[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 766
9 167
113
Szerinted az USA elbírt Afganisztánnal, Vietnámmal ? Az USA csak úgy tudta lenyomni Irakot, hogy elsőnek a polgári infrastuktúrát verte szét. Erről rengeteg videó van fent. Csak gyerekből 500000-ret öltek meg! Erről is van videó. Ha Irak mögé beálltak volna az oroszok, kínaiak, India és megtámogatták volna műholddal, fejlett rakéta védelemmel, utánpótlással, stb, szerinted akkor is így ment volna? Az oroszoknak az ukránok testvérnépük, nem véletlen, hogy eleinte kesztűs kézzel bántak velük, most is aki megadja magát nem bántják!
Mindkét országon átment az USA mint az úthenger. Az más kérdés hogy utána nem tudtak velük mit kezdeni, de ott a korábbi kormányok el lettek söpörve és maximum terroristáskodni tudtak utána. Itt meg az ukrán kormány működik és reguláris erőkkel frontvonalakat tartva harcolnak.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 711
17 033
113
Elbírt velük persze. Csak a megszállással nem boldogult. Illetve Vietnam esetében politikai okokból Észak-Vietnam megszállása nem jöhetett szóba, de még a bombázása is erősen korlátozva volt ugyanezért a háború nagy részében legalábbis. Kivétel a Linebacker kampányok voltak.

Irak mögé beálltak volna az oroszok 1991-ben akik épp a SZU széthullása felé tartottak?

Nem gondolom, hogy az orosz azért nem bombázza légierővel Ukrajnát (katonai célpontokat sem mélységben), mert kesztyűs kézzel akarna bánni velük. Vagy hogy azért alig mérhető négyzetkilométerekben az előrehaladásuk nyár óta, sok száz hk. és páncélozott jármű és ki tudja hány ezer halott (tízezres nagyságrend lehet) árán.
Te hogyan vívnál háborút? Mert szerintem mindenki úgy kezdené, h szétkapja a villamos elosztókat, kiserőműveket, földgázelosztó alálomásokat, hírközlő állomásokat. Aztán a káoszban csipegetné a kevésbé "zsíros" célpontokat (minden -nem csak katonai- fontosabb döntéshozó központot, vasút és autópálya csomópontok, hidak). Ezt láttuk/látjuk? Nem akarom Castelt idézni inkább...valóban lábujjhegyen járnak. De a lengyel irányváltás, esetleg uniós/natós csatlakozás ezen még változtathat.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 320
10 818
113
Mindkét országon átment az USA mint az úthenger. Az más kérdés hogy utána nem tudtak velük mit kezdeni, de ott a korábbi kormányok el lettek söpörve és maximum terroristáskodni tudtak utána. Itt meg az ukrán kormány működik és reguláris erőkkel frontvonalakat tartva harcolnak.
A Vietnám elleni úthenger kicsit kevéssé volt azért hengerszerű.
A másik országot tekintve: Ha annyi támogatást kapott volna Ukrajna külföldről, mint Irak kapott az Öböl-háborúk idején, akkor az ukrán kormány is kapitulált volna 2-3 héten belül, semmi sem működne a nyugati fegyverek és pénz nélkül már a háború eleje óta.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 065
16 259
113
De a lengyel irányváltás, esetleg uniós/natós csatlakozás ezen még változtathat.

A lengyelek szerintem nem fognak emberkedni már. Tavaly már megtették, akkor - a mozgósításig és a hadiipar felpörgetéséig - az orosz fél helyzete ingatagabbnak is látszott, meg régen volt már koki is a lengyeleknek.

Mentek is a lengyel ‘önkéntesek’, a volt szovjet haditechnikai ajándékot.

Akkor a lengyelek voltak a sötét ló, sokszor nem lehetett tudni, mennyire lesznek hülyék.

Közben eltelt egy év, az ajándék haditechnika már nem jön vissza, ellenben hiányzik, az önkéntesek jó része zsákban jött vissza, az ukrajnai végkifejlet pedig egyre közelebbiek tűnik. A megrendelt haditechnika meg még sehol.

Józanodás lehet ott is, az új vezetés pedig semmi mást nem akar mint a nyugatot gazdaságilag kiszolgálni, az oroszgyűlöletük sem olyan extrém, mint a PIS-é.

Nem fognak ők már az oroszokba beleállni, de hullarablók még lehetnek.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Frontvonal kiegyenesítése.
Rugalmas elszakadás.
Irányított visszavonulás.

Még valami???
Festung Bakhmut
Festung Avdeevka
Festung Kijiíyv


Német fos már puhít, hogy a drogos bohócot hamarosan leváltják


Asszem a feketehajú nyilatkozót mutatták pár napja, hogy drón által elhalálozott


Az áttörhetetlen ukrán védvonal bemutatása


nafo képzelgés koratavaszról


fűnyíró invázió Kijevben, légvédelem ismét 180%-os


2S38 Derivacia Herszonban drónvadászaton


Állítólag az egész Donyeck környéki ukrán haderő Kurakovéből kapja a vízellátást, mivel ez az egyetlen kezükön lévő vízmű amit nem csaptak szét a doritók.
Ha az elesik nagyon messzire vissza kell vonulniuk.
Marinkából pont oda tartanak az oroszok...


Azt is pletykálják, hogy hamarosan újabb 12 nato tiszt (cseh, lengyel és német) fog elhalálozni távoli egzotikus helyeken ahonnan nem tudják hazavinni a testüket a Sztarokonsztantinov reptér parancsnoki központja elleni tegnapi támadás következtében. A pletykát alátámasztani látszik, hogy az SZBU a támadás után lezárta a repteret, még a személyzetnek is el kellett hagynia valamint a környék összes átjátszótornyát lekapcsolták. A támadást 5 Doritó, 3 Kaliber és 1 Kindzsal kombóval hajtották végre.


In the 2024 State Budget, the subsistence minimum is planned to increase to 2,920 hryvnias, and for persons who have lost their ability to work, it will increase to 2,361 hryvnias. It is also planned to raise the minimum wage in two stages: from January 1 - up to 7,100 hryvnias; from April 1 - up to 8,000 hryvnias.
1 hrivnya ~ 9,5ft



Oroszország kifogy a rakétákból 2022 edition
EWOBSSV.jpg



Njmg3xl.jpg
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 608
8 052
113
Azt is pletykálják, hogy hamarosan újabb 12 nato tiszt (cseh, lengyel és német) fog elhalálozni távoli egzotikus helyeken ahonnan nem tudják hazavinni a testüket a Sztarokonsztantinov reptér parancsnoki központja elleni tegnapi támadás következtében. A pletykát alátámasztani látszik, hogy az SZBU a támadás után lezárta a repteret, még a személyzetnek is el kellett hagynia valamint a környék összes átjátszótornyát lekapcsolták. A támadást 5 Doritó, 3 Kaliber és 1 Kindzsal kombóval hajtották végre.
Ez Csak orosz dezinformáció lehet, hisz dudi személyesen nézet utána, egyetlenegy NATO katona sem tartózkodik és nem harcol Ukrajna területén. :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 528
79 657
113
Ez Csak orosz dezinformáció lehet, hisz dudi személyesen nézet utána, egyetlenegy NATO katona sem tartózkodik és nem harcol Ukrajna területén.
És mégis kivel harcolnak Kijevtől nyugatra? Vagy tegnap óta ott a front? Sosem mondtam, hogy nincs NATO katona az ukránoknál, csak szokás szerint megint elkezdtetek alternatív valóságot kreálni. Hogy finoman fejezzem ki magam.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
"Ölj meg 200 km-ről" kockáról kockára

Az orosz média nyilvánosságra hozta a "Kill" nevű orosz MiG-31BM vadászgépét, amely egy ukrán MiG-29 vadászgépet lőtt le egy R-37M levegő-levegő rakétával.

Ez az első feljegyzett vadászgép lelövése a Mach 5+ Vympel R-37M szuperszonikus orosz rakétával.

A következő videóban látható , hogyan vadászik a Vympel R-37M rakéta a zsákmányára, ahogy az a MiG-31BM repülőgép Zaslon AM PESA radarképernyőjénl látható, Track-While-Scan TWS radar módban.
Tekintettel a Mach 5+ A/A rakéta sebességére és a videó ~100 másodperces időtartamára, a lövés több mint 170-200 km-re lehetett.
Az R-37M állítólagos maximális hatótávolsága 400 km (~250 mérföld), szuperszonikus sebessége pedig 5-6 Mach. Biztonságos légtérből indítható, az ukrán légvédelem bármely hatókörén túl.


Avgyejevkát két hadviselő zónára "vágták" – Közel a vég?

Az ukrán hadsereg most nehezen tudja ellátni magát
Avgyejevkát lényegében kettévágták, és két nagy háborús övezetet hoztak létre.
Az ukrán hadseregnek gondjai vannak az utánpótlás beszerzésével. Az oroszok karácsony végére próbálják elfoglalni a várost.

Avgyejevka (város és környéke) két harci zónára/ katlanra osztható (JacquesFree). Ez az ukrán hadsereg számára sokkal nehezebbé tenné az utánpótlást és a védekezést.

#Ukrajna #Avdiivka #Oroszország Avdeevka (Stadt und Umfeld) könnten in zwei Kampfgebiete/Kessel aufgespalten werden (JacquesFree). Was die Versorgung und Verteidigung für die UkraArmee deutlich erschwert. pic.twitter.com/sL4hgvpofG
– A YOURMEDIA AGENCY (@YourmediaAgency) 2023. december 16.


Korábban teljesen észrevétlenül egy új harci zóna nyílt meg Bahmut/Szoledartól északra.


A Sakko i Vancetti kis falu felől az oroszok Fjodorovka és Vaszjukovka falvakba hatolnak be (LuckyLuke9). Egy fennsíkon.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 016
16 351
113
Te hogyan vívnál háborút? Mert szerintem mindenki úgy kezdené, h szétkapja a villamos elosztókat, kiserőműveket, földgázelosztó alálomásokat, hírközlő állomásokat. Aztán a káoszban csipegetné a kevésbé "zsíros" célpontokat (minden -nem csak katonai- fontosabb döntéshozó központot, vasút és autópálya csomópontok, hidak). Ezt láttuk/látjuk? Nem akarom Castelt idézni inkább...valóban lábujjhegyen járnak. De a lengyel irányváltás, esetleg uniós/natós csatlakozás ezen még változtathat.
Ezért írtam már több mint másfél éve egy hozzászólásomban, hogy ez nem háború, hanem valami más..
Egy másik példa erre:
"Különleges Hadművelet" van , vagy hogy is nevezzük..Ezért van hogy évente max + - 50 km-tert topog oda vissza a frontvonal a kezdeti poziciók elfoglalása után, mint egy tojós galamb..

A kis Korzikai 2 hónap 3 hét alatt ment és helyenként csatázott Moszkváig - mintegy 1000 kilométert, akkor még a serege gyalog közlekedett..
A kis Bajszos ugyanezt a távot odafele 5 hónap 2 hét alatt futotta le, igaz szinte végig harcolva - szintén eredménytelenül.

Ennek megfelelően most az élőerő veszteség is összehasonlíthatatlanul kevesebb, mint a szemben álló országok hadereje, valamint fegyverzete alapján ez várható volna ennyi idő alatt mintegy - 1200 km-es frontvonal esetén.. Ehhez a Nyugatról és Oroszországból érkező újabb és újabb fegyverrendszerek valósághű, vérre menő, éles teszteléséhez van szükség. A lakosságnak is van még villany, víz, élelmiszer, telefon és internet, helyenként munka..

Akkor minek nevezzük azt ami Ukrajnában zajlik már lassan 1 éve és 10 hónapja?
Nem mintha egy valódi háborúra vágyakoznék..
 

hurci10

Well-Known Member
2018. július 1.
467
1 828
93
"Ölj meg 200 km-ről" kockáról kockára
Az orosz média nyilvánosságra hozta a "Kill" nevű orosz MiG-31BM vadászgépét, amely egy ukrán MiG-29 vadászgépet lőtt le egy R-37M levegő-levegő rakétával.
Ez az első feljegyzett vadászgép lelövése a Mach 5+ Vympel R-37M szuperszonikus orosz rakétával.
A következő videóban látható , hogyan vadászik a Vympel R-37M rakéta a zsákmányára, ahogy az a MiG-31BM repülőgép Zaslon AM PESA radarképernyőjénl látható, Track-While-Scan TWS radar módban.
Tekintettel a Mach 5+ A/A rakéta sebességére és a videó ~100 másodperces időtartamára, a lövés több mint 170-200 km-re lehetett.
Az R-37M állítólagos maximális hatótávolsága 400 km (~250 mérföld), szuperszonikus sebessége pedig 5-6 Mach. Biztonságos légtérből indítható, az ukrán légvédelem bármely hatókörén túl.

https://warnews247.gr/wp-content/uploads/2023/12/13-16.mp4?_=1

https://warnews247.gr/wp-content/uploads/2023/12/14-16.mp4?_=2



https://warnews247.gr/wp-content/uploads/2023/12/photo-1.jpg

https://warnews247.gr/wp-content/uploads/2023/12/photo-2-1.jpg

Néhány pontosítás:
  • Az első videón látszik, hogy a cél befogása (automatikus követésbe vétele) 175 - 180 km-ről történt, mi pontosan egyezik az RP-31 Zaszlon-AM papíron megadott adatával. A rakétát 100 km-ről indították, nem 170-200 km-ről, a találat pedig kb. 75 km-es céltávolságnál volt. Ez lapján a rakéta lehetett akár a régi R-33-as is, mert belefér a névleges paramétereibe. Persze lehetett R-37M is, ahogy állítják, de ezt a kitakart területek miatt nem lehet megállapítani.
  • A második, rakétaindításos videó egy 2019-es gyakorlaton (ha jól emlékszem a Zapad-2019 éves nagygyakorlaton) készült, és R-33-asok indítása látható rajta.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 932
87 319
113
Sose figyeltem eddig az ukrán rendszámos autókat, de amit igen, ott a többség AO vagy KO-s volt, ill. egy két AA vagy KA.

Ma a budaörsi M1/M7 felhajtó körül volt az első olyan (egy Tesla), ami AP-s rendszámú volt. Egy 30as éveiben járó arc vezette, mellette egy feltöltött szájú szőkésvörös nő ült.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 405
33 614
113
Te hogyan vívnál háborút? Mert szerintem mindenki úgy kezdené, h szétkapja a villamos elosztókat, kiserőműveket, földgázelosztó alálomásokat, hírközlő állomásokat. Aztán a káoszban csipegetné a kevésbé "zsíros" célpontokat (minden -nem csak katonai- fontosabb döntéshozó központot, vasút és autópálya csomópontok, hidak). Ezt láttuk/látjuk? Nem akarom Castelt idézni inkább...valóban lábujjhegyen járnak. De a lengyel irányváltás, esetleg uniós/natós csatlakozás ezen még változtathat.

Az elektromos hálózatot támadták tavaly, nem volt tartós eredmény, csak elpocsékoltak egy csomó rakétát...
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 608
8 052
113
És mégis kivel harcolnak Kijevtől nyugatra? Vagy tegnap óta ott a front? Sosem mondtam, hogy nincs NATO katona az ukránoknál, csak szokás szerint megint elkezdtetek alternatív valóságot kreálni. Hogy finoman fejezzem ki magam.
Tehát azt állítod, hogy a konfliktustól teljesen függetlenül tartózkodnak NATO katonák Ukrajnában?

A NATO részt vesz ebben a konfliktusban, akárhogy is tagadjátok. Nem értem miért kell ezt letagadni, hogy egy velőjéig korrupt diktátort támogat a NATO, nem az első eset a történelemben.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 529
10 161
113
Nem értem, ezt a fene nagy NATOzást. Talán a hidegháborúban nem tett egymásnak keresztbe a nyugat meg a kelet ahol csak tudott? Nincs új a nap alatt. Ha az oroszok újra hidegháborút akartak, megkapták. Ha békés kereskedelmet, azt is megkapták előtte, de az nem volt jó. Ennyi, legalább is szerintem. Kína nem akar hidegháborút. Jól is keres vele.