[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 538
8 838
113
Szabó József

A háborúról…
A marhahúslevesem gyöngyözött a tűzhelyen. Órák kellettek hozzá, hogy a marhafarok és a velőscsont kiadjon magából minden ízt. Volt időm hát, hogy megnézzem OV év végi sajtótájékoztatóját. Én érdekesnek találtam. Még azt is, hogy egy magát újságírónak tartó valaki, azt hiszem a telextől, mindenáron ki akart csikarni valamit OV-től azzal kapcsolatosan, hogy a háború miért nem háború, Putyin jelenlétében miért nem nevezi nevén a gyereket. A miniszterelnök szerintem helyes választ adott, amikor azt, mondta, hogy nem háború. Az indoklása már egy kicsit megbicsaklott, noha tény, hogy hadüzenet nem történt. Nem is történhetett, hiszen a modern nemzetközi jogban a fegyveres támadó részéről történő hadüzenet is már agressziónak minősül, ennek okán az ENSZ alapokmánya szerint is tilos. Más a helyzet persze a támadónak címzett hadüzenettel kapcsolatosan, ám ilyen ultimátumról sem tudunk.
A hadüzenet oldaláról tehát nem jutunk közelebb ahhoz, hogy háború-e az orosz-ukrán háború. Köznapi értelemben véve, persze, hogy az, hiszen Oroszország és Ukrajna között fegyveres összeütközés van, márpedig modern korunkig szinte kivétel nélkül minden háború velejárója volt a fegyveres küzdelem. Az pedig már csak a legújabb kornak a vívmánya, hogy a múlt század nagy háborúinak soha korábban nem látott pusztításai ráébresztették a népeket arra, hogy az államok közötti vitás kérdések rendezésének eszköztárából kihúzzák az erőszakos eszközöket, vagyis a háborút. 1928 fontos mérföldkő volt az emberiség történetében, mert először született meg egy olyan nemzetközi szerződés – a Kellogg-Briand paktum – amely tiltotta a háború indítását. A kodifikáció következő lépcsőfoka az ENSZ alapokmánya lett.
No, és hol van a bibi, hogy a nemzetközi jogi szabályozások ellenére mégis háborúk tucatjai törtek ki a ENSZ megalakítása után is. Legfőképpen ott, hogy a háború fogalma nincs tisztázva. Az ENSZ alapokmánya is csak annyit mond ki, hogy az államoknak tartózkodniuk kell az erőszakkal való fenyegetéstől és az erőszak alkalmazásától. (Sőt, az erőszak fogalma sincs meghatározva).
Nem olyan lényegtelen dolog ám a fogalmak tisztázásának a hiánya, és nem először fordul elő, hogy az államok az egymás közötti fegyveres küzdelmeiket nem háborúnak nevezik. Japán és Kína például 1931-ben és 1937-ben is fegyveres küzdelmet folytatott egymással, ám egyik sem nevezte nevén a gyereket, mivel így húzták ki magukat a Kellogg-Briand paktum szankciói alól.
Nos, ezek után mi a helyzet most? Miért nem háború a háború?
Nézzünk először a nyugati gondolkodás eredményeiből részleteket. Hew Strachan professzor, az oxfordi egyetem hadtörténésze azt állítja, hogy a háború jellemzőinek változásai okán nem is igazán tudjuk, hogy mi a háború. Frank G Hoffman, a hadtudományok doktora (Foreign Policy Research Institute) Strachan nézetéhez kapcsolódóan még nagyobb problémát lát az USA stratégiai kultúrájának hiányosságaiban. Abban, hogy bár gyakran hivatkoznak Clausewitzre, az USA hadtudorai valójában nem ismerik fel a háborúra vonatkozó elméletének valódi lényegét, és halvány fingjuk sincs arra vonatkozóan, hogy ez az esszencia hogyan alkalmazható arra a folyamatosan fejlődő, interaktív jelenségre, amelyet „háborúnak” nevezünk. (Figyelem! Hoffman is csupán „interaktív jelenségnek” titulálja a háborúnak látszó valamit). Mindebből egyenesen következik, hogy nincs világos stratégia, nincs győzelemelmélet sem. Ebből fakadóan teljesen észszerűtlen elvárások keletkeznek a politika és a közvélemény oldaláról a gyorsan és olcsón elérhető győzelemről. (Ismerős képlet? Nagy-nagy tavaszi ukrán ellentámadás?). További következmény a naiv elképzelések születése mind az ellenségről, mind pedig a konfliktus kontextusairól. (Ez is ismerős az ukrajnai hadszíntérről?). Hoffman sumnmázata, hogy a háború ritkán egyértelmű, és a „győzelem” a valóságban sokkal megfoghatatlanabb.
Az orosz hadtudomány különbséget tesz háború és háborús szint alatti műveletek között. Mik a lényeges szempontok, amelyek ezt a különbőzőséget megadják? A háborús szint alatti műveletekben az állam nem rendel el hadiállapotot, nincsenek (jog)korlátozó intézkedések, nincs hadigazdálkodás, nincs mozgósítás, az állam az erőforrásait csak korlátozottan használja fel a műveletre. Mint Ukrajnában Oroszország. És máris megérkeztünk a lényeghez.
Én meg a levesem elfogyasztásához. Pirítós kenyerén a remegő velő, jó forrón kanalazott leves hozzá. Előtte persze egy korty szilvapálinka: jó régóta érlelődik nálam, már olajosan tapadt a pohár falához.
Nincs semmi cinizmus a fentiekben. Örüljünk annak, hogy itt nálunk béke van, nyugalom van, örömben töltöttük az ünnepeket. Maradjunk ki továbbra is abból az őrületből, amire a világ más tájain készülődnek. Oly sokszor kellett oldalt választanunk – most megtehetjük, hogy emberileg segítünk, de a fegyverekre nemet mondunk.
Békét a hadszíntereken, békét a világon!

Miért nem háború az orosz-ukrán különleges katonai művelet? Jogi , gazdasági, katonai körülmények, és a XXI. század fogalmi tisztázatlansága!
Szótagolva kellett volna beillesztened, mert egyeseknek így sem érthető, pedig igencsak tárgyilagos.

....
Más.
A frontok helyzete az elmúlt napokban

Az orosz hadsereg tovabb nyomul Bogdanovka és Krasznojevszk iranyába. Artemovszk kézelében harcok folynak, csapataink tartják állásaikat. Klescsejevkától északnyugatra folytatódik az AFU állásainak támadása.

Avdejevszka térségében harcosaink Ocseretino és Novokalinovo iranyaba nyomulnak előére. Harcok folynak a kokszgyar közelében és Avgyejevkától délnyugatra. A Marjinka szektorban folytatódik a támadás Novomihajlovka ellen.

Az Orehov szakaszon az orosz hadsereg Rabotinotól nyugatra, valamint Novoprokopovka és Novofedorovka iranyából támad. A Vremevszkij domborulaton harcosaink Sztaromajorszkoje iranyába probáltak előrenyomulni.

A Zaporizzsjai területen az ukrán hadsereg megkezdte a visszavonulást az Orekhov-Rabotino vonalról. Azorosz hadsereg továbbra is üldözi őket észak felé. A visszavonulás során a régi és új állásokban összegyűjtött csapatokat gyakran érik légicsapások, valamint tüzérségi lövések és MLRS csapások is.

Az ukrán fegyveres erők nyugatona Kamenszkoje vonalról és északon a Pjatikhatki vonalról offenzívát indítottak.

A harcok fokozódnak a keleti Ugledar térségében is. Az ukrán erőket egyre jobban kimerítik és észak felé szorítják.

Az északnyugati irányú előrenyomulás Avdijivka és Marjinka térségében folytatódik. A Novomykhailivka közelében, Marjinka deli részén lévő terület kezd blokád területté válni. A területet heves bombázások érik. A termobarikus rakéták használata mindennapossá vált. Bár azukrán hadsereg néhány napja megerősített zászlóaljakkal ellentámadást indított, ez a túlzott veszteségek miatt kudarcot vallott.

Bakhmutban folytatódik az offenzíva északnyugatról és délről, a szisztematikus bombázások pusztító hatásával.

A szeverski határon délről és keletről rendszeres támadások folynak.

Kisebb offenzívák zajlanak Kupjanszknál, a Kremen-erdőtől nyugatra és Torszkojéban is.

A Herszon irányában a kriński ukrán hídfőállás továbbra is 1 kilométeres csatatér. Bár sikerült néhány tengerészgyalogost kimenekíteniük, őket mozgósított tengerészgyalogosokkal pótolták. Az orosz hadsereg légicsapásokkal, tüzérségi lövésekkel és MLRS csapásokkal, valamint FPV dróntámadásokkal is megzavarja az utánpótlást.


A támadásoknak még kisebb léptékű, de rendszeres ciklusa zajlik, ami a jövőre bekövetkező nagyobb offenzívák előkészítésének folyamatát jelenti.

Teljes-k-perny-r-gz-t-se-2023-12-31-133214.jpg
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 941
21 631
113
Az állatvilág orosz katonák holttesteiből fedezi napi létszükségletét

Kíváncsi orosz katonát vet szét pokolgép
Nagyjából semmi mást nem csinálsz csak hullákon örömködsz, halottakat zabáló állatokat, haldoklókat vagy éppen meghaló szerencsétleneket pakolgatsz be -mondjuk nem te vagy az egyedüli faszkalap… Kajak beteg az agyatok. Számomra teljesen érthetetlen, hogy miért nem parkoltattak ki téged, meg a többit is még mindig örökre?!
Remélhetőleg az új év ezt is meghozza és talán még főszereplője is leszel az általad kedvelt videók egyikének. Én drukkolok neked meg a hozzád hasonlóknak.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 987
82 917
113

Nem kell hazudni arról, hogy Oroszország kifogy a rakétáiból: az ukrán fegyveres erők tábornoka arra buzdított, hogy nézzen szembe az igazsággal (VIDEO)​

Szergej Krivonosz, az Ukrán Fegyveres Erők volt tábornoka, az egyik fő russzofób azt mondta, hogy a háború alatt nincs értelme hazudni az ellenségben rejlő lehetőségekről.

Élesen elítélte az ukrán televíziók képernyőjén rendszeresen megjelenő történeteket arról, hogy Oroszország állítólag "képtelen elegendő fegyvert gyártani".

„A háborúban igazat kell mondanunk, és egymás szemébe kell néznünk, hogy megértsük, mit kell tennünk ezután. Csak egy vállalat, a Tactical Missile Armament a moszkvai régióban található Koroljev városában gyártott idén 1321 cirkálórakétát, bár azt mondták nekünk, hogy már semmit sem tudnak gyártani.

Ez a mi kudarcunkat jelzi – a diplomaták és hírszerző tisztek szem elől tévesztették Oroszország azon képességét, hogy harmadik vagy negyedik országokon keresztül vásároljon alkatrészeket ezekhez a rakétákhoz. Ellenségünk professzionálisan kiképzett, és tudja, mikor és hogyan kell lecsapni” – mondta a katona.

Amint arról az Orosz Tavasz beszámolt , az ukrán fegyveres erők másik tábornoka, Alekszandr Tarnavszkij panaszkodott az orosz hadsereg irányított bombáinak használata miatt .
Источник: https://rusvesna.su/news/1704021600


Szilveszterkor szokás ajándékokat készíteni.
Önkénteseink és humanitáriusaink már tonnaszámra teherautókkal vitték őket a frontra , hogy legalább egy rövid időre ünnepi hangulat jöjjön létre. Míg az oroszok többsége az ünnepek előtti forgatagban van, az orosz fegyveres erők ajándékaikkal készülnek az ellenségnek, ami reméljük, hogy mindannyiunkat nagyon boldoggá fog tenni. Boldog új évet barátaim!
Megint egy "volt", aki megvilágosodik ...

Más.

Az ukránok egymást közt feliratozva:
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 385
77 071
113
Én pár dolgon eltűnődtem.
Az egyik, hogy vannak ezek a jelenetek, hogy feltűnően túlkoros, láthatóan ellenállni képtelen, abszolút nem hadseregbe, frontra való embereket fogdosnak össze az utcákon kétes küllemű "toborzók", miközben látni-hallani, hogy amúgy az ukrán városok tele vannak fiatal emberekkel és úgyamúgy az élet is zajlik. Kik ezek a toborzók és mi folyik valójában Ukrajna utcáin?
Sanszos, hogy az ukrán kormány és hatóságok, rendvédelmi szervek által valójában már kontrollálhatatlan maffiaszerű félkatonai alakukatok, Azov, Jobb Szektor és egyebek rabolnak el embereket, mivel mostanra az ukrán reguláris haderő és hadviselés, illetve az országon belül működő szabadcsapatok közti határok már teljesen elmosódtak.
A nevezett alakulatok egyszerűen ránőttek az ukrán elit fejére és lojalitásáért és frontvonali áldozatvállalásáért cserébe az utcákról elrabolhatják a gyengéket. És a leendő nyugdíjasok ilyen célra sajnos "megfelelőek".

És itt jön a másik kérdés. Mert a buszok, vonatok járnak, iskola, ügymenet, munka zajlik, az emberek valahonnan kapnak fizetést.
Persze, mondhatjuk, hogy Joe bácsi dollárjai vannak valamilyen árfolyam szerint "ukránosítva", de az ukrán nemzeti bank mégis mi alapján csinál hrivnyát a dollárból és ki felügyeli ezt?
Azaz, mire mennek el a nemzetközi pénzek? Fegyverekre? Akkor miből él Ukrajna? Nincs kizárva, hogy ez egy óriási lufi.
Jelenleg 1 dollár 38 hrivnya, hivatalosan.
Az amerikai pénzekből megél és háborúzik Ukrajna?
Vagy netán minden dollárért járó 38 hrivnya után nyomtatnak még egy keveset ha kell, csak, hogy ne dőljön be az egész?
Tőzsdespekuláns fejjel én életbe tartanám a haldoklót, főleg a Too Big To Fail, vagy másik divatos kifejezéssel a Point of No Return átlépése után.
Engem az ejt gondolkodóba, hogy egyesek mennyire nem gondolkodnak el azon amit leírnak. Nagyjából egy éve olvasom itt, hogy elfogyott az ember az ukránoknál, aggastyánok és fiatalok vannak a frontra kényszerítve. Nincs lőszer amivel harcoljon az ukrán katona. Nincs harckocsi/IFV/APC amibe üljön az ukrán katona. Nincs a tüzérségnek löveganyaga amivel ki tudnák lőni a nem létező lőszereket. Nincs légvédelem amivel meg tudnák védeni a légterüket. Gyakorlatilag semmi nincs vagy csak aligalig van valami. Ezzel párhuzamosan olvasok mindent elsöprő tüzérségi, harckocsi, légi és úgy általábanmindennemű fölényről az oroszokkal kapcsolatban. Tehát ha a szektát olvasom, akkor az a kép rajzolódik ki előttem, hogy van a háború minden aspektusára alkalamatlan vagy csak alig alig alkalmas ukrán hadederő és vele szemben a háború meinden aspektusában többszörös fölényben lévő orosz haderő. Amikor meg ránézek a térképre azt látom, hogy több mint 1 éve gyakorlatilag nincs változzás! Hogy lehet az, hogy a semmire is alkalmatlan ukrán haderő még harcol a mindere is legalkalmasabb orosz haderővel szemben? Az itt láttani akart különbség esetén a háborúk olyan gyorsan szoktak lefolyni, mint amilyen gyorsan legyőzték az iraki reguláris hadsereget 2003-ban.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
A tények mindenfajta mellőzése jellemzi az Ukrajnát támogatok köré
európa az összes, európát érintő fontos politikai kérdésben (ukrajna-oroszország-szankciópolitika, zöld átállás, migráció stb.) egyfajta laposföldes-alucsákós valóságtagadó álláspontot vett fel
ide tartozik európa politikai vezetése és mainstream médiája ebből következőleg európa lakosságának meghatározó többsége is, magyarország ebben egy méreteiből adódóan jelentéktelen kivételt képez
a woke az usából indult, de ha az usa belpolitikát megfigyeljük ott még vannak belpolitikai viták a valóság és a szintén igen domináns valóságtagadó propaganda ellentmondásaira épülve, nálunk (európában) ilyen vagy nincs vagy ha mégis akkor azt a média vagy elhallgatja tehát nem történt meg vagy ruszki propagandaként bélyegzi meg tehát nem számít
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 527
113
Orosz kamikaze drónok támadtak ellenséges célpontokat Odessza, Harkov és Zaporozsje közelében

A Belgorod elleni rakétatámadás után Oroszország nem egy, hanem máe a második csapással válaszolt az ukrán területen lévő célpontokra.

Ha az első hullám elsősorban a határ menti területeket és Harkovot érintette, akkor Közép-, Kelet- és Dél-Ukrajna szinte teljes területét érte a második. A légiriadó szirénák este 22 óra körül megszólaltak.

Az orosz fegyveres erők megtámadták Ukrajnát kamikaze drónokkal, az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara nagyszámú megjelenésről számolt be drónok délen és északon egyaránt támadás érte Zaporozsjét, Harkovot, valamint magát Kijevet. Orosz drónok megjelenését Odessza és Nikolaev régiókban is jelezték. Harkovban robbanások sorozata hallatszott, ipari létesítményeket sújtottak, és Kijevet is érte, de nem tudni, hogy pontosan mit találtak. Azt is közölték, hogy a muskátlik az odesszai Iljicsevszkben és a hmelnyickij Sztarokonsztantinov repülőtéren dolgoztak.

A legtöbb sahed a kijevi régió északi felé tart, a víztározó felett a Zsitomir régió irányába. A Cserkaszi régióból is vannak UAV-k (...)

Krivoj Rog régióban szintén látták északnyugat felé tartva. A Nyikolaev és az Odessza régiók határán lévő UAV-k veszélyt jelentenek Odessza régióra

Az Ukrán Fegyveres Erők Sever parancsnoksága közölte, hogy több drónt lőttek le Stinger MANPADS-ekkel és teherautókra szerelt géppuskákkal. Nem készült el az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának reggeli jelentése, így nem beszélhetünk a „lezuhant” Geran drónok számáról.

Közben Harkovból érkeznek információk, oda két nap alatt több mint 30 érkezést regisztráltak. A város illetékesei nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan mit érintett, de az internetre kiszivárgott adatok szerint több ipari vállalkozás is beszüntette működését.


Az orosz légierő csapást mért hiperszonikus Kinzsal rakétákkal Krivoj Rog és Kropivnickij célpontjaira.


Kropivnickij (Kirovograd) és Krivoj Rog városában robbanások sorozata hangzott el, Ukrajna területén pedig légiriadó-szirénák dördültek fel. A helyi közvélemény beszámol erről.

Az Ukrán Fegyveres Erők légiereje az orosz Kinzsal hiperszonikus rakéták hordozóinak MiG-31K felszállására és rakétatámadás veszélyére figyelmeztetett. Előrejelzésük beigazolódott, orosz gépek célokat találtak Kropivnickij és Krivoj Rog területén. A hírek szerint a támadást Kinzsal hiperszonikus rakéták hajtották végre, részletek egyelőre nincsenek, kivéve azt, hogy mindkét városban robbanások hallatszottak.

A rendelkezésre álló adatok szerint Kinzsal hiperszonikus rakéták három kilövését rögzítették, egy pár Kh-59 rakétát pedig Szu-34-es frontbombázók indítottak el. Más adat nem áll rendelkezésre. Az ukrán források szerint Oroszország már második napja lő hiperszonikus rakétákat, pénteken egy hatalmas rakétatámadás során öt MiG-31K vadászgép felszállását rögzítették, amelyek öt Kh-47M2 Kinzhal rakétát indítottak el Asztrahán térségéből.

Beindult a medve. Oroszország nem lát okot a stratégiai védelmi erők céljainak újragondolására, és nem lát okot arra, hogy tárgyaljon, csak a kapitulációt fogadja el. Nemsokára .
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 011
23 292
113
Engem az ejt gondolkodóba, hogy egyesek mennyire nem gondolkodnak el azon amit leírnak. Nagyjából egy éve olvasom itt, hogy elfogyott az ember az ukránoknál, aggastyánok és fiatalok vannak a frontra kényszerítve. Nincs lőszer amivel harcoljon az ukrán katona. Nincs harckocsi/IFV/APC amibe üljön az ukrán katona. Nincs a tüzérségnek löveganyaga amivel ki tudnák lőni a nem létező lőszereket. Nincs légvédelem amivel meg tudnák védeni a légterüket. Gyakorlatilag semmi nincs vagy csak aligalig van valami. Ezzel párhuzamosan olvasok mindent elsöprő tüzérségi, harckocsi, légi és úgy általábanmindennemű fölényről az oroszokkal kapcsolatban. Tehát ha a szektát olvasom, akkor az a kép rajzolódik ki előttem, hogy van a háború minden aspektusára alkalamatlan vagy csak alig alig alkalmas ukrán hadederő és vele szemben a háború meinden aspektusában többszörös fölényben lévő orosz haderő. Amikor meg ránézek a térképre azt látom, hogy több mint 1 éve gyakorlatilag nincs változzás! Hogy lehet az, hogy a semmire is alkalmatlan ukrán haderő még harcol a mindere is legalkalmasabb orosz haderővel szemben? Az itt láttani akart különbség esetén a háborúk olyan gyorsan szoktak lefolyni, mint amilyen gyorsan legyőzték az iraki reguláris hadsereget 2003-ban.
lehet frissíteni kellene azokat a térképeket "mester" .. de ha tudsz mutatni a háború elejéről Down-szindrómás vagy újj nélküli ukrán katonát a frontvonalból,akkor elnézést kérek .. ezekszerint akkor tévedek,és nem azért visznek ilyen embereket a frontra mert van helyettük más,sőt olyan jól állnak jelenleg,hogy nem is esett szó kb 500K katona mozgósításáról az ukrán oldalon.

nem mellesleg ha kicsit tovább látnál a saját hülyeségednél vagy az EGO-d engedné hogy más információkat is befogadjon a szűklátókörű agyad kedves NATO "katona" akkor bizonyára tisztában lennél azzal is,hogy kb mennyi orosz harcol jelenleg és ez a reguláris oroszhaderőnek kb hány %-a lehet.

de nem kérek lehetetlent,még tőled sem,szóval ne gondolkodj idegen az Tőled nagyon,és nem is állna jól neked,ne rombold le ezzel a a megszerzett nimbuszodat a "szekta" előtt :D :D
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 528
13 484
113
Őszintén remélem, hogy legkésőbb a háború után kapunk erre választ.

Egyrészt a valódi döntéseket nem az ukrán parlament épületében, nemhogy az elnöki palotában hozzák, hanem teljesen máshol, védett, nehezen beazonosítható helyen, sőt külföldön, és az ukrán proxi csak szolgaian végrehajt, bábként rángatva. Az oroszok is jól tudják ezt, a háború előtt az ultimátumot nem Ukrajnának címezték, mert Porosenkót / Tyimosenkót / Zellert és stábját nem veszik politikus / tárgyalófél számba, hanem a másik nagyokat, vagyis az EU-t, a NATO-t, és az USA-t.

Másrészt Kijev régi orosz város, ha nagyvonalúak akarnak lenni, akkor Szevasztopol melletti Kijevet is szövetségi jelentőségű városként képzelik el, a törvényhozás helyi épülete nélkül nehezen megy.

Harmadrészt a titkosszolgálatok önjáró entitások. Az USA elnökét is félrevezette a CIA Kubával kapcsolatban, meg is lett az eredménye a Disznó-öbölben. Oroszoknál meg az FSzB olyan kezelhetetlen, mint a CIA.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 097
9 078
113
Engem az ejt gondolkodóba, hogy egyesek mennyire nem gondolkodnak el azon amit leírnak. Nagyjából egy éve olvasom itt, hogy elfogyott az ember az ukránoknál, aggastyánok és fiatalok vannak a frontra kényszerítve. Nincs lőszer amivel harcoljon az ukrán katona. Nincs harckocsi/IFV/APC amibe üljön az ukrán katona. Nincs a tüzérségnek löveganyaga amivel ki tudnák lőni a nem létező lőszereket. Nincs légvédelem amivel meg tudnák védeni a légterüket. Gyakorlatilag semmi nincs vagy csak aligalig van valami. Ezzel párhuzamosan olvasok mindent elsöprő tüzérségi, harckocsi, légi és úgy általábanmindennemű fölényről az oroszokkal kapcsolatban. Tehát ha a szektát olvasom, akkor az a kép rajzolódik ki előttem, hogy van a háború minden aspektusára alkalamatlan vagy csak alig alig alkalmas ukrán hadederő és vele szemben a háború meinden aspektusában többszörös fölényben lévő orosz haderő. Amikor meg ránézek a térképre azt látom, hogy több mint 1 éve gyakorlatilag nincs változzás! Hogy lehet az, hogy a semmire is alkalmatlan ukrán haderő még harcol a mindere is legalkalmasabb orosz haderővel szemben? Az itt láttani akart különbség esetén a háborúk olyan gyorsan szoktak lefolyni, mint amilyen gyorsan legyőzték az iraki reguláris hadsereget 2003-ban.
Mintha az oroszok a front több pontján támadnának, sőt! Területeket foglalnak el. Az egész nyugati sajtó tele van azzal, hogy harangoztak a hoholoknak, de nyilván ez is hülyeség. Illene látni, hogy micsoda exodus-t élnek meg az ukránok minden egyes nap.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 990
113
akkor a te logikai szálad mentén haladva vajon az USA és a NATO 20 évig tartó afgán fiaskója,illetve az általad említett orosz katonai győzelem miatti ukrán "kalandjuk" miatt az ő szerepük vajon milyen szinten gyengült, az ő súlyuk milyen szinten csökkent minden területen a világban?

vagy az orosz katonai győzelem az gyengeség, a nyugati katonai kudarc az pedig erény ?
Az USA az afganisztáni küldetése sem egy sikertörténet. A nemzetközi tekintélyét is kikezdte, ráadásul kurva sokba került még nekik is. Tegyük hozzá a 2001. 09. 11 után az USA kényszerhelyzetbe került (kb. mint Pearl Harbor után), muszály volt menni. Bin Laden tulajdonkép elérte célját, ehhez a toronyházak elpusztítása csak a látványos része a dolognak, a következő 20 év a húzós. A NATO-t összességében nem gyengítette az afgán misszió.

Visszatérve a kérdésedre, nem ugyanaz a mérték. Oroszország mindent betolt Ukrajnába, ha tetszik , ha nem, ezek tények. A vörös hadsereg nimbusza nagyon megkopott. Oroszországnak a világpolitikában megálmodott céljaihoz ez kevés. Középhatalomnak jó lesz még.

Most próbáld meg egy kicsit távolabbról nézni a téged körülvevő világot. Mi vesz körül? Mobiltelefon, laptop, számítógép, mosógép, elektromos autó, napelem, okosóra, okos tv, GPS, internet, lézeres szemműtét, sebész robotok, klíma berendezés, computer tomográfia stb. stb. Az EU-tól az elmúlt 15 évben kb. 18 ezer milliárd forintot kaptunk. (Persze befizetésünk is volt, de az jóval kevesebb)
Honnan jönnek ezek a dolgok? Mindíg, ill. legtöbbször a hanyatló nyugat találja ki a világunkat pozitívan formáló tényezőket.
A Szovjetúniótól mit kaptunk? 1956-ot, a szocializmust, a T-55-öt, ami megbukott, mert életképtelen volt.

Ettől függetlenül nálunk még lehet oldal választani. Egyik oldalon van a novicsok és a tíz emelet és a fogd be a pofádat, vagy van a másik oldal 18 000 milliárd forint, Unió gyerekbetegségei és bármikor odaszarhatunk a tányérjukba.

Amit írtam csak egy vélemény. Véleménye még egy analfabéta embernek is lehet.

Most OFF téma lesz bocsánat a modiktól:
Most elköszönök tőletek, nem hiszem, hogy ma már írok. Érkeznek a barátok és barna/fekete sör tesztet rendezünk és ez mellé (nem vicc) Russian Standard Platinum lesz a kísérő (nagyon jó cucc szerintem).
BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 380
45 805
113
Nagyjából semmi mást nem csinálsz csak hullákon örömködsz, halottakat zabáló állatokat, haldoklókat vagy éppen meghaló szerencsétleneket pakolgatsz be -mondjuk nem te vagy az egyedüli faszkalap… Kajak beteg az agyatok. Számomra teljesen érthetetlen, hogy miért nem parkoltattak ki téged, meg a többit is még mindig örökre?!
Remélhetőleg az új év ezt is meghozza és talán még főszereplője is leszel az általad kedvelt videók egyikének. Én drukkolok neked meg a hozzád hasonlóknak.

Érdekes, hogy a hullák állati eledelként való "hasznosítása" mellett Ladagrantnak nem tűnt fel, hogy a bucsai "halottakhoz" hozzá sem értek az állatok. Pedig ezek szerint érdeklődéssel tanulmányozza a tetemek és állatok "kölcsönhatását."

Engem az ejt gondolkodóba, hogy egyesek mennyire nem gondolkodnak el azon amit leírnak. Nagyjából egy éve olvasom itt, hogy elfogyott az ember az ukránoknál, aggastyánok és fiatalok vannak a frontra kényszerítve. Nincs lőszer amivel harcoljon az ukrán katona. Nincs harckocsi/IFV/APC amibe üljön az ukrán katona. Nincs a tüzérségnek löveganyaga amivel ki tudnák lőni a nem létező lőszereket. Nincs légvédelem amivel meg tudnák védeni a légterüket. Gyakorlatilag semmi nincs vagy csak aligalig van valami. Ezzel párhuzamosan olvasok mindent elsöprő tüzérségi, harckocsi, légi és úgy általábanmindennemű fölényről az oroszokkal kapcsolatban. Tehát ha a szektát olvasom, akkor az a kép rajzolódik ki előttem, hogy van a háború minden aspektusára alkalamatlan vagy csak alig alig alkalmas ukrán hadederő és vele szemben a háború meinden aspektusában többszörös fölényben lévő orosz haderő. Amikor meg ránézek a térképre azt látom, hogy több mint 1 éve gyakorlatilag nincs változzás! Hogy lehet az, hogy a semmire is alkalmatlan ukrán haderő még harcol a mindere is legalkalmasabb orosz haderővel szemben? Az itt láttani akart különbség esetén a háborúk olyan gyorsan szoktak lefolyni, mint amilyen gyorsan legyőzték az iraki reguláris hadsereget 2003-ban.
Én az orosz csatornákon és a vojenkoroknál nem ezt olvasom. Ellenkezőleg: azt írják, hogy még erős at ukrán hadsereg, és ne bizza el magát az orosz katonai vezetés. Nyilván a propagandában elsősorban az ukránok hiányosságait domborítják ki, de reálisan látják az erőviszonyokat.

Putyin újévi beszédében: Oroszország soha nem fog meghátrálni​

Vlagyimir Putyin elnök újévi beszédet intézett az oroszokhoz, az ország távol-keleti részén élőknek már beköszöntött az új esztendő.
Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 2023-as évben Oroszország határozottan megvédte nemzeti érdekeit, szabadságát és biztonságát.

Az elnök szerint a legfontosabb dolog, ami az oroszokat egyesítette és egyesíti, az a haza sorsa és annak a történelmi szakasznak a legnagyobb jelentőségének mély megértése, amelyen Oroszország átmegy, a társadalom előtt álló nagyszabású célok és a hazáért viselt kolosszális felelősség, amelyet minden orosz érez.

“Élesen és világosan felismerjük, hogy ez az időszak mennyire rajtunk múlik, a legjobbra való törekvésünkön, azon a vágyunkon, hogy szavakban és tettekben támogassuk egymást. A közjóért végzett munka egyesítette a társadalmat. Gondolatainkban egységesek vagyunk. A munkában és a harcban. Hétköznapokon és ünnepnapokon. Megmutatva az orosz nép legfontosabb tulajdonságait: a szolidaritást, az irgalmasságot, az állhatatosságot” – mondta az államfő.

Szólt az ukrajnai különleges hadműveletben részt vevő katonákhoz is.

“BÜSZKÉK VAGYUNK RÁTOK, HŐSÖK VAGYTOK, ÉRZITEK AZ EGÉSZ NEMZET TÁMOGATÁSÁT” – MONDTA AZ ELNÖK.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország soha nem fog meghátrálni, nincs olyan erő, amely megosztana minket és megállítaná a fejlődésünket.

Végezetül az államfő minden orosz családnak minden jót kívánt.

“OROSZORSZÁG SORSÁRÓL MI DÖNTÜNK, EGY NAGY CSALÁD VAGYUNK, ÉS MAGABIZTOS FEJLŐDÉST FOGUNK BIZTOSÍTANI, EGYÜTT VAGYUNK” – ZÁRTA BESZÉDÉT.

Putyin hagyományos háttér előtt – a Kreml falain kívül – beszélt. A beszéd mintegy négy percig tartott. Elsőként a kamcsatkai lakosok látták, akik már köszöntötték az új évet.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 129
113
Engem az ejt gondolkodóba, hogy egyesek mennyire nem gondolkodnak el azon amit leírnak. Nagyjából egy éve olvasom itt, hogy elfogyott az ember az ukránoknál, aggastyánok és fiatalok vannak a frontra kényszerítve. Nincs lőszer amivel harcoljon az ukrán katona. Nincs harckocsi/IFV/APC amibe üljön az ukrán katona. Nincs a tüzérségnek löveganyaga amivel ki tudnák lőni a nem létező lőszereket. Nincs légvédelem amivel meg tudnák védeni a légterüket. Gyakorlatilag semmi nincs vagy csak aligalig van valami. Ezzel párhuzamosan olvasok mindent elsöprő tüzérségi, harckocsi, légi és úgy általábanmindennemű fölényről az oroszokkal kapcsolatban. Tehát ha a szektát olvasom, akkor az a kép rajzolódik ki előttem, hogy van a háború minden aspektusára alkalamatlan vagy csak alig alig alkalmas ukrán hadederő és vele szemben a háború meinden aspektusában többszörös fölényben lévő orosz haderő. Amikor meg ránézek a térképre azt látom, hogy több mint 1 éve gyakorlatilag nincs változzás! Hogy lehet az, hogy a semmire is alkalmatlan ukrán haderő még harcol a mindere is legalkalmasabb orosz haderővel szemben? Az itt láttani akart különbség esetén a háborúk olyan gyorsan szoktak lefolyni, mint amilyen gyorsan legyőzték az iraki reguláris hadsereget 2003-ban.
Dudi, már az első mondatod hülyeség: "Engem az ejt gondolkodóba..." :D Ez a tevékenység elég messze áll tőled, a NATO szakirodalom idézgetésén kívül egyéb hozzáadott értéket ritkán képvisel a mondanivalód.
Ami a fenti felvetésedet illeti: NEM egy éve olvasod, hogy aggastyánokat és fogyatékosokat hívnak be a kaprok, csak néhány hónapja jutottak el oda, hogy már ezek is kellenek tölteléknek a húsdarálóba. (esetleg néha az ukrán törvényhozás által hozott döntéseket is tanulmányozhatnád).
NEM egy éve olvasod, hogy az ukránok kifogytak a lőszerből, mert eddig először csak a "szovjet" kaliberekből fogytak ki, de a kedvenc NATO-d teletömte őket a nyugati űrméretekkel, és adott hozzá néhány vasat is, ami kb. eddig tartott... (lásd a német önjáró tűzérség csődjét az ukrán gyűrődésben)
A légvédelem valóban érdekes kérdés, feltehetően folyamatosan tömik a lyukakat NATO vegyesfelvágottal, ezért van még egyáltalán a létezés küszöbén.
Harckocsi, IFV, APC addig van (volt) amíg a NATO adakozni tudott. Ennek is kb. mostanában van vége, NEM egy éve... (A "dicsőséges nagy tavaszi counteroffenzívára" a NATO szerelte fel azt a mintegy 80 dandárt, de azért a lófaxnak is két vége van, eredmény nélkül már ez sem biztos, hogy menni fog még egyszer). Szóval amit írtál az egyszerű szemérmetlen csúsztatás, amolyan Dudi-féle okoskodás. A térképre nézve 1 éve nem látsz változást, ez jó. Talán ki kellene menni a terepre, mert ott látnád azt a pár százezer kapor sírt, és elgondolkodnál a "nincs változás" árán.
Itt nem mi vártunk csodákat az "isteni és legyőzhetetlen" NATO csodafegyverektől, nem mi éreztük örökéletűnek a NATO technikákat, nem mi akartunk harminc nap alatt Mariupolban lenni... (jó, tudom, a nagymacskák ha nem is bírják az aknamezőt legalább élve szállnak ki belőle. :D ) Végül is ez alatt az egy év alatt elvérzett a NATO átadott fegyerzete és a kaprok élőereje, és még mindig nem ment tönkre az orosz gazdaság (bár egyre kevesebb a mosógépchip és ezért a Kindzsalok már csak hagyományos mosóport használnak).
Szóval az orosz expedíciós haderő (mozgósítás nélküli) éppen a teljes mozgósításban levő ukránok maradékát emészti fel, de te csak lelkesedj nyugodtan, de vigyázz, mert a csalódás erős frusztrációt okoz és az gyengíti a honvédségünket (bár remélem nem te vagy a fő erőssége, már ha egyáltalán van bármi közöd hozzá). :D Na mindegy, boldog új évet még neked is!
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
339
1 491
93
Fogalmunk sincs hogyan egyeztek meg a Nyugat és az Oroszok Tulajdonosai a háttérben.
Arról sincs fogalmunk se, még a híres-hírhedt katonai szakértőknek se (mert mind leszerepelt az utóbbi évben) hogy egyáltalán valójában milyen erőforrások porladtak el az ukrajnai buliban, élőerő százezrei, nemcsak a kismilliom lőszer , tízezrével a jármű hanem még afganisztánban "felejtett" aztán ukrajnában felbukkanó cuccok is.
Teljesen elképesztő a konfliktus magnitúdója, kb. 2VH szintű.
Másrészről számos frontszakaszon meg együtt nézik az ukránok az oroszokkal az esti mesét, persze ez kimaradt a tudósításból.. úgyhogy egy cseppet át vagyunk verve.
Nekem úgy fest ezt még jó darabig elhúzzák mert valahogy épp annyi támogatás érkezik az ukránok ne dőljenek be de annyi már nem hogy bármi érdemit fel tudjanak mutatni az oroszok ellen, mármint a partizáncsapkodásoktól eltekintve.
Szerintem arra megy ki ez az egész az ukránok bőrén túl, merthogy nekik tuttira KAPÚT :-( hogy annyi erőforrást forgassanak bele amit lehet, mármint beleértve az unokáink nyugdíját is.
Nagyon nem néz ki jól az egész, hacsak az USÁban valami komoly változás nem következik be az irányítást illetően akkor ez még sok évig darálódik a szomszédban, sajnos ez az oroszok érdeke is :-( Na ezért mennek olyan lassacskán előre.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 091
13 497
113
Érdekes, hogy a hullák állati eledelként való "hasznosítása" mellett Ladagrantnak nem tűnt fel, hogy a bucsai "halottakhoz" hozzá sem értek az állatok. Pedig ezek szerint érdeklődéssel tanulmányozza a tetemek és állatok "kölcsönhatását."

De igen, hozzájuk értek. Kokrétan emlékszem, hogy az egyik áldozat apja szerencsétlen volt amiatt, hogy fiát napokig nem temethette el és ezalat megrágták az állatok.

(a terjedo macskás videót tette be Lada? Na pont abba azért nem vagyok biztos, hogy az van rajta, amit sugalnak a szerzok)
---

Ez a gránát mellé ment:


Ukrán katonák evakuálása:

 

krova

Well-Known Member
2010. december 13.
242
743
93
Engem az ejt gondolkodóba, hogy egyesek mennyire nem gondolkodnak el azon amit leírnak. Nagyjából egy éve olvasom itt, hogy elfogyott az ember az ukránoknál, aggastyánok és fiatalok vannak a frontra kényszerítve. Nincs lőszer amivel harcoljon az ukrán katona. Nincs harckocsi/IFV/APC amibe üljön az ukrán katona. Nincs a tüzérségnek löveganyaga amivel ki tudnák lőni a nem létező lőszereket. Nincs légvédelem amivel meg tudnák védeni a légterüket. Gyakorlatilag semmi nincs vagy csak aligalig van valami. Ezzel párhuzamosan olvasok mindent elsöprő tüzérségi, harckocsi, légi és úgy általábanmindennemű fölényről az oroszokkal kapcsolatban. Tehát ha a szektát olvasom, akkor az a kép rajzolódik ki előttem, hogy van a háború minden aspektusára alkalamatlan vagy csak alig alig alkalmas ukrán hadederő és vele szemben a háború meinden aspektusában többszörös fölényben lévő orosz haderő. Amikor meg ránézek a térképre azt látom, hogy több mint 1 éve gyakorlatilag nincs változzás! Hogy lehet az, hogy a semmire is alkalmatlan ukrán haderő még harcol a mindere is legalkalmasabb orosz haderővel szemben? Az itt láttani akart különbség esetén a háborúk olyan gyorsan szoktak lefolyni, mint amilyen gyorsan legyőzték az iraki reguláris hadsereget 2003-ban.
Üdv. Tényleg Orosz az agresszor .....De Ukránok választották ezt a játékot, igy jártak. De elismerem elég szívósan játszák.
Nos ha jól emlékszem fegyveres testület tagja . Nem sírom vissza a régi időket, bár jobban bírtam az écakát. De igy decemberi pihi ben ahogy figyeltem a népeket. Igazán elgondolkoztam azon ki a fene fogja megkeresni az én 100 ezres nyugdíjamat.
Voltam egy ujj építésű kecoban, röpködtek a 10 en milliok. Okos otthon, redőny, fűtés, átéreztem a kényelmet .DE ránéztem emberre hogy mindez purhab, gipszkarton 6. alvállkozó csinálta? /Mosókonyhában a karton ,lécvázon volt : ) / .
Mostanában is olyan nyugalommal jár Ön lövészetre a friss szerződésesekkel, mint teszem 10 éve ?
Írom nem sírom vissza a régi 10-20 éveket . De ez a kurva sok aplikáció odabasz.
Diót törni kalapáccsal egy tepszi sütihez meg rohadtak vagyunk,és életveszély.
Nyugis Új Évet.