[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 726
17 122
113
Az első nap óta írom, hogy úgy fogják elismertetni az orosz területi nyereségeket, hogy a nacionalista országokra azzal fognak hatni, visszavehetitek ti is amitek volt. Egyébként, ettől féltem.

Ha elfogadják, jó, ha nem, buknak a kormányok, mert balhé lesz az elégedetlenség miatt, hogy nem akarják elfogadni. (Senki nem fog ilyenkor belegondolni, hogy mibe fájt az NSZKnak az NDKt felhúzni ...)

Nem lehet jól kijönni belőle.

Aki itt az ukrán állam egysége mellett állt ki, annak ez most egy rémálom lesz.

Orbánnak is. Még bele is bukhat. Az igenbe és a nembe is.

Ha igen, cserébe, zárkóztathatjuk fel Kárpátalját.

Szlovákia persze befosik, Fico is ellenünk fog szavazni. Románia is fosik, állhat át megint, mert határos lesz Oroszországgal. De ha nem lépnek, szétszedik őket a saját mélynackóik. Meg a történelem.

Putyin úgy gondolta, hogy ha már befogadta az EU az ukrán menekülteket, itt van nektek még 15 milla, nesze, tessék, fogjátok meg jól!
Ez zseniális húzás lenne orosz részről; olyan, ami még mélyebb gödörbe lökné a transzatlanti-gittegyleteket.
Ha kihagyják az érintettek, akkor az van amit írsz. Ha nem, akkor cumi a nyugati hegemóniának.
Nekünk nem fájna a felzárkóztatás (nincs szétcseszve, nem nyomorultabb, mint bármi határmenti megyénk, ráadásul már most sok magyar kézen lévő erdő van ott). Inkább erre költenék amúgy is, mint putriba a plazma tv-re. A másik szempont, h lenne védhető határunk. Utóbbi miatt nem hiszem, h igaz lenne. Az meg nem náculás ha az ember szereti a hazáját.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 608
25 058
113
Ugledar, ukri önjáró löveg ismét előlépett légvédelmi szerepkörre, újabb lancetet semmisítettek meg:

Itt is elhárítottak 2 lancetet:

Orosz tüzérség és gyalogság munkája, a végén 5 ukri fogoly:

Gránátdobálás drónról:

Orosz mesterlövész munkában:

Bandera látogatók:
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 778
9 233
113
Beindult a medve. Oroszország nem lát okot céljainak újragondolására, és nem lát okot arra, hogy tárgyaljon, csak a kapitulációt fogadja el.

Amúgy ettől még lehet igazad, mert az oroszok egyszerre mondanak mindent is, nem is a meggyőzés a céljuk hanem az elbizonytalanítás.
 

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 941
7 830
113
image.png
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
80 000 orosz katona veszi körül az ukrán ED főhadiszállását Csaszov Jarban:
Általános támadás a Bahmut oldalán és nyugat felé – Áttörték Kijev védelmét
Az ukránok jelentős számú fellegvárat veszítettek el


Az orosz csapatok parancsot kaptak, hogy ne indítsanak frontális támadást Csaszov Jar erődje ellen, hanem kerítsék be minden oldalról a "Tavria" hadműveleti csoport parancsnokának, Alekszandr Szirszkijnek a főhadiszállását.

Az ukrán fegyveres erők 26. tüzérdandárának sajtóreferense szerint az orosz hadsereg 80 ezer katonát gyűjtött össze a Bahmuti fronton. Kijev bejelentése nem véletlenül történt. A helyzet napról napra romlik.

Ebben a összefüggésben:
-Bahmuttól északnyugatra, Bogdanovkában a falu keleti és északi elővárosa közelében dúlnak a harcok. Az orosz hadsereg belépett a településre. Az Orosz Fegyveres Erők Bogdanovkától keletre, az erdőzóna mentén, valamint a Valjanovi faiskolától délre haladtak előre 280 méteres mélységben.
-Ugyanakkor az orosz hadsereg erős tüzérségi támogatással folytatja támadását Bahmut "oldalain". Klescsejevkát majdnem visszafoglalták, miközben az Ivanovszkoje elleni támadás folytatódik.
- Berhovkánál a VDV, az Északi Flotta motorizált gyalogsága és önkéntesei folytatják támadásukat

Felvételek a Bahmut elleni orosz támadásról:

80 000 orosz katona Bahmutban

Visszaverve az ukrán fegyveres erők minden támadását, támadásba lendült orosz hadsereg Bahmut oldalain és nyugatra is.
Az ukrán alakulatok már nem tudnak ellenállni az orosz fegyveres erők ellentámadásának, tekintettel a tartalékok hiányára és a meggyengült nyugati katonai támogatásra.
„Az oroszok nagy jelentőséget tulajdonítanak a Bahmut iránynak, ma 19 hadosztályt, 21 ezredet – légideszant, gyalogos, tüzérségi, valamint 15 külön zászlóaljat, alakulatot és 17 kombinált harcászati egységet látunk – megközelítőleg zászlóalj- és századszinten” mondta az ukrán hadsereg képviselője.
„Ami az orosz katonák összlétszámát illeti, ez jelentős, körülbelül 80 ezer főt tesz ki, valamint a hadsereg vagy a hadtest szintjén a parancsnokság.
Elmondhatjuk, hogy nem szűkölködnek fegyverekben és erőforrásokban".

Orosz ejtőernyősök elfoglalják az ukrán fegyveres erők megerősített fellegvárát Bahmuttól északnyugatra. Tekintse meg az egész műveletet:

Az oroszok beléptek Ivanovszkojéba

Bakhmut városától délnyugatra az Orosz Fegyveres Erők 4. Motorizált Lövészdandárának egységei legyőzték az ukrán hadsereget az SNT kertészeti közösségben.
Az orosz erők előretörésének szélessége meghaladta az 1 km-t, a mélysége pedig körülbelül 600-700 m volt.
A front ezen részét védő ukrán erők legyőzése után az orosz csapatok a kertészközösségtől nyugatra Ivanovszkoje (Krasznoje) irányába nyomultak előre.
Az orosz csapatok 1200 méterre vannak a település keleti peremétől.
Ez a település kulcsfontosságú láncszem Csaszov Jar védelmében, amelyhez az orosz csapatok szintén északkeletről, Bogdanovka falu területéről közelednek.

Az ukrán DeepState katonai csatorna viszont, amely gyakran objektív információkat ad a frontok helyzetéről, arról számol be, hogy az orosz hadsereg sikeresen előrenyomult a Bahmuttól nyugatra fekvő Ivanovszkoje (Krasznoe) falutól keletre.

Az orosz erők elfoglalták a dácsákat, és a település szélén takarítják ki a lövészárkokat.

Az ukrán erőket erősen támadják Klescsejevkában:

Az oroszok elfoglalták az ukrán erők fő fellegvárát

Az orosz erőknek sikerült visszafoglalniuk a magaslatokat Klescsejevka térségében, és ellenőrzésük alá vonni az ukrán hadsereg legerősebb megerősített területét az Opitnoje-Klescsejevka-Ivanovszkoje háromszögben.
Az ukrán hadsereg elvesztette stratégiai előnyét e magasságok elvesztésével. Magán Klescsejevkán az ukrán hadsereg a falu szélére vonult vissza, mivel a települést ma már orosz tüzérség borítja a környező magaslatokról.
Az ukrán hadsereg heves ellenállást fejt ki, de ez nem sokat segít. Az ukrán fegyveres erők fokozatosan elveszítik a teret és visszavonulnak.

A Bahmut déli oldalán az orosz csapatok Andrejevka északi részéből is kiűzték az ukrán erőket, a vasút mentén előrenyomulva.
Ez a vasútvonal, amely Bahmutból Gorlovkába, és Jasinovataja felé tart.

Az orosz csapatok behatolása Andrejevkába azt jelzi, hogy az orosz fegyveres erők ellenőrzési övezete megnőtt Bahmut déli oldalán.

Elfogják azokat az ukrán katonákat, akiknek kifogyott a lőszere Klescsejevkában

Térképek: Az orosz ED támadása és előrehaladása


Beindult a medve. Oroszország nem lát okot céljainak újragondolására, és nem lát okot arra, hogy tárgyaljon, csak a kapitulációt fogadja el.
Már Bachmut ostroma kezdetén úgy láttam, hogy ez a város a háború alfája és omegája, azaz ha ez eleisik, meg lesz pecsételve az ukránok sorsa. Nem véletlenül szerették volna visszafoglalni a nyári offenzíva során. Hát nem sikerült. Sőt most már a közeléből is elűzik őket. Bachmut és Csaszov Jár után már nincs értékelhető védelem. Legfeljebb kapkodva kiépített semmire sem jó erődnek csúfolt temetőlyukak, ahol nagyon hamar rájönnek az ukrán katonák, hogy ha nem lépnek le, ez lesz végső nyughelyük. Ez a hátrálás nagyon rossz emlékű, amolyen németes.
Az első nap óta írom, hogy úgy fogják elismertetni az orosz területi nyereségeket, hogy a nacionalista országokra azzal fognak hatni, visszavehetitek ti is amitek volt. Egyébként, ettől féltem.
Mérgezett alma, nem szabad elfogadni. Érte fog jönni az orosz az ukránnal!
Ha elfogadják, jó, ha nem, buknak a kormányok, mert balhé lesz az elégedetlenség miatt, hogy nem akarják elfogadni. (Senki nem fog ilyenkor belegondolni, hogy mibe fájt az NSZKnak az NDKt felhúzni ...)
Nálunk senki nem fog bukni, főleg a kormány nem, hála az idegenszívű polgártársainknak, akik úgy viszolyognak bármilyen területi gyarapodástól, mint az utódállamok. Akkor lenne néplázítás, ha Viktor elfogadná Kárpátalját. A mérgezett alma voltára tekintettel, azt kell mondjam, hogy ezek a nemzetellenes magyarok kivételesen jól jönnek. Minden rosszban van valami jó!

Nem lehet jól kijönni belőle.
Egyetértek. Főleg, ha elfogadjuk.
Aki itt az ukrán állam egysége mellett állt ki, annak ez most egy rémálom lesz.
Ez legyen a NATO, EU és lengyelek, románok problémája! Majd megoldják amíg jön az orosz ukrán tandem. Utána nehezebb lesz.
Orbánnak is. Még bele is bukhat. Az igenbe és a nembe is.
Az igenbe kétszeresen is! Először itthon lázítja fel a nemzetellenes ellenzék a népet, hogy jönnek az ukránok és elveszik a pénzeteket (lásd, határon túli magyarok kettős állampolgársága népszavazást).
Ha igen, cserébe, zárkóztathatjuk fel Kárpátalját.
Ha csak ilyen egyszerű lenne.
Egyébként nem csak adnánk, hanem kapnánk is. Pl. sóbányák, vas és rézérc bányák, erdők, hegyek (turizmus). DE tudom, a "magyarnak" csak a gyomra számít és az azonnali nyereség (lásd, balatoni lángosozók).
Szlovákia persze befosik, Fico is ellenünk fog szavazni.
Hol? Az EU-ban? Vagy szerinted meg kell kérdezni, hogy ki akarja, hogy Mo. megkapja Kárpátalját?
Románia is fosik, állhat át megint, mert határos lesz Oroszországgal. De ha nem lépnek, szétszedik őket a saját mélynackóik. Meg a történelem.
Ez így van, ahogy írod. Már most kutyaszorítóban van. Az USA nagy valószínűséggel befenyítette Erdéllyel, azaz ha pattog, ugrik Transzilvánia. Pl. önálló állam lesz. Ez is egy rémálom Bukarestnek. Oda lesz a fejőstehén.
Putyin úgy gondolta, hogy ha már befogadta az EU az ukrán menekülteket, itt van nektek még 15 milla, nesze, tessék, fogjátok meg jól!
Fogja aki akarja. És egyébként is a ruszinoknak autónomiát kellene adni és kipakoltatni velük a tájidegen (a SZU és az utóbbi 30 évben oda betelepült) ukránokat onnan.
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
167
1 890
93
Ki ne találd, hogy az MLU-s F-16 osokba AESA radar került! Ez idő tájt a Block 60-as gépek kapták meg az első AESA radarokat az APG-80--assal. Olyan gépet az USA nem fog adni, amivel még a jövőben otthon is számol!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 655
48 452
113
Zelenskij év végi sajtótájékoztatója:
(Folyamatosan frissül]
Zaluzsnij további 500.000 ember mozgósítását javasolta, de azt mondtam, hogy ennek jóváhagyásához több érvre van szükségem, konkrétumok kellenek – mondta Zelenszkij
Az orosz flotta már nem uralja a Fekete-tengert, Oroszország nem mondja meg, mit exportáljunk – Zelenszkij
— Ukrajnát több új Patriot és NASAMS légvédelmi rendszer fogja védeni, de a számot nem tudom megnevezni;
Az ukrán GDP 5%-kal nőtt - Zelenszkij
- Zelenszkij a mozgósításról: Ebben a mozgósítási törvényben választ kell adni nekem és a társadalomnak
"Ott még nem láttam leszerelést, pedig ez az 1. számú kérdés" - pontosította az elnök, megjegyezve, hogy konkrétumokat vár ebben a kérdésben.
  • A mozgósítás további 500 milliárd hrivnyába kerül Ukrajnának – mondta Zelenszkij
  • Oroszország idén nem ért el eredményt. 2023-ról beszélek - Zelenskij
  • A nemzetközi segélyekről: Most már idő kérdése, reméljük, hogy teljes mértékben megkapjuk a segélyt az USA-tól , - Zelenszkij
  • Senki sem tudja a választ arra, hogy 2024-ben véget ér-e a háború – mondta Zelenszkij
"Még a nyugati partnereink sem tudják. A háború hosszú évekig fog tartani. Ezek vélemények."
- Ha nem veszítjük el stabilitásunkat, hamarabb véget vetünk a háborúnak – mondta Zelenszkij
"A háború vége sok tényezőtől függ, de mindenekelőtt Öntől és tőlem. Nem vagyunk készek feladni hazánkat."
-
⚡️
"Az a tény, hogy Ukrajna nem irányítja az eget, és nincs elegendő mennyiségű lőszere - 2023-ban csekély hatással volt a déli hadműveletre" - Zelenszkij
Lehet szkepticizmussal élni, de lehet szkepticizmussal is beszélni az országról. Nem vagyok kész erre - Zelenszkij.
- Háború alatt nem lehet választást tartani - Zelenszkij
"Nem oszlathatom fel a Verhovna Radát, mert nem tarthatok választásokat háború alatt. A törvények szerint élek" - Zelenszkij
  • A képviselők végezzék a munkájukat, legyenek erkölcsi tekintélyek, sajnos ez nem történik meg – mondta Zelenszkij.
  • Zelenszkij arra a kérdésre, hogy Ukrajna fokozatosan eljuthat-e a háború elvesztéséhez, NEM.
  • Orbán politikája nem túl barátságos hozzánk, ezt neki megmondtam - Zelenszkij.
➡️
Börtönbe kell zárni a bűnösöket a korrupcióért, de nem szabad elfelejteni azokat sem, akik tesznek valamit Ukrajnáért – Zelenszkij
"Jobb közösen küzdeni a korrupció ellen, nem megosztani az embereket. A törvények, a rendfenntartók pedig mindenképpen elvégzik a dolgukat."
- Nem kapunk meghívást a NATO-ba – mondta Zelenszkij
"A részvétellel kapcsolatos jelzések pedig tévedések. Számomra ez valahol valami üzenet. Ilyen ajánlatot még soha egyik partnertől sem kaptunk."
- A taktika [a csatatéren] változhat, ha figyelembe vesszük a déli akcióink eredményeit.” – Zelenszkij
"Az év végére megértjük, hogy a következő lépéseink már csak rajtunk múlnak"
- A megszállt területeket nem ismerjük el orosznak, Ukrajna egy része pedig nem tud csatlakozni a NATO-hoz – mondta Zelenszkij
"És ez érthető. Szerintem ez egy fantázia."
- Zelenszkij: Nem látom Oroszország hajlandóságát [tárgyalásokra], de retorikájukban csak arroganciát és gyilkosságot látok
Nem írom alá a nők mozgósítását – Zelenszkij
- Ha megfelelő érvek szólnak a mozgósítási kor 25 évre való leszállítása mellett, akkor leszállítjuk
⚡️
Jövőre egymillió drónt készítünk - Zelenszkij
Véget ért kb 2.5 óra volt
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 015
1 623
113
Akinek van rálátása megtippelné, hogy ez az 1 milka drón mégis mennyibe kerülne? Maga a test részei efektive olcsón is elő állítható, az elektronika rész és az aksi már jelentősebb összeg.

Pénzek és uklrenergo támogatása cikből egy érdekes részlet:
"Az EBRD – Ukrajna legnagyobb intézményi befektetője – a orosz invázió kezdete után nem sokkal legalább 3 milliárd eurós finanszírozási programot hirdetett meg Ukrajna számára a 2022-2023-as időszakra, és nemrégiben bejelentette, hogy az ukrán reálgazdaságnak folyósított támogatások értéke már októberben elérte ezt a kitűzött értéket."
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 353
26 606
113
Négy nagyon fontos aspektus. Az ukrán vezetés miért a jövőben él, amikor a jelen nagy problémáit sem tudja megoldani.
1. Avgyejevka: Több forrás beszámolt arról, hogy az Avgyejevkai „katlan” északi szárnyára 50 külföldi zsoldosból álló különítményt, valószínűleg NATO különleges erőket, valamint Zaporozsje irányából a független terrorista védelem számos „harcosát” küldték.
2. Az ukránoknál nagyon komoly lőszer hiány van, mégis Donyeck polgári területeit lövik.
3. Ukrán villamos energia rendszer. Sokkal bizonytalanabb a működése, mint gondoljuk. A tavalyi támadás sorozat előtt és alatt az orosz oldalon komoly villamosipari szakemberek véleménye alapján támadták a villamos ipari rendszer különböző elemeit. A cél nem a teljes rendszer elpusztítása volt, hanem olyan állapot létrehozása, amelyben a villamos hálózat stabilitása teljesen bizonytalanná válik és egy külső behatásra, amely lehet környezeti, szétesik.
Ukrajna energiaügyi minisztere szerint a villamos rendszer nem áll készen a teljes téli működésre. Egy várható legkisebb orosz támadás esetén is katasztrofális helyzet jöhet létre. December 7-én a szlovákok, december 9-én a lengyelek és románok felé sürgősségi segítséget, un. vészhelyzeti áramellátási kérelmet küldtek, összesen 700MW-t.
4. Hiába van egálba létszámilag a két fél, ha a morál, kiképzettség, ellátottság viszonylatában nagyságrendi különbség van és sok minden másról még nem is beszéltünk.
"A lehetetlent azonnal megoldjuk, a csodára kicsit várni kell." Illik az ukránokra, de kik is a valódi ukránok?
2023-11-30T131707Z_951394141_RC2LN4AOM9PI_RTRMADP_3_UKRAINE-CRISIS-AIR-DEFENCE-pic_32ratio_1200x800-1200x800-46806.jpg

1127123305-0-0-3072-1728-1920x0-80-0-0-02c4e78a6e4a1668d2d205a0b33bd34e.jpg

ria-8371021.jpg

Krimi légibázis
69ab5d18bed590df4ff3b5fb13142ed304f1f0fc_1920_1280_c.jpg

281105_657b1ee5568ac5_39414434.PNG
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 434
33 746
113
Ki ne találd, hogy az MLU-s F-16 osokba AESA radar került! Ez idő tájt a Block 60-as gépek kapták meg az első AESA radarokat az APG-80--assal. Olyan gépet az USA nem fog adni, amivel még a jövőben otthon is számol!

Szerintem F-15C-kre gondolt. Azok egy része kapott AESA radart, APG-63(v)2 ill. 3.
De gondolom inkább letárolt gépeket kapnának az ukrik adott esetben.
 

zőccséges

Member
2022. február 26.
17
88
13
Abszolút laikus vagyok, csak kérdezem a szakikat, hogy ezt a drón kérdést nem lehet megoldani valami jóféle sörétessel, vagy ezek magasabbról potyogtatnak mint ahova a puska fel tud lőni? Azt sem értem, mit tesznek azokba a töltetekbe ami képes ekkora pusztításra
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 025
87 799
113
Tegnap láttam egy twittert, de most nem találom. Két órás limit miatt nem tudtam linkelni, aztán este leültem tvzni és elfelejtettem.

Arról szólt hogy két napon belül, tehát dec. 21ig óriási csapást tervez Oo. Cél: minden szolgáltatás megbénítása, hogy karácsonykor már utcán legyenek a népek, úgyse lesz fűtés, Zselés ellen tüntetni.

Ez alátámasztaná Kadirov mondatait is. Vki nem futott bele?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 832
48 534
113
Nem nagyon zsákmányoltak nyugati technikát.
Minden bizonnyal.

Aki nem a seggében hordja a fejét, pár videó…
- nem-zsákmányolt M777

- nem-zsákmányolt CV90

- nem-zsákmányolt Oshkosh M-ATV
https://youtu.be/UU81OhU1xh8?si=ZcKwBaHMNR7ZiM_k

Néhány videóját leszedték már, volt ott Excalibur kibelezés meg ha jól emlékszem, Bradley is. De pl NLAW videója is van.
Nyilván youtuberként akkor kapja meg ezeket, amikor a katonai hírszerzés meg az orosz tervezőirodák emberei már mindent ledokumentáltak ezekről.