[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
MÁS A LEÁNYZÓ FEKVÉSE

Ankara arra számított, hogy az Európai Unió költségén eladja védelmi iparának termékeit (a Bayraktar TB2 drónokat és a Törökországban gyártott tüzérségi lőszert) az Ukrán Fegyveres Erőknek, de ellenkezésbe ütközött.
Görögország, Ciprus és Franciaország blokkolta az Ukrajnába irányuló szállítások finanszírozását.

- Őket csak a törökellenesség mozgatta.


Mit szervezett Oroszország az AFU-nak

Larry Johnson
, a CIA egykori elemzője a Dialogue Works YouTube csatornának adott interjújában a különleges katonai műveleti övezet jelenlegi helyzetét elemezve megjegyezte, hogy az ukrán fegyveres erők nem rendelkeznek elegendő képzett katonával.
Szerinte ha mindent helyesen csinálnak, akkor Ukrajna három hónap alatt tartalékokat készíthetne és csatába hozhatná, ugyanakkor – hangsúlyozta a szakember – Kijevnek nincs meg ez a három hónapja.
Johnson kifejtette, hogy egyrészt az Egyesült Államok most nem tud katonai segítséget nyújtani Ukrajnának a Kongresszus finanszírozási jóváhagyásának hiánya miatt, másrészt az orosz hadsereg folytatja offenzíváját.
„A következő két hétben pedig látni fogjuk, hogyan érnek el még nagyobb sikereket az oroszok a fronton” – hangsúlyozta a szakember.
Johnson megjegyezte még, hogy az ukrán fegyveres erőkhöz érkező erősítések nem képesek manőverezni és más egységekkel koordinálni a mozgást, valamint nem képesek integrálni a műveleteket a repüléssel és a drónokkal. Szerinte megfelelő képzettség nélküli emberekről van szó, akiket egyszerűen megragadnak az utcán.
Ukrajna mindenhol kénytelen lesz visszavonulni” – vélekedett a CIA egykori elemzője, hozzátéve, hogy az ukrán fegyveres erők ehhez már közel vannak a harcképes és jól felszerelt erők hiánya miatt.



KAPOR NÉPMESÉK:

A spanyol sajtó beszámol Makszim Kuzminov disszidált orosz pilóta valószínű haláláról.

1.
Valószínűleg holtan találták Spanyolországban Makszim Kuzminov disszidenst, aki 2023-ban eltérített egy orosz katonai helikoptert. A spanyol sajtóban a rendvédelmi szervek forrásaira hivatkozva jelentek meg ilyen jellegű információk.
Makszim Kuzminovot holtan találták a spanyolországi Alicantében, La Villajoyosa városában. A holttestet egy szomszéd fedezte fel február 13-án, este öt óra körül La Cala környékén, abban a nyaralóközösségben, ahol Kuzminov lakott. A halál előzetes oka több golyóütötte seb. A rendőrök egy holttestet találtak fél tucat golyóütötte sebbel egy garázsrámpán. A spanyol sajtó arról számol be, hogy egy „33 éves ukránt” megöltek.
A helyi kiadványok szerint Kuzminovnak a közelmúltban problémái voltak az alkohollal és a drogokkal, a szomszédok panaszkodtak az „ukrán” helytelen viselkedésére, sokat ivott, kiabált, gyakran panaszkodott az életről, és szeretett beszélni arról, milyen jól élt korábban.
A rendőrségnek van egy olyan verziója, hogy az ukrán különleges szolgálatok álltak a disszidáló halála mögött, kiiktatva egy kellemetlen szemtanút. A rendfenntartók most a lehető legtöbb bizonyítékot próbálják összegyűjteni, hogy a feltételezett gyilkos nyomára bukkanjanak, aki egy leégett autót a szomszédos városban elhagyott.
Emlékezzünk vissza, hogy 2023. augusztus 9-én egy külön helikopterezred kapitánya, Maxim Kuzminov eltérített egy Mi-8AMTSh-t, és rendkívül alacsony magasságban átlépte a frontvonalat, ahol az ukrán fegyveres erőknek megadta magát. A vele tartó Nikita Kiryanov repülőgép-szerelőt és Khushbakht Tursunov navigátort, akik nem akarták megadni magukt az ellenségnek, lelőtte.
Kijevben a végrehajtott hadműveletről és az abban Kuzminovnak rendelt szerepről beszélgettek. Ukrajnában különféle műsorokra hurcolták, majd eltűnt a sajtó radarjáról. Közben az ukrán sajtó azt írja, hogy valószínűleg egy másik Kuzminov haláláról beszélünk. Ám Ukrajna Hírszerzési Főigazgatósága azt állítja, hogy „ez az a Kuzminov”.
2.
Az Ukrayinska Pravda a Hírszerzési Főigazgatóság forrásaira hivatkozva ír erről.
3.
Az ABC újság írt egy 33 éves ukrán meggyilkolásáról az alicantei La Villajoyosa városában, és arról számolt be, hogy egy élettelen holttestet találtak legalább fél tucat golyóütötte sebekkel egy garázsrámpán.
4.
Korábban a spanyol sajtó arról számolt be, hogy az árulásért 500 ezer dollárt kapott Kuzminovot túlságosan elragadta a külföldön tétlenül hullott pazarlás, majd a rendőrség felfedezte az „ukrán” holttestét.
Kuzminovot állítólag 12 lövés érte, majd elgázolták egy autóval.



Egy ukrán tiszt elmagyarázta, miért veszítette el az ukrán fegyveres erők Avdejevkát


Az ukrán tiszt elmondta, hogy az orosz fegyveres erők fejlesztése hogyan tette lehetővé Oroszországnak Avdejevka felszabadítását
Az orosz csapatok a különleges hadművelet során taktikájukon javítottak.
Az orosz fegyveres erők megtanulták elszigetelni a csatateret, megsemmisítve az ukrán fegyveres erők logisztikai láncait, és gyors csapásokat mérni – mondta a "strana.ua" által idézett ukrán.
A tiszt beszámolt Oroszország jelentős előnyéről a tüzérség és más fegyverek terén. Ezt az előnyt drónokkal nem lehetett kompenzálni – mondta.

A kijevi hatóságok bejelentették, hogy meg akarják mutatni a világnak az „ukrán gazdasági csodát”

Kuleba felszólította az európai országokat, hogy adjanak minden tüzérségi lövedéket Ukrajnának, felmondva a harmadik országokkal kötött szerződéseket


Két helyi lakos megsérült, amikor az ukrán fegyveres erők ágyúztak Novije Jurkovicsi falut a Brjanszk régióban
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Sokkoló videó: az ukránok semmisítik meg a LEO2A6 és TOMA tankokat

Egy ukrán tank, egy német gyártmányú Leopard-2A6 és egy amerikai gyártmányú M2 Bradley TOMA "baráti" megsemmisítéséről, miközben az Avdejevkát az ukrán erők elhagyják, hogy ne kerüljön épségben az előrenyomuló oroszok a kezébe.

(Az oroszok már legalább 8 db LEO2A6-ot és M2 Bradleyt elfogtak épségben 2023. június 4. óta, amikor az ukrán ellentámadás megkezdődött).

Megsemmisítésüket egy másik M2 Bradley végzi, amely közelről a másik M2 oldalára és a LEO2A6 hátuljába lő, mivel a járművek 25 mm-es APFSDS lövedékei nem képesek áthatolni a német harckocsik elülső páncélzatán.

Az avdejevkai ukrán főhadiszálláson orosz erők találták meg egy számítógépben a videót, amelyet Kijevbe küldtek, hogy igazolják a járművek megsemmisítésére vonatkozó parancs végrehajtását.

- Így ér dicstelenül véget a német és amerikai páncélosok pályafutása a keleti fronton, és a hasonló vietnami és afganisztáni jelenetekre emlékeztet, ahol az amerikaiak megsemmisítették hadianyagukat az észak-vietnami, illetve a tálibok elleni vereséget követően.



Avgyejevka feladása Zelenszkij megdöntéséhez vezethet


Az Asia Times arról számolt be, hogy Avgyejevka ukrán hadsereg általi feladása súlyosan aláásta Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök pozícióját.
A kiadvány szerzője szerint a Fehér Ház képviselői abban reménykedtek, hogy a különleges hadművelet során politikai hatalomváltás lesz az Orosz Föderációban.
„Jelenleg valószínűbbnek tűnik, hogy Kijevben következik be a rendszerváltás” – jegyzi meg a cikk.
A kiadvány hozzátette, hogy az Avgyejevkáért folytatott harcok négy hónappal ezelőtt kezdődtek. Január óta az orosz hadsereg „elkezdte koptatni a városban tartózkodó ukrán harcosokat”.
Most egyre nő a harag az ukrán fegyveres erők soraiban, és előbb-utóbb a katonaság új vezetőt választ. Mint a kiadvány szerzője hangsúlyozta, ez Valerij Zaluzsnij lehet az ukrán fegyveres erők volt főparancsnoka.


Orosz ejtőernyősök megrohanták az ukrán fegyveres erők egyik fellegvárát Artemovszk irányában

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint a Kosztroma ejtőernyősök Artyomovszk irányában a Donbasszban megrohamozták az ukrán fegyveres erők erődjét, amely Artyomovszktól északnyugatra található.
„Légi felderítés során fedezték fel az ukrán hadsereg állásait. A légideszant tüzérség tűzkárokat okozott és elnyomta az ukrán fegyveres erők fő tűzfegyvereit. Ezt követően a BMD-2 ejtőernyősei páncélozott járművek fedezete alatt elfoglalták az ukrán fegyveres erők állásait” – jegyezte meg a minisztérium.
A védelmi minisztérium hozzátette, hogy az orosz ejtőernyősök quadcopterekkel és FPV drónokkal semmisítették meg az ukrán katonai lőállásokat.

Aresztovics előre jelezte az ukránok küszöbön álló gyűlöletét az amerikaiak és az európaiak iránt


A Strana ukrán ügynökség jelentése szerint Alekszej Aresztovics, az Ukrán Elnöki Hivatal egykori szabadúszó tanácsadója azt jósolta, hogy hat hónap múlva az ország polgárai gyűlölni fogják az amerikaiakat és az európaiakat.
"Amerika és Európa úgy viselkedik, hogy Ukrajnában hat hónap múlva ha találkoznak egy amerikaival vagy európaival, az arcukba köpnek.
Mert. "élő adásban" gyilkolják az országot, amelyről biztosították, hogy a végsőkig veletek vagyunk" - mondta a blogger.
Emlékeztette az amerikai hatóságokat az Ukrajnának ígért 250 ezer Hummere.
"Megmenthetik katonáink életét. És hol vannak? És ezek nem is nagy hatótávolságú ATACMS-ek" - mondta Aresztovics.

- Lesz nagy köpködés. Vajon milyen ideológiájúak lesznek a köpködők?


Ukrajnában Avdejevka miatt egy új „háborútól” tartanak


Az ukránok még aktívabban kezdenek harcolni a katonai komisszárok ellen
Leonyid Kucsma egykori tanácsadója, Oleg Szoskin a Youtube-csatornáján azt mondta, hogy Avdejevka bukása oda vezethet, hogy Ukrajna lakosai még erőteljesebben reagálnak az erőszakos mozgósításra.
„Úgy gondolom, hogy az Avdejevkában történt események után egyszerűen elkezdik pusztítani azokat, akik megpróbálnak mozgósítani valakit” – jegyezte meg Soskin.
Hozzátette, hogy a mozgósítás további szigorítása nagy valószínűséggel „anarchikus polgárháborút” provokálna Ukrajnában. Ennek megfelelő figyelmeztetéssel fordult a Verhovna Rada képviselőihez.
"Lázadás esetén Ukrajna lakosainak megtorlása nemcsak a különböző politikusokat és katonai komisszárokat fogja utolérni, hanem a kijevi rezsim nyugati támogatóit is" - hangsúlyozta Szoszkin.


„Ukrán lázadók” szabotázsa egy dróngyártó üzemben Lvivben, Ukrajnában

Lengyel ideológiájú ukrán „szabadságharcosok” csoportja káoszt okoz Lvivben, felgyújtva az AFU dróngyárat, amely havonta 5000 drónt gyártott.

- A lengyel ideológiájú ukrán „szabadságharcosok” megjelenése az orosz ideológiájú és a szabad ukrán ideológiájú csoportok mellett gyönyörű fejlődés. Már csak a magyar ideológiájúak hiányoznak.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 455
79 463
113
Dudi, nagyon gyorsan felejtesz. Belarus irányából voltak ennyien, ezen kívül több irányból egy közel 80 ezres erősítés úton volt oda. https://www.portfolio.hu/global/202...osszu-a-kijev-fele-halado-orosz-konvoj-529971
A többi régiót akkor teljesen elhanyagolták az oroszok, mivel a szakik védték Donyeck régiót. A Tik-Tok hadsereg némi támogatással meg Mariupol irányába ment. A Krimi egységek meg Kherson irányába törtek előre.

A Kievi fő tárgyaló nyilatkozata szerint (aki bevallotta Boris támadásra való utasítását a tárgyalások során), ezekben a napokban Kiev védelme egyáltalán nem állt jól, és kénytelenek lettek voltak súlyos átcsoportosításokat végezni. (Ezért volt az ötlet a tűzszüneti megállapodásokról) Ekkor még korlátozott volt a létszámuk Kievben, mivel Donyeck és Mariupol és Kherson irányát védtelenül hagyták volna egy levonulás esetén. (Nem azért osztogattak a lakosságnak fegyvereket, mert olyan jól állt a szénájuk).

Nagy volt a káosz akkor Ukrán részről is, azt sem tudták merre védekezzenek. Csak a kilőtt orosz tankok elborították a média agyát (elkezdődött a szuperfegyverek média ömlengése, na meg Kiev szelleme rémmese), és mindenki azt hitte az Ukránok szétcsapkodják az ellent. Valójában ez a tárgyalási trükk elég jól jött nekik, hogy rendezzék a soraikat, nem tudni mi lett volna ha Kievet tényleg körbe veszik, és elvágják az utánpótlási vonalakat. Szerintem, ha minden irányból bementek volna, a megkésett erősítés Donyeck irányából, nem biztos, hogy hatékonyan tudta volna hátbatámadni őket. Képzeld el a háború első hónapjaiban pár tíz vagy akár száz ezer civil halott jelentőségét. Az is lehet, hogy zselé bandáját így elkaphatták volna, ha az első rajtaütés/próbálkozás nem is volt sikeres.
Összesen voltak alig 30.000-en akik Kijev felé mentek (az "O" csoport és a "Z" csoport). Semmilyen 80.000 fő nem volt.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 102
15 695
113
ukrán 110-esek: a "korridor" amit biztosítottak nekik egy nagy rakás sz*rnak bizonyult, tüzérség, légierő, FPV drónok, minden szórta őket, a járműveik megsemmisültek, a sebesültek bent ragadtak ellenséges vonalak mögött.
Parancsnokuk elkeseredettségében az oroszokhoz fordult, hogy lássák el a sebesültjeiket, cserébe később elcserélik őket a fogva tartott oroszokra.
Az orosz parancsnok belement.
Mint utólag megtudták az egyik orosz videóból, a sebesült ukránokat kivégezték.
Vi1flBb.jpeg

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 609
48 063
113
Reggeli frontjelentés a WarGonzo csatornáról

Zaporozsje irányában az orosz csapatok tüzérséggel és repüléssel támogatva nyugatról és délről támadták az ukrán állásokat Rabotino faluban. Verbovojtól északnyugatra is igyekeztek sikereiket kifejleszteni.

Amióta Avdejevkát orosz csapatok elfoglalták a donyecki fronton, viszonylagos nyugalom uralkodik. Az orosz erők a Lastochkina térség védelmi vonalait vizsgálják. Ezenkívül tüzérségi támogatással támadó hadműveleteket hajtottak végre Sztepnoje közelében (nem tévesztendő össze az azonos nevű településekkel Zaporozhye és Ugledar irányában). Az ukrán fegyveres erők tüze alatt Novomikhailovka, Pobeda, Georgievka, Nevelskoye és Orlovka. RF fegyveres erők - Marinkában, Donyeckben és Makeevkában.

A közeljövőben meleg lesz Bakhmut irányában.

Ide helyeztek át néhány orosz egységet az Avdejevka körzetből. Az orosz fegyveres erők folytatták a támadást a Kleshcheevka-tól északnyugatra, Ivanovszkij közelében és Bogdanovka térségében.

Luhanszk irányában orosz csapatok támadtak Belogorovkában, Jampolevkában, Ternovban, Tabaevka térségében és Sinkovkában.LBS nem változott jelentősen.⚡️⚡️⚡️
Szabó József

A veszteségekről…
Olvasom és nézem Zelenszkij elnököt: azt mondja, hogy Avgyejevkát ugyan feladták az ukrán erők, ám elsődleges céljukat teljesítették, lenullázták az orosz megszállókat. Álláspontja szerint az Avgyejevkába való bevonulásért az oroszok 47 000 katonájuk életével fizettek. A veszteségarányt is közli: 1:7-hez – ez azt jelenti, hogy az ukrán veszteség Avgyejevkában 6 700 fő.
A fenti adatokhoz hozzáolvasom Tom Cooper harctéri beszámolóját, aki ráerősít az ukrán hivatalos adatokra, ráadásul szerinte mindenki hülye, aki nem úgy gondolja, ahogyan ő.
Én korábban is elmondtam: számomra a csatatér realitása az alap kiinduló pont. Ha az oroszok ki tudták verni a 2014 óta folyamatosan erődvárossá fejlesztett Avgyejevkából az ukránokat, akkor ez azt jelenti, hogy olyan erőket sikerült felvonultatni az ostromra, amelyek biztosították az orosz katonai vezetés akaratának kikényszerítését. A mese világa az, hogy az ostromra felvonultatott kb. 40 000 fős (ukrán adat!) erőcsoportosításból az oroszok 47 000 főt veszítettek. Ekkora veszteség mellett egész egyszerűen nem tudtak volna sikert elérni. Nem voltak és most sincsenek végtelen tartalékjai az oroszoknak, hogy folyamatosan feltöltsék az első lépcső alakulatait. Vagyis a következtetésem, hogy egy nagy hazugságot próbálnak elhitetni a világgal – vagy inkább az amerikai füleknek kedves ez a „de mennyi oroszt öltünk meg” duma.
És akkor váratlan helyről jön szembe az igazság: az Ukrainska Pravda saját kutatást indított a hadkötelezettek halmazáról abból a célból, hogy a Rada előtt lévő mozgósítái törvényt hogyan lehet majd végrehajtani. A szándék tehát nem az ukrán veszteségek felfedése volt, ám mégis, ez is kijön a lap által közölt adatokból, mint ahogyan az is, hogy az emberi erőforrása Ukrajnának nagyon is véges.
Nézzük akkor a számokat: a férfiak 25-60 éves korosztályának halmaza összesen 11 141 040 főt tartalmaz. A pontos létszámot az adószámok alapján határozták meg. Ez a létszám tartalmazza a megszállt területeken maradt embereket is, közel hárommillió főt, akiket le kell vonni az összlétszámból. Szintén levonandó az a kb. egymillió fő, akik külföldre távoztak. És figyelem, most jön a veszteségadatra utaló szám: 1,5 millió fő tartozik a fogyatékossággal élők csoportjába. Egy korábbi posztomban épp az egészség- és nyugdíjbiztosítási adatokból próbáltam következtetéseket levonni a WIA számra. A 2023. szeptember 19-i írásomban nekem is feltűnt, hogy míg Ukrajnában a nyugdíjasok összlétszáma csökkenő tendenciát mutatott, addig e halmazon belül a fogyatékkal élők száma emelkedett – igaz viszont, hogy 2023 őszén még csak a 2022-es adatok álltak a rendelkezésre. Ez a 1,5 millió fogyatékkal élő személy a hadköteles férfi populáció 13%-át teszi ki! Rendkívül nagy szám és nagy arány. Sőt, az arányt tekintve még rosszabb a helyzet, hiszen Ukrajna számára elérhetetlen a megszállt területek férfilakossága és a külföldre távozottak is, a fogyatékkal élők meg Ukrajnában vannak. Így, a hadkötelezettek halmaza csak kb. 7,15 millió főt számlál – a 1,5 millió fogyatékkal élő ennek a korrigált halmaznak már a 21%-a. És ami egy másik lényeges pont, hogy a 7,15 milliós létszámból le kell vonni ezt a másfél milliót is. Marad 5,65 millió fő. Elvileg. Mert újabb levonás következik: 950 000 főről (ez hadkötelesek 9%-a) a hatóságok az adószámon kívül nem tudnak semmit sem. Marad 4,7 millió fő. Ebből katonai szolgálatot teljesít 1 225 000 fő. Tehát jelenleg kevesebb, mint 3,5 millió behívható embere van Ukrajnának – akik munkahellyel rendelkeznek vagy egyéni vállalkozók. És, itt van értelme annak, hogy többféle módon is közelítek Ukrajna problémáihoz: pár hónapja egy munkaerőpiaci kitekintést adtam. A nagy kérdés, és dilemma is persze, hogy hogyan hajtható végre egy 500 000 fős aktív, a munka világában foglalkoztatott embercsoport kivonása a gazdaság vérkeringéséből úgy, hogy még a gazdaság is működőképes maradjon, és az állam is bevételekhez jusson a haderő fenntartására. Mert nem is annyira mellesleg az 500 000 fő mozgósítása 500 milliárd hrivnyába kerülne az ukrán államnak.
A poszt viszont a veszteségek okán született meg. Még egyszer tehát: a 25-60 éves férfi korosztályból másfélmillió ember fogyatékkal él. Számában és arányaiban is ez igen magasnak számít. Különösen akkor, ha figyelembe veszünk egy történelmi tapasztalatot: a hadkötelesek 25%-ának az elvesztése összeomláshoz vezethet. Szerintem Ukrajna már közel van ehhez a ponthoz.
Megjegyzés: összehasonlításul vegyük a 2016-os magyarországi mikrocenzus adatait. E szerint a teljes populáció 4,3%-a tartozott a fogyatékossággal élők halmazába. (A tényleges arány kicsit kevesebb, mivel egy személy több fogyatékossági csoportot is megjelölhetett).
Megjegyzés 2. Ha Ukrajnának valóban 1 225 000 férfi embere van fegyverben, akkor nem nagyon érthető, hogy mi szükség van újabb 500 000 fő mozgósítására. Ha meg szükség van rá, akkor ez a 1 225 000 fő nem igaz. Vagyis: kifejezetten veszteségpótlásról lehet szó.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az Avdejevka Triumph lendületet ad a mindenütt előrenyomuló orosz erőknek

Kétségtelen, hogy az orosz erők győzelmet arattak Avdejevkánál.
Az ukránok elveszítettek két várost, amelyeket 2014 óta megerősítettek, és egy hosszú háborúra készültek, Bahmut és most Avgyejevka.
Az ukrán hadsereget rosszul húzták ki Avdejevkából, és ez nagy előnyt jelent.

Az orosz erők tökéletes stratégiát követtek.
Eleinte engedték az ukránokat ellentámadásba, tudták, hogy kudarcot vallanak, majd követték az ukrán csapatok felmorzsolásának taktikáját.
Amikor sikerült feloszlatniuk a 11 ukrán dandárból 9-et, valóban felkészültek a teljes 1500 km-es fronton.

Ez mind új stratégia, az ukránok nem tudják hova küldeni szűkös tartalékaikat, így az ukrán front összeomlásának veszélye drámaian megnőtt.

Zelenszkij, Ukrajna elnöke, hogy igazolja az igazolhatatlant, az avdejevkai vereség után a Nyugatot hibáztatja a fegyverrendszerek hiányáért.

Akkora a pánik, hogy az ukránok Kijevből erőket mozgatnak a háborús övezetbe, hogy megakadályozzák a front összeomlását.


Az orosz hadsereg most világos célokat tűzött ki.


El akarják foglalni északon Kupjanszkot. Szeversket és Torszkojét is el akarják foglalni.
A nyugatabbra fekvő Bahmut körzetben a Csaszov Jar egyértelműen célpont. Marinkától nyugatra az orosz hadsereg a stratégiailag döntő Kurahovot vette célba. Délen az oroszok visszafoglalták Rabotino egy részét, amelyet az ukránok megnyertek.

Az új orosz ellenoffenzíva stratégiai győzelmet aratott Avdejevkában, és előrenyomult a fronton

Az orosz hadsereg téli offenzívája máris jelentős győzelmet hozott – a Donbass egyik legnagyobb ukrán fellegvárának, Avdejevka iparvárosának ellenőrzését.

Ukrajna elismerte vereségét. A városból való kivonulási parancs nem az ukrán katonák életének megmentésére tett kísérletet, hanem inkább bürokratikus fikció. Valójában az ukrán egységek feladták állásaikat, és több napja tömegesen hagyták el a várost.

A helyzet feletti uralmat elvesztve az ukrán adminisztráció nem tudta megszervezni a biztonságos visszavonulást a szinte körülzárt városból.
Valószínűleg ez volt az első alkalom, hogy ilyen kaotikus és pánikszerű menekülés történt egy erősen megerősített ukrán katonai erődítményből.

Február 19-én reggel az orosz védelmi minisztérium hivatalosan is megerősítette a mentesítési művelet befejezését a kokszgyárban, ahol az egykori Azov Nemzeti Zászlóalj harcosai rejtőztek.

A hadművelet területén már nincs ukrán katona.
Orosz műszaki egységek elkezdték feltárni a várost, amelyet ukrán katonák holttestei borítanak.

Veszélyben az ukrán védelem Avdejevkától nyugatra

Az Avdejevka elvesztése Donyeck egész irányában veszélyeztette az ukrán védelmet, ahol az ukrán fegyveres erőknek nincsenek kellően megerősített pozíciói az új védelmi vonalakon.

Az ukrán katonai erőforrások megkongatják a vészharangot.
Az új főparancsnok a front összeomlásától tartva a hírek szerint tartalékokat nyom a régióba, köztük a fővárost Kijevet védő egységeket.
Ez azonban nem akadályozza meg az orosz előrenyomulást.

A harcok már elérték Lasztocskinét.
A falu már a szürke zónában van, és az előzetes információk szerint az oroszok közel állnak ahhoz, hogy teljes mértékben átvegyék az irányítást.
Az ukrán egységek továbbra is visszavonulnak nyugat felé, ahol sietve új védelmi vonalat szerelnek fel Orlovkánál.

Az avdejevkai győzelem közepette az orosz csapatok minden fronton folytatják a támadó hadműveleteket, és a hátsó területeken precíziós csapásokkal semmisítik meg az ukrán tartalékokat.
Ennek eredményeként az ukrán parancsnokság kénytelen kiterjeszteni erőit a frontvonal mentén.
Egyes területeken nem tud nagy csapatot koncentrálni anélkül, hogy nem ismerné egy új orosz főtámadás irányát.

A zaporozsjei fronton folyó offenzíva második napján az orosz hadsereg már támadást indított Robotino ellen a déli és a nyugati külvárosból, korábban kibővítette a falu körüli ellenőrzési zónát.
Bahmut térségében az orosz légierő és tüzérség támadást készít elő Csaszov Jarnak.
A részben körülzárt Ivanovóban már folynak a harcok.
Donyeck déli irányában az orosz erők Novomihajlovka felé nyomulnak, míg a Donbász északi frontjain az oroszok közelednek a fontos ukrán erődhöz, Ternihez

Így az ukrán tartalékok bármilyen manővere bármilyen irányba nagy előretöréshez vezethet.



Zsoldosnak álcázott NATO-katonák holttesteit találták


Amikor a felszabadult Avgyejevkában külföldi zsoldosok holttestére bukkannak, az orosz erők felfedezték, hogy a halottak közül sokan NATO-országok katonái vagy tisztjei – mondta Viktor Vodolackij az Állami Duma képviselője.

„Az avgyejevkai romokban zsoldosok holttesteit találjuk, az úgynevezett zsoldosokat, mivel ezek lengyel, német, francia és sok más NATO-ország reguláris egységeinek katonái, akik ide küldik egységeiket, hogy tapasztalatokat szerezzenek az ellenük folytatott harcban.

Az Orosz Fegyveres Erők vezérkari főnökének első helyettese elmondta, hogy zsoldosnak álcázott NATO-katonák légvédelmi rendszereket, több rakétakilövőt és taktikai rakétarendszert üzemeltettek Ukrajnában.

Amerikai és lengyel szimbólumokkal ellátott katonatesteket is találtak az avgyejevkai takarítás során. Vodolackij szerint Avgyejevka elvesztése után "egyesek pánikban , mások kómában vannak " az ukrán hadseregben.

"Ez megnövekedett dróntámadásokhoz vezethet orosz területen" - véli a képviselő.
"Kitör a haragjuk és gyűlöletük a békés polgárok ellen."

- Bátrak, majd sor kerül rájuk is.


- Lenyelték? Nincsenek felderítőgép a térségben Arra nem merek gondolni, hogy a hutik lőtték le mindet, bár jól hangzik.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 238
67 898
113
Pobeda van Pobedanal, ez két párhuzamos irány, a híres hirhedt Konsztatyinovka és a szintén híres hírhedt Kurakhovo közt van. Mindkettő masszív ukran/Nato eroditett település.

70 éves avdejevkai nyugdíjas végre találkozhatott a családjával.

A nagy ukrán-román gabonabiznisz.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Sokkoló videó: az ukránok semmisítik meg a LEO2A6 és TOMA tankokat

Egy ukrán tank, egy német gyártmányú Leopard-2A6 és egy amerikai gyártmányú M2 Bradley TOMA "baráti" megsemmisítéséről, miközben az Avdejevkát az ukrán erők elhagyják, hogy ne kerüljön épségben az előrenyomuló oroszok a kezébe.

(Az oroszok már legalább 8 db LEO2A6-ot és M2 Bradleyt elfogtak épségben 2023. június 4. óta, amikor az ukrán ellentámadás megkezdődött).

Megsemmisítésüket egy másik M2 Bradley végzi, amely közelről a másik M2 oldalára és a LEO2A6 hátuljába lő, mivel a járművek 25 mm-es APFSDS lövedékei nem képesek áthatolni a német harckocsik elülső páncélzatán.

Az avdejevkai ukrán főhadiszálláson orosz erők találták meg egy számítógépben a videót, amelyet Kijevbe küldtek, hogy igazolják a járművek megsemmisítésére vonatkozó parancs végrehajtását.

- Így ér dicstelenül véget a német és amerikai páncélosok pályafutása a keleti fronton, és a hasonló vietnami és afganisztáni jelenetekre emlékeztet, ahol az amerikaiak megsemmisítették hadianyagukat az észak-vietnami, illetve a tálibok elleni vereséget követően.

Különösen vicces így a lesajnált T-90-es esete, amit körbelőttek közvetlen közelről 2 Bradley-vel mégis el tudott volna menekülni ha nem ütközik házfalnak...


Jó reggelt Avdivka



Krím a barbár megszállás előtt és után


azog végzete:
A videón az 1. hullámban 2 Iszkander találta el a bázisukat február 18-án délután.
2. hullám 15 perccel később érkezett, hogy pusztítsa a túlélőket és a mentőket.
3. hullám 1 órával az előző után a katonai kórházat találta telibe, hogy befejezze a munkát.



Úgy látszik végső fázisába lépett Oroszország átsorolása a ázsiai országok közé, már látszatra sem adnak az un. nyugati értékek kapcsán
sbUVGpu.jpeg




Közel 2 év késéssel az angol ITV leadott egy "dokumentumfilmet" a technológiailag és harcászatilag fölényben levő ukránok ellen harcoló orosz haderőről ami tele van a világról semmit sem tudó öregekkel és besorozott fiatalokkal (a felvételek 2022 októberében készültek).


Ez is biztos a Zorbán vót
KArJVw7.jpeg



újabb illegálisan parkoló Bradley-t foglaltak le
qMCP2bf.png
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 203
36 941
113
‼️Külföldi hírszerzési források szerint Melitopol térségében Oroszország rekordszámú, 140 000 fős csoportot állított össze...‼️


Kupyansky kerület, taktikai repülésünk az UFAB-500M-62-vel sújtotta a Velikiy Burluk területet.

Az !️ellenség légvédelmi rendszere megsemmisült
‼️

‼️Az orosz légierő hatalmas bombázást hajt végre Orekhovban, az ukrán fegyveres erők fő támogató bázisán Zaporizzsja irányában‼️



A szabotőr mókus újra akcióba lendült. Készen áll a "Rongy megsemmisítése" feladat elvégzésére.





⚡️⚡️
A korszerűsített T-80BVM tankok következő tételét az Omsktransmash cég (az Uralvagonzavod Group része, UVZ) küldte az orosz védelmi minisztériumnak. A vállalat erről Telegram-csatornáján számolt be.

Az Omsktransmash újabb adag T-80BVM-et küldött a Védelmi Minisztériumnak. A korszerűsített nyolcvanas évekbeli modellen megerősítették a dinamikus védelmet, ami jelentősen növeli a személyzet biztonságát" - áll a jelentésben.

A járművek egy további toronyvédelmi modult is kaptak, amelyet először a hadsereg 2023 fórumán mutattak be. A terméket úgy tervezték, hogy megvédje a tankokat a kamikaze drónoktól és a drónról indított lőszerektől
⚡️⚡️

⚡️⚡️Kurakhovskoe Direction, POBEDA.

Throughout the night our troops liberated the village, reached the center, and by morning most of the village was behind the Russian army. It was reported that the enemy attempted a massive counterattack using a large number of armored vehicles, including Leopard tanks.

Our fighters repelled all attacks and continued to advance, by evening it is expected that the village will come under the control of the Russian army. As a result, pressure will increase on Georievka and Novomikhailovka,which will also come under the control of the Russian army in the near future⚡️⚡️
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 087
24 529
113
A kontraktort nem nagyon hívják zsoldosnak, mert részben valóban az azért annál egy jóval szélesebb réteg.
Pl kontraktor volt az a civil Afganisztánban, akit folyton kísérgetni kellett, mert életében nem volt se katona se semmi, viszont kijárt az afgánok közé jammert javítani, hisz ő az egyik amerikat haditechnikai óriás alkalmazásban álló technikus kontraktor volt aki azért volt Afganisztánban, hogy az afgánok jammereit javítsa.
dudi ha nem megy a szövegértés,vagy az összefüggések megértése egy szövegkörnyezetben akkor szerintem inkább engedd el,nem kell neked mindenhez IS értened,pláne úgy,hogy nem értesz hozzá ..

hány helyen is dolgoztál mint PMC alkalmazott ? (kb sehol)

mi az a PMC ?

Olyan védelmi vállalkozó vagy katonai vállalkozó olyan katonai szakember, aki katonai gyakorlatát arra használja fel, hogy széles körű szolgáltatásokat nyújtson magánintézményeknek és kormányzati szerveknek. Ez magában foglalhatja a fegyveres kíséret megszervezését és a fegyveres erők ellátásának koordinálását a háborús övezetekben,a biztonsági részletező szerepek ellátását is a kormánytisztviselők vagy a nagykövetségek számára.

tehát felesleges őket összemosni,vagy úgy beállítani mint egy egyszerű szerelőt (aki egyébként szintén lehet specialista,egy adott területen),akinek nulla tapasztalata van a terepen és őt kell kisérgetni,mint valami újságírót,vagy irodai alkalmazott hivatalnokot.

Személyenként változhatnak a feladatkörök,viszont a felvételnél előnyt jelentenek ha:

van középiskolai végzettség
előnyt élveznek azok akik rendvédelmi szerveknél ,hadseregben szolgáltak
szintén előnyt jelent a nyelvtudás : angol.francia,arab,spanyol,orosz
a felvételnél a szakmai önéletrajzban érdemes kitérni arra,hogy müveleti területen hol dolgozott előtte,milyen előképzése van,esetleg van-e speciális képzettsége (pl ejtőernyős,búvár,robbantástechnikai szakképzés,jogosítvány stb stb)

Sok cégnek van olyan képzése,ahol a civil szférából érkezőket képzik ki,és ezután a képzés után tesznek egy vizsgát,amelynek a sikeres elvégzése után jogosultak lesznek arra,hogy a cég által kiadott bizonyítványt felmutatva külső munkákra jelentkezhessenek.

a vizsga során megtanulják részletesen,hogyan kell a különböző fegyvereket kezelni,lövészeteken vesznek részt stb stb ..tehát kb ugyanazt a szintet lehozzák majd mint egy lövészkatona.

Az orvosi mentőorvosi végzettség szintén előnyt jelent a felvételnél,ők meg lehet nem is kerülnek közvetlen harci zónába,nem kizárható,de nem feltétlenül biztos,hogy oda kerülnek.

de te nyugodtan definiálhatod,hogy minek lehet nevezni azt aki a privát (tehát nem a reguláris állami szféra keretein belül) lát el katonai feladatokat vállakozóként,és ezért ráadásul pénzt is kap az őt alkalmazó cégtől ,(aki mindig egy adott állam megbízásából tevékenykedik),mert itt a legtöbben zsoldosnak fogják hívni.főleg úgy hogy a felvételen látható emberek nem "kábel tv szerelők"
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 498
31 856
113
Állítólag Maximka Kuzminovot kivégezték, Spanyolországban. A FighterBomber még kételkedik, de érthetően örül. Ez a pilóta volt az, aki gépparancsnokként átvitt egy Mi-8AMTSH-t(Mi-171SH) az ukrikhoz, párszáz ezer dollárért. Persze "meggyőződésből meg békepártiságból, meg ahhoz nem volt gyomra, amit az orosz hadsereg művelt" stb, stb. Ahhoz viszont volt gyomra, hogy a saját másodpilótáját és a fedélzeti technikusát megölje, mert ők nem akartak Ukrajnába dezertálni. Maximka hírek szerint 5 lövést kapott. Az lenne a legszebb a sztoriban, ha esetleg a volt gépszemélyzetének családtagjai találtak volna rá. Ennél okádékabb húzást pilótától, minthogy a saját személyzetét megöli, nem tudok elképzelni.
Stílusosabb lett volna szőnyegbe csavarva Ooba csempészni, majd irány valami kemény fegyház...életfogytiglan...
Dudi, nagyon gyorsan felejtesz. Belarus irányából voltak ennyien, ezen kívül több irányból egy közel 80 ezres erősítés úton volt oda. https://www.portfolio.hu/global/202...osszu-a-kijev-fele-halado-orosz-konvoj-529971
A többi régiót akkor teljesen elhanyagolták az oroszok, mivel a szakik védték Donyeck régiót. A Tik-Tok hadsereg némi támogatással meg Mariupol irányába ment. A Krimi egységek meg Kherson irányába törtek előre.

A Kievi fő tárgyaló nyilatkozata szerint (aki bevallotta Boris támadásra való utasítását a tárgyalások során), ezekben a napokban Kiev védelme egyáltalán nem állt jól, és kénytelenek lettek voltak súlyos átcsoportosításokat végezni. (Ezért volt az ötlet a tűzszüneti megállapodásokról) Ekkor még korlátozott volt a létszámuk Kievben, mivel Donyeck és Mariupol és Kherson irányát védtelenül hagyták volna egy levonulás esetén. (Nem azért osztogattak a lakosságnak fegyvereket, mert olyan jól állt a szénájuk).

Nagy volt a káosz akkor Ukrán részről is, azt sem tudták merre védekezzenek. Csak a kilőtt orosz tankok elborították a média agyát (elkezdődött a szuperfegyverek média ömlengése, na meg Kiev szelleme rémmese), és mindenki azt hitte az Ukránok szétcsapkodják az ellent. Valójában ez a tárgyalási trükk elég jól jött nekik, hogy rendezzék a soraikat, nem tudni mi lett volna ha Kievet tényleg körbe veszik, és elvágják az utánpótlási vonalakat. Szerintem, ha minden irányból bementek volna, a megkésett erősítés Donyeck irányából, nem biztos, hogy hatékonyan tudta volna hátbatámadni őket. Képzeld el a háború első hónapjaiban pár tíz vagy akár száz ezer civil halott jelentőségét. Az is lehet, hogy zselé bandáját így elkaphatták volna, ha az első rajtaütés/próbálkozás nem is volt sikeres.
Ha nincs a tárgyalás, akkor már vége lenne az egésznek. Akkor még Zeli is úgy nyilatkozott, hogy a békés megoldásra törekszik. Valószínűleg nyakig volt a latrinában.
Majd előpattant a Johnsonék Borisza, aki megtorpedózta...
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 981
23 020
113
Ahogyan mondod :rolleyes: :
Orosz pozíciók tisztítása Avdiivkánál
Avdiivka megtisztitva, áigen. :)
Bachmut korul szorul a hurok:
Még mindig? :eek::D
A szerencsétlen oroszok még mindig Kramatoszkba vagy Avdiivkába se jutottak el, nemhogy Kievbe.
Még "szerencse"...:p
az oroszok Avdiivkánál olyan veszteségeket szenvedtek, hogy a múltévi Bilohorivkai átkelés ahoz képest kutya fule. :oops:
Mindottpusztult! :hadonaszos: Ja nem.

Na mindegy, egyébként meglepően jó az adatkapcsolat a jól árnyékoló hangárszerkezet alatt, máskor a lombkorona alá süllyedő drónoknál már szétesik az egész. Nekem ez olyan nagyon közelről kivitelezett "különleges műveletnek" tűnik a vonalak mögül, mint sem egy távolról inditott rajtaütésnek. Be kell vallani ügyes...
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 848
56 491
113
A kontraktort nem nagyon hívják zsoldosnak, mert részben valóban az azért annál egy jóval szélesebb réteg.
Pl kontraktor volt az a civil Afganisztánban, akit folyton kísérgetni kellett, mert életében nem volt se katona se semmi, viszont kijárt az afgánok közé jammert javítani, hisz ő az egyik amerikat haditechnikai óriás alkalmazásban álló technikus kontraktor volt aki azért volt Afganisztánban, hogy az afgánok jammereit javítsa.
Ez a két pasi zsoldos minden értelemben. :)
"Olyan fegyveres, aki pénzért, hivatásszerűen aktiv fegyveres szolgálatot vállal, kifejezetten fegyveres összeütközés céljával, olyan közøsség érdekében, amelyhez egyébként nincs köze és olyan pénzbeli jutatásért, amelynek összege meghaladja az ott szolgáló katonák fizetését. A zsoldost hivatásos katonától a magasabb fizetés és a morális elkötelezettség hiánya különbözteti meg. Általában jellemző rá a mobilitás és a professzionizmusra való törekvés. "
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 455
79 463
113
Ez a két pasi zsoldos minden értelemben. :)
"Olyan fegyveres, aki pénzért, hivatásszerűen aktiv fegyveres szolgálatot vállal, kifejezetten fegyveres összeütközés céljával, olyan közøsség érdekében, amelyhez egyébként nincs köze és olyan pénzbeli jutatásért, amelynek összege meghaladja az ott szolgáló katonák fizetését. A zsoldost hivatásos katonától a magasabb fizetés és a morális elkötelezettség hiánya különbözteti meg. Általában jellemző rá a mobilitás és a professzionizmusra való törekvés. "
És ha ez a két pasi az ideje kétharmadában kiképez és a maradékban harcol, akkor ketharmad kontraktor egyharmad zsoldos?
Bár a vita is felesleges, hisza zsoldos nem dehonesztáló kifejezés.