[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Szörnyű felvétel: az ellenség lecsapott Donyeckre, embereket öltek meg (VIDEO, 18+ FOTÓ)
anuár 29-én délután az ukrán háborús bűnösök újabb szörnyű csapást mértek Donyeckre.

A JCCC szerint az ellenség nyolc rakétát lőtt ki az MLRS-ből a DPR fővárosának Kalinyinszkij kerületére.

A szemtanúk által rögzített videófelvételek megerősítik, hogy az Iljics sugárúton az ellenséges lövöldözés következtében halottak és sebesültek voltak, az érkezési területen pedig autók égtek.
15:55. „Előzetes adatok szerint a Kalinyinszkij körzet ágyúzásának eredményeként három halott és egy sebesült van” – mondta Alekszej Kulemzin donyecki polgármester.
Источник: https://rusvesna.su/news/1706531150
Ezeket a mocskokat élve kéne elkapni!


Hivatalos: Orosz előrenyomulás – Tabaivka falu az orosz hadsereg „kezében”.

2024.01.29. hétfő - 14:30

Az orosz hadsereg bejelentette, hogy átvette az irányítást a harkovi régióban lévő Tabaivka falu felett – közölte az orosz védelmi minisztérium.
Az illetékes osztály szerint a fejlesztésre a nyugati haderőcsoport egységeinek Kupjanszk irányába tett akciói után került sor.

Eközben a Szinkovka régióban az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) 30. és 32. gépesített dandárának három rohamcsoportjának három támadását visszaverték.
Ezen akciók eredményeként a védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők 30 katona életét vesztették, két páncélautót, három teherautót és egy Msta-B tarackot.

Krasznolimanszk irányában a Központi Erőcsoport egységei javították pozíciójukat a frontvonal mentén, és az Ukrán Fegyveres Erők 63. gépesített dandárának rohamcsoportjait találták el Jampolovka és Cservonaja Dibrova térségében. Ott az ellenség – az oroszok jelentése szerint – mintegy 280 katonát, egy harckocsit és három járművet veszített.

Donyeck irányában a Déli Erőcsoport visszaverte az Ukrán Fegyveres Erők hat támadását, melynek eredményeként 210 katona, két teherautó, két D-30-as löveg és egy Rapier páncéltörő ágyú megsemmisült.

Juzsnodonyeck irányában a Vosztok csoport sikeresen visszaverte a 127. szárazföldi védelmi dandár támadását Prijutnoje régióban, az ukrán fegyveres erők 90 főt és két járművet veszítettek.

Zaporozsje irányában az Ukrán Fegyveres Erők 33. és 65. gépesített dandárja, valamint a 112. védelmi dandár ellen hajtottak végre támadást.

Herszon irányában a 38. tengerészgyalogos dandár egységei ellen támadást hajtottak végre Muzikovka térségében, melynek következtében az ukrán fegyveres erők akár 40 katonát és négy járművet veszítettek.
www.bankingnews.gr



Az orosz hadsereg megsemmisítette a legendás német Skynex légvédelmi rendszert
2024.01.29. hétfő - 14:14

A legkorszerűbb volt, szerencsétlenül megbukott

A fronton végrehajtott különleges hadművelet során az orosz csapatok eltalálták a német Rheinmetall cég által gyártott modern Skynex légvédelmi rendszert, amelyet drónok és alacsonyan repülő tárgyak elleni küzdelemre terveztek.
Az ukrán hadsereg tavaly 4-8 ilyen rendszert kapott nyugati szövetségeseitől.

A Skynex egy Oerlikon Mk3 gépágyúval van felszerelve, amelynek magas, 1000 lövés/perc tüzelési sebessége van. A komplexum különlegessége a távirányítás lehetősége és programozható robbanású rakéták alkalmazása. A rendszer akár teherautó alapra, akár fix talajra telepíthető. A Skynex fő funkciója a légi fenyegetések észlelése, nyomon követése és azonosítása radar segítségével 20-30 km távolságban, bár ez változhat a radar konfigurációjától és a célpont méretétől függően. A Skynexet a Rheinmetall 2021 késő őszén mutatta be, és jelenleg Ukrajna az egyetlen üzemeltetője ennek a légvédelmi rakétának. Németország maga nem használja a Skynexet fegyveres erőiben. Egy ilyen modern légvédelmi rendszer veresége figyelemre méltó esemény, tekintettel újdonságára és egyediségére, valamint korlátozott elterjedésére.
A Skynex rendszer az egyik innováció a rövid hatótávolságú légvédelmi rendszerek világában. A légvédelmi egység egy 3 mm-es Oerlikon Revolver Gun Mk 35 automata ágyúval van felfegyverezve. Különféle 35x228 mm-es lövedékeket használ, és akár 1000 lövés/perc tűzsebességgel rendelkezik. A lőszer 250 lövedékből áll. A lőszer típusától függően 1400 m/s-nál nagyobb kezdeti sebesség érhető el. A hatékony lőtáv akár 5 km. A gyártó szerint a Skynex rendszerek hatékonyak repülőgépek, helikopterek, AGM-88 HARM rakéták vagy hajóelhárító rakéták és pilóta nélküli légi járművek ellen. A drónok fokozott használata a modern háborúkban és konfliktusokban arra kényszerítette a világ katonáit, hogy olcsó és megfizethető módszereket keressenek a drónok elleni küzdelemben. Ez a légvédelmi rendszer az egyik hatékony eszköz a drónok elleni küzdelemben, mint például az iráni Shahed-136, amelyek sújtják városainkat és falvainkat, és tönkreteszik az ország kritikus infrastruktúráját.
A lőszerek közé tartoznak a nagy robbanásveszélyes és páncéltörő lövedékek. A vevőknek AHEAD programozható detonátorral felszerelt töredezett lőszert is kínálnak. Azt állítják, hogy az ilyen lövedékek jelentősen növelik a tűz hatékonyságát és csökkentik a lőszer fogyasztását, különösen akkor, ha összetett, kis méretű és manőverezhető célpontokat támadnak meg.
Az AHEAD programozható lőszerek bizonyos távolságban felrobbannak. A távolságmérő meghatározza a célpont távolságát, majd a lőszert önmegsemmisítésre állítja a megadott távolságban. A 252 lőszer és radar tartalékkal rendelkező légvédelmi rendszer egy páncélozott szállító vagy teherautó alvázára szerelhető távirányítós egységben található. A rendszer haditengerészeti változata telepíthető hajókra.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 481
10 702
113
Ki mondta, hogy meg kell érje nekik???
Mai árfolyamon 23300 darab "felsőbbrendű" nato tüzérségi lövedék ára, bár talán amit átadnak kicsit jelentősebb berendezés. De sebaj megmagyarázzák hogy nem lenne hozzá alkatrész, igen nincs mert nem engedik megvenni, de nem azért mert az oroszok nem adnának el. A nyugati csodákhoz se lesz... de ott legalább tényleg azért mert képtelenek gyártani hozzá. Ráadásul a 200 millió usd lehet hogy csak egy ígéret, hogy ha vesznek majd tőlük valami csodafegyvert abba beleszámítják, igaz a csodafegyver és a képesség amit most átadnak az csodafegyver árban majd lesz 4-6 milliárd usd de hát szövetségesek között ez nem számít.
azért éri meg,mert kb úgy lesz kifizetve mint a tótoknak .. sehogy :D
Igazából talán a görögöket még jobban is megszívatták, mert nekik már nem is egy üres ígéretet adtak amit még másfél éve el is lehetett volna hinni, hanem konkrétan megmondták hogy kb semmit nem kapnak cserébe de majd sok pénzt adhatnak az amcsiknak később ha pótolni akarják a képességet. Akkor is jobban jártak volna ha magáncégnek adják el azt meg valóban kifizetik a "békealapból" :D

Nem igazán látom miben más a nyugati szövetségeseinkkel üzletelni mint az aluljárós cigánnyal. Kb ugyan az a menete, előbb szépen elmondja aztán ha nem akkor fenyeget ha pedig nem küldöd el adott esetben egy kedves simogatással a francba akkor kirabol. A nyugat mindig is ez volt egy aluljárós cigány, csak manapság már nem sikerül ezt leplezni sem.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 482
14 578
113
Az orosz hadsereg megsemmisítette a legendás német Skynex légvédelmi rendszert
2024.01.29. hétfő - 14:14

A legkorszerűbb volt, szerencsétlenül megbukott

A fronton végrehajtott különleges hadművelet során az orosz csapatok eltalálták a német Rheinmetall cég által gyártott modern Skynex légvédelmi rendszert, amelyet drónok és alacsonyan repülő tárgyak elleni küzdelemre terveztek.
Az ukrán hadsereg tavaly 4-8 ilyen rendszert kapott nyugati szövetségeseitől.

Fityuszt, egy tuzérségi loszerkocsi volt eltalálva :rolleyes: :
https://twitter.com/FlatSu/status/1751638711836577886?

---------------------------------------------------------------------
Buhankás speciál

Bekopogot az ongylkos drón, de látta, hogy nem Geraszimov ul a volán mogott:


Orosz modernizáció:

 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Avdejevka elesése: 50 000 ukrán rekedt a városban és külvárosában

Heves harcok folynak Avdejevkában, az oroszok elérték a város központjában található Mihály arkangyal ortodox templomát, és ellenőrizték a Tskalova főutat!

Az ukránok egy belső védekező "gyűrűre" korlátozódnak, ami napról napra csökken.

Még mindig van egy menekülési útvonaluk nyugat felé és a kokszgyár, amelyet az oroszok szándékosan nem vágtak el, mert segíteni akarják a kivonulásukat.

Az ukrán foglyok száma naponta növekszik, amint azt a vonatkozó videók is mutatják.

Az ukrán adminisztrációt elkeserítette a nyugati zsoldosok hiánya, mivel az elmúlt hónapokban elhagyták az Avdejevka frontját, „vesztes csatának” tekintve.

Kijev nagymértékben támaszkodik zsoldosokra az ukrán erők létszámhiányának fedezésére.




"Ukrán rendszámú teherautók "ürítik" a kehriesi lőszerraktárakat"

2024.01.28. | 20:40

A Hellenic Solution elnöke, Kyriakos Velopoulos fontos kinyilatkoztatást tett az "X"-en keresztül.
A Hellenic Solution elnöke arról beszél, hogy ukrán rendszámú teherautók "kiürítik" a kehriesi lőszerraktárakat.

K. Velopoulos ezt írja: „Az ügy egyre sűrűbbé és veszélyesebbé válik, ha mindez igaz! A parlament elé terjesztjük a kérdést! Ukrán rendszámú teherautók "kiürítik" a kehriesi lőszerraktárakat? Több mint 17 teherautó egy nap alatt?

A nagy kapacitású, ukrán rendszámú teherautók onnan viszik az anyagot. Csak január 15-én, hétfőn több mint 17 db ukrán rendszámú teherautó volt, reggeltől délig indulva a szállítás, a tanúvallomások szerint a következő napokban is folytatódott a szállítás? „Ha mindez igaz, az hazaárulás” – mondja a Görög Megoldás elnöke”

VÉSZHELYZET AZ UKRAINAI HÁBORÚVAL KAPCSOLATBAN! Az ügy egyre sűrűbbé és veszélyesebbé válik, ha mindez igaz! A parlament elé visszük a kérdést!Ukrán rendszámú teherautók "kiürítik" a kehriesi lőszerraktárakat? Több mint 17 teherautó egy nap alatt?



Az orosz titkosszolgálat figyelmeztet - "Kitöröljük Ukrajnát"


Szergej Nariskin, az orosz külügyi hírszerző szolgálat igazgatója utalt arra, hogy Oroszország nem érdekelt az ukrán állam felszámolásán kívül semmilyen rendezésben. Nariskin előre jóváhagyott Kreml-retorikát használ

Szergej Nariskin, az orosz külügyi hírszerző szolgálat igazgatója szerint az ukrán államnak és kormánynak "nagyon szomorú sorsa" van, és Oroszország "nem áll meg félúton".

Ukrajna kezdeti inváziója során Oroszország abban reménykedett, hogy behatol Kijevbe és megdönti az ukrán kormányt, mielőtt saját tisztségviselőit beiktatná.

Az amerikai székhelyű Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) szerint Nariskin úr korábban hasonló kijelentést tett, miszerint Oroszország „nem áll meg félúton” a náci ideológia elleni harcában – ezt a témát Moszkva is használta inváziójának igazolására – jegyzi meg a Sky News.

Mire gondol a Kreml "A két kijelentés hasonlósága arra utal, hogy Nariskin előre jóváhagyott Kreml retorikát használ, hogy azt üzenje az orosz állampolgároknak, hogy a Kreml nem nyitott az Ukrajnával folytatott tárgyalásokra, vagy nem hajlandó kompromisszumot kötni az Oroszország által kezdeményezett háború bármilyen rendezéséről annak ellenére, hogy a közelmúlt nyugati jelentései ennek ellenkezőjéről szólnak” – mondta az ISW.

„Az orosz tisztviselők következetesen megismételték Oroszország elkötelezettségét Ukrajnában elért maximális céljai mellett – ami Ukrajna és a Nyugat teljes kapitulációját jelenti –, és az orosz tisztviselők nyilatkozatai, amelyek azt sugallják, hogy Oroszország érdekelt vagy mindig is érdekelt az Ukrajnával folytatott béketárgyalásokban. Valószínűleg az érdek színlelésére tett kísérletek, hogy megelőző nyugati engedményeket váltsanak ki Ukrajna szuverenitását vagy területi integritását illetően."
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 651
113
Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka bejelentette lemondását – jelentette a Rada egyik helyettese.

Bejelentették az ukrán fegyveres erők főparancsnokának, Valerij Zaluzsnijnak lemondását – közölte Alekszej Goncsarenko, a Verhovna Rada képviselője.
"
"Két forrás azt mondta, hogy igen. <...> Zaluzsnij bejelentették lemondását, de rendelet még nincs" - írta a Telegram csatornán.
A parlamenti képviselő szerint az ukrán fegyveres erők főparancsnokának is felajánlották az egyik európai ország nagyköveti posztját, de ő ezt visszautasította.
Hétfőn korábban Borislav Bereza, a Verhovna Rada ex-helyettese bejelentette Zaluzsnij lemondását.
A közelmúltban számos ukrán és nyugati sajtó írt az ukrán elnök és az ukrán fegyveres erők főparancsnoka közötti súlyos nézeteltérésekről. A konfliktus eszkalációjáról Zaluzsnijnak a The Economist magazinnak adott őszinte interjúja után kezdtek beszélni, amelyben elismerte, hogy az ellentámadás zsákutcába jutott. Ez éles kritikát váltott ki a kijevi rezsim fejéből, aki valójában felszólította a katonát, hogy „maradjon a politikától”.
Az ukrán média később kiderítette, hogy Zelenszkij utasította a regionális közigazgatás vezetőit, hogy hagyjanak fel minden kommunikációval a katonai vezetővel. Az újságírók ezt egy potenciális versenytárs elpusztítására tett kísérletnek tekintették.
Ráadásul tavaly a helyi kiadványok azt írták, hogy Zelenszkij le akarja mozdítani posztjáról Zaluzsnijt, és a védelmi minisztérium élére kívánja állítani, mert riválisnak tekinti az elnökválasztáson.
Az ukrán felmérések eredményei megerősítik az ilyen félelmek érvényességét. Így a „Rating” szociológiai csoport tanulmánya kimutatta, hogy a válaszadók 82 százaléka bízik a főparancsnokban, 72 százaléka pedig az elnökben.Tisztázzuk, hogy ez utóbbi besorolása ez év júliusától zuhanni kezdett.
 

ruszkik.haza

Well-Known Member
2017. március 19.
552
1 794
93
Akkor ennek a Szijártó,és az ukránok mai találkozójának az volt a lényege,hogy megkönnyítsék Záhonynál a blackrock motyó átrakodását 44:30-tól https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=1108852806812523
Enyhe tévedésben van, még a háború előtt épült meg Európa legnagyobb átrakó terminálja Záhnynál 85 hektáros területen, amit aztán a háború miatt szerintem egyáltalán nem használnak. Itt a Kínából Magyarországra érkező vonatokat rakodták volna át, csak ugye már nem tudnak ebbe az irányba jönni a vonatok. Erről beszélt a kakadu.
(2021-es videó)
 
  • Tetszik
Reactions: balsteffl

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 981
6 004
113
Fityuszt, egy tuzérségi loszerkocsi volt eltalálva :rolleyes: :

Az jelenlegi helyzetükben jobban fáj az ukránoknak
A sok buta nafo fan meg örömködik.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 234
83 354
113
Állítólag Zsalu ment a levesbe, Budanov jön helyette. Urán forrás, nem orosz.
(mondjuk Zsalu volt az egyetlen hozzáértő katona ott, ezután már az opportunizmus lesz a mérvadó...)
Megnövekszenek a terrorista támadások, merényletek ukrán részről, ha igaz a hír.

De már cáfolták is:
Zelenszkij nem bocsátotta el az ukrán fegyveres erők főparancsnokát, Valerij Zaluzsnijt.

Ezt Szergej Nyikiforov elnöki sajtótitkár nyilatkozta az UP-nak adott kommentárjában.(UP=Ukrajinszka Pravda)

Azt is közölték, hogy Zaluzsnij visszautasította a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács élére vagy nagyköveti tisztségre vonatkozó ajánlatot. Katona ember. Nem érdeklik a pozíciók. És most a G7-es nagykövetek sorra felhívják az elnöki hivatalt, és megkérdezik, nem ettek-e halászlét ettek-e Bankováján.

A pletykák szerint Budanov és Syrsky is megtagadja a főparancsnoki posztot. Nem akarnak felelősséget vállalni, tekintettel a front helyzetére.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 482
14 578
113
Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka bejelentette lemondását – jelentette a Rada egyik helyettese.

A hír dementálva volt.
Lassan a Zaluzsnij leváltási híreinek gyakorisága felveheti a kuzdelmet a Geraszimov halálának gyakoriságával. ;)



Az jelenlegi helyzetükben jobban fáj az ukránoknak

Nem, jelenleg leginkább azon tunodnek, mit rakni belé ...
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 685
25 590
113
Megsemmisített dán M113:

Lembergi területvédelmis Kupjanszknál elment banderához:

Kupjanszknál lelőttek egy Puma felderítő drónt:

Oroszok nem látnak este, sokadik felvonás, most véletlenszerűen indítottak egy atgm-et és véletlenszerűen betalált:

Krinkynél a táj elég durván fest, ukrik bombatölcsérekben próbálnak megbújni:

Mesterlövész:

Dnyeperen megint 1 csónaknyi ukri akart rambózni, de ennek mi értelme van?:

Atgm indítása ukri géppuska állásra (este????):

FAB500 érkezések, Volcsanszk:

Lancet vs MT-12. érdekesség számomra, hogy csőre töltve tarották:

RBU6000 Ural alvázon:

Lancet veszteségek (első videón egy leó, legyint...):

Gránátos és FPV drón:

bandera vagy amit akartok: