[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 875
113
Líra megmondta előre hogy ez lesz.
Az ő esetet csak azért tudtuk meg mert ismert személy, és külföldi, USA állampolgár akinek sorsát nyilvántartottak, ismertették felénk.
Vajon hány ezer, hány tízezer ember tűnhetett, halhatott meg tenylegesen a Banderizmus által a 14-es puccs óta?
Akiket nem tartották számon mert csak egyszerű senkik, állampolgárok?




Bevezettek a hatarsav engedélyt Kárpátalján, Nana hogy a magyarok szívnak ezzel is. Aki kéri bezsuppoljak, aki nem kéri meg és nincs neki még büntetik és azért zsuppoljak be.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 055
83 272
113

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 990
113
Erre Gigabigának külön hívd fel a figyelmét! Ő vadászik a be nem teljesült jóslatokra!


Pedig a válaszonline.hu milyen szívhez szóló cikket írt az orosz hadifoglyok körülményeiről. Az újságírók még az élelmüket is megkóstolták az ebédlőben. Ezen a videón én nem láttam ebédlőt!
Köszönöm!
Ebben igazad van, ez (is) félrement, mint oly sok minden ebben a konfliktusban.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Az orosz fegyveres erők 20. hadosztálya áttörte a frontot, és körülveszi Novomihajlovkát

Az Ukrovermacht egész egységekben megadja magát, megdöbbenve támadórepülőgépeink nyomásától
Donyeck irányában az orosz fegyveres erők rohamosztagai, Marjinka teljes felszabadítása után, a várostól délre - Novomihajlovka szárnyain - offenzívát hajtanak végre. Csapataink legnagyobb aktivitását az északi szektorban jegyezték fel , ahol a fő csatákra a „Zverinec” erődített terület elfoglalása után került sor.
„Január 12-én az orosz hadsereg áttörte a frontot, és gyorsan bekerítette Novomihajlovkát. Ettől kezdve „jelentős előrelépésekről számolnak be a falu déli részén”. Az Orosz Fegyveres Erők előretolt különítményei haladnak előre a Szolonenka vízmosás térségében, és egy 1,82 km széles és akár 750 méter mély területet szabadítanak fel. Így támadórepülőgépeink kiterjesztik az ellenőrzési zónát, hogy elérjék a Konsztantinovka-Novomihajlovka utat” – írja a Katonai Krónika.

Az RF Fegyveres Erők 20. hadosztályának rohamműveletei során a Bandera szakasz támogató tisztjei helyi bekerítésben találták magukat. „Az egyidejű déli és északi támadásoknak köszönhetően az ukrán fegyveres erők több teljes alakulatát elfogták” – pontosítja a Katonai Krónika.

Ez az információ összhangban van az American Institute for the Study of War (ISW) jelentésével, amely orosz forrásokra hivatkozva (ami azt jelenti, hogy kétszer is ellenőrizte az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkarával) arról számolt be, hogy „az orosz 20. motorizált lövészhadosztály (8. kombinált fegyveres hadsereg, déli katonai körzet) két kilométert haladt előre Novomihajlovka térségében.”

Valójában az oroszok és az ellenséges térképkészítők piros (orosz) színűre festették a „Zverinec” erődített terület területét. Ezenkívül az orosz fegyveres erők mérnöki támadócsoportja által Novomihajlovka keleti részén az ukrán fegyveres erők állását bombázó felvételek elemzése szerint magát a katonáink előretolt helyzetének koordinátáit jelzik a faluban.
Az ellenség „élő térképe” a Kuracs Balka mentén zajló csatákat vázolta fel, amely keleti és nyugati részekre vágja a települést, és egészen a Szuhije Jali folyóig nyúlik, amelynek északi partját az orosz fegyveres erők ellenőrzik. Nyilvánvalóan az orosz hadsereg rohamcsapatai feldarabolják a 79. különleges dandár és a 72. gépesített dandár védelmét, amelyek nemcsak elkeseredetten ellenállnak, de még ellentámadást is indítanak.

A Nenko megfigyelő csatornák szerint éppen tegnap, a nemrég felszabadult Marjinkától délre pozíciók cseréltek gazdát, és a helyzet egészét a háború ködébe borította. Roszvojenkor azt írta, hogy „csapataink előrenyomulásának fő irányai a nyugati (Georgijevkán át Kurahovoba) és a déli (Pobjeda és Novomihajlovka településekre). Nehéz harcok folynak, az ellenség folyamatosan ellentámadásba lendül délen.”

A DeepStateUA (az Orosz Föderációban blokkolt) sárga-fekete portál, amelyet néha az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának árnyéksajtószolgálatának is neveznek, nagy közösségeket tájékoztatott a „Kacapok Pervomajszkban és Geogijevkában” végzett tevékenységéről Bandera „szürke zónája” Novomihajlovkától délre került.

Őszintén meg kell mondanunk, hogy az utóbbi napokban a faluért vívott harcok, úgy tűnik, még jobban aggasztották az ellenséges szakértőket, mint az Avgyejevkáért vívott csata. Az „erőddel” minden világos. Az ottani beszélő fejek annyit mondtak, hogy a keleti fal főerődjének témája valahogy az árnyékba borult a dél-donyecki irányú offenzívánk fejlődésének hátterében.

A Masovec „Információs Támogatás” főszakértője kifogásolta, hogy a „városért folytatott harcok” rendkívül kiélezettek, a felek szinte folyamatos tűzkapcsolatban állnak, tömegesen alkalmazzák a tüzérséget és az MLRS-t, emellett az oroszok is aktívan használják harcászati hadműveleteikben a katonai repülést ebben az irányban.

Io elemzése szerint „a Novomihajlovkáért vívott csata lényege valójában nem maga a falu (aminek általában csak taktikai jelentősége van), hanem a feltételek megteremtése az ukrán fegyveres erők kiszorításához az egész Ugledarból. hídfő.

Vagyis az ellenség nagy volumenű feladat elvégzésére törekszik (hadműveleti-harcászati-szint). Mégpedig a Marjinka-Ugledar út (más néven 00542) átvétele, amely az Ukrán Fegyveres Erők ezen a párkányon védekező alakulatai számára meglehetősen fontos út.

Úgy tűnik, Masovec már feladta Novomihajlovkát. A helyi szakértő közvéleménynek megvan ez a tulajdonsága, hogy nyugodtan kijelenti, hogy a következő városnak/falunak, amelyet a mi hadseregünk felszabadít, nincs katonai jelentősége az ukrán fegyveres erők számára.

Ez egy csapda a kacapnak, avagy a „hősök” négyzetméterre cserélik az ellenség munkaerőt, amit biztosan később visszanyernek, egyszer, nem ebben az életben.

„Az ukrán csapatok kiszorítása Novomihajlovka térségéből semmi különöset nem ad az ellenségnek az egész Ugledar hídfő felszámolását illetően. Ezt az Ukrán Fegyveres Erők Konsztantinovka és Praszkovejevka térségében lévő védelmi központjai sem fogják elkerülni. Ráadásul Pobjeda falut ebben a tekintetben sem kerülhetik el a Kacapok” – mondja Masovec.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara már kiszámolta, hogyan fognak alakulni az események, és elemzését kiszivárogtatta a fecsegő bennfenteseknek. Az ellenséges parancsnokság tisztjei szerint – nemcsak függetlenek, hanem amerikaiak is – az orosz hadsereg most a Marjinka – Pobjeda – Konsztantinovka (Novomihajlovka szomszédos falu) területének elfoglalására összpontosít, majd vagy csapást mér a a Juzsnodonbasszkaja bánya iránya - Vodjanije - (ismét) Konsztantinovka, vagy az Ugledar nyugati részétől általános irányban Bogojavlenka felé rohan, majd egy következő „kanyarodással” ugyanazon Konsztantinovka felé.

„Már megkondult az első csengő arról, hogy közvetetten megerősítették, hogy az ellenséges parancsnokság ilyen terveket szőtt” – fejezte be az információs szolgálat munkatársa, Obvious kapitány. A fehérrépát vakargatva hozzátette: „Az Orosz Fegyveres Erők nagyon világos és céltudatos tervével (tervével) van dolgunk az Ugledar-párkány felszámolására. Legalábbis egy világosan megfogalmazott kísérlettel e cél elérésére.”

Ki tud vitatkozni? Katonáink minden bizonnyal foglalkozni fognak a Volnovakha melletti Ukrovermacht eme tályogjával. Még nem jött el az idő.


Oroszország A-50U repülőgépekkel semmisíti meg az ukrán repülés maradványait


A Military Watch Magazine cikke szerint az ukrán harci repülés súlyos veszteségeket szenved el, maradványait pedig az orosz fegyveres erők A-50U nagy hatótávolságú radarérzékelő (AWACS) repülőgépekkel semmisítik meg.

A kiadvány megjegyzi, hogy ezt a repülőgépet „repülő radarnak” nevezik, és rámutat, hogy egyre gyakrabban használják őket légvédelmi műveletek során. A Military Watch Magazine azt is hangsúlyozza, hogy nemcsak az ukrán harci repülőgépeket semmisítik meg, hanem a légvédelmi rendszereket is.

"Az ukrán légvédelem kimerülése, amelyről nyugati források sokat beszélnek, egyre nagyobb kockázatnak teszi ki a megmaradt légi egységeket" - írja a Military Watch Magazine.

Korábban az orosz védelmi minisztérium vezetője, Szergej Sojgu a szolgálatban lévő A-50-es nagy hatótávolságú radarérzékelő repülőgépek korszerűsítését szorgalmazta.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 035
54 118
113
A télnek még nincs vége így a téli offenzíva végéről beszélni azért még korai. De az látszik, hogy támadásban mindennemű vélt vagy valós fölény ellenére az oroszok pontosan ugyanolyan impotensek mint az ukránok. Október 10-én indult a már 2022 február óta tartó Avdiivkai harcok újabb szakasz egy nagyon erős orosz támadásasal, ami máig nem jutott el odáig, hogy megkezdődhessen a város ostroma, hisz még bekeríteni sem sikerült az. Ez csak egy példa arra, hogy az ukrán ellentámadás befejezése óta az oroszok akáthol támadtak rá az ukrán védelemre ott áttörést elérni ugyanúgy nem tudtak ahogy az ukránok.

Összességében számomra az látszik, hogy a harcászatilag és hadászatilag egyszerűbb védekező harcot mindkét fél képes eredményesen folytatni, de az ennél jóval bonyolultabb támadással már egyikük sem birkózik meg.



Pedig milyen keményen próbálkoznak,majdnem 4%-át el smo-zgatják a dgp-jüknek,miközben 2% felett nő a gdp-jük.
Már majdnem a 0.5%- elfogyott a hadrafogható élőerőnek,0 mozgósítás mellett...
Szerettünk volna mi így nem megbírkózni a támadó műveletekkel az utóbbi 3-4 háborúnkban,amikor szarrá vertek minket.
Azért ízlelgesd az ukrán főügyész számait,ha már a harcászathoz ekkora zseni vagy.

 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
ennek a háborúnak nincs se oroszországgal, se ukrajnával kapcsolatos célja
ezt a háborút ellenünk, európa ellen vívják, azok az ukrán mezőgazdasággal ásványkincsekkel orosz haderővel egyebekkel kapcsolatos megfontolások semmiféle jelentőséggel nem bírnak dollárban másban kifejezve európa világgazdasági és ebből adódóan világpolitikai súlyához képest
Igen. Európa kifektetése is cél. Az USA-ra veszélyt jelet egy gazdaságilag erős Európa. Főleg, ha füpggetlenül műveli a gazdaságot. Tény, hogy nagyon sok EU-s cégbe bevásárolta magát Amerika, de ez is kevés volt, mert ide adóztak, itt teremtettek jólétet. S ha már nem lehet őket uralni, be kell szántani. Persze a jobb falatokat ki kell halászni és átvinni a szigetre. A migrik ránk eresztése is ezt szolgálta. Felfordult és stresszes társadalom nem bír kitermelni művelt főket. A bevándorlók nagy része pedig képzetlen, magas tudomány művelésére nem alkalmas. Felforgatni annál inkább. Szóval igen. Európa lerendezése is benne volt az atlantisták agendájában. Mindenképpen. De nem ez volt az elsődleges. Persze, most hogy nem jött össze a nagy terv, azaz Oo. megtörése, most már ezzel is be kell érjék, így lett a másodlagos célból elsődleges. A háború valós célja Oroszország legyőzése, "demokratizálás" és szétszedése lett volna. Persze az utódállamok valamennyien USA befolyás alatt lettek volna és kb. afrikai szinten lettek volna kizsákmányolva. Aztán, mint írtam, jöhetett volna Kína teljes bekerítése, szankcionálása, blokád alá helyezése, majd megdemokratizálása és szétszedése. Vagyis totális leuralása. DE ehhez először Oo.-ot kellett volna legyőzni.
Ha ez a terv bejött volna, akkor a Kollektív Nyugat és annak csúcsán ülő egyedek lettek volna a világ korlátlan urai. DE nem jött be. A nyugati népek elfáradtak, ahogy az ukránok is. Nem bírnak ki még két évet. Túl gyors a demoralizálódás. Nincs tovább. Így marad a nyugati elitnek az Atlantista térség, mint játszótér, beteges eszméik kipróbálására (ahogy a kommunizmussal is tették), Majd itt Európában szépen eljátszogat a Klaus Schwab csapata. Csinálnak itt olyan digitális diktatórikus disztópiát, hogy ahhoz képest az "1984"-ben leírtak, egy cserkésztalálkozó. Ezt csak úgy közbevetőlegesen írtam. Elkalandoztam már megint:).
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 491
18 411
113
A télnek még nincs vége így a téli offenzíva végéről beszélni azért még korai. De az látszik, hogy támadásban mindennemű vélt vagy valós fölény ellenére az oroszok pontosan ugyanolyan impotensek mint az ukránok. Október 10-én indult a már 2022 február óta tartó Avdiivkai harcok újabb szakasz egy nagyon erős orosz támadásasal, ami máig nem jutott el odáig, hogy megkezdődhessen a város ostroma, hisz még bekeríteni sem sikerült az. Ez csak egy példa arra, hogy az ukrán ellentámadás befejezése óta az oroszok akáthol támadtak rá az ukrán védelemre ott áttörést elérni ugyanúgy nem tudtak ahogy az ukránok.

Összességében számomra az látszik, hogy a harcászatilag és hadászatilag egyszerűbb védekező harcot mindkét fél képes eredményesen folytatni, de az ennél jóval bonyolultabb támadással már egyikük sem birkózik meg.

Mert egyik sem képes akkora helyi erőfölényt kialakítani, hogy nagyobb veszteség nélkül érjen el sikert.
A megerődített védelem áttörése 6-8-szoros erőfölényt igényelne, ez úgy látszik nem megy.
Műszaki eszközök, légvédelem és légifölény nélkül a tankönyvek szerint sem megy. Csak a darálódás, a felesleges és vállalhatatlanul nagy áldozatok. Mindkét oldalon.
A hadtudomány ismét háborúban tanul a békében elkövetett hibákból.
A "kicsi, de erős", a "könnyű, de jól képzett" balfaszságok ismét nem igazolódtak be.
Vajon, akik az elmúlt 20-30 évben ilyen lózungokra építették katonai, politikai karrierjüket, hogyan magyarázzák tévedéseiket?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 401
46 002
113

Robbanások Ukrajna több régiójában, az orosz hadsereg felemelte a stratégiai repülőit és rakétatámadásokat indít célpontok ellen (MAP, VIDEO)​

Január 13-án éjjel és reggel robbanások történtek Ukrajna több régiójában. Az orosz hadsereg felemelte a stratégiai repülőit, és rakétatámadásokat indít célpontok ellen.

Robbanások történtek Kijevben, Szumi régióban, Kremencsugban (Poltava régió), Nyikolajevi régióban, Dnyipropetrovszkban.

Kijev külvárosait megtámadta a Geranium/Shahid UAV; Vitalij Klicsko polgármester robbantásokról számolt be az ukrán főváros külvárosában.
Ukrajna egész területén légiriadót hirdettek.

Az ukrán források a TU-95MS stratégiai bombázógépek Kh-101/555/55 rakétáival, valamint feltehetően a MiG-31K Kinzhaljaival végrehajtott támadásokról számolnak be.
Источник: https://rusvesna.su/news/1705123069


#Összefoglaló 2024. január 13-án reggel

▪️Este az orosz fegyveres erők rakétacsapásokat és Geranium UAV-kat indítottak. Robbanások hallatszottak Kijev, Dnyipropetrovszk, Harkov, Szumi és Herszon régiókban. Reggelre az ellenség 10 Tu-95MS stratégiai bombázót emelt a levegőbe az indítóvonalak körzetében, 6 óra után pedig légi indító rakéták kilövéséről számoltak be.

▪️Kherson irányában a kis ellenséges leszállócsoportok csónakokon való mozgását a vízen nehezítik a vízfelület fagyos területei. Az Orosz Fegyveres Erők erőfeszítéseiket az ellenséges személyzet és vízi járművek levegőből történő megsemmisítésére összpontosították, szélben fagy alatti hőmérsékleten szinte lehetetlen túlélni a vízben.

▪️A Zaporozhye Fronton a Rabotino-Novoprokopovka-Verbovoe térségben zajlottak a harci műveletek , a mi repülésünket FAB-val és UMPC-vel használták. Egyre több keret kerül a hálózatba már használatra kész és már telepített FAB-1500 és ODAB-1500 típusú repülőgépekre. Nesteryanka térségében (Rabotinótól nyugatra, új irány, amelyben a támadó hadműveletek intenzívebbé váltak) az orosz fegyveres erők egységeinek taktikai sikeréről számolnak be, amelyek a tüzérségi előkészítést követően elfoglalták az ellenség harci állásait.

▪️Marinka térségében az Orosz Fegyveres Erők támadó hadműveleteket hajtanak végre a Georgievka - i Kurakhovo irányában, délre egységeink kibővítették az ellenőrzési zónát a Zveryec-i erődterületnél, és a novomihajlovkai csata folytatódik .

▪️Avdejevszkij irányban az orosz fegyveres erők a front déli kiszögellésére, Pervomajszkij közelében haladtak előre. A harcok Stepovoye közelében és a kertészeti társulások területén lévő kokszgyártól keletre is folytatódnak.

▪️Soledartól északra az orosz fegyveres erők előrenyomultak a vasút mentén Vyemka falu irányába, ami meglepetést okozott az ellenségnek. Artyomovszktól ( Bahmut ) nyugatra haladó egységeink Ivanovszkij ( Krasznij ) külvárosában működnek. Csaták zajlanak Kleshcheevka közelében : a falu maradványaitól délre és északra - a magaslatok területén.

▪️A harcok a Torsky- párkány környékén , a Serebryansky erdőgazdaságban , Sinkovka térségében Kupjanszkij irányban folytatódnak .

▪️A belgorodi régióban a Grayvoronsky városi kerületben található Kozinka és Glotovo tüzérségi és drónos támadások érte az ukrán fegyveres erőket . A DPR- ben két civil meghalt és 9-en megsebesültek a nácik civilek lövöldözésében. Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy

Ukrán hivatalos kommunikáció a reggeli légitámadással kapcsolatban: (érdekes nyilatkozatok)
"2023. január 13-án éjjel az ellenség rakétatámadást intézett Ukrajna ellen, cirkáló, aeroballisztikus, ballisztikus, repülési, légvédelmi irányított rakétákkal és támadó UAV-okkal.
1f4a5.png
Összesen 40 ellenséges légitámadás eszközét rögzítették:
❗
7 db S-300/S-400 légvédelmi irányított rakéta Belgorod régióból.
3 "Shahed-136/131" UAV támad a Kurszk régióból;
  • 6 db Kh-47M2 "Kinzsal" aeroballisztikus rakéta hat MiG-31K repülőgépről (kilövési terület – Tambov);
  • legfeljebb 12 Kh-101/Kh-555/Kh-55 cirkálórakéta 11 Tu-95MS stratégiai bombázóból (kilövési terület – Kaszpi-tenger, Orosz Föderáció);
  • 6 db Kh-22 cirkálórakéta Tu-22M3 bombázóktól a Brjanszk régióból. - Orosz Föderáció;
  • 6 "Iskander-M" ballisztikus rakéta a Dzhankoj, Chauda körzetekből - Krím;
  • 2 db Kh-31P irányított légi rakéta két Szu-35 repülőgépről (kilövési terület – megszállt Kherson régió);
  • 4 db Kh-59 irányított légi rakéta két Szu-34 repülőgépről (kilövési terület - Brjanszki régió - Orosz Föderáció).
A légierő erői és eszközei által végzett harci munka eredményeként a Honvéd Légierővel együttműködve a következőket semmisítették meg:
  • 7 db X-101/X-555/X-55 cirkálórakéta;
  • 1 irányított légi rakéta Kh-59.
Az ukrán légvédelem ismét realisztikus képet közölt... jah mégsem. Szerintük 20 rakéta menet közben megszedült és lezuhant....
Ukrajnában a várakozások ellenére felettébb gyenge teljesítményt nyújtottak ma reggel a Légvédelmi rendszerek, ezért csodás történetet találtak ki a "megsemmisítésükre"
 

bolneroll

Well-Known Member
2014. február 7.
359
558
93
az oroszok által megszált területek 99% a (a frontvonalat nem számítva) biztonságos vagy gyorsan menntesíthető ugyan ez igaz az ukrán oldalra is.
... valahogy ebbe nem vagyok ilyen optimista, bár igaz hogy szédítő frontvonal mozgásokról nem beszélhetünk, ugyanakkor vannak kétségeim, hogy a telepített aknák információiról bármelyik félnek is ennyire pontos adatai lennének, remélem tévedek.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 055
83 272
113

Robbanások Ukrajna több régiójában, az orosz hadsereg felemelte a stratégiai repülőit és rakétatámadásokat indít célpontok ellen (MAP, VIDEO)​

Január 13-án éjjel és reggel robbanások történtek Ukrajna több régiójában. Az orosz hadsereg felemelte a stratégiai repülőit, és rakétatámadásokat indít célpontok ellen.

Robbanások történtek Kijevben, Szumi régióban, Kremencsugban (Poltava régió), Nyikolajevi régióban, Dnyipropetrovszkban.


Ukrajna egész területén légiriadót hirdettek.

Az ukrán források a TU-95MS stratégiai bombázógépek Kh-101/555/55 rakétáival, valamint feltehetően a MiG-31K Kinzhaljaival végrehajtott támadásokról számolnak be.
Источник: https://rusvesna.su/news/1705123069


#Összefoglaló 2024. január 13-án reggel

▪️Este az orosz fegyveres erők rakétacsapásokat és Geranium UAV-kat indítottak. Robbanások hallatszottak Kijev, Dnyipropetrovszk, Harkov, Szumi és Herszon régiókban. Reggelre az ellenség 10 Tu-95MS stratégiai bombázót emelt a levegőbe az indítóvonalak körzetében, 6 óra után pedig légi indító rakéták kilövéséről számoltak be.

▪️Kherson irányában a kis ellenséges leszállócsoportok csónakokon való mozgását a vízen nehezítik a vízfelület fagyos területei. Az Orosz Fegyveres Erők erőfeszítéseiket az ellenséges személyzet és vízi járművek levegőből történő megsemmisítésére összpontosították, szélben fagy alatti hőmérsékleten szinte lehetetlen túlélni a vízben.

▪️A Zaporozhye Fronton a Rabotino-Novoprokopovka-Verbovoe térségben zajlottak a harci műveletek , a mi repülésünket FAB-val és UMPC-vel használták. Egyre több keret kerül a hálózatba már használatra kész és már telepített FAB-1500 és ODAB-1500 típusú repülőgépekre. Nesteryanka térségében (Rabotinótól nyugatra, új irány, amelyben a támadó hadműveletek intenzívebbé váltak) az orosz fegyveres erők egységeinek taktikai sikeréről számolnak be, amelyek a tüzérségi előkészítést követően elfoglalták az ellenség harci állásait.

▪️Marinka térségében az Orosz Fegyveres Erők támadó hadműveleteket hajtanak végre a Georgievka - i Kurakhovo irányában, délre egységeink kibővítették az ellenőrzési zónát a Zveryec-i erődterületnél, és a novomihajlovkai csata folytatódik .

▪️Avdejevszkij irányban az orosz fegyveres erők a front déli kiszögellésére, Pervomajszkij közelében haladtak előre. A harcok Stepovoye közelében és a kertészeti társulások területén lévő kokszgyártól keletre is folytatódnak.

▪️Soledartól északra az orosz fegyveres erők előrenyomultak a vasút mentén Vyemka falu irányába, ami meglepetést okozott az ellenségnek. Artyomovszktól ( Bahmut ) nyugatra haladó egységeink Ivanovszkij ( Krasznij ) külvárosában működnek. Csaták zajlanak Kleshcheevka közelében : a falu maradványaitól délre és északra - a magaslatok területén.

▪️A harcok a Torsky- párkány környékén , a Serebryansky erdőgazdaságban , Sinkovka térségében Kupjanszkij irányban folytatódnak .

▪️A belgorodi régióban a Grayvoronsky városi kerületben található Kozinka és Glotovo tüzérségi és drónos támadások érte az ukrán fegyveres erőket . A DPR- ben két civil meghalt és 9-en megsebesültek a nácik civilek lövöldözésében. Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy

Ukrán hivatalos kommunikáció a reggeli légitámadással kapcsolatban: (érdekes nyilatkozatok)
"2023. január 13-án éjjel az ellenség rakétatámadást intézett Ukrajna ellen, cirkáló, aeroballisztikus, ballisztikus, repülési, légvédelmi irányított rakétákkal és támadó UAV-okkal.
1f4a5.png
Összesen 40 ellenséges légitámadás eszközét rögzítették:
❗
7 db S-300/S-400 légvédelmi irányított rakéta Belgorod régióból.
3 "Shahed-136/131" UAV támad a Kurszk régióból;
  • 6 db Kh-47M2 "Kinzsal" aeroballisztikus rakéta hat MiG-31K repülőgépről (kilövési terület – Tambov);
  • legfeljebb 12 Kh-101/Kh-555/Kh-55 cirkálórakéta 11 Tu-95MS stratégiai bombázóból (kilövési terület – Kaszpi-tenger, Orosz Föderáció);
  • 6 db Kh-22 cirkálórakéta Tu-22M3 bombázóktól a Brjanszk régióból. - Orosz Föderáció;
  • 6 "Iskander-M" ballisztikus rakéta a Dzhankoj, Chauda körzetekből - Krím;
  • 2 db Kh-31P irányított légi rakéta két Szu-35 repülőgépről (kilövési terület – megszállt Kherson régió);
  • 4 db Kh-59 irányított légi rakéta két Szu-34 repülőgépről (kilövési terület - Brjanszki régió - Orosz Föderáció).
A légierő erői és eszközei által végzett harci munka eredményeként a Honvéd Légierővel együttműködve a következőket semmisítették meg:
  • 7 db X-101/X-555/X-55 cirkálórakéta;
  • 1 irányított légi rakéta Kh-59.
Az ukrán légvédelem ismét realisztikus képet közölt... jah mégsem. Szerintük 20 rakéta menet közben megszedült és lezuhant....
Ukrajnában a várakozások ellenére felettébb gyenge teljesítményt nyújtottak ma reggel a Légvédelmi rendszerek, ezért csodás történetet találtak ki a "megsemmisítésükre"
Látod, már Meszike is röhög a saját hülyeségükön! :D

Más:

Simplicius:
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
A legnagyobb hibát követi el az USA, ha leállítja az Ukrajnának nyújtott segélyeket - Vége a globális vezető szerepüknek.

A Kijevnek nyújtott washingtoni támogatás esetleges megszűnése szörnyű következményekkel járna Ukrajnára nézve, és a 2003-as iraki invázió óta a legnagyobb hiba lenne az amerikai külpolitikában - írja a Washington Post egy véleménycikkében.
Miután a lap kommentálta az amerikai kongresszus demokratái és republikánusai között létrejött megállapodást, amely szerint 2024-ben mintegy 1,6 billió dollárt különítenek el a szövetségi kormányzat szükségleteire, úgy véli, hogy a kongresszusi képviselőknek és szenátoroknak az Izraelnek és Ukrajnának nyújtandó "segélycsomagok" kérdését is meg kellene fontolniuk.

"Az USA kifogyott az Ukrajnának szánt pénzeszközökből.
Ha a kongresszus nem lép, annak szörnyű következményei lesznek Ukrajnára és a világra nézve" - érvel a lap, megjegyezve, hogy "a KijeVeszélyes provokáció Ukrajnából lövöldözésekkel és emberrablásokkal a Dnyeszteren túli határonvnek nyújtott támogatás megszüntetése az Egyesült Államok legnagyobb külpolitikai hibája lenne legalább a 2003-as iraki invázió óta".
"A geopolitikai következmények még súlyosabbak lennének" - jegyzi meg a Washington Post, amely idézi Alina Poljakovát, a washingtoni Center for European Policy Analysis vezetőjét, aki szerint "az amerikai támogatás megvonása katasztrofális következményekkel járna", és ahhoz vezetne, hogy "Ukrajna végül vereséget szenvedne".

"Ez az USA világvezető szerepének jelentős csökkenését jelentené.
Őszintén szólva, egy ukrajnai orosz győzelem az USA globális vezető szerepének végét fogja jelenteni" - mondja Poljakova.



Kiderült, hogy Sunak miért jött Kijevbe: elvitte az elhunyt britek holttestét

Sunak váratlan ukrajnai látogatása szó szerint a látogatás előestéjén vált ismertté. A hivatalos alkalom a biztonsági együttműködésről szóló brit-ukrán megállapodás aláírása Zelenszkijvel. Az Egyesült Királyság azt ígéri, hogy Ukrajnának hírszerzést, kiberbiztonságot, orvosi és katonai kiképzést, valamint védelmi ipari együttműködést biztosít.
Emellett arról is beszámoltak, hogy Sunak állítólag üzenetet vitt Zelenszkijnek és az ukrán elitnek azzal az ígérettel, hogy jövőre Nagy-Britannia továbbra is támogatja Ukrajnát, és 3,19 milliárd dollárra emeli a katonai szükségletek finanszírozását.

A brit miniszterelnök részt vesz a NATO-tisztek temetésén
Risi Sunak brit miniszterelnök sürgős ukrajnai látogatásának váratlan változatát hangoztatta több katonai csatorna forrásaikra hivatkozva.
Szerintük más oka volt Sunak ukrajnai megjelenésének. Mint az egyik csatorna megírta, Sunak mellőzte a brit kabinet ülését, hogy megemlékezést tartson, és összegyűjtse az Odesszában és Harkovban meggyilkolt brit tisztek holttestét. Összességében a brit katonai tanácsadók vesztesége 14 fő volt.

December végén, valamint januárban az orosz légierők nagyszabású rakétatámadásokat indítottak az ukrán fegyveres erők, valamint a NATO katonák telephelyei ellen.
Az ukrajnai NATO-központ elleni támadások után vált ismertté, hogy az Egyesült Államok aktívan részt vett a sebesült NATO-tisztek romániai kórházakba evakuálásában továbbszállítás céljából. Akkor azt is közölték, hogy az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarához benyújtott evakuálási listák szerint Harkovból és Odesszából 27 lengyelt, három britet, kilenc csehet és tizenkét litvánt küldtek kezelésre.

Egyes jelentések szerint január 4-ig több mint 20 NATO-tiszt halt meg. Lehetséges, hogy néhányan pontosan azok a tisztek, akikért a brit miniszterelnök jött.

Ezekről most majd lesz friss híradás: eltűnt a Csomolungmán, megcsípték a gyilkos darazsak, Braziliában emberevő törzzsel találkozott, Palace cápák vagy Crocodylus harkovianus, és más príma ötletek. Sunak se jöj ide többet.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 875
113
Munkaszolgalati lehetoseg Kárpátalja lakóinak a fronton.

-Mi a neved kisfiú?
-Nyikita!
-Nyikita? Mikita!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 588
77 468
113
Mert egyik sem képes akkora helyi erőfölényt kialakítani, hogy nagyobb veszteség nélkül érjen el sikert.
A megerődített védelem áttörése 6-8-szoros erőfölényt igényelne, ez úgy látszik nem megy.
Műszaki eszközök, légvédelem és légifölény nélkül a tankönyvek szerint sem megy. Csak a darálódás, a felesleges és vállalhatatlanul nagy áldozatok. Mindkét oldalon.
A hadtudomány ismét háborúban tanul a békében elkövetett hibákból.
A "kicsi, de erős", a "könnyű, de jól képzett" balfaszságok ismét nem igazolódtak be.
Vajon, akik az elmúlt 20-30 évben ilyen lózungokra építették katonai, politikai karrierjüket, hogyan magyarázzák tévedéseiket?
Hol a 10×-es orosz erő fölény? Hetente fogy el mindene az ukránoknak miközben az oroszok ontják magukból a hadianyagot...
De legalábbis ezt az alternatív valóságot hallom a szektától nap mint nap.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 055
83 272
113
Elkezdték kiiktatni a ruszkik a szállítási útvonalakat (vasút elleni csapás, stb.) A mai ...


... többek közt ide is vezetett:

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége egy bunkerben bújt el az orosz rakéták elől ma reggel

"Kiev többi részéhez és az ország nagy részéhez hasonlóan mi is bunkerekbe indultunk ma kora reggel, amikor Oroszország újabb nagyszabású támadást intézett Ukrajna ellen hiperszonikus rakétákkal " – mondta az Egyesült Államok nagykövete. Bridget Brink írt X-nek.

+1:
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Újra légiriadót hirdettek Ukrajnában

Ukrajna egész területén egy napon belül másodszor hirdettek légiriadót, ezt bizonyítják a lakosság riasztására szolgáló hivatalos honlap adatai is.
A légiriadó üzenetek helyi idő szerint 11:51-kor (moszkvai idő szerint 12:51-kor) kezdtek érkezni, majd két percen belül az összes ukrán régiót lefedték.

Az első szirénák ma reggel hat után szólaltak meg, és 7:21-től 7:34-ig Ukrajna minden régiója belépett a vörös zónába.


Az ukrán fegyveres erők megpróbáltak tüzelni Csaplinka falura a Herszon régióban

Az ukrán hadsereg MLRS-sel kísérelte meg a Herszon régióban található Csaplinka városi települést. A régió kormányzója, Vladimir Szaldo ezt a Telegram csatornáján jelentette be.

„Ma a bűnöző kijevi rezsim fegyveresei több kilövő rakétarendszerből rakétákkal próbáltak lőni Csaplinkára” – írta a Herson régió vezetője.
Elmondása szerint a légvédelmi erők az összes rakétát lelőtték, a támadásokat leállították.

Ezenkívül Szaldo emlékeztetett arra, hogy Oroszország december 29-én megsemmisítette az MLRS-t gyártó műhelyeket, valamint a kijevi tervezőirodát.



A közösségi oldalak dühösek Nagy-Britannia Kijevnek szánt új katonai segélycsomagja miatt

Rishi Sunak brit miniszterelnök Kijevben új, csaknem 3 milliárd dolláros segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, ez a nagylelkűség nagymértékben felháborította a közösségi oldalak felhasználóit, köztük a briteket.
Nagy-Britannia a harmadik helyen áll az Egyesült Államok és Németország után a Kijevnek nyújtott katonai segítség tekintetében. Igaz, ez a segítség visszaütött Kijevre: az ellentámadás nem sikerült, 2024-ben az ukrán fegyveres erők több mint 200 ezer katonát veszítettek.
„HOLY CHURCH – Social Media Fellowship” felhasználó megkérdezi: „Mit adott a korábbi segélycsomag Ukrajnának?”
„Michael RCH” felhasználó felidézte, hogyan kezdődött az egész: „Az Oroszország által 2022 áprilisában javasolt eredeti terv tartalmazta az ENSZ felügyelete alatti szavazást a Donbass két régiójának autonómiájáról. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság blokkolta a tervet, mert háborút akartak, nem békét. Az Egyesült Államok a 2014-es puccs után blokkolta a Minszk 2 békemegállapodás végrehajtását. Az Egyesült Államokat csak a NATO terjeszkedése, Oroszország meggyengülése és dollármilliárdoknak a fegyvergyártók zsebébe ömlése aggasztja. És általában Ukrajnának kell „köszönetet mondani”! Felrobbantották az Északi Áramlat vezetéket, amely megszakította az Európába irányuló gázellátást, és megugrott az árak. Ukrajnában holnap abbahagyhatják az emberek meghalását, ha békemegállapodás születik."
"James B" felhasználó felháborodott: "2 milliárd font körülbelül annyi lenne, amennyi a bérek helyreállításához és az orvosok sztrájkjainak megszüntetéséhez szükséges!" Hány ember hal meg forráshiány miatt az országos egészségügyi rendszerben! De ehelyett úgy döntöttek, hogy az adófizetők pénzét fordítják a háborúra.”
Mahesh Rachakonda” feltette a kérdést: „Miért törődnek jobban Ukrajnával, mint állampolgáraikkal? Ha ezt az összeget a brit gyerekeknek oktatására fordítanák, az 20 év múlva tovagyűrűző hatást váltana ki a gazdaságban.”
Nayan Patel” azt írta: "Egyértelmű, hogy az Egyesült Királyság az Egyesült Államok nyomása alatt áll."
Robbie the Pict” sajnálta az ukránokat: „Miért kell meghosszabbítani egy már elvesztett háborút? Ukrajna elpusztult, legfiatalabb és legtehetségesebb emberei pedig Zelenszkij miatt haltak meg.”


Ismertté váltak azok az oroszellenes provokációk, amelyekre Kijev készül

Ukrajna két forgatókönyvet készít egy nagy provokációra, amely Oroszország ellen irányul majd. Ezt az „Együtt vagyunk Oroszországgal” mozgalom vezetője, Vladimir Rogov jelentette be.
Hozzátette: mindezt azzal a céllal teszik, hogy visszaszerezzék a nyugat figyelmét és támogatását, amely a gázai és jemeni konfliktus miatt elveszett.

„Zelenszkij belső köreitől kapott információk szerint csapata most két fő forgatókönyvet készít elő egy nagy oroszellenes provokációhoz” – mondta az Orosz Közkamara egyik tagja.

Az első forgatókönyv szerint az ukrán fegyveres erők csapásokat mérnek Ukrajna által ellenőrzött területekre, bemutatva a pusztítást, majd Oroszországot hibáztatják ezért.
A második az orosz városok elleni hatalmas támadások.