[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 150
28 868
113
Tacheles nr126 németeseknek Thomas Röperrel és Robert Steinnel
1:40nél kezdődik.
Élő, úgyhogy témák nincsenek megadva. De. Il-76; francia zsoldosok, akik lehet, hogy idegenlégiók; Törökország, Svédország NATO-csatlakozása; Jemen; Hubert Seipel német újságíró* készített egy interjút Putyinnal még a háború kitörése előtt, amit nem adtak le, a kiegyensúlyozottság jegyében; AfD és a potsdami gyűlés; Gonzalo Lira; WEF; Lengyelország; vdLeyen duplázhat?

* https://forum.htka.hu/threads/biztp...uropa-europai-unio.639/page-1793#post-1608449
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
950
11 140
93
Vajon miről folyhat a diskurzus ilyen szűk körben?
A többi, ennél a spájznál nagyobb helység foglalt volt, ahol legalább addig hátra lehet tolni a széket hogy normálisan fel lehessen állni?
Az öltözékről... bele se kezdek.

Azt hiszem kilóg a lóláb, megy a nyomás-zsarolás az eu részéről ellenünk, és ezt az ukránok is tudják, látszik a viselkedésükön. Aki bajban van és kér az nem ilyen. Akinek ilyen szövetségese van mint nekünk az eu, annak nem kell ellenség :(
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A Giacint-S önjáró fegyver legénysége megsemmisített két amerikai gyártmányú M777 tarackot

A Vosztok csapatcsoport orosz Giacint-S önjáró lövegének legénysége megsemmisített két amerikai gyártmányú ukrán M777 tarackot dél-donyecki irányban. Erről az orosz védelmi minisztérium számolt be.

A Szever hívójelű löveg parancsnoka észrevette, hogy a 152 mm-es Giacintok legénysége naponta folytat üteg elleni harcot. Támadják az ellenséges állásokat, erődítményeket, utánpótlási útvonalakat, valamint az ellenséges lőszertároló területeket is.

„Amint egy ellenséges fegyver működésbe lép, azonnal tüzelünk, hogy elnyomjuk vagy legyőzzük. Két M777-es van a számlámra írva"” – jegyezte meg Szever.

Megjegyezte, hogy szíve hívására vesz részt a különleges hadműveletben, és és felszólította Oroszország lakosságát, hogy várják a harcosokat, akik végül győzelemmel térnek haza.


A Szu-34 FAB-500-as siklóbombákkal megsemmisítette az ukrán fegyveres erők parancsnoki beosztását

Az UMPC-vel ellátott FAB-500 repülőgépbombák, amelyeket vadászgépeink a támadás során használtak, lehetővé teszik, hogy a harci érintkezési vonaltól biztonságos távolságból precíz csapásokat adjunk.

Az orosz légierő, Szu-34 többfunkciós szuperszonikus vadászbombázóinak legénysége Krasznolimanszk irányában, a különleges műveleti övezetben támadta meg az ellenséges parancsnoki állomást és a munkaerőit. A célpontok megsemmisítése után a repülőgép-személyzet visszatért otthoni repülőterére.

A csapást FAB-500 nem irányított légibombák hajtották végre, egységes tervezési és korrekciós modullal (UMPC). Az 500 kg tömegű bombák nagy pontossággal találják el a célokat a harci érintkezési vonaltól biztonságos távolságból.

A technikus elmondta, hogyan fogadták a Szu-34-est a repülőtéren. Felsorolta azokat a feladatokat, amelyekkel a technikusok szembesülnek, hogy felkészítsék a harcost egy új küldetésre.

„Amikor a gép leszáll, találkozunk vele, felvesszük és visszatesszük a helyére, majd az összes szakember megkezdi a gép szervizelését a második repülésre. A repülőgépet üzemanyaggal és egyéb speciális gázokkal tankolják, ejtőernyőt szerelnek fel, bombákat felfüggesztenek, és az információkat leírják. A gép felszállásra készen áll” – mondta.

A FAB-500-asok még a Szovjetunióból származnak, de a tervezési és korrekciós modult, ami miatt „szárnyas bombák” néven váltak ismertté, csak nemrég kezdték el velük használni. Az ukrán fegyveresek számára ezeknek a bombáknak az orosz csapatok általi használata igazi rémálommá vált.

Korábban a The New York Times olyan anyagokat közölt, amelyekben ukrán katonák 500 kilogrammos siklóbombák becsapódását hasonlították össze a „pokol kapujának” megnyílásával .


A rohamosztag 45 perc alatt hat ukrán fegyveres erődöt elfoglalt

A Szaval hívójelű parancsnoka arról számolt be, hogy a primorjei Vosztok-csoport ötödik egyesített fegyveres hadserege 394. ezredének rohamosztagosai az Ukrán Fegyveres Erők hat fellegvárát foglalták el Zaporozsje térségében a különleges műveleti övezetben. Az orosz védelmi minisztérium által közzétett felvételeken a harci munkájuk látható.

A primorjei rohamosztagot egy „Szaval” hívójelű parancsnok vezeti. Egysége már több tucat ellenséges erődöt foglalt el. Egy másik erődítményért folytatott, öt napig tartó harcban Szaval egységének 20 támadója mintegy 200 ukrán fegyverest kényszerített arra, hogy dobják el a fegyvereiket és meneküljenek.

„Hat erődítményt vettünk be. Ez az egész egy csata volt, körülbelül 45 percig tartott” – mondta a parancsnok a közelmúltbeli rohamról.

A támadásban „Opel” hívójellel részt vevő katona sikeresnek nevezte a műveletet, és elmondta, hogy amikor az orosz csapatok közelednek, a fegyveresek általában félelmet éreznek. Az Opel az elfogott ukrán katonák elfogásáról is beszélt.

„Felajánljuk, hogy önként megadhatják magukat, elsősegélyt nyújtunk azoknak, akik önként megadják magukat. A parancsnok parancsot kapott, hogy a foglyot biztonságos úton vigyük végig, hogy sértetlen maradjon” – osztotta meg a katona.

A feladat elvégzése után a primorjei rohamosztag egy tábori táborban pihent, ahol megteremtették a felépüléshez szükséges feltételeket.

 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 320
10 816
113
Cserébe ők megkapják az F35-öt.Amúgy meg patriot hatótávolsága nem 75 hanem 160 körül van igaz a régebbi pac2-esekkel.Meg a jövőben akár megkaphatnak potensebb rendszereket is(THAAD).Persze nem ingyen.S300,Thor üzemeltetése meg közép távon is problémás lehet.Alkatrész ellátás plussz rakéták üzemideje is "véges".Törökökkel meg ha nem is baráti de "javuló félben" vannak a kapcsolataik.
A görögök miből fognak F35-öst venni amúgy?

Más: Némi mozgás északon:
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 870
86 960
113
Meg lesz egy lövésből is:
(Furcsa mód nem patkolt el azonnal mindenki.)

Ukrán temetők:

Reménytelenség:
https://twitter.com/simpatico771/status/1751691840389026239

Lesz-e ebből akkora mém, mint a Banderasos?
https://twitter.com/simpatico771/status/1751691268311089455


Napi nagyotmondás. 880k fős hadserege van Zselésnek, és hegyekben állnak az orosz hullák:
(Már meg se kérdezem, hogy akkor most nyertek, és minek nekik akkor az 50 milliárd, miért érzik ennyire reménytelennek a fenti videón a helyi nácik a helyzetet, s miért olyan Dmitry Gordon arca, amilyen?)
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 760
9 113
113
Nem,inkább az lmbtq, mee too,migránsokat ránk szervező,belpolitikánkba nyíltan belepofázó ,nyomoroncoknak hiszek,akik simán nekivezették az ukránokat egy nukleáris szuperhatalomnak,simán belemondják a kamerákba, hogy minden fillér jó helyre megy,amíg Oroszok halnak meg,az ukrán meg így jártak, hogyne.
Azt hagyjuk is,hogy mennyire szívatta le az EU-t a szankciókkal,felrobbantották a gázcsövet,lefegyvereztéknaz az európai hadseregeket,stb.
Ugyan miért ne hinnék nekik?
Hozzájuk képest az Oroszok becsületes úriemberek....
Na akkor. Az elembétkút és mítút én sem kedvelem. Elviselhető kellemetlenségként tekintek rájuk. Kétezer migránst akartak Magyarországra osztani, az csepp a tengerben. Amúgy meg egyre több a külföldi Magyarországon és a jövőben még sokkal több lesz. Az EU egy közösség aminek vannak előnyei és ehhez tartoznak kötelezettségek is. Ugyanez igaz a NATO-ra is. Nem kötelező ezekhez a szervezetekhez csatlakozni.

Az ukránok mentek neki az oroszoknak? Én ezt fordítva látom...

Nyugati hatalmi érdek szerint amíg Oroszország veszteségeket szenved, addig megéri Ukrajnát támogatni. Ezért is hülyeség a támogatások elvétele.

Szerintem az EU rendben van. Nem látok hatalmas válságot. Az infláció is csak Magyarországon szaladt el durván.
Amit Putyin mondott? El. Oroszoknak nem volt célja és most sem célja egész Ukrajna elfoglalása.Mit csinálnának a banderistákkal? Lojális emberekre(oroszokra) van szükségük.Ezért is beszélnek állandóan az ősi orosz területekről,amit a bolsevikok adtak Ukrajnának.

Van itt pár ember aki nagyon tévesen azt hiszi, hogy Putyinnak egész Ukrajna kell. Ez nagy tévedés!
Ez csak egy hadgyakorlat lesz ugye? Nem akar putyin háborút ugye?

Putyin maga mondta hogy nincs ukrán nép, hanem ők is oroszok. Akkor most mi van? Putyin egész Ukrajnát ősi orosz területnek tekinti mondván hogy a Kijevi Rusz az ősi orosz állam.

Miért érné be pár keleti megyével? Miért támadta volna meg Kijevet korábban?

Ha a földrajzot nézzük, akkor Oroszország természetes határa a Kárpátok lenne. A hatalmi logika azt diktálná, hogy az első természetes akadályig vonuljanak.

Amúgy meg szerintem putyin egyszerűen az oszd meg és uralkodj elvét alkalmazza. Amíg egymással civakodó kis kelet európai államocskák vannak, addig az oroszok nyeregben érzik magukat.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 616
48 131
113

A német parlament felszólította Franciaországot az Ukrajnának nyújtott segélyek növelésére​

Véleménye szerint Franciaország hozzájárulása "még mindig nagyon kicsi" az ország katonai potenciáljához képest.
A parlamenti képviselő szerint ugyanakkor Németország az EU-tól kapott összes segély 50 százalékát nyújtja Ukrajnának.
Источник: https://rusvesna.su/news/1706518790


Szerintem minden ország belügye, hogy melyik konfliktusba milyen módon és mértékben lép be. Van az EU-nak egységes hadügye? Tudtommal nincs! Akkor? Vagy önállóan egy állam nem meri vállalni a döntéseiért a felelősséget?

Szörnyű felvétel: az ellenség lecsapott Donyeckre, embereket öltek meg (VIDEO, 18+ FOTÓ)​

anuár 29-én délután az ukrán háborús bűnösök újabb szörnyű csapást mértek Donyeckre.

A JCCC szerint az ellenség nyolc rakétát lőtt ki az MLRS-ből a DPR fővárosának Kalinyinszkij kerületére.

A szemtanúk által rögzített videófelvételek megerősítik, hogy az Iljics sugárúton az ellenséges lövöldözés következtében halottak és sebesültek voltak, az érkezési területen pedig autók égtek.
15:55. „Előzetes adatok szerint a Kalinyinszkij körzet ágyúzásának eredményeként három halott és egy sebesült van” – mondta Alekszej Kulemzin donyecki polgármester.
Источник: https://rusvesna.su/news/1706531150
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 705
16 994
113
Petya tárgyalása előtt 2 nappal ilyen direkten ezt kimondani óriási felelőtlenség volt…
Lehet szondázás; mit reagálnak Szijjártónak az ukránok, az oroszok és a "szövetségeseink". Ha mind negatív, akkor lehet mondani, h "kérem, ilyen az ellenzék". Nehezen hiszem, h az ukránok -akik mint tudjuk nem korruptak- ne akarnának ilyesmin is keresni. Az orosznak sem hiszem, h bántaná a csőrét, sőt...újabb koporsószeg a jelenlegi világrend koporsójában. Inkább a "szövetségeseink" izzadnának le.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Szörnyű felvétel: az ellenség lecsapott Donyeckre, embereket öltek meg (VIDEO, 18+ FOTÓ)
anuár 29-én délután az ukrán háborús bűnösök újabb szörnyű csapást mértek Donyeckre.

A JCCC szerint az ellenség nyolc rakétát lőtt ki az MLRS-ből a DPR fővárosának Kalinyinszkij kerületére.

A szemtanúk által rögzített videófelvételek megerősítik, hogy az Iljics sugárúton az ellenséges lövöldözés következtében halottak és sebesültek voltak, az érkezési területen pedig autók égtek.
15:55. „Előzetes adatok szerint a Kalinyinszkij körzet ágyúzásának eredményeként három halott és egy sebesült van” – mondta Alekszej Kulemzin donyecki polgármester.
Источник: https://rusvesna.su/news/1706531150
Ezeket a mocskokat élve kéne elkapni!


Hivatalos: Orosz előrenyomulás – Tabaivka falu az orosz hadsereg „kezében”.

2024.01.29. hétfő - 14:30

Az orosz hadsereg bejelentette, hogy átvette az irányítást a harkovi régióban lévő Tabaivka falu felett – közölte az orosz védelmi minisztérium.
Az illetékes osztály szerint a fejlesztésre a nyugati haderőcsoport egységeinek Kupjanszk irányába tett akciói után került sor.

Eközben a Szinkovka régióban az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) 30. és 32. gépesített dandárának három rohamcsoportjának három támadását visszaverték.
Ezen akciók eredményeként a védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők 30 katona életét vesztették, két páncélautót, három teherautót és egy Msta-B tarackot.

Krasznolimanszk irányában a Központi Erőcsoport egységei javították pozíciójukat a frontvonal mentén, és az Ukrán Fegyveres Erők 63. gépesített dandárának rohamcsoportjait találták el Jampolovka és Cservonaja Dibrova térségében. Ott az ellenség – az oroszok jelentése szerint – mintegy 280 katonát, egy harckocsit és három járművet veszített.

Donyeck irányában a Déli Erőcsoport visszaverte az Ukrán Fegyveres Erők hat támadását, melynek eredményeként 210 katona, két teherautó, két D-30-as löveg és egy Rapier páncéltörő ágyú megsemmisült.

Juzsnodonyeck irányában a Vosztok csoport sikeresen visszaverte a 127. szárazföldi védelmi dandár támadását Prijutnoje régióban, az ukrán fegyveres erők 90 főt és két járművet veszítettek.

Zaporozsje irányában az Ukrán Fegyveres Erők 33. és 65. gépesített dandárja, valamint a 112. védelmi dandár ellen hajtottak végre támadást.

Herszon irányában a 38. tengerészgyalogos dandár egységei ellen támadást hajtottak végre Muzikovka térségében, melynek következtében az ukrán fegyveres erők akár 40 katonát és négy járművet veszítettek.
www.bankingnews.gr



Az orosz hadsereg megsemmisítette a legendás német Skynex légvédelmi rendszert
2024.01.29. hétfő - 14:14

A legkorszerűbb volt, szerencsétlenül megbukott

A fronton végrehajtott különleges hadművelet során az orosz csapatok eltalálták a német Rheinmetall cég által gyártott modern Skynex légvédelmi rendszert, amelyet drónok és alacsonyan repülő tárgyak elleni küzdelemre terveztek.
Az ukrán hadsereg tavaly 4-8 ilyen rendszert kapott nyugati szövetségeseitől.

A Skynex egy Oerlikon Mk3 gépágyúval van felszerelve, amelynek magas, 1000 lövés/perc tüzelési sebessége van. A komplexum különlegessége a távirányítás lehetősége és programozható robbanású rakéták alkalmazása. A rendszer akár teherautó alapra, akár fix talajra telepíthető. A Skynex fő funkciója a légi fenyegetések észlelése, nyomon követése és azonosítása radar segítségével 20-30 km távolságban, bár ez változhat a radar konfigurációjától és a célpont méretétől függően. A Skynexet a Rheinmetall 2021 késő őszén mutatta be, és jelenleg Ukrajna az egyetlen üzemeltetője ennek a légvédelmi rakétának. Németország maga nem használja a Skynexet fegyveres erőiben. Egy ilyen modern légvédelmi rendszer veresége figyelemre méltó esemény, tekintettel újdonságára és egyediségére, valamint korlátozott elterjedésére.
A Skynex rendszer az egyik innováció a rövid hatótávolságú légvédelmi rendszerek világában. A légvédelmi egység egy 3 mm-es Oerlikon Revolver Gun Mk 35 automata ágyúval van felfegyverezve. Különféle 35x228 mm-es lövedékeket használ, és akár 1000 lövés/perc tűzsebességgel rendelkezik. A lőszer 250 lövedékből áll. A lőszer típusától függően 1400 m/s-nál nagyobb kezdeti sebesség érhető el. A hatékony lőtáv akár 5 km. A gyártó szerint a Skynex rendszerek hatékonyak repülőgépek, helikopterek, AGM-88 HARM rakéták vagy hajóelhárító rakéták és pilóta nélküli légi járművek ellen. A drónok fokozott használata a modern háborúkban és konfliktusokban arra kényszerítette a világ katonáit, hogy olcsó és megfizethető módszereket keressenek a drónok elleni küzdelemben. Ez a légvédelmi rendszer az egyik hatékony eszköz a drónok elleni küzdelemben, mint például az iráni Shahed-136, amelyek sújtják városainkat és falvainkat, és tönkreteszik az ország kritikus infrastruktúráját.
A lőszerek közé tartoznak a nagy robbanásveszélyes és páncéltörő lövedékek. A vevőknek AHEAD programozható detonátorral felszerelt töredezett lőszert is kínálnak. Azt állítják, hogy az ilyen lövedékek jelentősen növelik a tűz hatékonyságát és csökkentik a lőszer fogyasztását, különösen akkor, ha összetett, kis méretű és manőverezhető célpontokat támadnak meg.
Az AHEAD programozható lőszerek bizonyos távolságban felrobbannak. A távolságmérő meghatározza a célpont távolságát, majd a lőszert önmegsemmisítésre állítja a megadott távolságban. A 252 lőszer és radar tartalékkal rendelkező légvédelmi rendszer egy páncélozott szállító vagy teherautó alvázára szerelhető távirányítós egységben található. A rendszer haditengerészeti változata telepíthető hajókra.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 458
10 391
113
Ki mondta, hogy meg kell érje nekik???
Mai árfolyamon 23300 darab "felsőbbrendű" nato tüzérségi lövedék ára, bár talán amit átadnak kicsit jelentősebb berendezés. De sebaj megmagyarázzák hogy nem lenne hozzá alkatrész, igen nincs mert nem engedik megvenni, de nem azért mert az oroszok nem adnának el. A nyugati csodákhoz se lesz... de ott legalább tényleg azért mert képtelenek gyártani hozzá. Ráadásul a 200 millió usd lehet hogy csak egy ígéret, hogy ha vesznek majd tőlük valami csodafegyvert abba beleszámítják, igaz a csodafegyver és a képesség amit most átadnak az csodafegyver árban majd lesz 4-6 milliárd usd de hát szövetségesek között ez nem számít.
azért éri meg,mert kb úgy lesz kifizetve mint a tótoknak .. sehogy :D
Igazából talán a görögöket még jobban is megszívatták, mert nekik már nem is egy üres ígéretet adtak amit még másfél éve el is lehetett volna hinni, hanem konkrétan megmondták hogy kb semmit nem kapnak cserébe de majd sok pénzt adhatnak az amcsiknak később ha pótolni akarják a képességet. Akkor is jobban jártak volna ha magáncégnek adják el azt meg valóban kifizetik a "békealapból" :D

Nem igazán látom miben más a nyugati szövetségeseinkkel üzletelni mint az aluljárós cigánnyal. Kb ugyan az a menete, előbb szépen elmondja aztán ha nem akkor fenyeget ha pedig nem küldöd el adott esetben egy kedves simogatással a francba akkor kirabol. A nyugat mindig is ez volt egy aluljárós cigány, csak manapság már nem sikerül ezt leplezni sem.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 288
14 005
113
Az orosz hadsereg megsemmisítette a legendás német Skynex légvédelmi rendszert
2024.01.29. hétfő - 14:14

A legkorszerűbb volt, szerencsétlenül megbukott

A fronton végrehajtott különleges hadművelet során az orosz csapatok eltalálták a német Rheinmetall cég által gyártott modern Skynex légvédelmi rendszert, amelyet drónok és alacsonyan repülő tárgyak elleni küzdelemre terveztek.
Az ukrán hadsereg tavaly 4-8 ilyen rendszert kapott nyugati szövetségeseitől.

Fityuszt, egy tuzérségi loszerkocsi volt eltalálva :rolleyes: :
https://twitter.com/FlatSu/status/1751638711836577886?

---------------------------------------------------------------------
Buhankás speciál

Bekopogot az ongylkos drón, de látta, hogy nem Geraszimov ul a volán mogott:


Orosz modernizáció: