[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 713
113
Meg ugyanennyiszer kikaptak. A felvetett forgatókönyv esetén akkor tudnak beleszólni, ha területet képesek foglalni és ezt gyorsan teszik. Ezt eddig nem sok sikerrel mutatják be. Értem, hogy sokan perdöntőnek tartják a közel álló frontokon vívott anyagháborút, és az alapján mérik az orosz sikereket, de az egy szűk szelete a teljes helyzetnek.


Jelenleg ez még nagyon halvány a teljes volumenhez képest. A valószínűleg valósnak tekinthető 15-16 ezres avgyejevkai veszteséget ha felszorozzuk a hátramaradt hasonló települések számával, de akár csak a felével (mégiscsak 8 év erődítés nehezítette a munkát) élőerőben is kritikus számot kapunk.
Ez után a háború után egy jó ideig nem fognak más konfliktust vállalni.


Tüzérségi lőszerben látható, másban nem igazán. Tavaly is pont ezt mondták sokan, nem jött be.


2 év után elkezdtek működni egy olyan terepen (déli irány) ami eleve nekik kedvezett volna...
Az új siklóbombák azokat a Glonass navigációs modulokat használják mint a Shahedek és az Orlanok is... itt a tartós nagyságrendi növekedés előtt lesz egy ilyen akadály is, de majd meglátjuk.
Nem látom milyen képességekre gondolsz, amivel számolni lehetne a felvázolt helyzetben. 2022 februárja előtt feltételeztünk ilyen agilitást róluk, ebbe a hibába nem szabad újra belefutni.


Amúgy valaki látta konkrétan, hogy ilyet mondott? Teljesen hihető róla, de minket érintő új interjút nem találtam vele.
Azt felejted el ebben az egészben, hogy ukrajna sikere (/léte, mert már az is siker lesz, ha valamilyem formában megmarad), kizárólag a szponzorain múlik. Pénzügyileg, katonailag, politikailag, mindenhogy.

Egymagukban már kb fél év alatt vége lett volna a történetnek. Lehet tőlük rengeteget tanulni szarkavarásban meg politikai manipulációban, de akkor is, úgy állnak vesztésre, hogy a pályát a nyugati szövetsègeseik az oroszoknak kedvezőtlen irányba billentették már 10+ éve.

A szponzorok pedig messze nem egységesek. Elég egyet kihúzni az egyenletből és megy vele a többiek lelkesedése is. Szerintem Kína itt még sötét ló.
 
T

Törölt tag 1711

Guest

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
KAPOR NÉPMESÉK A HIBAKERESŐKRŐL:

Budanov ukrán titkosszolgálat vezetője vádat emelt Zaluzsnij ellen, és megerősítette az ukrán fegyveres erők ellentámadási terveiről szóló kiszivárogtatást.


Az ukrán titkosszolgálat vezetője, Budanov Zaluzsnij volt főparancsnok téves számításaira hívta fel a figyelmet.

Az ukrán Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) vezetője, Kirill Budanov bejelentette az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) volt főparancsnoka által elkövetett hibákat.

A CBC-nek adott interjújában megkérdezte, hogy „ha minden jó, csodálatos és helyesen történik, akkor Ukrajna miért van abban a helyzetben, amiben van?” Budanov kijelentette, hogy támogatta Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök döntését Zaluzsnij elbocsátásáról, helyesnek nevezve azt.

Ami a köztársasági elnök és az ukrán fegyveres erők egykori főparancsnoka közötti konfliktust illeti, akkor Budanov szerint személyes nézeteltérés nem lehet közöttük, hiszen az egyik közvetlenül a másiknak volt alárendelve.

Korábban az Ukrán Hírszerzési Főigazgatóság vezetője elismerte, hogy az ukrán fegyveres erők 2023 nyarán végrehajtandó ellentámadásának tervei a hadművelet megkezdése előtt kiszivárogtak Oroszországba.

Az ukrán Hírszerzési Főigazgatóság vezetője, Kirill Budanov (az oroszországi terroristaként és szélsőségesként nyilvántartott) elismerte, hogy az Ukrán Fegyveres Erők 2023 nyarán végrehajtandó ellentámadásának tervei még a háború kezdete előtt kiszivárogtak Oroszországba.

Budanov a CBC-nek adott interjújában megerősítette Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentését arról, hogy az Orosz Föderáció vezetése még a művelet megkezdése előtt tudottt a tervekről.

A Hírszerzési Főigazgatóság vezetője ugyanakkor nem tudott többet beszélni, mint Zelenszkij.

„Ez komoly probléma” – mondta az ukrán titkosszolgálat vezetője az információszivárgásra utalva. – Bizonyos intézkedéseket teszünk.



Szirszkij megrovásban részesítette az ukrán fegyveres erők parancsnokait téves számításaik miatt

Szirszkij leszidta az AFU parancsnokait a "védelem fenntarthatóságát" befolyásoló elszámolásokért

Alekszandr Szirszkij, az AFU főparancsnoka téves számítások elkövetésével vádolt meg egyes parancsnokokat. A főparancsnok szerint a téves számítások befolyásolTák a "védelem stabilitását".

Az Ukrán Védelmi Erők műveleti területén a helyzet bevallottan továbbra is nehéz. Ugyanakkor különösen feszült a helyzet Avgyejevka és Zaporozsje irányban - hogy Szirszkij pontosítja.

Ezután a főparancsnok áttér a kritikára (szavait az AFU vezérkarának Telegram-csatornája idézi). "A munka során bizonyos elszámolási hibákat fedeztek fel a parancsnokok a front helyzetének ellenőrzésében" - mutat rá Szirszkij, és megállapítja, hogy "ez bizonyos irányokban befolyásolta a védelem stabilitását".


Boeing P-8A Poseidon (United States - Navy) az Al-Dunánál tervezi a kaproknak a következő bedarálást.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 888
113
Pontosan, ezért írom amit, minden alkalommal. Hogy nekünk a tetves szomszédokat kell néznünk és ellenük fegyverkeznünk, mert annyira szövetségeseink, mint a halál. Amit itt végeznének, az felülmúlna mindent, amit el tud itt képzelni a többség.
Ezért írtam, hogy hipotetikus, egyikre sem számítok, de nagyon félek ettől. Ukrajna nem fog az utolsó négyzetméterig harcolni, adott orosz előretörés után puccs lesz és az egész összeomlik. Szervezett áttörés nem lesz, akármit mond ez a barom (már ha nem valami psyops).


Szóval a szarkazmus felismerése nem az erősséged...

Faszt nem rendelkeznek. Megbaszták az egész NATO IRS és bankrendszer támogatta ukrán haderőt. Vagy háromszor eddig. És kibillent az egyensúly, tisztán látható. Elindult a frontvonal.

Csak közben az ukrán ellátás elapad, az orosz meg hadigazdaságba kapcsolt át. Az arányok totálisan elbillentek, nem lehet ugyan azt a haladási sebességet feltételezni, mint eddig. Lásd pl. RuAF magára talált - egyrészt a SEAD/DEAD erőfeszítéseik kezdenek működni, msárészt olyan precíziós csapásmérést nyomnak, ami már a nyugati légierőknek is becsületére válna (mennyiségileg).

Pontosan!
Az ukrán, a román, meg a balkáni szenny irgalmatlan veszély ránk nézve és csak az alkalmat lesik, hogy belénk marhassanak. Amit leírtam, az az, amitől rettegek (én vagyok itt a paranoia király), és isten mentsen tőle. Ezért is szorul össze a gyomrom minden eszkalációs hírmorzsára, mert tudom, hogy abban mi szívnánk meg a legkeményebben. Szarok a NATO sorsára, vagy az ukránéra.

BTW az összes ukrán rajongónak javaslom annak a gyíknak a posztját - kifejezi az ukrán felső vezetés és fegyveres erők véleményét és terveit velünk kapcsolatban. Arra számítok az orosz eltörli ezt a szemétdombot.
És ugye ez nem is az első szándék nyilatkozat a benfenntesebb hoholok részéről. Valószínűleg létezik egy terv náluk ilyen eshetosegre. Volt már információ tőlük arról hogy vereség esetén benyomulnak egy szomszédos Nato ország területére és ott gyülekeznek, ujjaszervezodnek majd a seregunk maradványai. Na most ennek megállítása meg a lengyeleknek és a románoknak is nagy feladat. Marad a szlovák, magyar és moldav terület.
Hát meglatjuk amit látnunk kell szerintem ha eljon az ideje, mert biztosan lesznek olyan maradvány náci, Banderista, Azov, Kraken, stb csoportok a végén akik nem adják vagy nem adhatjak meg magukat és oldalt se válthatnak. Talán erre is utalt Viktor minap hogy mégiscsak jó lenne valami ukrán maradvány utkozoallam ha már egyszer ilyen udvhadseregunk van csak...
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 479
19 292
113
Magyarország ukrán megszállását javasolja egy neonáci ukrán tiszt
2024. február 28. szerda
még mindig maradna jelentős, harcedzett, 800 ezres hadserege. Felvetődik a kérdés, hova lehetne visszavonulni. Magyarország területe jöhet szóba, ahová magunkkal vihetünk 20 millió ukrán menekültet is. Kíváncsi vagyok, mit tudna tenni ebben az esetben a 30 ezres magyar hadsereg, amely egy napot sem harcolt még. Magyarország nem számíthatna a NATO segítségére az 5. cikkely alapján, mert annak megvitatása 30 napig is eltartana. Magyarország megszállására viszont 30 óra is elegendő.

Azt ajánlom Orbán Viktornak, hogy jól gondolja meg, milyen következményekkel járna Ukrajna veresége” – fogalmazott a katonatiszt a Rosszija 1 TV szerda hajnali műsorában elhangzottak szerint.

Gyikij kijelentéseit szerdán, moszkvai idő szerint 1.50 órakor sugározták teljes terjedelmében Vlagyimir Szolovjov műsorában. Előzőleg a Moja Moszkva online adott hírt róluk február 27-én.
Az ukrán katonatiszt elmondta még a következőket: “Miután Oroszország 2022. február 24-én megtámadta Ukrajnát, Orbán Viktor magyar csapatokat küldött az ukrán-magyar határra. Elmondása szerint azért, hogy megvédje az ukrán menekülteket. De akkor minek létesítettek pontonhidakat a Tiszán – tette fel a kérdést Gyikij. Ezt a harckocsik számára szánták. Ha az oroszok elfoglalták volna Kijevet, a magyar csapatok megindultak volna, hogy elfoglalják Kárpátalját. Kijev elfoglalása viszont meghiúsult. Mivel Orbán biztos abban, hogy Ukrajna vereséget szenved a háborúban, sőt akarja is Ukrajna vereségét, fel kell készülnünk nem egy b, hanem egy végső z tervvel – adta elő Gyikij.

Az ukrán neonáci szerint a végső terv Magyarország ukrán megszállása lehetne.

Kb. néhány hónapja már kifejtettem, hogy számunkra a legrosszabb forgatókönyv egy frusztrált, vesztes de még elegendő harcértékkel bíró ukrán hadsereg, aminek a vezetői -a belpolitikai felelősségre vonástól tartva hirtelen új ellenséget fognak keresni. És erre a legkézenfekvőbb válasz Magyarország lesz. Kíváncsi leszek, ha ez bekövetkezik, akkor a kaporsimogató katonáink (Dudi és co.) hova fognak állni...
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 884
13 475
113
Ha jól értelmezem a fordítást Franciák Ukrajna területén fognap képezni katonákat és besegítenek az Ukrán légtér,határ védelmében?
Még egy hír.
Míg el nem halmozzák őket CM, BM, meg mindenféle M-ekkel... A légtér, és határ védelméhez elég nagy kontingens kell. Magyarul harcoló felekké válnak. Nem sajnálom a csigazabálókat. Ha ezt ők megteszik, és a ruszkik nem basznak oda, akkor tudja mindenki hogy menni fog a többi is...
Amúgy meg hány fővel. 50? Mert ahogy te írod az minimum több ezres sereg...határ, és légvédelemhez kell annyi.
Különben egyébként én is elmondhatom hogy segítettem egy BP-i felhőkarcoló megépítésében, ami tulajdonképpen igaz, mert amikor arra sétáltam oda vittem a melósoknak egy téglát.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 016
23 404
113
De fog ! Nyugi mire az oroszok ideérnének egy jól felszerelt csúcsmodern magyar honvédséggel találnák szemben magukat az oroszok !
kedves Roni , az is megvan hogy többen védték pl Bahmutot mint amit mi feltudunk jelenleg mutatni ? mi lett Bahmut sorsa ?

szerintem még elméleti szinten se játszunk el a gondolattal,hogy majd megint a magyar baka fogja megállítani a "nyugatra törő" veszedelmet ,véleményem szerint éppen eleget áldoztunk már be így is azért a nyugatért,akitől pl a trianoni "köszönetet" kaptuk ! elég is volt ennyi,soha nem is kell többet áldozni értük ..
engem nem érdekel,hogy ki mit gondol erről,de nekem pl egy magyar katona élete többet ér mint az egész Ukrajna,és leszarom ha elbukik egész Ukrajna,mint hogy akár egyetlen egy magyar ember is beáldozható legyen a nyugat játszmájában. (na lehet majd ezen is röhögni !!)

egyébként én nem emlékszem hogy Putyin kijelentette volna,hogy el akarja foglalni Ukrajnát,és a mi itt tudjuk ,hogy ez szinte kivitelezhetetlen lenne számára eleve logisztikailag is,és óriási véráldozattal is járna mind a két fél részéről , akkor hagy kérdezzem már meg a többiektől,hogy ők miért gondolják magukat okosabbnak vagy tájékozottabbnak mint Putyin vagy az orosz vezérkar,hogy ilyen orbitális baromságot vizionálnak ?

az ukránok tüzérségi lőszerrel való ellátottsága,meg azért fontos,mivel ez az a fegyvernem amivel viszonylag a minimális veszteséget produkálva a maximlis hatékonységot lehet elérni !

Mennyi egy tüzérségi löveg lőtávja ?15+ km .. ha D-20 viszonylatban gondolkodom csak ..
Mennyi egy 152-es "malac" ára összevetve mondjuk egy MLRS-be való rakétával ?

tehát én bárhogyan is számolom,nekem úgy jön ki a matek,hogy a lehető legköltséghatékonyabb és leghatásosabb fegyvernem jelenleg ebben a háborúban,ami az ukránok kezében van,és ehhez képest egy biztonságos távolságból is lehet használni,illetve lehetne ha lenne hozzá elegendő lőszerutánpótlás.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 692
8 716
113
@meszike91

"Dominóként omlana össze a világrend .."
megnézed a kedvemért,hogy a történelemben hányszor omlottak össze az un.világrendek ? kezdve mondjuk a nagy birodalmakkal .. Egyiptom,Róma stb .

nincs tartós világhatalom/világrend,és nem is lesz,se amerikai,se kínai,se orosz se semmilyen .. vannak időszakos hegemóniák,de semmi több,és ez igy is van jól. :)
Egyszer minden véget ér, ebben igazad van. De az nem biztos hogy jobb lesz helyette.
Európa se érez belőle töredéke annyit sem mint Oroszország. Sem gazdaságilag sem katonai felszerelésben és végképp nem emberéletben. Időközben a nato két új taggal bővült. A balti tenger nato medence lett. Krími orosz flotta szétcseszve vagy elüldözve. Azt ugye nem kell magyarázni hogy a tengerekhez való kijutás Oroszország egyik legfontosabb stratégiai célja volt az egész történelme folyamán? Szentpétervár most két oldalról a nato-val határos. Közben a csto meg tagot veszít mert Oroszország már a békefenntartásra sem képes.

Lehet mondani hogy az ukránoknak rosszabb, ez igaz is, de ettől még Oroszország sem nyert semmit csak veszített. Európa pedig egyre komolyabban ráfekszik a hadiparra. Ha csak a nato 2%-ot teljesítené az összes európai állam már az is átrajzolná az erőviszonyokat. Aztán pl a lengyelek biztos nem fognak 2%-nál megállni.

Nem látom hogy ez a mostani átalakulás miért volna jó Oroszországnak.


ebben a kommentedben vannak részigazságok,de azt írni,hogy Európa plkatonai felszerelésben pl ne űrítette volna ki a készleteit,ez elég meredek, nem azt mondták,hogy azért nem küldenek felszerelést,lőszert stb az ukránoknak,mert már nem nagyon van miből ?
Bizonyos tekintetben kiürítette bizonyos tekintetben nem. Európának rengeteg tankja, haditengerészete, légiereje és még atomfegyverei is vannak. Tüzérségi lőszerből viszont hiány van, mert ilyen mértékű háborúval Európa nem tervezett. De egyébként eredetileg Oroszország se, azért vásároltak Észak-Korától. Csak amíg Európa azzal számolt hogy majd lesz valami addig Oroszország az elmúlt 2 évben legalább tüzérségi lőszerben felkészült.
A tengerre való kijutás az ezelőtt is megvolt az oroszoknak,meg ezután is megleszaz oroszoknak .. nem tudom milyen térképet nézel,de a Földközi-tengerre eddig is ki tudtak jutni az oroszok,Szíriába szerinted hogymentek oda a hadihajók teleportáltak ? Akkor lennénekgondbanha a törökök lezárják a Boszporuszt az orosz hadihajók elől,mert akkor csak úgy tudnak kijutni abba a térségbe,ha kerülnek északról,és a gibraltári szoroson keresztül felhajóznak,de mint irtam ezelőtt is kijutottak a Földközi-tengerre meg ezután is kifognak jutni a Földközi-tengerre.
Azért elég szar egy kijárat ahol szűk szoroson meg több száz görög sziget között kell elhaladni.
A finnek ls a svédek NATO tagsága szerintem senkit nem ért váratlanul,az oroszokat sem, az oroszok viszont nem is mondták,hogy most ők face to face beleállnak a NATO-ba,mert ők ezt szeretnék, mint jópárszor kértemmár itt ,döntsétek már el végre,hogy most a primitiv,elmaradott,elavult szar,még regionális középhatalomnak sem nevezhető oroszok vannak,vagy a hipermodern,egész világra veszélyt jelentő katonai szuperhatalom,mert így a kér állítás eléggé kontraproduktív.
Valahogy Oroszország egyszerre a kettő. Egyrészt atomhatalom. Másrészt meg azért valljuk be tényleg elég elavult eszközöket használnak sokszor. A légierő teljesítménye is egy eléggé fájó pont.
aztán írod,hogy Európa egyre komolyabban ráfekszik a hadiiparra, nézd ..még az oroszoknál sincs hadigazdálkodás,és így is a jelenlegi termeléssel a fasorba sincs hozzájuk képest Európa,és tegyük fel felpörgetik .. de akkor az oroszok is feljebb csavarják a "kapcsolót", és ez egy iméletlen anyagháború lesz .. aztán megint csak arra kell kérjelek,nézd már meg a térképet,ki rendelkezik több természeti erőforrással .. melyikországnak van meg a saját területén a megfelelő energiahordozó mennyiség, és melyik ország az ahol az egész periódusos rendszer fellelhető,de ha ez mondjuk gondot okoz, akkor tedd már rá Európát Oroszország térképére hogy hányszor is fér el rajta .. és azt hiszem akkor meg is érkeztünk .. abban biztos lehetsz,hogy a ruszkik nem fognak megrogyni ha nyersanyagról meg energiahordozókról van szó..
Én a területnél sokkal fontosabbnak tartom a gdp-t. Nyilván tök jó ha vannak természeti erőforrásai egy országnak, de azt látjuk hogy nem feltétlenül jár ez együtt a gazadagsággal és a hatalommal.
de hogy világos legyen ..megkérdezem Tőled,Oroszországnak milyen nyersanyagot és energiahordozót kell az EU-tól vagy bárki mástól megvásárolnia,hogy pl a saját hadiiparát működtetni tudja ?
Pénzt. Technológiákat. A munkaerő is hiánycikk Oroszországban. Oroszország sem képes pótolni a veszteségeit. Hiába van nyersanyaguk amikből elméletileg készülhetne akár sok ezer armata tank, ez mégsem történik meg. Mégis az egyre elavultabb eszközöket kapirgálják elő. Aztán ott vannak a légierőt ért veszteségek vagy a haditengerészetet ért veszteségek, azokat végképp nem tudják pótolni.
folytatod : Ha csak a nato 2%-ot teljesítené az összes európai állam már az is átrajzolná az erőviszonyokat

-ezzel sincsen gond,csak ott van az a Ha szócska,erről az jut eszembe hogyvolt egynagyon jó barátom,aki mindig azt mondta hogy "ha nagyapámnak áramszedője lett volna,akkor ő lett volna a villamos" .. szóval ha teljesítené,akkor biztosan átrajzolná,de mivel nem teljesíti .. (fejezd be nyugodtan a mondatot) ..
Európa kibaszott lassú. Úgy kell elképzelni mint egy nagy hajót ami nem tud egy könnyen irányt váltani. Ráadásul nem egy kapitány van hanem 27 akik egymással is vitáznak. Viszont ha egyszer irányba áll akkor átmegy mindenen. Ezek után én azt gondolom hogy Európa függetleníteni fogja magát az USÁ-tól.
/azt meg már meg sem említem,hogy hányszor mondta maga Putyin azt,hogy tisztában van az erőviszonyokkal,ami Oroszoroszágot meg a NATO-t illeti !!/

Ami meg a lengyeleket illeti,én azt sem bánom ha az országuk GDP-jének a 99%-át költik fegyverekre,ez legyen az ő dolguk,hogy ki ellen fegyverkeznek,meg hogy mennyit költenek rá .. pont ezért vannak az atomfegyverek az atomhatalmak kezében,hogy az ilyen országokat mint pl Lengyelország kordában lehessen tartani, szóval ha megvesznek a lengyelek mondjuk 3500 repülőgépet,15000 HIMARS-ot meg 50000 tankot sincs semmi probléma,hiszen kb 3-4 Szarmat le is rendezi őket ha sokat pampognak,tudod ezért mondták régen,hogy az atomfegyverek a béke zálogai !
Itt nem Lengyelország jelent veszélyt a békére, hanem az orosz imperializmus. Lengyelország nem rúgta fel a nemzetközi jogot.
A mostani átalakulás (ezt is leirtam én is meg más is már többször itt,csak vagy nem olvasod,vagy elfelejted,vagy nem érted ) igazi vesztese nem Oroszország,hanem az EU,de mivel mint említettem többen is leírtuk ezt ,így erre most nem pazarolnék már karaktert mert részedre felesleges, írtam is a 3 okot hogy miért .. sajnos Ukrajna meg olyan lesz mint a mesében fele ország fele királyság ..
Meglátjuk. Én nem azt látom hogy ez egy sikertörténet lenne az oroszoknak.

Európában minden a tervek szerint megy..
pic.twitter.com/Z5vTy8WOUU
Eddig is volt ilyen és ezután is lesz.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 011
41 692
113
Egyenlőre kezeljük fenttartással:
 

Ferkó84

Active Member
2018. október 2.
81
165
33
És ugye ez nem is az első szándék nyilatkozat a benfenntesebb hoholok részéről. Valószínűleg létezik egy terv náluk ilyen eshetosegre. Volt már információ tőlük arról hogy vereség esetén benyomulnak egy szomszédos Nato ország területére és ott gyülekeznek, ujjaszervezodnek majd a seregunk maradványai. Na most ennek megállítása meg a lengyeleknek és a románoknak is nagy feladat. Marad a szlovák, magyar és moldav terület.
Hát meglatjuk amit látnunk kell szerintem ha eljon az ideje, mert biztosan lesznek olyan maradvány náci, Banderista, Azov, Kraken, stb csoportok a végén akik nem adják vagy nem adhatjak meg magukat és oldalt se válthatnak. Talán erre is utalt Viktor minap hogy mégiscsak jó lenne valami ukrán maradvány utkozoallam ha már egyszer ilyen udvhadseregunk van csak...
Mire ezek oda érnek nem lesz olyan hogy Ukri haderő nyugi! Ez teljes butaság amit képzelegnek az ukrik! A másik hogy a Nato nem hagyná hogy bármely tqgország felvonulási terep legyen ebben a cirkuszban mert az már azt jelentené hogy nyakig benne van.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 959
113
van egy tisza a határon amin át kellene kellniük. ez nem egyszerű. a kárpátokon 4 hágó alkalmas katonai logisztikára ebből az 1 ik csak nagyon komplikáltan... a front hossza légvonalba 75 km... van aktív van tartalékos erőnk vannak belügyeseink...stb... a határmenti területek a védelemnek kedveznek. ez azért nem annyira egyértelmű meccs.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Ha jól értelmezem a fordítást Franciák Ukrajna területén fognap képezni katonákat és besegítenek az Ukrán légtér,határ védelmében?
Még egy hír.
Kimondták ami lassan másfél éve nyílt titok

Nemnato zsoldosok őrzik az északi határt, volt is videó hogy az egyikük lengyelül üvöltözve szidta a kerítés túloldalán őrjáratozó belarusz határőröket.
Nemnato zsoldosok képzik ukrajnában a regulárisokat, októberben volt videó, hogy "brit" kiképző búcsúzott a növendékeitől ukrajnában, mert ment Izraelbe.
Nemnato zsoldosok használják az értékesebb nyugati technikát, amivel év elején maguk az ukránok dicsekedtek, hogy semmi kontrolljuk nincs a keleti végeken működő légvédelem és MLRS fölött mivel nem ukránok kezelik.
Nemnato zsoldosok készítik a terveket, ők adják a koordinátákat a távolsági csapásokhoz, ukránok csak feláldozható gyalogok a térképen.


Gyerekműsor az ukrán tv-ben...


ukrán légvédelem sikeresen elhárította a tüzérséget


csövesek angol felirattal


Úgy látszik ez lesz az új kópium, elvesztett falu = lelőtt szukhoj, elvesztett város = A-50, pár hónapon belül az orosz légierő 150%-osan megsemmisül twitteren, mint tavaly novemberre a páncélosaik.
nTFA5fz.jpeg
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Tony Radakin brit admirális érintett az orosz fekete-tengeri flotta elleni támadásokban

Rishi Sunak miniszterelnök kérésére Tony Radakin brit védelmi vezérkari főnök admirális szolgálati idejét 2025 őszéig hosszabbították meg, annak ellenére, hogy a posztra a szokásos három évre szól.
A The Times szerint ez a döntés annak köszönhető, hogy magasan értékelték Radakin szerepét Ukrajna katonai stratégiájának kidolgozásában, és hozzájárult a NATO-országok Ukrajnának nyújtott támogatásának koordinálásához.
A kiadvány szerint Radakin admirális aktívan részt vett Kijev támadási stratégiájának kidolgozásában az orosz fekete-tengeri flotta ellen, és kulcsszerepet játszott a Washington és Kijev közötti "siklódiplomáciában", amely egyensúlyt próbált egyensúlyozni a konfliktusban való részvételével kapcsolatos amerikai aggodalmakon.
Ez a tény egyértelműen jelzi Nagy-Britannia közvetlen beavatkozását a jelenlegi konfliktusba, amely mindenképpen Oroszország megtorló intézkedéseit vonhatja maga után.

- Mennyi lehet a fizetése, ha plusz két év a jutalom:


Az ukrán hatóságok 204 robbanásról számoltak be a Szumi régióban

A regionális katonai közigazgatás telegram csatornájukban közölték, hogy a Szumi régió határ menti területei és települései tűz alá kerültek, aminek következtében a térségben 204 robbanást rögzítettek.
Egy ukrán Buk M1 légvédelmi rendszer, egy tank és hét katona is megsemmisült.



A francia védelmi miniszter azzal vádolta az "oroszokat", hogy megpróbálták elvakítani a katonai helikopterpilótákat


Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter szerint az orosz pilóták "szakszerűtlenül" járnak el, sőt megpróbálják "vakítani" a fregattokról közlekedő francia helikopterpilótákat, ami szerinte komoly veszélyt jelent a személyzet biztonságára nézve. Ezek a kijelentések heves vitákat váltottak ki a francia társadalomban és a sajtóban.
„Az oroszok megpróbálták elvakítani a fregattokról közlekedő helikopterpilótáinkat. Oroszország agresszív, provokatív álláspontot foglalt el ” – mondta Sebastien Lecornu a parlamentben.
Franciaország más NATO-országokhoz hasonlóan aktívan részt vesz a fekete-tengeri térség helyzetének figyelemmel kísérésében, ami elkerülhetetlenül az orosz katonai repülőgépekkel és hajókkal való találkozások számának növekedéséhez vezet. Lecornu nyilatkozatai azonban rávilágítanak a NATO és Oroszország közötti növekvő feszültségre, különösen az ukrajnai konfliktus közepette.
A francia védelmi miniszter ilyen nyilatkozatai ellenére sem tudott tényekkel szolgálni az ügyben, és továbbra is ismeretlen, hogy Franciaország miért nem jelentett be korábban ilyen incidenseket, ami kétségeket ébreszt Lecornu szavainak megbízhatóságával kapcsolatban.

- Nekem nincs arról tudomásom, hogy a Fekete-tengeren lenne francúz fregatt.