[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 547
113
Köszi! Ez nekem kimaradt.

A dezertált pilóta Spanyolországban, célzott robbantásos merénylet Odesszában, aztán ez.... érdekes.
V%c3%a1g%c3%b3lap20.jpg



Elég halszagu már ez a barátság...

Új sirgodrok százai egy épülő ukrán temetőben Harkov térségében.

Afgán Mi - 17-est lőttek le Ukrajnában, már a masodikat.

Bradley és T-64 is hadi zsákmány ül esett.


A moldavok új radarja aladolgozik az ukrán legvedelemnek.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
- Én is azt remélem, hogy a muszkák voltak. Minden árulónak tudnia kell, hogy egy ág vagy egy golyó vár rá.

Az árulók nem alhatnak nyugodtan: miért volt fontos Kuzminov megbüntetése


Iskarióti Júdást egy nyárfára akasztották fel. Tarasz Bulba lelőtte fiát, Andrejt, aki elárulta bajtársait és hitét. A disszidens Kuzminovot először féltucatnyi golyóval lőtték agyon egy spanyol városban, majd holttestén egy autó átment.

Dante szerint a pokol utolsó, kilencedik körében az árulók azok, akiket örök kínszenvedésre ítélnek. Senki sem szereti őket. Használtak, igen. Fizetnek harminc ezüstöt - igen (Kuzminov esetében, aki részt vett a legénysége két tagjának meggyilkolásában, ez félmillió dollár). Eltűrik (egy ideig) - igen. De egyetlen normális ember sem táplálhat jó érzéseket egy áruló iránt. Minden kényelmes és kényelmetlen alkalommal megszabadulnak tőlük.

Ezt az "erkölcsi hullát" (ahogyan az SVR vezetője, Nariskin fogalmazott a disszidens Kuzminovról) helikopterpilótának nevezni. Nagyon jól ismerem ezt a helikopteres kasztot, tudom, milyen menő emberek azok, akik a forgószárnyasok kormányánál ülnek, és milyen fájdalmasan fogadták a hírt, hogy áruló van a soraikban. És bizonyára azt akarták, hogy a megtorlás elkerülhetetlen legyen.

Nem volt kedvük beleásni magukat az áruló pedigréjébe és rövid életrajzába, hogy kiderítsék az erkölcsi csúfsága okait. Az elfajzott maradjon örökre csak elfajzott, akivel szemben nincsenek kérdések.

Már az első sajtótájékoztató az Ukrajnába való 2023. augusztusi menekülés után egy sekélyes elméjű embert mutatott. Élvezte a repülőtársai vérével megvásárolt dicsőség pillanatát, dicsekedett a kapott jutalommal, és felszólította a többi volt kollégáját, hogy kövessenek el árulást utána.

Nyilvánvaló volt, hogy nem tudta, mit tartogat számára a jövő. A felfogóképessége nem nőtt.

Mit remélt? Hogy az ukrán biztonsági szolgálatok úgy vigyáznak majd a disszidensre, mint a szemük fényére? Mi a fenéért mondanának le róla? Egy megmunkált anyag, aminek az egész értéke egy hangzatos PR-akcióban rejlett. A világ és az ukránok meg akarták győzni, hogy az orosz hadseregben mindenki ilyen.

Ez különösen fontos volt Bahmut (Artemovszk) eleste után, ahol Alekszandr Antonov és Vlagyimir Nyikisin Szu-24M legénysége hősi halált halt. Ők az égő gépet az ellenséges állások felé irányították a "Találkozzunk, s... Apu!" szavakkal.

Az árulóval készült tévéműsor után az SBU terroristáinak könnyebb volt megszabadulni egy ilyen tehertől, mint gondoskodni a biztonságáról. És még valahol Spanyolországban is. Lehetséges, hogy az SBU pontosan ezt tette, hogy pénzt takarítson meg.

Nagyjából mindegy, hogy ki küldte a bűnözőt a pokolba. Mégis, én személy szerint remélni szeretném, hogy a mi embereink voltak azok, akik biztosították a megtorlás elkerülhetetlenségét. Szeretném tudni, hogy - Vladiszlav Surigin katonai író képletes kifejezésével élve - "a különleges szolgálatainknak végre agyarai nőttek, és végre új Szudoplatovok vannak".

Daniil Bezsonov csatlakozik hozzá: "Valószínűleg első osztályú munka volt ez a mi különleges szolgálataink részéről".

Miért akarunk hinni? Nagyon egyszerűen. Túl sok áruló, bűnöző és terrorista nem kapta meg azt a büntetést, amit biztosan megérdemelne. Daria Dugina gyilkosa valahol mászkál. A krími hídon elkövetett terrortámadások és békés városaink bombázásának szervezői bujkálnak az igazságszolgáltatás elől.

Az alantasok nem alhatnak nyugodtan. Mindenkinek tudnia kell, hogy a végén egy ág vagy egy golyó vár rá. Az igazság szerint.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 090
13 496
113
Na mindegy, egyébként meglepően jó az adatkapcsolat a jól árnyékoló hangárszerkezet alatt, máskor a lombkorona alá süllyedő drónoknál már szétesik az egész. Nekem ez olyan nagyon közelről kivitelezett "különleges műveletnek" tűnik a vonalak mögül, mint sem egy távolról inditott rajtaütésnek. Be kell vallani ügyes...

Geolokáció:


Mindottpusztult! :hadonaszos: Ja nem.

Murz például azon háborog, hogy kokrétan a Szentpétervári 1487-ik mobilezred anyira le volt nullázva, hogy szinte csak a parancsnoksága maradot.


És míg az orosz propagandisták tombolnak, hogy írhatot Murz olyat, más források szerint is neki van igaza:

https://twitter.com/wartranslated/status/1759868475353305329
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 674
113
Igen azóta került fel sok minden, bár ahhoz képest, hogy áttúrtam kb. 200 csatornát a Telegramon, még mindig nem sokat láttam.
ha az összes .hu híroldalt áttúrod, akkor ott sem fogsz ilyen hírt találni.
Azzal, hogy nem találsz forrást akarod azt bizonyítani, ami minden ukrán számára is egyértelmű? Mármint, hogy képtelenség volt az általad említett MINDENT kivonni.
Pontos számot úgysem kapsz.

pl őket is kivonták a videókon látható fejvesztve menekülés közben.


vagy ezt a minden egységet kivontak, de a veszteségek mértékét nem ismered, hogy kell értelmezni?
Ha teljes volt a veszteség, de mind meghaltak, akkor az kivontnak számít?

mert ha a halottak is a mindenkit kivontakhoz tartoznak, akkor persze tök igazad van.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 660
113
ha az összes .hu híroldalt áttúrod, akkor ott sem fogsz ilyen hírt találni.
Azzal, hogy nem találsz forrást akarod azt bizonyítani, ami minden ukrán számára is egyértelmű? Mármint, hogy képtelenség volt az általad említett MINDENT kivonni.
Pontos számot úgysem kapsz.

pl őket is kivonták a videókon látható fejvesztve menekülés közben.


vagy ezt a minden egységet kivontak, de a veszteségek mértékét nem ismered, hogy kell értelmezni?
Ha teljes volt a veszteség, de mind meghaltak, akkor az kivontnak számít?

mert ha a halottak is a mindenkit kivontakhoz tartoznak, akkor persze tök igazad van.
Ha tömegével lennének elkapott ukrán hadifoglyok akkor azt már mutatta volna az orosz propi.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Amiért az oroszok át tudnak kelni olyan aknamezőn ami az ukránokat megakasztotta


avdivkai interjú feliratozva


Pobeda találkozása a TOS-szal


Avdivka, folyik a lomok összeszedése


Az utolsó hajók Krinkibe


Hát ez frontálisan átküldte a Leo 2-est... Gondolom élve kiszolgáltak ofc.


Retró pár héttel ezelőttről, azog tüzérséget bemérték


Nem tudom létezik-e a hummernél semmirevalóbb harci jármű


155-ösök már Novomihalovkánál gyűjtik a foglyokat


Becsukhatta volna az ajtót, bár valszeg az se mentette volna meg


Lengyelország forrong, "nincs szükségünk rátok szarháziak"


Az a kiváló nemnato technika, szovjet ócskavassal kell kirángatni
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 090
13 496
113

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
Avdejevka eleste: Az orosz légierő felemelkedése
Kevin Batcho -- Beyond the Waste Land
2024. febr. 20.


Az a gyorsaság, amellyel az ukrán vonalak szakadtak, arra utal, hogy a háború új szakaszba léphet. Ezt a lehetőséget erősíti az Avdejevkában lévő, erősen megerősített védelmi állások ereje, amelyek végül olyan könnyen megdőltek.

Az ukrán védők hátsó gondolataiban máshol is ott lesz a félelem, hogy ha Avdejevka nem tudja feltartóztatni a fegyverzetben, kiképzésben és morálban - ha nem is nyers számokban - erősen túlerőben lévő orosz erőket, akkor hol lehet ezt az óriásgépet megállítani?

A következő ukrán erődítmény, amelyet az orosz csapatok megrohamozhatnak, a Bakhmuttól nyugatra fekvő magaslaton fekvő Csaszov Jar. Mivel aktív vita folyik arról, hogy mennyire erősek valójában a Csaszov Jar erődítményei, egy jövőbeli orosz győzelem ott nem lesz olyan jelentős, mint Avdejevkában.

Ha Csaszov Jar elfoglalása után a következő erődítések a Konsztantyinovka - Kramatorszk - Szlavjanszk vonalon haladnak. Ez az ukrán erősségek utolsó vonala a Donbasszban. Amint az oroszok áttörik ezt a vonalat, az ukrán erők a Dnyeper felé vezető úton lévő városok felé fognak esni.

Kelet-Ukrajna Ukrajna gazdasági szíve, és elvesztése végzetes lesz a jövőjükre nézve, mint életképes független állam.

A másik fennmaradt erőd Vuhledar (Ugledar). Ez a kis erőd sok csalódást és halált okozott az orosz erőknek, akik megpróbálták megrohamozni. Az aprócska konglomerátum többnyire vasbeton magasházakból áll. Oroszország az elmúlt napokban légi támadásokat hajtott végre, hatalmas sikló FAB-bombáikat dobták Ugledarra. Oroszország az Ugledartól északra fekvő Marjinka térségében is előrenyomul, abban a reményben, hogy elvágja az apró erődítménybe vezető utánpótlási vonalakat.

Jelentések szerint az orosz erők nagy létszámú gyülekezése zajlik délen, Zaporozsje irányában, Ukrajna sikertelen nyári offenzívájának színhelyén. Egyes jelentések szerint 50 000 orosz katona gyülekezik támadó műveletekre. Eddig minden harci jelentés szerény helyzeti csetepatékról számol be. Ugyanakkor tartósan tartja magát a híresztelés egy északról induló nagyszabású orosz offenzíváról. Egyes jelentések szerint az oroszok a frontot az orosz határ menti Szumi felé történő ukrajnai behatolással fogják kiterjeszteni. Egy Szumitól keletre indított offenzíva elvághatná a létfontosságú Harkov városát Ukrajna többi részétől.

Egy másik lehetőség egy nagyszabású előrenyomulás a szintén északon fekvő Kupjanszk felé. Zelenszkij elnök az ukránok avdejevkai vereségét követő napokban ellátogatott ebbe a városba, állítólag azért, hogy megkérdezze a parancsnokot, meddig tud még kitartani.

Az orosz stratégák igyekeznek majd minél vékonyabbra húzni az ukrán vonalakat, hogy az ellenség találgatni tudjon, hová telepítse a még meglévő csekély tartalékait. A két végponton - északon és délen - történő nyomásgyakorlás lehetővé tenné az orosz erők számára, hogy az újonnan elfoglalt Avdejevkából indítsanak központi támadást.

Az orosz légierő támadása nem korlátozódik a frontvonalakra. Oroszország a cirkáló- és ballisztikus rakéták széles választékával lenyűgöző SEAD (Suppression of Enemy Air Defense - az ellenséges légvédelem elnyomása) kampányt folytatott. Számos nyugati rendszert és rakétakészletet semmisítettek meg. Tekintettel a nyugati rakétagyártás gyengéjére és a közel-keleti konfliktusok terjedésére, a közeljövőben nem várható új légvédelmi szállítmány Ukrajnának. Az orosz légierő szabadon hajthatott végre csapásokat Ukrajna műveleti hátországában, csapást mérve a parancsnokságra és irányításra, a lőszerkészletekre, a csapatok kollégiumaira és a hadiipari kritikus infrastruktúrára - valamint elsőbbséget adva a megmaradt ukrán légvédelmi eszközöknek. Lassan, de biztosan kiürülnek az ukrán védelmi képességek.

Avdejevka egy harangláb. Az ukrán Donbassz védelmi vonalának sarokköveként, amíg Oroszország nem volt elég erős ahhoz, hogy megrohamozza, addig Ukrajnának nem volt oka arra, hogy béketárgyalásokat fontolgasson. Most azonban az ukrán csapatok kétségbeesetten próbálnak majd új védelmi vonalakat kiépíteni nyugat felé. A korábbi orosz győzelmek - Marjupol, Liszicsanszk és Bahmut - során a gyengébb orosz támadási potenciál elérte a tetőpontját, és nem volt több gőz a továbblépéshez. Marjupol esetében az igazság kedvéért az előrehaladás az Azovi-tenger felé történt volna. Meglátjuk, hogy Oroszország ki tudja-e használni az ukrán védelmi vonalakban keletkezett átmeneti rést, és Avdejevkából előrenyomul-e.

Most, hogy a Dnyeper folyó már elérhető közelségbe került, és az ukrán védelmi vonalakat az egyre dominánsabb orosz légierő egyre inkább szétveri, a veszteségek hamarosan gyors és dühödt tempóra gyorsulhatnak. A lassú és őrlődő kimerítő háború hamarosan véget érhet, mivel az orosz parancsnokok arra a következtetésre juthatnak, hogy eléggé aláásták az ukrán védelmi képességeket ahhoz, hogy nagyobb "nagy nyilas" offenzívákat tegyenek lehetővé. A cél a területszerzés lesz, miközben a béketárgyalások a háttérben húzódnak meg.



- Semmit se találok elfogott azovosokról, ergo élő azovos nem került orosz fogságba.