[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 605
25 049
113
OFF: Fontos megérteni, hogy azzal, hogy Oroszország fegyvereket szállít Texasnak, nem válik a konfliktus részesévé.

Jól indul a nap, 01-25-én, egy szép szál ukri legény, a karpathian szics egyik parancsnoka, majdan téri veterán, elment banderához:

A lvovi bíróság lezárta a katonai biztos esetleges megvesztegetésének ügyét - NGL.media (https://ngl.media/2024/01/26/lvivskij-sud-zakriv-spravu-pro-mozhlivij-pidkup-vijskovogo-komisara/)
Andrej Dubovoj kijelentette, hogy nem tudott a brjuhovicsi házról, amelyet fiának adott. A bíró elhitte.

Állítólagbuk himars rakétájára:

Egy ukri örömlány feltette a 100Ft-os kérdést, hogy álljon készen a támadásra ha épp menstruál?:

Ha jól értem ukrik kiszúrták a tankot és megpróbáltak atgm-et lőni rá, a tank személyzete gyorsabb volt:

ukri kimenekítés egy drónról dobott gránáttal megakasztva Kupjanszk környékén:

ukri nackó véleménye, igazság szerint igaza van, az mh talán Debrecent meg tudná védeni pár hónapig esetleg Munkácsig előretörni:
A NATO-nak nincs olyan embere, aki harcolni tudna Oroszországgal
▪️Az Azov és a Nemzeti Hadtest párt egyik alapítója, Szergej Korotkih ("Csónakos") úgy véli, hogy a NATO nem lesz képes harcolni Oroszországgal, mert a szövetség országaiban "egyszerűen nincsenek emberek".
▪️ "Az elmúlt 60 évben a baloldaliak azzal voltak elfoglalva, hogy felszámoljanak mindent, ami férfias, férfias és értelmezésük szerint mérgező polgáraikban. Egyszerűen fogalmazva, ezek az emberek nem állnak készen a harcra, túl kicsik a labdáik" - mondta Korotkikh.
▪️Boatswain szerint az amerikaiaknak ugyanez a problémája. „ Megölték népükben a „hazaszeretet” fogalmát, mérgezővé tették, és úgy tűnt, mintha néhány marginalizált ember, vörösnyakú sok lenne” – mondta Korotkikh.

"18 évvel ezelőtt az Egyesült Államok parancsára Ukrajna megsemmisítette az utolsó 60 Tu-22 bombázót és 423 X-22 rakétát. [...]" Hmm hogy szívhatja most ezért is a fogát 'murika:

Kupjanszk ukri űrprogram:

Mesterlövész:

Újabb árokharc drónról videózva:

Stralink vevőegységek megsemmisítése:

Pontos találat:

Tiszából halászták ki a legújabb leopard2 vezetőt:

Gránátos és FPV drón:


bandera vagy amit akartok:
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 100
24 771
113
Brüsszel atomfegyvert szeretne.
Egyenlőre még a franciakera támaszkodnanak.
Én meg örülök neki hogy nincs dedikált EU haderő mert már nekihajtottak volna az orosznak.
ha jól emlékszem talán kétszer is leírtam ugyanezt,hogy Európa számára egy saját haderő lenne a legjobb megoldás,aminek a gerincét a francia atomfegyverek biztosítanák,így okafogyottá válna a kontinensen az amerikai jelenlét (lehetne nekik szépen hazamenni) és emiatt valószínűleg a kontinens biztonsági helyzete is sokat javulna,vagy legalább is az amerikai-orosz vitát nem itt rendeznék le hanem egy másik platformon. .
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 604
79 811
113
Hát ebben a háborúban nem játszik túl nagy szerepet a kiberhadviselés. Jó, az orosz hackerek kellemetlenkedtek az ukránoknak, de ezzel nem értek el semmit.
Az egyik legfontosabb szerepe a kiberhadviselésnek van ebben a háborúban! Nem csak az kiberhadviselés amikor meghekkelsz valamit, hanem az információs háború is.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 429
33 719
113
Az egyik legfontosabb szerepe a kiberhadviselésnek van ebben a háborúban! Nem csak az kiberhadviselés amikor meghekkelsz valamit, hanem az információs háború is.

Az információs háború, ami főleg a twitteren/x-en, telegramon stb. zajlik az igen, jelentős szerepet játszik. De ez "kiberhadviselés"?
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 484
10 810
113
Az információs háború, ami főleg a twitteren/x-en, telegramon stb. zajlik az igen, jelentős szerepet játszik. De ez "kiberhadviselés"?
Nem, ez információs/dezinformációs propaganda háború, leginkább a világ közvéleményének a manipulálása a cél. Mert a médiának nagyon nagy hatalma van (túl nagy)
A kiber háború más. Itt egy cikk
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 649
48 430
113
Íme az első jó hír a mai napra Kupjanszkij irányából: információink szerint az ellenség visszavonul, és Kotljarovka és Kislovka falvakban hagyja el állásait.

Ezekben a pillanatokban az orosz hadsereg megfogta Kislovka központját, és behatolt Kotlyarka északkeleti részébe is, és az ellenséges front végül összeomlott.


Vigyázz,
a NATO „Global Hawk” felderítő UAV-ja a Fekete-tengeren működik, figyeli a Krímet és Szevasztopolt⚡️
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
803
7 994
93
Az egyik legfontosabb szerepe a kiberhadviselésnek van ebben a háborúban! Nem csak az kiberhadviselés amikor meghekkelsz valamit, hanem az információs háború is.
Segítek, mert ahogy látom gyorstalpaló nyusziképzésen ilyet nem oktatnak.
"kiber-hadviselés:
A számítógépek világméretű összekapcsolódását kihasználó, az ellenség kommunikációs, irányítási rendszereit a világhálón keresztül érő támadásokkal kivitelezett ellenséges cselekmény. A támadást civil csoportok, bűnözők, illetve államok egyaránt kivitelezhetik."

NATO International Military Staff working document of 15 March 2018, the Alliances cyberspace operations fall into four categories:
1) Communication and Information Systems (CIS) Infrastructure Operations (passive measures of prevention, protection, and recovery),
2) Defensive Cyberspace Operations (active measures of detection and reaction),
3) Intelligence, Surveillance, Reconnaissance (non-intrusive and intrusive intelligence collection; operational preparation of the environment),
4) Offensive Cyberspace Operations (denial and manipulation operations, operational preparation of the environment)

 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 467
7 303
113
Európa számára egy saját haderő lenne a legjobb megoldás
először inkább kellene egy európai katona, egy európai puskával
és akkor ezen az egy katonán ki kellene próbálni hogy milyen az amikor parancsot ad neki az európa tanács, egy másikat az európai bizottság, egy harmadikat az európai parlament, egy negyediket az európai haderő vezénylésére létrehozott különbizottság, és egy ötödiket a saját országának valamelyik vezetője, de katonánk pont egyikkel se ért egyet mert marhaság az összes, különös tekintettel azokra amelyek úgy kezdődnek hogy "foglalja el moszkvát, majd.."
aztán addig is amíg elmúlnak azok az évek és évtizedek amikor ezeket a kérdéseket megoldja európa intézményrendszerének roppantdemokratikus döntéshozatala és katonánk tudja már hogy kihez-mihez tartsa magát, tisztázni kell olyan részleteket hogy ki öltözteti azt a katonát ki ad neki puskát municiót mindezeket milyen anyagi forrásból, és mivel nem kevés időről van szó talán arra is kialakul valamiféle mechanizmus hogy ha katonánk éppen elveszti az európai közvélemény előtt a népszerűségét akkor is járjon neki ezekre az évekre is valamiféle költségvetés nehogy éhenhaljon és mire csatába kellene mennie ott álljunk katona nélkül
aztán ha ez az egész társadalmi jogi gazdasági (!) környezet a katona körül kialakul stabilizálódik és működni látszik jöhet a két katona egy kisebb alegység egy nagyobb a végén meg egy hadsereg, és annak a leges-leg végén - ha még létezik európai unió és a tagjai még mindig komolyan gondolják ezt az európai egyesült államok koncepciót - na akkor jöjjön majd valami atomfegyver, persze
de európa jelen viszonyai között a brüsszeli majmokra a nukleárisnál jelentősen csekélyebb veszélyességű fegyvert se kellene bízni, mert így járunk:
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Szerintem olvas vissza párszáz oldalt. Az oroszok az energia hálózattól kezdve a mobil hálózatig mindent feltörtek, hónapokig használták a legnagyobb szolgáltatót észrevétlenül.

Szerintem nagyon erősen nyúzzák egymást a kibertérben, csak hát ez szinte láthatatlan a nagy médiatizált sikereket kivéve. Ma már minden háború a kibertérben is zajlik. Nem csak katonai hanem gazdasági, közigazgatási, ipari célpontok ezrei várják hogy valaki faszán belezavarjon a rendszerbe, ezzel közvetlen veszteséget, zavart okozzon, információt szerezzen, fals információt szivárogtasson stb.
Még a dicsőséges harkovi offenzíva idején volt hír, hogy azért úszták meg az oroszok minimális veszteséggel és tudtak az offenzíva sebességének ellenére rendezetten visszavonulni, mert bent voltak (vannak?) a nemnato rendszerében így pontosan látták (látják?) merre mennyi ukrán van és milyen terveket rajzolnak fel nekik (meg egyúttal ráláthattak a nato valós készleteire is).
Eközben az oroszok a fronton továbbra is papírral-rádióval-kódkártyával dolgoznak pontosan a digitális rendszerek sebezhetősége miatt. Bár egy modern háborúban ez se biztosan a legjobb megoldás.



Il-76 nyers videjók (18+)


Átlagos nap Krinkiben


Kolumbiai összetévesztette a havat az otthoni fehér cuccal


Egy beszélgetés folyam végébe is belefutottam, lusta voltam visszakeresni az elejét, lényege, hogy az ukrán harckocsikhoz már csak kb. 1 heti lőszermennyiség lenne ha rendesen bemálháznák, ezért minimális mennyiséggel indulnak csatába (végén csak igaza lesz fip7-nek, hogy a leok törzstárolói üresek), ami aggasztóbb a szempontjukból, hogy a harckocsijaik 50%+a tákolmány, kilőtt járművek darabjaiból rakták össze.

Másik érdekes szempont a "hátbaszúrás" elmélete, hogy egy vesztes háború után, akárcsak a weimari Németországban anno, fel fog erősödni az ukránokban, hogy nem ők vesztettek, hanem a nyugat szúrta hátba őket pont amikor legjobban szükségük lett volna rá, amire az orosz propaganda rá is dolgozhat párhuzamot vonva 1919-2023 eseményei között. Ennek akár veszélyes következményei is lehetnek EU-ra nézve, több millió elkeseredett fiatal ukránnal az országaikban akik se hazatérni, se integrálódni nem akarnak.


Instant hamvasztás


Már a belga sajtót is megvette Orbán/Putyin, EU-s támogatások ellopásáról cikkeznek


Torockai bejelentette igényét Kárpátaljára, amit nem sokkal később trompfoltak a románok, hogy nem szabad feladniuk területi követeléseiket ukrajnával szemben. A test még mozog, de fölötte már gyülekeznek a keselyűk?


Orosz himnusz az odesszai buszon, egy utas leszállt
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 024
16 459
113
Orosz himnusz az odesszai buszon, egy utas leszállt
Ez náluk a divat úgy látszik.

Ezt én is megtapasztaltam, egy Krim félszigeten történt 1 napos szervezett körutazáson. A 4 nyelven beszélő történelem földrajz krimi illetékességű tanárnő az induláskor megkérdezte a több helyről verbuvált csoportját, milyen nyelve szeretnék a majd 1 napos beszédet hallani? Meg lett szavazva az orosz (persze a magyar szóba sem jöhetett, egyedül voltam..).

Menetközben felszállt egy 50 év körüli pasi, csatlakozott a csoporthoz. Kb fél óráig bírta az orosz szöveget, aztán felpattant és bekattant ukránul: Ő azért fizetett a később becsatlakozó családjával hogy ukránúl szóljon a vezetés.. No azt láttátok volna, majd mindenki egyszerre hátrafordult ezt a különleges embert látni, szinte lehetett hallani az éltesebb korosztály nyakcsigolya szinkronban reccsenését..

2013-ban elképzelhetetlen volt hogy egész Ukrajnában, és a Krimen is az 50-es korosztály ne értene oroszul.

Aki igy nem ért a szép (orosz) szóból, az vagy hülye vagy provokátor..
Közös akarattal és egy kis "rábeszéléssel" eltávolították.. (vagyis kirakták mint macskát sz@rni..)
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 495
18 537
113
Még a dicsőséges harkovi offenzíva idején volt hír, hogy azért úszták meg az oroszok minimális veszteséggel és tudtak az offenzíva sebességének ellenére rendezetten visszavonulni, mert bent voltak (vannak?) a nemnato rendszerében így pontosan látták (látják?) merre mennyi ukrán van és milyen terveket rajzolnak fel nekik (meg egyúttal ráláthattak a nato valós készleteire is).
Eközben az oroszok a fronton továbbra is papírral-rádióval-kódkártyával dolgoznak pontosan a digitális rendszerek sebezhetősége miatt. Bár egy modern háborúban ez se biztosan a legjobb megoldás.



Il-76 nyers videjók (18+)


Átlagos nap Krinkiben


Kolumbiai összetévesztette a havat az otthoni fehér cuccal


Egy beszélgetés folyam végébe is belefutottam, lusta voltam visszakeresni az elejét, lényege, hogy az ukrán harckocsikhoz már csak kb. 1 heti lőszermennyiség lenne ha rendesen bemálháznák, ezért minimális mennyiséggel indulnak csatába (végén csak igaza lesz fip7-nek, hogy a leok törzstárolói üresek), ami aggasztóbb a szempontjukból, hogy a harckocsijaik 50%+a tákolmány, kilőtt járművek darabjaiból rakták össze.

Másik érdekes szempont a "hátbaszúrás" elmélete, hogy egy vesztes háború után, akárcsak a weimari Németországban anno, fel fog erősödni az ukránokban, hogy nem ők vesztettek, hanem a nyugat szúrta hátba őket pont amikor legjobban szükségük lett volna rá, amire az orosz propaganda rá is dolgozhat párhuzamot vonva 1919-2023 eseményei között. Ennek akár veszélyes következményei is lehetnek EU-ra nézve, több millió elkeseredett fiatal ukránnal az országaikban akik se hazatérni, se integrálódni nem akarnak.


Instant hamvasztás


Már a belga sajtót is megvette Orbán/Putyin, EU-s támogatások ellopásáról cikkeznek


Torockai bejelentette igényét Kárpátaljára, amit nem sokkal később trompfoltak a románok, hogy nem szabad feladniuk területi követeléseiket ukrajnával szemben. A test még mozog, de fölötte már gyülekeznek a keselyűk?


Orosz himnusz az odesszai buszon, egy utas leszállt

Igen, ha a ruszkit kipicsázzák, az 0 veszteséggel történik, hisz ők okosak. Arcvonalat igazítanak, pozíciókat javítanak....
Hátrafelé.
:D

Ha ennyire beépültek a NATO vezetési rendszerébe, akkor segíts már, hogy a halál véreres, kóchengeres, valamilyébe fordulhatott elő:
  • A Moszkva elsüllyesttése?
  • Az A-50 lelövése?
  • A Szevasztopoli parancsnokság szét baszàsa?
  • A mezőn sorakozó alakulat, a drón tanfolyamon lévő FPV kezelők központja elleni támadások?
  • A repterek, finomítók elleni csapások?



Ezek nem voltak benn a titkos brüsszeli haditervekben, "amikhez az orosz hozzá fért", mert okos?

Ezekre nem láttak rá Putyinék?

Kurva gáz, ha igazad van, nem?

Vagy inkább csak álmodozol, mert kényelmetlen a valóság?
:)

Heti szinten buknak a hazugságok, amiket ide hordasz, miért gondolod, hogy "bele látnak" a NATO tervekbe.. ?
Két év ilyen szar teljesítmény után, akkor is azt kellene hazudni, hogy nem tudtuk, ha esetleg bele látnának a lapokba, mert így még megalázóbb...

Nagyon nem, mert ez a háború két sorban megy - van az első sor, az ukrán vs. orosz, meg a második, az USA/nyugat vs. dél (Oo, Kina and Co.). És a kiberhadviselés csak az első sorban lehet igazán aktiv, a hátsóban nagyon modorosan kell viselkedni, pedig ott van a lényeg...

Merthogy az orosz régesrég nyert volna, ha lefejezheti az ukrán kommunikációt, ami minden mozdulatukat látja és lereagálhatja minden tettüket ral-time, de az nyers amerikai, amerikai műholdakon megy, igy nem nyúlhatnak hozzá. Innentől pedig a kiberhadviselés nem csillanhat meg, mert az ellenéges kibertér core-ját nem támadhatja meg (és ASAT sem kezelheti le...)

Szerintem az egész háború teljesen értékelhetetlen totális háború szemszögéből, mert nem lehet az orosznak az ellenség igazi agyközpontját támadni (mert azon amerikai zászló van), igy csak a karokat ütheti. Márpedig ha a kibertérben ráugorhatnának erre a (politikai okokból) érinthetetlen parancsnoki láncra... úgy törnék át az ukrán vonalakat, hogy csak pislognánk.
Pl. az A-50et az ukrán magában nem is látta volna a csoffadt radarjaival, nemhogy raksit vezessen rá..

Megjegyzem az UMPK bombázás ugyanúgy folyik, mint eddig, szóval az orosz kidolgozta az eljárásokat a biztonságos alkalmazásra - vagy csak végre up to date EW van a gépeken/support megy velük. Mindenesetre a RuAF véres leckéket kap, de ahogy nézem tanulnak belőle, pl. a teljes Szuhoj vonal lassan tisztességes vadászbombázóvá válik.

Igazad van. Nem lehet az ellenség agyközpontját támadni....
Amiről beszélsz, azt úgy hívják az ellenség stratégiai szintű súlypontja. (Center of gravity, CoG).
Viszont ezt a háború előtt szokták felmérni, a művelet tervezés során, ugyanis ezt kell támadni...
Ha nem tudják támadni, akkor nem szokás háborút indítani.... ;)
Mert nem lehet a stratégiai célokat elérni a CoG támadása nélkül.

Ha egy háborúban lehetetlen a célokat elérni az általad felismert ok miatt, akkor annak a háborúnak NINCS ÉRTELME.
Ez a háború már 22 márciusban elveszett, mert akkor még a CoG Zselé és bandája volt.....
Már nem így van.
Innen már mindegy, hogy mi lesz Donbasszban, ha Ukrajna nem lesz már SOHA Putyiné.
Mert Putyin nem éri el az ellenfél supypontját. A polgári infrastruktúra, a katonai gépezet SEM az....
Az ellenfél társadalma lehetne, de a saját propagandája csapdájába esett.
A nyugati társadalmak nem áldoznak semmit, nem vesztenek SEMMIT, mert a gáz és energia fegyver csődöt mondott.
A háború Putyin számára tavaly elveszett.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 604
79 811
113
Segítek, mert ahogy látom gyorstalpaló nyusziképzésen ilyet nem oktatnak.
"kiber-hadviselés:
A számítógépek világméretű összekapcsolódását kihasználó, az ellenség kommunikációs, irányítási rendszereit a világhálón keresztül érő támadásokkal kivitelezett ellenséges cselekmény. A támadást civil csoportok, bűnözők, illetve államok egyaránt kivitelezhetik."

NATO International Military Staff working document of 15 March 2018, the Alliances cyberspace operations fall into four categories:
1) Communication and Information Systems (CIS) Infrastructure Operations (passive measures of prevention, protection, and recovery),
2) Defensive Cyberspace Operations (active measures of detection and reaction),
3) Intelligence, Surveillance, Reconnaissance (non-intrusive and intrusive intelligence collection; operational preparation of the environment),
4) Offensive Cyberspace Operations (denial and manipulation operations, operational preparation of the environment)

Segíts már ki kérlek a media access control (médiaelérés irányítása), a military public affairs (katonai tömegtájékoztatás) vagy a social media intelligence )közösségimédia felderítés), mindmind a kiberhadviselés elemei közé tartoznak.
 

JonatánJoe

Well-Known Member
2016. december 29.
177
1 189
93

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 429
33 719
113
Igen, ha a ruszkit kipicsázzák, az 0 veszteséggel történik, hisz ők okosak. Arcvonalat igazítanak, pozíciókat javítanak....
Hátrafelé.
:D

Ha ennyire beépültek a NATO vezetési rendszerébe, akkor segíts már, hogy a halál véreres, kóchengeres, valamilyébe fordulhatott elő:
  • A Moszkva elsüllyesttése?
  • Az A-50 lelövése?
  • A Szevasztopoli parancsnokság szét baszàsa?
  • A mezőn sorakozó alakulat, a drón tanfolyamon lévő FPV kezelők központja elleni támadások?
  • A repterek, finomítók elleni csapások?

Ezek nem komplett hadműveletek voltak, amit meg kellett osztani. Tudod, csak "need to know" alapon osztanak meg előre infót. Ezek egy részéről lehet, hogy nem tudott az ukrán hadvezetés sem előre, mivel nem ők tervezték meg azokat, sőt talán a végrehajtásukban sem vettek részt. A harkovi offenzíváról még az orosz milbloggerek is tudtak előre, szóval titoknak nem volt titok. Hogy mit csinált az orosz hadvezetés, az más kérdés. Egyszerűen nem volt elég egység feltehetően, amelyet elvonhattak volna máshonnan. Ha a NATO vezetési rendszerébe nem is, az ukránokéba valószínű, hogy be voltak épülve.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Itt ér véget az Ukrajnának nyújtott segély: Öten sikkasztottak el 40 millió dollárt, amelyet fegyverekre szántak

Egy ukrán fegyvergyártó cég alkalmazottai összeesküdtek a védelmi minisztérium tisztviselőivel, hogy közel 40 millió dollárt sikkasztottak el, és 100 000 aknavető töltényt vásároltak volna az Oroszországgal vívott háborúhoz – közölte az ukrán biztonsági szolgálat.
A Bloomberg beszámolója szerint az SBU 27/1, szombat késő este bejelentette, hogy öt embert sikkasztás vádjával vádolnak, egy személyt pedig letartóztattak, miközben megpróbálta átlépni az ukrán határt, és ha bűnösnek találják, 12 év börtönbüntetésre számíthatnak.
A nyomozás arra az esetre példa, amikor Kijev megpróbálja felszámolni a korrupciót, hogy felgyorsítsa Európai Uniós és NATO-tagságát. Mindkét blokk tisztviselői átfogó reformokat követeltek, mielőtt Kijev csatlakozhatna hozzájuk. Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a korrupció elleni háború „zászlóshajójaként” választották meg 2019-ben, jóval megelőzve Oroszország 2022. februári teljes körű Ukrajna invázióját. Az elnök és segítői is erőfeszítéseik bizonyítékaként jellemezték a legmagasabb rangú tisztviselők közelmúltbeli kirúgásait. a korrupció elleni küzdelemre. Biztonsági tisztviselők szerint a jelenlegi vizsgálat 2022 augusztusáig nyúlik vissza, amikor a tisztviselők 39,6 millió dollár értékű tüzérségi lövedékekre kötöttek szerződést a Lviv Arsenal fegyvergyártó céggel. A fizetés kézhezvétele után a cég tisztviselőinek át kellett volna utalniuk az összeget egy külföldön bejegyzett cégnek, amely majd szállítaná a lőszert Ukrajnába. Az árut azonban soha nem szállították ki, a pénzt pedig különböző ukrajnai és balkáni számlákra utalták – közölték a nyomozók. Ukrajna főügyésze kijelentette, hogy a pénzeszközöket lefoglalták, és visszakerülnek az ország védelmi költségvetésébe.

- Náluk nincs, ó nincs, náluk nincs korrupció.