[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 529
20 621
113
Te ezt az ukrán agressziót a klingon invázió előtt vagy után tartod valószínűnek? Mert az biztos, épp ember épp ésszel ukrán agresszióról Magyarország ellen komolyan nem beszél.
Igazad van, ez lehetetlen. Erről nem írnak a NATO kézikönyvek. Csak az aggaszt kicsit, hogy az ukrán szélsőjobbos alakulatok komolyan fontolóra veszik ezt a lehetőséget. Szóval mély levegő kiskatonám, és kezdj el gyakorolni...
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 850
57 830
113
Mert az biztos, épp ember épp ésszel ukrán agresszióról Magyarország ellen komolyan nem beszél.

Figyelj, pár hete szóltam arról a fórumon, hogy a NATO be akar lépni a háborúba.
Ott ugyan ilyen okoskodás kezdődött arról, hogy miért nem lehetséges, meg arról, hogy hazánk tuti kimarad stb...
Azóta eltelt egy kis idő, és mit ad Isten, a Macron, a Von der Pfizer meg jó pár tábornak már nyíltan kimondta, hogy bizony megy a NATO ukrajnába. Nem hetes, hanem éves időtávlatban ez be is fog következni.
Ahogyan az is, hogy mi is hadba lépünk. Még akkor is ha ez most valószínűtlennek tűnik.
Azon kijelentésemet pedig, hogy a NATO erők (nem feltétlenül mint szervezet) hadba lépése esetén az oroszok bemennek a lengyelekig, szintén tartom. Ahogyan azt is, hogy végül a vegyi fegyverek fognak patthelyzetet hozni. Ezzel kapcsolatban is lett már betéve pár cikk, hogy bizony készítik elő a konfliktus ezen szintjét is.
Eddig teljesen abba az irányba haladunk amit akkor előre jeleztem. :rolleyes:
Sajnos attól félek a többi része is valóra válik. Nem 1-2 héten, hanem 1-2 éven belül.
Reménykedem benne, hogy tévedek.

Abból meg amit te jósoltál semmi sem valósult meg... Ezen is elgondolkodhatnál néha.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 921
4 671
113
Mert az biztos, épp ember épp ésszel ukrán agresszióról Magyarország ellen komolyan nem beszél.
Épeszű ember nem hiheti, hogy valaha itt, Európában háború lesz, ezért minden épeszű kormány szétveri a hadseregét és csak a látszatra költ, mert minden épeszű európai tudja, hogy megvéd a nátó!
Ne haragudj, de pont az ilyen felelőtlen gondolkodás miatt jutott ide az MH. Aztán, ha tényleg bejönnek, nagyon sok ártatlan halna meg, pedig tehetnénk ellene.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 720
17 081
113
Te ezt az ukrán agressziót a klingon invázió előtt vagy után tartod valószínűnek? Mert az biztos, épp ember épp ésszel ukrán agresszióról Magyarország ellen komolyan nem beszél.
A tudományos igényesség valószínűségeket fogalmaz meg; azaz szerinted mekkora az esélye egy (nem létező) Klingon és egy velünk ellenséges entitás katonai fellépésének? Ugyanis minden redukáló tényező ellenére az utóbbi nullától jelentékenyen eltér. Ha aktív honvéd lennék, rohadtúl beleásnám magam a mostani konfliktusba, h minél felkészültebb legyek, ha beüt a baj.
Az világos, h -sajnos- Sun Tze műve nem kötelező számotokra, de hogy Publius Flavius is ismeretlen legyen, az megengedhetetlen hiba. Azért itt hagyom: Si vis pacem, para bellum.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 652
48 434
113
Újabb személyi átrendeződés az ukrán fegyveres erőknél: Szirszkij bejelentette a keleti fronton a dandárparancsnokok elbocsátását

Három napon belül kiderült, miért sikerül egyes dandároknak azonos létszámmal, fegyverrel és katonai felszereléssel visszatartani az ellenséges támadásokat, pozíciókat megtartani, míg mások nem" – magyarázta a főparancsnok. – indokolta a döntést a főnök.


A légierők soraiban .... új RLDNiU A-50U repülőgéppel bővült a géppark.


Az ellenség megerősíti csapataink további előrenyomulását Krasznojeban. Heves harcok dúlnak a faluért. Az ellenség folytatja az erősítések átadását Chasov Yar-nak.


Orekhovsky szakasz: Légitámadások Malaya Tomachka ellen, a helyzet 2024. március 2-án 9: 00-kor.

Zaporozsje irányában láthatóan szünet áll be. Megjelentek az interneten archív felvételek az ellenség előretolt állásai ellen a TOS Solntsepek által az offenzíva kezdetén a tüzérségi előkészítés részeként végrehajtott támadásról.
Az ellenség részéről az elveszett pozíciók felderítése folyik Verbovojétől északnyugatra, ahol az orosz fegyveres erők előrenyomultak a Malaya Tokmachka -Verbovoye távvezeték területén.
Ugyanakkor Malaja Tokmacskát nemrégiben hatalmas légicsapás érte az UMPC bombáival az Orekhovskaya 88. számú javítótelep területén. Korábban a büntetés-végrehajtási komplexumban nagyszámú ellenséges személyzet jelenlétét rögzítették.
Novojakovlevkában állások előkészítése és átrakodási pont megszervezése zajlik, amelyen keresztül az ukrán alakulatok erőit Rabotino térségébe szállítják az arcvonal stabilizálására.


Összefoglaló 2024. március 2-án reggel

▪️Az Orosz Fegyveres Erők éjszaka Harkov és Odessza térségében csaptak le az ellenséges célpontokra muskátlival. Az elmúlt napokban megnövekedett az FAB-250 és FAB-500 használata az ukrán fegyveres erők állásain Harkov és Sumy régiók határterületein.

▪️Kherson irányában az ellenséges UAV-kezelőkre vadásznak, az úgynevezett egységek zsákmánya különösen értékes. „Madyar” egy olyan projekt motivált kurátora, amelynek célja az UAF drónok használatának fejlesztése a fronton. UAV-kezelőink és tüzéreink az ukrán fegyveres erők raktáraira és állásaira csapnak le a Dnyeper jobb partján. Folytatódik az ellenséges katonák füstölése Krynkiben .

▪️A Zaporozsjei Fronton több forrás az Ukrán Fegyveres Erők napi tüzérségének enyhe csökkenését jegyzi meg, ezt a lőszerhiánynak tulajdonítják, amit az ellenség különféle kamikaze drónokkal kompenzál. Rabotino egy romok és egy szürke zóna, amelyben mindkét fél egységei működnek. Éjszaka a légierő Orekhovsky irányban tevékenykedik, éjszakánként több bevetés történt. A front Kamensky szektorában helyzeti harcok zajlanak, ágyú- és rakéta tüzérségünk, UAV - kezelőink lőnek. A Verbovoye körzetben csapataink kiterjesztik az ellenőrzési zónát.

▪️A krasznogorovkai Marinkától északra az orosz fegyveres erők dél felől támadnak egy lakott területet tankegységekkel, felszámolva az ellenséges állásokat.

▪️Avdejevkától nyugatra több helyen nyomul előre az orosz hadsereg. Csaták zajlanak Berdychi, Semenovka, Orlovka és Tonenkoye közelében.

▪️ Ivanovszkijnál ( Krasny ) Chasov Yar irányába súlyos csaták dúlnak, az ellenséget kiszorították a nyugati peremekre. Kleshcheevkától északra csapataink ugyanazon a vonalon állnak, a csata folytatódik.

▪️Az ukrán fegyveres erők fokozzák az orosz határvidék ágyúzását. Több légi indító rakétát lőttek le a Krím feletti égbolton. A Belgorodi régióban összesen 4 repülőgép-típusú UAV-t lőttek le a belgorodi járásbeli Novaja Derevnya falu és a Grayvoronsky városi körzet Dobroje községe felett. A Sebekinsky városi körzetben található Terezovka falut és a Sebekinszkij városi körzetben lévő Mukhin falut az ukrán fegyveres erők ágyúzták . Konovalovót , Volokonovszkij kerületben egy ellenséges kamikaze drón támadta meg. A Kurszk régióban, a Rylsky kerületi Krupets faluban robbanószerkezetet dobtak le egy ukrán drónról. A DPR- ben két civil halt meg az ukrán fegyveres erők ágyúzása következtében. Még ketten megsebesültek.
Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy





 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
587
5 352
93
A kérdés nem erre vonatkozott, hanem arra, hogy az ukrán agresszió előkészülete esetén mennyi időbe telne a felfejlődés részünkről, illetve elébe mennénk-e az Árpád-vonalra való felzárkózással. Mert ha a hágókon átjönnek az alföldön 30.000 katonával biztosan nem állítjuk meg őket. Bárhogy is végződjön az oroszokkal a háborújuk, mi mindenképpen bűnbakok leszünk a szemükben. Vagy azért fognak jönni, mert olyan erősek, hogy még az oroszt is legyőzték (erre nem sok esélyt látok), vagy azért mert menekülnek az orosz elöl, vagy pedig egyszerűen kell valami cél egy vereségtől frusztrált, de még mindig erős hadseregnek, különben a saját vezetői ellen fordul. Akárhogy nézem, mi mindenképpen benne leszünk a lekvárban, nem ártana kicsit jobban készülni és nem csak azt hajtogatni, hogy á, ez úgysem történik meg... Az 5. cikkely nem fog megvédeni minket, előbb állnak a "szövetségeseink" az ő oldalukra...
Valamiért nem értem miért etetitek a foteltábornokot és társait. Igaz, hogy ez egy nyílt fórum és bárki hozzászólhat, elmondhatja a véleményét.

Egy fórum pont attól lesz érdekes, ha sokféle vélemény hangzik el. De, ha valaki következetesen csak egy kerékpárbelsőből nézi a világot, arról hamar kiderül, hogy köze nincs a valósághoz és vagy csak szemellenzősen ír (ez a kisebb baj, mert buta és kész) vagy megbízásból terjeszt valótlan, fals, fake híreket.

Ha a foteltábornokunk csak egy unatkozó nyugdíjas, hát egye fene, valahogy el kell tölteni az időt.

Viszont, ha igaz, hogy valóban hivatásos és ezen a színvonalon áll az már kurvára nagy baj. Az is igaz, hogy egy katonának gondolkodás nélkül végre kell hajtani a parancsot és kész. Lásd az ukrajnai fronton harcolókat. Minden elismerés az övéké. Hősök ők mindkét oldalon. Az más kérdés, hogy a legfelsőbb szinten melyik oldalnak van igaza.

Ha megkapja a parancsot, hogy védje Magyarországot és valóban védi, akkor elismerésem, akkor is ha nem a legélesebb kés a fiókban.

Amikor én voltam katona, akkor a tisztesek és az altisztek egy kis iszogatás után mindig legyőzték a teljes Natot. Az is igaz, hogy a többség teljes szívvel hitt abban. hogy Magyarországot az élete árán is megvédi bárki ellen (igen a szovjetek ellen is.) Azért éles gyakorlatokon meg lehet ismerni a valódi személyiségeket. Még akkor is, ha az a gyakorlat erősen eltervezett, de a kiskatonának, akkor is legalább egy hétig kint kell lenni a terepen, esőben, fagyban, hőségben, sárban. Ne felejtsük, hogy az átkosban gyakorlaton 3% veszteség megengedett volt (legalábbis az akkoriban közöltek szerint, a valóságot senki nem ismerte), tehát eléggé élesben mentek a dolgok.

Fogalmam sincs, hogy a jelenlegi állapotban mennyire hasonló a helyzet a második világháborúhoz, hogy a tisztek többsége mennyire van elköteleződve valamelyik idegen hatalom iránt.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 548
10 851
113
Ezt az Árpád-vonalas hülyeséget el lehet felejteni. Az 1940-es évekből kiindulni nem lehet, más a hadviselés, más műszaki alapok vannak, stbstb.
2015-ben górcső alá került ez a lehetőség itt is, és már akkor sem volt megvalósítható ha az ukrán erőtérből át nem áll pár helyi erős ember és a csapatuk. Ma már a körülmények merőben eltérnek, a sok keletről betelepült, a jobban kiépített nacionalista hálózatok, a sokat fejlődött ukrán hadsereg miatt több más mellett.
Ha az MH ilyen szándékkal megmozdulna, még nem lépnék át a határt, már országszerte rajtaütéseket szenvednénk el, és akkor a nemzetközi politikai, biztonságpolitikai vonzatairól nem beszéltünk.
Ennek apropóján megjegyezném, hogy nem tudom ellenőrizni a valóságtartalmát, de egy fórumtárs beszámolója szerint (majd megírja ha akarja) tegnap este egy Budapest-Nyugati pályaudvarhoz közeli étteremben a Grúz Légió felvarróját hordó, fizikai jellemzőikben is ennek megfelelő férfiakat látott.
 

bat77

Well-Known Member
2015. január 13.
2 241
1 494
113
Egy ilyen felkészült ország esetén, mint mi is kb 1-2 nap alatt diverzáns alakulatok szétcsapnák a reptereket, raktárakat, energiaközpontokat... Ne legyenek illúzióink. Az ukránok ebben jók és tapasztaltak. Nem lenne itt felvonulás sehova.
Mivel is harcolnánk Bren gépkarabélyokon kívül!? Se ember, se anyag. Vannak ismerős főtisztek, akik fennen hangoztatják, ha baj lenne húznának innen. Hiába van 30.000 katonánk ( nincs csak 4-5000 harcoló), 1-2-300.000 ellen ez lófütty.
Ezt nagyon elbaxták 89 óta a vezetőink. Mind kivétel nélkül.
Egyedül az oroszoknak köszönhetjük, hogy nem jönnek. Senki sem fog segíteni, mivel mindenkivel fasírtba vagyunk szokás szerint.
Egyedül Izraelbe költözhetnénk...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 828
47 219
113
Ezt az Árpád-vonalas hülyeséget el lehet felejteni. Az 1940-es évekből kiindulni nem lehet, más a hadviselés, más műszaki alapok vannak, stbstb.
2015-ben górcső alá került ez a lehetőség itt is, és már akkor sem volt megvalósítható ha az ukrán erőtérből át nem áll pár helyi erős ember és a csapatuk. Ma már a körülmények merőben eltérnek, a sok keletről betelepült, a jobban kiépített nacionalista hálózatok, a sokat fejlődött ukrán hadsereg miatt több más mellett.
Ha az MH ilyen szándékkal megmozdulna, még nem lépnék át a határt, már országszerte rajtaütéseket szenvednénk el, és akkor a nemzetközi politikai, biztonságpolitikai vonzatairól nem beszéltünk.
Ennek apropóján megjegyezném, hogy nem tudom ellenőrizni a valóságtartalmát, de egy fórumtárs beszámolója szerint (majd megírja ha akarja) tegnap este egy Budapest-Nyugati pályaudvarhoz közeli étteremben a Grúz Légió felvarróját hordó, fizikai jellemzőikben is ennek megfelelő férfiakat látott.
Felemás a benyomásom ezzel kapcsolatban hogy mi elavult és mi nem, mert jelenleg olyan tapasztalatokat láthatunk az ukran háborúban, ami néhol nem is 1940-et, hanem inkább 1918-at idézi, lövészárkok, erődharcok, erődvárosok, alagút harcászat, ezek nyilvan kombinálva a modern technológiával, drónokkal. Pont hogy a 40' évek manőverező harca került igen nehéz helyzetbe a régi pozíció harccal szemben úgy, hogy elterjedtek a hatékony ATGM/Manpads fegyverek, tüzérsséggel szórt aknamezők a drónok/műholdak meg lebuktatnak minden meglepetéssel kecsegtető támadást idő előtt.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 008
87 725
113
Én sosem hallottam még - ennyire nem követem az ukrán belpolt, mert minek - erről a Yvegeniy Muraev nevű volt elnökjelöltről, akinek a pártját azóta be is tiltották, de amit ebben az írásban linkelt 2022. január 14-iki videóban mond, nos, van azért ott is politikusi remény, csak nyernie kellene!

 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 050
113
Kínaiaktól átveszik ?


52516722025_39a518d6a9_k.jpg
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 614
79 825
113
Az ilyen felelőtlen “biztoshogynem” hozzáállásból lehet a legnagyobbat bukni…
Gondolom van otthon atombunkered, hisz te nem vagy "ilyen felelőtlen biztoshogynem hozzáállású ember"!

Értem én, hogy jó dolog a hit, de a józan észre ha mákor nem legalább évi néhány alkalommal vessünk egy pillantást.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 760
28 657
113
Ennek apropóján megjegyezném, hogy nem tudom ellenőrizni a valóságtartalmát, de egy fórumtárs beszámolója szerint (majd megírja ha akarja) tegnap este egy Budapest-Nyugati pályaudvarhoz közeli étteremben a Grúz Légió felvarróját hordó, fizikai jellemzőikben is ennek megfelelő férfiakat látott.
Információ forrásként meglegyen itt a fórumban nyíltan is a sztori:

Szóval olyan tegnap este 7 fele beugrottam a Nyugati melletti Star Kebabba felkapni valamit elvitelre és akkor néztem, hogy hoppácska a sorban az egyik fekete baseball sapkás faszin egy grúz zászlós felvarró van (monke sees action=>neuron activation). Közelebb érve pedig ott is volt a felirat, hogy Georgian National Legion, pont így (nem az ukrán zászlós kiadás volt):
12.15%20Coffey%20Event.jpg


Faszi megrendelést megtette aztán a haverjaival le is lécelt a belső terembe. Alapvetően a klasszikus grúz antropológiai jellegzetességek is megvoltak (kreolosabb bőr, vitorlaorr, sötétebb szőrzet) a kollégáknál, szóval etnikailag stimmeltek. Ehhez méh terepszínű ruházat is társult, de azt nem tudtam megállapítani, hogy vajon pózőrök voltak, Ukrajnába mentek vagy éppen onnan jöttek, de mindenképp érdekes. Plusz a Nyugati közelségét nézve az ukrán szál stimmelhet is, főleg úgy, hogy megfigyelésem szerint a Star Kebab ilyen nem hivatalos posztszovjet találkozóhely hosszabb ideje. Még a háború kitörése előtt is rendre lehetett ott hallani orosz nyelvű szövegeket
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 014
1 621
113
A volt Árpád vonal, részben már csak rom, másrészt komoly felújításra szorulna, pl, a bunkerekre, amelyik még esetleg megvannak kellen új páncélajtó, a lövészárkokat ki kellene ásni, gyalogsági akadályokat kellene telepíteni, stb. Erre nincs meg sem a létszám, sem a logisztikai képessége a MH szerintem. hiába foglalnak el egy hágót, ha nem ér oda az utánpótlás.
Esetleges megoldás, ha valóban borul a bili és összedől, vagy menekül a kormány, a hadsereg megroppan és szétesik a központi hatalom, akkor a magyar szolgálatok egy csomó pénzzel megveszik a kárpátaljai kis oligarchák, bűnözői körök és állami szolgálatok vezető köreit, akik vagy függetlenséget kiáltanak ki, vagy humanitárius vészhelyzet miatt behívjak a MH, stb.
A MH és a minisztériumban biztos vannak ilyen tervek, hisz ez a dolguk, bármilyen lehetetlen egy klingon invézió, lenni kell tervnek rá, ha jól rémlik olvastam egy cikket, hogy a rendszerváltás környékén, mikor nem volt baráti viszony a szlovákokkal Antal járt a minisztériumban és meglepődött, hogy vannak tervek a szlovákok és a többi szomszédos országgal való konfliktusra.

Más. A balti országok "operetseregeit" ne nézzük le. Lehet nem vettek rész háborúban, de a felsőbb szinteken biztos van jó par veterán, aki mint szovjet katona járt Afganisztánban, s mint azt 2014-ben Donbaszban láthattuk, ez sokat számít egy részben önkéntesekből álló sereg összerakásában, ahol vannak a tapasztalt idősek és a fiatal tanulni kész, de tapasztalatlanok egy közös mixben, ahol hamar lehet eléggé ütős csapatot össze rakni. Persze a valós adatokat Én sem ismerem, de szerintem a többség az orosz ukrán háború végét max hetekben mérte, most meg már túl vagyunk a két éven. Sosem kell lebecsülni sem az ellenséget sem a szövetségest.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 023
14 887
113
Információ forrásként meglegyen itt a fórumban nyíltan is a sztori:

Szóval olyan tegnap este 7 fele beugrottam a Nyugati melletti Star Kebabba felkapni valamit elvitelre és akkor néztem, hogy hoppácska a sorban az egyik fekete baseball sapkás faszin egy grúz zászlós felvarró van (monke sees action=>neuron activation). Közelebb érve pedig ott is volt a felirat, hogy Georgian National Legion, pont így (nem az ukrán zászlós kiadás volt):
12.15%20Coffey%20Event.jpg


Faszi megrendelést megtette aztán a haverjaival le is lécelt a belső terembe. Alapvetően a klasszikus grúz antropológiai jellegzetességek is megvoltak (kreolosabb bőr, vitorlaorr, sötétebb szőrzet) a kollégáknál, szóval etnikailag stimmeltek. Ehhez méh terepszínű ruházat is társult, de azt nem tudtam megállapítani, hogy vajon pózőrök voltak, Ukrajnába mentek vagy éppen onnan jöttek, de mindenképp érdekes. Plusz a Nyugati közelségét nézve az ukrán szál stimmelhet is, főleg úgy, hogy megfigyelésem szerint a Star Kebab ilyen nem hivatalos posztszovjet találkozóhely hosszabb ideje. Még a háború kitörése előtt is rendre lehetett ott hallani orosz nyelvű szövegeket
@nyugger Kíváncsi lennék a véleményedre kolléga, még ha csak úgy a TE gondolataid is, hogy mit csinálhatnak itt?
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 696
9 609
113
Gondolom van otthon atombunkered, hisz te nem vagy "ilyen felelőtlen biztoshogynem hozzáállású ember"!

Értem én, hogy jó dolog a hit, de a józan észre ha mákor nem legalább évi néhány alkalommal vessünk egy pillantást.
Még ha nem is katonai szakmai angol, de fél perc angol:
Owl says fo sparrow: "You have big head"
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 431
33 729
113
Azért aggasztó az a hülyeség, amit egyes nyugatiak nyomatnak, mert a dolog úgy áll, hogy elméletileg 3 lehetséges kimenetele lehet az orosz-ukrán különleges katonai műveletnek:
1) az oroszok nyernek;
2) az oroszok veszítenek;
3) döntetlen.
Ez látszólag egyszerű, de valójában csak az 1) lehetőség az: mivel hivatalosan más nincs benne a buliban, így az ukránokon kívül mindenki elviselheti ezt az esetet arcvesztés nélkül, elméletileg. Csak hát jelenleg a nyugat ezt nem hajlandó elfogadni. Még.

A 3) lehetőség és új hidegháború évtizedekre. Nem a legjobb kimenetel senkinek, de mégis ez a legvalószínűbb talán most.
Oroszországnak nincs annyi hadianyaga és embere, hogy elfoglalja egész Ukrajnát, ha az tényleg harcol az utolsó ukránig. Kivéve, ha Kína elkezdi őket komolyan tolni technikával, netán "önkéntesekkel" is. Ez valószínűtlen most. Kína nem akarja, hogy az oroszok veszítsenek, és összeomoljanak - ha mégis megtörténne, persze biztos, hogy megindulnának és az Urálig minimum lestipistopizzák az OF-et, ezzel megszerezve az ásványkincseket, ritkán lakott, védhetetlen területek ezek. Persze csakis azért, hogy "megvédjék az oroszokat/Szibéria népeit". A régi térképeiken Szibéria kínai terület, bár ténylegesen sosem uralták a 99%-át.
Hogy mekkora "biztonsági zónát" akar Moszkva elfoglalni, az nyitott kérdés, nyilván amekkorát képesek. Azt nem gondolhatják komolyan, hogy egész Ukrajnát. A háború előtt és elején még az volt sejthető, hogy Harkovot, Zaporozsjét, Dnyepropetrovszkot, netán Odesszát és Nyikolajevet is. De ez kissé ambíciózus volt az azóta történtek fényében. És kérdés, hogy meg tudják-e tartani.
Egyelőre Szlavjanszk és Kromatorszk sincs meg.

Viszont innentől kezdődnek a bajok, ugyanis Oroszország számára ez nem az ukrajnának nevezett területről szól, hanem a NATO-ról, tehát a dolog létkérdés a számukra, úgyhogy a 2) lehetőség ezzel ki is esett: az nem történhet meg, totálisan lehetetlen, abszolút ki van zárva. Erre az oroszoknak nem csak a lehetőségei, de az eszközei is adottak, ennek megfelelően ez az opció valójában nem létezik. Marad tehát még a döntetlen.
A döntetlennel az a baj, hogy ha az oroszok belemennek, akkor az azt jelenti, hogy a feltételei megfelelőek a számukra, ebben az esetben viszont győztek. Ha nem megfelelőek, akkor egyrészt nem mennek bele, másrészt meg ez eleve lehetetlen, mint már tisztáztuk. Következésképpen a döntetlen azt jelenti, hogy az oroszok nem tudnak győzni, ellenben senki mást sem fognak hagyni, hogy győztesen jöjjön ki a buliból, ezt meg úgy tudják elérni, mint ahogy a vereséget kerülnék el: mindenki megdöglik a p*csába, adott esetben velük együtt (utóbbinak semmi jelentősége nincs számukra, ezt már Putyin is elpofázta korábban, eléggé érthetően).

Hát azért szerintem van jelentősége számukra, ez csak amolyan fenyegetőzés. Egy vörös vonal után sem jött orosz részről eszkaláció. Mármint komoly. Nukit pláne nem fognak dobálni.

Egyedül az oroszoknak köszönhetjük, hogy nem jönnek. Senki sem fog segíteni, mivel mindenkivel fasírtba vagyunk szokás szerint.
Egyedül Izraelbe költözhetnénk...

Van, aki költözhetne oda, de azért nem mindegyikünk. :)


Más. Ez alapján azért nem meglepőek az orosz veszteségek (amik vannak), és nem lehet egy leányálom az orosz oldal sem:

Az ukrán háborúban orosz oldalon önkéntesként harcoló délvidéki olvasónk újabb beszámolója:

"0730
Kezdjük.

Kimászunk az árokból és a fasor bal széléhez rohanunk. Fedezék? Luxus. Legalább el vannak foglalva eléggé a tüzérséggel.

A feladatunk, elfoglalni a fasor végén lévő tanyát.

Mi visszük a bal szárnyat és a sor végén biztosítjuk a fedezőtüzet. Nem vagyunk meztelenek. Kaptunk egy BMP-2-t (gyalogsági harcjármű). Nem cserélnék velük se. Egy jó találat és ez a fémkupac lesz a koporsód….

A 2-es csapat a két fasáv közötti földútról fog rázúdulni a tanyára.

Mikor elérjük a ponto,t már előttünk a tüzérségtől kapott füst. Itt a nagy pillanat. Kilépünk és a földre vágódunk. A szerencsésebbek előtt van egy bukkanó vagy valami, ami takar. Mindent lövünk. Ablak, ajtó, homokzsák, tetőtér.

Nem nagy eszköz a BMP és nem is néz ki félelmetesnek a kiállításokon. De amikor 10 méterre a füledtől adja le a sorozatokat, az teljesen más képet fest. Nagyon nem szeretnél a másik oldalon lenni.

Közben az adrenalin munkál benned, már nincs félelemérzeted és ez a legveszélyesebb.

A másik csoport már 20 méterre lehet a tanyától. De semmi választűz.

Lassan mindenkiben tudatosul. Ezek leléptek.
És jön a még szörnyűbb felismerés. Valószínűleg vártak ránk.
Így is lett. És balszerencsénkre nem sima tüzérséggel. Rakétatüzérség.
Fel se fogod, mi történik, olyan gyorsan lezajlott.
10-15 rakéta lehetett és mire észbe kaptál, már vége is volt.
A hőseink már soha nem tudták meg, hogy mi történt velük.

Négy sebesült srácot kikellett vinnünk és már a BMP-re se számíthatsz, mert visszahívták.

A 2-es biztosította a tanyát közben. Mint utólag kiderült, nem volt ott már semmi, csak hullák. Megérte…

Érkezett a kiinduló vonalról hat srác hordágyakkal, én nekik segítettem visszavinni a sebesülteket.

Amikor visszaértünk és végre le tudtam ülni, a nyakamban éreztem a szívdobogásom. Nem is dobogás volt, hanem egy kegyetlenül erős lüktetés. Megcsináltuk, nyugtattam magam.

Innen jön a neheze. A következő állásuk 300 méterre volt a tanya mögött. Nyílt terep, nincs fasor és még ennyi fedezék se. Reméljük, nem kell szemből megpróbálni…"

(forrás: Gerrila, telegram.. lehet persze teljes kamu az egész, de a videók alapján is kb. ez megy nap mint nap)
 

andrew

Active Member
2014. július 17.
55
249
33
A NATO légiereje belépett Ukrajna területére, hogy gyakorolja a Krím elleni támadást

A német tábornokok között a krími híd elleni támadásokról szóló közzétett beszélgetés hátterében ma három NATO-repülőgép szállt be Románia területéről Ukrajna légterébe. Két F 16 és egy F 35. A gépek rakétacsapásokat szimuláltak a krími Nikolajev régió és az orosz fekete-tengeri flotta területéről. Többek között a Patriot légvédelmi rendszer és 3 mobil radar Herson és Zaporozje régiókban aktívan kísérte ezt a három repülőgépet. A Krím-félszigeten végzett csapások gyakorlása mellett az F 35-ös repülőgép aktívan próbálta nyomon követni az orosz radarok és elektronikus radarok elhelyezkedését az frontovalon.

A teljes hadművelet körülbelül 32 percig tartott, majd az összes repülőgép elhagyta Ukrajna légterét.

Erre van már megerősített infó??