[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
1 024
2 905
113
Az orosz oldalakon azt írták, hogy a pilóta eltávolodott a településtől, hogy ne lakott területre zuhanjon a gép. Katapultálni tudtak volna a pilóták, de ehelyett az eltávolodást választották. Gondolom, ezért változott az irány.

„Mély meghajlás előttük”: Az Il-76 pilótái egy mezőre vitték a gépet, megmentve Yablonovo falu lakóit (VIDEO)​


A belgorodi térségben történt lezuhanás előtt az orosz légierő Il-76-os katonai szállító repülőgépének személyzetének sikerült jelentenie, hogy „külső hatása volt”, vagyis lelőtték – mondta az Állami Duma képviselője és ex. Viktor Bondarev, az orosz légiközlekedési erők főparancsnoka.
Belgorod régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov bejelentette mindenki halálát, aki a lezuhant gép fedélzetén tartózkodott.

A baleset területét lezárták
Источник: https://rusvesna.su/news/1706104058


Ezek nem tűnnek katapultüléseknek
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 422
67 627
113
50km3 es területnyereségnél sem, ami nem sok ha azt nézzük hogy eredetileg ukrajna 600 ezerk m3,
Legközelebb a pontos érthetőség kedvéért a félreérthetetlen Toitoi-t légyszíves használni, mert a 600 ezerk köbméteres ukrajnából 50 köbkilométeres részt elfoglalni olyan matek feladat mint amikor ha öt ember utazik a buszon és ebből leszáll hét, akkor ketten kell, hogy felszálljanak ahhoz, hogy senki ne utazzon rajta. :D
 
T

Törölt tag 1711

Guest
ukrajna elit tengerészgyalogosa


tv majom: 16 éveseket is be kell sorozni. Akkor őket is elviszik?


ukrán menekülés Avdivkánál


nemnato rekt


BOBR


drónvadász drón


napi drónozás (18+)


Mesterlövész montázs


Ajvé, még a tengelyajattjáló sem süllyedt el
XNFFHU4.png
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 467
93 476
113
Egy 150 milliós országnál, ami vidáman toborozhat és toboroz is a csóró ázsiai vidékeiről azért elég erős kijelentés ez úgy, hogy az orosz veszteség valahol 100, max. 200 ezer fő közül lehet.
De egy kiképzett orosz Szpecnaz vagy VDV hogy aránylik az ázsiai önkéntesekhez? Nem a mennyisegről, a minőségről beszélek.
Erre kb. ugyannyi esély van mint betolni az USA-t Kanada alá. Semmi.
Pedig ez a folyamat beindult,
Mibűl?

Az elmúlt 30 évet háborúskodással költötték, a legostobább és legpazarlóbb elvek mentén, kecskepásztorok által lakott országokat lerohanva, majd ahogy elhúzódott minden esetben jött az elkullogás és a végelszámolásban a bazi nagy mínusz. Ennek eredménye lett a közben csendesen meginduló lavinaként feljövő Kína, a rengeteg belső társadalmi probléma amiben azért egy polgárháború lehetősége is benne van, és egy olyan elszabadult adósságsprilál, aminek a finaszírozása már jelenleg is legnagyobb tétel az ami költségvetésben, és reális szcenárió az évtizeden belüli államcsőd, mert már olyan ütemben növekedik az államadósság.

Az USA-nak jelenleg erősen Szovjetunió a 80-as években szaga van, lehet költeni mindenre is, ez csak a végkifejletet fogja felgyorsítani. Itt minimum 10-20 évet kellene azzal tölteniük, hogy az országot gatyába rázzák előtte..
Amíg az amcsi haderő a legerősebb, addig senki sem kéri számon rajtuk a hiteleit, dollárt még a végtelenbe tudnak nyomni.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 004
16 243
113
Igazad lenne, ha Ukrajna támadta volna meg Oroszországot.
Szerintem Ukrajna támadta meg a "törvényerejű" rendelkezéseivel az összes határain belülre szorult nemzetiséget az autonomiát el nem ismerő törvénykezésével, és ezen belül Majdan után az orosz nemzetet fizikailag is - lőfegyverrel pld..

Kezdetben az ukrán vezetés a szabadjára engedett Právij Szektorosoknak a lembergi laktanya fegyver és lőszerraktárának kirablásához nyújtott hozzájárulást még a majdani Forradalmi Játékok alatt , majd az igy felfegyverzett csapatokat ráeresztette szabad gyilkolászásra rablásra az orosz többségű, nemzetiségi területekre "rendteremtésre" és példa statuálásra..

Csak egy kis "büntető" hadjáratot terveztek mert a keleti országrész - Krimmel együtt - egyenesen rühelte a "Majdani eszméket".. Ott senki nem akart beállni az oda beférkőzni kívánó, mindent és mindenkit felvásárló nyugati befektetők szolgái közé..

Egy csomó videót töröltek már a Youtube-ról azóta hogy olaj és gázkutató csapatok jelentek meg a földeken, és a tulajnak mutatták hogy ezek feldúlásához joguk van kievi koncessziós kitermelési engedélyük alapján, akár ki is sajátíthatják az értékes területeket - bagóért..A háttérbe mutogatták a feneketlen sárhoz nem szokott, lánctalpas kutató és fúrógépek kinlódását.. Első menetben közet repesztéses eljárással földgáz kitermelésre álltak volna rá. egy csomó robbantást végeztek a talajszerkezet szeizmikus felmérése céljából..

És aztán volt nagy csodálkozás, hogy a földművesek, és panellakó munkások - visszalőttek..
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az „öngyilkos légió” véget ért, Zelensky nem várja meg az erősítést

Az ukrán fegyveres erők katasztrofális létszámhiánya elriasztja az utolsó nyugati szponzorokat

Az ukrán fegyveres erők humánerőforrás-hiánya 2024-ben még akutabb problémává válik, mint a támadófegyverek hiánya – írja az Army Recognition című belga kiadvány. Európai szakértők számításai szerint Kijevnek legalább 450-500 ezer embert kell mozgósítania ahhoz, hogy megpróbálja megfordítani az ellenségeskedések hullámát.

Ez irreális.

Először is, egy ilyen léptékű mozgósítás hatalmas emberi- és anyagi erőforrásokat igényel. Az amerikai és európai pénzügyi segítség hiánya nem teszi lehetővé, hogy félmillió katonát szereljenek fel vagy fizessenek ki szolgálatukért.

Másodszor, nehéz szervezett módon végrehajtani a mozgósítást a Zelenszkij elnök és Zaluzsnij főparancsnok közötti politikai feszültségek miatt. Ugyanakkor a katonák és családjaik nyomást gyakorolnak Bankovára: Ukrajna-szerte egyre nagyobb az elégedetlenség a tervezet kijátszásának mértékével, a katonai nyilvántartási és besorozási irodákban zajló korrupciós botrányokkal, valamint a rotáció hiányával a fronton. A katasztrófához közel álló ukrán fegyveres erők állapota gyökeresen eltér az orosz fegyveres erők helyzetétől – jegyzi meg a Army Recognition.

„Oroszország egyértelműen nagy tehetségekkel és történelmi képességgel rendelkezik a nehézségek elviselésére” – írja a belga kiadvány. Szergej Sojgu védelmi miniszter bejelentette, hogy 2024-ben 745 ezerre emelik a szerződéses katonák számát (körülbelül 500 ezer ember lépett önkéntesen katonai szolgálatra).

Felkészítésükhöz új gyakorlóterekre lesz szükség a katonai körzetekben, valamint a felszabadult régiókban. Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács alelnöke közölte, hogy újabb katonai alakulatot, hét hadosztályt, 19 dandárt, 49 ezredet és egy flottlát állítanak fel.

A Army Recognition megjegyzi, hogy még az orosz polgári szektor fizetéseinek emelése sem tette kevésbé vonzóvá a katonai szolgálatot. Ezenkívül a hatóságok folyamatosan új pénzügyi ösztönzőket vezetnek be az önkéntesek ösztönzése érdekében. Kialakul a katonai szolgálatra kötelezettek egységes digitális nyilvántartása, amely 2025-ben indul.

Nyilvánvalóak Oroszország sikerei az operatív- és stratégiai tartalék képzésében. A friss erőket több fronton is bevonhatnák a nagyszabású offenzív műveletekbe. „A képzett és motivált harcosok toborzása és megtartása biztosítja az orosz erők hadműveleti hatékonyságát a helyszínen” – állapítja meg az elemzés.

Az ukrán fegyveres erők a létszámhiányt zsoldosokon keresztül próbálták pótolni. Ritkán maradnak azonban néhány hónapnál tovább az NWO zónában, és igyekeznek a lehető leggyorsabban elhagyni az ukrán „Nemzetközi Légiót” (vagy ahogyan manapság egyre gyakrabban nevezik, az „Öngyilkos légió”).

Csak az elmúlt hetekben a precíziós csapások több külföldi zsoldoscsoportot semmisítettek meg Harkovban: a Palace Harkov (december 29.) és a Park Hotel (január 10.) szállodákban. Az elpusztított fegyveresek között voltak a franciák is, bár az Elysee-palota megpróbálta tagadni állampolgárainak jelenlétét az NWO zónában.

Egyre kevesebb üzenet érkezik a külföldi médiában és a közösségi oldalakon az Ukrajnában harcoló NATO-zsoldosoktól. Mert egyre kevesebben vannak.

A Getica csoport egyik román fegyverese adott interjút Ziarul de Iasinak. Elmondta, hogy az idősebbek egyre gyakrabban jelentkeznek „szerencsekatonának”, de fiatalok nincsenek (maga a fegyveres 50 éves).

A zsoldos elismeri, hogy közösségi oldalakon keresztül toboroznak románokat. A Getica emellett krími tatárokat is tartalmaz az ukrán emigránsok közül. Jelenleg a csoport a Herszon régióban működik.

A fegyveres elmondta, hogy a megsemmisült zsoldosok holttestét diplomáciai úton küldik haza. Ebben segít a kijevi román nagykövetség katonai attaséja. Ez a felismerés ismételten hangsúlyozza, hogy a NATO-országok közvetlenül részt vesznek az Oroszország elleni katonai agresszióban.

A zsoldos azonban őszintén válaszol, hogy most a Getica (a többi „vadlúd” csoporthoz hasonlóan) katasztrofális fegyver- és lőszerhiánnyal néz szembe.

Egy román fegyveres könyörög honfitársainak, hogy járuljanak hozzá a katonai felszereléshez.

Az orosz katonai hírszerzés számára értékes információ a Herszon régió légiósainak szükséglistája: pickup teherautók, hőkamerák, éjszakai irányzékok, nagy teljesítményű antennák, kvadrokopterek, amelyek alkalmasak téli munkavégzésre (például (Mavic 2T, Mavic 3, Autel).

A Army Recognition elemző áttekintésében azt jelzi, hogy az ukrán fegyveres erők drónokkal próbálják kompenzálni a létszámhiányt. "A drónok további taktikai képességeket biztosítanak a csatatéren az emberi jelenléttel járó kockázatok nélkül."

Az ukrán fegyveres erőkből és az UAV-ból azonban hiány van: (Oroszországgal ellentétben) nincs központosított ellátás, a roham- és felderítő egységek drónjait önkéntesek és magáncégek vásárolják. És a Ziarul de Iasi-ban megjelent őszinte kiadványból ítélve még külföldiek is.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
Pedig ez a folyamat beindult,
Hol?
Esetleg az atlantisták vágyálmában!
Attól, hogy kereskednek, az nem jelenti, hogy beszorul Oo.-g Kína alá. Amíg megvannak atombombái Kína nem fog semmit elvenni, illetve nem fog emberkedni. Ha nem veszi meg az orosz olajat (megfogja!), majd megveszi India, Pakisztán, Indonézia meg a többi apró. Mindig lesz piaca, főleg olyan szomszédokkal mint Korea vagy Japán. Na jó, utóbbiak Indiától fognak olajat venni. Oroszt.
Mindezt látja Kína is és nem bolond szembe menni Oo.-al. Eddig is megtehette volna, mert biztos neki ígérték még a Göncöl szekeret is, de még sem ezt választotta.
És azzal is tisztában van, hogy ő is körül van véve ellenséggel, így kell a szövetséges, továbbá - ez a legfontosabb - hogy Oo.-ot miatta akarják kicsinálni (na meg, hogy rátegyék a kezüket az orosz altalaj kincsekre), vagyis azért, hogy körbe lehessen zárni és megojtani gazdaságilag.
Amíg az amcsi haderő a legerősebb, addig senki sem kéri számon rajtuk a hiteleit, dollárt még a végtelenbe tudnak nyomni.
És aztán mit tesz az amcsi haderő, ha holnaptól Kína meg még egy csomó ország bejelenti, hogy nem vesz állampaírt? Odamegy és elkezdi őket bombázni?
Elmúltak már ezek az idők.

Egyébként hiába játszik birodalmasdit, amíg ő demokrácia.
Bármilyen nagy akcióba kezd, azonnal bukna a háborút előidéző kormánya. Az a szín sem lesz eladható, hogy mások kezdik és ő majd megmenti a világot egy későbbi beszállással. Amennyiben nagy háború lesz, ő is ott kell legyen az első sorban.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 578
17 688
113
Nyilván nem az ukránok terve szerint haladnak a dolgok, ha eleve nem is ők akarták ezt a háborút.

Igazad lenne, ha Ukrajna támadta volna meg Oroszországot.

Az emberi veszteséget minden becslés százezres nagyságúra teszi. Azon lehet vitatkozni hogy 200 vagy 300 ezer. Igazából mindegy.

Ezres nagyságrendben veszítettek tankokat is. Továbbá ott vannak a fekete tengeri flotta veszteségei is amit letagadni is nehéz.

Hol volt ilyen veszteségük az oroszoknak? Afganisztán vagy Csecsenföld babazsúr volt ehhez képest.
A becslés relatív. Valami konkrétum esetleg,vagy csak a rózsaszín álmaid mondatják veled állandóan az ostobaságokat? Senki nem tudja a konkrét számokat. Se az ukránt,se az oroszt. Az egyiket csak Kijevben ismerik,a másikat meg Moszkvában. Majd ha valami hitelt érdemlő forrást be tudsz linkelni,akkor okoskodj.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 362
33 450
113

"Az ukrán titkosszolgálat közvetve elismeri az orosz katonai gépezet lelövését és ukrán foglyok szállítását. Oroszország a korábbi eszmecserékkel ellentétben nem adott tájékoztatást a szállítási útvonalról, és az egész Oroszország „tervezett és szándékos akciója” volt."

Feláldoznak ezért egy Il-76-ost és a legénységét?

Netán ők lőttek? Vagy honnan tudhatták egyébként biztosra, hogy lelövik a gépet?

Szerintem az ukránok és az oroszok is árulónak tartják azokat a katonáikat, akik megadták magukat. Szándékosan lőtték le az ukránok, nekik többet ér mínusz egy Il-76 az oroszoknál, mint 63 emberük, aki megadta magát, és nem is Azovos. Sztálin is maximum annak kegyelmezett, akik megszöktek a hadifogságból. Bár ők is kiköthettek a gulágon.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 458
10 391
113
Köb helyett négyzet! :cool:;)
(Amúgy elég kegyetlen vagy.:) )
Legközelebb a pontos érthetőség kedvéért a félreérthetetlen Toitoi-t légyszíves használni, mert a 600 ezerk köbméteres ukrajnából 50 köbkilométeres részt elfoglalni olyan matek feladat mint amikor ha öt ember utazik a buszon és ebből leszáll hét, akkor ketten kell, hogy felszálljanak ahhoz, hogy senki ne utazzon rajta. :D
Mondhatnám hogy én így szállok le a bicikliről :D Avagy bemutattam hogyan csinálj magadból hülyét két mondat alatt. De legyen, én tettem, és meg is érdemlem amit kapok :)

Még eltart egy ideig, a Nyugat szép lassan szalámizza a segélyt, nem adja oda hebehurgya módon mind, csak annyit, hogy az ukránok ne adják fel, és az oroszok is próbálkozzanak tovább.

Azért a II. vh-s párhuzamok nagyon sántítanak, akkor a SZU nem csak hadigazdaság volt, hanem tolta az USA is szállítmányokkal.
Most Ukrajna az, akit a kollektív nyugat tol szállítmányokkal, és nem fog belerokkanni, abban kár reménykedni. Az tény, hogy nem tud végtelen mennyiséget adni gyorsan. De az oroszok sem szorulnának keleti és déli importra, ha jól állnának. A volt szovjet arzenál hatalmas, de ki fog fogyni ilyen tempóval egyszer. Az újabb cucc meg eleve nem volt nagy mennyiség.

A cseh elnök most realista módon beszélt, mint volt katonatiszt.
Általánosságba értettem, nem kifejezetten arra hogy a mai Oroszországot párhuzamba állítom azzal a szovjetunióval. Ha onnan közelítjük meg hogy ez az évszázad nagyon más mert olyan országok háborúznak ahol a tfr2,1 alatt van, akkor végső soron hirdethetünk e győztest, ha a háború ezt a folyamatot nem fordítja meg? De ez már filozofálás... az viszont tény hogy a tervek a terepasztalról a valódi régen több mint hatszázezer négyzetkilométeres Ukrajnába tevődtek át, szóval aki hibázik annak életekben mérhető ára van, szerintem ez fejlődésre sarkall.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 245
67 980
113
Nem sikerült kiloni, simán tovabbhaladt. Jól bírja a strapát, az alacsony profil megvedte ezek szerint.

Ezt a képet mikor először láttam azt hittem a Majmok bolygojabol való.
De aztán leszurtem hogy ez azért van mert Kifogynak az ukránok a járművekböl. Csak a Bobo meg ne lássa, mert egyből rendszeresiti mint 21.szdi huszárt.


Ukrajna nem védi a vedhetetlent.
Elismerte hogy ők lőttek le a saját honfitarsaikkal tomott gépet.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 617
48 139
113
Rogozin : az ukrán fegyveres erők gyengeségéről szóló jelentések hamisak.

Kijevben hamisítványokat terjesztenek az ukrán fegyveres erők katonáinak hiányáról, hogy hirtelen támadásokat indíthassanak.

Rogozin szerint az ukrán hadsereg gyengeségéről és a katonahiányról szóló hírek hamisítványok, amelyeket meggondolatlanul felkapott az orosz média.

Emlékeztetett arra, hogy az orosz csapatoknak továbbra is szükségük van fegyverekre, többek között arra, hogy az orosz fegyveres erőkből hiányoznak a támadó drónok.

Bosszant a témával foglalkozó mindenféle talkshow-kból áradó szenvedés: „Ukrajna hamarosan kifogy a katonákból”, „A Nyugat elege van az ukránok etetéséből”, „Hamarosan eljön Trump, és mindennek vége lesz” „A nyugati technológia baromság” – mondta Rogozin.

Felelősségteljesen akarok nyilatkozni azoknak a felelőtlenségéről, akik kollektív és rendkívül veszélyes ellenségünkről hazugságokat terjesztenek. A remény, hogy a másik félnek elfogynak a fegyverei és a katonái a legveszélyeseb önmaga a megtévesztés, a terjesztők pedig vagy kérkedő hülyék, vagy küldött ügynökök, akiknek a célja frontunk és hátunk egységének felbomlása.

A háború, amelyet a világ technológiailag legfejlettebb nyugati szövetsége és az ideológiai ukrán proxy ellen vívunk, ez a legnehezebb próbatétel egész nemzetünknek és kormányunknak.

És úgy látszik "nem mindenki ment át ezen a próbán. Ezért meg kell értenünk hogy ebben a harcban senki nem fog segíteni rajtunk és a hadseregünkön.

A hadsereg pedig nagy feszültségben harcol, olykor azt tapasztalja, hogy számos fenyegetésre, többek között az ellenség támadó drónja terén fennálló fölényére hiányzik a modern haditechnikai válasz. Erről kellene beszélniük propagandistáinknak, nem pedig a csőrüket csattogtatni a győzelemben. Az igazságra van szükségünk, nem a cukros propagandára."


Ezek nem tűnnek katapultüléseknek


Elképzelhető, hogy valamit félreértettem. A képet nem láttam, de ha láttam volna, akkor sem jelentene semmit. Nekem egyik pilótaszék olyan, mint a másik. (Ennyire nem értek hozzá.)
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 600
24 983
113
NATO és EU konform ukri hadsereg:

Supercam s450 drón összeszerelés, repetés:

Eddig aggódtam, hogy lancetből milyen gyorsan fogy, de ha már lövészárok bunkerre is eregetik, hát lehet nem fogynak ki egyhamar:

ukri gyalogság és leo2a6, 2 bradley vs FPV:

Lancetek azért még fogynak:

Gránátdobálós és FPV drón bevetés:

bandera vagy amit akartok:

megsemmisítet ukri haderő verbove lövészárkaiban:
 

Zeze

Active Member
2020. június 7.
65
200
33
Feláldoznak ezért egy Il-76-ost és a legénységét?

Netán ők lőttek? Vagy honnan tudhatták egyébként biztosra, hogy lelövik a gépet?

Szerintem az ukránok és az oroszok is árulónak tartják azokat a katonáikat, akik megadták magukat. Szándékosan lőtték le az ukránok, nekik többet ér mínusz egy Il-76 az oroszoknál, mint 63 emberük, aki megadta magát, és nem is Azovos. Sztálin is maximum annak kegyelmezett, akik megszöktek a hadifogságból. Bár ők is kiköthettek a gulágon.