113
De megtartani nem tudták.
Te azt írtad, nem tudták elfoglalni.
A megtartására azért nem volt szükség, mert kiderült, hogy nem lesz ott semmilyen kabuli forgatókönyv.
Onnantól, hogy a kijevi kormány lefejezése dugába dőlt, teljesen értelmetlen lett volna ott állomásoztatni a VDV-t.

A VDV harcértékének szempontjából a lényeg, hogy el tudták foglalni a repteret és napokig tartották is.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 654
32 254
113
Ez mindent elmond az ukránok helyzetéről.
Némi párhuzamos univerzum...
Mariinka-ellenőrzött öngyilok
Zeli a németeknél...remélem nem NATO csapatokat kért.
Összefoglaló
Mariinka
Avdeevka
Összefogl. 16. 0:11
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 664
9 267
113
@beta, nem tudom, hogy november 4. (a december 4-t igen) mihez köthető, ezért biztosan nem fogom ünnepelni se így, se úgy.
Ez a vg.hu cikk meg egy borzadály. Nem tudom ki ez a P.A.R, de egy fogalmatlan barom, még ha fordítás is, az biztos. pl. légből indított "Kindzsal" rakéta, hát ilyen nem létezik.
Ezek az oroszról angolra fordított, majd magyarra továbbfordított szavak egyszerűen nonszenszek. Már elnézést, de az angol egy igazán primitív nyelv ebben az értelemben és mégis világnyelv. Az mit jelent, hogy hagyományos légvédelem!
Ez a sok elméleti farok méregetés, hogy ki mennyire erős, vagy gyenge, elmaradott, primitív, fejlett, stb. meg egyszerűen értelmetlen, annyi tényezőtől függ. Jól elkottyantották, hogy az ukrán ellentámadást milyen szépen lemodellezték, szimulálták, csak hát baromira nem mindegy, hogy a bevitt adatok mennyire voltak reálisak, a valóságot megközelítőek. Na, a hadseregek elméleti képességeiről, a bevethetőségükről ennyit. Az oroszok is biztosan modelleztek, nekik sem úgy jött össze. Most az a kérdés, hogy ki, mit tanul a kudarcokból. Szerintem Prigozsin sem volt beavatva sok mindenbe, (csak ami rá vonatkozott), főleg a "nagy tervekbe", azért is mondta a magáét. Amíg "csak" pofázott, nem volt baj, de túl tolta a biciklit. Most fentről figyelheti az eseményeket, bár egyáltalán nem vagyok meggyőződve róla, hogy valóban meghalt a többiekkel együtt.
Ukrán részről valóban háború, mert a teljes haderőt bevetik mindennel, ami van, de az oroszok részéről ez a haderőnek csak egy bizonyos szegmense, mint a Szíriában lévő kitelepült rész. Maga az orosz haderőnek csak egy korlátozott, ugyan összhaderőnemi, de csak egy része, főleg, hogy a besorozott állomány nincs is benne. Egyedül az orosz katonai és felső vezetéstől függ, hogy mekkora. Vannak komoly veszteségeik? Igen! De cserébe olyan éles harci tapasztalatok birtokába jutnak a fegyveres harc megvívása és haditechnikai vonalon, mint senki más és ez nagyon fontos tényező. Ráadásul itt sokkal többről van szó, mint csak a hadsereg, katonai erő.
Véleményem szerint egymás után fognak sorban elesni az ukrán védelmi vonalak, megjósolhatatlan idő intervallumban. Lesznek még nagy meglepetések. Mindenesetre az USA/nyugat "demokratikus hozzáállása" ehhez nagy bukta lesz. Már megint a politika felülírja a katonai műveleteket. Láthatóan az oroszoknál kevésbé szólnak bele a katonai műveletekbe, mint a másik oldalon. Amíg a nyugati politikusok a pecsenyéjüket sütögetik a "nagy célok" érdekében, "a hal kicsúszik a kezükből". Úgy gondolom, hogy Zelenszkij (Biden) és csapata hiába harácsolnak hatalmas vagyonokat össze, nem fogják sokáig élvezni, mert már most túl tolták. A régi szovjet haditechnika nem csak az ukrán oldalon van elhasználva, hanem az oroszoknál is. Nem hiába gyártották őket, már meghozták az árukat, nem a roncstelepen végzik (mint nálunk), hanem a csatatéren.
Avgyejevka, Artyemovszk és a többi erőd városok harcainál emlékezzünk a 2014-ben történt Donyecki repülőtérért folytatott harcokra. Az sem volt "piskóta".
Azért a neten szép számmal vannak fent az oroszoknál, akik posztumusz kaptak kitüntetéseket.

1956-ban november 4-én indította meg a Szovjetunió a támadást a forradalom ellen és verte le.

Amit beraktam linket az oroszok nyugati technológiai függésétől, ahhoz még van egy adalék:

GBVPCTJX0AAG6RA



forrás: https://x.com/ukraine_map/status/1735380136910827693?s=20
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 634
45 081
113
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az orosz ejtőernyősök meglepetés-manővere Szeverszkben: Felborították az ukrán fővédelmet, és körülvették a várost!

Az orosz ejtőernyősök erőteljes meglepetésszerű bekerítési támadást indítottak Szeverszk ellen. A támadást egy új tengely indította el, amely az ukránok Veszjoloje és Razdolovka fő védelmi erődítményein haladt át.

Összességében ebben az időben az orosz erők négy oldalról támadnak Szeverszk felé, konkrétan Veszjoloje, Razdolovka, Fedorovka területéről, valamint Kreminna északkeleti részéből (Szerebrjanszki erdő). Lásd az első térképet a szövegben.

Az ukránok nem bírják sokáig ilyen nyomással és lőszer nélkül.
Razdolovkában az oroszok elfoglalták azt a védelmi erődítményt, amelyet az ukránok sebtében építettek az elmúlt hónapokban, és folytatják a támadást a település ellen.
De jelenleg a Fedorovka tengelye a legveszélyesebb, mivel az orosz erők meglepetésszerű csapást kísérelnek meg, hogy megtörjék a frontot a területen, hátulról támadva és bekerítve az ukrán Szeverszk gárdát.

Ha a Szeverszk elesik, egyúttal új támadási tengely jön létre a Liman felé.

Tüzérségi lövedékek után a VDV ukrán állásokat foglal el

Az oroszok Szeverszk felé nyomulnak

Az orosz erők Szeverszk irányába nyomultak előre, mintegy 2 km széles és 1,5 km mély fronttal Veszjoloje falutól északkeletre.
Az orosz csapatok támadását a vasút mentén hajtják végre a település irányába.
Ezt az információt megerősítik az ukrán fegyveres erők jelentései.

Ugyanakkor az említett előrenyomulás fontos szerepet játszik Veszjoloje falu lefedésében, amely valójában a Szeverszki erődített terület "kulcsa" délről.
Ez utóbbi pedig a Krasznij Liman felé vezető úton a legerősebb erődítményként működik.

Felvételek a Starlink terminálok lerombolásáról Szvatovo irányában

Körülveszik a szeverszki ukrán gárdát – amit az ukrán tisztek mondanak
Ezzel egy időben az orosz fegyveres erők egységei támadó hadműveleteket kezdtek a front egy új szektorában, a Bahmut és Szeverszk régiók találkozásánál.
Ukrán hírszerzési források a térség katonáira hivatkozva közölnek néhány részletet.

Az ukrán tisztek a következőket közölték:
"Miközben az ukrán csapatok visszatartották az orosz hadsereg nyomását Bahmut város környékén és Limanszk (Krasnolimanszk) irányban - a Szerebrjanszki erdőben és a Zserebec folyó megközelítéseinél, az orosz fegyveres erők csendben előkészítette és támadásokat indított a Bahmutka és Vaszjukovka közötti hídfő ellen, Szoledartól északnyugatra.

A VDV-nek sikerült átkelnie a Vaszjukovka folyón.
Az orosz támadást a 137. gárda ejtőernyős ezred (Rjazan, 41450 katonai egység, a 106. gárda légideszant hadosztály része) egységei irányítják. Az orosz ejtőernyősök az orosz légierő és a tüzérség fedezésével nyomulnak előre.
Az ukránok az orosz tüzérségi támadások meredek növekedéséről számolnak be.

Az orosz VDV Fedorovka (északon) és Vaszjukovka (nyugaton) falvak felé tart, Sakko i Vancetti településekről indulva. Lásd az utolsó térképet a szövegben.
Az orosz ejtőernyősök eddig jelentős számú ukrán lövészárkot foglaltak el az Ukrán Fegyveres Erők 30. és 54. gépesített dandárának egységeivel folytatott heves összecsapások során.

Az ukrán erők kénytelenek voltak visszavonulni a szomszédos erdőültetvényekre és a környező területekre.

Orosz drónok söprik az ukrán árkokat Bilogorovkában
Orosz támadás Veszjolojetől és Razdolovkától délre északi irányban.

A Szeverszk elleni orosz támadás tengelyei

A VDV hátulról eltalálja Szeverszket
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 903
56 773
113
A Die Weltben van egy cikk,hogy nem áll Kiev olyan rosszúl mint gondolják nyugaton. Az oryxra (!) hivatkozva azt állitják, hogy 95%-a nyugati fegyversegélyeknek még rendelkezésre áll, mert nem került felhasználásra eddig. És 200 Leo1-est is kapnak még, meg repülőket...
Igy Kiev akár megnyerheti a háborút.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
705
1 950
93
Miért érdekes, hogy Kínai vagy nem Kínai licensz alapján gyártanak? Már önmagában az is nagy szó, hogy terméket gyártanak, az ipari termelés nyugaton is erősen leépült, a GDP legnagyobb részét mára a szolgáltatási szektor adja még Magyarországon is.

Már több mint egy évtizeddel ezelőtt is szinte mindent Kínában gyártottak, mára pedig szinte nem is maradt semmilyen elektronikai eszköz, amiben ne lenne Kínai alkatrész, vagy nem ott végszerelnék (és igen, a mobiltelefonok csúcsa, az iphone is ott készül).

Visszakerestem egy 2008-as bojkott beszámolót, amiből látszik, hogy már akkor is nehezen lehetett Kínai termékek nélkül élni itt Európában, pedig ott az alkatrészeket, a gyártáshoz használt gépsorokat nem is vizsgálták:


Szóval lehet lesajnálni az oroszokat mert kínai termékeket gyártanak, de mi is kínai termékeket használunk, csak mi nem is gyártjuk, egyszerűen csak importáljuk azokat...
Ez nagyon nem arról szólt amiről írtam. De maradjunk az autónál. Az orosz 50 éve próbálkozik autót gyártani, de még a ladát is úgy koppintották az olaszoktól. És kB azon a szinten meg is rekedtek. Ezért egyszerűen kB mint mi Magyarországon, mindent, kénytelen mástól megvenni. Az összeszerelés itt pont annyit számít mint nálunk. Az Audi, a Merci amit itt legozunk össze nem magyar. Míg a világ fejlettebb részein megtervezik, kitalálják, gyartósort terveznek, és a gyártást vagy kiszervezik valahová vagy nem. A gyártósorokról me már ne is beszéljünk. Ott talán a mai napig még Kínában is full Európai, Japán, Koreai gépek adják az alapokat. Ez olyan kicsit, hogy minek okoskodik egy épitészmérnők, úgy is a kőműves építi a házat.....
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 658
48 460
113
#Összefoglaló 2023. december 16-án reggel

▪️Éjszaka a támadó drónok elpusztítása zajlott. Az orosz védelmi minisztérium 32 ellenséges UAV megsemmisüléséről számolt be, amelyek a Krímet támadták meg. A helyszínről érkező katonai csatornák a Kherson régióban érkezőkről írtak, az ellenségnek nem sikerült tervezett károkat okoznia. Azt jelentették, hogy az ukrán fegyveres erők S-200-as rakétákat használtak. A kurszki régió kormányzója délelőtt arról beszélt, hogy ukrán UAV-k támadtak Dmitrijevszkij és Zseleznogorszk területére a kompresszorállomás és az elektromos vezetékek megsérültek.A mi „ muskátlink” eltalálta az ellenség fővárosát, Hmelnitskayat, < a i=16>Cserkaszi, Csernigov, Kherson< a i=21>régiók. Az ellenség több hullámban 30 UAV-ról számolt be.

▪️Kherson régióban Krynki területén a > a helyzet továbbra is nehéz, az ellenség megpróbálta kiterjeszteni az ellenőrzési zónát az erdőültetvények felé. Súlyos csaták zajlanak. Spotter drónok segítségével precíz tüzérségi csapásokat hajtott végre állásainkra a településtől délre fekvő erdőben. Az orosz fegyveres erők megtámadták Krynki romjait, amelynek pincéjében az ukrán fegyveres erők állománya rejtőzött. A partunkra szállított ellenséges munkaerőt szállító csónakok megsemmisültek.

▪️AZaporozsje fronton az időjárás korlátozta a légi felderítő eszközök használatát, az ukrán fegyveres erők megpróbálták, hogy kis gyalogoscsoportokban haladjanak, csapataink kezükben tartják a kezdeményezést és megszilárdulnak az előző napon elfoglalt pozíciókban. Rabotino közelében lövöldözős csatákról számolnak be.

▪️Marinkánál Az orosz fegyveres erők északnyugati város külterületén és délen tüzérségi csapásokat hajtanak végre Kurakhovo-ra (Maryinkától 15 km-re nyugatra), ahol az ellenség a jövőben a védelmet tervezi. Éjszaka arról érkezett információ, hogy az orosz fegyveres erők keletről támadják Novomihajlovkát.
A front északi párkányán az orosz fegyveres erők előrenyomulnak.

▪️A front Artemovszkij (Bakhmutsky) szakaszáról hatalmas támadásokat jelentettek az ukrán fegyveres erők állásai ellen Csasov Yar felé.

▪️Kupyansky irányban Sinkovka közelében – közelgő csaták.

▪️Folytatódik az ágyúzás a Belgorod régióban, amelyek száma tegnap csökkent a nehéz időjárási körülmények miatt. Donyecben (DPR) három civil megsebesült.

Az összefoglalót készítette: Két őrnagy
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 986
5 433
113
A Die Weltben van egy cikk,hogy nem áll Kiev olyan rosszúl mint gondolják nyugaton. Az oryxra (!) hivatkozva azt állitják, hogy 95%-a nyugati fegyversegélyeknek még rendelkezésre áll, mert nem került felhasználásra eddig. És 200 Leo1-est is kapnak még, meg repülőket...
Igy Kiev akár megnyerheti a háborút.
Dehogy nyerheti meg.Ha továbbra is fennmarad a nyugati támogatás akkor se.Reálisan arra va mininális esélyük hosszú távon hogy megtartsák a jelenlegi területeket.Arra is csak akkor ha beássák magukat,kapnak nagyobb számban korszerű légvédelmi eszközöket,tüzérséget,csapatlégvédelmet.És ez is csak akkor ha nem kezd teljes mozgósításba Oroszország.Ahoz viszont hogy visszafoglaljanak mindet 1000-1500 páncélosra,korszerű drónokra,százas nagyságrendben 5 gen vagy legalább 4 gen+ gépekre lenne szükségük.Ebből viszont több okból se lehet semmi.És leginkább azért mert ezekhez nélkülözhető ember se lenne akit ki tudnának képezni rájuk.Az amit kapnak 200 leo1 meg 50-100 darab F16C szintre "felhúzott" F16A maximum időhúzásra elég.